Bratstvo sjene

Nathan Never

NN LU 42/43 | 188 str.

U dalekom svemiru zajednica ultra sapiensa proučava davno nestalu nepravilnost u svemiru. Zaokupljeni su znanošću, a i željni povratka na staru Zemlju. Nenadani pronalazak starog dnevnika na Zemlji od žene zvane Nusuth baca novo svjetlo na prošlost i budućnost ovih ljudi. Rojkora, Prvog brata, obilaze sumnje oko događaja koji su prethodili. I počinje priča o Nathanu Neveru iz prošlosti i njegovoj borbi za spas čovječanstva, a i Bratstva sjene. U toj mračnoj prošlosti Brat Tybor želi zavladati Zemljom i potlačiti Zemljane. No to nije sve. Saznajemo koja je zapravo uloga Bratstva sjene u velikom poretku stvari i budimo svjedoci drugog prognanstva istih i rađanja nove rase...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*9

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bratstvo sjene
    NN LU 42
  • Egzodus
    NN LU 43

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La fratellanza ombra
    NN SR 46
  • Exodus
    NN SR 47

ZANIMLJIVOSTI

  • Zaokružuje cijelu priču o Bratstvu sjene i direktan je nastavak epizoda o Bratstvu
  • Što se tiče pozadine priča o majci Mary Mathers i sinu Gabrielu, SD#28 «Gabrielova zagonetka» i u nas neobjavljenom NN Spec. #2 «Dallo spazio profondo»
  • Sudbina Aytina, ljubavnika Nusuth opisana je u NN SD #14 «Prvak»
  • Nusuth nosi lik biodroida June, NN SD 6/7 «Ljudi sjene», a pojavljuje se u epizodama s Gabrielom kao njegova štićenica
  • Tybor, poznat i kao Alex Arnold iz broja NN SD 11 »Iza zvijezda»
  • Kal Skotos, bio je dezintegriran u epizodi SD#28 «Gabrielova zagonetka»
  • Aristotel Skotos, nakon uništenja njegovog sjedišta Apokalips Plaze u NN SD 39 «Ravenov povratak» seli se u bespuća Teritorija
  • Jerry Lone dobiva poboljšani pogon za svoju letjelicu, koji će se pokazati korisnim u tal. originalu #67/68 «Il planeta rosso»
  • Ovaj broj izašao je usporedo sa talijanskim NN Gigante #1 «Doppio futuro», a gigant objašnjava mnoge stvari koje se pojavljuju u ovoj epizodi
  • Zvjezdani grad u kojem borave Ultra sapiensi identičan je stanici Deep Space Nine iz Zvjezdanih staza
  • Stranice #57-58, možemo vidjeti autoportret Ivana Calcaterre, crtača ovog broja (nadamo se da je djevojka koju je poljubio njegova djevojka:-) )
  • Tri robota Nathan proziva To, Tu i Tamo (Qui, Quo, Qua). U SF filmu «2010 Druga odiseja» protagonist Bruce Dern programira tri robota Paperino, Paperona, Paperone. Slučajnost?

«Sada sam i ja napokon na redu. Posljednji sam. Povezujem se na stroj... Moje misli lebde u nesvjesno, u neku vrst beskrajnog sna... U daleko ishodište svjetla nove zvijezde koja je za nas svršetak i početak nemirnog putovanja...»

Ovim riječima starog i mudrog Prvog brata Bratstva sjena, Rojkora, završila je sudbina ultra sapiensa, ljudi budućnosti, a njihov um napustio je granice njihovih tijela. Zauvijek? Paradoksalno, to je ujedno bio i veliki početak nove odiseje razgaljenih svijesti koje će sve svoje napore ulagati da opet dobiju svoju tjelesnost. Da budu ono što se sad već nejasno sjećaju. Nekad, po prvi put prognani i odbačeni sa stare Zemlje, ultra sapiensi utemeljuju svoju zajednicu daleko od Zemlje. Samo rijetki znaju pravi razlog njihovog boravka u svemiru, tj. da su prognani, dok se ostali žele vratiti na Zemlju iz neznanja da su tamo željeni i da će ih ljudi prihvaćati. Ultra sapiensi su postali prenapredni za obične homo sapiense (obične ljude), a znamo da se ljudi boje svega onog što je drugačije od njih, i bili su prisiljeni napustiti planet. Pošto su ovi vrlo nadareni i inteligentni, i kako to uvijek biva, došli su do granice razvoja tehnologije kad «ljudi» počinju uništavati sami sebe tom istom tehnologijom. Pogoni njihovih zvjezdanih brodova uzrokuju nepravilnosti koje pak predstavljaju pukotine kroz vrijeme. Dolazi do kraha, katastofe, i kao konačne posljedice, nužnosti da ovi ljudi spase svoje postojanje usprkos uništenju njihovih tijela. Spas u obliku psihometabioze, postupak u kojem se životna srž prenese u organski kontejner jajolikog oblika (krajnje pojednostavljeno). Ovaj proces rezultat je istraživanja znanstvenika Exxa, koji time želi pobijediti svoju vlastitu nepokretnost. I tako je jedna rasa oslobodila svoju svijest ograničenja tijela, namjestila kurs prema Zemlji i to je bio kraj. Kraj?

Rojkor: «Bogova mu... Ovo se uistinu događa...»

NOT. Sad tek počinje prava priča. Sada se selimo do NN SD 11 «Iza zvijezda» gdje pukovnik Alex Arnold bušenjem asteroidske ovojnice otkriva novi oblik života. Na njegovu sreću ili pak nesreću, u njega ulazi svijest Tybora, buntovnog znanstvenika željnog dominacije. Ime bića koje je zagorčavalo život Bratstvu sjene i Nathanu u toj epizodi je Tybor. Nakon smrti tijela, svijest je prenesena. Nekoliko epizoda kasnije, NN SD 14 «Prvak», susrećemo se s Aytinom, koji želi postati prvak u Fightballu, no završava kobnom smću. Tu se susrećemo prvi put s Nusuth i saznajemo da je ona bila njegova ljubavnica. U epizodama 6/7 «Ljudi sjene», bili smo upoznati i sa planom Bratstva sjene, a to je da naprave biodroide u kojima će moći živjeti i tako se neprimjetno izmiješati sa stanovnicima Zemlje. Time će izgubiti svoju moć psihometabioze, ali će biti poput čovjeka i oni će biti ti koji će biti početna karika u mutaciji ljudi u super sapiense, a kasnije i u ultra sapiense. Još jedna karika koja nam nedostaje je Gabriel, hibrid između čovjeka i izvanzemaljskog DNA, i njegova majka Mary Mathers, #28 «Gabrielova zagonetka». Nadnaravnih je moći, ali ih odbija koristiti u bilo kakve svrhe jer nije siguran da li je ono što uradi dobro. U toj istoj epizodi, Gabriel ubija Kala Skotosa i pohranjuje njegov duh u sebe. Zatim Aristotel Skotos, koji je od početka upoznat sa Bratstvom i tehnologijom koju oni imaju. Tybor je bio taj koji je prvi put izdao Bratstvo Skotosu. To je ukratko kostur cijelog toka priče.

Nathan: «Ovoga puta mnogo je toga na kocki... Sloboda same Zemlje... I naroda koji dolazi iz svemira. Nikako ne smijemo promašiti.»

Pošto ovi brojevi zaokružuju mnoge događaje i uvode mnoštvo nedovoljno poznatih elemenata, malo ću pojasniti neke stvari. One se većinom dešavaju u budućim epizodama, a najviše u gigantima, koje mi naravno nismo čitali na hrvatskom jeziku. Super sapiens – evoluirali su iz homo sapiensa. Zapravo nisu evoluirali, nego su to biodroidi iz Bratstva sjena, nastanjeni njihovim članovima. Članovi ove vrste ne razlikuju se mnogo od svojih predaka homo sapiensa, oni su samo otporniji i jači od njih. Oni su predstavljeni za vrijeme rata ljudi sa Tehnodroidima, oko 50 godina kasnije nakon vremena u kojima se dešava radnja redovnih NN. Ultra sapiens - evoluirali su iz super sapiensa. Razlikuju se u unutrašnjim organima, građi i inteligenciji od homo sapiensa. Prvi primjerak ove vrste može se naći oko 200 godina nakon redovnog NN vremena. Tehnobiološki rat – dešava se oko 50 godina nakon vremena NN, a između ljudi i Tehnodroida. Nemo – junak iz Tehnobiološkog rata, napravljen je iz stanica Nathana Nevera. I što zaključujemo? Nathan Never je znači bezvremenski junak i spasitelj čovječanstva u budućnosti.

Nathan: «Svatko od nas je kovač svoje sreće, Rojkore. Ništa nije zapisano. A ako nešto i jest, može se izbrisati... «

Antonio Serra se opet dokazao kao vrsni scenarista i pripovjedač. Ne znam koliko je toga ukradeno ili izmišljeno, no konačni rezultat je jedna fantastično dobra SF priča koje se ne bi mogli posramiti ni neki veći pisci te tematike. Što se tiče glavnog toka priče o svijetu NN, Serra je njegov idejni začetnik i njegovi scenariji su najbolji. On je stvorio i još jednog junaka u svemiru, Gregoryja Huntera, što znači da voli fantastiku pa mu ista nije strana. Ove dvije Epizode su kompleksno napisane i radnja se odvija iz više perspektiva. Sam početak započinje u budućnosti u glavi Rojkora, a zatim se preko Nusuthinog dnevnika selimo u davnu prošlost. Koja je usto i njihova budućnost. I kroz sve to se proteže jedan veliki logički univerzum. Vodi se mnoštvo likova, objašnjava mnogo sudbina glavnih junaka. A kao poseban bonus, ove epizode imaju čak dva velika negativca, Skotosa i Tybora. Crtači su Ivan Calcaterra i ostali. Tehnika je vrlo slična klasičnom Bonnelijanskom stilu kojem smo navikli i koji mene naprosto oduševljava.

Ova priča zaokružuje većinu stvari koje su se pojavljivale u mnogim epizodama i uvod su u buduće priče. Napomenuo sam već da je usporedo sa ovim brojem u Italiji izašao i Gigant #1 «Doppio futuro», začetnik odiseje o kapetanu Nemu i tehnodroidima. To je sve što mojem skromnom znanju stoji na raspolaganju, jer kako i sami znate, u nas je i malo toga izašlo. Ove su epizode na samom vrhu i dokaz su kako neki strip može biti dobar. Sve desetke, i priča i crtež i scenarij i originalne naslovnice. Naravno, ove naslovnice koje su izašle u nas, totalni su bezveze. OBAVEZNO štivo za obožavatelje Nathana Nevera.

Rojkor: «Vjerovat ću u to... Možda ovaj put neće poći onako kako je zapisano... Možda će Tybor biti drukčiji... Možda ću ja biti drukčiji...»

Naprijed

NN LU 41 Smrtonosni projekt

NN SD 44 Zaraza

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • darkraver

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    DeeCay je u potpunosti realno recenzirao.
    Ove dve epizode su sam vrh kvalitete Nathana...i stripa uopće!
    Da postoji neka ocjena viša od 100 dao bih je.:)
    Jedino naslovnice kvare dojam,međutim nebitne su uz ovako dobar scenarij,priču,originalnost i crtež...
    Makar je ogroman gubitak što nikad nećemo u nas vidjeti i Gigante.:(

    Svakako pročitati!!!
    11.09.2003
    11:33:00 sati
    darkraver
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 8, 3

    Puno toga sjedinjeno je u ovoj priči. Mnoštvo poznatih likova. Ambiciozno. Zato je radnja prerastegnuta u neke nepotrebne pravce. Imamo priču o nastanku Bratstva sjene, o sukobu dviju frakcija unutar Bratstva, malo akcije i spašavanje situacije od strane Nathana, uplitanje Aristotela Skotosa, Gabrijela i njegovo dvoumljenje, najavu povratka Kala Skotosa, otkrivanje uloge Nathana u klasičnom terminatorovskom ratu između ljudi i njihovih pobunjenih tvorevina. Možda malo previše. Trebalo se fokusirati na samo Bratstvo i njihovu priču, razraditi u detalje njihovo spašavanje i vezu/odnos sa ljudima, a ostaviti po strani Aristotela, Gabrijela, čak i Nathana ne uzeti u tolikoj mjeri kao spasioca. Iako, sviđa mi se legenda o Nathanu kao vođi pokreta otpora - dobri stari Terminator. Naše naslovnice su katastrofa. Unatoč svemu, zanimljiva epizoda.
    16.09.2003
    14:00:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    DeeCay cestitke na recenziji! U potpunosti se slazem s tobom.
    17.09.2003
    11:59:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedan od najboljih NN-a
    ocjena 10 je za Castellinijeve naslovnice.
    25.09.2003
    11:02:00 sati
    nikola
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Izvrsna epizoda koja se za zadovoljstvom pročita. Crtež je odličan kao i likovi, a najviše su mi se dopali roboti to, tu i tamo, samo šteta što su već ubijeni na početku drugog dijela. Prva naslovnica je za pohvalu, ali naslov bratstvo sjene ne paše uz takvu dobru naslovnicu, a druga je lošija od one talijanske. Odlična epizoda.
    28.09.2003
    10:18:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 9, 5

    Odlična priča sa ODLIČNIM crtežom u prvom dijelu i nešto slabijem u drugom. Naše naslovnice su katastrofa, a talijanske remek-djelo!
    29.09.2003
    01:08:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da pročitam ovu epizodu trebala su mi čak 3 dana!Naime,najprije sam pročitao (fenomenalni) NN 6/7,pa nastavio sa brojevima 11,14 i 28 a uz pomoć riječnika prolistao i specijalac broj 2(Berni,pod hitno ga objavi!).Zatim sam(2 puta)pročitao i ova dva broja.Vrijedilo je,jer ovo je vrhunac.Ne znam da li je priča ukradena od nekog drugog autora ili ju je Serra u cijelosti sam izmislio ali frajeru treba dignuti spomenik za ovo što je napravio.Ovako detaljno i super zanimljivo remek-djelo (mogući kino blockbuster,zašto ne?)mogu stvoriti samo najveći majstori.Oduševljen sam,sve je super.Oduševljen sam crtežom,Calcaterra je majstor.Fura se na Castellinija ali to mu je samo plus.Za kraj,žao mi je što ova priča obuhvaća samo 2 broja.Ako možemo čitati razna Zagorova smeća u 3 nastavka,ne znam zašto ne bi istu praksu primjenili i kod NN?!Nathan Never FOREVER!
    08.10.2003
    10:58:00 sati
    Aco
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 7, 10

    Sama po sebi, ova priča nudi dosta toga vrednoga (mada postoji problem neujednačenog crteža). Donekle uključena u NN univerzum, priča postaje još bolja. Ali... Bratstvo sjene se vratilo u prošlost i stvorilo samo sebe. OK. U kasnijim epizodama saznajemo da su se i Tehnodroidi vratili u prošlost i stvorili sami sebe. Ajde. Ali kada se i Venerabili vrate u prošlost i tako stvore same sebe, čovek mora da se zapita: dokle bre više? Verovatno je i Skotos sam sebi otac...
    31.10.2003
    14:29:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    15.11.2003
    13:00:00 sati
    Brdar
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlicna, kompleksna (sa velikim K :)) savrseno nacrtana (Calcaterrin dio) prica. Jedna od rijetkih koje postaju sve bolje i bolje da bi sam kraj bio vrhunac. Puno teksta, odlicno smisljenog teksta :) Stvarno je dobro pitanje da li je Serra tu ideju negdje maznuo ;) A Calcaterra rastura crtajuci!
    31.01.2004
    06:41:00 sati
    D.J.
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Naravno samo da na pocetku naglasim da se ocjena 10 za naslovnice odnosi na naslovnice italijanskog porjekla, odlicna prica
    05.02.2004
    18:38:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastična priča! Kad sam pročitao epizodu, bio sam oduševljen... vizualno jedna od najljepše nacrtanih epizoda, a i konačno smo dobili ono što smo uvijek i tražili od Nathana Nevera (barem ja jesam) a to je jedna prava, originalna, snažna i bezvremenska SF priča! To je Nathan kakvog ja volim!
    04.11.2004
    20:07:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zasad za mene najbolja epizoda Nathana!Naslov drugog dijela mi je malo nejasan,ali ima veze s pričom.
    22.05.2005
    09:20:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Vrlo dobra recenzija. Od svih priča koje je dosad izdao Ludens ova je među najbolje tri, možda čak i najbolja. Scenarij je možda malo kompliciran sa tim putovanjem kroz vrijeme, ali nakon nekoliko isčitavanja ovih i prethodnih epizoda važnih za kontinuitet sve se to da skužiti. Najdraže mi je kad u Nathanu dođe u izražaj tehnologija budućnosti (kao i u NN 18 Vrijeme osvete) pa su mi najbolji dojam ostavila ona tri nevidljiva robota. Crtež je također jedan od najboljih u NN, Calcaterra uvik rastura. Prva naslovnica je odlična,slična je originalu (to je slika iz stripa str. 61). Druga mi je dosta loša, na njoj je Legs a ona se uopće ne pojavljuje u stripu, smiješne su ove zamjenske naslovnice...
    02.11.2005
    00:22:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno najbolji NN objavljen kod nas. Kompleksna priča koja je povezana sa hrpom prijašnjih nastavaka i stvarno odličan crtež. Sve u svemu pravo remek djelo. Hrv. naslovnice su smetlarstvo; ocjenio sam genijalne Castellinijeve. Prigovor Ludensu za loš uvez i ljepilo; prvi strip mi se doslovno raspao.
    29.03.2006
    22:11:00 sati
    Vorador
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Pure perfection!
    30.06.2006
    01:06:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 82%

    10, 9, 7, 4

    Prilicno kompleksna i interesantna prica. Prvi deo je mnogo bolji, i scenaristicki i crtacki, dok je u drugom Sera malo zakomplikovao, sto mu se da oprostiti (ali ne i to da su ultrasapiensi/bratstvo senke stvorili sami sebe), a losijem utisku pridonosi i losiji crtez. Bratsvo senki se sjajno uklapa u prvi gigant i sagu o tehnodroidima, ali sav entuzijazam naglo splasnjava posle treceg giganta...
    27.06.2007
    18:00:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stvarno dobra priča..ovime je zajedno sa gigantima Serra od Nathana učinio pravi veliki kompleksni SF..jedino zabrinjava ovo što je napisao Djole malo iznad..crtež i naslovnice su super, pa ni naša prva nije toliko loša..i odlično se čita u paru s prvim gigantom (prvo gigant :) )..zakon..i + za ponovno pojavljivanje Jerry-Mr.No-Lonea :)
    27.07.2007
    17:56:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 9, 7

    ponovo pročitah ovu epizodu, sada nakon što sam pročitao i sve druge koje imaju veze s bratstvom sjene, i odlično je to, malčice rastegnuto u širinu, ali neka, kompliciran je taj svijet nathana nevera, od svega po malo i nastane dobro, reklo bi se nova vrijednost iz poznatoga, eklekticizam, postmoderna, štogod
    04.08.2007
    17:59:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dok sam ovo prvi put čitao, nisam mogao vjerovati da postoji nešto tako dobro. A onda su došli i giganti.
    08.03.2008
    22:30:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ove epizode potvrdjuju moju raniju tezu da je Serra daleko najjaci scenarist u Nathanovom svijetu.Vrhunska prica u kojoj se majstorski poigrava bacajuci nas iz buducnosti u proslost i nazad u buducnost,mozda teska za pratiti ali u svakom slucaju malo remek-djelo!Zaplet ima sve sto jedan SF pozeljeti moze,cak za moj ukus i previse je tu likova utrpano a ne smatram da su presudni za ovu pricu(Aristotela,Kala i Gabriela su slobodno mogli ostaviti po strani).Da sam Hoolywoodski producent ne bi se libio ulozit lovu u ovaj scenarij,pogotovo da recimo mogu dobit Kubrick-a na mjesto rezisera ;-)Sto se crteza tice,opet same pohvale,vise je nego odlican.Dapace,nekoliko je prekrasnih vinjeta.Naslovnice,kao i obicno Castelliniju kapa do poda,a ove nase(zamjenske),ostaje pitanje na kojim je drogama Mari kad je na drugu stavio Legs koja se u cijeloj epizodi ni jednom rijecju ne spominje?
    10.05.2008
    20:22:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 79%

    10, 8, 7, 4

    Ovo je jedna zanimljiva, kontinuitetski zahvalna i kompleksna (a stoga dobra) epizoda, iako u nekim djelovima opasno pretrpana nepotrebnim tekstom. Nisam pao sa stolice nakon čitanja, ali sam zadovoljan. Crtež nekako slabunjav ali prolazan, a naše naslovnice jako slabe.
    06.11.2008
    07:35:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Total SF, bas kakav volim. Nista manje no sve cetiri desetke. Ocijenio sam originalne naslonvice dok su ove rezervne, posebno druga, losnjikave.
    06.11.2008
    23:03:00 sati
    vope
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Priča je malo otegnuta, ali joj ne manjka zanimljive radnje i akcije. Osim toga, mnogo se saznaje o dalekoj budućnosti kada će čovječanstvo konačno naći svoj mir i harmoniju. Ova prva zamjenska naslovnica je nešto bolja.
    20.01.2009
    12:15:00 sati
    Panon
    uredi
  • zacko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično,bez greške i odlična recenzija.
    11.05.2009
    16:47:00 sati
    zacko
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 9, 3

    Sve je već rečeno! Izuzev zamjenskih naslovnica, sve odlično. Sviđa mi se ovaj kontinuitet u Neveru.
    04.06.2009
    06:37:00 sati
    Spock
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfektno, briljantno, ne znam koju još riječ da upotrijebim! Ovo je početak jedne nove sage koja se nastavlja u gigantima i jedva čekam da ih sve pročitam.

    28.12.2009
    13:41:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Perfektna priča, TOP 3 cijelog serijala. Jedino likovni dio nije na razini literarnog.

    28.12.2009
    13:51:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Ova epizoda me je dosta umorila.  Puno toga ovdje je razvuceno, a bogami i konfuzno.  Prvi dio prve sveske mi je vrlo dobar, ali onda pocinjemo citati Nusuthin dnevnik, i dobijamo naivnu i dosadnu akciju, neke nevidljive robote koji ih ganjaju, i puno likova koje nisam ni mogao da razlikujem.  Sredina price je najgori dio, zato sto nisam znao ni ko pije, a ni ko placa; imamo jednostavno previse likova, od Tybora pa onda to onog Skotosa, i kad se sve to sastavi, tesko je dobiti rezultat koji ima imakvog smisla za um i za oci.  Puno vise bi mi se svidjela epizoda da je malo vise emotivna i inteligentna, ali bilo koji dio inteligencije ovdje je unisten sa akcijskim scenama koje su nezanimljive i dosadne.  I onda, na kraju price, dobismo opet neki cirkus; oni idu krozvrijeme, jer su haman zarazeni nekim rakom, i ... i sad ce se ... sta u stvari desiti?  Znam da ova prica pokusava da objasni neke stvari o Nathanovoj trilogiji buducnosti (Giganti 1, 2 i 3), ali dok je tamo sve lijepo ispalo, ovdje je previse sameljeno zajedno.  Originalne naslovnice su ocito bolje nego ove iz Ludensa... jebi ga, ovo sam jednom procitao, i ne vjerujem da cu je ikad ponovo htjeti uzeti u ruke.  Zasto bi iko stvarno to htjeo?

    13.07.2011
    16:13:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Najveći šarm ove epizode leži u otkriću kada čitatelj shvati da se sve poklapa te da je Serra od samog početka serijala počeo graditi jednu veliku priču. Najbolji dio mi je bilo upravo prvih tridesetak stranica uvoda, doista sjajna atmosfera. Ipak, sama epizoda, uglavnom drugi dio, nije sprovedena baš najbolje, meni djeluje nekako zbrzano. Crtež dobar, originalne naslovnice malo preekstremne.

    28.09.2011
    09:59:00 sati
    drogsy
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kakav nastavak na prvi gigant i kakva zavrsnica o porijeklu bratsva sijene! Sve je isplanirano od samoga pocetka serijala, tek sada neke epizode dobivaju novo znacenje i valja ih procitati opet! Odlicno, odlicno, odlicno!!!

    07.02.2012
    20:01:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Druga naša naslovnica je jedino loša, ali sve ostalo je za 10.

    17.06.2012
    18:00:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Vrh vrhova.. Sva sreća da sam počeo Nathana intenzivnije čitati već kad su kod nas izašli giganti, tako da mogu čitati u kontinuitetu.. Epizoda je kompleksna, povezuje mnogo prijašnjih priča u jednu, daje objašnjenja na mnogo stvari i prema tome je i odlična.. Crtež je također jako dobar, originalne naslovnice odlične, naše katastrofa, posebno druga..

    15.09.2012
    13:26:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Balada o Halo Jones autora Alana Moora, koju je izdala i Fibra, eto po kome crpi ideje scenarista. Početak je skoro pa identičan.

    Prvo neka kažem, da mi je Nathan vrlo drag junak. A onda ču reči, da je ova priča vrlo naporna, dosadna s gomilu teksta, objašnjavanja, pojašnjavanja... pa koga briga sve to.  Govora je o nekoj kontinuiti u serijalu. Ova kontinuiteta ima gomilu rupa. Najglupiji mi je kliše - izvanzemaljci koji žele pokoriti Zemlju a Nathan kao super junak ju spašava. Pa ovo je kao neka video igrica. Ova epizoda me dosta umorila. Nije, da sam se nešto nauživao u njoj.

    21.10.2012
    20:49:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Škrky

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Priča je definitivno posebna, zajedno s prvim gigantom unijela je nove i vrlo moćne elemente u cjelokupni NN svemir.

    Ali meni se nikako nije svidjela petlja u porijekla Super Sapiensa i Ultra Sapiensa, odnosno njihovo faktičko stvaranje samih sebe.

    17.08.2013
    12:36:00 sati
    Škrky
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Otegnuto, naporno, nepotrebno... Prvi dio još donekle, ali nastavak...

    30.01.2014
    20:05:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedina mana ove dve epizode je upravo ono gde bi NN trebao da je najjači, kontinuitet.

    Ako pređemo preko prve greške u serijalu - u epizodi "Ljudi sjene" vođa bratstva Rojkor prvi put čuje za Nathana, a trebao bi već da ga zna - to se može objasniti kao namerno prikrivanje pred Tyborom. Ali na žalost kasnije greške je teško objasniti - u epizodi "Iza zvijezda" Tybor-Arnold priča sa vođom o njihovoj rodnoj planeti? Još gore, ista scena se ponavlja i ovde kao flashback. Zatim u Specijalu br.2 jedan pripadnik bratstva koji je završio na dnu mora prvi put vidi ljudsko bice i ne zna kako da komunicira sa njim? I zašto je tu Ultra sapiens prikazan kao džinovski mozak sa pipcima? Jel prvobitna ideja bila da je u srodstvu sa sličnim bićem iz jedne stare epizode MM?

    Siguran sam da ću kad jednog dana krenem iz početka da čitam ceo serijal naći jos takvih rupa u kontinuitetu. Sve to navodi na činjenicu da je Serra prvobitno zamislio bratstvo kao vanzemaljce, a da se iz nekog razloga posle predomislio. Mozda zato sto je hteo da objasni postojanje Super i Ultra sapiensa, mada to nije morao da uradi, posto je objašnjenje koje smo dobili u najmanju ruku nategnuto - sami sebe stvorili?

    I tu dolazimo do onog: Ko je stariji kokoška (Ultra sapiens) ili jaje (bratstvo sjene)?

    Ima tu i drugih manjih problema, kao što je Gabrijel - kako mešanac koji u sebi ima samo 50% superiornog gena može da bude moćniji od Ultra sapiensa? On je izgleda i samom Serri stvorio dosta problema, pa je smislio razlog zašto ovde Gabrijel neće da pomogne Nathanu. Pa ne bi bilo epizode ako Superman odmah pobedi sve protivnike sa svojim moćima.

    Calcaterrin crtež - savršenstvo bez mane. Ostali koji su uskakali u drugom nastavku da mu pomognu, odradili su solidan posao i dobro ga imitirali. Trebalo mi je više od pola epizode da primetim da crtež nije na istom nivou. Dobro je da Serra nije uzeo Marija i Casinija da mu nažvrljaju za nedelju dana 200 tabli.

    Ne znam ni sam što sam ovoliko ispljuvao ovako dobre epizode, verovatno najbolje u regularnoj seriji, u svakom slučaju par rupa u scenariju ne umanjuje moje maximalno uživanje u čitanju ove priče.

    23.03.2014
    01:15:00 sati
    thekide
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Problem sa vraćanjem u prošlost je što lako umori čitaoca jer pisac obično pretera sa istim. U suštini, ovo je dobra epizoda, ali već se nazire da cela ova saga sa Tehnodroidima ide u pogrešnom smeru.

    03.09.2018
    12:16:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 69%

    8, 5, 7, 9

    Vrlo zanimljiva epizoda u kojoj su dobro balansirane kolicine price i akcije. Crtez dobar ali mozda malo sterilan i nedovoljno mastovit. Screnarij malo tezak s kolicinom teskta koji je tu i tamo cak i nepotreban.

    20.09.2019
    15:41:00 sati
    Space Marine
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 593
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 368
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 270
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 776
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 766

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2755
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1828
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1706
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1333
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1258

Aukcije

Forum