Tuarezi

Mister No

MN LMS 964/967 | 301 str.

Mister No se nalazi u Nigeru, gdje u osvit samostalnosti bivše francuske kolonije sudjeluje u paleontološkoj ekspediciji koja se pretvara u potragu za blagom. Tuarezi, koji nestrpljivo dočekuju nezavisnost, odlučni su da presude članovima ekspedicije zbog pljačke blaga koji pripada njima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tuarezi
    MN LIB 82
  • Sahara
    MN LMS 964
  • Groblje kamenih zmija
    MN LMS 965
  • Tuarez
    MN LMS 966
  • Horerova pravda
    MN LMS 967

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Sulle piste del Sahara
    MN SR 188
  • Tuareg!
    MN SR 189
  • Dune insanguinate
    MN SR 190
  • I legionari
    MN SR 191

ZANIMLJIVOSTI

  • Tuarezi je kolektivno ime za grupu nomadskih berberskih plemena i konfederacija nastanjenih u saharskom području sjeverne Afrike na područjima država Niger, Nigerija, Burkina Faso, Senegal, Mali, Alžir i Libija.
  • Radnja se događa oko 1956. u Nigeru. Inače, Niger je dobio nezavisnost od Francuske 3. kolovoza 1960.
  • Pobuna o kojoj se pričalo je pobuna Tuarega Kel Gress pod vodstvom Kaossena 1916.-1918. za vrijeme 1. svjetskog rata. Njegova palača je poslije pretvorena u hotel de L` Air.
  • Dolina kamenih zmija je lokacija Gadoufauna u pustinji Tenere gdje je nalazište kostura dinosaura. No istraživanja su na tom lokalitetu počela kasnije, 1966. Spominju se Oranosaur, Stirakosaur, Valdosaur, Spiranosaur.
  • Grad Agadeš je osnovan u 13. stoljeću, najpoznatiji je po džamiji sa prekrasnim minaretom, koja je izgrađena 1515. a obnovljena 1844.
  • Sam je Guido Nolitta tj. Sergio Bonelli posjetio Agadeš. Taj ga je posjet valjda inspirirao za ovu epizodu.
  • LMS 964 «Sahara» od str. 35-51 u pozadini svira pjesma «La Vie en Rose» od Edith Piaf.
  • Naslovnicu za LMS 967 «Horerova pravda» je, pretpostavljam, radio Mikica.
  • Vinjeta 53. str. LMS 965 «Groblje kamenih zmija» za vrijeme halucinacija u pustinji Mister No ugleda Stanleyja i Olija.
  • LMS 966 «Tuarezi» ima dodatak na 34 stranice «Ukleti rudnik».

Zbog kvara na avionu koji ga je iz Kaira trebao odvesti u Dakar, odakle bi krenuo za Brazil, Mister No se zadržao u Agadešu. Stari grad u današnjem Nigeru (inače greškom glavninu epizode umjesto Niger, piše Nigerija) sa tajanstvenim minaretom na džamiji, odmah je impresionirao Mister Noa. I dok je gledajući minaret utonuo u monotoniju i dremljivost Saharskog područja (znamo mi dalmatinci kako je to) i ne sluteći uvukao se u još jednu pustolovinu.

Upoznaje Mokhameda El Khorera, mladića koji je studirao paleontologiju te postao poglavica jednog od tuareških plemena. Kroz prijateljstvo s njim, Mister No saznaje o povijesti Tuarega, okrutnosti kolonijalizma, te o stalnoj netrpeljivosti između Tuarega samih. Mokhamed El Khorer je mlad, obrazovan, idealist i jako zaljubljen u svoju zemlju. No pod stegom tradicije, strogo se drži običaja i zakona. Žestok je borac protiv kolonijalizma, a budući da je studirao u Parizu, odlično poznaje neprijatelja. Njegov susret sa starim profesorom Le Blancom, čovjekom poštenih namjera, iskrenim znanstvenikom, ispunjen je mržnjom prema uzurpatorima. Temperamentan i ponosan, odbija sudjelovanje u ekspediciji, i naziva profesora lopovom, koji krade kulturno blago njegove zemlje. Profesor Le Blanc i pomoćnik mu Zirah se čude. Zirahu nije jasno kako taj divljak kojemu se oni dali priliku da se školuje, i dalje tako ponosan na svoju kulturu, koja je «manje vrijednosti». Nije mu jasno, kako ga život u Parizu nije asimilirao, kako se i dalje čvrsto drži svoje zemlje, svog naroda. Takav stav ga i vrijeđa.

