Nešto se promijenilo

Mister No

MN MX 4 | 286 str.

Nakon godine i pol boravka u Australiji i odsustva iz Amazonije Mister No se vraća kući… Već na samom dolasku uvidi koliko se Amazonija promijenila u ovih par godina. Nove tvornice, nove zgrade, novi ljudi i problemi stigli su u njegov stari dom. Stari prijatelji su se promijenili, udali ili nestali. Da, sve se promijenilo… A pitanje je kako će se uklopiti naš stari pilot? U nastavku, Mister No odlazi u džunglu u potragu za sinom svog prijatelja, no biva svjedok krvavog sukoba nazovigerilaca i nemilosrdnih madeireirosa…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*7

S*8

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nešto se promijenilo - Neobičan susret - Vatra i krv
    MN MX 4
  • Nešto se promenilo
    MN VEC 73
  • Neobičan susret
    MN VEC 74
  • Vatra i krv
    MN VEC 75

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Qualcosa è cambiato
    MN SR 364
  • Uno strano appuntamento
    MN SR 365
  • Il fuoco e il sangue
    MN SR 366

ZANIMLJIVOSTI

  • Maxi sadrži tri prve epizode (SR #364-379) završne Nolittine sage o Mister Nou prije gašenja regularne serije. Naš izdavač se očito odlučio na integralno izdanje od tri broja. Sergio je zadnju kompletnu priču na Mister Nou odradio u SP#7 "Avventura a Manaus" iz 1992. Objavljene su još dvije priče po njegovim idejama, koje je opet scenaristički odradio Luigi Mignacco - "Il Matador" (#228-230, 1994.), te "Il Re dei Papua" (Almanacco Avventura 1995, izašlo 1994.).
  • Posljednji put smo Irenu, Magdalenu i Mariju vidjeli u SR MNO 355/356 "Soldi sporchi".
  • Str. 25., referenca na MN #24 (MN LMS 575/577) Atlantik, gdje upoznaje mladića Stelia, siromašnog jangadeira iz Pecéma.
  • Koliko se pak danas Manaus promijenio – vidi ove video isječke na internetu: Manaus, diferente de tudo mas com cara de Brasil! I Manaus travel isječak.
  • Slobodna ekonomska zona Manaus (port. Zona Franca de Manaus - ZFN), locirana je u samom gradu Manausu. Od inicijalne ideje iz pedesetih, na snagu je stupila tek 1967. godine. Obuhvaća 10000 km s industrijskim centrom i agrikulturnim centrom. Porezne olakšice i olakšano ulaganje stranaca stvorilo je komparativne prednosti u regiji u odnosu na ostale dijelove zemlje, tako je privuklo nove investiciju u ovu zonu. Brazil je danas deseta po redu najveća ekonomija svijeta prema BDP-u.
  • Državno uređenje Brazila u vrijeme dešavanja ove pustolovine – vojska je preuzela vlast u državnom udaru 1964. i ostala na vlasti do 1985., kad je izgubila povjerenje zbog političkih sukoba između režima i brazilske elite. Demokracija je ponovno uspostavljena 1988. godine.
  • Str. 46., kao i u nekoliko sljedećih navrata, u naraciju se uključuje tukan – karakteristična ptica tog podneblja.
  • Str. 62., spominje se Sonia Braga – brazilska glumica koja je postala poznata u Brazilu ulogom u sapunici Gabriela iz 1975. Nije mi poznato da li je 1969. bila poznata.
  • Str. 69., Abacaxi liči na Jacka Nicholsona?
  • Str. 143., "Can't take my eyes of you" američkog muzičara Franka Vallija iz 1967. godine. Njegov najveći hit!
  • Str. 146. Mister No pušta Garota de Ipanema brazilskog glazbenika Toma Jobima, najzaslužnijeg za populariziranje brazilskog muzičkog pravca bossa nova. Sredinom šezdesetih to je bio veliki hit.
  • Str. 154., razglednica i karta Manausa iz 1968./9.
  • Treći put srećemo simpatičnog djelatnika u turističkoj agenciji Coen & Brothers kojim je serijal započeo, u samoj epizodi #1, te nakon Mignaccovog redizajna u #280 "Crveni vjetar".
  • Minisaga se odvija u 1969. godini, nakon boravka od godine i pol u Australiji. Nolitta opisuje nekolicinu važnih događaja koji su obilježili tu istu godinu. Slijetanje na Mjesec 20.6., Apollo 11, a piloti Armstrong, Collins i Aldrin postaju prvi ljudi na Mjesecu. Rat nigerijskih državnih trupa i pobunjenog plemena Ibo u novoj državi Bijafri na "demokratskom" sjeveroistoku Nigerije. U tijeku je i Vijetnamski rat, u svibnju 1969. odigrala se krvava bitka u dolini A Shau gdje su američki vojnici dobili naredbu osvojiti teško utvrđeno uporište, a od malo strateškog značaja. Ta bitka nazvana je bitka kod Hamburger Hilla odnosno Brdo Mljevenog mesa zbog velikog broja poginulih na tome mjestu. Irska protestanti i katolici su se nakon borbe protiv britanskih okupacijskih snaga okrenuli jedni prema drugima što je opet izazvalo velike nerede u Sjevernoj Irskoj. Terorizam i borbe za prava u Londonderryju koji je jedan od uzroka nereda. IRA.
  • SS-a ne nalazimo u ovim epizodama, a u sljedećim epizodama će se Mister No baciti u potragu za njim! Navodno je otišao u Castanheiru, naselje u brazilskoj regiji Acre.
  • Upoznali smo jangadeirose – ribare, madeireirose – drvosječe, garimpeirose – lovce na dijamante.
  • Krajem maxija radnja se premješta na početak 1970.

Početak kraja…

Ne mogu reći da me Strip Agent nije iznenadio kad je u sklopu svoje Mister No Maxi serije odlučio objaviti posljednju minisagu o Mister Nou od 16 bojeva koje je napisao, ni manje ni više nego - Guido Nolitta. Poznat dakako kao i Sergio Bonelli, odnosno literarni tatica dragog nam pilota. Maxi je izašao u Hrvatskoj u vrijeme kad SA polagano, nastavljajući se na niz iz Slobodne Dalmacije, izdaje epizode koje su negdje oko sredine Mignaccovog "američkog ciklusa" (u Italiji #251). No, ovo oduševljenje je kratko trajalo, budući da je Strip Agent nakon samo dva broja maxija ovog posljednjeg ciklusa ugasio ediciju. Zapravo, ugasio je sve edicije Mister Noa.

S druge strane Veseli Četvrtak u Srbiji gura s epizodama nakon broja #292 (sad su na #310). U Italiji je nakon Nolittinog završetka regularne serije (#379) ipak nastavljeno sa specijalcima koje odrađuje Mignacco, a svi se odvijaju vremenski nakon događaja iz Nolittine završne sage… Kao što možemo zaključiti iz informacija iz prvog poglavlja, požive li svi dovoljno dugo, imat ćemo skoro pa zaključen serijal u potpunosti. Što jest rijetkost kod Bonellija, moram priznati. Ah, da, ne zaboravimo i Libellus koji izdaje cijeli serijal od samog prvog broja. Kao što su ljudi tražili…

Na samom početku priče, kao i kod svakog novog početka u Mister No serijalu, u priču nas uvodi uglađen i ponešto postariji gospodin iz putničke agencije Coen & Brothers. Koji, za promjenu, nekako razočaravajuće opisuje putničke destinacije kao mjesta masakra, genocida, besmislenog ratovanja i ubijanja, te žali zbog teških dana koja su zadesila putničke destinacije. Da, ali…

"Što je s Manausom?"

Mr. Coen

Kako se sjećamo, g. Coen tamo je poslao svog prijatelja Mister Noa, u Brazil, u maleni gradić Manaus na rijeci Amazoni, okružen nepreglednom i divljom prašumom, tamo negdje početkom pedesetih (sada već prošlog stoljeća)… Momak je htio pobjeći od civilizacije, ratova i nasilja koje ga je pratilo cijeli njegov život, te se nadao u tom zabačenom kutku prašume započeti novi život. Naravno, nasilja, pohlepnih i beskrupuloznih oportunista, biznismena ili boraca za pravdu postojalo je i tamo, no nekako se ta Amazona i taj Manaus opirao dolasku civilizacije. Primjerice, sjećamo li se ludih pokušaja gradnje Transamazonske ceste (vidi MN LMS #516/517 "Probodena džungla ili MN LMS #817/819 "Pruga ukletih")? Sve je to prašuma ponovno progutala, a ljudi su počeli odustajati od takvih ludih pokušaja.

No, što se to desilo 1969. godine?

Vratimo se koju godinu unatrag. Naime, Manaus (povijesno točno) postaje tzv. "Slobodna ekonomska zona" još 1967. godine, gdje je stranima ulagačima davana mogućnost ulaganja u industriju i agrikulturu i sve to bez poreznih opterećenja. Ovako privlačan projekt privukao je mnoge investitore i regija oko Manausa je počela bujati, u industrijskom, a i socijalnom smislu. Također, od brazilske vlade odobren je projekt "P.I.N. - Plano de integracao nacional", koji je sadržavao programe masovnih preseljenja na nenaseljena područja Amazone, razvoj poljoprivrede, uzgoj stoke, rudarstvo. Zemljišta blizu budućih cesta poput Transamazone ili Cuiabá-Santarem su darovane seljacima iz sušnih dijelova Sertaa.

Opet, sve je to imalo svoju cijenu – prekomjerna eksploatacija prirodnih resursa, ekološka neravnoteža i zagađenje, urbanizacija, procesi migracije i promjene u obiteljskoj strukturi. To su zapravo i negativne posljedice industrijalizacije. Sav taj odnos između mana civilizacije i industrijalizacije i prednosti koje ti procesi donose najbolje je prikazan u razgovoru između Mister Noa i pilota Aldemira Souze.

Aldemir: "Gradeći autocestu, skrećući tijek rijeke, nikad se ne pitaju kakvu su štetu nanijeli prirodi. To je cijena napretka, tvrde bez oklijevanja… Dakle, ovo je cijena boljih životnih uvjeta našeg naroda. Priroda se žrtvuje zbog čovjeka. Brazilci su se umorili od čuvanja lijepe i stoljećima nedirnute slike te odlučili iskoristiti veliko bogatstvo svoje zemlje."

Mister No: "Da, ali iskorištavati znači pametno upravljati, čuvati za buduće generacije! Te znati, razviti svijest o tlu koje se smatra plodnim, a osiromašuje jer se obrađuje samo nekoliko godina, spaljena i posječena stabla…"

Autentični dokument iz '69

Manaus, osim što je postao veliki industrijski grad, postao je također modernizirana metropola puna tehničke robe, javljaju se veliki centri, dok se sitni trgovci povlače u predgrađa. Tempo ljudi postao je užurban, dinamičan, grad više nije uspavana kolotečina koju su održavale na životu barske tučnjave i galama pijanaca. Mister No je okarakterizirao Manaus kao: "Čudna mješavina poluotoka Kowloona u Hong Kongu, kairskog bazara i njujorške sedme avenije!"

Promjene su zahvatile i Jerryjeve prijatelje koji su ostali u gradu. Već prema svakome od njih Nolitta je ispričao njihovu ulogu u promjeni i kako je ta promjena utjecala na njihove živote. Pojavljuje se jangadeiros iz Pecema - Stelio Ferreira Neto – koji iz sela dolazi u veliki grad trbuhom za kruhom. Moderno ribarstvo i organizacija prodaje novih trgovaca uništilo je domaće malo ribarstvo. Iracema – stara Mister Noova prijateljica se udala, dobila djecu, našla dominantnog, no ne baš pametnog supruga Getulija Guimaraesa. Uz veliki napredak čovjek treba materijalnu sigurnost, kuću, obitelj, djecu. Tu su i stari likovi poput konobara Hipolita, Paula Adolfa iz krčme Alvorada, mehaničara Joaoa, susjeda Eneasa i Adelije (zgodna anegdota o dominantnoj ženi zmaju i mužu papučaru i beskičmenjaku). Zatim trojka iz Paraisa Verde – Marija, Magdalena i Irene, Mister Noove najbolje prijateljice iz mnogih (čak i po život rizičnih) situacija. Spomenut je i kriminalni element kojem ćemo se očito posvetiti u epizodama koje dolaze. Naime, u Manausu je i beskrupulozni kriminalac novoga kova, "filozof, vizionar" i trgovac oružjem - Francisco Paco Medina zvani Abacaxi – koji želi regrutirati Mister Noa.

Abacaxi - Mister No

Gangster Abacaxi i Mister No

To je bio prvi dio priče koju možemo smatrati svojevrsnim podužim uvodom od 150 stranica, te već sljedećom epizodom Nolitta obrađuje temu "posljedice ubrzane industrijalizacije i globalizacije", na način kako se to radi u džungli – zakon jačega pobjeđuje.

Drugi dio priče miče nas od problema metropole i vodi u divljinu, u vlažnu i nepreglednu džunglu gdje vladaju drugačiji zakoni. Džungla biva gažena, eksploatirana, zagađivana, ruše se stabla i isušuje tlo, što sve navlači gnjev zaštitnika prirode koji su ogorčeni takvim postupanjem. Potaknuti gerilom i revolucionarskim grupama iz drugih zemalja (navodi se Kuba, kao jedan uspješan primjer; Mister No je čak i sreo Che Guevaru u MN LMS 824 "U vodama Kariba"), grupa mladih intelektualaca, odnosno zanesenjaka odlučuje osnovati gerilu pod nazivom "Primeiro grupo de libertacao amazonese" na lokaciji Rio Tapaua. Vođa je Agenor, bivši vojnik, bahata vojničina kojemu je vojno obrazovanje očito utuvilo u glavu da je spreman voditi gerilu i vršiti udarce na brazilsku vladu. Naime, u Brazilu je na vlasti militaristički režim, koji je osjetljiv na bilo kakve gerilske ekstremne organizacije.

