Maskirani osvetnik

Nathan Never

NN LU 45 | 96 str.

U agenciju Alfa stiže mladi Charly Springs, ovlašteni administrator u Children distraction productions, tvrtki koja radi hologramske programe za djecu. Netko je ubio direktora Phila Kovaca. Raiser poziva agenta Nathana Nevera da riješi ovaj slučaj...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 58%

Priča 5

Scenarij 5

Crtež 6

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 54%

P*5

S*5

C*4

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Maskirani osvetnik
    NN LU 45

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il vendicatore mascherato
    NN SR 49

ZANIMLJIVOSTI

  • Za razliku od talijana mi imao zamjensku naslovnicu ove epizode. U originalu naslovnicu je crtao Claudio Casellini, no nakon neprijateljskog rastanka sa Sergiom Bonellijem odlučeno je da se u daljnoj distribuciji stavljaju nove naslovnice. Ovaj puta dobili smo uradak Germano Bonazia
  • U Italiji je ova epizoda objavljena u 6. mjesecu 1995 godine

Jedna od prosječnih epizoda iz Nathanovog serijla. Vigna je napisao scenario zanimljiv po ideji, ali loše realiziran. Čitava priča je nekompaktna i zbrzana. Likovi su površno opisani.

Najsvjetlija točka je uvođenej simpatičnog robota imenom Sherlock. Odnos između njega i Nathana je odlično izblansiran sa dozom finog humora i početne netrpeljivosti.

Crtež su solidno odradili Cimpellin & Clemente, ali zaista samo solidno. Naslovnicu koju je naše tržište dobilo, više nego odlično je izradio Germano Bonazi. Ova epizoda spada u jedno od prosječnih epizoda iz serijala NN, i jedna je od onih koje se vrlo brzo zaboravljaju.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 45%

Priča 4

Scenarij 5

Crtež 3

Naslovnica 9

ZANIMLJIVOSTI

  • Za crtež su odgovorni Paolo Di Clemete i Leone Cimpellin (rodj. 1926).
  • Epizoda sadrži puno posveta likovima iz uspješnih serijala. Dijelom su to likovi iz Cimpellinovog opusa: novinar Gigi, legionar Tribunzio, Rob 8. Drugi likovi koji se pojavljuju su Zagor i Chico, Gaston i Gundam.
  • Lik Lea Gilberta više je nego inspiriran autorom Leoneom Cimpellinom.
  • Epizodu slične tematike, gdje ljude ubija animirani ubojica, „Ružičasti zečevi ubijaju“ , napisao je Tiziano Sclavi za svoj serijal Dylan Dog.
  • Android Sherlock očita je kopija R2D2-a iz Star Warsa.

Obično kada ljudi govore o Nathanovom SD/Ludens periodu najčešće se može čuti da je riječ o najboljem periodu serijala, periodu u kojem je dostignut kvalitativni nivo i u kojemu su praktički sve epizode ako ne odlična, onda barem vrlo dobra i iznadprosječna ostvarenja. I Iako doista na samom početku serijala, uz nekoliko iznimaka, vrijedi to pravilo, možemo čiste savjesti konstatirati da je taj period only slightly better od epizoda koje danas možemo pročitati u Libellusovom izdanju. Kažem „slightly“ jer je u tadašnjoj glavnoj scenarističkoj trojci serijala Serra/Medda/Vigna u pravilu najlošije epizode, uz nekoliko nerijetkih bljeskova, pisao Vigna, dok u današnjoj* trojci Vietti/Ostini/Piani u pravilu jedino Piani zatrpava serijal nečitljivim fillerima bez ijednog dosadašnjeg** vrlo dobrog scenarija (a da ga nije pisao u paru s Ostinijem). I dok nas Vietti priprema za spektakularne sage, a Ostini vjerno sprovodi Meddinu ulogu ucjepljivanja melankolije i emocija u priče, Piani zasada ne vidi dalje od običnog krimića, a s obzirom da je službeno scenarist s najviše scenarija u serijalu, jasno je zašto većina sa sjetom gleda na prvih šezdesetak epizoda.

No Vignin „Maskirani osvetnik“ djeluje kao hladan tuš na tu sjetu.

Naravno da ovaj Vignin uradak ne stoji sam, ima još niz prosječnih i ispodprosječnih epizoda koje služe toj svrsi (Operacija Zmaj, Strava ispod nule, Nevidljiva sila, Spaljena zemlja, Preživljavanje na nuli, Reiserova prošlost, Tri Istine, Gusari, Sablast u kompjuteru,...), ali „Maskirani osvetnik“ se nekako ističe zbog diskutabilno najgoreg crteža uopće u serijalu te jednog od najgorih ikad izdanih od strane izdavačke kuće Bonelli. No da se držimo neke uobičajene strukture recenzije, crtežu ćemo se vratiti nakon što proanaliziramo sadržaj epizode.

Hunter, maskirani osvetnik

Kad malo bacimo pogled na Vignine početke, odnosno njegovu početnu scenarističko-idejnu putanju, klasični krimić mu nije bio uobičajeni žanr, ako uopće. Njegova prva samostalna epizoda „Operacija Zmaj“ je orijentirana na akcijske i borbene aspekte, “Strava ispod nule“ je neuspjeli horrorčić, a „Pakao“ , jedna od njegovih najboljih radova, je politički akcić (meni osobno je veoma draga nadrealna epizoda „Delirij“), i stoga nimalo ne čudi da, s obzirom na solidno snalaženje u drugim žanrovima, Vignini najgori uratci na serijalu su upravo krimići (Argo ne računam).

Koncept “Maskiranog osvetnika“ je vrlo jednostavan – serija ubojstava koje sprovodi tajanstveni ubojica. Samo u Nathanu Neveru smo taj koncept imali prilike vidjeti nekoliko puta, i to sproveden na puno bolji način („Bauhaus Killer“ br. 54). Naravno da neoriginalnost u početnoj ideji nije prepreka za stvaranje kvalitetne priče, sam „Bauhaus Killer“ je odličan primjer. Dobra sprovedba i zanimljivi/duboki/kompleksni/višedimenzionalni likovi dovoljni su za lako postizanje zadovoljavajućeg rezultata. Pa krenimo od likova.

Likovi su jedan od glavnih problema ove epizode. Nezanimljivi, jednodimenzionalni i očito nabrzinu copy-pasteani iz standardnih klišeja za potrebe ove epizode. Lik koji se ne pojavljuje, animator kompanije „Children Distraction Productions“ John Golan, šest mjeseci prije vremena radnje epizode pogiba u padu svoje letjelice u more i to je, uz to da ga drugi suradnici nisu baš voljeli, sve što saznajemo o njemu. Dalje slijedi direktor kompanije Phil Kovac, koji umire odmah na drugoj stranici epizode. Zatim slijedi tajnica Gurund, uobičajena stara vještica sa jednom emocijom, pa Charly Springs mladi klipan koji voli brzu vožnju, Bizz bivši suradnik kompanije koji biva otpušten zbog alkoholizma, samim time glavni osumnjičeni, i Leo Gilbert, glavni animator, nostalgičar i bezemocionalni starac kojemu pri animiranju pomaže robot Rob. Svi likovi imaju samo jednu svrhu – da budu ubijeni, i tu dolazimo do drugog glavnog problema „Maskiranog osvetnika“.

Rob the robot

Naime, za očekivati je da smrti koje se odvijaju po scenarijima budu kako-tako maštovite, no načini na koje ih je Vigna sproveo su jednostavni, dosadni i neoriginalni, i u biti ne bi preplašili ni malo dijete. Phil Kovac biva samo upucan, Gurund je ubijena sa starim trikom „glačalo u kadi“, Bizz je bačen kroz prozor, Charlyju je lutkica zaglavila kočnicu pa je odletio u provaliju, a Lea je trebala ubiti polica s knjigama. S obzirom da je Nathan Never jedan od opscenijih Bonellijevih serijala, ako ne i najopsceniji, Vigna je slobodno mogao pitati Claudija Chiaverottija za savjet, on je specijalist za maštovita ubojstva. Ako vam se čini da previše spojlam ili skrećem s teme, to je zato jer inače ova kontrarecenzija ne bi bila previše duža od prvotne recenzije.

Vjerojatno je i samom Vigni bilo jasno da mu je scenarij „preobičan“ i neoriginalan pa je cijelu priču odlučio začiniti ubacivanjem androida Sherlocka koji Nathanu pomaže u istrazi i s kojim se Nathan uglavnom samo svađa. Te svađe služe kao comic relief, i, to Vignas' credit, donekle uspijevaju izmamiti osmijeh, i zapravo su najjači elemnet epizode, iako konkurencija i nije neka.

Posljednji Vignin promašaj u scenariju jest konačno rješenje. Naime, ubojica je animatorski robot Rob, koji greškom ubija zaposlenike kompanije po scenarijima koje je napravio pokojni John Golan kao neku vrstu osvete jer nisu prihvatili njegove ideje, a prikazuje im se u liku Huntera kojeg je dotični stvorio. U Nathanovom svijetu svi bi roboti trebali biti osigurani programiranjem tri zakona robotike s kojima se ubijanje ljudi, naravno, izravno kosi.

Bilo bi pomalo čudno da je crtež jedne ovakve epizode odličan, ali i nezgodno, jer bi epizoda dobila veću ukupnu ocjenu nego što zaslužuje, no dvojac Cimpellin i Di Clemente u savršenoj su sinergiji s Vigninim scenarijem. Česta pojava je loše i amatersko kadriranje, nekonzistentnost u izgledu likova i loša uporaba minimalizma, što je za jedan serijal koji nas je navikao na detaljne crtače poput De Angelisa, Castellinija, braće Bastianoni i Calcaterre poražavajuće i blamirajuće. Za to je zaslužan Di Clemente, teški amater u vrijeme kad je izašla ova epizoda , i zapravo je veoma čudno kako je uopće jedan ovako loš crtež objavljen, ako već nije čudno kako je Di Clemete upao u Bonelli. Cimpellin je, s druge strane, svoj dio obavio mrvicu bolje, s obzirom da je većinu karijere proveo crtajući humoristične i satirične stripove u stilu franko-belgijske škole.

Protagonist epizode Leo i crtač epizode Leone

Maskirani osvetnik“ mi je jedna od prvih NN epizoda koje sam kupio tamo negdje davne 2004-te, i tada mi, unatoč veoma lošem crtežu, nije bila baš loša, i zbog kakve takve nostalgije i posvete animaciji i stripu neću je prestrogo ocijeniti. Na Ubc fumettiju je ova epizoda ocijenjena s veoma niskih 17% i spada među najlošije ocijenjene NN epizode. I za kraj, ima li ova kontrarecenzija uopće smisla? Za jednu ispodprosječnu, dosadnu epizodu teško je izvući više od nekoliko rečenica kritike.

Naprijed

NN SD 44 Zaraza

NN LU 50 Babilonska biblioteka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Prica mi je dobro legla, nije dosadna a naslovnica mi je cak bolja od originalne.
    31.08.2003
    16:06:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 25%

    2, 2, 1, 10

    Ne bas genijalna ideja, ocajna razrada, neretko skandalozan crtez... Jedino sto valja je (originalna) naslovnica.
    31.08.2003
    22:03:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    8, 9, 2, 7

    priča je stvarno ok.crtež nikad gori u nathan neveru.sergio bonelli zakopaj se kad si ovo izdao.inace sam velik fan nathana al ovo je krš.ko im dade da crtaju...A NASLOVNICU NIJE CRTAO BONAZZI NEGO SIME KOJEG MOZETE VIDJETI U LAZARUS LEDDU "PODZEMNA ŽELJEZNICA". PA LJUDI, IMATE POTPIS! VALJDA ĆE OVI U LUDENSU SKUŽITI DA JE BONAZZI CRTAO SAMO ONU KATASTROFU OD NASLOVNICE "SMRTONOSNI PROJEKT" A NE OSTALE. POTPISALI SU GA NA VEĆ NEKOLIKO, IAKO IH ON UOPĆE NIJE NACRTAO. ALI DOBRO, SAMO NEK VIŠE JEDNOM NOVI BROJ DOĐE NA KIOSKE!!!!!!!!!!!
    01.09.2003
    12:28:00 sati
    nikola
    uredi
  • darkraver

    Ukupna ocjena 52%

    4, 7, 5, 4

    ma priča je bezvezna,scenarij je pak vrlo humorističan...
    velika kritika na naslovnicu koja je dobro iscrtana ali katastrofalno obojana(rekao bi da je bojano nožnim palcem)
    02.09.2003
    09:59:00 sati
    darkraver
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 59%

    7, 7, 3, 8

    Ništa posebno,stvarno.Neki krimić sa crtićima (sviđa mi se pojava Zagora)me ne može baš oboriti s nogu.Ali dobro,ja se uvijek radujem kad izađe Nathan.Crtež je skandalozan.Zašto baš Nathan ima najgore crtače?!
    02.09.2003
    23:27:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    10, 10, 1, 9

    Prilično dobra epizoda koju bi trebalo malo izmijeniti, a najviše crtež. Nikad nisam vidio tako loš crtež. I jedan bod manje za naslovnicu jer nema veze za pričom. a i Sherlock mi je nekako bezvezan.
    03.09.2003
    18:00:00 sati
    jura
    uredi
  • IGMAN2

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 3, 7

    Bijedo! Mislim da mi je ovo najlošiji Nathan do sada.Iako je loš ne
    znaći da je i potpuno nečitljiv.Čitljivo,ali Nathan nas je naučio na
    bolje.Pričica je napisana bez previše mašte,crtež odrađen hladno.Nema tu nekog nadahnuća i poštovanja prema ovom junaku i mediju.
    Radnja i riješenje slućaja nisu baš jako logični.
    Ameri i dalje ginu od struje u kadi,jer ni u budućnosti nisu izmislili
    osigurače.Veliki i teški robot se bez problema šeće gradom i ušulja u
    stanove i ubija.Ne znam kako ga ama baš niko nije vidio i ne znam što je sa ona tri zakona robotike. Naslovnica je dobra,tj.bila mi je dobra dok nisam vidio castellinijevu.
    Dakle-čitljivo,ali nije to ona razina kvalitete Nathana na koju su me naučili.
    Usput- zašto Sigmund zamuckuje kada priča sa Sherlockom?
    08.09.2003
    18:06:00 sati
    IGMAN2
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    OK epizoda, sviđa mi se. Onako, laganica. U biti, to je neka vrsta DD Ružičasti zečevi ubijaju. Crtež mi je solidan, naslovnica skroz dobra, čak mi je ova naša bolja. Onaj tipus ima u svojoj skrivenoj arhivi i Texa (str. 89). Šteta da ne piše koja je to epizoda.
    10.09.2003
    20:06:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    6, 6, 5, 4

    Solidno. Naša naslovnica je šit. Nigdje veze s pričom. A da izvinite. Eno Huntera u ćošku.
    29.09.2003
    01:58:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 43%

    5, 5, 2, 7

    Iako sam obožavatelj NN, gotovo da sam se pokajao što sam uopšte kupio ovaj strip! Sama ideja i nije tako loša kao izvedba,crtež je nula, zbrkano je i previše nego što su si mogli priuštiti. Sve ukupno, najviše je za djecu.
    14.10.2003
    19:15:00 sati
    Jandric
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    15.11.2003
    12:57:00 sati
    Brdar
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 46%

    3, 5, 5, 7

    ma onako...ko iz pocetka i nije lose al kad onaj mladic baci lutka na zadnje sjediste u kabrioletu,i n zbog njega poginu sve mi se zgadilo...al nathan je extra i uvijek u svom elementu...super je i njegov novi haver sherlock...:))
    13.12.2004
    18:36:00 sati
    crta
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 4, 4

    "Maskirani osvetnik" je bezvezarija od epizode; ideja promašena, tempo priče je spor, istraga dosadna, prepiranja Nathana i onog malog robota su zamorna... Vigna je još jednom pokazao svoj jako, jako oskudni talent. Epizoda stvarana bez imalo mašte, a čini se, i bez imalo volje.
    19.02.2005
    16:00:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 10, 7, 1

    Priča i scenarij kvalitetno odrađeni."Maskirani osvetnik"
    mi nije baše prikladan naslov za ovu epizodu.Dio u tome jer je takav naslov prestaromoda,dio zato jer je naslovnica toliko loša da sam iskreno pomislio da se Nathan pretvorio u nekog otkačenog čudaka koji je sam sebe
    zamaskirao.Kad čovjek malo bolje pogleda,tek onda vidi na
    reklmnom staklu nekog čudaka koji se ceri ispod maske za
    jednogodišnje dijete.Za crtež se ne slažem da nije dobar,
    jer meni se čini dosta dobar i kvalitetan.O naslovnici ocjena govore sve.Ne samo da su boje loše,nego i to da se
    glavni negativac u priči jedva vidi.To još meni koji nosim
    cvikere...Možete mislit kako je zgodno tražit po naslovnici bit priče.
    01.06.2005
    14:20:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Odlična epizoda.Onaj robot Sherlock je baš legendaran i komičan.Zapravo su ovde roboti glavni.Priča je napeta do kraja i rasplet je prilično neočekivan.Slažen se sa stinkyjem da ovo podsjeća na DD Ružićasti zečevi ubijaju.Crtež prilično dobar. Meni je naslovnica odlična - baš je opaka Nathanova poza.
    31.07.2005
    00:59:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Da,ova priča podsjeća na Ružičaste zečeve,ali podsjeća i na Bauhaus Killer koji je izašao malo kasnije.slična je tema ubojstava po rasporedu.simpatičan mi je onaj Sherlock koji je poprilično iživcirao Nathana.naslovnica je dobra ali sumnjam da je Nathan ikad nosio onakvu robu i to smeđu majicu.ma daj!!
    13.11.2005
    23:55:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 28%

    4, 3, 1, 4

    Od SF stripa očekujem više od nekog kvazikrimića o retardiranom androidu ubojici. Scenarij je pun rupa i nelogičnosti. Crtež je ,ajme meni, najgori do sada. Naslovnica je solidno nacrtana ali očajno obojena i nema veze sa pričom iz stripa.
    01.04.2006
    23:26:00 sati
    Vorador
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    samo jedna rečenica: do sada najgori nathan kojeg sam imao priliku da pročitam.
    20.07.2006
    22:58:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 64%

    6, 8, 4, 10

    Da, podsjeća na Ružičaste zečeve, s razlikom da je Dylanova epizoda ipak puno bolja..ideja priče zato ne dobiva puno, al ipak mi se svidja sve skupa, simpatično i duhovito, malo drugačije nego inače, al nije iritantno..crtež stvarno loš, a naslovnica originalna stvarno dobra, naša malo manje
    28.07.2007
    14:24:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 21%

    2, 2, 2, 3

    Zasto je Cimpelin opsednut kantama, pardon robotima koji pomazu glavnom junaku? Imali smo ga i u Martiju Misteriji (vidi Londonske misterije), a evo ga i u Natanu. Sam scenario je ocaj, a crtez je malo bolji od ocaja, i to iz razloga sto Cimpelin nije sam radio na crtanju ove epizode. I nije li onaj Golan omaz Dzoniju Loganu?
    09.10.2007
    16:12:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 22%

    2, 2, 2, 4

    Bijedno. Buddy cop filmovi sigurno imaju svoju draž, ali šema Nathan - Sherlock je jednostavno zamorna, i to ono, kako bi narod rek'o - zamorna do jaja. Uostalom, nije mi jasno zašto taj robot nije moderniji? Kanta s kotačima (odnosno gusjenicama) mi se čini kao nešto užasno zastarjelo. Bepi Vigna izgleda ne misli tako.

    Bilo je dosta stripova u kolekciji onog zadnjeg lika. Skužio sam ih nekoliko: Tex Willer, Pecos Bill, Buck Rogers, Rip Kirby i Gordon Link. Barem nešto zanimljivo u ovoj šugi od epizode.
    30.01.2008
    00:19:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Nije ovo ni tolko loše. Naslovnice su zakon, ova zamjenska je posebno COOL.
    08.03.2008
    22:27:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • SuperHik Srbija

    Ukupna ocjena 64%

    9, 1, 8, 10

    Prica je uredu, mada je kraj nekako...los! Naslovnica je za 10-ku i slazem se da je bolja od originalne
    25.03.2008
    18:14:00 sati
    SuperHik Srbija
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 5, 9

    Osim groznog crteza(mozda s vise truda al bolje od ovog bi mogao i ja),meni je ovo solidna epizoda.Imamo ovdje malo manje SF a malo previse istrage(al nije li Nathan na kraju krajeva privatni istrazitelj),a opet malo premalo tempa inace bi ocjene bile i vece.Nisam skuzio ko je ubojica,znaci nije mi bilo predvidivo,sve skupa ima nekog smisla - znaci okej.I da se vratim na pocetak,ova dva trontljavca od crtaca treba poterat iz Bonellija nek idu crtat pokemone!
    15.05.2008
    13:16:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Kriminalna intriga smještena u svijet animiranih holofilmova - zanimljiva epizoda s više istraživanja, a manje akcije, što je u redu. Treba Nathana malo vidjeti i u takvom svjetlu. Zamjenska naslovnica nabrijana!
    21.01.2009
    22:04:00 sati
    Panon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 54%

    5, 7, 4, 6

    Epizoda nije dosadna, ali ubija nelogičnostima. Vigna kao da je zaboravio pravila igre u Nathanu (zakone robotike, a i ona dva robota kao da su izašla iz SF filmova 50.-ih godina prošlog stoljeća). Ovime potvrđuje da je najlošija karika "bande sa Sardinije". Crtež srednje loš, ali kad vidim tko je crtao, dobro je i prošlo. Simeoni nije razočarao zamjenskom naslovnicom, ali loše je obojana.
    26.11.2009
    20:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 28%

    3, 3, 2, 4

    Jedna od užasnijih epizoda NN-a. To je ipak SF strip, a holocrtići i par robota izašlih iz nekog prastarog filma su ipak premalo. Osim toga je sve nekako obično, i baš zato razočaravajuće.

    28.12.2009
    13:37:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Jedna sasvim obična i neambiciozna epizoda kojoj baš i ne vidim svrhu u NN serijalu. Vigna je još jednom dokazao da je najslabija karika bande sa Sardinije.

    30.12.2009
    13:13:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 69%

    8, 7, 6, 6

    20.08.2010
    20:33:00 sati
    Koresh
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 45%

    4, 5, 3, 9

    Vidi kontrarecenziju

    09.01.2011
    18:26:00 sati
    drogsy
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Meni je ova epizoda dobro sijela, prvi puta u imamo humoristicni ton u Nathanu. Crtez je malo sirov, dok su obje naslovnice odlicne (cak i zamjenska).

    Inace kakva je ovo recenzija?! Vise lici na zbrzani komentar. Ovo pod hitno izbrisat i zamijenit za pravu recenziju!

    Pod zanimljivosti bih dodao i pojavljivanje Zagora (u crticu), a kasnije u Leovom podrumu mozemo vidjeti i primjerak Texovog stripa!

    09.02.2012
    13:00:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    Nathan u krimiću za djecu-dosta neozbiljno! Zagor i Čiko u crtiću? Je da je fora,ali nema baš nekog smisla...
    22.06.2012
    23:54:00 sati
    Oki
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    Sama priča nije tolko loša i nije to tolko loše odrađeno.. Ali nije niti za pamčenje.. Crtež me nekako bode u oči, nekako mi je krut.. Nije mi se, uglavnom, baš svidio.. Naslovnice su mi ok obje, mada je originalna ipak malko bolja..

    17.09.2012
    19:03:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Robot detektiv je stvarno smešan. Priča tako, tako, crtež loš.

    22.10.2012
    20:18:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 53%

    7, 2, 8, 2

    Prosječna ,pa čak i solidna ideja s lošom razradom i lošom naslovnicom. Ali crtež dosta 'diže' dojam. U početku sam mislio da će sve to s crtićima biti puno bolje i zabavnije.

    30.01.2014
    19:56:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 22%

    2, 1, 1, 10

    Priča možda i nije najlošija u istoriji NNa, ali crtež svakako jeste. Baš me zanima ko je bio urednik koji je dao novac za ove sramotne table. Sedam meseci posle veličanstvenog crteža "Duhova u Veneciji", četiri meseca posle prvog Giganta i samo dva meseca posle "Bratstva sjene" objaviti nešto ovako i onda se pitati zašto pada prodaja NN epizoda iz broja u broj. Ipak, sumnjam da je Cimpellinova olovka bila toliko loša kolko je loše Di Clementeovo tuširanje.

    12.03.2014
    23:23:00 sati
    thekide
    uredi
  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 14%

    1, 1, 1, 5

    Najgora epizoda Nathana ikad, uhvati me mala snaga čim je se sjetim. Debilna priča plus katastrofalan crtež, očajan ritam, nimalo suspensa, praktički nepostojeća naracija, nula od negativca, ništa od onog što Nathana inače čini u cjelini odličnim serijalom. Da mogu, Cimpellinovu crtežu bih dao nulu. Bljuv!

     

    04.01.2016
    12:35:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 64%

    5, 7, 6, 10

    Uff,ovakvu priču sam ja mogao napisati,sto put viđeno al opet nije bas takvo sranje od epizode.Crtez slab dosta al naslovna ubija!!!Jedna od najboljih Nathanovih!!
    25.01.2016
    20:06:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 47%

    2, 5, 6, 8

    Zaboravljiva detektivska pričica. Loši pokušaji humora.

    27.10.2019
    19:47:00 sati
    Space Marine
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Sjećam se...
    Kod: AF SA 76
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 1.10.2020. 12:49:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 220
  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 462
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 491
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 539
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1121

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1901
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1488
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1286
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1198
  • Njihalo strave
    Kod: VB PO 1
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1142

Aukcije

Forum