Mister No prihvaća sudjelovanje u ekspediciji, no i njemu je stalo do svog doma, naime novac mu je prijeko potreban da bi se vratio u Amazoniju. A saznajemo da ga i dinosauri zanimaju. Dok je profesor Le Blanc zaista samo znanstvenik koji ne shvaća da fosili pripadaju narodu Nigera, njegov pomoćnik i nije tako zagrijan za paleontologiju. Jean Zirah je obični hladnokrvni gad, koji je u stanju sve učiniti da se dokopa blaga. Mlade studente lišava života, profesor mu postaje talac, a ubija i Mister Noa. Bar je tako mislio, no stari lisac je ostao živ. To je i jedina mana ovog stripa, jer je Mister No preživio, mada ga je Zirah upucao sa udaljenosti od 2 metra. A metak ga je okrznuo po sljepoočnici. I opet se taj prizor javlja u nekom od Bonellijevih stripova. To se moglo i izbjeći. Ostavljen u Sahari, Mister No je suočen sa sigurnom smrću. Već mu se javljaju prve halucinacije, no spašava ga El Khorer, čovjek koji se zakleo da će zaustaviti ekspediciju. Oporavljajući se u selu Tuarega, Mister No je iskoristio priliku da nauči što više o njihovoj kulturi i običajima. Istina učenje ne ide glatko, posebno kad pomisli da Tuarezi održavaju orgije, pa sav sretan prione na posao. Na kraju ga je El Khorer morao spašavati od linča.

Nakon oporavka Mister No se pridružio kaznenoj ekspediciji, koju je poveo El Khorer. Uz pomoć deva dolaze do mjesta gdje je Zirahova ekspedicija morala stati, jer se kamion pokvario. Dolazi do borbe, Tuarezi ih nadjačavaju. Mister No spašava profesora Le Blanca. Bar je tako pomislio, jer ga je El Khorer po kratkom postupku osudio za pljačku i pogubio. Mister No se šokirao, a ni El Khoreru nije bilo lako, ali zakon je takav, ne smije pokazati milost prema kolonizatoru. Ne smije ispasti slabić pred svojim ljudima. Prijateljstvo puca, Mister No se zauzeo za profesora ali presuda je izvršena. Sad ni sam ne zna što bi trebao učiniti.

Nekoliko dana poslije, opet ispred Hotela de L` Air , Mister No ispija viski i gleda fascinantni minaret. Mada je prividno miran, u njemu je sve uzburkano. Prisjeća se na minulu pustolovinu, i pita se da li bi trebao prijaviti El Khorera zbog ubojstva profesora Le Blanca. Moralna dilema mu izgriza dušu. Razočaran ljudskim rodom, u sebi pita minaret što da učini. Utjehu mu pruža prelijepa Jalila, koja je možda i utjecala da događaje prešuti. Ili možda prizor u kojem je ugledao nekad ponosne Tuarega, vladare Sahare, kako kopaju kanale jer su ih kolonizatori na to primorali. Odluči prešutiti, jer i shvaća da se Francuzima naprosto obilo o glavu silno ugnjetavanje. Susreće El Khorera, te oni opet postaju prijatelji. Priča završava gdje je i počela, kraj tajanstvenog minareta, koji ponosno stoji u zemlji Tuarega. El Khorer će mu platiti put, a pred sam odlazak Mister No još jednom pozdravlja minaret (u Dnevnikovom prijevodu stalno stoji kula) ispunjen sjetom za narodom kojeg napušta a i za Jalilom koju je u naprasito napustio. A jadnica je tu noć čekala i čekala u hotelu.

Da li je na kraju Mokhamed El Khorer ispao zločinac i hladnokrvni ubojica? Da li je njegov čin bacio ljagu na sve za što se borio? Svatko će izreći svoj sud, no po mojem mišljenju postupio je ispravno. Okrutno, ali ispravno. Klin se klinom izbija. Morao je pokazati Francuzima da više ne mogu tek tako dolaziti u njihovu zemlju i uzimati ono što nije njihovo. A ako misli biti vođa, morao je pokazati odlučnost. Ne možemo ga osuđivati, jer očito se radi o poštenom čovjeku. Bio je primoran na takav čin, da iskaže kolonizatorima svoj inat i ponos. Očajnička vremena, zahtijevaju očajničke mjere.

Crtež je briljantan, egzotični predjeli Sahare, Tuarezi, Agadeš, sve je fantastično. Disu 10, naslovnice mu i inače slabije idu, no u ovom slučaju napravio je dosta dobar posao. Prva je odlična, druga je malo slabija, i jedino treća je osrednja. No ne kvare opći dojam. A on je da se radi o odličnoj epizodi koju vrijedi pročitati.

Naprijed

MN LMS 957/960 Kartum

MN LIB 84 Zbogom Afriko

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Svakako jedna u nizu odličnih Nolittinih priča iz Afrike gdje se autor priče stvarno potrudio čitatelja upoznati sa ljepotama, tradicijom i političko-ekonomskom situacijom sredinom pedesetih prošlog stoljeća... Afrika je u to doba još bila pod utjecajem kolonijalističkih vlasti, a najviše konflikata proizlazilo je iz sukoba između tradicije i kolonijalističkih težnji, pa čak i tradicije i znanstvene znatiželje stranaca. I u tome vihoru tradicije i modernoga, strasti i pravde, granica između dobra i zla se briše, i ostaju samo obični ljudi u bespoštednoj borbi za svoja prava. Zgoda kad Mister No zamijeni orgije za party meni je više tragikomična nego smiješna. Afrički Arapi, posebice Šijiti, ali i nomadska plemena jaaako su osjetljiva na to kad im se diraju žene, a ako zaista želite sačuvati glavu, držati se podalje od njihovih žena ako nemate časne namjere. Nolitta, vidi se da je zaista vrsni pustolov i kroničar vremena i mjesta gdje god da boravi. Jednostavno, čovjeku dođe želja da na ta mjesta uistinu i ode... Doduše, mada se u Egiptu može osjetiti okus i miris pustinje, prava Sahara su bespuća pijeska i planina, van civiliziranog dijela.
    15.07.2008
    15:55:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Zanimljivo je kako je sa krajem Dnevnika opao kvalitet nekih junaka, prije svega kod MM i MN. Ovo je odlična epizoda, ima dosta humora, posebno kad Mister No zaspe na kamili i poslije sanja kamilu. Zadnja Mikicina naslovnica je genijalna.
    15.07.2008
    20:47:00 sati
    delboj
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedna odlicna "africka" prica, medju najboljim u tom dijelu serijala, Diso je fantastican, naslovnice (osim Mikicine) su odlicne. Pravo uzivanje...
    16.07.2008
    17:35:00 sati
    vope
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Kad dođe ljeto, vrijeme je za Mister NO-a i baš sam prije par dana na moru pročitao ovu epizodu kojja je sigurno jedna od boljih u Afričkom ciklusu. Ne sviđa mi se jedino Horerov postupak i Mister NO-ova odluka da će prešutjeti okrutno ubojstvo. Mislim, onako hladnokrvno ubiti profesora i sve iz njegove pratnje je nedopustivo a Mister NO na kraju to zaboravlja i grli Horera ko da su stari prijatelji i kao da se ništa nije dogodilo.A taj minaret u koji se zaljubio Mister NO je stvarno prelijep - baš sam gledao neke fotografije i sigurno izgleda impresivno uživo. Kad se sigurnosna situacija u Agadeshu malo smiri, bilo bi zgodno otići i pogledati ga ;-)).U vezi crteža, nisam posebno velik Disov obožavatelj, ali kako je nacrtao kamile, Tuarege i njihov život u pustinji je za svaku pohvalu. Svaka mu čast.
    18.07.2008
    16:42:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve su mi MN avanute u Africi drage,ova jednja od najdrazih. (Jedino mi ta Mikicina naslovnica smeta pravi uzas,makar da ju je adaptirao prici,no kad je to on ucinio. 
    18.07.2008
    18:44:00 sati
    Ferri
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Vrhunski! Možda i najbolja priča iz Afričkog lutanja Mister Noa. Napeto i lijepo napisano,uz izvrstan uvod u nigerijsku hijerarhiju političke scene i problema. I apsolutno vrhunski nacrtano,nekako atipično ne Bonellijevski....Naslovnice su jedino što ne valja.
    20.09.2008
    12:32:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    08.05.2009
    20:28:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Strip o Mister No-u konstantno pati od previše dijaloga i objašnjavanja, a premalo akcije.  Što ne bi bilo loše da su ti dijalozi zanimljiviji.  Tako da, eto, meni je i ova priča prosječna i srednje dosadna, s pojedinim boljim dijelovima.  Crtež mi je previše prazan, premalo detalja, a previše vinjeta u kojima nema ništa osim protagonista.  Sve u svemu i nije mi nešto!
    27.05.2009
    09:29:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    23.04.2010
    09:56:00 sati
    teller
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Upravo sam pročitao ovu priču po prvi put. doduše u skeniranom izdanju lms, pa jedva čekam da ove afričke epizode objavi libellus...što će reči da ću se načekati jedno 3- 4 godine. Inače, najviše me ovdje oduševio disov crtež. Priča nam donosi mnogo podataka o načinu života tuarega i o djeliću njihove prošlosti, ali ti djelovi mi nisu previše zamorni. Sama radnja iako ne donosi ništa neviđeno, dinamična je i čitljiva. U svakm slučaju poslovićno dobra pilotova avantura.

