Oči neznanca

Nathan Never

NN LU 46 | 96 str.

Kišni su dani u Metropoli. A još su tmurniji ljudi koji sami stoje na kiši. Jedan od njih mogao bi biti i Manny Grey, telepata snimatelj i ubojica. On upoznaje Amandu Ellis, samotnicu na kiši i proživljava dane s njom. No Nathan Never unajmljen je od djevojke Lucy Vega da pronađe ubojicu njezine najbolje prijateljice Hane Owens i to prije nego ubije još jednu žrtvu. No to nije misterija jer znamo tko je ubojica, mi iščekujemo kad će ga stići kazna. Ovo je priča o ljudskoj usamljenosti i o zanosnim očima neznanca...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*6

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Neznančeve oči - Pakao - Svemirsko pješaštvo
    NN LIB 4
  • Oči neznanca
    NN LU 46

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli occhi di uno sconosciuto
    NN SR 9

ZANIMLJIVOSTI

  • Uvod je sličan melankoličnoj pjesmi Suzanne Vega «Tom‘s Dinner», a lik Lucy Vega dobila je prezime po njoj
  • Eat-o-matic podsjeća na sintetizator hrane iz Zvjezdanih staza
  • Ova epizoda je inače epizoda broj 9 u originalu ali je objavljena tek sada zato što ju je Slobodna Dalmacija iz nepoznatih razloga preskočila (isto kao i brojeve 6 i 33), pa sada Ludens popunjava te rupe.
  • Kao i za ostale naslovnice novih Ludensovih izdanja i ova je različita od Castellinijevog originala. Ovaj put autor je Germano Bonazzi koji je napravio sjajan posao!

«Dok je naručivala, momka nije ni pogledala. Uobičajeno u ovome gradu gdje nitko nikoga ne gleda u oči. Izgleda loše volje. Možda je od onih koji nikad ne zalaze u lokale. Možda voli da je roboti poslužuju. Sigurno je tako. Ne zna ni kamo odložiti torbicu. Doista, odabire pogrešno mjesto...»

Doista, odabrala je pogrešno mjesto i naravno prišla pogrešnoj osobi. Nevjerojatno je što sve sudbina može natovariti usamljenom čovjeku na leđa. Kao da nije dosta što mu je cijeli svijet srušen, što je upao u dosadnu kolotečinu od života. Kao da mu nije dosta ovog života u kojem mora biti sam. I onda iskrica života u mraku, kratka i lijepa, i na kraju opet mrak. Ah dobro,što ćeš, počet ćemo iznova! To je možda samo jedan od mnogobrojnih padova prije nego dosegnemo vrhunac. Naravno, ako ćemo dosta dugo ustrajati. I sanjati jednoroge, kako to biva u stripu.

Amanda: «Pa... Tada sam srela njega.»

Svi likovi koji se ovdje pojavljuju tragične su ličnosti. Možemo početi od samoga Nathana. Poput svih ovih u stripu, on je možda i najusamljeniji od svih. On je najviše od sviju najbliže sreći. On ovdje barem pokušava nešto napraviti. Shrvani od toliko tuge i samoće, kad jednom dobiju priliku, ne znaju je iskoristiti. Sama Lucy Vega u stripu dobiva poziv od Nathana, no ona to odbija. Zašto? Strah možda, strah od nepoznatih ili strah od bliskosti? Nešto ipak teško razumijem. Ljudi su usamljeni, tužni jer nikoga ne mogu naći. To je potpuno krivo. Dosta je samo stati usred gužve, zatvoriti oči i ponovo ih otvoriti. I vidjeti ćemo gomilu potencijalnih srodnih duša. Još jedan problem. Ljudi uvijek očekuju da će taj drugi inicirati prvi kontakt. Sjediš kraj nje, razmišljaš, gle kak je dobra cura, kad bi bar odabrala mene, kad bi bar pogledala mene. To je isto krivi pristup. Ako uvijek čekaš, mislim da ćeš se i načekati. Ili ostarjeti čekati.

Manny: «Gleda u pod, zbunjena... No na trenutak me pogledala ravno u oči.»

Što to Mannyu toliko smeta kad se dvoje ljudi zbliže? On je ESPovac i može čitati ljudske misli i snove. Pa što sad? Ne želi ostarjeti uz neznanca? Ili nikad ne želi ostarjeti uz nekoga pa stalno traži nešto novo. S nekim se zbliži, shvati da će njihov život biti jednoličan, da će ostarjeti u ljubavi i da će to biti cijela svrha njihovih života. A on to ne želi. Pošto smo mi normalni ljudi, i teško da razumijemo uzorak razmišljanja psihopata i serijskih ubojica, ono što Manny radi u ovoj priči teško je razumljivo i shvatljivo. Pošto je Manny telepata, ne mora trošiti vrijeme prateći žrtvu i glumiti voajera da bi saznao sve o njoj. On to jednostavno pročita u njezinim mislima. Po tome se i razlikuje od klasičnog ubojice. Amanda Ellis pak sasvim pasivno živi svoj život. Strah ju je kontakata, strah ju je društva, ljudi. Ne želi opet biti povrijeđena. Ne želi opet biti iznevjerena. Ona je osjećajna, emotivno krhka usidjelica koja, mislim da se bavi crtanjem stripova. Get a life, girl!

Manny: «Moji su snovi drukčiji. Vidim ljubav koja se troši iz dana u dan. Vidim dvoje staraca koji dijele umoran život, pun ponovljenih pokreta i neizrečenih riječi.»

Priča je dobra. Malo je tužna, al je dobra. Možda sam nekad gledao film na tu temu, a možda i nije bilo tako. Nema veze, pa da je i nešto malo posuđeno. Priča je dobra, ljudska. Makar govori o usamljenosti, neznancima, ubojstvo koji počinjava onaj tebi najbliži. Mislim da se rijetko nalazi ovako topla priča s jedne strane, a tako užasna s druge. Motiv usamljenosti u milijunskome gradu poput Nathanove Metropole, gdje vidimo starce kako razgovaraju sa strojevima za posluživanje. Uspješne ljude kojima jedino fali mala, ali važna stvar, a to je društvo. Razočarane u ljubavi koji se i dalje zanose idejom savršene ljubavi. I tako dalje... Motiv serijskog ubojice za kojeg nitko ne bi mislio da je ubojica. Dobar, tih, osjećajan, izgleda kao tvoj najbolji prijatelj koji zna sve o tebi. Koji izgleda kao onaj odabrani iz vlastitih snova. Kakvu sad poruku nosi ova epizoda: »Čuvaj se zanosnih očiju neznanca jer... On je serijski ubojica!» ili «Ako ne probaš, nikad nećeš saznati što si propustio... Po cijenu vlastitog života!»

Manny: «Nisi me zapitala tko sam uistinu. Nikad ti to nisam uspio reći. Ipak smo samo neznanci...»

Medda je stvarno napisao dobar scenarij. To su još one prve epizode, kad je entuzijazam najveći i kad se pišu skoro pa najbolje priče. Radnju pratimo tako da svaki pojedini segment priče, priča lik iz svoje perspektive. Tako Medda može ubacivati vlastita razmišljanja likova, umjesto da se priča sam priča. Casini, mislim da je malo bolji od prijašnjih epizoda. Frizure su nešto za što on ima najviše smisla. Naslovnica je ovaj put možda i bolja od originalne Castellinijeve. Tek ova Bonazijeva otkriva pravu atmosferu ove epizode. Čovjek pognute glave usred ulične vreve. Čovjek sam, usred toliko ljudi i živosti. Odlično. Sad mi je baš drago što se Berni vratio na ove zaostale epizode inače nikad ne bi pročitao ovakav mali dragulj na hrvatskom jeziku.

Manny: «Kao uvijek, na kraju smo samo neznanci.»

Naprijed

NN SD 6/7 Zabranjena zona

NN SD 8 Pakao

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Jedna od najboljih Nathanovih epizoda!!!!
    15.09.2003
    14:46:00 sati
    benx40
    uredi
  • VJ

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 4, 8

    Prica je pateticna, od pocetka kao da pokusava od citatelja izvuci neko suosjecanje sa likovima medjutim na vrlo iritantan nacin (barem sam ja dobio taj dojam). Crtez varira od zanimljivog do katastrofalnog u pojedinim kadrovima.
    16.09.2003
    16:48:00 sati
    VJ
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 8, 10

    Hm, čudna epizoda. Čudan način za progovoriti o usamljenosti. Jer to bi trebala valjda biti tema i ideja ove priče. Dobro je dočarana atmosfera sjete kroz tu kišu (nije grijeh preuzeti motiv iz klasika, Blade runner) i to je otprilike sve što ova epizoda nudi. Barem mi je na trenutak učinila poželjnom kišu, koju inače mrzim, mrzim. Sama radnja oko hvatanja ubojice nije ništa posebno. Ni ubojica ESP-ovac nije baš prejasan. Htio bi ljubav, ali ipak ne bi htio?! Ne prolaze mi te fore. Nisam znao da je ovo jedna od prvih epizoda, pa mi je sad i jasniji potpis na kraju, iz 1991, što mi je odmah bilo čudno. Po meni, ovaj broj nije u rangu sa odličnim početnim epizodama, tipa Ljudi sjene, Pakao itd. Ipak je Dylan Dog bolji za ovakve teme, živote marginalaca, njihove želje i strahove. Zamjenska naslovnica odlična, bolja od originalne.
    16.09.2003
    19:38:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Previse melanholicna epizoda.
    20.09.2003
    11:29:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 6, 10

    Priča veoma dobra, iako su likovi malo prekonstruirani. Prekrasna naslovnica, potpuno pogođena sa pričom. Crtež veoma nekonsekventan, izgleda kao da ga je crtao trogodišnjak. Genijalno darovit, ali ipak trogodišnjak. :)
    23.09.2003
    15:54:00 sati
    Sen G.
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 4, 10

    Prica nista posebno, crtez mi se ne svidja. Ima puno boljih NN-a.
    Ali, sto mi je najvise smetalo... Kako takav mulac s onako tupavom frizurom uspije zbarit 4 trebe?!?! Ful naivno. :))
    24.09.2003
    12:40:00 sati
    gari
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    8, 9, 3, 9

    priča dosta dobra,crtež osim možda par kadrova totalna katastrofa, ne zato što je Cassini toliko loš, već što Bonelli ima genija koji bi od ovoga napravili fantastičan strip.Ah, ali još od djetinjstva navikao sam da se ovo može dogoditi s Nathanom.Šteta, tako dobar strip, a tako loše odrađen...
    naslovnica u ludens izdanju je sjajna,ovdje se LUIGI SIMEONI iskazao više nego na prošloj (maskirani osvetnik).Castellinijeva je isto super.
    25.09.2003
    10:49:00 sati
    nikola
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Ne toliko dobro koliko je scenarist pretendirao, ali ipak nadprosječno i na trenutke (barem meni) dirljivo
    27.09.2003
    21:30:00 sati
    Ned Mace
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Priča je dobra, ali ipak ne spada u Nathana Nevera. Pošto dolazi svaka tri mjeseca, očekivao sam akciju, a ne ljubavnu priču. No, može proći.
    28.09.2003
    10:14:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    2, 9, 4, 3

    Ja nisam baš neki kritičar i ovo je subjektivno...
    Priča je jaaaako DOSADNA.
    Dugo nisam čitao NNe, ali još se sječam koliko su me zanjimali prvih cca 20 brojeva(sa nekoliko iznimaka).
    Manny je IMO tako slab lik, a amanda, koja bi valjda trebala pobuditi neke osječaje je jako dosadna.
    Svidjeli su mi se Nathanovi monolozi, a crtež je na nekim mjestima odličan a na nekim katastrofalan.
    Naslovnica je prilično dosadna.
    Ovo je ponavljam subjektivno i koliko god ja pljuvao ovaj broj, NN mi je ipak jedan od najdražih stripova. svakiwqeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeqwe strip
    02.10.2003
    19:57:00 sati
    ads
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Nemam riječi kojima bi opisao koliko me ova epizoda zadivila i oduševila.Multimiljunski grad a ipak ljudi su usamljeni i to ih toliko ubija da se jednostavno boje zajedničkog života.Gotovo da i nema akcije,ovo je jedna obična životna priča koja možda važi i za ovo naše vrijeme.Nathan kao lik rastura.Ne bih rekao da je previše melanholičan,on mi je nekako najvedriji i najoptimističniji od svih likova u ovoj priči.I konačni obračun sa ubojicom me zadivio a završna scena u onom kafiću kad se djevojka boji ući u kafić gdje sjedi Nathan je jednostavno - do jaja!Casini mi je ovdje vrlo dobar,akcione scene su mu fantastične(pogotovo kad Nathan uleti kroz prozor u stan gdje se skriva onaj kriminalac) ali ponekad je stvarno koma.Međutim,treba mu priznati da je kroz kišu dočarao fantastičnu atmosferu i zato mu dajem visoku ocjenu.Nalsovnica savršeno oslikava o kakvoj se priči radi.Definitivno jedna od najboljih epizoda NN koje sam čitao.Svaka čast!
    05.10.2003
    14:12:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    Zaista fina i odlicno urađena prica o neshvacenoj licnosti, koja možda pokusava da si normalizuje život, no na kraju preovlada njegova prava priroda,na žalost surova. Sve u svemu, odlicna epizoda- pravo za odmor od tolike akcije i fantastike. Preporucujem svima!
    14.10.2003
    19:23:00 sati
    Jandric
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Prilično kvalitetna 'Bladerunnerovska' epizoda. Malo lošiji crtež, mada nikad nisam ni volio Casini-a, možda bi bilo bolje da je ovo crtao Mari. Naša naslovnica je čak i bolja od talijanske. U duhu epizode. Melanholična.
    24.10.2003
    11:41:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 58%

    5, 8, 3, 10

    Jedna od onih čudnih epizoda u kojima Nathan pokušava da bude Dylan. A ne ide mu... Pride, crtež je skandalozan.
    31.10.2003
    14:22:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    15.11.2003
    13:01:00 sati
    Brdar
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Sasvim solidna epizoda. Zanimljivo je da mi je Djole uzeo rijeci iz usta :) Stvarno izgleda kao da Nathan zeli biti kao Dylan. Kao da ova epizoda pokusava da bude vise od prosjecne, ali joj to ne uspijeva:) U smislu sa poistovljecenjem ubojice sa NN-om na nekom zajednickom nivou, ali to bas i ne polazi za rukom :) Crtez bi bio za vecu ocijenu, ali NN izgleda drugacije iz stranice u stranicu. Nekad je detaljan, a nekad kao skica (nesto kao Marijev). Please, ili jedno ili drugo :)
    31.01.2004
    06:33:00 sati
    D.J.
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    Fenomenalna epizoda,jedna od najboljih Nathan-ovih
    05.02.2004
    18:35:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Moj osobni favorit za najbolju epizodu Nathana Nevera ikada ispričanu, i to od strane koga drugog do nenadjebivog scenarista Michellea Medde. Uzeo je Nathanov svijet, njegove simbole, njegovu nemilosrdnost, otuđenost i prešaltao ga na jednu višu frekvenciju. Megapolis budućnosti, s takvom koncetracijom populacije praktički sabijenom jedna na drugu, ali sa trunkom jedva ikakovog (stidljivog) pogleda, dodira, kontakta... grad koji umjesto da spaja, razdvaja, otuđuje, jer propagira samoću kao jedinu sigurnost. Grad u kojemu si okružen masom, ali samo si još više udaljen od nje... Grad koji razara nadu, iluzije o ljubavi, ljudskosti, humanosti i poštenju... jer oči neznanca kriju tajnu, i čuvajte se njegova varljiva pogleda.
    13.08.2004
    17:11:00 sati
    kiky
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Nathan Never inače nije strip po mom guštu, ali sam kupio komplet sa po tri Nathana. Među njima bio je i ovaj. Nije me se baš dojmio, a od tada nisam kupio ni jednog Nathana. Bolja mi je ona druga naslovnica kao u originalu.
    12.10.2004
    09:32:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    7, 3, 1, 9

    Prica nije losa, premda po meni nekako nedoradena. Crtez je vec nesta skroz neoprostivo, vidio sam i scenarije koji izgledaju mnogo bolje. Premda mi je naslovnica fenomenalna, jako dobro prikazuje atmosferu koja vlada cijelo vrijeme.
    12.10.2004
    21:50:00 sati
    poshtar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Eto mi ga još jedan Nathan koji odudara od ostalih.Ne kažem da melankolija i povučenost u sebe nisu jedna od
    glavnih značajki Nathana Nevera kao lika.Ovo mi je prvi put da mi je domaća naslovnica bolja od talijanske.
    01.06.2005
    14:25:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Da i ja dam malo kritike. Prvo, zašto ubojica ubija žene? To uopće nije objašnjeno... Drugo, kako su se mogle zaljubiti u njega kad ima frizuru i facu nekog totalnog bezveznjaka? Volim Meddine epizode ali ova je puna filozofija i ostalih gluposti...ništa posebno. Crtež je zaslužio vrlo dobru ocjenu, a zamjenska naslovnica opet na isti kalup (ne bi bio problem da nisu takve i originalne De Angelisove). No, barem je dobro obojana...
    13.11.2005
    23:43:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Priča mi nekako ne odgovara za jedan SF strip serijal, bolje bi pasala ,recimo, DDu. Crtež na nekim djelovima pristojan, a na nekim živi užas. Hr naslovnica najboji segment ovog stripa, bolja je čak i od orginalne.
    05.04.2006
    22:37:00 sati
    Vorador
    uredi
  • darkraver

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    ma,sad tek vidih da mene nema u komentarima...nedopustivo!!!:D.ova epizoda je savršena...samo jedna riječ ˝BladeRunner˝...meni inače među top 5 filmova svih vremena.a ova epizoda je odličan tribute!!!
    zadnji pogled Mannya prije skoka če mi ostati dugo,dugo u sjećanju.ovo je strip koji me je dirnuo u dušu.to može samo Nathan Never!!! ;D
    05.06.2006
    16:17:00 sati
    darkraver
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    život, ljubav, smrt... jedan vječni trokut, jedan od izvora inspiracije mnoštva scenarista. trokut mnoštva sjajnih epizoda. a tu je i nešto što niko od nas ne voli. to nešto je usamljenost. tako imamo i nathana upletenog u ovaj čudesni trokut. a tu je i kiša, da svemu tome doda i malo svoga šarma. zanimljiv epizoda, jedan malo drugačiji nathan od onog na kojeg smo navikli. medda je na dylandogovski način pokušao da predstavi motiv ljubavi, smrti, usamljenosti. koliko mu je to uspjelo, ocijenite sami.
    27.09.2006
    19:52:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 38%

    3, 2, 6, 5

    WTF is this? Ocekivao sam Natana Nevera a ne Natana Doga. Doduse, koliko je suntav Natan u ovoj epizodi i lici na onu Barbatinu nesrecu. Ali to meni ne treba. SF, Star Warse i Trekove - to bre hocu; ima dovoljno Rujua, Faracija i ostalih, ako mi se citaju smokljive epizode.
    04.12.2006
    05:55:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Prekrasan strip..mada nisan bio nešto posebno zadivljen kad je izašao, ali sada..bah, valjda starin...Medda fenomenalan, Casinijev crtež puno bolje izgleda sa kišon u pozadini :), Simeoni odličan..Srećom nemamo originalnu naslovnicu..još jedna ljudskija epizoda Nathana..te su mi najdraže 
    16.06.2007
    00:20:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    jako lijep strip, emotivan, meni ide u top 10, ova naša naslovnica je bolja od originalne
    04.08.2007
    21:08:00 sati
    ken2
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Prenaporno je ovo čitati. Medda je pretjerao s patetikom. 'Oću SF u NN-u.
    26.09.2007
    22:17:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Nathan u tužnom, kišnom, melankoličnom ruhu. Meni se ovo ne samo sviđa, nego je vrhunski. Medda svojim scenarijem čitatelja tako dobro unese u priču da se čita u jednom dahu. Casinijev crtež ekstremno varira od katastrofalnog do vrhunskog, ali zahvaljujući odlično prensenoj atmosferi, ipak, vrlo dobra ocjena. Ajme što bi ovo bilo dobro da je Mari crtao!! Simenonijeva zamjenska naslovnica puno, puno bolja od orginalne Castellinijeve.
    12.02.2008
    01:13:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Solidna epizoda, ali ništa više. Jedino što odskače je fenomenalna Bonazzijeva naslovnica, koja uvelike nasmašuje Castellinijevu.
    08.03.2008
    22:24:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Jedan čudni Nathan Never, koji nikako ne spada u one prve epizode. Kao da je Slobodna Dalmacija to znala, pa ga je prepustila Ludensu. Inače solidna epizoda, ali ništa posebno. Nije objašnjeno zašto je taj lik ubijao, taj dio nije uopće ni dotaknut, samim time ono na kraju (kad poštedi ženskoj život) nema smisla. Crtež varira, mislim da Casini može bolje (ali i gore;)).
    16.03.2008
    02:07:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Moje mišljenje o ovoj priči je vrlo dobro, čak odlično. Priča je puna one melanholije koju je bilo moguče osjetiti u prvim brojevima Nathan Nevera (npr. u "Zabranjenoj zoni", "Jedanestoj zapovjedi" ...). Bit ove epizode nije u odgonetavanju razloga ubojice. Bit nije čak ni u tome da li če nathan uhvatiti ubojicu. Bit su emocije koje su rezultat određenih zbivanja. Naslovnica u ludensovom izdanju je odlična. Orginalna naslovnica je inače ljepa, no nije pravi odraz priče. Zaključak: Pun pogodak 
    19.04.2008
    18:55:00 sati
    nikdo
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Fenomenalna epizoda i jedan od poprilično rijetkih slučajeva gdje mi je zamjenska naslovnica bolja od talijanske.
    20.12.2008
    17:49:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Nisu mi baš omiljene ove Nathanove emotivne epizode. U redu je to, ali ipak uvijek treba biti visoka količina akcije. Zamjenska naslovnica odlična!
    21.01.2009
    22:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Strip koji mi je u NN top 5! Koliko god Serra odlično prikazuje glavnu radnju i kontinuitet u priči, a Vigna se fino snalazi u prikazivanju prošlosti glavnog junaka, tako Medda prikazuje tu emotivnu crtu na jedan genijalan način! Baš zbog tog teškog bremena prošlosti i velikih emocija u njegovu životu koji ga prate kroz sve priče Nathan je fantastičan. Srž cijele priče stripa-otudjenost se lako može prebaciti i u današnje vrijeme. Zamjenska naslovnica vrhunska!
    10.12.2009
    13:10:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 5, 10

    Crtače koji ne umeju da nacrtaju lica likova u stripu (što je verovatno i jedan od najtežih zadataka koji su deo tog zanimanja, doduše), trebalo bi najpre uputiti na dugotrajno vežbanje i tek im onda dati posao!
     
    Atmosfera koju je dočarao Cassini je vrhunska, radnja lepo teče, ali se ja redovno zgrozim kada naiđem na loše nacrtana lica likova. Prosto, ne mogu to da podnesem! A u SBE stripovima je to gotovo uobičajeno... (Prva asocijacija mi je jedna od najboljih MM priča, "Strava u Providensu" i Riccijev crtež...)
     
    Šrafiranje je moglo da bude zanatski nešto bolje, ali rezultat nije izostao, iako deluje početnički. Evo kako je istu tehniku upotrebio Garry Gianni (čovek koji je nastavio da crta "Princa Valianta" nakon J. C. Murphyja) u jednoj od epizoda "Batmana" kreiranih za "Black & White" antologiju...
    http://www.garygianni.com/batman.asp
     
    Zanimljivo je da Manny Amandu izvodi baš u restoran-cepelin, ali kako je ova epizoda iz 1991., a pomenuta Šišmišova iz '96., who knows - možda je Gianni kopirao Casinija? :))
     
    Stoga, za crtež bi išla dobra ocena zbog atmosfere, ali kako je znatno kvare lica likova - neka bude 5.
     
    Glede priče, sve zavisi iz kog ugla ovo posmatrate... "Nathan Never" nije samo akcioni sci-fi strip, već melanholija, kao njegov sastavni i esencijalni deo, donosi baš i ovakve epizode. S tog aspekta, priča je odlična. Može zasmetati nerazjašnjen motiv ubice, koji nam s te strane ostaje neznanac do kraja, ali u tome ovde i nije poenta!
     
    Ovo je jedna od priča gde je važnije šta i kako se dešava, od toga zašto se dešava, i kao takva sjajno funkcioniše. Ko ne voli taj tip priča, bilo književnih, bilo filmskih ili stripskih, neće mu se dopasti ova epizoda. U suprotnom - uživaćete u čitanju.
    10.12.2009
    18:41:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 6, 10

    Dylan Dog otišao u budućnost, posijedio i radi za Agenciju Alfa? Ne, Nathan Never je ovo, ali u maniri novijih DD-a. A ne volim novije DD-e.

    Ova naša naslovnica je dosta bolja o dtalijanske.

    26.01.2010
    17:40:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Ovo mi je jedna od omiljenih prica Nathan Neverovog serijala: poeticna, emotivna, lijepa, tuzna, i u neku ruku doista romanticna.  Onaj Manny Grey je jedan od najsimpaticnijih ubica od svih vremea u svijetu stripa; covjek moze da se sazali na njega, iako je tip u stvari monstrum.  Crtez mi se puno svidja, isto tako i naslovnica.  Jedina mana koju stvarno imam je onaj dio u scenariju gdje Sigmund pomaze Nathanu da otrkiju lice tipa na video kaseti, iako je tip sakrio lice svojim rukama; onda Sigmund nekako 'kobejagi' s nekom novom tehnologijom uspijeva da otkrije pravo lice covjeka (u ovom slucaju, to je Manny Grey), iako u stvarnosti to je bilo absolutno nemoguce.  Jebe se mene kakva je ta nova tehnologija, i koliko je sve to 'advanced'; jednostavno nije moguce tako nesto raskrinkati ako se covjeku uopste faca ne vidi na videu.  Ali eto, to jeste greska scenarija, i nekako je doista glupa.  Sve drugo je odlicno, i zato ostale ocjene su mi vrhunske.

    20.11.2010
    18:00:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    Stvarno cudan strip. Procitao sam ga nekoliko puta i svaki put na mene ostavlja drugaciji dojam. Snazan, realan strip u Meddinom stilu, mozda malo patetican ali to mi u ovom trenutku uopce ne smeta. Svijet je pun raznih pacijenata i ludjaka i usamljenost je zajebana stvar. I sami zivimo u takvom svijetu, prebrz zivotni tempo, ljudi se sve manje ponasaju kao ljudi... tako da je u tom smislu strip realan i govori o vjecnim problemima.

    27.03.2011
    19:12:00 sati
    Manetola
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 6, 9

    Epizoda koja mi svakim novim čitanjem postaje sve bolja i bolja. Medda na stvarno izvrstan način prikazuje otuđenost i usamljenost u milijunskom gradu, a najbolji dijelovi priče su upravo unutarnji monolozi likova te mi nisu baš jasni komentari koji ovo poistovjećuju s Dylanom Dogom. Casini ovdje na momente dobar, ali dobrim dijelom crtež mu graniči s amaterskim. Zamjenska naslovnica je izvrsna, za razliku od Castellinijeve, odlično prikazuje tmurnu atmoaferu epizode.

    24.04.2011
    18:47:00 sati
    drogsy
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Epizoda je savršena.. Možda je to samo moje subjektivno mišljenje, jer sam u posljednje vrijeme i sam nekako usamljen, pa pročitavši ovu priču baš ovih dana, sam se nekako našao u njoj i dirnula me.. Dobar scenarij, kao što neko rekoše, malo odmora od akcije i pustolovina.. Doduše, malo možda ne spada u Nathan Never serijal, ali nema veze.. Crtež nije baš najbolji, ali prolazi.. Naslovnica također, savršena.. Jasno dočarava tu usamljenost ove epizode..

    28.08.2011
    15:25:00 sati
    allessi
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 70%

    8, 8, 4, 10

    Zanimljiva epizoda, nesto kao triler smjesten u Nathanov svijet. Ali crtez je malo los.

    02.01.2012
    13:59:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Priča je odlična. Neko je več komentirao, da ima atmosferu Blade runnera. Veliki grad, usamljeni ljudi, robotika sve naokolo, i lov na čovjeka. Ovdje mi je i zamjenska naslovnica odlična.

    22.10.2012
    20:37:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Ok krimić. nisam više ni očekivao. U crtežu nekoliko odličnih kadrova.

    05.11.2012
    12:18:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 7, 10

    Jedna od najboljih Nathanovih epizoda, Bonazzieva naslovnica bolja od originala, dobro je vidjeti da ovaj strip nije samo znanstvena fantasitka i da se može napraviti odlična epizoda bez korištenja andorida, robota itd...

    27.05.2013
    21:47:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    14.12.2013
    20:54:00 sati
    velka031
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 4, 8

    Predvidljiva i patetična priča koja ne zaslužuje kultni status koji je tokom vremena stekla. Casinijev crtež je dobar u nekim srednjim kadrovima, ali krupni kadrovi su mu katastrofalni. Njegovi likovi bi mogli bez ikakve dorade da se premeste u svet Alana Forda i malo ko bi primetio da se nešto ne slaže. Meddin scenario je obećavao ali se na kraju ipak sveo na klasičnu krimi priču: policajac obavezno pobedi, žrtva obavezno preživi a zlikovac ob...

    Posle ove epizode sam se pitao dal da uopšte nastavljam sa Nathanom ali onda je usledio Pakao i novi NN fan je rođen.

    12.01.2014
    18:16:00 sati
    thekide
    uredi
  • marko15532

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Upravo sam se susreo sa Nathanom Neverom i krenuo redom od nulte epizode. Jednom mi je neko rekao: "Ako priča nema nikakve veze sa stvarnošću, zašto je ispričati?" Ovde je veza sa stvarnošću manje adolescentna nego u prethodnim epizodama, i to je dobro za jedno izdanje koje će stajati na polici dugo vremena.

     

    Ličnosti u epizodi su mi dobro osmišljene a celom pričom vlada jedan izvanredan integritet tako da se stvar zaista pretvara u umetnost. Mentalno sam se odupirao upuštanju u poruku priče - i uostalom suštinu ubičinog poslednjeg pogleda kao i poslednje scene stripa: da je večna ljubav iluzija, tako da s jedne strane ostati zajedno znači postepeno uništiti iluziju a, s druge strane, razići se znači abdicirati svoje težnje i pririodu. To ostavlja samo jedno rešenje. Naravno, problem rezona je u nedostatku kompromisa. Moramo se miriti sa istinom i ne tražiti apsolutno u drugome. Glavni junak je proponent - fundamentalista čiste ljubavi, koja se drugima (Romeu i Juliji, samom Nathanu) ostvaruje putem tragedije koja prekraćuje romansu bez namernog dejstva junaka.

     

    Nadam se da će biti još ovakvih epizoda. Ove knjige su previše skupe da bi se samo bavile raketama. Kompjuteru, hvala što me sasluša.

    16.02.2014
    12:01:00 sati
    marko15532
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 71%

    8, 8, 5, 8

    Jako dobra priča,nažalost po meni ono što kvari ovu epizodu je loš crtež.

    07.01.2015
    23:27:00 sati
    Wayto
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Zanimljiva melankolična priča s atmosferom Blade Runnera. Šteta da motiv ubojice nije bolje razjašnjen. Izvrsna Ludens-ova naslovnica. Saznajemo da je Nathan zapravo udovac, a simpatičan je njegov bezuspješni pokušaj zavođenja Lucy Vege.

    23.05.2016
    09:23:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    dobar, o ljudima koji se nisu snasli. ide mu, ko dilanu. sjajno uklopljno u sf

    01.09.2016
    16:35:00 sati
    kasper
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 7, 10

    Ok epizoda ali nista posebno,naslovnica(ludnesova)fenomenalna!

    18.11.2016
    22:12:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Izvrsna Meddina epizoda. Scenarij se savršeno uklopio u priču i dao je realan i melankoličan ton. Mislim da ta priča u svakome od nas budi neki osjećaj tuge jer se stvarno možemo poistovjetiti koliko-toliko s nekim problemima likova (pogotovo Nathana) te strah samoće i ništavila ako nam se uruši trenutni poredak u životu. Crtež je vrlo dobro slijedio ideju scenarija. Zamjenska naslovnica je bolja od originalne!

    31.03.2018
    20:11:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Moram priznati da ovdje ne dijelim mišljenje većine. Sceanrij je jednostavno na razini da se može pročitati i to je to. Ok, stvarno je ta jedna otuđenost, tuga i melankonija dobro prenesena ali izvan toga priča ne funkcionira na način da kvalitetnije zadobije čitateljevu pažnju. Casini mi je zasad najmanje dobar Nathanov crtač, a ovdje se posebno "iskazao". 
    Sve u svemu, priča je imala potencijal ali se na kraju svela na meni jednu od najmanje dobrih NN priča.

    24.03.2019
    02:47:00 sati
    mladjo
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 302
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 524
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 859
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 458
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 343

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2766
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1870
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1438
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1272
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1193

Aukcije

Forum