Sedmorica sa Santa Cruza

Mister No

MN MX 3b | 114 str.

Mister No, zajedno sa dvojicom američkih filantropa, na rasklimanom brodiću kapetana Caetana Cevile – Santa Cruzu, putuje unutrašnjošću Amazonije sve do sela simbolično nazvanog ''Nueva Vida'', gdje je prijatelj i suradnik dvojice Amerikanaca novcem ''Prijatelja čovječanstva'' osnovao misiju kojoj je cilj podići na noge plemena Indiosa i pripremiti ih za moderan život...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 73%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 69%

P*6

S*6

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sedmorica sa “Santa Cruza”
    MN LIB 87
  • Džungla - Sedmorica sa "Santa Cruza" - Pod znakom pustolovine
    MN MX 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Mister No 200
    MN SR 200

ZANIMLJIVOSTI

  • U Italiji je ovaj kolorirani 200. broj objavljen u siječnju 1992. godine, u sklopu regularne serije. Čitatelji sa ovih prostora ga pak po prvi puta imaju prilike pročitati od kolovoza 2008. (which happens to be this month) u eksperimentalnom maxi izdanju Strip Agenta (zajedno sa druga dva jubilarca – 100. i 300.).
  • Jedini jubilarac koji potpisuje Guido Nolitta, tvorac Mister Noa.
  • Ipê-amarelo (kako ga zovu u Brazilu, odnosno stručnim imenom Tabebuia chrysantha) i ipê-roxo (kako ga zovu u Brazilu, odnosno stručnim imenom Tabebuia serratifolia) su vrste stabala tipičnih za tropske dijelove Srednje i Južne Amerike, koje osim iznimne ljepote posjeduju i određena ljekovita svojstva.
  • Jaguar (na portugalskom Onça-pintada) se radi svoje prisutnosti u svim dijelovima Brazila smatra životinjskim simbolom te južnoameričke države.
  • ''Norte'' na portugalskom i španjolskom jeziku znači sjever. To je također hladan vjetar koji puše uz obalu Meksika i Meksičkog zaljeva, ali neznam dali se spušta sve do Perua, Brazila ili Bolivije.
  • Riberalta je grad u sjevernoj Boliviji.
  • Rio Heath ili Heath River je rijeka koja protječe kroz Ande i čini prirodnu granicu između Perua i Bolivije. Puerto Heath je također stvarna lokacija.
  • "Belém" je uz Manaus najvažniji grad sjevernog Brazila.
  • "Ese-Ejja(s) Indiosi" doista žive u Boliviji.
  • Neka plemena Indiosa doista love i jedu pojedine vrste amazonskih majmuna. Navodno je u novije vrijeme to postalo popularno jelo i u restoranima urbanih predjela južno-američkog kontinenta. (Majmunima se ne piše dobro.)
  • ''Zancudos'' su komarci na španjolskom.
  • "Prijatelji čovječanstva" nisu samo oni Marvelovi.

Postoji jedna stvar koja se često govorila za Guida Nolittu, a to je da zna napraviti kvalitetan scenarij praktički iz ničega (kao i njegov otac). Što je apsolutno istina, ova epizoda je neosporan dokaz toga. Guido Nolitta ustvari nikad nije pisao neke scenarije koji su bili grandiozni sami po sebi (ono, da uzmeš strip u ruke i odmah si uvučen u ep), ali zato je uz pomoć 'trikova' koje znaju (iskoristiti) tek školovani scenaristi, uvijek uspijevao postići relativno visok (za mnoge nedostižan) nivo kvalitete.

Nolittine avanture su gotovo uvijek pravocrtne. Znači, tu je tok radnje koji se prati od početka do kraja, no Nolitta uvijek koristi i nekoliko 'rukavaca' kojima podiže kvalitetu scenarija i priče na višu razinu, a ti 'rukavci' najčešće imaju malo veze sa samom radnjom, ali se zato fokusiraju na likove i njihov psihološki profil, te uz još nekoliko pripovjedačkih manevara tvore skladnu cjelinu.

Premisa na kojoj počiva baza ove priče je prosta: Mister No na derutnom brodiću svog prijatelja prati dvojicu gradskih fićfirića na putu do teško dostupnog sela Indiosa negdje na granici Bolivije i Perua, i to je to. Po putu ih očekuju razne teškoće, to se podrazumijeva. Dakle sve je to već viđeno nebrojeno puta, no način na koji Nolitta pripovijeda tokom puta je upravo fascinantan. Kao što samo Castelli zna zapričati dobrog starog strica Martija, tako jedino Nolitta zna čitatelju dočarati gustu prašumu Amazonije te biljni i životinjski život koji tamo prevladava.

Tako jedna naoko bezlična avantura po burnim vodama Amazone dobija dodatni čar. Na tom putu čovjek doista ima osjećaj da je vidio veličanstvenog jaguara, da je osjetio svu bijedu (ali i životnu radost) malih ribarskih mjesta odvojenih od tekovina moderne civilizacije, da se uživo divi šarolikim bojama prekrasnog drveća koje raste samo u tim tropskim krajevima, da ga divlji rojevi mušica i komaraca dovode do ludila, da mu valovi podivljale rijeke okreću želudac naopako, ili da mu ledeni olujni vjetar ledi obraze. Tu Nolitti nema premca. Ovih 'sitnica' ima i u Nolittinom Zagoru, ali mislim da se tek u Mister Nou kao serijalu (i junaku) da osjetiti taj nesputani doživljaj divlje prirode, koji je Guido Nolitta osjetio na svojim putovanjima po egzotičnim lokacijama Južne Amerike i svijeta. Još jedna sitnica koja je onako naoko nebitna, ali koja potvrđuje ove gornje tvrdnje, i koja se meni urezala u pamćenje, je kad Mister No i njegovi suputnici napokon stignu do Puerto Heatha, a tamo ih dočeka zapovjednik utvrde. Na zidu iza zapovjednikovog stola vide se zaljepljeni kalendari sa golim ženskama, baš kao u nekoj automehaničarskoj radioni. Možda to i nije toliko bitan detalj, ali meni je više dočarao odvojenost tog mjesta od stege i discipline, nego tisuću zapovjednikovih priča o jadnim mladićima koji u tom zelenom paklu pate za svojim zaručnicama.

Što se tiče likova, oni jesu opet pomalo plitki i 'očekivani', ali Nolitta ih opet školski 'provlači' kroz razne situacije tokom epizode i izvlači iz njih ono što mu je potrebno da ispriča priču. Tu su tako dvojica naivnih američkih humanitaraca koji bi izgubili glavu na deset metara po ulasku u džunglu da ih ne prati Mister No, pa onda vesela posada sa ''Santa Cruza'' koja ni u najkritičnijim trenucima ne gubi razum (što se mora nije teško) a čiji kapetan dijeli neke Jerryjeve svjetonazore (religijske zajednice Amazonije), te na koncu glavni negativac - pukovnik Ortega i njegovi soldadosi, koji predstavljaju ljude koje je život u divljini dotukao i koji su odlučili pošto poto zaraditi koji dolar i izvući se iz tog izgubljenog pakla, bez obzira na to što trebaju učiniti da bi postigli svoj cilj. Kroz sve njih Nolitta još jednom progovara o susretu (ili bolje rečeno - srazu) civilizacija, naroda, mentaliteta, karaktera, tradicija, i o varljivosti nekih mjerila naprednosti.

Još jedna stvar koja je također podigla ukupni dojam ovog jubilarca je crtež Marca Bianchinija, u boji. Do sada nisam vidio nekih akademskih ostvarenja među tim obojanim epizodama koje su kod nas izašle. Većinom su to, ruku na srce, više zanimljivi nego dobri pokušaji da se razbije crno-bijela monotonija (čast izuzecima – MM SA 66 ''Spektar''), ali ovdje Bianchini apsolutno opravdava povjerenje koje mu je dano. Boje su odlično odabrane i nijansirane, a također je osnovni crtež proporcionalan i dinamičan, što sve skupa ostavlja jako, jako dobar dojam. Devetka.

Ovaj više nego korektni jubilarac plijeni prije svega tečnošću radnje, a kroz svoju naizgled neambicioznu formu bez previše jeftinog filozofiranja uspijeva isporučiti i nekoliko validnih zapažanja i kritika amazonskih prilika. Mister No je Nolittin sin, to se u ovoj epizodi jako dobro vidi, tako da iako se ne radi o nekom nezaboravnom ostvarenju, čitatelj zasigurno neće ostati razočaran.

Naprijed

MN LIB 86 Povratak u Manaus

MN SD 5/7 Zavjera

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 9, 7

    Uglavnom se slažem sa recenzentom pa su nam i ocjene iste.Ovu epizodu imam i u piratskoj crno bijeloj verziji.
    01.09.2008
    12:54:00 sati
    kico
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    mozda prica nije nesto specijalno ali sam je s gustom procitao i zasluzuje dobre ocjene. boja bas popravlja dojam ali jedna obojena na sto je sasvim dovoljno.crtez je iznenadujuce dobar
    01.09.2008
    14:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 65%

    7, 4, 9, 5

    Lošnjikava priča, jednostavno nedovoljno interesantna za jubilarac. srećom radio ju je Nolitta pa je nešto i ispalo.. Crtež je i najbolji dio svega ovoga a boja na mjestima odlična ali opet kad vidim indosa u roza majci...... čemu takav kontrast kad je cijeli strip napravljen u jednoličnim tonovima
    01.09.2008
    23:31:00 sati
    Deers
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 9, 2

    Već viđeno, ali ne smeta. Kao što je već napisano, Nolitta je najbolji u stvaranju radnje iz ničega i unošenja čitatelja u nju. Za scenarij bi išla desetka, da nije površnog, zbrzanog završetka s dosta nelogičnosti. Nažalost, ovako ostaje jako loš dojam cijele epizode. Crtež i kolor odlični, a naslovnica bez veze.
    02.09.2008
    06:46:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 3, 5

    Da sam nekim slučajem, prije više od dvadeset godina, nekoliko mjeseci u nizu, donosio sa kioska prosjek epizoda MrNoa poput ove, definitivno ne bih danas iznova posječivao strip-knjižare ponovo obnavljajući svoju MrNo kolekciju... Slučaj je bio da je jedna od prvih epizoda MrNoa koju sam ikad čitao, sa svojih jedanaestak godina, bila Nollita/Disoova "Crna Rijeka" - zaintrigirala me zanimljiva naslovnica (i odličan MrNo logo), u pauzi dok čekaš neku žešću epizodu Zagora i red na Spajdermena i Betmena u EKS-u (jer sam još bio previše klinac za Korta Maltezea i Princa Valijanta). Kad ono, unutra nije neki lik iz američke revolucionarne povijesti (sa smiješnim pijanim pomoćnicima), nabija protivničkim vojnicima svijećnjake-kočijske kotače na glave, niti je neki mladoliki pripadnik milicije sa američkog zapada 19. stoljeća (sa smiješnim pijanim pomoćnicima), razoružava horde odmetnutih Apača i meksičkih desperadosa jednim nepogrešivim hitcem iz Kolta Pismejkera (digresija: Ferri uvijek crta Zagoru obični Colt, a Donatelli onaj veliki, mornarički Colt). Tu je neki američki pilot (opa! - stripovi - avioni - Tangi i Laverdir - Blitzkrieg - Dunkerque - Bitka za Englesku - avioni!), sa polusijedom kosom, usred Amazonije... A tek crtež - nisu svi nabildani, ima ih svakakih, debeli, mršavi, stari, mladi, ružni... i neka prekrasna plava cura, i neki kržljavi strari indios, i brod koji ne može dalje jer mu se zaplela riječna trava u propeler... I stalno pričaju, nije da se tuku bez prestanka... i stalno neke informacije, i neke ptice u prvom planu, i kajmani (to su kao neki krokodili?) i tapiri (kao neke svinje?)... i neke nacrtane mape Amazonije sa gradovima Manaus i Belem (gdje se ide po karburator za Pajpera)... pa neki hramovi u džungli, kao iz Indiane Džonsa... pa sve to nekako ozbiljnije, a zanimljivije...200 epizoda kasnije - neki kapetan broda, ali nabildan, kao da mu je mornarska majica nacrtana na mišiće... plava cura... nema je... neka dva nabildana misionara... neki nabildani crnci, vojnici, indiosi... nema ptica, kajmana, pirana, tapira, mahovine... ima samo neki lik koji izgleda kao Klaus Kinski (ali bez broda preko brda),... dođu, pobiju jedni druge na zadnje tri strane i to je to - u boji...
    02.09.2008
    15:29:00 sati
    rukos
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 55%

    5, 3, 9, 4

    baš ljepo izgleda crtež, još ovako u boji - i to je manje više to
    03.09.2008
    01:26:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 60%

    5, 3, 10, 6

    Dobro kaže rukos, ovo je slično kao i Rio Negro, Nolitta je iskopirao samog sebe. Putuju brodom do nekog odredišta, posada je skoro pa ista kao i u toj epizodi(opet crnac, indios, kapetan i opet ih je 7) samo što je ono bilo na više stranica pa su ti likovi bili bolje okarakterizirani. Inače, priča nije ponudila ništa novo; uobičajena ljudska pohlepa i tako... Kraj je dosadan. Vrhunac gluposti je onaj obračun, pucaju jedni na druge iz 5 metara, onaj vojnik rešeta strojnicom nekoliko puta po Mister Nou i uopće ga ne može pogoditi. Pitam se ja kamo lete svi ti meci... ili kako je loša obučenost te bolivijske vojske kad ne mogu ni tovara pogoditi... Na kraju je ispalo da su mi u cijelom stripu najzanimljivije upravo te dvije vojne utvrde različitih država koje su napravljene na uzvisinama i kojih dijeli rijeka. Crtež je vrlo dobar, upravo je te utvrde Bianchini lipo prikazao, a i sve je to skupa baš lipo obojano. Naslovnica bezvezna.
    03.09.2008
    14:17:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    04.09.2008
    09:10:00 sati
    ninny
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Jedna lagana i vrlo dobra epizoda. Ni po čemu se ne ističe. Crtež je kvalitetan, kao i boja. Konačni obračun je malo čudan. Mister No, dok je pucao, uopće se nije micao. Tako je bilo i s onim indijancem. Taj pukovnik je očito bio čorav kad nije mogao pogoditi ni jednog od njih u mirnom položaju, a udaljenost između pilota i indijanca i pukovnika je bila nekih pet koraka. No, inače, vrlo dobra epizoda, iako bi se za jubilarac trebalo više potruditi oko priče.
    04.09.2008
    09:53:00 sati
    Death
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 8, 2

    Ne slažem se sa recenznentom, ovo je jedna loša epizoda, pogotovo što je jubilarna i što je protraćena boja.
    05.09.2008
    18:58:00 sati
    delboj
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 10, 7

    Dosadna i nepotrebna priča.Ali crtež i boja su odlični.Ovaj strip je dobar za prolistati nekoliko puta, no sigurno ne za čitati dvaput.  
    05.09.2008
    19:06:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 8, 2

    solidno nacrtana i lijepo obojana epizodaali slaba, nedorađena, predvidljiva, fali joj svega, pajpera, stranica možda.... međutim, ipak uz par svijetlih trenutakarukosov komentar je sjajno napisan, ali malo je pretjeran, ipak ovo nije tako loše da bi odbilo mladog stripaša od prosijedog pilota, kavgađije, zavodnika....ocijenio sam naslovnicu 200, ne ovu od maxija
    06.09.2008
    14:41:00 sati
    ken2
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 68%

    5, 7, 9, 5

    Priča prilično jednostavna, linearna, predvidljiva, dosadnjikava i prenakrcana tekstom. Da ima više stranica možda bi bilo malo napetije, sa redom priče i opisa, redom akcije itd. Ovako je priča dosta monotona s trunčicom dinamike pred kraj i razočaravjućim svršetkom. Dojam na nekim mjestima malo popravlju opisi običaja, flore i faune Amazonije itd. a i scenarij nije tako strašno loš mada je sve skupa prenakrcano tekstom koji guši dosta dobar crtež. Kolor u ovom broju bi bio bolji da je malo oštriji, ovako dojam kvari mutan otisak. Naslovnica bezvezna.
    07.09.2008
    17:20:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 10, 3

    Stari majstor je pokazao kako se radi jubilarac - lagana pričica, a neizvjesnost zadržana do kraja. Bianchinijev crtež izvrstan.
    10.09.2008
    19:12:00 sati
    76
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 8, 1

    Najbolji od sva tri jubilarca ali van te konkurencije tek prosječno djelo. Dvjestoti broj, kao i stoti i tristoti, je trebalo obilježiti nečim što će se pamtiti i prepričavati a ne zaboraviti odmah po čitanju. To je valjda zadatak jubilarca a ne tek prosto našvrljati nešto, ofarbati i eto ga - JUBILARAC. Pffffffff...Crtež je sasvim OK ali je naslovnica NULA.
    15.09.2008
    12:17:00 sati
    vope
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 47%

    3, 5, 6, 5

    Priča prežvakana i plitka, sklepana na brzaka. Kao što su i prethodnici primjetili, uvijek su te ekspedicije na koje kreće MIster NO nekako u istom rasno-nacionalnom sastavu ;-)). Za razliku od sličnih epizoda, ovdje se MIster NO nije borio sa nijednom životinjom ali inače sve je već viđeno. Nollita možda zna napisati dobar scenarijo, ali njegovo pretjerivanje sa tekstom me ubija u pojam. Razumijem da je on pričljiv po prirodi, ali kad bi malo manje gnjavio s a bezveznim tekstom (u kome ne stoji ništa bitno), bio bi mi još draži.  Bianchini nije loš crtač ali njegov osnovni problem je što mu Mister NO izgleda drukčije na svakom kadru . Jako me nervira ta neujednačenost . Boja je solidna ali to mi ništa ne znači.  Nijedan jubilarac nije nešto posebno dobar (od bilo kog junaka) a i ovaj je u tom stilu .
    12.10.2008
    19:11:00 sati
    Aco
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 8, 6

    Evo, samo mogu reći da se u svemu slažem s recenzentom, od A do Ž! Jako dobra analiza ovog specijalaca; rečeno je sve ono što sam ja namjerovao. Nolitta je jednostavno car. On nikad, nikad, ali baš nikad nije napisao lošu priču. Jedini je bio u stanju pisati priče klasične tematike, a da budu kompaktne i zanimljive. Jednostavno ZNA prepričavati radnju, a jedini za kojega to mogu još reći je Castelli. Iz ovog razloga jednostavno moram prebroditi tu malu dosadu zbog hrpe teksta i taj završni obračun. Strip se odvija na način kao da gledamo kroz Nolittine oči, jer nema sumnje da je dosta toga sličnog doživio on sam tijekom svojih pustolovnih boravaka u Brazilu. Živost Amazonije se osjeća na svakom koraku. Mister No mi se sviđa zbog 50-tih, WW-2, društvenih prilika u Brazilu (radnička klasa), veseljačkog ugođaja, ali najviše od svega toga mi se dopadaju pustolovine u Amazoniji među Indijosima koji žive u dubokoj neistraženoj i nepreohodnoj džungli u kojoj vrebaju stotine opasnosti. Kako je dobra ona scena s brodom (karampanom) u oluji (Bernard Prince; "Afrička kraljica"), pa onda živost u onom selu nakon razvedravanja, dosađivanje ročnika u nekoj tamo utvrdi zaboravljenoj od boga i ljudi, a na kraju i neizostavna društveno-socijalna kritika tamošnjih (amazonijskih) prilika. Priča ne odskače ni po čemu, ali to nije bitno, to nije ono što tražim U Mister Nou... Unatoč svemu, Nolitta je na kraju napravio dobru stvar i po tom pitanju; mislim prije svega na komandantov prevrat.Crtež i boja su na visini zadatka.
    26.10.2008
    11:25:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Priča baš i nije nešto za jubilarni broj, ali je donekle solidna. Inače, ne čitam Mister No-a, ali sam si ovu epizodu nabavio u izdanju Maxija, kojeg bi trebao imati svaki strip-kolekcionar.
    23.11.2008
    02:07:00 sati
    Panon
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 10, 5

    Slažem se sa recenzentom i Infernom. Nollita je stvarno ni iz čega napravio priču. Crtež fenomenalan pogotovo u kombinaciji sa bojom. Naslovnica loša. Mister no ko neki luđak na njoj.
    29.03.2009
    18:54:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    08.05.2009
    20:24:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Ova epizoda mi je fantastična. Likovi su stvarno zanimljivi, i premda je kraj malo predvidljiv kao što je običaj kod Nolittinih epizoda, to ne smeta puno. Ona podjebavanja MN-a i kapetanja u vezi "Spasitelja čovječanstva" su mi predobra.
    Crtež fantastičan, jedan od najbolje nacrtanih MN-oova. Kolor je fantastičan, najbolji Bonelli kolor do sad. Naslovnica nema neki motiv,očito je Mr.No u deliriju,dok ovo njegovo skakutanje i pravljenje glupih izraza lica izgleda kao da je bjegunac iz Vrapča.
    11.07.2009
    17:02:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Meni je bilo dosta dobro čitati ovu epizodu. Zbilja me crtež u boji oduševio više nego što sam očekivao. Priča je tipično Mister Noovska ali meni se sviđa. Istina je da je čudno kako Ortega sa strojnicom ne može sve izrešetati al to mi je jedini minus u ovoj priči.
    27.10.2009
    18:50:00 sati
    dombac
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 10, 7

    Najbolja od tri price. Boje prekrasne, bas je uzitak za oko. Prica prosjecna, nista specijalno.
    28.10.2009
    20:32:00 sati
    mars1
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Meni najbolja od 3 jubilaraca, odličan crtež, odlična epizoda ; fenomenalno!

     

    18.02.2010
    20:58:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    20.04.2010
    08:36:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 7, 5

    Sam pocetak mi se svidio, kisa, oluja, brod, zanimljivi likovi... No kako prica ide kraju tako ovo sve vise postaje predvidljivo i pomalo zamorno i dosadno. A da ne govorim kako banalno domoroci izbacuju likove iz igre. Pogotovo zivcira nacin na koji je Negro ubijen. Pa jos i onaj hepi end... Sve u svemu, polubezveze

    04.08.2010
    18:27:00 sati
    Manetola
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Bolja mi je ova epizoda od 100-tog broja. Lagana priča i dobar crtež.

    27.03.2011
    19:37:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Nije lose.

    16.04.2011
    17:50:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 51%

    2, 3, 9, 9

    Ovo je vrlo slabija verzija Nolitinih slicnih stripova, pogotovo Zagorove "Americke Odiseje", i one fantasticne Mr. No epizode, "Dvoboj na Pantanalu".  Sad, ja znam da je ovo puno kraca epizoda, ali ima iste elemente: putovanje niz rijeku u jednom brodu, i onda polako gledamo kako clanovi posade umiru, jedan po jedan.  Crtez je ovdje fantastican, ali scenario, na zalost, nije.  Prica je imala potencijala da stavi neke elemente Joseph Conradove price "Heart of Darkness", ali je ocito propustila tu priliku, i dala nam osrednju epizodu, sa vrlo losim krajem.  Stvarno je kuzim zasto je zadnji dio ove price morao ispasti onako, da su oni vojnici neki zli tipovi koji hoce samo da se obogate.  Ovo je puno gora epizoda nego onaj prvi jubilarac, ali kao u tom slucaju, crtez je super, ali 'unlike' u tom slucaju, prica i scenario nisu.

    29.04.2011
    16:48:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 47%

    6, 2, 6, 5

    Dosadno sranje... Jedva sam stigao do kraja...

    23.08.2012
    17:11:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    Prica i scenario su prolazni al ne bas u ovakvom stilu pozeljeni.Nesto je falilo.Crtez i color su ok.Naslovnica nista posebno.Carlos zvani "Negro"-isti Mike Tyson,na 109.stranici.

    06.02.2013
    00:01:00 sati
    Tutta
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Nolittino pripovjedanje je uvijek bilo specifično i podizalo dojam o priči.

    01.09.2013
    16:21:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Ništa posebno.

    04.10.2014
    19:25:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 7, 5

    26.07.2015
    22:46:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Jednostavna, ali zabavna epizoda. Naslov mi ne valja, jer sam po njemu očekivao više od sporednih likova, a večina njih je poumirala prije nego što smo gotovo išta naučili o njima.

    25.08.2015
    17:45:00 sati
    Deki86
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    19.02.2017
    11:55:00 sati
    morski
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Kako sam se približavao jubilarnom broju postojalo je određeno isčekivanje u vezi njega, koliko zbog toga što je u boji toliko zbog činjenice da sam ga čitao u onom izmišljenom maxiju. Prošlo je već dobrih 10 godina od toga i u sjećanju mi je ostao kao daleko najbolji od sva 3, pa sam htio vidjeti je li situacija još uvijek potpuno ista. Pošto se jako dobro sjećam samoga raspleta i uloge pojedinih likova, naravno da sada više nije postojala nikakva neizvjesnost po tom pitanju, pa ću se zato više osloniti na onaj prijašnji prolazak kroz takve trenutke u kombinaciji sa današnjim dojmom cjelokupne priče. Sigurno da taj dojam mora biti nešto slabiji zbog više razloga koji će utjecati na njega, ali kada se sve skupa zbroji opet mogu potvrditi kako je ovaj jubilarac bolji od ostalih, bez obzira što prvi vjerojatno ima nekakav kultni status. Najzanimljivije od svega što je Nolitta po tko zna koji put od vrlo malo sastojaka napravio najviše što se u takvoj situaciji moglo napraviti, unatoč tome što je posegnuo za scenama koje će iskusnijim čitateljima serijala biti itekako poznate. Upotrijebio je klasičnu i provjerenu šablonu iz legendarnih priča kao što su ''Rio Negro'' i ''Izazov u Pantanalu'', a možda i još neke koje se sada ne mogu sjetiti. Sigurno da ograničen broj stranica neće dopustiti scenaristu da se razmaše onako kako bi možda htio i kako bi zahtijevale postavke za jednu ovakvu priču, zato niti ne može stvoriti nešto epskih razmjera što će biti svrstano u posebnu kategoriju serijala. Koliko god epizoda u boji bila posebna na neki način, mislim da nitko neće očekivati posebnost kada je u pitanju sama radnja. Upravo zbog toga ne treba biti prestrog prema takvim radovima jer su zamišljeni tek kao dodatak svemu onome što inače daju avanture u c/b verziji. Meni je i kao takva priča bila zanimljiva za čitanje, postoje određene tematike koje mi ne mogu dosaditi, a među njima je svakako i ova. Sviđaju mi se ovakva putovanja brodom praćena teškoćama u većoj ili manjoj mjeri, bilo da ih je stvorila priroda, životinje ili sami ljudi međusobno, što je najrealnija i najčešća prepreka u ovakvim avanturama. Ne postoji dovoljno načina da se opiše ljudska pohlepa, uvijek se može nešto reći na tu temu i samo je pitanje scenarističke sposobnosti koliko uspješno će ona biti realizirana. Najgore od svega što je pohlepa u većini slučajeva najprisutnija tamo gdje se najteže boriti protiv nje, skrivena pod maskama raznih visokih dužnosnika, ljudi od zakona ili onih koji bi trebali biti u službi naroda. Kako to obično biva, u takvim slučajevima najviše nastrada najniži sloj ljudi, jer često nije u mogućnosti da se obrani od svih onih lešinara koji bi se htjeli pogostiti njihovim mesom. Takvih lešinara je jednostavno previše među ljudima, pa zato ni ono malo humanista, spremnih da se žrtvuje za dobrobit najugroženijih, ne može napraviti neke značajnije rezultate. Zbog nedovoljno prostora Nolitta si nije mogao priuštiti luksuz da napravi pravi uvod već je odmah aktere ubacio u igru, tako da relativno brzo upoznajemo posadu broda Santa Cruz. Tu riječ brod treba uzeti sa rezervom jer je opet u pitanju prijevozno sredstvo čiji je veliki uspjeh ako stigne na cilj svoga putovanja prije nego se raspadne. Kako se radnja odvija u Boliviji umjesto u Brazilu nismo mogli vidjeti kapetana Antonija Vegu, poznatog iz nekih ranijih avantura, već je za ovu priliku upao Caetano Cevila. Iako je posada broda malena, nije bilo previše vremena za upoznavanjem svakoga člana posebno, pa je to moralo ići ovisno o okolnostima i brže nego inače. Npr. kada se zaglavio propeler broda vidimo Negra u akciji, njegov nezahvalan posao kojeg godinama svakodnevno obavlja, a vidimo i reakciju Saffolda i Lowea kojima je neshvatljivo da se netko izlaže takvim opasnostima. Da je bilo mogućnosti vjerojatno bi vidjeli više od te jedne prirodne prepreke, dok se kasnije moralo otići na ljudski faktor kako bi se uspješno dočarao ciljani motiv. Što je natjeralo inače miroljubive indiose Ese Ejjas da napada posadu Santa Cruza bez ikakvog razloga? To ne može dokučiti ni Tirina koji bi trebao najbolje poznavati svoj narod, situacija je opasna za nastavak putovanja, ali i previše ozbiljna da bi se tek tako odustalo i prepustilo sudbini ljude na Nueva Vidi. Već prilikom dolaska je bilo jasno da je ta Nueva Vida daleko od zemaljskog raja, kako ju je Ted Walker opisivao u svojim pismima dvojici prijatelja. Jedan veliki san je propao zbog ljudske pohlepe, a indiosi su zajedno sa svojim nesuđenim dobročiniteljem dobili samo bijedan život u kolibama na rubu raspadanja. Novac je zagolicao maštu pokvarenih ljudi kojima nije bitno ništa drugo osim vlastite guzice. Naravno, tada će krenuti one poznate priče o ljudima koji su cijeli život marljivo radili svoj posao u zamjenu za mizerna primanja, o domorocima kojima je ionako suđeno da jednoga dana nestanu sa lica Zemlje, i svemo onome što ide uz takav način razmišljanja. Ali, Walker više ne želi biti koka sa zlatnim jajima i odlučio je prekinuti tu agoniju, ponuditi najveću moguću žrtvu kako bi spasio barem ono što se spasiti može. Jedina zamjerka je u tom završnom obračunu koji je opet izgledao previše jednostavno za jednu stranu i previše neprecizno za drugu. Nueva Vida se konačno riješila tiranina, a cijena nipošto nije mala kada uzmeš u obzir dosadašnje žrtve i one koje tek trebaju doći. Netko drugi mora nastaviti projekt započet od strane nesretnog Walkera, sada sa većim izgledima za uspjeh i bez prisutnosti ljudske pohlepe, ali uz dodatan oprez jer budućnost uvijek nosi neke nove prepreke. 
    Crtež Bianchinija vrlo dobar, iako sam dojma kako je prije epizode ''Zbogom Afriko'' bio ujednačeniji nego sada. Naslovnica dobro nacrtana, ali sa manje maštovitosti nego što je bio slučaj kod broja 100.

    31.05.2018
    22:58:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Pukovnik Ortega pomalo podsjeća na negativce iz Texovih priča:korumpirani agenti za indijanska pitanja, ali epizoda koja ne zaslužuje posebnu pažnju.

    24.05.2019
    12:06:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 703
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 502
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 1798
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 686
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 665

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2559
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2438
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1798
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1293

      Aukcije

      Forum