Gerila

Gerila!

Mister No: "Glupi i smiješni tatini sinovi, sve ćete završiti u paklu, možda ću vam upravo ja otvoriti vrata…"

Tragični akteri uvučeni u ovu dramu su mali i dobri ljudi, radnici i sanjari. Pritom mislim na oca Ademara i sina Claudinha Ribeira. Otac, ponosit privatni poduzetnik koji šalje svog sina na školovanje, da bi time dobio šansu za bolji život. No, sin biva zaluđen idejom o slobodi, koju želi ostvari ekstremnim patriotizmom – gerila! Kad mora odabrati između odanosti svojoj ideji i ljudskosti, nećka se; nije lako odjednom postati i sudac i egzekutor. Ali, s neba pada svojevrsna deus ex machina u obliku madeireirosa!

Mister No postaje tek malo više od usamljenog glasa razuma, bespomoćni svjedok neminovnosti. Iako strahovito sablažnjen i bijesan, pod prijetnjom smrću, bori se i protiv samih pijuna te protiv cijelog sistema. No ostaje poražen jer borba za pravdu u tako izvitoperenom sistemu je poput borbe s vjetrenjačama, plivanja protiv struje, negiranja vlastite prirode, odnosno neprirodno i uzaludno. Industrijalizacija i ljudska glupost odnijele su mnoge žrtve, oni nisu bili prvi, a neće biti ni zadnji.

Uvučen u igru koja je veća od njega, nemoćan djelovati, nakon ispijenog gutljaja vatrene vode koja mu daje snagu i život konstatira:

"… drugačiji je okus, gorak i neugodan. Okus razočaranja i bespomoćne ljutnje…"

Zgrožen razvojem situacije i besmislenim krvoprolićem Mister No opravdava svoj nadimak i uzaludno mu vrišti u glavi jedna te ista riječ…

"NEE! NEE! NEE!"

Kraj. Sistem je pobijedio. Što je jedna oplakana žrtva u moru užurbane industrijalizacije?

Hoće li se Mister No i dalje odupirati neminovnoj promjeni koja je zahvatila Manaus? Može li svijest i ljudskost nadvladati nagon za preživljavanje? Tragedija u džungli samo je potvrdila nedostatke novog doba kojima se Mister No i dalje kani odupirati, no kako će se razvijati stvar u daljnjim epizodama, ostaje nam vidjeti…

Nolitta je dokazao da stari šarmer i buntovnik (s razlogom i bez njega) Mister No ipak još ima žara i potencijala u sebi, što je manifestirao promjenama u postavkama priča; mnogi ekonomski i društveni i aspekti zemlje su izmijenjeni, a i unutar glavnog lika se dešava velika promjena. Otkrivena je nova niša unutar već utemeljenog standarda. Najviše me se dojmilo zbog ideja koje priča pokriva i količina dokumentarističkih činjenica koje upotpunjuju prikaz tog razdoblja. Autentični jezik, korištenje totala u prikazivanju likova, detalja u većem prostoru, zaista je velika pažnja posvećena u raznim segmentima. Osobno bih izbjegavao veće i iscrpnije frontalne sukobe, no i borba je također jedna od gradivnih temelja pustolovine koju je Nolitta zamislio. Pa, recimo da željno očekujem nastavak…

Naprijed

MN VEC 54/55 Priča o vojniku

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • delboj

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Očekivao sam nešto drugačiju priču. Nije ovo mnogo loše, ali jednostavno nije to to.
    09.09.2009
    09:57:00 sati
    delboj
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Stvarno jako, jako dobro, no očekujem i bolje nastavke ove sage...
    09.09.2009
    15:41:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Da je Bonelli bar povremeno uletao sa svojim sjajnim pricama Mister No SE NE BI UGASIO..Izuzetno mi se dopala cela prica,pravo je osvezenje
    10.09.2009
    00:36:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 8, 8

    a stvarno ne znam šta se tu vama svidilo....Kakav Nolitta?Šta se promjenilo?!Ma daaaaj.... Tri put taj Nolitta ide ispočetka.Prvi put u vrhunskom započimanju serijala "Dijamantska klopka",drugi put sa "Crvenim vjetrom" koji je odlična epizoda,ali se poslije sroza pilotov serijal na sveopću nulu,sad spašava u "Nešto se promjenilo"...Je,promjenilo se....Ugasili su Mister Noov serijal.
    12.09.2009
    17:13:00 sati
    kico
    uredi
  • bacho

