Unakrsna vatra

Mister No

MN SA 35 | 96 str.

Prinudno ateriranje primoralo je Mister Noa i njegovu lijepu klijenticu Carlu Andrade da budu gosti na fazendi neobičnog vlastelina Olija Marteensa. Oli počinje pokazivati neuobičajen interes za teret kojeg lijepa gospođica prenosi, a da zabava bude još raskalašenija, u potragu stižu i dobro naoružani momci koji bi također htjeli svoj dio...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*5

S*5

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Unakrsna vatra
  MN LIB 108
 • Unakrsna vatra
  MN SA 35

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Fuoco incrociato
  MN SR 235

ZANIMLJIVOSTI

 • Debi crtača Gramaccionija i scenarista Del Frea na Mister Nou
 • Nelogičnost: na str. 57. Indios upuca Mister Noa iz neposredne brzine (svi se izvrsno služe oružjem), no on u sljedećem kadru neozlijeđen izlazi iz vode
 • Sa lambiek.net o Gramaccioneu: "Napustio je studij arhitekture da se pridruži grafičkom studiju Mangirano. 1977. je kreirao lik "Syd Warmur" u magazinu "Comic art". Nakon kratkog pojavljivanja u "Lanciostory", pridružio se opet Mangiaraniju 1980. radeći nekolicinu poslova za izdavačku kuću Eura. Kasnije, Gramaccioni je otišao u "Intrepido", "Mostri" i "Splatter". U Intrepidu je kreirao crnog novinara nazvanog "Mara" sa scenaristom Michelangelom La Neve (radi na DD). Član je staffa crtača u seriji "Mister No" u Bonelliju od 1994. godine"

¿Qué pasó cabrones? Jeste li novi broj prepun pustolovina starog mačora Drakea, od milja zvanog Mister No? Kad sam se prečitavajući prijašnju epizodu nećkao, hoću li ili neću kupiti sljedeću, vjerojatno sam i slutio da neću moći odoljeti šarmu gotovana Mister Noa. E pa odmah na početku mogu reći da mi nije žao. Kupit ću i sljedeći, damn it! Epizoda koju upravo recenziram prvijenac je i scenarista i crtača na Mister Nou. No, čudna li čuda, ne vidim tu nikakove početničke pogreške. A ni našem Mariniću nije se omaklo nijedno slovo previše ni premalo. Ah, kakvo je zadovoljstvo osjetiti kvalitetan i svjež strip na dlanu, kompletan u uredničkom i scenarističkom smislu. A još i lijepo miriši...

Priča se vrti oko nužnog kooperiranja glavnih protagonista, koji se silom prilika moraju udružiti da bi izvukli živu glavu, sami protiv svih. Od starog gentlemena Jerryja nekako po defaultu očekuješ da će beskompromisno priskočiti u pomoć lijepim gospojama u pogibelji. Tako biva i sad, no prilike mu neće dozvoliti da iskoristi svoj zavodnički šarm. Carla Andrade je femme fatale, lijepa, ali nemilosrdna gangsterica. Pomalo gradska cura, malo se omete kad nenadano promijeni svoj urbani ambijent u neciviliziranu džunglu. Čvrsta osoba koja zna što želi i kako da to postigne, a još ktome ako se zna da ti potpuno nedostaje skrupula, ništa nije nemoguće. Oli Maartens i gangster Jorge su negativci u svom najgorem obliku, jedan gradski dečko, drugi tigar iz prašume, no ne biraju sredstva kad trebaju pribaviti ono što žele. U minornoj ulozi pojavljuje se i Mister Noov prijatelj Augustino, mehaničar. Spominjem ga samo radi trivie, jer zna ponekad biti prateći lik serijala.

Trenutno je u pitanju cjelovita epizoda koja savršeno funkcionira u sadašnjem skraćenom obliku. Nepotrebno razvlačenje scenarija je ovdje u potpunosti korigirano, a opet priča sadrži sve svoje potrebite elemente. Likovi su vođeni svako posebice, i mada nema nekog posebnog psihoanaliziranja, ostavljeno im je da na momente proanaliziraju svoje postupke i mišljenja. Scene su također dobro razrađene i mogle bi se grupirati u nekoliko malih epizoda koja ima svoju zasebnu radnju, a opet ulaze svrhovito u cjelinu. Mogu se primijetiti neke forme koje se znaju rabiti kod Texa, poput situacija zasjede, opsade kuće ili frontalnog sukoba. Mister No je centralna pozitivna ličnost i njegovi postupci ostavljaju dojam poučnosti kao - svako će dobro djelo biti nagrađeno, loše je biti zao i slične napomene. Jezik i govorni izričaji likova su odlično prilagođeni okolini. Protagonisti rabe mnoge španjolske riječi ili Mister No ponekad čak izvali neku svoju foru na engleskom.

Crtač Gramaccioni izgleda kao da je odobro proučio situacije u kojima će se radnja događati tako da neke lokacije možemo vidjeti sa visokom točnošću perspektive i pozicioniranja. Ili primjerice sama uvodna scena kad se «kamera» stupnjevito odvlači iz bliskog fokusa u krupni plan. Šuma je pomalo stilizirana od crtača i statička kao okružje u kojoj se radnja dešava. Sve u svemu, lica su sigurno autorova najslabija točka. No reći ću opet, sama vizualna savršenost meni uvijek pada u drugi plan, ono što me održava u napetosti je sama priča. Opći dojam je dovoljan da vam preporučim ovu epizodu, i da vam velim da sve što dugo traje ne mora uvijek biti lijepo i ugodno;) Nekad je kratko, ali slađe. Drugim riječima, devedesetak stranica je sasma dostatno za elaboriranje jedne dobre priče. Buen viaje Mister No!

Naprijed

MN SA 30-32 Ninja!

MN SA 38/39 Projekt Pegaz

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • mpavin

  Ukupna ocjena 69%

  7, 6, 7, 9

  Kao prvo, drago mi je što je Deecay (nakon Koreshove) napisao još jednu recenziju ovih novijih epizoda Mr. Noa. Samo naprid recenzenti! :) Nisu mi baš napete ove jednodijelne epizode, tako da me se ni ova nije previše dojmila. Ovakvo nešto je već viđeno dosta puta, a kraj je ipak drukčiji, (glavnog negativca su ubile svinje!) ali pomalo i glupav. Crtež dosta dobar za prvi put jedino su lica slabo nacrtana. Naslovnica je super, jedna od boljih u zadnje vrijeme!
  20.02.2006
  17:25:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 43%

  4, 4, 5, 4

  Ne znam baš, čudnovata neka epizoda, ništa posebno dojmiljiva. Zanimljivo je počelo, dolazak Marteensa na onim nosilima, usred džungle i njegova dvostruka igra. Kraj je lošiji, pomalo navučen. Carla je posebno ljupka dama iz pera Gramaccionija, koji me tu ugodno iznenadio, jer sm već prije vidio njegov crtež iz Vanini izdanja, gdje je dosta lošiji. Del Freo nije posebno dojmio, ipak moram izdvojiti sam kraj gdje je Carla pokušala podmititi Mister Noa, no on ju je lijepo odbio i dopratio do zatvora. Naslovnica solidna, ništa više, ništa manje. Priča koja će mi na polici stajati tek kao dio kolekcije. Što se tiče jednodjelnih epizoda MN-a puno , puno bolja je Kolumbijac.
  20.02.2006
  21:05:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 7, 9

  Zanimljiva pričica, jedan od boljih Mister NO-a u zadnje vrijeme. Crtež malo neobičan, ali s obzirom da je to čovjeku prvi rad ništa čudno. Naslovnica zapravo najbolji dio stripa.
  12.03.2006
  20:13:00 sati
  76
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Prosjek.Neka vrsta uhodavanja za novog crtača i scenaristu.Ovaj prvi je dobar u prikazu prašume i na samom početku kad pada kiša,ali kao što je recenzent primjetio,lica su mu dosta loša.Scenarista je očito puno čitao Texa jer kako inače objasniti da Jerryja ne mogu pogoditi ni iz nekoliko metara udaljenosti,onako fino izloženog.Ipak,ima nekoliko dobrih scena klanja mačetama a vjerojatno je ovo jedini strip u kome glavnog negativca ubije stampedo domaćih svinja.Naslovnica sigurno jedna od boljih u zadnje vrijeme.
  14.03.2006
  15:43:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 45%

  3, 3, 7, 6

  Naš se marljivi recenzent uistinu zanio dragim nam stripovima i dijeli ocjene šakom i kapom. No, svakako je pohvalno što je pronašao svoj elan vital u dragocjenim sveščicama. Na ovom mjestu, hic et nunc, činim nemalu uslugu starom šarmeru i nepopravljivom romantiku, što mu, ni iz kakvog drugog razloga, doli da mi je drag, dodijeljujem trojke. Izrazito sam se dosađivao, čitajući ovo štivo, a nisam čitao stripove, praktički, mjesecima. I onda sam ovih dana lupio najnovijeg Kandraxa (svaka mu dala!!!) plus ovu skromnu epizodu. Razmišljam o remitendi - izaći će me puno jeftinije. Jebi ga, Mister No, ni Bogart nije živio vječno.
  05.04.2006
  20:45:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 7, 6

  Solidna jednodjelna pričica,osobno mi se dosta svidjela.Malo su mi nategnute neke situacije pa i ona završna sa svinjama.S obzirom na Olijevu beskrupuloznost ona početna predstava ne djeluje baš uvjerljivo,ali eto...Crtež također nije loš.Ipak sam zadovoljan!
  23.04.2006
  12:17:00 sati
  fantom
  uredi
 • acika

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  06.08.2006
  14:22:00 sati
  acika
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 62%

  6, 5, 7, 8

  Scenarij dobija najmanju ocjenu. Dosta je spetljanih i nejasnih situacija pa ne znam tko koga zbog ćega. Toj zbunjenosti doprinosi novi crtača koji kao da je u prijašnjem životu crtao Lizarus Leda. Inaće on nije loš, ali mu fali ono nešto što bi ga u svakom slučaju uzdiglo u visine. Ah, da, svinje! Da su ga isklale mogao bih progutati, ali zgazile...!!! Pa moj susjed ima prasce i tako su blage...
  29.04.2007
  21:43:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 46%

  6, 1, 7, 4

  Čude me dobre ocjene, jer mi je ovo jedan od lošijih Strip-Agentovih Mr No-a. Priča je dobra, ali je scenarij katastrofalan. Previše je događanja za samo 94 stranice, ali i bez toga ima previše nelogičnosti. Već je i previše ono s svinjama i što je Mr No zaboravio da je pogođen. Crtež dobar, naslovnica baš i ne.
  19.12.2007
  13:31:00 sati
  Spock
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 45%

  3, 4, 6, 6

  Stvarno, teško probavljiva epizodica pretrpana nepotrebnim događajima, kojoj dajem malo veću ocjenu za scenarij samo zbog onih podivljalih prasaca na kraju. Osim toga, sve je ostalo već viđeno (i previše puta bojim se). Mister No je legenda, zajebantski je nastrojen, ali da ću kupovati nove brojeve samo zbog njegovog šarma - nebu išlo.
  21.04.2008
  02:07:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 55%

  6, 6, 5, 4

  Tipičan bang-bang ah,,, klišej začinjen lošim crtežom i naslovnicom
  29.03.2009
  18:58:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 51%

  5, 3, 7, 6

  Ali zbilja mi nije jasna ona scena kad je Mr.No pogođen. Taj Del Freo je prava katastrofa kao scenarist.
  19.08.2009
  20:21:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • alanford

  Ukupna ocjena 64%

  7, 6, 6, 7

  23.07.2010
  08:36:00 sati
  alanford
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  5, 5, 5, 7

  PROSEK.

  25.04.2011
  19:11:00 sati
  zebrina glava
  uredi
 • Zagooor

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Kratko ,ali slatko ! Odlična priča s vrlo dobrim crtežom !

  21.04.2012
  20:17:00 sati
  Zagooor
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Jedina greška im je ranjavanje odnosno neranjavanje.

  23.07.2012
  10:52:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Sasvim solidno, čak i sredina stripa jako napeta. Velika zamjerka ide situaciji u kojoj je Mno kao pogođer u leđa i diže se iz vode. Mislio sam da su u onoj kući sve neki luđaci, kanibali i sl. Da je barem duže, malo razrađenije...

  28.01.2014
  18:46:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 7, 8

  Nije loše može proći.

  04.10.2014
  19:40:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 8, 10

  Što fali? Osim situacije s ranjavanjem (možda je bio samo okrznut, tko zna) sve ostalo je korektno napravljeno za prvijenac.

  10.09.2015
  17:13:00 sati
  Deki86
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  ajde de,samo da se puca

  06.02.2016
  10:45:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 36%

  4, 3, 3, 6

  Uznemirujuće loše.

  27.05.2019
  19:25:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Seminole
  Kod: TX SA 17
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 98
 • Zamak ludila
  Kod: DRGN LIB 13b
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 299
 • Posljednja bitka?
  Kod: AF SS 418
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 221
 • Operacija Kovčeg - Veriga
  Kod: CRRO DNEV 1
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 762
 • Crna magija
  Kod: MN LIBSP 1
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
  Autor: kiky
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2751
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1811
 • Hellgate u plamenu
  Kod: ZG LU 275/276
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 1700
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1313
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum