Guadalcanal

Mister No

MN VEC 10/12 | 282 str.

Mister No čeka Patriciju na aerodromu u Rio de Janeiru, ali istovremeno i velika grupa novinara očekuje neku poznatu doktoricu, za koju se ispostavlja da je Sandy Wang, kojoj Mister No spasao život za vrijeme rata. Ona prepoznaje Mister Noa i dogovaraju zajedničku večeru. Ali da bi spriječio Patricijin napad ljubomore, Mister No mora da joj ispriča kako je upoznao Sandy Wang…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Gvadalkanal!
    MN VEC 10
  • Godišnje doba u paklu
    MN VEC 11
  • Na tragu gospodina Kaplana
    MN VEC 12

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Guadalcanal!
    MN SR 301
  • Una stagione all'inferno
    MN SR 302
  • Sulle trace di mister Kaplan
    MN SR 303

ZANIMLJIVOSTI

  • Mister No pominje da mu je CIA zabranila povratak u SAD, epizode 272/273 Nel centro del mirino/Manaus!, neobjavljeno kod nas.
  • Pominju se događaji na Bataanu i logoru u Burmi, epizode SA #25-26 Ratni Zarobljenik/Heroji bez slave.
  • Imamo podsjećanje na tragičnu sudbinu Stevea Malloryja i na priču LMS #752-753 Mafija ne prašta/Umreti na Kapriju.
  • Solomonska ostrva je u Prvom svjetskom ratu okupirala Australija, da bi poslije Drugog svjetskog rata bila pod kontrolom UN-a i australijskom upravom. Nezavisna su od 1978.
  • Guadalcanal je ostrvo na kojem se nalazi glavni grad Solomonskih ostrva. Tokom Drugog svjetskog rata bilo je poprište sukoba o kojem Mister No govori u ovoj epizodi.

Kada je najavljeno da će Veseli četvrtak objavljivati Mister Noa, oni koji su čitali te priče u originalu rekli su da su nešto kvalitetnije samo one koje će izaći u brojevima 1-3 i 10-12 (orig. 292-294 i 301-303). Poslije pročitanih prvih 15 brojeva u izdanju Veselog četvrtka, mogu samo da se u potpunosti složim s ovim. Autori su pokušali da poslije broja 300 krenu sa novim početkom, koji je bio zadovoljavajući, ali nisu zadržali takav nivo. Serijal je dotakao dno, i poslije duge Nolittine priče na kraju i završen sa brojem 379 u priči Una nuova vita. Ali nastavili su da izdaju po dva specijalna broja godišnje, kao novi život – stari problemi, iako je pitanje kakvog to ima smisla.

Kvalitet Mister Noovih ratnih priča je uglavnom dosta solidan, mada sve zavisi od ukusa. Ponajbolje su (bar meni) ipak LMS #858-860 Samoubilački napad i LMS #679 i 681-682 Ljuta mržnja. Mister No je u ulozi sjetnog pripovjedača koji dočarava strahote i svu ratnu tragiku, i to na takav način da se na prvo mjesto stavi pitanje zašto je rat uopšte bio potreban. Šalje nam poruku o besmislu svega što se dešavalo, i njegovim donkihotovskim pokušajima da nešto promijeni.

Mister Noove ratne priče su živopisne, napete, prepune stereotipa o ratu i vojsci, ali i ispunjene osjećanjima mladića koji je vjerovao u pravdu. Mister No na rat gleda očima običnog vojnika, ali i običnog čovjeka. Prateći njegovu priču, i čitaoci se u najvećem broju slučajeva slažu sa njegovim pogledima. Mister No ne prihvata nerazumne i nepravedne odluke pretpostavljenih, na prvo mjesto, kao što je i normalno stavlja ljudski život, poštuje prijateljstvo i njeguje sve prave ljudske vrijednosti.

Kad je riječ o prijateljstvu, kroz ovu priču doznajemo kako je postao prijatelj sa Phillom Mulliganom, Steveom Malloryjem i Alanom Chambersom. Slobodno se može reći da ih je zbližio rat, zajednička sudbina koju su dijelili kao vojnici, ali i događaj koji je opisan u ovoj epizodi. Nešto više o nekim od njih možete da pročitate u epizodama koje su pomenute u zanimljivostima.

Priča je smještena na područje Pacifika, gdje je Japan pokušavao da ostvari apsolutnu vlast. Rat se praktično vodio na svim ostrvima i ostrvcima, često u neprohodnim džunglama i močvarama, a gubitaka je bilo na obje strane. Više o tome možete da pročitate u predgovorima izdanja Veselog četvrtka. Ali posebno su upečatljive situacije koje prikazuju odnos stanovništva prema ratu, ali i i učešće u njemu. Rat nije poštedio ni taj siromašni narod.

Sve u svemu, jedna sasvim solidna i zanimljiva priča. Crtež je odrađen takođe solidno, naslovne isto na tom nivou.

Naprijed

MN MX 3c Pod znakom pustolovine

MN VEC 54/55 Priča o vojniku

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Ako sagledamo vremenski period kad je izašla ova epizoda onda ona svakako spada u red boljih. Po mom mišljenju u red boljih spada i kad se uporedi sa starim legendarnim epizodama. Apsolutno sve ima. Šmek ratnih priča, Mister Noa u punoj narativnoj formi sa gomilom prelepih rečenica. Crtež je dobar, ali ništa više od toga. Svakako osveženje. Autor je spomenuo dve priče, postoje još dve dobre. Nisu u vrhu ali svakako zaslužuju pažnju - Pobunjenik Huanito i Užas u Džungli.
    09.06.2009
    21:14:00 sati
    goksi
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Lijepa priča, koja mi ipak na momente zna biti dosta zamarajuća. Scenarista je uspjeo da prenese atmosferu WWII, ratovanje u džungli, fanatičnu Japansku borbu.... Crtež je sjajan, detaljan, sa par jako lijepih prikaza ostrva. Naslovnice su solidne, sa izuzetkom druge koja je za desetku. 
    09.06.2009
    22:37:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Je,istina je.Obožavam ratne priče Mister Noa tako da sam čekao da imam sve nastavke da ih mogu pročitati! I guštao sam... :)
    09.06.2009
    23:54:00 sati
    kico
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    10.06.2009
    09:16:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Volim ove ratne priče od Mister No-a. Međutim ovo je samo solidno odrađeno i ništa više. Sigurno ne spada u neke vrhunce serijala, ali da se pročitati.
    10.06.2009
    14:37:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    RAtne price Mister Noa su odlicne, na osnovu stripa mogli bi da se snimaju visoko kvalitetni ratni filmovi, zaista je odlicno....
    02.07.2009
    15:57:00 sati
    misa
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Dobra epizoda, mada je mogla biti i bolja. Štet što je jedina radnja u prošlosti, skoro nikakva priča u sadašnjosti.
    29.07.2009
    10:51:00 sati
    writer
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Malo dosadnjikavo u prvoj polovini priče, ali konačan utisak nije loš. Crtež solidan, dobro dočarava atmosferu rata, jedino su lica junaka dosta slična, pa je njihovo razlikovanje malo otežano.

    12.12.2010
    15:01:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobra ratna prica.

    16.04.2011
    17:41:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    ovako dobar crtež ne znam kada sam zadnji puta vidio u mister nou, stvarno nešto nevjerovatno, krasan crtež. ipak, nedostatak je taj što su lica često vrlo slična među likovima u priči, teško se prepoznaje tko je tko i to je nedostatak crteža.

    22.02.2012
    13:44:00 sati
    Koresh
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je meni bila prva Mister Noova ratna prica pa sam malo i subjektivan.

    Ima onaj smek ratnih prica, crtez je odlican Bustisi i Paesana su mi najomiljeniji novi crtaci.

    I da, kako da ne budem subjektivan kad se ovde pojavljuje Patricia {po meni najlepsa i najbitnija Mister Noova devojka}

    30.06.2012
    13:25:00 sati
    going going
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Ratne priče Mister Noa su sve vrlo dobre a takva je i ova. Veoma mi se sviđa ratna atmosfera u prva dva dijela. Treći dio ima nešto drugačiji pristup priči. Crtež je dobar ali kao što su neki već rekli, sve face izgledaju isto tako da se baš ni ne zna tko je tko kad imaju kacige na glavi. Prva naslovnica je fenomenalna ali VČ je čak i nju uspio upropastiti. Druga je isto upečatljiva ali bila bi još više da su pozadinu obojali u neke primjese crvenoga.

    17.11.2013
    10:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    16.10.2014
    00:56:00 sati
    velka031
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Obožavam MN-ove ratne priče.

    25.07.2015
    08:29:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    20.11.2015
    09:30:00 sati
    mohas
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 74%

    9, 8, 6, 5

    Priča je dobra, pogotovo treći dio. Najveći problem je nerazgovjetnost crteža, a pogotovo lica likova, tako da je ovo daleko od odličnog crteža, kako su ga neki u komentarima okarakterizirali. Dapače, crtež je glavni krivac što u prva dva dijela često teško shvatiti tko je tko i što se događa. Naslovnice solidne, ali kolor je katastrofa.

    28.02.2016
    18:03:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ebenezer Snare

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    30.08.2016
    00:52:00 sati
    Ebenezer Snare
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    15.01.2017
    11:33:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    Crtež mi je bio dobar, jedino sam u prvoj polovici imao problema da razaznam tko je ispod koje kacige, jer crtež tu nije bio dovoljno detaljan. Volim ove epizode gdje se vraćamo u prošlost u vrijeme 2.svjetskog rata. Naslovnice su po mom guštu.

    02.07.2017
    23:53:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 6, 9

    21.07.2017
    15:58:00 sati
    DollarBill
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvanredna ratna priča Mister Noa uz odličan crtež, kojemu ne treba tražiti mane. Ovoga puta čak su i naslovnice odlične i tematski vezane uz priču, tako da će netko teško ostati razočaran tko voli ratne priče Mister Noa.

    29.05.2019
    18:31:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Solidno, ali bilo je i boljih ratnih priča. Ovdje samo prolaze kroz bojišta. Nedostatak je kao što je i već spomenutio - teško je razaznati tko je koji lik. Naslovnice ok, ali nisu me oduševile.

    30.07.2019
    11:15:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2531
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2425
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1557
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1376
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1230

      Aukcije

      Forum