    04.08.2010
    16:28:00 sati
    marcho
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    NIJE LOSE, ali bilo je i boljih u tzv.Africkom ciklusu.

    25.04.2011
    18:47:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.07.2011
    13:32:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    8, 3, 9, 7

    21.05.2012
    21:28:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Odlična epizoda.

    04.10.2014
    19:24:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.11.2014
    20:09:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Mozda i najbolji Mno u Africi. Scenario odlican,prica tece glatko bez praznog hoda, ima i humora i akcije,a i motiv kule je odlicno iskoriscen, kao simbol trajanja ili shvatanja zivota. Zivot i obicaji Tuarega vjerno docarani, sa snaznom politickom i socijalnom konotacijom i cini se simpatijom prema samosvjesnosti malih naroda, olicenih u liku i djelu Mohameda El Horera. E sada, sam cin ubistva profesora daje dodatnu tezinu prici, mada se sa njim nikako ne slazem, jer cilj ipak ne opravdava sva sredstva. Crtez vrhunski, pravo uzivanje, mada se kod 2.i 3 naslovne Diso mogao vise potruditi, npr.na drugoj se mogao naci onaj dinosaur,a i treca je nekako obicna, dok je prva stvarno nezaboravna. Sta reci za Mikicu, nije los crtac, ali njegove naslovne nemaju blage veze sa pricama, bukvalno su tu reda radi.

    06.03.2015
    20:11:00 sati
    fujo83
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Bolje bi bilo da je Mister No na kraju stripa otišao sa kamionom i francuzom. Ovakav kraj je netipičan za Bonelli stripove, definitivno je ostao gorak okus na Mister Noov karakter.

    21.08.2015
    13:57:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    jedna od najboljih afričkih priča

    24.04.2016
    13:00:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 9, 6

    Zločin je zločin i svaki zločin treba biti kažnjen! Ovdje imamo hordu krvoločnih tzv. boraca na neovisnost Nigera, a Mister No je dio te bande ekstremista i ubojica. Što je najgore, na kraju ne prijavljuje ubojstva potpuno nevinih znanstvenika i ostaje prijatelj s glavnim egzekutorom i vođom ekstremista, koji bi sve koji razmišljaju drugačije, a pogotovo strance skratili za glavu. To je u potpunoj suprotnosti s Mister Noovim karakterom i čini ga sudionikom nepravednog masakra. Ta činjenica, kao i standardni klišej s metkom koji je našeg junaka samo okrznuo i tako onesvijestio uvelike umanjuje vrijednost ove, inače iznadprosječno dobre priče. Disu za crtež fali malo za desetku, a naslovice su mogle biti i bolje. Prva, s svjetski poznatim minaretom u pozadini, je jedina odlična.

    10.12.2017
    11:11:00 sati
    Spock
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 89%

    10, 7, 10, 8

    Nakon Castellijevog oproštaja od serijala u prošloj avanturi, koja je mogla i bolje ispasti, opet je Nolitta preuzeo glavnu riječ u nastavku afričke sage. Ovdje nije uspio ponoviti genijalnost iz svoje prethodne epizode ''Mau-Mau'' iako se radi o dosta zanimljivom uratku. Zanimljivost, objektivna kvaliteta, pa čak i same postavke nekog serijala ne moraju uvijek biti međusobno usko povezani, pa tako i sada moram priznati da nalazim određene zamjerke. Često sam znao naglašavati kako motiv bogatstva može samo negativno djelovati na cjelokupnu priču i da je to klišej koji u većini slučajeva treba izbjegavati. Međutim, ovdje se radi o drugačijem slučaju i takav motiv dođe samo kao popratna pojava, čak bih rekao da je neka vrsta pomoći za scenarističko vođenje radnje u željenom smjeru. Kako drugačije napraviti razilaženje u razmišljanjima dvije grupacije ljudi i prikazati njihove različite karaktere ako nije u pitanju vrlo jaki razlog. Baci kost među vukove i vidjet ćeš hoće li se sukobiti oko iste i na koji način, a kosti prapovijesnih životinja nisu takav mamac kao neke druge. Prisutnost blaga u takvim okolnostima nije bilo prenapadno, pojavilo se iznenada bez ikakve najave, postalo predmetom kratke euforije i odmah nestalo ispred očiju, kako samih aktera tako i čitatelja. Prilično različita situacija u odnosu na recimo Sclavijevo ''Riječno zlato'' gdje je sve bilo podređeno pronalasku istoga i sve drugo je padalo u drugi plan. Problemi koji su prisutni su ipak druge prirode i više se odnose na završni dio i postupke pojedinih likova. Mora se priznati da je Nolitta uspio u držanju neizvjesnosti kroz duži period, ugradio nešto sebi svojstvenog humora u ozbiljnu političku situaciju u Nigeru, da bi na kraju posegnuo za iznenađujućim rješenjima u pomalo šokantnom raspletu. Ta rješenja se ne moraju svidjeti svakome jer djelomično izlaze iz zadanih okvira serijala, a reakcija glavnog lika je u najmanju ruku diskutabilna i podložna mogućim kritikama. Treba se prisjetiti da je baš nedavno Mister No također doživio slično razočaranje što je popratio drugačijom reakcijom, tako da ovu sadašnju svakako treba staviti pod povećalo. Viša sila se pobrinula da njegova sljedeća etapa ne bude Dakar već Agadez, tuareški grad u Nigeru poznat po svojem minaretu. Tamo se našao u vrijeme spremanja velikih promjena u kojima priliku za ostvarenje planova o boljoj budućnosti svoje zemlje vidi karizmatični Mokhamed El Khorer. Po običaju se to pokaže kao vrlo nezahvalan posao i pilotova pravovremena reakcija je spriječila da Khorerovi planovi propadnu još u samom začetku. Temelji jednog budućeg prijateljstva su podignuti od čvrstog materijala spremni da odolijevaju napadima iz svih oružja i najvećim kušnjama. El Khorer je pravi ponosni Tuareg spreman da napravi sve kako bi zaštitio imovinu i ugled svoje zemlje, nema milosti za protivnike bez obzira jesu li stranci koji izvlače materijalna dobra za korist druge države ili nesavjesni pripadnici vlastitog naroda. Njegov bijes su osjetili istraživači Leblanc i Zirah već kod prvog ulaska na scenu, pa makar to bilo samo u verbalnom smislu. Zamisli, jedan priprosti uzgajivač deva se usudio usprotiviti operaciji francuskih znanstvenika iako njegova zemlja još uvijek nije stekla neovisnost. U toj sceni se još nisu mogle vidjeti razlike između Leblanca i Ziraha, činilo se da su njih dvojica napravljeni od potpuno istoga materijala. Prve sumnje su se počele javljati kod njihovog sljedećeg susreta sa pilotom, kada profesor Leblanc gotovo sa ushićenjem predloži Mister Nou da im se pridruži na ekspediciji, Zirah ga je onako na fin način pokušao odgovoriti od toga. To većinom rade ljudi koji nešto skrivaju ili ne žele da previše osoba bude upućeno u stvari koje se trebaju dogoditi. Iznenadilo me što je Mister No prihvatio ponudu, pogotovo njegovo objašnjenje da nema ništa loše u tome da se odnesu kosti dinosaura u drugu državu. Možda je već tada nešto naslutio pa je htio ekspediciju držati na oku, a ne treba zanemariti ni činjenicu kako je to bila dobra šansa da zaradi potreban novac za povratak kući. Uglavnom, brzo je izašlo na vidjelo da kosti dinosaura nisu jedina vrijednost za koju se isplati potruditi, čak nisu ni jedine kosti koje se mogu pronaći u pustinjskom pijesku. Krađa i zločin iz prošlosti su pustili svoje korijenje duboko u sadašnjost, prevarantski plan pod maskom znanosti je izazvao gnušanje istinskih znanstvenika i moralnih ljudi. Recimo da je za ovakav razvoj situacije bilo potrebno ubaciti taj prečesto korišten motiv pronalaska blaga, baš zato da bi vidjeli unutrašnjost svakog člana ekspedicije i dobili zaplet oko kojeg se vrti priča. Kada se na prostoru nađu dvije skupine ljudi sa različitim interesima normalno je da dođe do sukoba, ovdje jedino imam zamjerku što je opet upotrijebljen klišej o okrznutoj sljepoočnici u situaciji kada treba samo onesposobiti čovjeka na određeno vrijeme i zavarati njegove protivnike. Već je dovoljna nevolja što imaš ranu na glavi, a kada si još prepušten utjecaju pustinje onda se teško više možeš osloniti na vlastitu sposobnost. Ponovni ulazak El Khorera u igru sa scenarističke strane nije imao samo spasilačku ulogu, već i obrazovnu kako bi upoznao čitatelja sa načinom života Tuarega. Nisam provjeravao koliko istine ima u značenju svih onih navedenih pojmova, jedino mi je upala u oči smiješna scena kada Mister No krivo protumači jedan takav. Čovjek je proveo dugo vremena u čistoći pustinje pa se zaželio malo orgijanja, koliko god napaljen bio nevjerojatno zvuči da bi to učinio u prisutnosti drugih ljudi. Za Tuarege ostaje još samo vratiti ukradena bogatstva i predati krivce pravdi, no nije baš sve tako jednostavno. El Khorer je promijenio mišljenje i želi sve riješiti po kratkom postupku bez ikakvog suđenja, a možda je to planirao još od samoga početka samo što se nije htio izjasniti. Među članovima ekspedicije ima i onih koji ne snose krivicu za pljačku i ubojstva, ali takve stvari vođu Tuarega niti malo ne zanimaju. Kako se pokazati sposobnim pred svojim ljudima i braniti njihovo dostojanstvo ako ćeš biti popustljiv prema strancima koji upadaju na tvoj teritorij s namjerom da uzimaju sve što im se prohtije? Ne može se reći da ima potpuno pogrešan način razmišljanja, mada je meni njegov postupak dvoličan. Ako su svi koji su sudjelovali u ekspediciji jednako krivi, zašto onda to isto ne vrijedi i za Mister Noa? On je također bio u istoj ekipi kako bi zaradio novac za putovanje, što se opet može protumačiti kao stjecanje osobne koristi pomaganjem u krađi. Ne kaže se uzalud da ''nije lopov samo onaj koji krade nego i onaj koji mu drži ljestve'', tako da ni ovdje ne bi trebalo biti razlike u vezi toga. Istina da se iskapanje dinosaurovih kostiju ne može svrstati pod klasičnu krađu jer su ljudi imali potrebnu dozvolu od nigerske vlade, ali ako je već El Khorer protumačio da jest krađa onda se trebao tako postaviti prema svima. Sada dolazimo do prijašnjih zasluga i svakako se ne smije zaboraviti da mu je Mister No spasio život, pa je možda čovjek smatrao da ima nekakav dug prema njemu. Nisam baš siguran u nešto takvo jer mu je El Khorer uzvratio istom mjerom u pustinji Tenere što je sasvim dovoljno, ne vidim zašto bi Tuarezi bili nešto posebno drugačiji po tom pitanju u odnosu na američke indijance. Kada već ne preostaje logičnije objašnjenje onda ću prihvatiti ono vođe Tuarega kako zna dobro prepoznati pravoga prijatelja i predvidjeti njegove postupke. Ali je zato puno teže prihvatiti odluku Mister Noa da i dalje ostane prijatelj sa čovjekom koji je počinio zločin nad nedužnima. Nešto slično smo vidjeli u epizodi ''Mau-Mau'' i tada je pilot jednostavno prekinuo sve veze sa prijateljem koji ga je razočarao. Ne vidim da je ova situacija posebno drugačija, osim činjenice da je sada Mister No imao vremena preispitati sam sebe prije donošenja konačne odluke. Tko zna kako bi završila ta moralna dilema da nije vidio prizor koji je mogao biti nagovještaj propasti tuareške kulture i običaja, te pripreme za novu akciju iskorištavanja prirodnih dobara od strane francuskih kolonizatora. Kako postoji malena mogućnost da tuareška plemena jednoga dana dobiju vođu dovoljno sposobnog da ostvari snove o političkom jedinstvu, ne bi bilo pošteno od jednoga stranca da sasiječe takvu mogućnost već u korijenu. Istina da interesi većine trebaju biti ispred pojedinca i da ponekad zahtijevaju određene žrtve, ali se ne mogu oteti dojmu da je Nolitta pogriješio sa završnim susretom Mister Noa i El Khorera. On se jednostavno nije trebao dogoditi u takvom ozračju sa obzirom na događaje iz pustinje Tenere. Razumijem potrebu da zbog mogućih boljih vremena za Tuarege u budućnosti Mister No odluči zanemariti počinjene zločine, ali nikako ne odobravam onakav susret i rastanak u prijateljskom tonu. Pilotov karakter to sigurno ne bi mogao podnijeti, već bi vjerojatno napravio isti potez kao nedavno u slučaju Jimmyja Collinsa. Ponekad je najbolje samo otići bez suvišnih riječi i rušenja svoga karaktera, ovako je ostao gorak okus bez obzira na završetak u vedrijem raspoloženju. Nakon svega moram priznati da se radi o jako dobroj i zanimljivoj priči kojoj zbog završnice dajem dvije ocjene manje za scenarističku izvedbu. Kao što bi rekao El Khorer ''razumijete me, zar ne... ali moram to učiniti''.

    Za razliku od scenarija crtežu dajem maksimalnu ocjenu. U prvoj trećini se činilo da su linije malo predebele, ali je nakon toga sve došlo na svoje i Diso je pokazao ono najbolje od sebe. Što se tiče naslovnica prve dvije su vrlo dobre a zadnja bezidejna i puno slabija. 

    26.05.2018
    23:32:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Nedostajalo je još malo zapleta u priči.

    22.05.2019
    20:32:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Odlicna epizoda, sigurno najmudrija do sada u Africkoj sagi, sa odlicnim crtezmo, i izvanrednim Nolitinim scenarijom. Mr. No-ov konflikt sa nepoznatim muslimanskim obicajim je fino uradjen, i Makhmoud je upecatljiv lik, koji se drzi svojih strogih principa, bez obzira koliko surovi oni ispali nazem pilotu.  Jedino mu u glavu ne ide ona scena u kojoj Mr. No misli da ce da ucestvuje u orgiju: jer moguce da je covjek ovoliko naivan i glup da misli da ce muslimanske zene, koji zive pod konzervatinim okolnostima (njihovi muskarci cak ni ne piju alkohol!), da tek tako u mnozini da jebu jednog stranca?  Hmm... sigurno ne, ali smatram da je Nolita ovu scenu ubacio zbog jake reakcije plemena, ali ocito nikako zbog logike.  U svakom slucaju, puno toga je ovdje savrseno, tako da je ovo nezaboravljiva avantura u svakom drugom smislu.  Naslovnice su takodje izvrsne.  

    13.04.2020
    10:07:00 sati
    acestroke
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1492
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 583
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1492
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum