Unakrsna vatra

Mister No

MN SA 35 | 96 str.

Prinudno ateriranje primoralo je Mister Noa i njegovu lijepu klijenticu Carlu Andrade da budu gosti na fazendi neobičnog vlastelina Olija Marteensa. Oli počinje pokazivati neuobičajen interes za teret kojeg lijepa gospođica prenosi, a da zabava bude još raskalašenija, u potragu stižu i dobro naoružani momci koji bi također htjeli svoj dio...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*5

S*5

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Unakrsna vatra
    MN LIB 108
  • Unakrsna vatra
    MN SA 35

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Fuoco incrociato
    MN SR 235

ZANIMLJIVOSTI

  • Debi crtača Gramaccionija i scenarista Del Frea na Mister Nou
  • Nelogičnost: na str. 57. Indios upuca Mister Noa iz neposredne brzine (svi se izvrsno služe oružjem), no on u sljedećem kadru neozlijeđen izlazi iz vode
  • Sa lambiek.net o Gramaccioneu: "Napustio je studij arhitekture da se pridruži grafičkom studiju Mangirano. 1977. je kreirao lik "Syd Warmur" u magazinu "Comic art". Nakon kratkog pojavljivanja u "Lanciostory", pridružio se opet Mangiaraniju 1980. radeći nekolicinu poslova za izdavačku kuću Eura. Kasnije, Gramaccioni je otišao u "Intrepido", "Mostri" i "Splatter". U Intrepidu je kreirao crnog novinara nazvanog "Mara" sa scenaristom Michelangelom La Neve (radi na DD). Član je staffa crtača u seriji "Mister No" u Bonelliju od 1994. godine"

¿Qué pasó cabrones? Jeste li novi broj prepun pustolovina starog mačora Drakea, od milja zvanog Mister No? Kad sam se prečitavajući prijašnju epizodu nećkao, hoću li ili neću kupiti sljedeću, vjerojatno sam i slutio da neću moći odoljeti šarmu gotovana Mister Noa. E pa odmah na početku mogu reći da mi nije žao. Kupit ću i sljedeći, damn it! Epizoda koju upravo recenziram prvijenac je i scenarista i crtača na Mister Nou. No, čudna li čuda, ne vidim tu nikakove početničke pogreške. A ni našem Mariniću nije se omaklo nijedno slovo previše ni premalo. Ah, kakvo je zadovoljstvo osjetiti kvalitetan i svjež strip na dlanu, kompletan u uredničkom i scenarističkom smislu. A još i lijepo miriši...

Priča se vrti oko nužnog kooperiranja glavnih protagonista, koji se silom prilika moraju udružiti da bi izvukli živu glavu, sami protiv svih. Od starog gentlemena Jerryja nekako po defaultu očekuješ da će beskompromisno priskočiti u pomoć lijepim gospojama u pogibelji. Tako biva i sad, no prilike mu neće dozvoliti da iskoristi svoj zavodnički šarm. Carla Andrade je femme fatale, lijepa, ali nemilosrdna gangsterica. Pomalo gradska cura, malo se omete kad nenadano promijeni svoj urbani ambijent u neciviliziranu džunglu. Čvrsta osoba koja zna što želi i kako da to postigne, a još ktome ako se zna da ti potpuno nedostaje skrupula, ništa nije nemoguće. Oli Maartens i gangster Jorge su negativci u svom najgorem obliku, jedan gradski dečko, drugi tigar iz prašume, no ne biraju sredstva kad trebaju pribaviti ono što žele. U minornoj ulozi pojavljuje se i Mister Noov prijatelj Augustino, mehaničar. Spominjem ga samo radi trivie, jer zna ponekad biti prateći lik serijala.

Trenutno je u pitanju cjelovita epizoda koja savršeno funkcionira u sadašnjem skraćenom obliku. Nepotrebno razvlačenje scenarija je ovdje u potpunosti korigirano, a opet priča sadrži sve svoje potrebite elemente. Likovi su vođeni svako posebice, i mada nema nekog posebnog psihoanaliziranja, ostavljeno im je da na momente proanaliziraju svoje postupke i mišljenja. Scene su također dobro razrađene i mogle bi se grupirati u nekoliko malih epizoda koja ima svoju zasebnu radnju, a opet ulaze svrhovito u cjelinu. Mogu se primijetiti neke forme koje se znaju rabiti kod Texa, poput situacija zasjede, opsade kuće ili frontalnog sukoba. Mister No je centralna pozitivna ličnost i njegovi postupci ostavljaju dojam poučnosti kao - svako će dobro djelo biti nagrađeno, loše je biti zao i slične napomene. Jezik i govorni izričaji likova su odlično prilagođeni okolini. Protagonisti rabe mnoge španjolske riječi ili Mister No ponekad čak izvali neku svoju foru na engleskom.

Crtač Gramaccioni izgleda kao da je odobro proučio situacije u kojima će se radnja događati tako da neke lokacije možemo vidjeti sa visokom točnošću perspektive i pozicioniranja. Ili primjerice sama uvodna scena kad se «kamera» stupnjevito odvlači iz bliskog fokusa u krupni plan. Šuma je pomalo stilizirana od crtača i statička kao okružje u kojoj se radnja dešava. Sve u svemu, lica su sigurno autorova najslabija točka. No reći ću opet, sama vizualna savršenost meni uvijek pada u drugi plan, ono što me održava u napetosti je sama priča. Opći dojam je dovoljan da vam preporučim ovu epizodu, i da vam velim da sve što dugo traje ne mora uvijek biti lijepo i ugodno;) Nekad je kratko, ali slađe. Drugim riječima, devedesetak stranica je sasma dostatno za elaboriranje jedne dobre priče. Buen viaje Mister No!

Naprijed

MN SA 30-32 Ninja!

MN SA 38/39 Projekt Pegaz

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • mpavin

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Kao prvo, drago mi je što je Deecay (nakon Koreshove) napisao još jednu recenziju ovih novijih epizoda Mr. Noa. Samo naprid recenzenti! :) Nisu mi baš napete ove jednodijelne epizode, tako da me se ni ova nije previše dojmila. Ovakvo nešto je već viđeno dosta puta, a kraj je ipak drukčiji, (glavnog negativca su ubile svinje!) ali pomalo i glupav. Crtež dosta dobar za prvi put jedino su lica slabo nacrtana. Naslovnica je super, jedna od boljih u zadnje vrijeme!
    20.02.2006
    17:25:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 43%

    4, 4, 5, 4

    Ne znam baš, čudnovata neka epizoda, ništa posebno dojmiljiva. Zanimljivo je počelo, dolazak Marteensa na onim nosilima, usred džungle i njegova dvostruka igra. Kraj je lošiji, pomalo navučen. Carla je posebno ljupka dama iz pera Gramaccionija, koji me tu ugodno iznenadio, jer sm već prije vidio njegov crtež iz Vanini izdanja, gdje je dosta lošiji. Del Freo nije posebno dojmio, ipak moram izdvojiti sam kraj gdje je Carla pokušala podmititi Mister Noa, no on ju je lijepo odbio i dopratio do zatvora. Naslovnica solidna, ništa više, ništa manje. Priča koja će mi na polici stajati tek kao dio kolekcije. Što se tiče jednodjelnih epizoda MN-a puno , puno bolja je Kolumbijac.
    20.02.2006
    21:05:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Zanimljiva pričica, jedan od boljih Mister NO-a u zadnje vrijeme. Crtež malo neobičan, ali s obzirom da je to čovjeku prvi rad ništa čudno. Naslovnica zapravo najbolji dio stripa.
    12.03.2006
    20:13:00 sati
    76
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Prosjek.Neka vrsta uhodavanja za novog crtača i scenaristu.Ovaj prvi je dobar u prikazu prašume i na samom početku kad pada kiša,ali kao što je recenzent primjetio,lica su mu dosta loša.Scenarista je očito puno čitao Texa jer kako inače objasniti da Jerryja ne mogu pogoditi ni iz nekoliko metara udaljenosti,onako fino izloženog.Ipak,ima nekoliko dobrih scena klanja mačetama a vjerojatno je ovo jedini strip u kome glavnog negativca ubije stampedo domaćih svinja.Naslovnica sigurno jedna od boljih u zadnje vrijeme.
    14.03.2006
    15:43:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 7, 6

    Naš se marljivi recenzent uistinu zanio dragim nam stripovima i dijeli ocjene šakom i kapom. No, svakako je pohvalno što je pronašao svoj elan vital u dragocjenim sveščicama. Na ovom mjestu, hic et nunc, činim nemalu uslugu starom šarmeru i nepopravljivom romantiku, što mu, ni iz kakvog drugog razloga, doli da mi je drag, dodijeljujem trojke. Izrazito sam se dosađivao, čitajući ovo štivo, a nisam čitao stripove, praktički, mjesecima. I onda sam ovih dana lupio najnovijeg Kandraxa (svaka mu dala!!!) plus ovu skromnu epizodu. Razmišljam o remitendi - izaći će me puno jeftinije. Jebi ga, Mister No, ni Bogart nije živio vječno.
    05.04.2006
    20:45:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Solidna jednodjelna pričica,osobno mi se dosta svidjela.Malo su mi nategnute neke situacije pa i ona završna sa svinjama.S obzirom na Olijevu beskrupuloznost ona početna predstava ne djeluje baš uvjerljivo,ali eto...Crtež također nije loš.Ipak sam zadovoljan!
    23.04.2006
    12:17:00 sati
    fantom
    uredi
  • acika

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    06.08.2006
    14:22:00 sati
    acika
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Scenarij dobija najmanju ocjenu. Dosta je spetljanih i nejasnih situacija pa ne znam tko koga zbog ćega. Toj zbunjenosti doprinosi novi crtača koji kao da je u prijašnjem životu crtao Lizarus Leda. Inaće on nije loš, ali mu fali ono nešto što bi ga u svakom slučaju uzdiglo u visine. Ah, da, svinje! Da su ga isklale mogao bih progutati, ali zgazile...!!! Pa moj susjed ima prasce i tako su blage...
    29.04.2007
    21:43:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 46%

    6, 1, 7, 4

    Čude me dobre ocjene, jer mi je ovo jedan od lošijih Strip-Agentovih Mr No-a. Priča je dobra, ali je scenarij katastrofalan. Previše je događanja za samo 94 stranice, ali i bez toga ima previše nelogičnosti. Već je i previše ono s svinjama i što je Mr No zaboravio da je pogođen. Crtež dobar, naslovnica baš i ne.
    19.12.2007
    13:31:00 sati
    Spock
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 45%

    3, 4, 6, 6

    Stvarno, teško probavljiva epizodica pretrpana nepotrebnim događajima, kojoj dajem malo veću ocjenu za scenarij samo zbog onih podivljalih prasaca na kraju. Osim toga, sve je ostalo već viđeno (i previše puta bojim se). Mister No je legenda, zajebantski je nastrojen, ali da ću kupovati nove brojeve samo zbog njegovog šarma - nebu išlo.
    21.04.2008
    02:07:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 55%

    6, 6, 5, 4

    Tipičan bang-bang ah,,, klišej začinjen lošim crtežom i naslovnicom
    29.03.2009
    18:58:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 51%

    5, 3, 7, 6

    Ali zbilja mi nije jasna ona scena kad je Mr.No pogođen. Taj Del Freo je prava katastrofa kao scenarist.
    19.08.2009
    20:21:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    23.07.2010
    08:36:00 sati
    alanford
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    PROSEK.

    25.04.2011
    19:11:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Kratko ,ali slatko ! Odlična priča s vrlo dobrim crtežom !

    21.04.2012
    20:17:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jedina greška im je ranjavanje odnosno neranjavanje.

    23.07.2012
    10:52:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Sasvim solidno, čak i sredina stripa jako napeta. Velika zamjerka ide situaciji u kojoj je Mno kao pogođer u leđa i diže se iz vode. Mislio sam da su u onoj kući sve neki luđaci, kanibali i sl. Da je barem duže, malo razrađenije...

    28.01.2014
    18:46:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Nije loše može proći.

    04.10.2014
    19:40:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Što fali? Osim situacije s ranjavanjem (možda je bio samo okrznut, tko zna) sve ostalo je korektno napravljeno za prvijenac.

    10.09.2015
    17:13:00 sati
    Deki86
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    ajde de,samo da se puca

    06.02.2016
    10:45:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 36%

    4, 3, 3, 6

    Uznemirujuće loše.

    27.05.2019
    19:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 98
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 299
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 221
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1313
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum