Bilo jednom u New Yorku

Mister No

MN MX 1 | 292 str.

Mister No, uz kapljicu dobre žestice, prijatelju Harvey Fenneru priča kako je bilo odrastati u New Yorku za vrijeme Velike depresije, među propalicama, mafijašima, propalim boksačima, prostitutkama, plaćenim ubojicama, i ostalim veselim društvom koje je teška ekonomska situacija istisnula iz svih pora američkog društva...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 93%

P*9

S*9

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bilo jednom u New Yorku
    MN MX 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • C`era una volta a New York
    MN MAXI 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovaj je maxi u Italiji izdan 1999. godine, u Hrvatskoj je 2006. godine izašao u izdanju Strip Agenta.
  • Drugi od tek dva maxija koja su u Italiji izašla prije nego što je serijal o Mister Nou ugašen (u Hrvatskoj su također izdana oba maxija, ali obrnutim redom).
  • Posljednja od sedam epizoda Mister Noa koje je nacrtao Giovanni Bruzzo.
  • Prema glasovima članova s.coma-a u ''IZBORU ZA NAJBOLJI STRIP 2006.'', a u kategoriji "KIOSK STRIP", ovaj je strip osvojio prvo mjesto.
  • Jedna od mnogih priča koje se bave Mister Noovom prošlošću, u isto vrijeme jedna rijetkih istinski dobrih.
  • Jerryjevu tetu, Marthu Drake, već smo sreli u specijalcu ''Mladi Amerikanac''.
  • U ovom broju otkrivamo da se Jerryjev otac (Jerome Drake stariji) borio u Španjolskom građanskom ratu, i to na strani Međunarodnih brigada.
  • Dobijamo odgovor na pitanje zašto Miser No toliko voli pjesmu ''When the Saints Go Marching In''.
  • Lokomotiva' izgledom podsjeća na poznatog talijanskog boksača Prima Carneru.
  • Frankiejevo je pak lice mješavina Christophera Walkena sa zečjom usnom i Jacka Nicholsona u ulozi Batmanovog ljutog protivnika Jokera.
  • Harvey Fenner bi mogao imati neke veze sa glumcem Harveyem Keitelom.
  • 32. i 33. stranica: Jerry gleda film ''Wings'' (iz 1927. godine), režisera Williama A. Wellmana, sa zvijezdom nijemog filma 20-ih godina prošlog stoljeća (i sex simbolom) – Clarom Bow. Također, u tom se filmu nakratko pojavio i tada mlađahni Gary Cooper, te najavio svoj uspon među zvijezde Hollywooda.
  • Jerry je izgleda i kao klinac volio uzvikivati ''Judine mu krvi!''
  • 1. vinjeta na 142. stranici: legendarni Charlie Chaplin.
  • Kao što vidimo na 144. stranici, Jerry je kao mali čitao ''Dicka Tracyja''.
  • 144. stranica, 1. vinjeta: Bruzzo je ovu vinjetu nacrtao u stilu tvorca ''Dicka Tracyja'' - Chestera Goulda.
  • Spominje se Duke Ellington, poznati američki džez kompozitor i pijanist.
  • Radnja se odvija između sadašnjosti i Jerryjevih flashbackova koji nas vode u prošlost. Jerry priča svom prijatelju Harveyu Fenneru kako mu je bilo odrastati na smrdljivim ulicama velegrada, iako Harvey Fenner svako toliko aludira na to da su događaji koje prepričava Jerry pomalo subjektivno začinjeni. ''Lovačke priče'' pomiješane sa nostalgijom.
  • Naslovnica je zajednički rad Roberta Disa i Giovannija Bruzza. Diso je nacrtao mladog i starog Jerryja, dok je Bruzzo nacrtao podlogu, tako postavši četvrti crtač koji je radio na naslovnicama serijala (pored Galliena Ferrija, Roberta Disa i Franca Bignottija).

Maxiji kojima nas časti Sergio Bonelli Editore često su prilika da se scenaristi zaposleni u toj izdavačkoj kući pokažu u svoj svojoj bijedi, nemaštovitosti, i nemogućnosti da se izvuku iz okvira ustaljenih kalupa. Većinu tih 'maxija' čine ispodprosječne priče, značajan dio su i bijedni scenaristički pokušaji najgore vrste, ostatak nisu ni maxi priče. (Izuzmimo nekoliko Zagorovih i Texovih maxija, koji su tek iznimke koje potvrđuju pravilo.) No, dobri stari Jerry Drake bio je kako se čini sretne ruke, i razveselio nas sve ovim svojim maxijem. Em je scenarij vrhunski, em je ova mrcina maxi u pravom smislu te riječi. Ironično, nekoliko godina nakon što je izdan ovaj maxi serijal je ugašen.

Priča pilotove mladosti komotno bi mogla biti i priča mnogih drugih klinaca koji su odrastali po većim gradovima SAD-a u doba Velika depresije. Bijeda je bila svakodnevnica, izlaza je bilo malo, kriminal je bio privlačan, a mafijaši su bili bogovi prljavih ulica. Kad se predugo hrvaš sa glađu i nepravdom, za tuđu te patnju malo briga.

Pratimo malog Jerryja koji sanja da će jednog dana postati gangster, kako će se osvetiti gadovima i zaštititi nedužne. Jerry sanja kako će postati Robin Hood, djelitelj pravde, no još je premlad da bi shvatio da je njegov najveći uzor više nalik na Šerifa od Notthinghama. Njegov idol je Frankie ''Pjevana misa'' Nigro, glavni mafijaš u tom dijelu grada, što drugo nego Sicilijanac. Nigro je zločinac sa stilom, zna kako s klincima, kako steći njihovo povjerenje, a i robuje određenom kodeksu časti, nečemu atipičnom za plaćene ubojice. U njemu mali Jerry vidi sve što on jednog dana želi postati, on je njegov odgovor na Raphea i njegovu kopilad od braće, te na muža svoje tete Marthe, policijskog grubijana koji ga remenom prebija svaki drugi dan. Također, on mu je očinska figura, koja zamjenjuje pravog oca, koji se bori negdje daleko, u nekom tuđem ratu. Nasuprot Frankieju i njegovoj 'školi' tu su ulični boksač Kowalsky zvan ''Lokomotiva'' i njegov menadžer Strother, koji pokušavaju malom Jerryju utjerati malo pameti u glavu, i maknuti ga sa ulice. Oni su ujedno i predstavnici ''ljudi sa snom'', onih rijetkih koji sanjaju da će se obogatiti na legalan način. Dakle, u moru svakojakih ništarija svakako najbolji izbori za uzore mladom dječaku bez oca. No, mladom Amerikancu su više ličili na slabiće nego na nekoga na koga bi se trebao ugledati, nisu imali stila kao Frankie, Frankie je bio guba. Stoga ih nije slušao. A kakva bi to priča o djetinjstvu bila kada nebi bilo nesretne ljubavi? Lizzy Jenkins je Rapheova sestra, nekoliko godina je starija od Jerryja, a braća ju prisiljavaju na prostituciju, radi čega i dolazi do raskida između njih dvoje. Lizzy je (kao i nesretna crna braća Dubuis) samo još jedna od onih koje će nesretno djetinjstvo dotući, i koji iz svega neće pronaći izlaz. Mali Jerry je u mladosti upao u teško probavljivi koloplet likova koji će mu, velikom romantičaru i uvjerenom antikonformistu, dati materijala za razmišljanje i sjećanje za još mnoge rođendane.

Maurizio Colombo je dosta toga posudio iz filma ''C'era una volta in America'', Sergia Leonea, kao i iz drugih poznatih gangsterskih filmova. Uostalom, gangsterske su priče gotovo uvijek na isti kalup. Bez obzira na to, svi su likovi i događaji dobro povezani u cjelinu, razlozi za postupke, background i ponašanje su im kredibilni. Bijeda je rađala svakakve sadističke izrode, a one koji su to bili po prirodi učinila je još opakijima. Jerry je imao tu nesreću da ih sretne nekoliko. Što je i normalno, ipak je on strip junak.