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Zadovoljan sam s ova tri stripa. Priča sama po sebi nije nešto, ali daje naznaku da bi u narednim brojevima mogla dovesti do primjerenog okončanja legendarnog serijala. Scenarij korektno odrađen. Nije vrhunsko djelo, ali dinamike ne nedostaje. Ja sam uvijek zadovoljan ako strip nije dosadan. Ne očekujem ništa više od dobre zabave. Crtež me je ugodno iznenadio. Nisam neki pretjerani ljubitelj Misrer Noovih crtača, ali ovo je doista lijep crtež. Dakako da ja nemam pojma o likovnoj umjetnosti, cijenim crtež s čisto subjektivne razine (jednostvno: sviđa mi se/ ne sviđa mi se). Disova naslovnica je opet nešto drugo. Stvarno pogađa atmosferu sve tri priče, iako je namjenjena samo prvoj. Povratak u Manaus, za kraj.
    13.09.2009
    21:47:00 sati
    bacho
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    .
    16.09.2009
    19:33:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 9, 4

    Nolitta nam, po tko zna koji put, dokazuje da je prava majstorčina. Obožavam ovaj dokumentaristički pristup pomalo u Castellijevom stilu. Crtež također odličan. Jedino je Diso podbacio u naslovnicama, ali to je već standardna boljka, a neatraktivnost naslovnica je bio i dobar vjetar u leđa gašenju serijala.
    22.09.2009
    19:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    4, 5, 7, 6

    Meni je ovo dosadno i lose. Ne znam da li tu uopce ima price.
    25.09.2009
    10:48:00 sati
    mars1
    uredi
  • JORGE

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    meni se strip jako svidio, dobar pokazatelj je to što sam ga slistio u jednom danu.Danas rijetko koji strip završim  u jednom danu, a kamoli ovoliku mrcinu.Nevjerojatno koliko je DI VITTO-v crtež poboljšan u odnosu na neke epizode koje su u zadnje vrijeme izašle kod nas (USPOREDITE). 
    28.09.2009
    15:23:00 sati
    JORGE
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Kao prvo,ovo je jako dobar potez SA,za 5 godina ćemo nadam se lijepo kompletirati završnu sagu.Ovo je također i jako lijep Nolittin potez.Kako god da bila kvaliteta preostalih epizoda koje slijede,ovo je dobra ideja i nadam se da će i drugi bonellijevi junaci kada dođe njihov red doživjeti isti sudbinu.Super što su ova 3 stripa pričom povezana da nemoramo čekati godinu dana na nastavak,vidjet ćemo kako će biti s ostalim maxijima.Ja nisam ljubitelj Nolittinog Mister-No,jednostavno ne volim takav spor ritam scenarija,razvlačenje i dijaloge koji su zaista glupi(kao i "humor".Takav stil pisanja ovdje je prisutan,prvih 160 stranica je poprilično dug uvod koji je solidno odrađen,dobro je prikazan život i promjene,premda je mogli i bolje ali ostaju nam drugi brojevi,ima još prostora za to.Volio bih da se i Nolitta pozabavi nekim socijalnim temama umjesto jeftine zabave.Na samom početku nam nolitta na zanimljiv način prikazuje promjene kada jerry sreće bivšeg prijatelja koji je postao razbojnik zbog neimaštine.Drugi dio stripa sa revolucionarima je još bolji,baš zbog toga što je banalan,realističan umijesto da dobijemo epsku priču o borbama u džungli,dobivamo prikaz mladih usijanih glava koji su brzo skončali svoju revolucionarnu karijeru.Ali ono mister noovo(tj. nolittino) držanje prodika je jako iritantno.Nadam se da će se u narednim brojevima Nolitta pozabaviti temom revolucije(premda i je prije,ali ipak se nešto promijenilo).Također mi je dobar tukan koji se uključuje u pripovijedanje,orginalno i simpatično. Ipak ide jedna nemala zamjerka crtaču i scenaristu jer mister noo zaista ne izgleda kao da ima 50-ak godina niti po karakteru da se nešto barem promijenilo niti po crtežu.Ali inače je scrtež jako dobar.Što su braća starija to bolje crtaju.Veselim se novom maxiju.
    28.09.2009
    20:41:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Meni je ovo fenomenalno, pa vidi se da je to Nollita koji malo odstupa od svog stila, akcije praktički nema prvih 200 stranica, laganini, to je ono šta danas Mr.Nou i Zagoru fali. Ta radnja koja je prirodna, koja teće svojim tokom. Na Nollita je Vrh.
    Inaće, kad čovik čita ove Maxije, recimo da ima vremena, treba mu par dana. Ovoga sam, ka šta kaže ovi poviše, pročita odma.
    1 detalj. kad je mr.No pustija Garota de Ipanema brazilskog glazbenika Toma Jobima, - pustija san je i ja na liniju. Taman fali dio pisme kad Mr No pozdravlja D.j.-a, pa se nastavlja. Za bogove, provjerite!
    29.09.2009
    13:46:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Copy/paste mog posta od prije mjesec dana, na ovu temu:Jedan obecavajuci pocetak sage, koja ce, cini se, predstavljati dostojan i logican zavrsetak price o Mister No-u. Cini mi se da kroz sve tri price provijava neki lirski ton, bez cvrste narativne postavke. Ovo je posebno tacno za prvu pricu i prvu polovinu druge price, kad od akcije, osim jedne tuce, prakticno nema nista. Cak je i drugi dio Maxija u kome ima mnogo vise akcije, prozet jakim emocijama, za koje bih ipak rekao da su ako ne pesimisticne, ono makar apaticne.
    Nesto se zaista promijenilo. Promijenio se grad, promijenili su se ljudi, neko nabolje, neko nagore, a uglavnom je te promjene tesko vrednovati i procijeniti. Jedino sto je sigurno da u takvom promijenjenom Manausu, i u tom novom svijetu, nema mjesta za Mister No-a, isto kao sto ga vec odavno nema, za npr. Corta.
    Rano je sada davati konacne ocjene o kvalitetu i domasaju ovog oprostajnog ciklusa, ali sve u svemu, Nolitin potez, kojim gasi Mister No-a, kao i osnovni motiv prve tri price tog ciklusa, jasno govori da je u ovom slucaju, nemilosrdna logika stvarnog svijeta pregazila romanticnu i eskapisticku stripovsku logiku i emocije. I to, makar iz dva razloga: (i) Nolita je morao ugasiti svoje cedo, Mister No-a, strip junaka u koga je navjerovatnije unio najvise emocija od svih drugih junaka na kojima je radio, i to zbog sasvim prozaicnog i ne-misternoovskog razloga - slabe prodaje i neisplativosti serijala. (ii) U stvarnom svijetu vrijeme protice, protek vremena donosi promjene koje uticu na ljude, i koje ih ili mijenjaju ih ili cine bespomocnim da se sa njima suoce, sto rezultira izolovanoscu, povlacenjem u sebe, ili bjekstvom na neko drugo mjesto, gdje promjene jos uvjek nijesu stigle. U stvarnom svijetu Manaus 1970. godine je drugacije mjesto nego Manaus pocetkom 50-ih godina. U stvarnom svijetu, covjek kao Mister No, ne bi mogao podnijeti te promjene, cutke i bez velikih lomova, pa zato bira bijeg, kao jedino logicno rjesenje, da bi sacuvao sebe.
    Stvarni svijet je pobijedio strip, sto jeste malo tuzno, ali daje Mister No-u dostojanstvo i autenticnost, koja njegova "mladja braca" (MM, DD), nazalost polako gube.
    Mister No-ov obracun sa Madeireirosima u zavrsnici ovog Maxija, prilicno podsjeca na Rorschachov obracun sa Ozymandiasom u Watchmenu. To je sukob starog i novog, sukob slabog i jakog, ciji se krajnji ishod unaprijed zna. Ali ni Roschach ni Mister No ne odustaju, iako znaju da su osudjeni na propast, njihovi moralni imperativi ne dozvoljavaju odstupnicu, cak iako je povlacenje i mirenje sa sudbinom najracionalniji odgovor.
    Rorschach je zbog takvog stava koji je zauzeo ne samo prema Ozimandiasu vec prema cijelom svijetu (koji vise ne priznaje maskirane osvetnike) zavrsio kao tipican outcast, prezren i sam. Nolitta je na srecu ipak veci optimista od Moorea, pa je iako svjestan nezaustavljivosti "napretka", rijesio da Jerryu podari jos jednu sansu i da i njemu i nama da nadu, da tamo negdje, ipak postoji "Novi zivot" (naziv poslednjeg regularnog MNO broja).
    A sto se tice pojavljivanja MNO-a sredinom 80-ih u team-upovima sa MM-om, kao i njegovog pojavljivanja na doceku 2000-e godine, to bih prije nazvao romanticnim ustupcima, nego realnim razvojem serijala. Isto kao sto se jedini pravi kraj price o Dilan Dogu desio u broju 100, tako je i jedini pravi kraj price o MNO, ova saga (naravno ako se bude razvijala u pravcu koje su postavili ove tri epizode izdate u Maxiju). Sve drugo je "samo strip", zanimacija za nedjeljno popodne, lektira za djecu i nostalgicare, ili recnikom 21-og vijeka - nemilosrdna eksploatacija brenda; a recnikom nekih proslih vremena - bajka, prica o stvarima koje ne postoje i nikad nece postojati...
    03.10.2009
    22:40:00 sati
    Djuro
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Obećavajuće, oduvijek su te "MNO reboot" epizode bile dobre, npr. meni se i Crveni vjetar jako svidio. Primjeti se Nolittin pečat u podužem uvodu u kojem ima teksta na tone a ništa se bitno ne događa (tu je Nolitta oduvijek bio majstor), a stvarno je dobro vidjeti Mister NOa u svom punom sjaju - ljuti se, pije, časti prijatelje, dobiva batine (a u ovom trobroju se ih stvarno nadobivao dosta), trči za ženama, voli dobru glazbu..dakle sve one stvari zbog kojeg ga volimo. Drugi dio je pomalo već viđen, gerilci i pucnjava,nije me se tako dojmio mada je ta završna scena kad ovi raspale po teenagerima stvarno na trenutke jeziva. Crtež je korektan, posebno u kadrovima gdje se prikazuje Manaus dok je džungli manje-više standardan. Vrlo orginalan je i tukan koji priča, tako nešto stvarno nisam očekivao u MIster NO-u ali baš daje dodatnu draž epizodi i bilo bi dobro kad bi se pojavljivao i do samog kraja.Prva naslovnica je odlična dok su druge dvije manje više standarno nemaštovite, u biti precrtana kopija po jedne vinjete u drugoj i trećoj epizodi..Nalazim i neku simboliku u ovoj završnoj sagi o MIster NO-u..naime,sve se promijenilo,Manaus više nije isti i MIster nO se u njemu nikako ne prepoznaje, osjeća se i suvišnim,baš kao što je i na neki način suvišan postao i sam serijal MNO, te je došlo vrijeme da se (dostojanstveno) ugasi.
    09.10.2009
    00:03:00 sati
    Aco
    uredi
  • J.Stickman

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlična ideja, šteta zbog manjka naslovnica, no kako je ovo jedini način da se dobiju ove epizode - dobro je. A sam strip ima šmek starih avantura.
    01.11.2009
    17:31:00 sati
    J.Stickman
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Moram reći da sam se 2 puta poprilično iznenadio. Prvi je kad sam vidio da je SA odabrao baš ove završne epizode a drugi je što je ova priča nadmašila sva moja očekivanja. Nolitta je još jednom pokazao kakav je maher i kako se to radi. Uputio je i jasnu poruku ostalim "scenaristima" koji su lagano upropastili ovaj serijal, a ta poruka je jasno vidljiva u jednom dijelu. Priča je nekako jednostavna, ne-bonellijanska, i većinu stripa nema nikakve akcije a opet je 100% zanimljivo. Nolitta je iz takoreći ničega uspio izvući ama baš sve: ekonomsku situaciju u zemlji, promjene u Mister Nou i svemu ostalome, prisjećanje na prošle dane. Vidimo sjetnog i pomalo iznerviranog Mister Noa, i možda ponajviše - razočaranog. Također, onakav kraj sa idealima i pokušajem otpora je već viđen nekoliko puta ali i ovdje se odlično uklopio u priču o napretku. Dodatni plus ovoj vrhunskoj epizode je jako dobar crtež braće Di Vitto. Njihovo najbolje izdanje dosad.
    09.12.2009
    14:56:00 sati
    mpavin
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Eh, dobro je to ovima iz Strip-agenta palo na pamet da nastave s Maxi edicijom . Što se epizode tiče, Sergio nije mogao bolje, Di Vito iznimno dobar.

    18.02.2010
    20:51:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    Neobično je vidjeti pilota natrag u Amazoniji. Ove nove epizode su stvarno previše udaljene od početnih (Bijeg iz pakla) ne samo po mjestu radnje nego i po načinu vođenja same priče. Eto nama i Nolitte nazad u jednoj od najzanimljivijih priča u ovom serijalu. Ono što mi se najviše sviđa kod ove epizode jest što se Nolitta sjetio vratiti Drakeovog prijatelja iz turističke agencije. Početak s njim mi je najbolji dio cijelog stripa. Još mi se sviđa i onaj tukan koji preuzima ulogu pripovjedača, a i lijepo je vidjeti stare likove natrag.

    Di Vitto je solidan crtač, ništa pretjerano posebno, ali barem se može razaznati likove. Abacaxi izgleda kao Jack Nicholson. Nisu loše naslovnice. Najviše mi se sviđa prva, iako ne volim prestatične.

    10.03.2010
    15:59:00 sati
    Opti
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    Vrlo dobro s obzirom na period u kojem se pojavila ova priča... pomalo podsjeca na ranije pilotove epizode.

    03.04.2010
    09:17:00 sati
    marcho
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.04.2010
    09:54:00 sati
    teller
    uredi
  • sir_oliver

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlično

    30.04.2010
    01:49:00 sati
    sir_oliver
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Da, nakon 20 godina nesto se promijenilo-konacno stari dobri nollitanski Mr.No.

    19.05.2010
    13:52:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    09.07.2010
    23:21:00 sati
    Dalma
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Odlična priča s dozom sjete, sad još više žalim zbog gašenja ovog genijalnog serijala...

    13.08.2010
    22:15:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Dugo se ceka na nesta novo, pa su i ovakve osrednje price dobrodosle.

    16.04.2011
    17:37:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 28%

    3, 2, 3, 4

    Početak još i na nešto liči, a ostatak priče sto put viđeno go..no!

    Mister No u priči ima 47 godina.

    07.06.2011
    19:02:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    26.07.2011
    13:38:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da su ovako bile napisane sve priče Mister No bi bio još živ i u redovnoj seriji.

    07.09.2011
    17:57:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 79%

    7, 9, 8, 7

    Za sada jedan strip na tragu nekih ranijih Nolittinih djela, dobar početak kraja, ali ne pretjerano dojmljiv dio sa gerilom u džungli. Puno bolji dio u gradu i susret sa zanimljivim neprijateljem Abacaxijem i predivnim prijateljicama Mister Noa. Zanimljva koncepcija.

    28.05.2012
    18:33:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 7, 6

    Ok epzioda..

    23.08.2012
    17:12:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    5, 8, 8, 9

    07.09.2012
    13:56:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Lijepa prica. Budi nostalgaliu za starim vremenima. I moji gradovi su se dosta promjenili. Ne bas za godinu i po,al kad se vrate sjecanja 10,20 godina unazad... .  Od price sam ocekivao  vecu ulogu od F.P. Medina. Uglavnom vrlo interesantni likovi se pojavljuju i mjesta dogadjanja su fenomenalna. Od pojave mladih revolucionara lagano pada prica i scenario se malo gubi,cak glup postaje. Claudinho vodi Mr.No'a u dzunglu,10,30 aj nek je 50 metara. Poslje Mr.No izlice iz dzungle i pita madeireirose ,"Jeste li vi to ucinuli"?. Zar nije cuo zestoku pucnjavu? Pa da je i kilometar udaljen bio cuo bi,al ne bi se onda tako brzo pojavio na mjesto dogadjaj,jos noseci Claudiha. Sto hocu na kraju reci,ljepse su mi ispale lagane price i setnje po gradu,nego takorec glavni akcijski dio price. Crtez je ok,samo Di Vitto ne zna Mr.No'a sa profila lijepo nacrtati. Naslovnica (Maxi) cista 10tka.

    24.02.2013
    01:35:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Jako mi se svidija početak završne sage,jedva čekan da i ostale pročitam!!

    19.01.2015
    00:50:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Odlična epizoda.

    25.07.2015
    08:42:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    20.11.2015
    09:32:00 sati
    mohas
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    na prvu,ovaj uradak mi dosta zbrkano izgleda.pilot se vraća,odjednom iznebuha iskače njegov frend stelio,pa onaj gangster alaindelonovskih crta lica,pa one smijurije od gerilaca...

    06.03.2016
    11:40:00 sati
    igor 12
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 8, 7

    Nemogu reć da me je prvi dio Nolitine epopeje o pilotu imalo oduševio. Više je kao da čitam časopis NG sa poznatim likovima i naravno, sa dodatkom nostalgije Mr.No-a. Drugi dio maxi je malo bolji ali opet nije dobro. Previše predvidivo, krv se proljeva, Amazonija je sve više i brže pohlepno i mračno mjesto a Mr.No ima priliku držat predavanje iz morala desetrici do zuba naoružanih...naravno goloruk. Ajmo dalje od ovoga.

     

    02.10.2017
    19:08:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    12.01.2019
    19:42:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Epizoda s okusom nostalgije koja kod čitatelja izaziva sličan osjećaj.

    24.05.2019
    12:57:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    10.03.2020
    00:16:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 499
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 353
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 261
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 772
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 761

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2754
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1825
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1704
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1328
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1252

Aukcije

Forum