Džungla

Mister No

MN SP 1 | 96 str.

Mister No i Kruger dobivaju pismo s nacrtanom lokacijom duboko u džungli. Pozvala ih je Patricia Rowland jer joj je potrebna pomoć. Zatočilo ju je pleme Indiosa.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 88%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Džungla
    MN LIB 47
  • Džungla - Sedmorica sa "Santa Cruza" - Pod znakom pustolovine
    MN MX 3
  • Džungla
    MN SP 100

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Mister No 100
    MN SR 100

ZANIMLJIVOSTI

  • Douglas DC3 je transportni avion koji se koristio u tridesetim i četrdesetim godinama 20. stoljeća.
  • U mnogim primitivnim društvima postoje kultovi koji govore o skorom dolasku broda, aviona, i dr. kojim će se vratiti umrli preci te donijeti obilje hrane i stvari. Takvi kultovi se zovu Cargo kultovi (cargo-teret, tovar). Tijekom 2. svj. rata Amerikanci su dostavljali hranu domorocima na pacifičkim otocima pomoću aviona. Zbog toga su oni avione obožavali kao božanstva, s njima i pilote, čak i njihove jakne. Na nekom otoku jakna jednog pilota je bila najveća svetinja.

Bila je to luda noć. Ekipa se okupila u obližnjoj birtiji. Najprije su igrali poker, i normalno uz to se popilo koje pivo. Mister No kao veliki baksuz je opelješen za pola sata, a Kruger je izdržao kojih 20 minuta više. Ostavši bez igdje ičega, otišli su u drugu birtiju. Tamo je svirala neka tužna, srcedrapajuća glazba. Slomljeni zbog poraza naručili su turu Cachace. Rekli su zgodnoj konobarici da zapiše , da će sutra platiti. Usput su i njoj naručili jednu. Prošla je i jedna, i druga i treća tura. Mister No je pognuo glavu, plakao je. Onda se naglo digao, ispružio ruke i zavikao: "Svirajte tu pjesmu cijelu noć, ja ću platiti!". Kruger se ozbiljno dovezao konobarice. No nije se nikako dala, te ju je počeo naprosto hvatati za grudi. A ona se smijala i kao govorila: "Ma nemoj me hvatati!" a zapravo je mislila baš suprotno. Srcedrapajuća pjesma je odsvirana po dvadeseti put, a prošle su već ture i ture cachace. Mister No je kleknuo na pod digao ruke i izvikivao stihove pjesme. Istina, tu i tamo je promijenio neku riječ. Kruger je sjeo na sebe konobaricu te joj je piće lijevao u sise.

Zatim je Mister No počeo gasiti opuške na jeziku. Tama je odavno prekrila Manaus. Već se radnička klasa budila za posao. Svirka u birtiji je prestala jer su svi bili toliko pijani da nisu mogli stati. Kruger je dobio šamar od rastriježene konobarice, pa je opet udario po piću. Naručio je bocu najskupljeg viskija. Mister No se izvalio na podu kraj bine te je i dalje mrmljao stihove srcedrapajuće pjesme. I onda je u birtiju uletio nekakav Indios. Bio je odjeven po mjerilima zapadne civilizacije, jedan od onih nesretnika koji je ukraden iz džungle te je primio obrazovanje u nekakvoj školu u sklopu vladinog programa civiliziranja divljaka..Došao je do Mister Noa i rekao mu da ima pismo za njega. Ovaj je napravio nekakvu začuđenu facu te upitao: "Je li ovo nekakva šala? " . zatim mu je poštar-indios objasnio da mu je to poslala njegova negdašnja ljubav jer je upala u probleme. Od spomena na Patriciju Rowland Mister No se naglo otrijeznio. Pročitao je pismo naglas, a u pismu je bila lokacija u džungli gdje se ona nalazi, zarobljena od plemena Indiosa. Kruger je digao šaku u vis te zavikao: "Majku im njihovu! Ajmo odmah je osloboditi!" a zatim je glavom lupio od stol i pao na pod. Mister No ga je nekako osposobio za hodanje do Pipera. Udario je nogom komadnu ploču i poletjeli su.

Ovako su se možda odigrali događaji prije negoli se Kruger probudio u Piperu. Začuđeno se pitao gdje oni idu. Glava mu je pucala od sinoć. I tako u stilu Tiziana Sclavija ubačeni smo u radnju u stilu «In media res» tj. preskočili smo uvod i odmah smo ubačeni u srž radnje. A ona je čudna. Avion usred džungle, papiga koja je preživjela jedno 10 godina zatočena u njemu, Patricijina pojava, pleme koje obožava olupinu aviona palog 1944…. Uglavnom zbunjujuće. Ne nema tu ni paralelnih svemira ni fantastike, ali opet je nekako zbunjujuće. Između Krugera i Mister Noa je odlično prikazan buddy-buddy odnos. Cijelo se vrijeme prepiru ali opet su najbolji prijatelji. Kruger je skeptičan prema njegovim planovima i dosta je ironičan.

A Patricia? Ona je pokretač cijele radnje. Upala je u probleme zbog kipića. Njezina ljepota izluđuje i Mister Noa i Krugera. Mada je primarno ljubav između nje i Mister Noa ima tu nešto i između nje i Krugera. Njene grudi su i više nego izražene, rekao bih da ono što ona nosi uopće nije majica, nego kao da se skinula gola i obojila da izgleda kao da ima majicu. Napetost između nje i Mister Noa se može rezati nožem. Stalno se nešto prepiru, a bogme je Mister No i primio par šamara. Iz ove čudne situacije izvlače se zahvaljujući znanju Mister Noa o mehanici ( koje se svodi na udaranje nogom) te odlete, a jadni Indijanci su nasamareni i po tko zna koji put ispali su naivni.

Čudna pričica je gotova. Konačan sud bi bio ipak pozitivan jer Sclavi je imao nezahvalan zadatak da napiše priču na 96 stranica, i to je napravio solidno. Manjak stranica nije ostavio prostora za neku široku fabulu, i upečatljive negativce. Jedna netipična, a opet i tipična jubilarna priča. A kad se to postigne onda kapa do poda. Jer prokletstvo jubilaraca ovu epizodu nije pogodilo. Izgleda da malo scenarista može napisati priču dostojnu jubilarca. Možda kad bi jubilarni brojevi išli u 3 nastavka.

Inače da napomenem, da kad uđem najdublje u svoje sjećanje da je ovo možda i prvi strip koji sam pročitao. Ali možda je ostao tako u sjećanju zato što je u boji, a ovi ostali su iščezli. Meni se boja u ovoj epizodi dopada. Diso je napravio posao na svom nivou tj. odlično. Ponajviše upada u oči Patricija, i pitam se da li je to ideja scenarista ili je to Diso na svoju ruku napravio. Još da napomenem da je Krugerova kosa i brada obojana u narančastu boju, a kasnije će biti plava. Ferri je napravio odličan posao, nekako baš upečatljiva naslovnica.

Naprijed

MN LIB 45 Fantom u operi

MN LMS 764/767 Mjesečeve planine

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Sclavijeva prva stotka! Ili kako napravit obojanu kratku epizodu Mister Noa a da bude legendarna... Uspješno. Ili ne? Ponekad se i ja pitam....No boja čini čuda u zelenom svijetu Mister Noa.
    23.07.2008
    16:16:00 sati
    kico
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Da nije u boji nebi covjek ni pomislio da je jubilarna prica u pitanju. Obicno za stotku bude neko desavanje dublje vezano za glavnog junaka, nesto sto odskace od redovnog serijala - ova prica ne odskace (osim boje). Nije to lose a ni pretjerano interesantno ali je pretjerano kratko, to je glavna mana.Boja se odlicno uklopila u Disov izvanredni crtez, naslovnica prelijepa.
    23.07.2008
    19:45:00 sati
    vope
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    ovo je jedan od onih mister no-ova koje sam najčešće puta ponovo čitao... s obzirom na skučenost od 96 stranica, priča je više nego dobra i zanimljiva i drži čitateljevu pažnju od prve do posljednje stranice... diso u ovom periodu fenomenalan, možda čak i njegov najbolji period, a boja još više povećava užitak i zadovoljstvo.
    23.07.2008
    20:48:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    avantura dostojna broja 100,imamo zanimljivu radnju, crtež Disa, pojavljivanje Pati Rowlands.. uvijek drag strip u kolekciji posto je jedini mister no u boji koji je kod nas izasao. naslovnica jedna od najboljih uopće
    23.07.2008
    21:50:00 sati
    Koresh
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    odličan crtež i boja podižu ovu ni po čemu posebnu priču na višu razinu
    24.07.2008
    23:30:00 sati
    ken2
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Zanimljiva priča najviše zbog kolora. Sclavi vrlodobar, Diso još bolji, naslovnica je super prilagođena ovom jubilarnom broju.
    25.07.2008
    12:53:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    Nije loše. Sclavi zna napravit priču s glavom i repom na samo 94 stranice, iako se vidi da je strip nastao prije puno, puno godina - u nekim drugim vremenima. Još je i boja tu, a i Patricia...
    31.07.2008
    16:50:00 sati
    Spock
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Dobar, iako ni po čemu poseban specijalac, kojemu je najveći plus to što je u boji. Premalo stranica je Sclavi imao na raspolaganju da bi napravio neku bolju priču. Priča je prije svega napeta, pa nije za baciti. Diso božanstven, naslovnica slabašna.
    01.08.2008
    19:05:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    09.08.2008
    19:38:00 sati
    Death
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Prosjek, meni zapravo nijedan Mister NO nije loš, Diso standardan, Ferri dobar.
    10.08.2008
    15:31:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Čisti prosjek. Evo upravo je ta epizoda izašla i u RH (strip agent). To što je u boji podiže ocjene.
    13.08.2008
    13:52:00 sati
    mars1
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Hehe, koji maštoviti početak recenzije. Na trenutak sam pomislio da čitam recenziju za neku drugu epizodu :) A i nema se toga puno toga za reći o ovoj epizodi. Za jubilarni broj, to je jedna sasvim prosječna simpatična pričica, a poznavajući karakteristike ovog stripa upravo takvo nešto sam i očekivao. A i samo pojavljivanje Patricije bez grudnjaka daje jednu novu dimenziju epizodi.  Crtež je solidan, naslovnica genijalna.
    15.08.2008
    14:55:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Iako nije među najboljima, ipak je ovo kultna epizoda. Posebno pamtim zadirkivanje Krugera i Jerrya dok popravljaju avion, a brza i zanimljiva radnja te solidan crtež pridonose ukupnom dojmu koji je i više nego pozitivan... Što se boje tiče, ako smijem biti iskren, meni se ona u nijednom jubliarcu nije svidjela (osim u Martijevom "Spektar" i Zagor 500) i smatram je suvišnom ali ajde dobro. Naslovnica je jedna od najmaštovitijih koje je Ferri napravio. Još kad bi malo manje crtao Jerryja kao nekakvog revolveraša,uvijek sa pištoljem u ruci i u nekoj akciji, bilo bi sve skupa malo bolje.
    21.08.2008
    14:58:00 sati
    Aco
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 86%

    7, 9, 10, 8

    Sasvim ok epizoda, kratka ali dražesna, crtež odličan, boja solidna, priča zanimljiva i odlično ispričana
    03.09.2008
    10:25:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 3, 9, 8

    Koliko budalaština u samo 96 stranica! Npr: zašto se Mister No i Kruger nisu spustili bliže selu indiosa, nego na dan i pol hoda; ili: kako je moguće popraviti slomljeno avionsko krilo usred džungle? Užas... Za razliku od scenarija, crtež i naslovnica jako dobri.
    10.09.2008
    19:28:00 sati
    76
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    U stripu se navodi da je scenarist Nolitta, a sad vidim da je to Sclavi. Pa jasno, to je njegov stil. Priča je jako dobra, i što je najvažnije, zabavna. Scenarij štima na svakom pogledu. Tražiti logiku u stripovima od prije 30 godina nema smisla. Crtež je solidan, kao i boja.
    20.09.2008
    16:09:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Nema što... uspomena iz djetinjstva, solidna priča. Mr No u boji, Sclavi, Diso, Ferri i legenda je tu.
    13.12.2008
    12:58:00 sati
    premujanin
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    Samo prosjećna epizoda, sjećam se kad je izašla za vrijeme Jugoslavije i onda kao klinac sam očekivao više od tog broja u boji.
    12.01.2009
    00:11:00 sati
    supermike
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 31%

    2, 2, 3, 10

    Koje govno.
    12.03.2009
    12:44:00 sati
    writer
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    08.06.2009
    09:53:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    Ovdje nema apsolutno nikakvih naznaka da je riječ o jubilarnom broju, ali svi MN-ovi jubilarci su takvi. Većina dijaloga svodi se na cinična prepucavanja između Krugera i bilo koga u njegovoj blizini, a sama priča i nije nešto zanimljiva.
    Disovom crtežu zapravo dobro paše boja. Malo su nijanse prekričave, ali ne možeš imati sve, ha?... Evo i malo matematike:
    Ako zbrojite sve brojeve na naslovnici koji se pojavljuju na meti osim broja 100 ( 10+30+50=90 ),zatim dobivenom zbroju dodate zbroj krugova ( 90 + 4 =94 ) i rupa od metaka na meti( 94+6 ),dobit ćete broj 100! 
    11.07.2009
    17:49:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 4, 9, 9

    Previše događaja za 96 stranica. Dosta nelogičnosti, više mi liči na neku bajku. Ali eto boja lijepo pristaje a i jubilarac je, pa ću reći - čitljivo!
    26.10.2009
    14:01:00 sati
    dombac
    uredi
  • sir_oliver

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    30.04.2010
    01:39:00 sati
    sir_oliver
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Kulerski jubilarac.

    19.05.2010
    13:37:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 58%

    6, 3, 8, 7

    Mister Noovi, Texovi i Zagorovi jubilarci su definitivno među slabijima. Nema tu neke radnje koja će biti prijelomnica mr. Noovog života ili otkrivanja neke njegove tajne iz prošlosti. Zbog toga su mi jedino Dylanovi jubilarci top. Ferrijeva naslovnica slaba zbog bijele pozadine. Disovom crtežu dajem ocjenu više samo zbog lijepog koloriranja.

    02.07.2010
    12:26:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 4, 8, 10

    Come on, Come on, Let's Work Together... Ili kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze... Ili kako su MrNO i Kruger popravili sruseni avion... Glupasto stivo, koje cu pamtit po lijepom crtezu i naslovnici koje mi se mnogo svidja (ali i po "krvi judina"). Mozda bi bilo bolje da je opisan dernek u lokalnoj britiji?

    04.08.2010
    13:47:00 sati
    Manetola
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 81%

    7, 9, 8, 9

    Odličan scenarij i naslovnica , crtež i priča ne zaostaju mnogo.

    12.08.2010
    21:17:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    Ovi jubilarci su "hit or miss", sto se mene tice.  Ili su izvanredni, kao Dylanov "Broj 200", ili su vrlo slabi, ako "Prica o Dylan Dogu".  U ovom slucaju, Mr. No-ov prvi jubilarac je samo "ok".  Problem je da strip u stvari nije bas los, ali je stvarno toliko ordinary da sam ocekivo malo vise.  Prica je veoma obicna, sa indiosima, i pojavom one Patricie, koja ne sluzi nikom niti nista u ovoj prici.  Stvarno ne kontam zasto su je bas vratili u ovu epizodu.  Crtez je fenomenalan, i zbog toga ocjene su malo vece.  Naslovnica je isto tako solidna, ali prica i scenario su puno slabiji.  Nisam ni ja siguran ko je u stvari napisao ovu pricu: jeli Sclavi ili Nolitta?  U stripu pise da je Nolitta napiso, a na ovoj recenziji pise Sclavi.  Eh, nema stvarno puno veze, rezultat ostavlja isti utisak osrednjosti, i zato se nadam da ce buduci Mr. No jubilarci (koje trenutno jos uvijek nisam procito) bit puno bolji.

    27.04.2011
    16:25:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    26.07.2011
    13:38:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Kratka, simpatična pričica.. Po meni dobro odrađen jubilarac.. Boja mi je fenomenalno legla i zbog toga više ocjene.. Crtež također odličan, kao i naslovnica, koja mi je jedna od najupečatljivijih ikada..

    08.12.2011
    17:56:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Odlična 100 - ta priča.

    21.05.2012
    21:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Veoma netipicna ali zanimljiva epizoda. Nema naucne fantastike i smisla kosmosa, ali ima onu neku Sclavijevu cudnu atmosferu.

    Pored atmosfere najbolja stvar u stripu je Patricia koja izgleda... izgleda... primamljivo.

    Posle sam negde procitao da je Diso crtao par erotskih stripova pre Mister Noa.

    Boja je odlicno uradjena i uopste ne kvari crtez.

    Naslovnica prava jubilarna

    30.06.2012
    13:12:00 sati
    going going
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Sviđaju mi se boje sad u ovom libellusovom izdanju. Odlične su mi te scene đungle , boje, al priča je ipak slabija...Patricia je zakon, tribali bi je Kruger I Djeri tamo bengat.

    08.07.2012
    17:42:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    U proteklih dvadeset i nešto godina sam ovu priču pročitao više puta baš zato što je kratka i zabavna. Meni se pak to što je strip u boji uopće ne sviđa zato jer su pozadine od vinjete do vinjete prešarene...prednjače roza i zelena boja,ali je zato Diso odličan,a Feri je napravio baš pravu jubilarnu naslovnicu.
    17.11.2012
    23:21:00 sati
    Oki
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan 100 broj!

    08.01.2013
    16:22:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 50%

    4, 3, 7, 8

    Vrlo jadna prica,a scenario jos gori. Papiga oslobodi Krügera,nisam znao da li cu se smijati il plakati.Crtez i ako ima mozda nalik necemu,color je ga unistio. Naslovnica najbolje od svega,to je vec zalosno.

    02.02.2013
    21:53:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Imao sam kao mali ovaj specijal LMS, i baš sam ga čuvao. Uvijek mi je bio drag, te kričave boje u odnosu na crno-bijele zs i lms te af. Avion, plavuša, Kruger i onaj poglavica... Sjećam se kako sam  čitao kod bake i dede. Sad sam pročitao u novom izdanju, i mogu reći da je priča sasvim zadovoljavajuća! Naslovnica baš dobra.

    20.03.2013
    08:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Mogao bi obrazložiti svaku desetku, ali ne da mi se, idem dalje čitati neku novu Mister Noovu epizodu. :D

    10.10.2013
    13:03:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji MN ljubilarac.

    04.10.2014
    19:05:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 7, 4

    26.07.2015
    22:47:00 sati
    coszinus
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    meni je ovo simpatično loše.nisam se stigao pošteno ni naljututi na Sclavija i evo već kraja.toliko simpatičnih bedastoća u tako malo stranica(ne samo popravak teretnog aviona u džungli već i njegova preinaka u hidroavion,papiga koja oslobađa Krugera pregrickavši uže kojim je vezan..)

    inače nisam fan Bonnelijevih junaka u boji pa tako i ovaj put,jednostavno oni su za C/B

    31.08.2015
    14:46:00 sati
    igor 12
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.02.2017
    23:25:00 sati
    morski
    uredi
  • Bob

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 10, 4

    20.04.2017
    04:35:00 sati
    Bob
    uredi
  • Jozzinelli

    Ukupna ocjena 58%

    6, 4, 6, 10

    I ova je priča rađena bez nekog posebnog uvoda, nije ni čudo kada je moralo

    sve da se spakuje na 94 stranice. Ne znam zašto nisu mogli da dodaju bar još 15-20 stranica

    kada je već jubilarni broj?! Valjda su se vodili rezonom da je dovoljno što je broj u koloru,

    da ne bude mnogo čitaocima da bude još i na povećanom broju stranica... Meni deluje

    da je idealan jubilarni broj mogao da bude Čovek iz svemira/Tuđinac, taman je

    i ta epizoda samo malo duža od standardnog broja stranica, a specifična je, ima

    tu čarobnu notu u sebi, vanzemaljac koji na kraju opravlja oštećen Mister Noov avion,

    dok se u ovoj priči čarolija svodi na to da Mister No i Kruger uspevaju da oprave

    ovu zarđalu olupinu :P Nekad sam bio oduševljen što imam najzad jednu priču u boji

    (sada mi je svejedno za boju) ali me je radnja gotovo bez ikakve akcije grdno razočarala.

    Ipak sam od jubilarnog broja (vanrednog, kako se vodi kod dnevnika) očekivao nešto više.

    Mada, pošto je na ovolikom broju strana, dobro i da je ispalo kako je ispalo.

    Naslovnica je kultna, gledali smo je tad kao reklamu u koliko već brojeva lms. 

    25.07.2017
    02:08:00 sati
    Jozzinelli
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Ovo je tek prosječna epizoda, po ničemu posebna osim po činjenici da se radi o jubilarcu objavljenom u boji. Iz SA maxija broj 200 mi je ostao u sjećanju kao osjetno bolji, ovaj ni onda ni sada nije ponudio previše toga za pamćenje. A preduvjeti za tako nešto su bili prisutni, cijela radnja je smještena u prašumsku divljinu što inače djeluje vrlo obećavajuće. Zbog ograničenog prostora uvod ne postoji već su akteri odmah bačeni u vatru, istina, ne pretjerano žestoku. Ako izuzmem no name likove kao što su indiosi, ovdje ih je prisutno malo i svi su nam jako dobro poznati. Kruger uvijek donese nešto epizodama u kojima se pojavljuje, i sada je tako samo što se njegov doprinos svodi većinom na duhovite dosjetke i prepirke sa pilotom. Nema nekog njegovog poteza koji bi iskakao iz kolotečine događanja, kao što je bio običaj u prijašnjim epizodama gdje bi njegova uloga bila ozbiljnija od ispijanja alkohola po barovima. Kada god bi bio uvučen u pustolovinu to se stvarno osjetilo, tj. nije bio običan promatrač koji će samo uskočiti da pomogne prijatelju dok popravlja avion. Sada se probudio usred same pustolovine ne znajući kako je tu dospio, barem se u tome može pronaći nekakav plus jer je time neko vrijeme zadržan efekt iznenađenja. Iznenađenje, kako za Krugera tako za čitatelja, je trebalo predstavljati ime osobe po čijem zahtjevu su došli u prašumu, i sa te strane je napravljen maksimum da se ono ne otkrije već na samom početku. Ni razlog zbog kojeg je Patricia sa ekspedicijom došla na takvo mjesto nije problematičan, recimo da za sveučilište kipić iz srušenog aviona stvarno predstavlja toliku vrijednost. Ostale stvari iz tog slučaja ipak nisu tako uvjerljive, pa se sve čini isforsirano kako bi se troje prijatelja sastalo u tamo nekoj pripizdini i doživjelo neku vrstu uzbuđenja. Naravno, već u startu treba maknuti likove koji su višak i ubaciti dozu opasnosti kako pustolovina ne bi ispala puko odrađivanje posla. Ne drži mi vodu da se ostatak ekspedicije samo tako razbježao, a Patricia bila prisiljena ostati jer joj indiosi nisu dopustili da ode. Primitivni narodi sve bijelce gledaju na isti način, pa nema razloga da različito postupaju prema pojedincima. Patricijin potez također nije shvatljiv, osim ako se ne gleda očima očajnika koji će sve napraviti da izađe iz nevolje. A kada sam već kod toga, ona prilikom susreta sa prijateljima uopće nije izgledala očajno, već kao netko tko je naivan ili barem veliki optimist. Normalno da arheologinja ne može znati o avionima toliko kao jedan pilot, ali je svejedno bio presmion potez pozvati Mister Noa i očekivati da on osposobi krntiju koja godinama leži u prašumi. I onda još uvjeriti poglavicu u uspješan projekt, a dobro je poznato kako indiosi reagiraju kada netko ne održi obećanje. Što reći o osposobljavanju Dakote, svaka logika prestaje kada se vidi kako je sređeno polomljeno krilo bez potrebnog materijala, a preinaku u hidroavion neću komentirati jer nisam toliko upućen u takve mogućnosti. Jedino smisleno u toj operaciji mi izgleda krčenje stabala da bi se napravila pista, a tu negdje ću svrstati i zamjenu neispravnih kabela. S obzirom koliko je Mister Nou važan njegov pajper čudi me kako ga je ostavio onako napuštenog u prašumi, izgleda da sve opcije dolaze u obzir kada gori pod petama. Kraj je definitivno najbolji, kada je već izgubio svaku nadu da će pokrenuti Dakotu sjetio se metode koja uvijek pali. Kako su kabeli skinuti sa pajpera sigurno su zadržali svoje stare boljke, baš sam se nasmijao toj sceni. A nasmijao sam se i onom papagaju koji mi je najzanimljiviji lik u epizodi. Scena u kojoj bježe pred indiosima kada Mister No govori ''bježimo'', a papagaj ponavlja za njim i sam bježi kao da mu također prijeti opasnost, je stvarno vrhunska. Šteta što nema više takvih scena koje bi podigle ukupni dojam, ovako ostaje epizoda u koju nije uloženo dovoljno truda da bi postala nešto ozbiljnije.

    Diso odličan kao i u svojim prethodnim radovima. Boja nije na toj razini, ali kada uzmem u obzir vrijeme nastanka ne mogu biti kritičan prema njoj.

    13.10.2017
    19:29:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.10.2017
    10:04:00 sati
    jova
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Ništa posebno. 

    30.03.2019
    19:56:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Ništa spektakularno, ali daleko od lošeg.

    23.05.2019
    18:14:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.08.2019
    11:33:00 sati
    benx40
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    Na neki način, uvijek su me mamili jubilarci, em zbog toga što predstavljaju upravo neki okrugli broj, em zbog kolora. Zato sam smatrao da su posebni i da ih na taj način trebamo i promatrati. Jubilarac "Prokleto blago" kod Zagora, pa i ovaj jubilarac, viđao sam ih u djetinstvu, doduše, samo naslovnice njihove i maštao o njima. Kasnije, puno godina kasnije, kad sam ih napokon nabavio, pa pročitao, uslijedilo je razočarenje.

     

    Niti ovaj jubilarac nije nešto, a i možda sam si sam kriv jer nisam trebao očekivati nešto više. One prave, Mister Noove avanture su nerijetko na 250, 300 i + stranica, gdje kvalitetan scenarist ima podosta mjesta za kvalitetnu scenarističku razradu. Ovdje je to sve nekako mlako bilo, čak mi niti ta boja nije nešto pasala, ne znam ni sam zašto sam prije bio toliko zaluđen njome. Ali ajde, Mister No, Kruger i Patricia, bar zbog njih čovjek treba biti zadovoljan. A i naročito zbog Patricije gdje smo mogli uživati u njenim oblinama :D. Naslovnica mi je fenomenalna, jako poznata, bila bi prava sreća imati ju u uvećanoj formi kao nekakav plakat.

    19.04.2020
    00:33:00 sati
    ReemCP
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 285
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 194
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1176
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 744
  • Prokleti novac
    Kod: GL BO 4
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.5.2020. 15:46:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 354

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2320
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1949
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1885
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1444

Aukcije

Forum