Nova budućnost

Nathan Never

NN LIBG 3 | 240 str.

Budućnost… Postoje ljudi čija sudbina je da promijene svijet kakvog poznamo, a jedan od njih je i prošlošću opsjednuti Nathan. Ljudi su samo sićušne kapi u beskrajnoj rijeci vremena, punoglavci koje znatiželja tjera da otkrivaju nove svjetove u potrazi za spoznajom. U trećem i posljednjem dijelu trilogije, naši junaci pokušati će izvesti neizvedivo, odnosno prekinuti začarani krug koji ljudima nije dopuštao da sami sebi promijene sudbinu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nova budućnost
    NN LIBG 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Un nuovo futuro
    NN GI 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Gigant sadrži uvodna tekst "Nikad više". Citat iz "Amrite", japanskog romana Banane Yoshimoto o zanatu spisateljstva. Serra tvrdi da više nikad neće raditi gigante opsega trilogije, i da će svi sljedeći brojevi biti zaokružena i cjelovita priča koju će raditi različiti autori! Zato je većinu sljedećih odradio Vietti u formi svojevrsne tetralogije, a Serra se vratio gigantu u #9 "Paralelni univerzumi".
  • Ovaj gigant je treći dio Serrine trilogije o Tehnodroidima i začaranom vremenskom krugu (vidi G1 "Dvostruka budućnost" i G2 "Odiseja u budućnosti"). Izašao je skoro istodobno kad i svojevrsni prequel/sequel (ovisi kako se gleda, budući da radnja nije pravocrtna) NN #46/47 "Bratstvo sjene". Subplot o Seleni nadovezat će na #76/77 "Feniks" i #99 "Selenina osveta", kao i na Viettijeve gigante.
  • Gigant je izašao 1998. godine, Simeoni crta naslovnicu i dobar dio NN G3 - ukupno 153 vinjete: str. 7-65, 95-142, 189-211, 212-220, 227-240. 11 tabli radi zajedno s Olivaresom na stranicama 201-211. Zašto zajedno? Tu se naime sreću dva Nathana iz različitih vremena pa svaki crtač radi svoju verziju Nathana (vidi sliku). Ostalih 81 su Olivaresove.
  • Vremenska anomalija, putovanja natrag i naprijed u vremenu, postojanje univerzuma i čovječanstva u rukama jednog čovjeka, Nathana u gigantu, kapetana Picarda u ST:TNG - posljednja je to epizoda SF serije "Star Trek: The Next Generation" (točnije "All Good Things", Winrich Kolbe, 1994.). Kao i u prijašnjim gigantima brojne su reference na Star Trek serijal. USS Enterprise, Bajoranska crvotočina, Deep Space Nine stanica kao predstraža kraj crvotočine…
  • Serra je tri vremenska razdoblja podijelio ovako, na razini posveta: 1) razdoblje rata s Tehnodroidima odgovara postapokaliptičnom Terminatoru ili Mad Maxu; 2) Nathanovo razdoblje odgovara mračnom "Blade Runneru"; 3) vrijeme Dakkarove misije odgovara Star Treku, odnosno optimistična i svjetla budućnost! Plus mjesto izvan vremena gdje se Exx nalazi (negdje "unutar crvotočine") skoro je identično mjestu gdje se kapetan Benjamin Sisko sreo s Prorocima, kvantnim bićima koja žive unutar Bajoranske crvotočine u serijalu ST "Deep Space Nine".
  • Tehnodroidi – u Star Trek nazivlju nazvali bi ih BORG!
  • Mjesto gdje živi posljednji, svemirski, Tehnodroid Neos je svemirska stanica spojena s Jupiterom. Iako je biblijski Lucifer kao prvi pali anđeo (vođa zemaljskih tehnodroida je Lucifer - pali anđeo, Svjetlonoša), s vremenom se on odvojio i Sotona preuzima njegovo mjesto. Sotona izdaje anđele i predvodi pobunu protiv Boga. Selena je grčko lunarno božanstvo, a u rimskoj mitologiji zvali su je i Diana Lucifera! S druge strane su agenti Svjetla odnosno (arhanđeo) Gabrijel! Prefiks "neo-" znači "novo", a dolazi od grčke riječi "neos" ili novo, svježe, mlado.
  • Od ekipe Dakkara vidimo samo zapovjednicu Alexandru T. Farrell (pa, mogla bi biti i James T. Kirk), Amina Kelvana (dr. McCoy iz ST:TOS) i Dara Dehnera, ultra sapiensa (Mr. Spock).
  • Godina je 2282. po novom kalendaru, vrijeme Dara Dehnera, prvog ultra sapiensa. Razdoblje je to istraživanje prostorno-vremenskih anomalija u svemiru.
  • Brodovi su nazvani prema junacima iz tehnodroidskih ratova – Dukakis (njegov kapetan zove se Cochrane – u ST univerzumu Zephram Cochrane je napravio prvu letjelicu s warp pogonom), Dakkar (drugi naziv Ann Never) i Nemo (Nathanov klon) – s ciljem potrage za novim oblicima života u svemiru. Zaključak koji će se prosljeđivati i u sljedećim nastavcima jest - čovjek je jedino svjesno biće koje nastanjuje ovaj svemir.
  • Naziv planetoida gdje se nalazi jedno od vremenskih ticala odnosno dijelova buduće stanice ultra sapiensa - AB 324 RK.
  • Str. 17.-20., prikaz povijesne bitke kod Salamine između Perzijanaca i Grka Temistokla, kako ju je opisao veliki grčki tragičar Eshil, također i sudionik sukoba. Desilo se to 25. rujna 480. g. pr. K.
  • U Darovom vremenu postoje dva sunca, drugo se zove Gabrijel, dok planeta Jupiter više ne postoji (nju će uništiti Neos u Nemovom vremenu).
  • 25. veljače 2098. , počinje priča u Nathanovom vremenu, Laura je umrla na ovaj dan prije 13 godina (na sličan način sjetio je se i posjetio u #16/17 "U ponoru pamćenja").
  • Str. 35.-54., priča o prijašnjim dogđajima, većina iz G1 i NN SD #16/17 "U ponoru pamćenja".
  • 25. siječnja ili početak veljače; godina 2194. ili 2195. – početak radnje u Nemovo doba.
  • Str. 79., Nemova radna soba na Nautilusu, na stoliću s lijeve strane je reprodukcija broda "Enterprise", ispod staklene kupole je prvi broj Martina Mysterea! U rukama drži Eshilovu knjigu "Perzijanci".
  • Str. 83.-86., događaji iz G2 "Odiseja u budućnosti".
  • Ustava 101.-112., slična prostoru koji se nalazi unutar Bajoranske crvotočine, kad kapetan Sisko prvo put vidi njezine stanovnike, iz "Deep space nine" serijala.
  • Str. 119., 1. vinjeta; uglavnom scene iz Bonellijevih stripova; primijetimo Mr. Noov Piper, Kilimanjaro u Africi, mezoameričke piramide, Tex i Carson, vitez nekog reda, Ljudi u crnom?, Nathan Never, parobrod, stanica na planetoidu s ticalom, Moai s Uskršnjih otoka, vojnik nekog rata.
  • Str. 125., 3. vinjeta: vidi VHS-ovi (čak su i danas već VHS kazete rariteti!) "Ladri di bicicletti" Victorija Sicce, "The Shining" Stanleya Kubricka, "Titanic" Jamesa Camerona. 4. vinjeta: likovi Frankensteina, Hulka, Ratmana, maska Darth Vadera (tal. Darth Fener). Na polici se nalazi i kopija filma "2001 A space Odyssey" (vidi NN #2 "Crni monolit" gdje Nathan uništava posljednju kopiju ovog filma!). "Plan 9 from outer space" original screenplay by Ed Wood. Stripovi "Tex", knjiga "The Beatles". A tu je i oglas s vrstama medija: "VHS, Betamax, Super8, LaserDisk, DVT, 35mm (a gdje je DVD ili BluRay?);
  • Str. 126., kružni dio svemirskog broda Enterprise visi iznad Maca. Knjiga "Pinocchio" Carla Collodyja. Lik na zadnjoj vinjeti izgleda kao Borg dron.
  • Str. 131./132., reference na prvi povratak Susan Connelly (Con-Am poduzeće) i epizode NN #76/77 "Feniks".
  • Str. 204., 1. vinjeta; sve poznate epizode gdje junaci utječu na tijek vremena na samom čvorištu svjetova – "Logopolis", poznata epizoda Dr. Whoa (Četvrti Doktor se regenerira u Petog!); zatim Zagorova "smrt" u Sclavijevoj priči "Divovi dobra i zla" (već prikazano u SR #61), Umberto Eco "L'Isola del giorno prima", finalna scena iz filma "Star trek Generations" Davida Carson iz 1994., gdje kapetani dva serijala Kirk i Picard pokušavaju uhvatiti negativca Sorana.
  • Str. 220. bacanje kamenčića na prstenovima Saturna – onirička sekvenca?

"Gotovo je." "Mogu odahnuti." "Nikad više." Sve su to izrazi koji su Serri najvjerojatnije prvi pali na pamet, naravno, nakon dugog izdaha olakšanja. Rad na prvoj trilogiji je završen i nikada se više neće morati baktati sa scenarijem tolike složenosti. Priznao je to i sam u uvodu ovog giganta. Privođenje kraju priče trajalo je nekih 7 godina, čiji je rasplet napisan pred toliko vremena da ga se autor niti ne sjeća koliko je smislen ili ne. No, pomislivši na frazu "nikad ne reci nikad" kasnije se sigurno ugrizao za jezik nekoliko puta, a sigurno mu je proradila i taština kad je vidio da mu je mlađi kolega Vietti odradio tetralogiju u gigantima. I Serra se vraća gigantima u devetom broju s već sada omiljenom temom serijala – paralelnim univerzumima; nakon što je neko vrijeme polagano uvodio u serijal Kvantnog čovjeka. I u crtačkom dijelu je ovaj gigant otišao korak dalje. Za prikaz dva vremenska razdoblja korištena su dva različita crtača. Simeoni je radio vrijeme regularne serije i Dehnerovo vrijeme, da bi Olivares radio Nemovo vrijeme. Finale se i crtački sukobilo kad dva Nathana rađena od dva različita autora gostuju u istim vinjetama.

Anomalija

Priča trećeg giganta, tj. trećeg dijela trilogije, koncipirana je na sličan način kao i prvi. Pratimo višelinijsku radnju, koja je odijeljena i vremenski i prostorno. Prva je završetak Tehnodroidskog rata, nadnevka 25. siječnja ili negdje početkom veljače, godine 2194./2195. (G1 je iz 2180. godine), zatim vrijeme radnje regularne serije u godini 25. veljače 2098. (prvi dio dešavao se 2095.), vrijeme evolucijskih promjena ljudske vrste - godina 2282. po novom kalendaru - vrijeme Dara Dehnera (G1 je iz 2280.). Ovo su sve prostorno-vremenske odrednice radnje, no jedan dio dešava se izvan prostora i vremena, u tzv. anomaliji čiji je jedini stanovnik iz nekog razloga očigledno Exx iz budućnosti. Uz spomenute, u prvom gigantu jedan dio događaja dešavao se u dalekoj utopijskoj budućnosti u kojoj se budi hibernirana Lucy Seward izgledom nalik na verzije budućnosti iz Moebiusovih priča (2400). I, kako je prvi gigant "Dvostruka budućnost" govorio o različitim budućnostima koje se mogu mijenjati ovisno o igranju igrača, ovaj govori o sasvim Novoj budućnosti koja će izvući univerzum iz neprekinute bezizlazne petlje.

Grad.
"Vanjski se zrak čini gustim poput želatine, i vibrira skupljajući u sebe neravnomjerno disanje grada. Frenetično pulsiranje ovog danteovskog pakla što povlači ka dnu svoje gornje razine. Silazeći u ovaj tehnološki pakao, prizor se stalno mijenja… Grad se promijenio otkad u njemu živim, i to toliko da ga jedva mogu prepoznati…"

Ovim divnim prikazom gigantske metropole, ili bezimenog grada kako ga nazivaju ljudi iz budućnosti, započinje uvod u glavnu radnju. Melankolični i tmurni pogled na grad fino ocrtava Nathanovo neraspoloženje, gotovo deprimirajuće stanje povodom obljetnice Laurine smrti. U njemu se javljaju miješani osjećaji, grižnja savjesti zbog svega što se dogodilo Lauri, ali i zbog toga što možda ima moć sve to promijeniti i početi ispočetka! Događaji koji su se dešavali u G1 pokazali su da se budućnost može promijeniti, ili točnije, stvoriti novi univerzum u kojem će iz neke točke stvari biti drugačije. Sve se to odigrava u vremenu redovne serije, a počinje 25. veljače 2098. po novom kalendaru. Kraj portala u vrijeme Nathan će opet imati neočekivani susret! Ovu vremensku liniju s izvanrednim osjećajem za futurističko radio je Gigi Simeoni, autor koji se već okušao na polju SF-a radom na serijalu Hammer. Ima zaista dojmljivih kadrova prikaza Grada, svemirskih prostranstava, a može se primijetiti i neznatna količina računalnih efekata. Blago karikaturalniji crtež i finiji crtež od Olivaresa, njegovog partnera u gigantu.

Neos Svemogući

Što se dešava u Nemovo vrijeme? Da, događaji oko Tehnodroidskih ratova su pri kraju, Nemo i ekipa lansiraju napad na posljednjeg odnosno prvog tehnodroida Neosa koji djeluje iz svoje tehnoorganske baze spojene na planet Jupiter. U prijašnjem dijelu riješili smo se zemaljskih, a sada su na redu svemirski. U bazi se nalazi Artisia koja je u simbiotskoj vezi s Ann Never, kao i zarobljena Selena, koja se čuva u staznom mjehuru radi izolacije antinanoida od ostatka mreže. Pretežno akcijski dio giganta, a sastoji se nerijetko impozantnih kadrova koji prikazuju svu tehnološku raskoš matičnog tehnodroida. Tu vremensku liniju i Nathana koji dolazi iz nje radio je Olivares. Njegov grublji stil bez problema radi potrebnu distinkciju između vremena.

Tehnodroidska mreža

Gledajući u još dalju budućnost, (nekih devedesetak godina nakon tehnodroidskih ratova) čovjek jest evoluirao za sljedeća dva stupnja u Ultra Sapiense, odnosno postoji barem jedan - Daro Dehner. Svemir se tek počeo otvarati, ali su stigla i prva razočarenja – nema života tamo vani u svemiru. Upoznali smo ih još u prvom dijelu, oni kroče hrabro tamo gdje još nije bio, upoznaju nove svjetove, nove civilizacije, nove oblike života! Zapovjednica Alexandra T. Farrell, doktor Amim Kelvan, te savjetnik Daro Dehner, prvi predstavnik nove rase ultra sapiens! Blago su razočarani činjenicom da su ljudi jedini inteligentni život u svemiru koji je pust i beskrajan. Konačno nailaze na prostorno-vremensku anomaliju (crvotočinu) koja otvara putove prema drugim svemirima i vremenima. Likovi iz ST:TOS, crvotočina iz ST: DS9 (omaži, omaži!). Ovaj put kroz vrijeme i izvan vremena putuje Daro Dehner! Ova linija također je pripala Simeoniju.

Pažljivi fanovi Roddenberryjevog Star Trek serijala primijetit će mnoge konkretne posvete spomenutom serijalu, a na pamet vam sigurno padaju mnoge druge SF priče vezane uz putovanje kroz vrijeme, prostor i paralelnim dimenzijama. Iako je prvi gigant u osnovi sadržavao i elemente Terminatora, ovdje su ipak dominantne Zvjezdane staze (od samih vizualnih motiva tipa svemirskih brodova i stanica, samih karaktera likova iz budućnosti pa do samih ideja). Serra sam priznaje u svojim odgovorima da je u vrijeme nastanka giganata u Italiji (devedesete 20. st.) ST bio SF hit broj jedan, i mnogo toga što je onda stvarao bilo je enormno pod tim utjecajem.

Dva Nathana iz različitih epoha

Nathan: "I sad je preda mnom grozna dilema. Mogu putovati u budućnost, ali i u prošlost. Mogao bih skočiti među ove magle i pokušati spasiti svoju suprugu. No je li to u redu? Mogao bih promijeniti slijed događaja. Mogao bih postati drukčiji čovjek. Sretan… Ili bih mogao izazvati katastrofu! Prokletnici, zašto? Zašto ste mi omogućili ovaj izbor?! "

Serra je za razrješavanje zavrzlame zatvorenog vremenskog kruga upotrijebio koncept mjesta van vremena i vremenskih linija, očito čvorište leys linija koje su naveliko predstavljene u Mystereovom serijalu. Beskonačni paralelni univerzumi i moć kreiranja "vlastitih paralelnih svemira" na neobičan način su demonstrirani u Sclavijevom opusu u Dylanu Dogu i Zagoru. Uvijek se rado sjetim ključne rečenice iz "Ničije priče": "Kad nas vidiš, nikad ne bi rekao da smo sposobni stvarati univerzume, zar ne? " Dylan se u toj konfuznoj priči bori s "beznačajnim" pojedincem (Nikim) koji u trenutku svoje smrti ima moć mijenjanja svjetova/svemira. Misao, kao najmoćnija energija u svemiru, predstavljena je tu kao ultimativno oruđe. Borbu između megadivova Zagora i njegovog vječitog arhinemezisa Hellingena odvijala se kroz dimenzije, parala i širila univerzume.

Crossoveri, Tex, Mr. No, Zagor i NN

Kod Nathana naizgled metafizičko teoretiziranje ima uporište u stvarnom fizičkom svijetu. Postoje ključne osobe u univerzumu koje na određenim mjestima "izvan vremena" mogu promijeniti budućnost. Kako? Pa čak i jednostavnim nedjelovanjem. Kako Gabrijel objašnjava, Nathanova (i Nemova) tjeskoba i autodestruktivna bol svijala je dimenzije, prenoseći vječno njihovu muku, ponavljajući je samo u novim oblicima. Odsad će pustiti prošlost na miru i kreirati novu, još neodlučenu, budućnost. No, je li objašnjenje dovoljno? Kao prvo, postavlja se pitanje kako je Exx uopće došao u tu "vanvremensku dimenziju", jer je i on postao esencija poput svih ostalih nakon uništenja stanice u budućnosti. I drugo, zašto je baš Nathan taj koji ima moć? Logično je to što je on ključan, ovo je ipak Nathanov serijal, Nathanov univerzum. I od svih mogućih verzija budućnosti, i ovaj se morao jednom desiti, usprkos svim onim tisućama iteracija kad se nije desio. Nema jednoznačnog odgovora, on se dalje negdje stvara i širi u umovima scenarista bogova i očeva. Usprkos kompleksnom rješenju, ideja je ovdje jasna i važnija od samog njezinog raščlanjenja na naizgled nepovezan dijelove.

Što kaže Exx o fenomenu?

"Mi se ovdje nalazimo na mjestu izvan vremena. Točki koja promatraču omogućuje pogled na cijelu vječnost kao da je nepomična pred njim… Ali, vrijeme nije plosnata i jednosmjerna površina, kao što bi se moglo pomisliti. Nije to rijeka koja teče u jednom smjeru. Njom stalno prolaze struje i premeću je virovi. Bogata je pritocima i puna prekida. Ta čvorišta, u kojima se redovni tijek kanalizira i može ostati zarobljen. Ponekad te točke prelaze određene silnice. Naš je svemir pun takvih mjesta. No, ta čvorišta kako bi bila uključena, trebaju osobe koje, kada dođu u doticaj s njima, postaju sposobne utjecati na tijek vremena… I svaka promjena, svaka žrtva stvara jedan novi svemir. I svaki se od tih svemira može slobodno širiti. "

Krug života izgubio je svoj cilj

Za kraj i potencijalnu rezoluciju navedenih činjenica, prepustit ću Serri osobno da komentira rad i teme trećeg giganta. Ovo su zapisi koje sam napravio tijekom razgovora s njim na MAFEST-u 2009.

"U trećem gigantu rekao sam nikad više, da, no to nije bila istina. Never say never again, heh. Postojala je petlja i petlja se prekinula pa se neki od događaja nisu ni desili u stvarnosti jer se vraćamo na izvorište situacije. Neke stvari ostaju iste, no ideja, duh priče bio je da nas prošlost definira, a budućnost kreiramo sami. Ona još nije pisana, mi možemo napraviti razliku i ja sam htio napisati priču o tome, to mi je bilo važno. Moramo imati razlog za borbu za promjenu. I u priči G9 "Paralelni univerzumi" mnogo je paralelnih svjetova, ne možemo odlučivati. No možemo napraviti razliku jer postoji planet/svijet, Arret (obrnuto Terra), na kojem je to moguće. Arret je psihološka kreacija, ne fizička.

Mjesto izvan vremena i prostora iz trećeg giganta, mjesto gdje se svjetovi sudaraju. Na toj stranici imamo "Logopolis", poznata epizoda (četvrtog) Dr. Whoa, zatim Zagor iz priče od Sclavija "Divovi dobra i zla", Umberto Eco "Isola della giorno prima", scena iz filma "Star trek Generations". Sve su to iste situacije; ljudi iz različitih univerzuma, drugačijih univerzuma, susreću se da bi promijenili budućnost. Tako da je to bilo važno za mene. Nathan je odabrao ne djelovati jer je tvoja budućnost ono što možeš i moraš promijeniti, ne svoju prošlost. Prošlost je ta koja nas čini onima što mi jesmo. I kad bi bilo fizički moguće vratiti se u prošlost, kao ovdje, nije pravilno, ne smiješ mijenjati prošlost i Nathan to razumije. Ovaj drugi to zna jer je on iz dalje budućnosti.

Odlazak Gabrijela i Neosa. O tome bih morao malo razmisliti… Za mene to bila demonstracija "happy endinga", nema više rata, nema više kontrasta između likova. No ja razumijem da ljudima treba također još realističniji i kompleksniji kraj. Da, teško je to… Duh budućeg Neosa je tamo negdje, no mladi Neos još postoji. Priče o tehnodroidima su gotove, no planiramo napisati što se desilo s Neosom, tko zna, napravit ćemo možda susret gdje se sreću mladi i budući Neos! Imamo planove s Tehnodroidima, no budući da su to jaki likovi ne želim raditi single epizode koje će jednostavno riješiti problem, jer mislimo da ima velikih priča iza toga svega. Budućnost se promijenila, tehnodroidi neće imati istu budućnost."

I to je bilo to. No, giganti idu dalje, nije još niti izdaleka sve rečeno o tehnodroidima, kao ni paralelnim dimenzijama. Vidimo se u petom gigantu, a Vietti je taj koji će dalje stvarati nove svemire, jer kreativna moć (scenarističkog) uma nezamisliva je energija koja prelazi realnosti, svemire i dimenzije!

Daro Dehner o paralelnim dimenzijama i borbi za nad(ljudska) prava:
"Čovjek mora naučiti pobijediti svoje strahove i vlastiti egocentrizam. Moramo izgraditi drugačiju budućnost od one koju nam je opisao Exx. Budućnost u kojoj različite rase mogu zauvijek živjeti u miru. Tek tada ćemo se vratiti ovamo i imati ključ za vrata koja će nam omogućiti neka mirno istražujemo sve ostale svemire koji postoje, ne samo u stvarnosti već i u našim umovima i u našoj mašti! "

Naprijed

NN LIB 2 Odiseja u budućnosti

NN LIBG 4 Ustanak

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • drogsy

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Uffff... (ne znam što da kažem)

    ........................................................................................................(i dalje ne znam što da kažem)

    Scenarij je genijalan. Pri prvom čitanju neopisv osječaj; jednostavno se ne može Serri zamjeriti na bilokakvo kopiranje svega i svačega u vezi sa SF-om nakon ovako odlične priče. Baš mi je zato ovaj gigant draži od prvog jer ovdje se izvršava vrhunac triologije. I bolji, dakako.

    Crtež... Vidjevši unaprijed tko ga crta nisam previše očekivao. I zbog toga ostao zapanjen! I Gigi i Olivares su napravili majstorski posao, jednostavno da ne znaš tko je bolji, a i naslovnica je poprilično dobra.

    Jednostavno genijalno.

     

    26.02.2011
    23:25:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvo Dee, kapa do poda!!

     

    E onda i Serri, kapa do poda!! Maestralan završetak briljantne trilogije i usudio bih se reći, nešto najbolje što je ikad izašlo u Bonellija! Završni dio trilogije koji je meni gotovo u rangu kultne jedinice. U biti ne bi trebalo niti jedan dio iz trilogije izdvajati mada je Serri trebalo dosta godina da je upotpuni. I koliko sam čitao neke prijašnje komentare koji baš i nisu sretni sa završetkom, kažem da je nemogući napraviti savršeni logični kraj kad su u pitanju paralelni univerzumi. A ovdje je Serra učinio da pravi ljubitelj stripa i SF-a uopće, može biti uistinu zadovoljan. Da se mene pita (srećom ne pita me se :)), ovo bi trebalo biti obvezna lektira u školi.

     

    Da završim Serrinim citatom: "Nathan je odabrao ne djelovati jer je tvoja budućnost ono što možeš i moraš promijeniti, ne svoju prošlost. Prošlost je ta koja nas čini onima što mi jesmo".

     

    26.02.2011
    23:56:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odličan završetak vrhunske trilogije. Za nijansu mi je lošiji od prva dva giganta, ali i dalje je to vrhunac. Po pitanju crteža ovaj gigant mi je najbolji, ali budući da sam i prva dva ocjenio s desetkama to se neće vidjeti po ocjenama, pa evo barem u komentaru. Simeonijeva naslovnica bolja nego prethodne.

    20.03.2011
    08:42:00 sati
    Spock
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih stripova koje sam ikad procitao. 

    30.03.2011
    01:44:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    predobro

    30.03.2011
    09:56:00 sati
    comi
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Upravo pročita. Odlična prića, jedna od najboljih koje sam ikad pročita. Obožavam ove Serrine kombinacije prošlost-sadašnjost-budučnost.

    06.04.2011
    11:10:00 sati
    split85
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Temporalne epizode uvijek mogu biti zanimljive ako se ne zabrazdi previše u neke tehnobrbljarije, pa na kraju onima slabije upućenima u probleme temporalne mehanike takve priče ispadnu bezveze. Ova priča je ostvarila svoj puni potancijal kad se radi o temporalnim epizodama.

    26.06.2011
    12:37:00 sati
    Panon
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Ovo je meni bolje epizoda od druge price, "Odiseja u Buducnost", ali ipak nije na nivou prve, "Dvostruka Buducnost".  Crtez je dobar, ali smatram da je De Angelis uradio najbolji posao na ovoj trilogiji kad je nacrtao prvu svesku.  Prica je u momentima konfuzna, i stvarno vjerujem da cu je trebati procitat nekoliko puta da sve ukupno skontam kako treba, ali ipak se moze primjetit da se sve uklapa sa prijasnjim knjigama.  Dijelovi ove price su veoma emotivni, pogotovo kad Nathan prica sam sa sobom, i kako mu se misljenje o svom zivotu i o svom poslu promjeni od pocetka do kraja price.  Ova trilogija je, kad je sve receno, dosta fantasticna i originalna, da se lako moze smatrat vrhuncom Nathan Never seriala.  Naslovnica mi se puno svidja, dosta bolja od druge naslovnice, ali ipak, nije na nivou prve.  Da zakljucim, ovo je vrlo dobar strip, sigurno u Top 10 Nathanovi epizoda svih vremena.  Bravo!

    30.07.2011
    17:46:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Velika je razlika u pripovedanju, a posebno u crtežu između Dvostruke budućnosti, Odiseje i Nove budućnosti... De Angelis je ipak neko ko najbolje prati Serrine priče, ali su ovde i Simeoni i Olivares briljirali. Prvi gigant je tek početak udaljavanja od načina pripovedanja u regularnoj seriji, tu prvi put vidimo nešto epskih razmera (iako ima takvih trenutaka i u regularcima, ali ipak samo trenutaka), gde autori sjajno koriste svaku od gotovo 250 strana i šire priču. U drugom mi je to malo slabije, jer ako ćemo realno - čitava ona Selenina eskapada u stari Japan preopširna je, a Alberti nije tako dobar crtač kao de Angelis ili Simeoni... No, priča ipak nastavlja da se širi i u Odiseji, a njen kraj je savršeno predstavljen u ovde recenziranom trećem gigantu, a Serra kao da se tek ovde u potpunosti razmahao.

     

    Ovi giganti nisu bez veze zasebna izdanja, tek da bi SBE uzeo više para od prodaje, već prostor koji je neophodan da bi glavne narativne niti iz prvih 99 brojeva regularne serije mogle na pravi način biti - tu je i Selenina osveta, doduše! - konačno ujedinjene, spojene u jednu zaokruženu celinu.

     

    A odavde, možete naravno da nastavite dalje, ali možete i da se vratite na sam početak serijala, gde dobijamo prve informacije o Bratstvu sene, što se meša sa borbom sa Aristotelom Skotosom, pojavljivanjem Gabrijela i dr. Kraj ovog giganta (opet, uz rasplet u Seleninoj osveti!) ujedno predstavlja novi početak u smislu multiverzuma, tj. paralelnih univerzuma, ali je i to dokaz one "svaki kraj je ujedno i početak", jer se vraćamo na dolazak ultra sapiensa - potonjeg Bratstva sene u Nathanovo vreme...

     

    Novu budućnost krase svi oni elementi NN najprimetniji u prvih 40-ak epizoda serijala, (posebno u dvodelnoj Bratstvo sene/Egzodus), ali i sve ono epic iz prva dva giganta, a podignuto na jedan još viši nivo. Ovo je za mene vrhunac serijala, ali i tačka nakon koje nikako ne mogu da se odlučim da li da (ipak) nastavim dalje... Mislim da bih ipak više voleo da Libellus ubrza izdavanje regularne serije od njenog početka, jer poslednje strane Nove budućnosti čine mi se kao logičan i prirodan kraj serijala. Možda grešim, jer dalje nisam čitao (lažem, jesam još četvrti gigant i Pesmu za Saru, ali to su dve zasebne celine...), a rekoh zašto me to i ne privlači...

     

    Ne mogu, a da ovom stripu ne dam sve desetke. Brojni delići jednog velikog mozaika posloženi u predivnu celinu, to je Nathan Never!

     

    Posebno mi je drag sam kraj, gde Nathan, makar na kratko, konačno pronalazi mir.

    24.01.2012
    02:09:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Odlicno.

    14.02.2012
    21:07:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlican zavrsetak trodijelne sage! Crtez najbolji od dosadasnjih giganata. Jedino mi je zao sta nismo otkrili nesto vise o planetu iza prostorno-vremenske rupe, jos od 1.broja sam mislio da ce ici u tom smjeru.

    07.05.2012
    09:48:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Ovaj treći gigant mi je nekako kompliciran i zamršeniji,ne pruža mi bezuvjetno uživanje u stripu koje sam doživio čitajući prva dva giganta koja su me maximalno oduševila,no to ne znači da je ova priča loša. Svi ti vremenski paradoksi i zavrzlame su opet dobro sastavljeni i zanimljivi,a materijala za nastavak serijala ima u beskraj. ...iako je crtež jako dobar, ocjena niže zbog previše "točkica" ....mrzim točkice!
    23.05.2012
    22:36:00 sati
    Oki
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što reći nego savršeno zaključivanje trilogije.

    04.07.2012
    13:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan završetak trilogije.. Najkompleksnija priča koju sam ikad čitao, priznajem da nisam niti polovio baš sve 100%.. Morao bi još jednom pročitati trilogiju da mi sve skroz sjedne.. Ne slažem se s tvrdnjama autora da nije potrebno poznavanje ničeg o Nathanu da bi se mogli giganti čitati.. Mislim da je itekako potrebno i da je to velika stvar u potpunom razumijevanju ove priče.. Sve u svemu, prebrutalna trilogija, oduševljen sam, i nadam se da će biti čim više ovakvih epizoda u budućnosti.. I ovom, kao i prethodna dva giganta, čiste desetke na svim poljima..

    17.08.2012
    11:54:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 5, 9, 9

    Ovde mi je malo previše svega natrpano ali barem se završava i Ana dobiva novi život kao tehnodroid.

    22.10.2012
    19:39:00 sati
    tekumze
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Veličanstvena trilogija. Ako bi morao naći zamerku onda bi to bila Nathanova odluka da se ne vrati u prošlost i spase ženu. Ja bi se prvi vratio u bilo koju polaznu tačku iz prošlosti samo da još jednom proživim najbolje dane, ko jebe budućnost, kakva god da bude dosad smo već naučili da je najbolje uvek, ali UVEK iza nas.

    03.05.2014
    00:24:00 sati
    thekide
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Razmišlja san ocu li dat sve 10 al jednostavno moran,ovaj strip je sjajan završetak trilogije,mogu reč samo Hvala Serra!!!!!

    07.05.2014
    16:39:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    4, 5, 7, 7

    Mnogo mi je iritantna cela ta priča oko tehnodroida, detetu koje se rodilo drugačije, videlo da je nadmoćnije i rešilo da pokori ceo svet. Onda su krenuli da se rađaju i drugi, svi do jednog željni uništenja, ali ljudi su ih pobedili i zarobili na stanici u svemiru. Genijalna zamisao, mogli su još i crveni tepih da im postave.

    Pa onda ceo taj rat, Nathan mora da bude prisutan, idemo nazad u prošlost da budemo sami sebi preci (glupo do besmisla), krađe na sve strane.. Mogu da se prebacim i na epizodu 99, to je tek dno :D

    Ima ovde potencijala, recimo En kao tehnodroid, ali prebrzo se štancuje boneli, zato i ne čudi što ne mogu nešto dobro da smisle, nego "pozajmljuju sa svih strana". Previše je sterilan boneli. Kad pogledamo sam kraj epizode 99, mogla je komotno ova trilogija da se odradi bez Nathana, bez putovanja tamo vamo do besmisla, sa En u glavnoj ulozi. Ali treba mozga za tako nešto.

    06.09.2018
    11:30:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.07.2020
    01:15:00 sati
    benx40
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Lipo zaključena trilogija, ali objašnjenje o vremenskoj petlji u kojoj se sve vrti u krug mi nije toliko dobro iako obožavam takvu temu. Razlog može biti i u tome što je ova stvarno masivna pa se nije osjetilo, nije kao oni filmovi u kojima im se ponavlja jedan dan. Simeoni je odlično odradio posao, Olivaresu neki likovi (pogotovo Susan) izgledaju karikaturalno. Uz dodatak smo dobili i nagovještaje da su čak mogući i crossoveri Nathana i Texa ili Zagora, koji se vjerojatno nikad neće ostvariti ali je simpatično to sve skupa.

    27.12.2020
    08:43:00 sati
    mpavin
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Poslednji konvoj
    Kod: MM VEC 27
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 23.6.2021. 0:57:00
    Autor: Dwayne_Looney
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 261
  • Šeikova robinja
    Kod: KM ZS 303/307
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 21.6.2021. 0:31:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 848
  • Winnipeg
    Kod: TX LIB 108
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 19.6.2021. 0:23:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 942
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1530
  • Kraljica tame
    Kod: KT VG 84/85
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1047

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ku Klux Klan
    Kod: KT LMS 508/509
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2134
  • Krik vile smrti
    Kod: ZG LU 301/302
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2046
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2037
  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2027
  • Četiri saučesnika
    Kod: KM ZS 154
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1643

Aukcije

Forum