Oči čudovišta

Mister No

MN LMS 813/814 | 192 str.

Strašni ubojica sije smrt u Manausu i jedino ga Mister No može zaustaviti.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 95%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*9

S*8

C*9

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ananga
    MN LIB 42
  • Oči čudovišta
    MN LMS 813
  • Ananga
    MN LMS 814

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Ananga!
    MN SR 91
  • Lo spirito del male
    MN SR 92

ZANIMLJIVOSTI

  • Na jeziku indijanaca “Ananga” znaci “duh zla” od reci “ayua”-zlo i “anga”-dusa

Ime Tiziana Sclavija dobro je poznato svima koji vole avanture Dylan Doga. Veliki broj odličnih epizoda stavile su ga u red najznačajnih scenarista na Apeninskom poluotoku i umnogome Dylan svoju slavu i popularnost duguje upravo Sclaviju. Ono što čitaoci možda ne znaju da je u periodu 1982-1988 Sclavi napisao scenario za nekoliko epizoda Mister Noa. Ovom prilikom ćemo se pozabaviti vjerojatno njegovom najpoznatijom pričom o Mister Nou, koja je u Italiji pobrala mnoštvo pohvala i dobila odlične kritike. Fabula storije se zasniva na drevnom vjerovanju Guarani indijanaca o postojanju duha zla, Anange, koji obitava duboko u džungli i omogućava čovjeku transformaciju u jaguara. Bolji poznavaoci kulture i običaja naroda Latinske Amerike znaju da je jaguar veoma zastupljen u mitologiji i obredima Indiosa tako da mnoga plemena imaju čak i kult Jaguara. Očigledno upoznat sa ovom činjenicom Sclavi je kreirao priču koja se umnogome oslanja na spomenuti kult Jaguara. U Manausu se pojavio strasni ubojica koji na tijelima žrtava ostavlja tragove slične jaguarovim. Igrom slučaja, u trenutku kada ubojica napada pijanca Paka, Mister No se zatiče na mjestu događaja i ulazi u konfrontaciju sa čudovišnim ubojicom. Ranjava ga, ali ovaj uspijeva da mu pobjegne. Ono sto je najčudnije je da je ubojica izgledao kao čovjekoliki jaguar. Ubrzo slijedi još jedan šok za Mister Noa. Misteriozni Piter Volfe unajmljuje ga za panoramski let iznad džungle i iznenada iskače iz aviona padobranom mrmljajući nešto o životu i smrti. Mister No se trudi da pronađe vezu između ovih događaja, sve do trenutka dok u njegov život ne uđe Abigejl Volfe, Piterova supruga. Ona je ubijeđena da je Piter još uvijek živ i da je u džunglu otišao jer je opsjednut Anangom. Iako Mister No misli da Piter nije preživio pad u nepreglednu amazonsku šumu,Abigejl ga uvjerava da je ipak povede u potragu za mužem…

Ovo je nesumnjivo jedna od najuzbudljivijih priča u serijalu o Mister Nou. Već od samog početka se uočava težnja Sclavija da ovu priču žanrovski okrene ka hororu u stilu “Američkog vukodlaka” ili “Urlikanja”. Scene ubijanja su urađene u stilu Johna Carpentera (”Halloween”,”The Fog”,) gdje sam čin ubojstva nije eksplicitno prikazan već se obično čuje urlik žrtve ili vidi silueta ubojice (str 10-12 LMS 813,str.36-37 LMS 814). Neizvjesnosti i uzbuđenju doprinose i košmarni snovi koje Mister No povremeno ima i u kojima mu se pričinjava Ananga. Kao u najboljoj tradiciji horora čitatelj gotovo da nema ni trenutak predaha jer događaji sustižu jedan drugog pa je čak i uobičajeni Mister Noov odlazak u bar od suštinske važnosti za tok radnje. Za crtež priče je zadužen fenomenalni Fabio Civitelli koji je vjerojatno jedan od najkvalitetnijih italijanskih crtača (vidi str. 17.LMS 814) i ovom epizodom je samo potvrdio svoj visoki rejting. Zamjerke bi se možda mogle uputiti na relativno banalan konačni obračun Volfea i Mister Noa ali “summa summarum”, ovo je pravo malo remek-djelo. U svom stvaralačkom radu, Sclavi se nekoliko godina kasnije vratio temi Anange i napisao priču za Dylan Doga koja ipak nije doživjela uspjeh svoje prethodnice (vidi SD 55/56).

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 92%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 8

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi Sklavijev scenario Mister Noa. Iste godine, `82., uradio je i dve priče za Kena Parkera. Sledeće, `83. godine, Sklavi će osmisliti Trapera Kerija, čija će jedna od epizoda, gotovo u potpunosti, predstavljati omaž „Anangi“.
  • Sklavi i Čiviteli će, ubrzo nakon Anange, sarađivati na odličnom, kratkom serijalu UFO, koji će izaći godinu i šest meseci kasnije .
  • Sklavi će se još jednom vratiti jednom od svojih najvećih uspeha i suočiti Dilana Doga sa Anangom. Taj strip ostaće u senci avanture Mister Noa, iako će Fregieri, na Sklavijev zahtev, prekopirati sve ključne kadrove Fabija Čivitelija.