Giovanni Bruzzo je tu negdje, na tragu velikog Roberta Disa, a to je uvijek dobra stvar. Nemam baš nikakve veće zamjerke na njegov crtež. Prljave velegradske ulice su nacrtane besprijekorno. Lica likova jesu možda malo 'preforsirano nakaradna', ali tako je bilo najlakše vizualno prikazati smrdljivi svijet bijede i nasilja u kojemu su moralne dileme gotovo uvijek gubile u srazu sa razbijenim glavama i krulećim želucima. Odlično odrađen posao, za svaku pohvalu.

Frankie ''Pjevana misa'' Nigro, Lizzy, Raphe i Strother & Lokomotiva

Sve u svemu, nakon ovakvih se epizoda čovjek zapita zašto je serijal o Mister Nou prije gašenja spao na tako niske grane, kad je njegov lik imao toliki potencijal. Jedan od razloga je sigurno taj što su ga u određenom trenutku 'prikovali' u Amazoniji, a po definiciji je čovjek bio pilot, znači rođen za eksploriranje, drugi je sigurno bezidejnost 'novijih' scenarista koji su preuzeli scenarističko kormilo od Guida Nolitte (te Alfreda Castellija i Tiziana Sclavija). Nije im pomogla ni činjenica da su se ponajbolje epizode serijala događale 'negdje drugdje', te je tako scenaristička apatija dotukla easygoing pilota. I sad nama ostaje jedino da gledamo ovakve epizode sa tugom u očima, razmišljajući koliki je potencijal imao junak kojega smo nekad voljeli čitati...

Jerry, imaš jedno na naš račun!

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 10, 7

    05.08.2008
    14:58:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaki komentar za ovo remek-djelo je nepotreban.Čak sam i naslovnici dao 10, jer mi se sviđa pozadina.Ma ovaj strip je čisto savršenstvo.  
    05.08.2008
    16:02:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    gotovo savršenouvijek kada mister no priča je dobro, ali ovdje je nadmašio sam sebe
    05.08.2008
    16:10:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlican scenarij, odlicna prica. Ovakav strip moze se citati i dva puta.
    05.08.2008
    17:57:00 sati
    wolf
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    I onda kažu da nema prelijepih epizoda u Bonelliju?!
    06.08.2008
    01:34:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    ovo je nesto najbolje sto sam procitao u zivotu..fenomenalno
    06.08.2008
    10:15:00 sati
    dzoni
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    fantastičan strip, pravi je gušt čitati ga!!!
    06.08.2008
    13:05:00 sati
    tex2
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    lijepa duga avantura, dosta dirljivih momenta i događaja, crtež nije loš lijepo kardira, i što je najvažnije ne bježi od crtanja lica izbliza... A to ma* sa* sva*đa!
    06.08.2008
    17:10:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Da, priča je lijepo ispričana. Ali u isto vrijeme je prekrcana klasičnim klišejima koje možemo naći u svakom, ama-baš svakom, mafijaškom filmu. Mislim da su likovi isprofilirani prilično djetinjasto. Najviše mi smeta crtež. Točnije, onaj dio koji se tiće crtanja faca. One su tako grozne, gadljive i iritantne da je čudo jedno. Naravno, pozadina (ulice, prljavština, zgrade...) je oslikana besprijekorno. Da bi se za jednog crtača reklo da je dobar, on to mora dokazati prvenstveno kvalitetnim crtanjem likova (i njihovih faca). Činjenica je da većina crtača ima upravo taj problem - kako uklopiti likove u (redovito besprijekornu) pozadinu. Unatoč svemu, ovo je vrlo dobra Pilotova epizoda.
    06.08.2008
    21:22:00 sati
    Inferno
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    I pored toga što epizoda obiluje mafijaškim i sličnim klišeima i što crtež nije baš najbolji ovo je epizoda koja vam se lijepi uz samo srce... Posle ovoga pilot vam postaje za nijansu draži i simpatičniji nego inače.
    07.08.2008
    13:38:00 sati
    vope
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bez razmišljanja dao sam sve desetke jer su se scenaristi nakon ne znam koliko promašenih epizoda "drznuli" napisati jednu intrigantnu epizodu o New Yorku početkom 20. st., a i o Mister Noovom dječaštvu. Lijep i pristojan je i hommage filmovima o talijanskim došljacima u Ameriku koji su se odali kriminalu, posebice "Bilo jednom u Americi"...
    07.08.2008
    15:22:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • hello

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odličan strip!!!
    08.08.2008
    12:05:00 sati
    hello
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Bio sam u velikoj dilemi kako ocijeniti ovaj strip. Priča, scenarij, crtež, naslovnica, sve zaslužuje najviše ocjene... kada ne bi bilo jedne velike nelogičnosti: DA JE U VRIJEME ŠPANJOLSKOG GRAÐANSKOG
    RATA (POČEO 1935.) MISTER NO IMAO 12 GODINA (I TO NAJVIŠE, S OBZIROM KAKO JE NACRTAN), NE BI BIO NITI PUNOLJETAN U VRIJEME KADA SE UKLJUČIO U II. SVJETSKI RAT (1941.)!
    08.08.2008
    12:45:00 sati
    76
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je remek djelo ... Zaista ovaj strip je ostavio toliki dojam na mene mogu možda reći da je ovo najbolje sklopljen strip koji ima i glavu i rep i od ničega ne odskače i nije ni dosadan nego vrime uz njega proleti za ''sekund '' i poslije ti je žao što je kraj ... Najbolje ispričana priča o mladosti bonelli strip junaka što i dolikuje Mr.NO-u 
    08.08.2008
    19:33:00 sati
    provodina
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    nakon ove priče teško je ne volit pilota drejka...
    09.08.2008
    14:53:00 sati
    fred perry
    uredi
  • Govinda

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

      Sve naj naj...kao da si cijeli film pogledao...  btw "76" koliko se sjećam, u Americi se tada i sa 16 išlo u rat... 
    12.08.2008
    07:29:00 sati
    Govinda
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastičan strip. Svakako jedan od najboljih koje sam pročitao. Ocjene govore same za sebe.
    13.08.2008
    13:54:00 sati
    mars1
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    A šta reči, vrhunska priča, odlično dočaran New York iz tog razdoblja i upoznali smo Mister Noa kao klinca. Šteta što nema više ovakvih priča...
    13.08.2008
    21:35:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Recenzija dostojna ovog odličnog stripa, iako se ne mogu složiti da je ovo jedna rijetkih dobrih epizoda koje se bave Jerryjevom prošlošću - ja mislim upravo suprotno, da su najbolje Mister NO priče one o kojima se on prisjeća prošlosti i prepričava je uz čašicu cachace ili whiskeya. U vezi ovog Maxija, teško je reći da li je ovo najbolji Mister nO svih vremena ili ne, ali sigurno se radi o vrhunskoj epizodi, sa interesantnim likovima , dosta emocija i snažnih scena koje ostaju u sjećanju zauvijek (npr. dok tetak mlati malog Jerrya a ovaj pjevuši, završna scena kad se Jerry pravi da ne prepoznaje Raphea..). Neke od likova u ovom Maxiju susrećemo i u prvim MNO epizodama koje je Veseli četvrtak izdao (20 godina kasnije). Kod crteža mi se ne sviđa jedino kako je nacrtao pojedina lica a čini mi se da je pretjerao i kod muskulature kod Kowalskog koji izgleda kao The HUlk ali ok, potrudio se oko pozadina i detalja pa mu dajem ocjenu više. Sve u svemu - jedan od vrhunaca serijala.
    21.08.2008
    15:07:00 sati
    Aco
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ubjedljivo najbolja epizoda MN-a,prvenstveno zbog price!Ocito sve sto pocinje sa "Bilo jednom..." nemoze omasiti,kako na filmu(Bilo jednom u Americi,Bilo jednom na Divljem Zapadu),tako i u stripu.Zasluzeno proglaseno najboljim kiosk izdanjem godine!
    27.08.2008
    11:45:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Većina čitalaca će se složiti da je ovo među najboljim Bonelijevim ostvarenjima ikad. Način na koji je priča ispričana zaista fascinira. Ovakve bi trebale biti sve priče za maxije, posebne i da ostaju za pamćenje. Da je Mister No imao više ovakvih epizoda ne bi se ugasila redovna serija.
    28.08.2008
    14:54:00 sati
    delboj
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovom maxiju zbilja ni najmanje zamjerke nisam uspio naći...
    26.11.2008
    15:54:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 77%

    8, 9, 6, 8

    Stvarno savršenstvo. Odličan maxi, ali to nije meni dobro ko oni stari Nollitini. Ovo ne podsjeća na  one dobre stare Mister Noove.
    30.12.2008
    01:17:00 sati
    cibalia
    uredi
  • satko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kao što neko već reče - perfekcija. Zbog ovakvih stvari vrijedi čitati Bonellija.Mister No-ova mladost ispričana na filmski način veoma slikovito dočarava vrijeme velike depresije 30-tih godina 20. vijeka i sve što se za nju vezuje. Lično nisam čitao bolje priče o mladosti nekog bonellijevog junaka (a čitao sam skoro sve). Čak sam i za naslovnicu dao deset jer smatram da je ovo izdanje (maxi) upravo ovom epizodom ispoštovalo osnovne postulate koje je Sergio Bonelli postavio pred uredništvo: duge, kompaktna i zanimljiva priča. Sve pohvale!
    05.01.2009
    00:43:00 sati
    satko
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno odlicno!
    10.03.2009
    15:00:00 sati
    toto000
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Meni ovaj maxi nije baš poseban. Epizoda koja obrađuje mladog Jerryja u vremenu krize i vladavine mafije (što u SAD-u traje još i danas), jest zanimljiva, ali nema ničeg posebnog. Razočaranja i oduševljenja u Jerryjevoj mladosti su ono što je tipično za to razdoblje.
    11.03.2009
    22:32:00 sati
    Panon
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 7, 8

    Epizoda koja se mora imati.
    12.03.2009
    12:40:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Meni lično jedan od najboljih Džerija ikada, fantastična priča. Da je makar junak doživeo još koji ovakav Maxi...
    15.03.2009
    01:53:00 sati
    goksi
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    kako bi rekao Boris : Pa to je genijalnoooo! 
    27.03.2009
    20:11:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • bacho

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Odličan strip! Definitivno najbolji koji sam u zadnje vrijeme čitao. Malo mi je u početku crtež bio težak, ali brzo sam se navikao. Priča odlično smišljena i dovedena do kraja. Niti u jednom dijelu ne izaziva dosadu, što se ponekad desi u Maxi izdanjima.
    14.04.2009
    12:41:00 sati
    bacho
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    .,odlicnooo.,odusevljen.,
    23.04.2009
    18:04:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    04.05.2009
    23:43:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    08.06.2009
    09:51:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 58%

    7, 6, 3, 10

    Te epizode MN-a smještene u New Yorku su mi uvijek bile najdosadnije i općenito su mi njegove urbane priče iz prošlosti interesantne otprilike kao i promatranje trave kako raste. http://www.watching-grass-grow.com/. Ima tu dobrih likova, npr. Komarac, Lokomotiva, Strother, Ray i tome tako, ali ima dosta i nezanimljivih. Ima dobrih i dojmljivih scena (ona u klaonici je stvarno jeziva), ali ima i puno dosadnih. Nekakva sredina, u biti.
    Bruzzov crtež ne mogu nikako podnijeti. Svi likovi imaju nekakve bljuzgave štakorske face. Neki bi rekli da to pristaje ovoj priči, ali meni ovaj crtež samo predstavlja sol na ranu. Naslovnica je super.
    17.07.2009
    18:57:00 sati
    Opti
    uredi
  • il cattivo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kad nakon nekog stripa poželite se baciti na sve što imate od tog junaka, onda ocjene moraju biti desetke.Crtež itekako paše uz priču, ocrtava svu bijedu, prolaznost i ništavnost života likova .A možda i naših života...Prelijep primjerak umjetnosti u koju smo svi zaljubljeni...
    28.09.2009
    19:55:00 sati
    il cattivo
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    EPSKA PRIČA!
    25.10.2009
    00:22:00 sati
    selanne
    uredi
  • nicksloter

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    21.11.2009
    01:49:00 sati
    nicksloter
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izuzetan strip! A, složio bih se s Acom - i recenzija! Ako iko nedostaje od "stare garde" recenzenata, onda je to flamboyant soul. Odlična priča o odrastanju i o tome koliku je zapravo cenu potrebno platiti da bismo odrasli. Well, ne bukvalno kao Jerry, ali život bez razbijenih iluzija, izgubljenih prijatelja i preživelih sećanja na iste i nije život. Pa kad na tako nešto naletiš u devetoj umetnosti... To se, bre, zove strip!!!
    10.12.2009
    01:32:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jako dirljiva priča. Dugo me jedan strip nije toliko prikovao, uživala sam svake sekunde čitajući ga. Jerry je za mene uvijek bio najveći muškarac u Boneliju, ali da je tako rano počeo sa tim svojim frajerisanjem nisam imala pojma.

    22.07.2010
    21:08:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovo je fenomenalan strip! Kada ga pocnes citati nemozes se odvojiti od njega.Prica,crtez,naslovnica-Sve je super

    23.07.2010
    08:42:00 sati
    alanford
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Strip koji se čita u jednome dahu. Pročitao sam ga još u vrijeme dok je izašao. Bio sam oduševljen. Jako dobro. Jedini minus ide za crtež. Svašta mogu podnjeti u mister nou ali ovo je too much...

    29.07.2010
    21:52:00 sati
    marcho
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    dobra prica

    16.08.2010
    11:46:00 sati
    poison
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savrsenstvo! Jedan od najboljih stripova ikad koje sam citao...

    25.08.2010
    09:50:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršeno! Pravo remek-djelo! Colombo(koji inače radi surovije scenarije i čak i koljačine, i ovdje ih ima, ali ovo je drukčije) je napravio najbolji strip u karijeri, a i to baš na junaku kojeg je uništio Luigi Mignacco svojim polu-pričama(valjda neće tako i Zagora). Bruzzov crtež je genijalan, iako je Jerry nacrtan premlado za dječaka od 12-13 godina. Frankie puno podsjeća na Jokera, Raphe je ljigavo smeće.... sve osobine likova uspije pretočiti u facu. Naslovnica solidna, ali zbog dojma na kojemu me je ostavio strip i njoj dajem desetku.

    25.08.2010
    12:07:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Slazem se s ostalima, ovo je uistinu odlicno. Bravo za Colomba, stvorio je strip s dusom. Likovi su tako zivopisni i odlicno karakterno obradjeni da je to milina jedna. Atmosfera s ulica New Yorka za vrijeme Velike depresije je odlicno docarana (sto je svakako i crtaceva zasluga, koji je odlicno prikazao ondasnju jad i bijedu). Takodjer, pojedinacne price likova su jako lijepo uklopljene i cine odlicnu cijelinu. Strip je pun zanimljivih i potresnih scena, ali meni se usjekao u pamcenje obracun Frankie-a i Komarca. Fenomenalno. Sto se crteza tice, slazem se s vecinom, a na naslovnicu ne bih trosio rijeci...

     

    I za kraj mala zanimljivost: 221. stranica, 2. vinjeta: autorova pocast legendarnom Popaju, E.C. Segara.

    19.01.2011
    16:35:00 sati
    Manetola
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Ovo je skoro super; ako ima nekih mana, to je mozda sto mi crtez nije bas perfektan, ali eto, ja trazim dlaku na jajetu, ipak kad se sve ukupno gleda, crtez je dovoljno dobar da sva epizoda, sve skupa, izgleda odlicno kad se malo razmisli o njoj.  Poput neke klasicne Americke knjige iz 1930-ih godina, ili nekog crno bijelog Holivudskog krimi-filma iz tog istog doba, ovdje imamo klasicnu pricu o razvijanju mladog uma u sredini kriminalnog komsiluka, gdje skoro svi ljudi nekako zli, ili imaju lose namjere.  Niko ovdje nije bas toliko posten, pa ni oval mladi Mr. No.  Neki clanovi su vec rekli da je ova prica puna klisejova; u neku ruku, to jest istina, ali ipak neki likovi su tako originalni i nezaboravljivi (Lokomotiva, Frankie, Lizzy, Rapha, i slicno) da mozemo da oprostimo neke male mane.  Epizoda je veoma epska, i mislim da sam je procito kad sam i ja bio mali, istih godina kao Mr. No u ovoj prici, da je ne bi bas najbolje shvatio.  Neke scene su veoma emotivne, i skoro sam se rasplakao od njih; kad Jerrijev crni prijatelj Pete umire, i onda obadvojica pjevaju onu pjesmu, "When the Saints go Marchin' in", to je bio super momenat.  Ovo je sigurno jedna od najboljih Mr. No-ovih epizoda, i steta je sto nije bila objavljena u regularnoj seriji, umjesto u Maxi izdanju.

    08.04.2011
    02:23:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaki komentar suvisan. SUPER.

    16.04.2011
    17:58:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ono sto je "Divovi dobra i zla" za Zagora, to je ovaj strip za Mr.Noa.

    Sta reci, odlicna prica u svakom pogledu.

    21.05.2011
    09:00:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.07.2011
    13:39:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Maxi ikad napisan.

    05.09.2011
    18:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Fantastično, nemam reči.

    05.10.2011
    00:19:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj omiljeni strip! Omaž gangsterskim filmovima Kopole i Leone-a, fenomenalno u svakom pogledu!

    05.10.2011
    22:01:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Štivo koje svaki ljubitelj ovog strip junaka mora pročitati...!
    06.10.2011
    19:33:00 sati
    Oki
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 7, 9

    Prvi maxi i gotovo je perfektan. Colombo mi je postao super scenarist od kada sam počeo čitati Dampyra i čudilo me kako neki čitatelji pišu loše stvari o njemu, čitajući ovaj strip primjetio sam kao i većina da on zna napisati stvarno odličnog Mr.No-a. Jedina i najveća mana je ovdje crtež koji u biti nije toliko loš ali recimo Frankie mi u nekim vinjetama izgleda kao lutak dok u nekima kao čovjek spaljenog lica. Jedina mana oko scenarija je to što je naš junak malo prebrijan za klinca njegovih godina ali opet ukupni dojam scenarija je odličan i eto konačno smo saznali nešto više o njegovom djetinjstvu.

    06.10.2011
    21:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne gledam mafijaške filmove jer mi ta tema nije posebno napeta i znan da je ovaj strip prepun klišeja ali ipak me je totalno oduševio. Ni crtež možda nije na razini ali ako je neki Mister No strip zaslužio stotku onda je to sigurno ovaj.

    20.10.2011
    10:06:00 sati
    mpavin
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji maxi u SBE, vjerojatno će to i ostati zauvijek, najbolji Mister No i jedan od najboljih stripova ikada... Oduševljenje ovim remek djelom još dugo neće prestati, hvala Colombo i Bruzzo, pravi ste majstori! Naslovnica realno nije za 10, ali ne mogu dati manje!

    14.02.2012
    22:23:00 sati
    velka031
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    REMEK DELO!!! MNogo mi je zao sto je Mister No ugasen posto je imao toliki potencijal, jedva cekam da vidim poslednju epizodu da vidim kako je Nolitta zavrsio serijal

    26.04.2012
    18:23:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Dosadno za popizdit! Bolji je film Bilo jednom u Americi a i on je mislim da oko 4 sata dugačak.

    21.05.2012
    21:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je magnifico

    23.05.2012
    18:01:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Iskreno nikad mi nije bilo jasno u čemu je baza s tim nekim đirem 30 tih godina, New York idt. Kao Nepomirljivi, bilo jednom na Zapadu, ovaj maxi, pa Špageti brothers itd. Sve je to ok, al večinom ljudi sve šta je taj stil ocjenjuju kultnim itd. KAo da je to razdoblje ljudske povjesti tako zanimljivo? pizdarije...Ok strip, al čemu tolike ocjene...

    08.07.2012
    17:28:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • ciprijani

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    08.10.2012
    18:00:00 sati
    ciprijani
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    kao što nakon nekih odličnih filmova razmišljam o njima nakon gledanja, tako je i ovaj strip izazvao salvu misli o onome što sam vidio...

    27.01.2013
    14:09:00 sati
    vknez
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Absolutno savrsena prica! Scenario je bez mane. Naslocnica cista 10'tka. E sad crtez. Sve je optimalno dobro,sem faca raznih likova.Meni se cini kao da je Bruzzo,na osnovu jedne face,crtao 7,8 razlicitih likova. To se ne odnosi na clanove obitelji Jenkins.Bas njihov izgled je kao pojam zla.Puno "zlih" likova imaju isti nos. Sitnica al meni je bila upadljiva. A opcenito,face zlih likova kao u nekom crticu. Potkopa malo ozbiljnost.

    31.01.2013
    10:31:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Sta reci!!Sigurno top tri od mister noa.

    27.07.2013
    02:42:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    po mom skromnom misljenju najbolji mister no kojeg sam imao priliku procitati! prica sa glavom i repom, maestralno ispricana

    25.09.2013
    22:40:00 sati
    supermark
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Sjajno! Kombinacija "Godfathera" i " Once upon a time in America" u stripovskoj verzij, cak je i zavrsetak sa Rapheom Jenkinsom preuzet iz Leoneovog filma

    29.12.2013
    15:50:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda bez ikakve mane.

    04.10.2014
    19:44:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    sve je ovo dobro, al opet previse brzo i agresivno za MNa

    11.03.2015
    09:35:00 sati
    kasper
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    20.11.2015
    09:27:00 sati
    mohas
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Priča fenomenalna, scenario fenomenalan, naslovnica fenomenalna, crtež fenomenalan uz malu primjedbu  :)

    Odličan maxi, nešto najbolje u svijetu SBE.. Stvarno bude nostalgiju ovakve epizode.. Možda malko crtež lošiji zbog lica likova (pogotovo Frankievog), ali sve u svemu ne kvari toliko dojam.. Rado ću se vračati ovoj epizodi i u buduće..

    11.02.2016
    18:15:00 sati
    allessi
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih stripova iz Bonellia

    19.02.2016
    21:45:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Au braćo mila,uživao sam čitajući ovo.Koji koloplet likova,većinu kao da je sama kanalizacija izbacila na površinu Brooklyna pa grebu,reže,skviče,zavijaju i preživljavaju kako znaju i umiju.Doista odličan uradak Colomba,čitajući ga,izaziva istovremeno i mučninu i divljenje,pogotovo kraj.

    04.03.2016
    11:11:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Sviđaju mi se sve epizode u New Yorku zbog ambijenta, ali ovdje je pogođeno u milimetar da bude po mom guštu.

    04.07.2016
    22:34:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Brutalno dobar strip,jedna od best of priča pilota

    16.03.2017
    22:27:00 sati
    ivanomo
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.10.2017
    10:03:00 sati
    jova
    uredi
  • VladoCar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.01.2019
    12:28:00 sati
    VladoCar
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    nakon nekoliko tjedana citanja, pauziranja...odustao na 75. stranici

    zao mi je sto moram napisati necitljivo

    ocjena 4/10 obicno ide dosadnim filmovima a evo i na stripove sam ne prenio

    27.04.2019
    22:50:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Mračna priča o odrastanju u velegradu te životne lekcije koje je naučio Mister No, ispripovijedane u majstorskoj maniri kroz sve ondašnje zakonitosti jednog grada napučenog tolikim različitim sudbinama.

    23.05.2019
    21:23:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Remek djelo vrh vrhova vanserijska priča.

    21.08.2019
    11:37:00 sati
    benx40
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfektno! Medju tri najbolje Mister No epizode.

    14.10.2019
    19:06:00 sati
    Mummy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.11.2019
    17:56:00 sati
    savas
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Definicija dobrog stripa.

    02.08.2020
    08:37:00 sati
    Kila Banana
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 108
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 302
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 221
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1315
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum