Strava ispod nule

Nathan Never

NN LU 49 | 94 str.

Nathana nalazimo u rudarskoj bazi Arktik 3 pod krinkom nekvalificiranog radnika. Zapravo on mora pronaći dokaze pomoću kojih će konačno dolijati zli krijumčari opasne droge - polikloričnog euridala. Na stanicu dolazi paket nove pošiljke, a na Nathanu je da pod okriljem snijega pronađe krivca.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 64%

Priča 6

Scenarij 5

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 66%

P*6

S*6

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ostrvo smrti - Nevidljiva sila - Teror ispod nule
    NN ARK 2
  • Ostrvo smrti - Nevidljiva sila - Užas ispod nule
    NN GOLC 2
  • Strava ispod nule - Zabranjena zona - Ljudi sjene
    NN LIB 3
  • Strava ispod nule
    NN LU 49

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Terrore sotto zero
    NN SR 6

ZANIMLJIVOSTI

  • «Outland», 1981. g., redatelj Peter Hyams, postoje reference iz ovog filma, poput droge polydichloric euthynol (NN – Poliklorični Euridal) i općenito rudarske kolonije
  • Vidi Ludens NN #44 «Zaraza», isto priča o gore navedenoj opasnoj drogi
  • Str. #51, radnik se opušta uz američki strip Srebrni letač (radnik očito kao i Nathan voli čitati antikne stvari)
  • Naslovnica, koju je radio Germano Bonazzi, naravno nije ista kao i kod originala kojeg je radio Claudio Castellini.
  • Ovo je posljednji broj iz retrospektivnog niza, a idući 50-ti, Bernard obećava da će biti 50-ti original

Ova epizoda dolazi nam iz daleke 1991. kad je strip NN bio još u povojima, a publiku je još trebalo navući na našeg junaka. Ovaj put Vignin scenarij odveo je našeg junaka u ledenu pustoš Arktika u rudarsku bazu Arktik 3. Nathan goes undercover pod imenom Thomasa Ripleya, a cilj je prikupiti dokaze koji će inkriminirati kompaniju da se bavi lošim poslovima. Ti loši poslovi sastoje se od prerade čistog sastojka droge u proizvod spreman za korištenje. Kompanija koristi tu drogu za povećavanje učinkovitosti radnika u rudnicima. Poliklorički euridal navodno izaziva genetske poremećaje već kod sljedeće generacije. A gdje su onda deformirani potomci rudara u bazi? Ako je droga izazvala tako veliku prirodnu neravnotežu i utjecala na veličinu i agresivnost polarnih medvjeda, kakav li je tek utjecaj na čovjeka koji sigurno koristi čišći proizvod te droge? A zašto, pobogu, nije prikazan utjecaj te droge na rudarima, mislim, na konkretnom primjeru? I zašto nisu naglašeni neki neljudski uvjeti rada? To bi ostvarilo veći efekt na čitaoca.

Ova droga pojavljuje se u više epizoda, a još jedan primjer mogli smo vidjeti u Ludens NN #44 «Zaraza». Prema informacijama koje su nam dali scenaristi, droga potječe iz laboratorija na Marsu, a na Zemlju se ona prevozi preko mrtvih trupala u očnim jabučicama. U čistom je stanju, kažu, veoma poguban za čovjeka, a eto, djevojka iz «Zaraze» živa je transportirala čisti sastojak na Zemlju. Doduše, nije preživjela, ali iz drugog razloga, jer je pokupila još jedan smrtonosni proizvod, StrikeShape virus!

No vratimo se mi našoj stravi ispod nule, koja nam već prvom stranicom nagoviješta polarne uvjete i krajolike prekrivene snijegom. Ogromni rudarski kompleks nalazi se usred ledene pustoši i crpe se ne znam koji dragocjeni minerali. Rudarska struka uvijek trpi, pa nalazila se bilo gdje i bilo kada. Kompanije, kao i uvijek, žele izvući maksimum iz niskokvalificirane radne snage ili kažnjenika koji su tu primorani raditi. Droga, naravno, poboljšava radni kapacitet radnika, a to znači povećanje radnog učinka po jedinici sata. Veći radni učinak, veća zarada za kompaniju.

Nathan, koji je naravno pod krinkom, igrom slučaja unovači i doktora Liveseya, dušebrižnika, kojeg pogađa ta neljudskost menadžmenta kompanije i on znajući u kakvu se smrtonosnu igru uvlači, želi doći do istine. A istina, isto kao i radoznalost, skratila je mačku za glavu. Zli ravnatelj Richard Shepard tipični je primjerak čovjeka žednog profita. Naravno, nije mu svet ni ljudski život, a niti prirodna staništa polarnih medvjeda. No nije to ništa neobično, kad iz svega onoga prije navedenog možemo rezonirati kakvu politiku igra vodstvo kompanije. Profit at any cost!

Richard Shepard u trenutku oduševljenja: «Nećeš mi više kvariti planove, Nathane Neveru!»

Još ćemo spomenuti tri lika koja dolaze na stanicu i jedan od njih je transporter zloglasne droge. Hoće li hrabri i pronicljivi dečko Nathan uspjeti na vrijeme odgonetnuti identitet te osobe i, tako mi svega, da li će uspjeti preživjeti? Na sva ta i druga pitanja, dragi čitaoci, možete pronaći odgovor čitajući ovaj strip! Neizvjesnost je velika. Tu su osobe A, B i C. Osoba A je zamjenska doktorica Lucy Boone, ponosita, dugonoga i arogantna crnka (crne kose!). Osoba B je Samuel B. Peacock, zaposlenik u odjelu proračuna, mali simpatični debeljko (ma neki beznačajni činovničić, potrošna roba!). Osoba C je Hank Plummer, mutant radnik iz kaznionice San Sebastian (s ugrađenim bioničkim dijelovima!). Tko je krivac? Usluga, paun ili vodoinstalater? Take your pick, sigurno nećete pogriješiti! A tko je anđeo čuvar Nathana Nevera, nadređeno biće koje bdije nad njim i upada u zadnji čas da ga spasi? To je državni tužitelj Ferguson, veliki pobornik pravde, ali nažalost, on mora postupati po zakonu. Sva sreća da postoje usamljeni borci za pravdu koji ne mare za propise i koju su uvijek spremni uložiti vlastitu glavu za dobru stvar.

Mora se reći da je mjesto radnje savršeno izabrano i da je moćna droga dobar pokretač radnje, a da je zgodna i fora sa mutiranim medvjedima koji se iživljavaju nad jadnim turistima i radnicima. I to je to, dalje nema ničeg inventivnog. Dobre ideje, no za mene je scenarij otišao u krive vode iliti Vigna se ovdje kreće pogrešnim kolosijekom (Runaway Express – ma kuda ćete bježati?). Nek se prikazuju neljudski uvjeti radnika, mutirano potomstvo radnika zatočeno duboko ispod ogromnih rudnika, uništavanje gnijezda onih ogromnih zvijeri, neka ekološka naricanja zbog uništavanja prirodnih staništa tih divnih životinja, i tako redom... (Možda neke bizarne stvari???)

Završna riječ. Scenario je mogao biti i bolji, u svakom slučaju, a mogao je ispasti i mnogo gore. Bonazzi kao crtač, ne odstupa od nekog prosjeka. Kad se malo usporede, njegovi ostali radovi u NN (SD #02 «Crni monolit», SD #11 «Iza zvijezda»), ne pokazuju niti poboljšanja, a niti neko srozavanje. Poimanje individualnosti svakog lika, tj. lica nekih likova se totalno poklapaju u više epizoda. Kao da Bonazzi kao redatelj osobno voli da mu likove glume isti glumci (kao što npr. John Woo preferira Nicholasa Cagea u svojim filmovima). Svi Bonazzijevi likovi već su viđeni. Btw. nije se ni proslavio crtanjem ovih naših zamjenskih naslovnica. Ovako u globalu rekao bih da je ovo neko standardno ostvarenje koje ne utječe uvelike na tok glavne radnje u svijetu NN, a niti je neki napeti SF romančić kojeg ćemo prepričavati svojim unucima za nekih 50-tak godina prije spavanja. Zapamtite pojam Poliklorični Euridal, a strip stavite na policu pokraj ostalih u kolekciji. Onako ležerno...

Naprijed

NN SD 5 Nevidljiva sila

NN SD 6/7 Zabranjena zona

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • bagi

    Ukupna ocjena 25%

    3, 3, 2, 1

    Strip i nije toliko loš,ali jedna stvar mi već počinje gadno ići na živce i ujedno mi bitno utječe na ocjenu cijelog stripa a to su ove BIJEDNE Bonnazi-jeve naslovnice.Vratite nam Castellini-ja.The end.
    22.04.2004
    17:02:00 sati
    bagi
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Sasvim pristojna epizoda! Zanimljiva priča, dinamična, nije dosadno, lako se čita. Čak i jedna od boljih epizoda Nathana Nevera, ali naravno ne najbolja!
    23.04.2004
    20:01:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    3, 3, 4, 9

    Očajno. Baš su sranje ove preskočene epizode NN, ova zadnja dva broja su najgori Nathani koji su izašli kod nas. Dajte nešto zanimljivije, malo pravog SF-a. Crtež je isto bezveze, naslovnica mi se sviđa, ima dobru boju, paše za oči.
    23.04.2004
    20:50:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 60%

    7, 5, 5, 9

    Nema se puno toga za reći.To sa drogom ne drži vodu,ko što kaže Deecay,gdje je utjecaj droge na ljude?Trebali su to malo više razraditi..Fora su mi ti poludjeli mutirani polarni medvjedi,podsjeća me to malo na kultnu epizodu Lovci i Lovine.Akcija na vlaku je dobra i to je ujedno sve.Bonazzi loš kao i uvijek a naslovnicu mislim da je crtao Casini (barem tako stoji na sajtu u Galeriji).Sve u svemu - još jedna dosta loša epizoda koja se odmah zaboravlja, ali nema veze, završili smo sa preskočenim epizodama i jedva čekam redovni broj 50!
    23.04.2004
    22:27:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 9, 6, 9

    nije Bonazzi crtao naslovnicu. Znam da tamo piše da je, piše i na 2 broja gdje se vidljivo potpisao Luigi Simeoni, pa ne znači da što piše da je Bonazzi da stvarno i je. crtač stripa i naslovnice nebo i zemlja. Bonazzi je nacrtao jedino za "Smrtonosni projekt" i mislim da je ovaj idući, "Morski grabežljivci". :))
    26.05.2004
    12:05:00 sati
    nikola
    uredi
  • nazgul

    Ukupna ocjena 62%

    5, 6, 7, 8

    ovaj broj nisam kupio, pa sam ocjene dao po sjećanju jer je ova navodno *preskočena* epizoda od strane SD, bila objavljena negdje za vrijeme prvih brojeva u novinama slobodna dalmacija kao prilog TV programu...(još su neki epizode raznih junacaka objavljene tako, ne sjećam se više koje)
    27.05.2004
    18:11:00 sati
    nazgul
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 51%

    5, 4, 5, 9

    ništa posebno
    20.09.2004
    08:01:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 51%

    3, 4, 7, 9

    DeeCay je lepo nabrojao šta bi moglo da popravi ovu epizodu. Ovako, imamo polarnu bazu i mutirane džinovkse medveda, a to opet nije horor, već samo ima njegove elemente. Čak ni Castelinijeva naslovnica nije nešto posebno...
    27.10.2004
    11:23:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    4, 4, 4, 6

    Hvala bogu da SD nije preskočila još Nathana...
    20.11.2004
    11:32:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantasticna epizoda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    11.05.2005
    18:07:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Totalno san uživa u ovoj epizodi.Jedino je naslovnica lošija.
    21.07.2005
    15:08:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Opet jedna priča koja nije ni po čemu posebna, a opet je dobra i zanimljiva. Bonazzi mi je dobar crtač, a naslovnica je dobra, jednostavna...
    13.11.2005
    23:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Priča je , u biti, dosta jednostavna ali prilično zanimljiva. Lako se čita i niti u jednom trnutku nije dosadna. Napadi mutiranih medvjeda na turiste mi je najbolji segment priče. Ima puno krvi :) Bonazzijev crtež mi je dobar ,u ovome broju, i njegov stil mi se sviđa ,iako se u kasnijim brojevima dosta srozao. Naslovnica je solidna; nije totalno đubre kao npr. "Ljudska meta", koja je najgora naslovnica ikad.
    12.04.2006
    18:28:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    DeeCay je sve rekao. Možda strip zaslužuje i goru ocjenu, al ovo je ipak Nathan.
    13.05.2006
    21:46:00 sati
    Besni Horse
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    po ko zna koji put mislim u sebi koliko bi mi bilo mnogo lakše da se stripovi na recenzijama ocjenjuju ocjenama u intervalu od 1-5, ovako mi je vrlo komplikovano dati subjektivnu ocjenu bilo kojeg stripa i junaka. ali šta je, tu je. na početku da kažem da sam mnogo više očekivao od ove epizode. imamo sve preduslove za to, arktik budućnosti, nathan u "undercover" operaciji, opasnu drogu u rudarskoj bazi-gradu, korumpirane birokrate, mutirane polarne medvjede, itd, itd. i šta je od svega toga vigna uspio da napravi? skoro pa ništa. nemogu reći da ovo ništa ne valja, ali da je sve kockice iz prethodno nabrojanog mozaika znao da sklopi kako valja (ili kako bi to uradili serra ili medda), možda bi od ovog svega nastala jedna odlična priča. ovako ostaje gorak okus na kraju. moglo je i moralo više. bonazzi mi se ne sviđa ovdje, a i castellini izgleda nije bio nešto posebno inspirisan crtajući naslovnicu ovog broja.
    06.10.2006
    00:05:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Solidna pričica, moglo je i bolje, ali nije loše nikako..crtež mi nekako više paše nego u broju dva, možda zbog medvjeda :)..naslovna solidna
    14.06.2007
    22:26:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 57%

    7, 2, 7, 9

    Priča je imala potencijal, ali je Vigna tako loše odradio scenaristički dio posla, da mi je posve jasno zašto je S.D. preskočila ovu epizodu. Bonazzi je osrednji, nije loš. Tu i tamo koja lošija vinjeta. Zamjenska naslovnica mi je odlična, nekako apokaliptična. Čak mi je bolja od Castellinijeve.
    31.01.2008
    22:20:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Priča nije nešto. Crtež OK. Naslovnice odlične, i originalna i zamjenska.
    08.03.2008
    22:38:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 47%

    6, 3, 4, 8

    Nevjerojatno dosadna, glupa i besmislena epizoda (uz to i katastrofalno nacrtana). Kako recenzent kaže, nekog potencijala je i bilo, ali pravo je čudo kako scenarist iz svega toga ne izvlači ama baš ništa. Koja je ustvari uloga onih mutiranih medvjeda? Izgleda ista kao i ona parazita strike-shapea iz ''Zaraze'' - nikakva, ama baš nikakva...
    24.03.2008
    22:01:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 51%

    6, 3, 6, 6

    Vrlo loša epizoda. Prilično naivno i plitko za jednog NN-a. Nema osjećaja. Hrpa stupidnih i slučajnih događaja. Gotovo da može pod ruku s "Preživljavanjem na nuli". Naravno, bilo je potencijala, kao što je Deecay rekao. Bonazzi je meni dobar crtač, ali ovdje je malkice podbacio.
    28.07.2008
    23:58:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 6, 9

    pristojna epizoda, nedovoljno iskorištenog potencijala, medvjedi i droga su nedorečeninaslovnica mi je odlična, 100x bolja od originalne
    03.08.2008
    23:27:00 sati
    ken2
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 8, 2

    Napomena uz recenziju:Ovaj strip je izlazio u Slobodnoj Dalmaciji dnevno i zato je bio preskočen od strane SD-a.Izlazile su po dvije umanjene table na dan ...  
    10.08.2008
    23:31:00 sati
    kico
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Prva Nathanova ''zimska'' epizoda je stvarno dobra i puna akcije, što je za NN najvažnije. Zanimljiva opaska koju sam primjetio u NN SD 7 ''Zabranjena zona'' je kad Legs cinično upita Nathana kako je bila na Arktiku, a epizoda bila preskočena. Ova zamjenska naslovnica nije ni tako loša.
    22.01.2009
    11:41:00 sati
    Panon
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Jedna tipična rutinska Vignina epizoda, ne baš dojmljiva. Kao što je DeeCay napisao, pročitati i onako ležerno staviti na policu s ostalim u kolekciji.

    15.01.2010
    09:16:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Ono s medvjedima je totalno suvišno, strip je mogao i bez toga. A kad su već to stavili onda su mogli i pokazati djelovanje na ljudima. Ovako je to ispalo mrvicu nedorađeno. Ako zatvorimo jedno oko epizoda je super. Detektivska/trilerska priča smještena u SF okruženje. Ocijenila sam originalnu naslovnicu. Ova od našeg izdanja je očaj. Što to nathan radi? Svira gitaru?

    -

    Degradiram ocjenu iz 74% u tu neku koju će mi sad izračunati kad stisnem pošalji

    Drogirani medvjedi napadaju rudare koji voze futurističke bagere po Arktiku. Ovako na prvu zvuči kao Sharknado. Onaj film gdje morski psi lete po zraku i ugrizu ljude na 10. katu. (Simpatičnija tema od ćaća koji siluju kćeri. )
    Izgleda da firma koja je puna para smije funkcionirati nekako neovisno o državi. Jer ovdje federalni istražitelji nemaju pravo petljati po terenu kompanija, čak i kod opravdanih sumnji da imaju laboratoriji za proizvodnju droge. Prvo moraju naći neoboriv dokaz, da bi se usudili smetati njihove visosti. Grozno u što je to evoluiralo. U ovoj našoj realnosti barem moraju potplaćivati i zavlačiti sustav misle li plivati u mutnom. No, tu je Nathan, kao undercover agent! Zaposlio se u rudniku kako bi malo pronjuškao i našao dokaze o nečistim poslovima.
    Priča nema ambicioznost, više upada kao jedan filler. Drogirani medvjedi i Arktik kao mjesto radnje daju netipičan štih zbog čega ću epizodu lakše pamtiti. Tu je i nekoliko momenata koji su podigli scenarij.
    Npr. fora na koju je doktor skužio da Nathan nešto skriva. Zatekao me nivo te iskrenosti i povjerenja. „Slušaj ti, pluća su ti zdrava, što lažeš da si radio u rudnicima na jugu. Što ti tu muljaš?“ Na to Nathan, u stilu „Nek ide k vragu onaj što mi je izgradio profil. Ja sam vam tajni agent.“ Karte su odmah popadale na stol.
    Tu je i moment troje osumnjičenika u vlaku, svaki od njih može biti kurir droge. Mutant mi se odmah svidio. Dva metra, premješten iz kaznionice, zbilja djeluje kao netko tko je došao rintati ko magarac kako bi izbio skraćivanje kazne. Pomislila sam, pa neće valjda baš ovaj šljaker ispasti kurir. Ne samo da nije kurir, nego je ispao i heroj!
    Nije loše!

    15.10.2010
    12:13:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Jebi ga, sta da se kaze o svim ovim naslovnicama Nathan Nevera od Ludensa, kad ih crta neki sporedni crtac, a ne Castellini?  Sve je to osrednje kad se poredi s njegovim radom, i da je ova nasa epizoda imala istu naslovnicu kao original, onda bi mi ocjene bile malo vece.  Ovako, unutrasnji crtez je puno bolji, a i prica mi je zanimljiva.  Prava detektivska, u super stilu Nathan Nevera/Nick Raidera, u po zamrznutog svijeta, gdje prijetna nisu samo niske temperature, nego i divlji mutantski medvjedi, a isto tako korporacija koju Nathan istrazuje, i koja je umjesana u krijumcarenje opasne droge.  Dobra epizoda, sa odlicnom atmosferom (meni je bilo zima citajuci je), i dobrim zakljuckom.  Samo je steta sto se tice naslovnice.  C, c, c ...

    27.02.2011
    16:58:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 8, 5

    Zanemarimo li te nedostatke koje navodi recezent, ovo je skroz okej prica. Nista posebno spektakularno ali sasvim citljivo. Snijeg i ledena prostranstva su uvijek dobre podloge za pricu, dodamo li jos mutirane medvjede i akciju kroz cijelu epizodu, dobijemo sasvim zabavno stivo. Bonazzi mi je iznenadjujuce dobar, a naslovnica nista posebno. U svakom slucaju, dobro iskoristenih 20ak minuta zivota.

    24.03.2011
    08:30:00 sati
    Manetola
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Meni se ova epizoda poprilično svidjela.. Zanimljiva priča u sniježno ledenom okruženju, brzo čitljiva, napeta.. Priznajem da ima poneki scenaristički propust, ali sve u svemu, sasvim solidna epizoda.. Crtež je također sasvim ok, a naslovnica mi je odlična (ova domaća).. Totalno mi odaje tu neku mračnu atmosferu rudarske baze..

    07.09.2011
    17:07:00 sati
    allessi
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Zabavna epizodica koja se lako i brzo čita, što ju donekle spašava zbog gore navedenih nedostataka u scenariju. Bonazzijev crtež solidan, Casinijeva naslovnica neloša.

    30.09.2011
    09:12:00 sati
    drogsy
    uredi
  • kingleoric

    Ukupna ocjena 68%

    8, 7, 6, 5

    Solidna akcijska epizoda, solidan triller, lagani uvod u serijal i Nathanove zadatke. Stop. Crtež nije baš najbajniji, kao ni naslovnice SD i Lu, no Libellus je to ajmo to tako reći - ispravio. Stop.

    14.12.2011
    16:38:00 sati
    kingleoric
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Zanimljiva epizoda puna akcije.

    31.12.2011
    19:19:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Meni je ova priča legla samo tako. Atmosfera, radnja, sve odlično. NN prve epizode rasturaju!

    29.01.2012
    15:14:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 48%

    5, 4, 5, 6

    Losa prica, los crtez, ne vrijedi mnogo rijeci na ovo trositi...Idemo dalje.

    21.05.2012
    09:33:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Priča je zanimljiva. Ima tu puno akcije. Najbolje mi je događanje na vlaku, imamo mutantskih medvjeda...

    23.10.2012
    22:44:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Ok, sviđa mi se tema, ali ipak je sve nekako ubrzano. Da je barem dvodijelna epizoda. bilo bi odlično, s obzirom na ugođaj, drogu, medvjede, a i što su mnogi spomenuli, -ujecaja na ljude. Scenarij je imao super potencijal. No ipak, ispala je jedna lijepa epizoda. Naslovnice ok, ako i crtež.

    08.11.2012
    08:33:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • coask

    Ukupna ocjena 65%

    8, 7, 4, 8

    Uzbudljiva i napeta epizoda sa dosta akcije i odlicnim ambijentom, steta samo zbog loseg crteza. 

    Najbolji delovi su mi sa turistima i runaway expressom.

     

    14.02.2013
    17:14:00 sati
    coask
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Onako solidna, dinamična epizoda. Bonazzi mi je također uvijek bio solidan, a i istina da mu je crtež uvijek bio na istom nivou, bez nekih oscilacija.

    15.02.2013
    15:57:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Priča stvarno zbrzana, moglo se puno više napraviti s mutiranim medvjedima, loša epizoda ako uzmemo u obzir da je jedna od prvih...

    27.05.2013
    22:06:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Prosečna priča sa prosečnim crtežom, 10 za naslovnicu se odnosi naravno na Castellinijevu i De Angelisovu a ova treća (hronološki druga) se najbolje uklapa pošto je prosečna.

    22.01.2014
    20:30:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Odličan strip.

    05.10.2014
    09:11:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Solidna epizoda,crtez malo slabiji ali super naslovnica,bolja je naša nego talijanska!
    19.02.2016
    22:12:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 6, 9

    Pitka priča s nekim nedostacima, no u sve u svemu prilično nebitna. Ludensova naslovnica mi je bolja od talijanske. Za sada mi Vignine priče baš i ne leže.

    13.05.2016
    12:54:00 sati
    AlenT
    uredi
  • agochkov

    Ukupna ocjena 42%

    4, 4, 4, 6

    Ocajna epizoda. Vigna se nije potrudio sa pricom, Bonazzi sa crtezom, a ni Castellini naslovnicom. Srecom, posle ove lose epizode sledi fantasticni period za Nathana...

    25.02.2017
    23:15:00 sati
    agochkov
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 55%

    6, 4, 6, 7

    Fali mi malo duše u scenariju, sama zamisao i nije toliko loša, ali riješenje je predvidljivo i prejednostavno. Crtež li-la, moglo je to i bolje. Mada mi se svidjela cijela ta atmosfera izoliranog mijesta. Originalna nasovnica malo bolja od zamjenske.

    17.07.2017
    21:50:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Jedna dosta dobra epizoda koja ne prati neke glavne tokove zbivanja. Radnja je dosta dobra, jedino je ta hladna/sjeverna atmosfera trebala biti ocrtana malo tmurije/napetije/kaouTheThingu. Bonazzi solidan ali on je jedan od razloga zašto atmosfera nije bolja.
    Naslovnici ocjena 6 za LU verziju, a origigi dobija ocjenu više.

    05.03.2019
    16:27:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Dosta jednostavan strip. Ok je, nemam prevelikih zamjerki. Pročitano u komadu, ako to išta znači. Dobro došlo kao odmor od drugih serijala koje upravo čitam.

    03.09.2020
    21:55:00 sati
    Deki86
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 59%

    7, 6, 5, 5

    Prica je sasvim citljiva i nepretenciozna, ipak je ovo sam pocetak serijala. Nije Vinja ovde najveci problem, vec Bonaci, njega, koji ce kasnije postati jedan od glavnih ctraca NNa nikad nisam svario. Retko ogavan crtac, u rangu Tortija i blaznopocivseg Henrija.

    19.11.2020
    02:59:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Epizoda nije neka spektakularna, ali je dosta zanimljiva i lako se i brzo cita tako da generalno gledajuci, zadovoljan sam nakon citanja ove epizode. Jos nekako je super pasala i ova snjezna atosfera ovdje. Bonazzijev crtez mi je ovdje bio bolji nego u njegovom prvom radu na Nathanu, dosta solidno je odradio svoj dio posla. Vidim da je dosta komentara ovdje oko naslovnice. Meni su obje dosta solidne, iako mi se originalna nesto malo vise svida.

    17.09.2021
    14:08:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 4, 7, 7

    29.01.2022
    21:21:00 sati
    coszinus
    uredi
  • darkwoodaxe

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    korektno

    30.01.2022
    10:34:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Još jedna krimić priča, po ničemu posebna, ali korektno ispričana, zanimljiva i zabavna! Skroz ok.

    17.12.2022
    13:03:00 sati
    tex2
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 7, 5

    09.01.2023
    15:21:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Ne slažem se uopće sa napisanom recenzijom. Ovo je jedna od najuzbudljivijih Nathan Never epizoda i ambijent je vrhunski, kao i glavni zlikovci koji ostavljaju dojam ozbiljnih ljudi koji gledaju svoje interese i zaradu, vrlo realistično. A o tome kako neki misle da se trebalo više vremena posvetiti prikazivanju kako droga utječe na ljude, životinje i na njihova staništa djelomično se slažem, ali opet ovo nije roman nego strip s manje od 100 stranica i to bi značajno usporilo radnju i učinilo epizodu manje napetom. Droga također nije ostavila traga na ljude jer je se odlagala u tajge i bacala u vodu kao što je Nathan i sam naslutio i tako je iz vode utjecala na medvjede, ali nije imala nikakvog dodira s rudarima. Priča je prilično dobra i nema puno rupa. Jako potcjenjena epizoda jer nije extremni SF, nego više investigation, krimi, stealth epizoda. Ljudi nisu svjesni da ovakve epizode puno doprinose umjetnosti i kompleksnosti Nathan Nevera kao stripa i ne čine ga tipičnim SF svemirskim kliše likom i stripom, ali ta površnost je nažalost što večina samo od ovog stripa želi i očekuje, iako je on oduvijek bio mnogo više od toga! Sve u svemu jako solidna epizoda vrijedna vraćanja, a ne samo da stoji uz druge u kolekciji! Crtež je također odličan, posebno za Nathan Neverov standard!

    31.07.2023
    00:53:00 sati
    Milky101
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    23.08.2023
    12:02:00 sati
    liliputanac
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Užareno olovo
      Kod: TX SA 20
      Ocjena: 77%
      Vrijeme: 18.7.2024. 23:05:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 303
    • Lovac na ljude
      Kod: KT VG 17b/18a
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 16.7.2024. 23:14:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 1121
    • Grupna terapija
      Kod: KOLORKA 264
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
      Autor: night
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1113
    • Rat na pašnjacima
      Kod: TX LIB 30
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 1388
    • Falange crnog reda
      Kod: KOLORKA 77
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1160

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1781
      • Stijena koja se miče
        Kod: KM LU 8b
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 17.5.2024. 9:45:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1749
      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1741
      • Cesta
        Kod: ALBUM ORKA_SP 57
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
        Autor: paro
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1738
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1725

      Aukcije

      Forum