Prolog je često potreba scenariste da svoju priču pojasni i unapred opravda, da jednostavnim narativnim rešenjem oslobodi sebe odgovornosti za mlak i neintrigirajući uvod i pritom zadobije pažnju čitaoca bacajući mu u lice samu esenciju priče, odvlačeći ga u stranu koja neretko samo njemu odgovara. Izuzetak su, naravno, priče koje po difoltu počinju prologom i u kojima je on sredstvo oplemenjivanja scenografije. Kada, pak, scenarista ne pribegne prologu, a umešnost i vizija mu to dozvoljavaju, očekuje se, gotovo uvek, „otvaranje“ priče na što pompezniji način. Sklavi je prologe u amanet ostavio svom čedu, Dilanu, a dokaz da se pompeznosti odrekao i pre njegovog rođenja, nalazi se na prvim stranama ovog dvodelnog serijala.

Prvih deset strana priče, a tu su već i junak, i čudovište i žrtva. Svaki sa dobro pripremljenom ulogom. Čudovište da ubije, žrtva da motiviše, junak da... ispije poslednju flašu piva te večeri i onesvesti se. Pritom, intrigiranje čitaoca ne svodi se na puku promociju negativca, već i na njegovu potencijalnu višeslojnost koju će dodatno nagovestiti bacajući akcenat na njegove oči, pokazavši da se jeza ne mora nalaziti u animalizaciji čoveka ili antropomorfizaciji životinje, već samo na mestu koje ih razlikuje - u očima.

Baš kao u „UFO“-u Sklavi vešto omeđuje priču, smestivši je, na samom početku, u vrelu noć Manausa, i obogativši je svim onim što noć može da nosi sa sobom. Zajedno sa ovim postupkom, dimenzija ljudskog i ličnog, oličena u poznanstvu Mister Noa i Paka, prve žrtve krvoločnog ubice, definiše do kraja prostorne granice priče, koje, iako formirane na krajnje jednostavan način, čitaocu obećavaju pregršt akcije i suspensa. Sama pak radnja naslućuje se mnogo više od uobičajenog za dvodelni strip- serijal. I to se gotovo redovito dešava kada scenarista vodjenje priče prepušta priči samoj, zahtevima koje ona nameće kako bi dobila određeni kvalitet, dopustivši sebi isključivo ulogu harizmatičnog naratora, znatno manje manipulatora. Ovo drugo, priči o borbi pilota sa duhom zla iz džungle, nije bilo neophodno, ponajviše zbog Sklavijeve namere da tradicionalne trenutke introspekcije ne iskoristi samo za građenje atmosfere i popunjavanje rupa u scenariju, već kao most ka novim slojevima priče.

Kao podesnom alatu u te svrhe, Sklavi će posegnuti za oniričkim i višeznačnošću koje mu je imanentno, koristeći ga za prevashodno za građenje priče, i dobijajući od njega još poena kada je o atmosferi reč.

Sklavi neće osloboditi junaka teskobe, sada već tesnih, ulica Manausa, ni onda kada se sunce uzdigne visoko iznad zelenila Amazonske džungle, a to će učiniti sitnim kadrovima, ispunjenim strpljenjem i veštinom jednog, i tada i danas, od ponajboljih crtača Boneli stafa, Fabija Čivitelija. Dovoljno je skrenuti pažnju na košmarni san Mister Noa, koji, iako parafraza prethodnih realnih dešavanja koji su već na granici sna i jave, deluje krajnje ubedljivo.

Oči čudovišta! Stvar kojom spekuliše čitalac, i koja bi, uz dolazak turiste, Pitera Volfea, trebalo da nas povede na uobičajeni, udoban let i obilazak stravičnih tajni nepregledne zelene prašume. Ništa od toga. Da, pajper će poleteti standardnom rutom, a samim tim ono što ostaje kao jedino logično je da sa putnikom nešto nije onako kako bi trebalo da bude. To je sve što će saznati čitalac, i sve što će shvatiti Mister No. I iako su i jedan i drugi sasvim sigurni da pogled Pitera Volfea krije mnogo više od ljudskog, čitaocu to neće smetati da se uživi u priču, junaku da, nakon Piterove smrti, jednostavno nastavi da živi.

Da je prisustvo stravičnog obznanilo sebe u još nekom kadru, priča bi izgubila pokretačku snagu, oličenu u nagoveštavanom saznanju, a Hičkokova krilatica da je od samog pucnja strašniji momenat koji mu prethodi, postala bi neprimenljiva.

Kratka narativna deonica u kojoj je sve uobičajeno, od Krugera do Zeove birtije, vraćeno na pozornicu dešavanja, trajaće onoliko koliko je Sklaviju bilo potrebno da Mister Noa stavi u novoizgrađeni geto Manausa, onaj u kojem proročice naslućuju istinu, prijatelji ne mogu da vide ono što i glavni junak, a jedini detalj svakodnevnog donosi novi turista, ovoga puta supruga Pitera Volfea, karakterno i fiziološki slična svom nestalom suprugu, i podjednako sigurna u ispravnost svojih namera. A upravo će nas njene namere, zajedno sa pilotovom željom da pobegne sa mesta stravičnog zločina, odvesti natrag u džunglu, granicu sveta čiji je Džeri Drejk jedini zarobljenik. Neobična udovica i uobičajene opasnosti džungle za njega će biti način da se vrati životu kakvog je poznavao.

I ovo je najduže razdoblje u kojem se suspens neće nadograđivati, već će se prepustiti zaletu priče, i prvom, i u celoj priči, jedinom objašnjenju stravičnih događaja. Samo, pak, objašnjenje, iako standardno za priče ovoga tipa, deluje ubedljivo i napeto, kako zbog toga što se priča bližila još jednom svom „kraju“ (nakon onoga u kojem je Piter Volfe iskočio iz aviona u pokretu), tako i zbog pojačavanja horor- elementa u nastupajućem, prvom obračunu Mister Noa sa Anangom. Ishod obračuna nije neočekivan, ali je dovoljan da se niti sada već poodmakle priče još jednom izgube u džungli, a naš junak suoči sa još jednim gubitkom, onog koji mu ne dozvoljava bilo kakvu pretpostavku, baš kao ni čitaocu.

Mogućnost da se Manaus, i život Džerija Drejka, vrate u normalu, sada je svedena na minimum, a čak ni „mnogo, mnogo kasnije“ nije vremenska distanca koja bi pilotu pomogla da ubedi sebe u kakvu-takvu smislenost događaja kojima je prisustvovao. Ponovni susret sa Izaurom, proročicom, poručiće da junak i dalje tragam za smislenošću. Da se vratio u zastrašujući geto Manausa, takođe.

Njena smrt biće, sa druge strane, onaj momenat, onaj katalizator, koji će pasivnost Mister Noa preobratiti u njegovu reakciju na sve ono što se na granici oniričkog i realnog osećalo kao u svom domu. Biće to momenat u kojem će, nakon Paka, nastradati još neko blizak Mister Nou, dok će Izaurin samrtni krik izbrisati granicu, i geto preobratiti u stari, dobri Manaus, industrijom gume proslavljen, i njenim krahom zaboravljen grad na obali Amazona. Džeri Drejk će ponovo postati čovek koji je jedino i mogao da dobije nadimak Mister No.

Priči nije potreban drugačiji, kompleksniji kraj od onog koji joj je Sklavi dao. Jednostavnost raspleta samo je odraz jednostavnosti zapleta, i dokaz da se pretenzije scenariste nisu pružale u pravcu strukture fabule, već njene elementarne snage. Ovo je drama jednog čoveka koji će se, kao retko kada pre, suočiti sa antiherojem u sebi. Ono što je učinio sa Zagorom u „Demonima ludila“ Sklavi je ovde učinio sa drugim junakom u meri u kojoj mu je dopuštao, iako na momente fantastičan, serijal koji, ipak, pretenduje na realističan prikaz sveta s polovine prošlog veka.

I baš kao u „Demonima“ i ovde nalazimo neprekidni, naizmenični ples u realnom i imaginarnom, postupno skidanje slojeva herojskog, sve do potpunog ogoljavanja heroja, i njegovog sučeljavanja sa gotovo ultimativnom nemoći, i sa aspekta saznanja i sa aspekta delovanja.

Dovodeći priču još jednog heroja do tačke u kojoj se dotiče filozofije apsurda, Sklavi drma same njegove temelje, a njegovu odlučnost preispituje do samog kraja.

Opet, nema katarzičnog završetka poput onog u „Demonima“, niti je pobeda ustoličila starog-novog pravednika Amazonije. Suviše toga nepovratno izgubljenog još jednom će svojom težinom prikovati iznemoglog Mister Noa za tlo natopljeno krvlju prijatelja i neplodno za bilo kakav život koji bi usledio nakon bekstva od krvožednog besmisla.

Ono što je za Duha Sa Sekirom učinilo saznanje kako o njemu samom, tako i o njegovom neprijatelju, za Mister Noa će učiniti sama želja za životom. Onde gde je zakazao razum, nije elementarni poriv za održanjem.

Brojne kontradiktornosti sveta čiji se jedan deo nalazio u nezaustavnom napretku, dok se drugi suočio sa dekadencijom pogodnom za suživot sirotinje i sujeverja, materijalizovale su se u sukobu Mister Noa i zlog duha- Anange, a takav sukob i ne može biti drugačiji od sukoba svakog čoveka ponaosob sa njegovim sopstvenim strahovima. Sukob zaboravljenih plemena i neopreznih turista, sveta duhova i savremene psihijatrije, jednog zaboravljenog usamljenika i jednog zaboravljenog zla.

Teško je pronaći crtače u stafu Bonelija koji su, u ono vreme, mogli da isprate Sklavijev scenario onako kako je to učinio Fabio Čiviteli. Vrsni zanatlija sa srcem koje kuca za strip, savršeno je dočarao sva stanja duha glavnog junaka, portretisao negativca kao višeslojnu ličnost, a osećajem za detalj priču obogatio pozadinom kakvu ne možemo očekivati od velikog broja crtača čak ni danas. Toliko kadrova od kojih većina predstavlja remek- delo za sebe, tačka su do koje se u radu Fabia Čivitelija dolazi zasebnim putem. Crtež sve vreme održava svoj kvalitet, prati scenario, a na mnogim mestima ide i korak ispred onoga što je Sklavi želeo da poruči.

Strip-serijal koji je pokazao da dva majstora, tandem iz snova, obojica sa znanjem koje prevazilazi odrednice scenarista i crtač, nikada neće moći da postanu zanatlije. I dobro je što će uvek biti mnogo više od toga.

Naprijed

LMS 794/799 Taoci

MN LIB 43 Ledeni pakao

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 8, 1

    dobra prica ,kolko se secam i crtez pored epizode ufo jedan bolji ctrez , mada ja vise volim mister noa kad je obucen kao na ferijevim nalovnicama i u epizodui dijamanska klopka ,amazonija i ,kobni teret. steta sto ga nisu tako i dealje crtali sa jaknom kosuljom maramom i vojnickim cizmama.
    23.07.2002
    20:21:00 sati
    beka
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    vrhunska epizoda
    31.07.2002
    15:23:00 sati
    gregorijo
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Civitellijev crtez je jednostavno genijalan!!!Uvijek me odusevi.A i prica i scenarij je takodjer odlican.Mozda i najbolja epizoda Mr.Noa.
    18.10.2002
    15:17:00 sati
    Aster
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 6, 9, 5

    Solidna epizoda sa prejednostavnim rješenjima. Volio bih znati više o Anangi, otkuda, kako, zašto. Više pozornosti, dakle, urođeničkoj magiji i kultu Anange. Kraj je također nekako preklimav. Naslovnice skoro očajne.
    19.09.2003
    16:53:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    14.11.2003
    16:51:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 84%

    10, 9, 8, 3

    Pomalo netipična epizoda za MN ali jako jako dobra,zanimljiva i uzbudljiva.Sviđa mi se taj mit o Anangi i činjenica što u samoj epizodi i nema nekog objašnjenja što i od kud potiče.Za mene to samo dodaje neku dodatnu draž i misteriju cijeloj priči jer ipak Mister NO nije taj koji bi to trebao istraživati(za to su više Dylan i Marty).Kad smo već kod Dylana,i njegova Ananga mi se sviđa(pogotovo ona zgodna Yuma)ali mi je ova puno draža.I Mister NO-ovi košmari i more pridonose cjelokupnom napetom ambijentu i baš su dobro dočarani.Jedino mi je malo nelogično kako to da Mister NO odmah i bez pitanja pristaje na potragu za Piterom.Možda je tu nešto izbačeno..Kraj(konačni obračun sa Piterom) je možda malo prebrzoplet ali sve u svemu - odlično.Crtež je jako dobar,pogotovo okolina i pejzaži Amazonije ali tek na Texu je Civitelli ušao u legendu.Naslovnice su nešto najgore što sam ikad vidio.Pogledajte samo na što liči Mister NO!Skandalozno.
    20.11.2003
    14:21:00 sati
    Aco
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj omiljeni junak + moj omiljeni zanr = 10

    Zao mi je sto ova prica nije bila u barem tri nastavka.
    06.01.2004
    00:46:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlicna, uzbudljiva horror prica sa jos boljim (savrsenim) crtezom!
    "Crvene Senke," "Ufo", "Ananga"...hmm, Sclaviju je bas lezao Mr. No.
    20.03.2004
    04:28:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Stvarno nije loša epizoda,ali ima tu još boljih od Mister Noa.Crtež stvarno fantastičan.
    05.11.2004
    14:24:00 sati
    mister g.
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Izvrsna priča, nema se tu šta filozofirati...
    09.11.2004
    12:46:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Ufff...Ovde je Sclavi bas u svom elementu. Ipak je ovo pomalo netipicna epizoda Mr noa ali on je "car" upravo zbog toga. Jos da je koje stranice vise.
    21.04.2005
    12:50:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    priča jednostavna,nema tu nečega šta bi dalo malo veću ocjenu,jako loše naslovnice...
    29.09.2005
    04:28:00 sati
    globinjo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    JEDNOSTAVNO ALI DOBRO.
    11.12.2005
    20:53:00 sati
    lwood
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Jedna od rijetkih "starih" epizoda Mister Noa koju imam i to prvenstveno zbog toga što je autorski potpisuje Tiziano Sclavi. U načelu se slažem sa ostalim komentatorima koji hvale dobru, mističnu priču ali joj prigovaraju ponešto kilavi završetak. Sclavi je kasnije pokušao ponoviti foru sa Anangom i u Dylanu Dogu, ali sa katastrofalnim rezultatom. :(
    08.01.2006
    14:50:00 sati
    kiky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 77%

    9, 7, 9, 2

    solidna priča, sjajan crtež, pogotovo scene iz aviona, očajne naslovnice, malo zbrzano, ali ne smeta, iako netipičan, pri vrhu MNo ljestvice
    09.01.2006
    07:19:00 sati
    ken2
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najdraža od svih!
    09.04.2006
    21:57:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 6, 7

    Pomalo naivna priča, Sclavi se ovde još vežbao. Crtež je više nego iritantan, a naslovnice osrednje.
    06.01.2007
    00:47:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 36%

    2, 3, 6, 3

    Sclavi i Civitelli, jako loša komabinacija za MN
    30.09.2007
    21:12:00 sati
    Koresh
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Obavezno štivo za sve ....
    05.10.2007
    18:44:00 sati
    kico
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalno.
    31.03.2008
    22:21:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 67%

    8, 6, 7, 4

    Opet taj Sclavi petlja sa hororom u Mister Nou. Epizoda je definitivno laka za čitanje, i u određenoj mjeri interesantna, ali ipak jako daleko od onih najboljih. Prvi dio dobar, napet, ali onda u drugom počinju banalnosti. Svakako se da pročitati, ali sigurno je to moglo i bolje.
    14.01.2009
    12:36:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova horror priča je do jaja. Meni su crtež i naslovnice odlične a priča možda je malo objasnila o Anangi ali mi je svejedno u rangu sa najboljim pričama ovog junaka. Sclavi stvarno zna napisati dobre priče kad se potrudi kao u ovoj na primjer. Meni su ovakve avanture posebno dobre još kad se ovako poklope crtež i scenarij dobiješ legendarni strip. Ovo je svakako strip koji bi trebalo imati.
    15.01.2009
    17:16:00 sati
    supermike
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Sjećam se prvog dodira sa ovom epizodom. Gledao sam naslovnice dugo, dugo... Tada čudovišta, vampira i Aliena nije bilo na svakom koraku, pa je susret sa njima imao negu magičnu draž. Odlična epizoda, Sclavi je stvarno meštar. Jedan od najboljih Mister Noa
    01.04.2009
    14:23:00 sati
    mladjo
    uredi
  • okudzava

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Masterpiece.
    11.06.2009
    18:05:00 sati
    okudzava
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što da radim.Dao sam toliko stotica pa što da onda dam ovoj priči.Ova priča je iznad Mr.Noa pa čak i iznad Bonellija samog.Koju uopće ocjenu da dam nečemu što je toliko izdignulo bonellijev strip iz jednostavnosti u legendu.Zaista ono što za Zagora predstavlja Divovi dobra i zla to za Mr.Noa prestavlja Ananaga.Ovaj strip je napravio revoluciju u bonelliju otvorivši put horror žanru i ne samo to nego i drugi način prikazivanja ljudske osobnosti i totalne nemoći.

     

    Što se zaista našem junaku događa to ni on ne može znati.Sve je nekako kao i u životu kad ti se loše stvari događaju pokušavaš ih zaboraviti, ali te one i dalje proganjaju i muče.Ovisi od osobe do osobe oće li umaći ili se uhvatiti u koštac s problemom.Naš junak je to shvatio tek kad je shvatio da od toga ne može nikako pobijeći.Sclavi tu želi reći da ma koliko bježao od problema kad tad ga moraš riješiti ili ćeš poludjeti i nikad nećeš imati mira.

     

    Tko ili što je zapravo Ananaga ? Što nam je Sclavi htio time reći ? Da li se to amazonska prašuma pobunila protiv opće eksploatacije?Stvarno ne znam ali da se naslutiti da je i to možda vezano za priču.Ima ona scena kad Mr.No prevozi one turiste i ponaša se jako osoro i imamo scenu one probodene džungle.Dali se to sam duh šume pobunio i utjelovio se u jednu osobu koja će tako sijući strah potjerati to pučanstvo i tako ostvariti svoj cilj o netaknutoj džungli.

     

    Šuma ima tisuću lica tisuću glasova tisuću očiju tisuću boja tisuću života, ali samo jedan duh šume                                                                           

                                                                                           i  

                                                                          zove se ANANGA .

     

    Da li je ovo zaista sve istina jer se MM zamisli u samom nastavku priče ili su to ispovjedi samo jednog pijanca koji je previše popio.Da li je on vidi nešto strašno i sam zamišlja čudovište, a istina je bila nešto sasvim drugo.Stvar je u tome da samo on vidi Anangu i niko drugi.Samo on ima te noćne more,samo on je zaustavio to krvoproliće.Pitanje je da li je to sve samo san ili je samo priču napisao vjetar iz djungle.

     

    " Tko to može reći Mr.No ... Tko može reći kad čovjek nije više ljudsko biće " 

     

    Sve ovo ne bi bilo tako genijalno da nemamo tu poeziju u pokretu taj crtež koji je uspio fantastično dočarati ono što je Sclavi htio zaista i reći.Ovaj strip može cijelu priču prepričati samo crtežom.Ta fantazija od crteža daje još dublju dimenziju samoj priči.Samo ona scena kad životinje pričaju prosto da ti se ureže u mozak ili prikaz one fantastične transformacije, a tek ona ruka iznad kuća u stilu Freddya Krugera.Fantazija i umjetnost.

     

    Za kraj ću spomenuti majstora Ferrija koji je samu mističnost priče dobro prikazao u prvoj naslovnici dok je konačnu borbu i sukob u unutrašnjosti osobnosti našeg junaka prikazao u drugoj.

     

    Zaista ne vjerujem da će nakon ove epizode ijedna druga epizoda Mr.Noa se uopće približiti ovoj kvaliteti kako scenarijem tako i crtežom.

     

    " Ovu priču napisao je vjetar iz džungle "

     

     

     

     

    25.05.2010
    11:17:00 sati
    provodina
    uredi
  • brni

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ocjena govori sama za sebe!!

    25.05.2010
    21:10:00 sati
    brni
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 9, 5

    Jednostavno savrsenstvo.

    29.07.2010
    18:13:00 sati
    kasper
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Genijalno. Bez ikakve sumnje moja omiljena epizoda Mr. Noa, a možda i omiljeni Bonelli strip. Velika zasluga tome ide priči. Neki kažu da se horor/Sclavi i Mister No ne miješaju dobro, ali meni je ovo bio pun pogodak. Paco (kojega dosad nitko nije spomenuo) je jedan od onih likova koji su se pojavili samo jednom, ali ostavili utisak. Ključna razlika koju sam primijetio između Sclavijevih i Nolittinih scenarija jest što je Nolittin Mr. No često predstavljen kao neka pravednička figura tipa Zagor. Sclavijev No je u većini slučajeva lakomisleni zajebant kojeg je uvijek zabavno vidjeti kako se prepire i sa svojim piperom na pet stranica. Ostali likovi su također dobro urađeni, a kraj je šokantan, ali sasvim prikladan.Ovo je jedan od stripova koje bih zaista, ali baš zaista volio vidjeti ekranizirane.

    Civitelli je odličan, jedan od mojih omiljenih pilotovh crtača zasigurno. Sviđa mi se kako crta Amazoniju te kako mu svaki lik izgleda drugačije. Za razliku npr. od Ferrija ili Disa koji koriste par istih faca kao šablone za sve likove. Ferrijeve naslovnice... Pih, zaista teži, nedostojni promašaj. Prva je dosadna i prestatična, a na drugoj je pilotova poza stvarno bedasta. Eh, Ferri. Ocjena 5 za naslovnice je poklonjena da ne snižavam ocjenu ovom remek-djelu previše...

    28.09.2010
    15:59:00 sati
    Opti
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Možda i najbolji Mister No! Nisam Anangu čitao kao dijete, pa nema ni faktora nostalgije, a samim tim je i moja ocjena objektivnija. Iako odlično prenose atmosferu iz stripa,  jedino naslovnice ne zaslužuju čistu desetku, ali pravi je grijeh ovom Sclavijevom i Civitellijevom remek djelu dati manje od 100%.

    15.10.2010
    06:24:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Koliko vidim, nijesam jedini kome ova epizoda ima izrazito sentimentalnu vrijednost, a to valjda govori nešto i o njenom kvalitetu. Zaista, za dijete od 9-10 godina, sa iole razvijenom maštom i ljubavlju prema stripovima, ovo je bilo nešto što se ne zaboravlja lako. Pored osnovnih elemenata zapleta do dan danas (kad sam ponovo procitao epizodu u Libellusovom izdanju) sam zapamtio prije svega osjećaj jeze koji me prožimao prije oko 20-ak godina kada sam prvi put čitao ovu priču.

    Osjećaj jeze je sada uglavnom nestao ali su ostala barem dva elementa vrijedna analize u ovoj priči.

    Prvi momenat je Mister Noov alkoholizam. Dakle, alkoholizam, ne koketiranje sa povremenom čašicom, ne provod sa drugarima uz koju kapljicu, ne veselje, već alkoholizam očajnika. Zašto? Priča počinje Mister Noovim povratkom iz kafane, pjesničkim raspoloženjem i ćaskanjem sa još jednim ljubiteljem proizvoda koji nastaju alkoholnim vrenjjem. Ali, stvari nisu onakve kakve izgledaju. Jeste, desio se taj grozan zločin, ali svašta je Mister No u životu vidio, pa ga ipak drugi scenaristi nijesu prikazivali kako povraća. Ali opet, što je logičnije nego da čovjek koji je sam popio makar jednu bocu žestokog pića, noć završi upravo povraćanjem po mračnim budžacima? I nije potrebno da pijanac prisustvuje ubistvu da povratio bar dio onoga što je u sebe sipao te noći. Dalje, sjutradan (po mojoj procjeni rano popodne), Mister No sa prvim parama do kojih dođe kupuje bocu viskija koju pije hodajući ka aerodromu (ne sa društvom, ne opuštajući se, već hodajući ulicom u sred dana). I kasnije, jedan jako bitan momenat. Isaura u baru kaže: "Na dnu boce tražiš smisao svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti". I to je to. Suština Mister Noovog života poslije rata. Pobjegao je na drugi kraj svijeta, ali se bez boce nije mogao izboriti sa onim što je proživio ili možda sa onim što je oduvjek bio.

    Dalje, pijanci u stripu su na prvi pogled vrlo simpatični, ali kad se zagrebe površina, vidi se što im je donio alkohol. Paco možda jeste veseljak, ali smrt nalazi upravo zato što je usred noći lutao uličicama Manausa ne bi li iskamčio koji novčić za još jedan gutljaj kašase najgoreg kvaliteta. Profesor u kafani je nekad bio ugledan stručnjak, očigledno uspješan u svojoj profesiji, ali sada sa bocom traži zaborav u birtiji Manausa i uz histeričan smijeh prihvata sve; Krugerov prezir, pa čak i Anangu, oličenje zla.

    Nije slučajno da je baš Sclavi, koji o alkoholu zna dosta, na ovako suptilan način prikazao mračnu stranu Mister Noovog veselog karaktera i njegove ljubavi prema dobroj kapljici.

    Drugi momenat vrijedan pomena je u samom načinu građenja priče. Naime, legenda o Anangi, sama po sebi ne predstavlja ništa posebno. Mračni duh šume, jaguar,  šaman, nepoznato pleme, bla-bla, truć-truć. Ono što izdvaja ovu priču nije ideja epizode, već izvedba. Vještim narativnim trikovima i jednim zaista nestvarno dobrim Civitelijevim crtežom, saspens raste iz vinjete u vinjetu, i mi osjećamo kako zlo jača i ispunjava svaki kadar, čaki naizgled spokojne prašume i bara u Manausu. Snaga Anange je u tome što predstavlja neobjašnjivo, sveprožimajuće, sudbinsko zlo, oličenje Drugosti, koju ne razumijemo, koje se plašimo i protiv koje ne znamo da se borimo. Koliko se sjećam, u DD dvobroju koji se takođe bavi Anangom, Sclavi je kasnije pokušao na neki način da razotkrije ovaj fenomen, što je dovelo da banalizacije i otupljenja oštrice čistog zla koje je Sclavi predstavio u Mister No-ovoj Anangi. Zbog toga je Mister Nou svaki put fizički loše kada je u blizini Anangine prisutnosti.  Ananga isisava život na neobjašnjiv ali jako vjerodostojan način.

    Najveći strah upravo stvaraju pojave koje nam djeluju stvarno, ali koje ne možemo objasniti, pa samim tim ni izbjeći. I to je suština horora. A Sclavi se dobro razumije u horor. I u alkoholizam.

    05.12.2010
    23:27:00 sati
    Djuro
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Ovo je klasicni Sclavi, zato sto ovdje covjek radi isto sto je uvijek radio u Dylanu, a i sto je radio u Zagorovoj "Nocne More" epizodi; covjek uzima naseg omiljenog junaka iz Amazonije i pretvara ga u pravu osobu, u insana od krvi i mesa, a ne nekog super-heroja koji je ne-unistiv.  Ovdje je Mr. No, kao Zagor u "Nocne More" prici, sav nekako slab, zgrozen i ponizen, do poenta gdje i sam postaje malo lud od svega sto se desava, ili makar od onog sto misli da se desava.  Ovaj duh Ananga je ovdje za njega ono isto sto je Xabaras za Dylana, ili sto je Ah-eh-nay bio za Zagora: demon njegovog ludila!  Sclavi je uvijek bio majstor sa ovim temama, super covjek pise ove scenarije gdje nasi 'immortalni' heroji postaju unistivi tipovi, poput nas svih, i poput ljudih u nasem svijetu, a ne izmisljotine i maste nekog kreativnog tipa.  Crtez je skoro perfektan, super mi se svidja, naslovnice su dobre, ali ona druga "Oci Cudovista" je puno slabija nego ona "Ananga", sve ostalo je veoma dobro.  Ovo je jedna od par Mr. No sci-fi / fantastickih prica, ali je sigurno jedna od najboljih od de iste zanre.  Ona zadnja vinjeta stripa, na kojoj pise, "ovu pricu je napisala djungla", je fenomenalan nacin da se sve ovo zakljuci u jednoj recenici, i isto tako bi bilo upecatljivo da pise "ovu epizodu je napiso majstor Sclavi, jedan od najboljih scenarista iz Bonelija svih vremena."

    ;)

    28.12.2010
    17:51:00 sati
    acestroke
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    fascinantno. Top 5 Mister No. Crtež super, šteta što Civiteli nema više radova na MN. Naslovnice loše.

    07.06.2011
    19:15:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih priča o Mr Nou.

    21.05.2012
    21:51:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    28.01.2013
    12:04:00 sati
    coszinus
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    koliko sam samo puta pročitao kao mali ovu genijalnu priču! Bila i ostala jedna od najboljih. Divio sam se i naslovnici i priči i crtežu u Lms 814. Toliko uspomena...

    05.03.2013
    12:42:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.08.2013
    22:00:00 sati
    velka031
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Želim dati manju ocjenu, ali mi Ananga ne dozvoljava.

    10.10.2013
    11:03:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastičan strip meni lično najdraži MN,  iako znam da ima boljih epizoda od ovih.

    04.10.2014
    19:03:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • brozbiafra

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    27.12.2014
    23:51:00 sati
    brozbiafra
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Meni je ovo blago razočaranje. Nažalost, Sclavi predugo razvlači priču na manje bitne i već viđene elemente, a daje nam premalo Anange. Jedva da se nešto sitno sjetio spomenuti o mitologiji, a objašnjenje o tome kako je Peter Wolfe postao ananga je stvarno smiješno i nemaštovito. Sclavi je mogao malo pogledati Zagorovu epizodu Tigar/užasno prokletstvo i vidjeti od Nolitte kako se to radi. Ni klimaks me nije baš oduševio. Prebrzo i prejednostavno.

     

    Na početku priče Civitelli mi nije baš dobro izgledao, no kasnije se osjetno popravio. 

     

    Ima ova epizoda nekoliko dobrih momenata poput Mister Noovih halucinacija i scena s Pacom na početku, ili kada Mister No bježi nakon što Ananga otme Abigail, a njega poštedi, ali to, s obzirom na potencijal koji je ova epizoda imala, nije dovoljno.

    19.08.2015
    14:14:00 sati
    drogsy
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    23.08.2015
    11:20:00 sati
    igor 12
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    02.02.2017
    19:11:00 sati
    morski
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 90%

    10, 7, 10, 9

    Prva Sclavijeva priča na pilotu i odmah dobivamo ono po čemu je općenito njegov rad prepoznatljiv. Je li u pitanju bila priprema za kasnije pokretanje Dylan Doga ili samo želja za pričom sa horor elementima teško je reći, jedino je sigurno da pred sobom imamo nešto drugačije od dotadašnje faze serijala. Te razlike nisu smještene samo unutar samog žanrovskog okvira, nego i u način pripovijedanja koji je ovdje predstavljen. Radnja teče brže nego što je inače običaj kod ovoga junaka, pa tako odmah na početku dolazi do zapleta i poznato je u kojem smjeru će priča krenuti. Alkohol kao poveznica je prisutan kod nekoliko likova, neki kao Paco ga uzimaju kako bi još više uživali u životu, dok neki kao dvojica profesora antropologije uz piće pokušavaju pobjeći od svog života. Peter Wolfe je jedan od tih bjegunaca, i tek na kraju shvati da je nemoguće pobjeći od duhova prošlosti koji ga opsjedaju. Njegov lik nije skrivao nikakva iznenađenja jer se kod prvog pojavljivanja vidjelo kakva će mu biti uloga. U vezi njegove žene je već bilo teže donositi konačne zaključke, čak ni kada je u prašumi otkrila neke stvari iz pozadine odnosa sa Peterom. Hoće li Abigail do kraja pratiti svoga muža ili će mu se suprotstaviti na neki način? Ideja sa Anangom je postavljena na dosta čvrstom temelju, samo što konačna građevina nije napravljena od tako kvalitetnog materijala. Mislim da transformacija iz ljudskog bića u zvjersko zaslužuje bolje objašnjenje od opsjednutosti zlim duhom, koji je samo tako ušao u tijelo jer si se našao u njegovom okruženju. I Mister No je bio na tom mjestu pa nije postao opsjednut, znači da Anangin duh ne može jednako djelovati na svako tijelo što mi nema logike. Slična situacija sa transformacijom čovjeka u zvijer je viđena u Zagorovoj epizodi Tigar, samo što je tamo puno bolje objašnjeno zašto je došlo do toga. Moć Anange je velika i čovjek joj se mora prije ili kasnije prepustiti, ta činjenica je vrlo dobro uklopljena sa raspletom priče. Nakon ubojstva Isaure Mister No je shvatio da mora zaustaviti daljnje prolijevanje krvi, čak i pod cijenu da bude prisiljen hladnokrvno pucati u ljudsko biće. Tko može precizno odrediti kada čovjek prestaje biti ljudsko biće nego on sam, Peter je u isto vrijeme olakšao i otežao pilotu njegovu zadaću. U fizičkom smislu je puno teže pobijediti zvijer nego čovjeka, dok se u psihičkom lakše odlučiti dići ruku na stvorenje koje je poprimilo takav oblik. Završna scena sa Abigail je najbolji dio, a duh Anange još jednom odnosi pobjedu nad svojim domaćinom. Na kraju ostaje samo vjetar iz džungle kao autor priče o Anangi, duhu zla koji svoje žrtve ne odabire slučajno već sa određenim ciljem.

    Civitelli se izvrsno uklopio i u ovakvu tematiku, emocije koje pokazuju njegovi likovi su tako stvarne kao da pred očima imam film umjesto stripa.

     

    07.10.2017
    23:40:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • MisterYES

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Medju top 4 epizode Mister No-a za mene. Vanserijski u svakom pogledu.
    09.07.2018
    17:49:00 sati
    MisterYES
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlična epizoda.

    22.02.2019
    20:57:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Iz gotovo nikakve priče napravljen vrhunski strip! Posebno veseli dio sa vinjetama koje stvaraju atmosferu, bez ijedne riječi, uz postupno kadroviranje željenog dijela priče. Vrhunski!

    04.05.2019
    19:15:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jako dobra horor atmosfera Sclavija, iako kad bih radio usporedbe (a i bila je referenca u stripu) sa "Bogom Jaguara", ovaj navedeni (Bog Jaguara) je puno bolji. Time ne umanjujem ovo Sclavijevo djelo koje se isto čita u jednom dahu. Imao je sjajnog partnera Civitellija koji je i više nego uspješno prenio sve Sclavijeve ideje na papir. Zanimljivo, uvoda u priču praktički i nismo imali već nas Sclavi odmah uvodi u priču i daje nam do znanja o čemu će ovdje biti riječ. Ja sam zadovoljan pročitanim i mogu samo čestitati Sclaviju na izvrsnom debiju.

    12.04.2020
    12:36:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Mister No s elementima plemenske fantastike / horora. Iako sam što bi se reklo digao ruke od Martija, Mr.Noa, Texa, ovu epizodu sam odlučio da pročitam jer je pisao Sklavi, i jer je preteča Dilanove Anange (koju planiram sledeću da čitam).
    Za sada mi je ovo jedna od boljih epizoda u serijalu. Ima dobar zaplet dok mi je rasplet malo preteran - bolje da je žena samo iskočila, borba sa dve Anange je višak. Zanimljiv deo je onaj kada se No vrati u civilizaciju u tišini, bez oblačića... čime nas Sklavi navodi da pomislimo da je on postao Ananga, kad ono vraga... Taj protok vremena je dobro ispao. 
    Što se misterije Anange tiče, nema se puno za reći; Sklavi ne detaljiše kao autor Martija.
    Složio bih se sa komentatorom koji ističe važan citat: ko može reći kada čovek više nije ljudsko biće?
    Ovo je priča o psihički obolelim osobama, koje čine zločine pretvarajući se u čovekolikog jaguara. To ludilo Anange kojoj je nemoguće odupreti se jednom kada čovek 'oboli'...
    Ipak ovoj priči ne bih davao najviše ocene. Ima akcionih scena koje mi kvare dojam. 

    09.04.2021
    00:20:00 sati
    Jocko
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Jedino nedostaje sama Ananga, a to ce biti i razlog sto ce joj se i sam Skalvi i drugi autori kasnije vracati kako u MNOu tako i u DD serijalu. Ostalo je sve pod konac.

    16.02.2022
    01:05:00 sati
    prozirna senka
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Piroman
    Kod: ZG VEC 183/185
    Ocjena: 52%
    Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1867
  • Rakoši!
    Kod: ZG VEOP 60
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 28.9.2022. 14:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1764
  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1530
  • Otmica Žalosne Sove
    Kod: KM ZS 94
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 20.9.2022. 23:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1478
  • Smrt u magli
    Kod: TX VEC 56/57
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 3.9.2022. 21:42:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1452

Aukcije

Forum