Ravenov povratak

Nathan Never

NN LU 39 | 110 str.

Telepatski poziv od Anne natjerao je Nathana da se konačno pokrene i eliminira prijetnju zvanu Raven. Odabire tim svojih najboljih prijatelja i kolega, te teško naoružani kreću na Apokalips plazu, sjedište moćnog Aristotela Skotosa. Ono što ih tamo očekuje, otkrit će prirodu mnogih stvari, našim agentima Alfe priliku da bolje upoznaju jedni druge…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 4

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Strava na dnu - Ravenov povratak - Satelit ubojica
  NN LIB 15
 • Ravenov povratak
  NN LU 39

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il ritorno di raven
  NN SR 43

ZANIMLJIVOSTI

 • Prvi broj u izdanju novog izdavača Bonelli izdanja – Ludensa! Ovaj broj nam donosi i 16 stranica više! Al su fanovi bili sretni. Promijenjen je dizajn stripa, dimenzije, i kvaliteta papira - na gore!
 • Str. 10., prostorija u obliku ogromne kugle gdje drže Stvora jednaka je Xavierevom Cerebru!
 • Str. 15., Who we gonna call? Ghost Busters! Kontejner gdje su Ghosbustersi pospremali ektoplazmu.
 • Ova broj ispričan je s aspekta Janine.
 • Str.18., vidimo jednorog na polici (stalni element u početku serijala); str.19. Nathan je sanjao Ann u više navrata, počevši u NN #20 "Demoni"
 • Str. 26., poster filma "Eternal love" Friza Ritza, postoji i stvarni film pod tim nazivom redatelja Ernsta Lubitscha iz 1929.; prikazana nam je i ljubavna veza Jacka i April; str. 27., i roboti Link i Olga imaju romantičnu vezu!
 • Str. 31., referenca na "Gabrielova zagonetka"
 • Str. 36., referenca na "Vrijeme osvete", str. 42.
 • Str. 39., analizator je Nathan koristio u epizodi sp4 "Duhovi Venecije"
 • Str. 68/69. redom "Vrijeme osvete", "Zabranjena zona", "Iza zvijezda", Hicks iz "Ponora sjećanja".
 • Str. 88., zgrade u obliku lukova (arcology) iz "Ghost in a shell".
 • Str. 106. Skotos je Hicksov donator, vidi #17/18 "U ponoru sjećanja".
 • Jack saznaje za svoju pravu majku, ona se zove Rachel Baker, a epizoda u kojoj je prikazana potraga je - sp#6 "Legami di sangue".
 • Epilog prikazuje Ravena zarobljenog u računalnoj mreži, što je uvod u 76/77 "Fenice".

"Kucnuo je čas da se obračunamo s našim neprijateljima!"

Nije trebalo puno... Ann je poslala telepatsku poruku Nathanu i on je tada shvatio da ne može više čekati! Mora udariti na neprijatelja i uništiti ga u njegovoj vlastitoj jazbini... Na taj način Serra je zamislio preokret koji će preokrenuti odnos snaga između Nathana i Skotosa, te Skotosa natjerati na tatički bijeg i skrivanje. Osim direktnog sukoba s archnemesisom, Serra će publici dati priliku da malo pobliže upoznaju njihove omiljene likove od kojih se neki već dugo nisu pojavljivali. Jednako tako, ovo je epizoda otkrivenja i krpanja glavnih narativnih linija serijala.

Budući da je ovo epizoda orijentirana na prikaz likova, odnosno parova u agenciji, bilo bi red da započnemo s tim. Jack O'Ryan traumatizirani je mladić sa specifičnom kožnom bolešću, a April jedna od tri sestre bivše kradljivice koje su nedavno pristigle u agenciju. Dobro, July nije bila te pameti, a niti sreće, no o njoj drugom prilikom. Jack i April imaju romatičnu povijest, što se može vidjeti po sceni posjetu kinu, a Serra će iskoristiti napad na Skotosa da produbi trunčicu njihov odnos. Dva neuobičajena odnosa imaju Legs i May, i Link i Olga. Naime, prvi je latentno lezbijski odnos za koji nisam siguran na kojem je stupnju, no svakako postoji kemija. Drugi je ljubavni odnos između dva artificijelna bića, robota, koji svoju vezu mogu konzumirati u virtualnoj okolini. Zašto ne? Ljubovanje je samo jedan korak dalje prema ljudskosti.

Agencija Alfa u malom...

Nathan i Janine Spengler... Veza koja nikad neće na zelenu granu, zbog predubokog jaza između njih dvoje, a i zbog predubokog nemira kojeg Nathan nosi u duši. Previše je stvari koje ga opsjedaju da se može posvetiti ženi koja želi stabilnost i sigurnost. A i grižnja savjesti što je učinio bivšoj ženi još ga uvijek proganja. Tko zna, da Ann nije u tako komatoznom stanju, možda ne bi i dalje sustavno propadao. Možda...

Sada i Aristotel – trenuci nježnosti

Da li je to sve? Ne, čak i apokaliptični propovjednik i bezobzirni masovni ubojica Aristotel Skotos ima svoje momente nježnosti. Trenuci nježnog obraćanja svojoj ženi Sadi i želja za obranom sina pokazuje da i on ima, nažalost, samo trenutke slabosti u svome ludilu. Tako je Skotos u ovom broju postao zvijezda. Diskutabilno je Serrino baratanje odnosom između oca i sina. Budući da još ne zna da je njegov pravi sin Kal još živ i pohranjen u Gabrijelovoj memoriji, pokušava se na trenutak posvetiti svome drugome sinu koji je postao otpadnik. Jackovo vrijeme osvete je prošlo u istoimenoj epizodi, no nova otkrića ga šokiraju i otkriva novu nadu u svoju porijeklo. On, možda ipak nije plod bezdušnih ljudi; on ipak ima majku koja je rodila i očito voljela. Skotosova očajnička želja za sinom očitava se i u mahnitom pokušaju da kontrolira mirnim putem svoj najnoviji eksperiment – Stvora začetog Gabrielovim stanicama i Skotosovom krvlju.

Hvalevrijedan Serrin pokušaj da produbi likovi malkice se putem i zagubio, jer Serrino pripovijedanje uključuje i veliku količinu akcije i banalna stripovska rješenja. Najinteresantniji element u ovoj priči je svakako Skotosova potraga za očinskim osjećajima u sebi. No, tako duboko iskvareni čovjek, može imati samo nakaradno poimanje stvari što znači biti otac. Finalni okršaj između Nathan i Ravena, kao i sam epilog, odigrao se s možda prevelikom sličnošću s "Gabrielovom zagonetkom". Artusi i Rizzato dobro su pogodili štih japanskih animea/mangi.

Raven u afektu

Dajte me čekajte cure!

Oni koji vole eksplozivne preokrete u priči, akciju i trčanje, i to na povećanom broju stranica, doći će na svoje... Ako je netko mislio da su scenaristi pomalo i zanemarili svoje likove, ovo je prilika da promijene svoje mišljenje. Načeta ideja, relacija Skotosovo očinstvo – sin, mislim da je za Serru čak i dovoljan uspjeh, budući da se nikad nije u potpunosti posvetio dramskim elementima na način kako su to radili Vigna i Medda.

~LIKOVI~
Shimura – Aristotelov znanstvenik;
Aristotel Skotos – propovjednik i prvi čovjek sekte "Božanske prisustnosti";
Sada Skotos – Arisotelova žena;
Janine Spengler – Nathanova vjerna ljuba;
Kreizer – Aristotelov znanstvenik;
Leyla Duchateau – doktorica u Sinclair Hospital, zadužena za Ann Never;
Ann Never – moćni pritajeni telepat, Nathanova kćerka;
Raven – rana verzija tehnodroida, moćan telepat;
Legs, Link, May, April, Jack O' Ryan, Sigmund Baginov, Pedro Mendoza – agenti agencije Alfa;
Stvor – umjetno stvoreno biće od Aristotelovih i Gabrielovih gena.

Naprijed

NN LU 48 Strah na dnu mora

NN LU 40 Satelit ubojica

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Windwalker

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Većina će vjerojatno pljuvati po ovoj epizodi, no meni je vrlo dobra. Imao sam neki osjećaj kao da čitam američki superherojski strip. Sve u svemu, nije loše. 
  22.04.2008
  21:57:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 63%

  5, 5, 9, 6

  epizoda s puno akcije i odličnim crtežom,ali ništa više od toga
  22.04.2008
  21:58:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  kakav god da je, meni je serra najdraži nathanov scenarist. ne znam zašto se deecayu ovo nije svidjelo, pa tako niske ocjene, ali meni je ovo jedna sasvim odlična epizoda. čak i dosta bitna za nastavak serijala, jer imamo ravena i uništenje apokalips plaze. crtež prosječan, a naslovnica je mogla biti malo i dramatičnija.
  23.04.2008
  01:38:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 58%

  5, 5, 7, 7

  zanimljiv je meni taj nathanov svijet, nekoliko epizoda su savršene, među najboljima u bonellijuova nije među njima
  23.04.2008
  15:38:00 sati
  ken2
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 51%

  4, 5, 5, 9

  Najčudnija NN epizoda i kad sam je onih davnih dana prvi puta čitao, imao sam osjećaj da je Ludens preskočio par epizoda. Janine i Nathan ljubavnici? Pa čekaj malo, to nismo nigdje prije vidjeli ni kako je krenulo ni ništa..Ima još tih amaterskih scena koje stvarno kvare dojam; Nathanov sa članovim agencije na Skotosovu palaču je kao neka video igra, ovi pucaju na plaćenike, robote i pse-androide sve do glavnog šefa - Ravena. I ti dialozi između Skotosa i Jacka su toliko neuvjerljivi da ne bi smjeli ići u serijalu kao što je NN. Također, nakon što naprave dar-mar u gradu, već od sljedeće epizode kao da se ništa nije dogodilo. Mislim, SKotos je znao tko ga je napao i teško mi povjerovati da nije preuzeo ništa protiv Alfe. Crtež također amaterski, u stilu (loših) mangi i japanskih crtića.. Moram još spomenuti Aristotel Skotosa, lika koji je u početnim epizodama nagovještavao da će postati jedan od glavnih faca i epizode sa njim su po pravilu bile uzbudljive, ali primjećujem da ga u novijim brojevima, dakle ovima koji sad izlaze kod nas,već nekoliko godina nema, što je prava šteta.
  26.04.2008
  19:04:00 sati
  Aco
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  Meni je ovo odlična priča. Prepuna akcije i uzbuđenja, jako je zabavna i zanimljiva te povezana sa hrpom prijašnjih epizoda.
  29.04.2008
  19:52:00 sati
  Vorador
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Loša priča? Ma dajte... Najbolje u stripu je iskazivanje i traganje za očinskim i supružničkim osjećanjima A.Skotosa? Alo bre! Zabolje me lakat za to! Dosta krupnih stvari se izdešavalo u ovoj epizodi, stvari koje su prikazane na pravi način i koje su dale dalju odrednicu za serijal. Crtež je odličan.
  17.09.2008
  11:39:00 sati
  vope
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 52%

  4, 4, 7, 7

  Baš slabo. Patetika i jeftina akcija. Dijalozi nestvarno blesavi, rješenja banalna, likovi isfurani i dosadni. Raven predstavljen kao neki opaki motherfucker, a sve što dobijemo su neki kablovi-pipci koji mu izlaze iz ruku... ''Gotovi ste svi! Biti ću vladar svijeta/svemira/whatever! Ua, kako sam opasan!'' Daj odjebi kompa, zamoran si. Go home, i ne vraćaj se.
  01.12.2008
  18:21:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Odlična epizoda puna akcije i važna za daljnji kontinuitet NN serijala. Iako su neki problemi za Nathana riješeni, pojavljuju se novi ili se nastavljaju stari, poput vječnog Skotosa. Naslovnica odlična!
  20.01.2009
  12:03:00 sati
  Panon
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 56%

  5, 4, 8, 5

  Serra me razočarava iz epizode u epizodu. Opet besmislena akcija i priglupi dijalozi. Blaženi Medda i Vigna!! Plus ide tome što je u priču uključeno dosta starih likova, kao i interakciji između istih; u biti cjelokupnom kontinuitetu. Crtež mi se također svidjeo.
  11.05.2009
  17:37:00 sati
  Spock
  uredi
 • provodina

  Ukupna ocjena 46%

  3, 4, 6, 7

  Ovo sam nabavio nebi li više saznao o tom Ravenu prije nego li krenem sa Feniksom.Kad ono ništa od svega toga nego samo obilje akcije.Izgleda da je Raven potrčko Skotosa zbog čipa i to je to od njega i o njemu.Raven je uništen sa PSI moćima u nekoj drugoj dimenziji ili univerzumu.Jako slabašno i kako neko reče tipično superherojski.Čak se ni C.Castellini nije proslavija s naslovnicom.
  07.06.2009
  21:19:00 sati
  provodina
  uredi
 • Jerry Krause

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Serra i dalje vrlo dobro gura kontinuitet u radnji. Mada je pomalo naivno napravljen zaplet radnje za konačni obračun, sve to nadoknađuje napeta akcija i zanimljiv prikaz međuodnosa glavnih likova. Crtež mi se jako svidio.

  20.01.2010
  12:28:00 sati
  Jerry Krause
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 93%

  10, 8, 10, 9

  Haha, ovo epizoda je toliko drugačija od ostalih da sam pomislio da Ludens objavljuje neku novu verziju Nathana. Netipična epizoda prepuna akcije (baš onako kako ja volim), i što je još važnije izuzetno važna za kontinuitet. Tu i tamo je izvedba loša i neuvjerljiva i dijalozi su šeprtljavi, ali ništa zabrinjavajuće. Crtež mi je stvarno odličan (unatoč ponekad premršavim likovima), naslovnica je mogla biti bolja. A i nije mi jasno kako je ono nacrtao Anninu desnu ruku.

  05.02.2010
  12:47:00 sati
  mpavin
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 82%

  10, 7, 7, 10

  Svakako priča nije za nekg tkoNN-a čita tek tako.I ja sam sam istinski skužio važnost epizode tek kad sam ju pažljivo pročitao četvrti put , kad sam ju prvi put kupio nisam ni znao tko je Raven (tada sam NN-a tek počeo skupljati i nije me previše zanimao)

  12.02.2010
  16:51:00 sati
  drogsy
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 42%

  3, 3, 6, 6

  Sta se moze reci o epizodi u kojoj je naj interesantnija stvar one misli koje Janine ima o Nathanu, i kako se upravo osjeca o njemu?  Sve drugo nije samo da je osrednje, nego je i nize nego to.  Jest da ovdje ima puno akcije, ali ova akcija nije napeta, niti interesantna, niti nista drugo: jednostavno je dosadna do smrti.  Ovo sam stvarno jedva zavrsio, toliko mi je bilo muka da i dalje citam, ali eto, nisam se nikad predao kad sam citao stripove prije, pa necu ni sada.  Jedan od Nathana koje cu sigurno najlakse zaboravit, zato sto ovdje nema nista izuzetno sto moze da mi ostane u pamcenju.  Nista, osim Janine i njezinih misli, koji ostavljaju utisak da pripadaju u boljoj prici i u boljem stripu, na zalost.   :(

  29.11.2010
  21:17:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Moj prvi NN.Ovaj je broj ostavio velik dojam na mene.

  07.02.2011
  22:25:00 sati
  Patrix
  uredi
 • chris.tower

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je ujedno bio i prvi Nathan kojega sam kupio i radi kojega sam kasnije poceo sakupljati.

  Prica je savrsena pogotovo kad se cita u kontinuitetu od prve epizode!

  31.01.2012
  15:01:00 sati
  chris.tower
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Meni je epizoda odlična, svi ti likovi zajedno su mi fenomenalni, puno je referenci, bitan je kontinuitet.. Prikazano je nekoliko romantičnih odnosa što mi se posebno svidjelo.. Epizoda je nabijena akcijom bez puno dugačkih dijaloga.. Crtež je odličan, naslovnica solidna..

  09.09.2012
  18:28:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  5, 3, 7, 7

  Ovo je možda i najlošiji Nathan kojeg sam dosad pročitao. Od ovog junaka očekujem puno bolje priče nego što je ta. Ovo je sve bez smisla.

  21.10.2012
  19:44:00 sati
  tekumze
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 76%

  6, 8, 9, 7

  Prilično blesav uvod koji je nadomješten odličnom akcijom.

  11.02.2013
  21:07:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 25%

  4, 1, 3, 1

  Previše sam ostao razočaran ovom priglupom epizodom sa užasno glupim krajem i crtežom. Ok je povezanost sa prošlim epizodama, ali generalno gledajući –sranje je!

  25.10.2013
  20:06:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • thekide

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Vrlo dobra akciona epizoda u kojoj ima i nelogičnih situacija i banalnih dijaloga, ali kao u nekom Hollywoodskom blockbusteru isključiš mozak i uživaš u pucačini i eksplozijama.

  27.02.2014
  20:56:00 sati
  thekide
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  7, 9, 9, 7

  10.07.2014
  14:04:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Neka svako govori šta hoće meni je ovo fantastična epizoda.

  05.10.2014
  17:27:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • AlenT

  Ukupna ocjena 64%

  7, 5, 7, 7

  Oko ove epizode sam podijeljen. Zanimljiva mi je zbog kontinuiteta priče sa Skotosom/Ravenom te dodatnog upoznavanja likova/parova iz Agencije, no izvedba je pretočena u neuvjerljiv scenarij i pretjeranu pucačinu.

  05.04.2018
  15:50:00 sati
  AlenT
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Odličan nastavak kontinuiteta! Vrlo dinamična epizoda puna odlične akcije i novih saznanja. Crtež je jako dobro prikazao svu monumentalnost ove epizode te bitku skoro epskih razmjera. Odlična kombinacija novog razvoja priče(bez previše dosadnog objašnjavanja) i dubljeg razvoja likova. Catellinijeva naslovnica fenomenalna!

  29.03.2019
  10:14:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 60%

  4, 4, 9, 9

  Puno akcije a malo supstance. Mnogo je tu niti Sera pohvatao, ali prica je jako banalizovana. ipak, kapa dole za crtez.

  01.01.2021
  00:24:00 sati
  prozirna senka
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Crna ljubav
  Kod: DDJP DRKW 8
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 187
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1508
 • Dva života Drim
  Kod: DD VEC 14
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
  Autor: -Dule-
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1108
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1652
 • Mikijeve najluđe avanture
  Kod: MIMA GLE 2
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1116

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2266
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2237
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2234
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 2000
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1992

Aukcije

Forum