Cybermaster

Nathan Never

NN LUSP 1 | 132 str.

Cybermaster, inteligentni kompjuterski program, preti da će pobiti mlione ljudi ako mu se ne da kontrola nad gradom. Agenzia Alfa dobija zadatak da ga zaustavi...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 7

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Cybermaster
    NN LUSP 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Cybermaster
    NN SPEC 1

ZANIMLJIVOSTI

  • U dodatku ovog specijalca je knjižica "Il cinema di fantascienza", sa kratkim pregledom svih važnijih SF filmova. To je jedini "enciklopedijski" dodatak specijalcima Nathana Nevera, od broja dva su krenuli kratki stripovi prvo sa Legs, pa sa Sigmundom (op. ur. dodatak 5-om specijalcu je "Cronache del futuro" tj. "Kronike budućnosti" u kojoj je prikazana svojevrsna Nathanova biografija, a i njegovog svijeta, kronoloskim redom)
  • Diego Hernandez koji se pojavljuje u jednoj reklami za Rocka Colu je protagonista NN #16, "Il campione" (NN SD 14 Prvak), a novinarka Tracy Tzu i (filmski?) serijal Legend of legend su konstante u Nathanovom svetu.
  • Kao i svi ostali brojevi NN-a, i ovaj je krcat referencama na razne SF ličnosti, teme, knjige, filmove, stripove... Evo nekih: Gibson informatic and cybernetic services je dobila ime po Williamu Gibsonu, tvorcu cyberpunka; Sybyrus, Network 23, S.J.M. Shelton i sam izgled Cybermastera su citati i parafraziranja TV serije Max Headroom; Simstim, sistem za pristupanje nekoj varijanti virtuelne stvarnosti je iz Hyperion tetralogije Dana Simonsa; exoskeleti MS2 su, kako im i ime sugerira, iz strip serijala i animea Appleseed Masamune Shirowa; reklama za Nexus 6 je citiranje Blade runnera... i tako dalje.
  • U ovoj epizodi se po prvi put pojavljuje advokatica Olivia Olling, Nathanova part-time lover, bazirana na supruzi Bepija Vigne, Oliviiji Olli.
  • Ova epizoda je objavljena još u luksuznom, tvrdokoričenom kolornom izdanju kuće Mondadori, tzv. "cartonato".

"...sono origami al neon azzuro-gelido.. .immagini oniriche che scorrono veloci... improvvisamente sono leggero come questo luci... e ho paura..."

Na koncertu rock grupe Psychotronik, među brojnim specijalnim efektima pojavljuje se i jedna virtuelna glava za koju će se ispostaviti da je Cybermaster. I dok ga svi zbunjeno posmatraju, on izgovara "Sssy...by...rysss...", što izaziva električne šokove kod ljudi u publici, praćene eksplodiranjem njihovih tela. Nastaje opšti haos i masakr... nakon koga gradskim ocima stiže poruka od Cybermastera da će ponoviti svoj napad osim ako mu ne daju lozinke za centralni Security ring. Funkcionalnost Grada sastoji se od nekolliko prstenova, a Security ring ih sve prožima, kontroliše i koordiniše... on je praktično srce metropole, i ko ga kontroliše, kontroliše i ceo Grad. Gradski oci zovu u pomoć Agenciju Alfa, i Nathan, Legs i Sigmund imaju 18 sati da otkriju ko je Cybermaster pre nego što on opet krene u akciju. Sigmund pretvara kompjuterski generisani lik koji se pojavio na koncertu u fotografiju, i ispostavlja se da je u pitanju Max Swanwick, bivši naučnik uhapšen zbog informatičkih zločina... koji je pre nekoliko meseci preminuo u zatvoru. Legs odlazi u taj zatvor, gde saznaje da je Swanwick umro od srčanog napada dok je koristio simstim, aparat za virtuelnu stvarnost, i da je bio opsednut likovima iz knjiga "Trough the looking glass" Lewisa Carollea, nastavka "Alise u zemlji čuda". U međuvremenu, Nathan obilazi Oliviu Olling, simpatičnu advokaticu koja je branila Swanwicka i saznaje da je on bio u kontaktu sa revolucionarnim grupama mutanata koje su kroz terorističke metode želile da postignu veća prava za svoju rasu. Po Nathanovom odlasku, Olling među svojim papirima slučajno pronalazi dokumente koji pokazuju da je Swanwick bio povezan sa njenim drugim klijentima, kompanijom Gibson informatic and cybernetic services. Ali, pre nego što je mogla da to javi Nathanu, u njen stan upadaju mutanti, uništavaju njenu celokupnu arhivu, a nju ostavljaju vezanu. I dok Legs svojim standardnim nasilnim metodama pokušava da dođe do podataka o aktivnostima mutanata, osamnaest sati od Cybermasterove pretnje je prošlo. Ovoga puta, on se manifestuje na ekranima televizora širom Grada i izgovarajući istu reč, izaziva eksplozije na hiljade ljudi. Sigmund je uspeo da shvati kako on to radi: "Sybyrys" je u stvari ime programa koji preko električnih aparata za transmisiju utiče na nervne završetke u ljudskom telu i pojačava minornu dozu elektriciteta koju oni prirodno imaju, što izaziva eksplozije. Ali prekasno, Cybermaster je dao gradskim ocima još nekoliko sati da ispune njegove uslove, i oni se rešavaju da otpuste Agenciju Alfa i daju mu lozinke. Nathan pokušava da objasni da svega ovoga ne bi ni bilo da mutanti nisu u toliko podređenom položaju, ali niko ga ne sluša. Isporuku lozinki za Security ring izvršiće kapetan Ishimori lično. Međutim, Reiser dopušta svojim agentima da van posla nastave istragu, koristeći resurse agencije. Nathan odlazi do advokatice Olling i nalazi je vezanu kao što su je ostavili mutanti. Nakon oslobođanja, ona mu saopštava da je Swanwick na neki način povezan sa Gibosn informatics, i Nathan i Sigmund rešavaju da upadnu u centralni kompjuter te firme i vide u čemu je konkretno stvar. Nakon izbegavanja brojnih klopki i stražara u Gibsonu, njih dvojicu pred samim kompjuterom zaustavlja Rufus, administrator sistema. Na ekranima se pojavljuje Cybermaster i objašnjava Sigmundu i Nathanu da on jeste Max Swanwick, da je preko zatvorskog simstima uspeo da uploaduje celokupnu svoju svest u cyberspace i tako postao prvi svesni program. To mu je pošlo za rukom nakon izučavanja Lewisa Carolla koji se svojom Zemljom čuda predvideo cyberspace. Swanwick je probao da iznese svoja otkrića naučnoj zajednici, ali niko ga nije slušao jer je bio mešanac, majka mu je bila mutant. I sada je rešio da se osveti, da povede revoluciju uz pomoć Rufusa i terorističkih grupa mutanata i ispravi sve nepravde koje su njemu i njegovom narodu nanete. Ali, Nathana i Sigmunda spasava Legs, koja isključuje napajanje centralnom kompjuteru i u veoma efektivno nacrtanoj sceni raznosi glavu Rufusu. Pa ipak, Cybermaster nije pobeđen, moguće ga je uništiti samo u cyberspaceu. Srećom, Siggy je smislio mašinu koja može i Nathanovu svest da uploaduje u cyberspace. I dok Legs i Ishimori na prvom nivou kreću u obračun sa mutantima teroristima, Nathan se suočava sa Cybermasterom po poslednji put... Ko li će pobediti?! ;-)

"Se non ci fossero certe discriminazioni non esisterebbero nemmeno i gruppi rivoluzionari!"

"Cybermaster" je Nathan u top formi! Skoro svi elemtni koji čine Nathan Nevera odličnim serijalom su ovde. Akcija, timski rad u kome sporedni likove ne služe samo za ukras, homogen svet u kome se likovi i teme konstantno pojavljuju i logično nadograđuju, gomila citata iz naučnofantastične literture i filma, sve je tu! Fali samo malo više melanholije i povezivanja tema (mada to ne bi ni bilo moguće, pošto je ovaj broj izašao u junu 1992. kada je većina Nathanovih subplotova bila tek u začetku), i ova epizoda bi bila savršena. Zaista, Vigna je uradio brzu, akcionu priču koja je dopunjena De Angelisovim dinamičnim crtežom prepunim "manga" speedlines. Od dijaloga, preko radnje, do suptilno ubačene teme rasne diskriminacije i porekla terorizma uopšte (veoma aktuelno danas), i priča i scenario ne daju čoveku da se odmori. Kroz Nathana, Vigna nam govori da će terorizma biti sve dok bude diskriminacija i nejednoakosti među ljudima, i da rešenje nije u sili, već u saradnji i obostranom razumevanju između svih ljudi (ili, u ovom slučaju, između ljudi i mutanata). Deluje očigledno, u vreme kada je Cybermaster izašao izgledalo je kao da to svi već znaju, međutim sadašnja situacija u svetu pokazuje da ovu poruku treba ponavljati ad nauseum, sve dok ne uđe u glavu baš svima, pa wannabe kaubojima iz Texasa. Citata u ovoj epizodi ima i više nego uobičajeno (videti "Zanimljivosti"), a kratko pojavljivanje Diega Hernadeza, protagoniste epizode "Il campione" je samo šlag na tortu koji nam govori da je Nathanov svet detaljno osmišljen i da na sve moramo da obratimo pažnju, jer je sve bitno. I zaista, taj kontinuitet, to ludačko povezivanje svih elemenata serije u jednu ogromnu celinu je ono što izdvaja NN od ranijih Bonellijevih serijala: ovde su skoro sve epizode bitne, skoro svaka vuče priču napred, ponekad na načine koji neće biti očigledni odmah, ali pre ili kasnije uklopiće se u veliku sliku. Nathan, Legs i Sigmund ponašaju se kao uigran tim, svako od njih bitan je za epizodu, što je trend koji će se nastaviti kada Medda, Sera i Vigna budu dodavali nove likove u serijal. Sa SF tačke gledišta, ovo je prežvakavanje ideja Williama Gibsona, jednog od začetnika cyber-punka, ali Vigna ih uspešno ubacuje u Nathanov svet i njima produbljuje subplot o položaju mutanata, uz odnos sa svemirskim kolonijama glavni elemanat socijalne tenzije u ovoj verziji budućnosti.

De Angellis, iako još uvek neuigran (što se može videti po večitoj rak-rani crtača – Nathanovoj frizuri, ali i uopšte po njegovoj fizionomiji), savršeno dočarava tehnološki svet budućnosti, od mašina, preko landscapea, sve do samog cyberspacea. Jedini ozbiljniji minus je finalna bitka između Nathana i Cybermastera, koja je pomalo zbrzana i donekle nezgrapna. A kada se na sve to doda i Castellinijeva naslovnica koja je sama za sebe dovoljan razlog da kupite ovaj strip, we’ve got a sure winner. Nadajmo se da će ovaj specijalac uskoro biti objavljen kod nas... (a do tada, autor ovog texta bi želeo da se zahvali Stripjeu bez koga ova recenzija ne bi bila moguća).

Naprijed

N/A

NN SP 2 Iz dubokog svemira

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Nakon toliko napucavanja i najava očekivao sam više...
    22.08.2003
    03:46:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Ovaj specijalac me oduševio.Nathan u svom punom sjaju i stvarno sam sretan što je Bernard svima nama omogućio da ovaj strip čitamo i na našem jeziku.Priča je fenomenalna.Posebno mi se dopala scena na rock koncertu i finale u fightballu pred 200.000 ljudi dok nad gradom visi prijetnja Cybermastera.Ima puno detalja koji oduševljavaju a radnja ide odlično i skoro ni za trenutak nije dosadno.Jedino mi malo smeta što je Nathan nekako u sjeni,nema onih njegovih karakterističnih razmišljanja i melanholije zbog kojih je tako poseban i tek na kraju uskače u prvi plan.Sam Nathanov svijet je priča za sebe,sve je povezano i ništa nije on ako bezveze i tako nešto u drugim bonellijevcima jednostavno ne postoji.
    De Angelis je odličan,fenomenalno crta svijet budućnosti takvom preciznošću da me naprosto zapanjuje svaki put kad vidim njegov crtež.Od njega bi mogli učiti promašeni slučajevi tipa Bonazzi ili Casini.Samo je Castellini bolji.Jedini minus ide na završnu bitku sa Cybermasterom pa sam mu zato dao "samo" 9.Ocjenio sam Castellinijevu naslovnicu jer ova od Bonazzija je katastrofa.
    02.08.2003
    13:21:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    4, 5, 5, 3

    A mene je ovaj specijalac razočarao. Nakon Djoletove najave Cybermastera kao velikog favorita uz fanfare, očekivao sam nešto drugo, nešto bolje. A dobio ništa: prazninu. Prazninu tokom čitanja i prazninu nakon čitanja. Sama priča je dosadna i nezanimljiva, plus što je cijela nekakva mehanička, strojevska, fale emocije, fali mi ono nešto što daje dušu. Jedino što bi moglo biti zanimljivije je ubacivanje, onako iz pozadine, rasnih sukoba između ljudi i mutanata, te svega popratnog što ide uz rasne diskriminacije: revolucije, oružane grupe, ideali i slične cake. Crtež je dosadan, a naslovnica posrana (ajde, talijanska je OK). Povrh svega, kad razmislim, i sam strip je solidno skup. Gadno.
    03.08.2003
    15:50:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Meni se ovaj prvi NN specijalac jako dopao. Prica je interesantna i ne gubi na kvalitetu sve do kraja price.
    17.08.2003
    18:28:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Prica je vise nego izfurana i to je teska boljka ovog stripa. Ulaz u mrezu u 3D formaciji precesto se koristi u NN...Crtez je maestralan kao i originalna naslovnica kojoj sam i dao 10-ku, nasoj naslovnici bih dao 8.
    18.08.2003
    16:20:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    15.11.2003
    12:41:00 sati
    Brdar
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    kao sto rece brdar citajte akiru!!!ima boljih stvari ma uzasni prosjek
    15.11.2003
    12:59:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    De Angelis je za mene jedan od najboljih Crtača NN-a.Odlična epizoda.Ocijenio sam Castelinijevu naslovnicu.
    03.12.2003
    20:19:00 sati
    Logan
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ovo je prvi Natan koji sam procitao posle jako dugog vremena (jos od doba kada je Maverick objavio prvi i jedini Natan - Specijalni agent Alfe). I utisak je vise nego dobar. S obzirom da ovaj komentar pisem par minuta nakon procitanog Vampyrusa, ovaj specijal (a i onaj drugi) se sa istim ne mogu porediti. Sajbemaster je pun akcije, a i pouka, otuda i visoke ocene.
    09.10.2004
    19:58:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    pa prica je malo razocaaravajuca...na toliko strana i nije bas nesto prikazano...crtez je odlican...cista 10...
    18.12.2004
    22:32:00 sati
    crta
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    nije me se previše dojmio, pogotovo kraj,podsjeća me na čovjeka kosilicu, a taj film mi se nikad nije sviđao, crtež odličan
    20.12.2004
    21:10:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Solidno.
    25.07.2005
    01:55:00 sati
    vice
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Virtualna stvarnost koju je predvidio Lewis Carroll u svojim romanima postaje sredstvo borbe obespravljenih. U globalu vrlo dobra epizoda, jedino me razocarala zavrsna Nathanova borba sa Swanwickom u cyberspaceu. Dobra fora na onom kvizu: "Koja zovotinja ujutro hoda na cetiri noge, u podne na dvije, uvecer na tri? Piteguar iz radioaktivnog podrucja na otoku Samba". Zakon je i lik odvjetnice Olivie Olling koja zivi u neurednom stanu i uziva u prezderavanju.
    20.08.2005
    14:05:00 sati
    VALTER
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    U cjelini sasvim solidna epizoda. Svidja mi se sto saznajemo na koji je nacin organizovana centralna mreza grada, kako se moze zauzeti sistem i imati citav grad pod kontrolom. To je jos jedna kocka u NN slagalici. Najgori dio stripa je izuzetno brzoplet i nemastovit kraj, kao i poprilicno neuvjerljivo Sigmundovo objasnjenje uticaja hologramske projekcije na zivcani sistem pojedinih ljudi. Za razliku od vecine, meni se ova "nasa" naslovnica bas svidja i cini mi se da je puno smislenija i realnija od originalne.
    13.09.2005
    20:30:00 sati
    SSM
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Zaista nije loše, ovaj specijalac je ispunio moja očekivanja. Dakako, moglo je to biti i bolje da nije bilo one cyberspace borbe na kraju, nije mi baš izgledalo uvjerljivo da Nathan lako pobijedi protivnika na nepoznatom terenu, u kojem on već pozna sve prednosti i zna ih iskoristiti. Crtež je jako dobar, De Angelis je svaki put sve bolji. Ocijenio sam zamjensku naslovnicu.
    09.11.2006
    23:02:00 sati
    mpavin
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    baš sam se maloprije pitao zašto sam preskočio da dam svoj komentar ovog specijalca? i da, razlog je vrlo jednostavan. od specijalca koji se proteže na 100 i kusur stranica čovjek logično očekuje ono "nešto", a još kad zna da je to prvi kod nas objavljeni, očekivanja su daleko viša. a šta smo dobili?dobili smo jednu, kao što neko reče, poprilično dosadnu i razvučenu priču koju jedino spašavaju sjajni de angelis i castellini sa orginalnom naslovnicom.
    22.05.2007
    23:24:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Odlična priča. Vidi se da je izdana u samom početku NN serijala kada su gotovo sve epizode bile odlične. Crtež perfektan. Naša naslovnica lošija. Kako se to samo Nathan naprčio...
    28.05.2007
    19:53:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    mah..mlako..priča nije baš majstorska, ali ipak vrlo dobro izvedena, osim završetka..pitanje je kako sustav za reklamne spotove pretvoriti u ubojito oružje koje dovodi do kratkog spoja u tijelu???..da pretpostavimo da su reklame trebale izazivati nekakve ugodne podražaje po tijelu elektronskim impulsima, da se ljudi osjećaju ugodno dok gledaju reklame, da se lakše nagovore kupit proizvod :)?..mah..+ za Sigmundovo i Legsino aktivno sudjelovanje u epizodi, timski rad i za pojavljivanje odvjetnice Olivije i njene šeprtljave tajnice robotice..ajde + i za onog mutanta gangstera koji s kompanjonom upadne Oliviji u stan..fora je onaj podatak koji robot podjeli na gradskoj sjednici, kako su gledatelji izgubili povjerenje u tv, vjeruju još samo reklamama :Ocrtež mi se ne svidja  osim kod onih velikih koncertnih scena na početku, to je dobro nacrtanooriginalna naslovnica nešto bolja od naše koja je wtf? X-p
    17.06.2007
    02:02:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 7, 5

    Ustvari (još) jedna slaba priča, koja je mogla biti puno bolja. Čovjek stvarno očekuje nešto više od stripa na sto i nešto stranica. Prvi dio je čak i OK, ali kako idemo prema kraju radnja se jednostavno razvodnjava i gubi dinamiku, pa je završni obračun Nathana sa Cybermasterom gotovo sramotan. De Angelis nije loš, ali (pre)često kiksa sa licima likova, tako da ne može dobiti više od sedmice. Naslovnica (ona originalna) nije loša, dok je ova naša njesra.
    13.02.2008
    17:45:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 51%

    2, 4, 9, 6

    Dosadno, glupo, nelogično su neki od epiteta namjenjeni ovom specijalcu. Plus za kontinuitet i za dodatno upoznavanje Nathanova svijeta kao i problema u istom. Srećom pa je barem De Angelisov crtež odličan. Malo je zabrljao na kraju, ali šta čovjek može učinit s tako glupim završnim obračunom, kao i samom pričom u cjelosti. Nije tako loša ni ova zamjenska naslovnica.
    20.02.2008
    00:47:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobra cyberspace priča. Crtež OK, ali može DeAngelis i bolje. Naslovnice nisu nešto posebno.
    08.03.2008
    22:08:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Nakon procitanog 1. specijalca nisam bas pretjerano odusevljen.Zao mi je sto za specijalce nije rezerviran iskljucivo najplodonosniji scenarist kod Nathana a to je po meni Serra.Vigna mi je uvjek nekako blijed i proziran.Mislim da je tema superprograma puno ljepse razradjena  u Matrixu i puno je orginalnija od ove.Cak ni De Angelis nije na onom svom nivou na koji sam naviknuo.Svjetla tocka je sto je Nathan smandrljao Oliviju(covjeku dosta jedan specijalac),a poanta koju bi mogli izvuc je: Dosta su odvjetnici je.... nas,jeb... malo mi njih! 
    22.05.2008
    21:06:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ovo je jedna od onih priča koja ti nakon prvog čitanja ne ostavi baš najbolji utisak, ali ponovnim prelistavanjem stvari dođu na svoje. Uopće se ne čudim da se ovaj specijalac mnogima nije svidio jer je vjerojatno malo dosadnjikav, naporan (zbog gomile teksta), a možda čak i neinteresantan. Onda, što je to mene nagnalo da dam ovako visoke ocjene? Odgovor je - prejeben ugođaj. A tu ima prste De Angelis koji je fantasitčno prikazao noćne prizore prenapućene Metropole nad kojom vreba njegovo veličanstvo Cybermaster. Priča je nekakav techno-horror. Sve se dešava u sjeni/mraku, a uz to imamo i elemente intrige (korporacije, revolucionarne skupine, telekomunikacijske...). Priča je prilično napeta. Cybermasterova faca je zastašujuća (sličnu animaciju smo mogli vidjeti u "Robocop 2")i nije ni meni bilo svejedno prilikom nervoznog iščekivanja kada će ponovno udariti Cybermaster. Precool je ta mračna strana budućnosti. Ja sam uglavnom uspio pohvatati sve konce, ali isto imam zamjerki na borbu u Cyberspaceu. Naravno, ne mislim da do nje uopće nije trebalo doći, već da je trebala biti kvalitetnije odrađena. Strip je nastao prije nekih petnaestak godina, te s danšanje perspektive sve ono što je rečeno o informatici i telekomunikacijama je očito stvar prošlosti. Sve to (uključujući i terminologiju) je već odavno nadmašeno rapidnim razvojem tehnologije na polju informatike. Mada to nekima djeluje smiješto, mene je dodatno napalio taj reto-štih, odnosno vizija budućnosti kako su je zamišljali u 80-ima i 90-ima. Nešto slično kao kod Batmana (tridesete) i James Bonda (šezdesete). Dobra je i ona fora o Lewisu Carollu. Od zamjerki bih naveo klasičnu strukturu fabule. Naime, po tko zna koji put neki negativac daje ultimatum (18 ili 24 sata, whatever), a na kraju kad uspiju doći do njega, ovaj im ispriča sve živo, odnosno dade im do znanja kako ga se može srediti. Opet referenca na Jamesa Bonda XP. Nadalje, meni nije čudno objašnjenje na koji način Cybermaster ubija ljude emitirajući nekakve vibracije visoke frekvencije. To i danas imamo. Međutim, nejasno je kako to njemu uspjeva, kako zapravo funkcionira taj program koji omogućava te vibracije...? I sam ultimatum mi je nejasan. Pa ne možeš nekoga ucijenivati zahtjevajući da učini veće zlo od onoga kojim prijetiš!!! Ne zna se što je gore: dozvoliti mu da ubija ljude ili prepustiti mu šifre centralnog sustava kojim bi poslije napravio još gora sranja! Sve u svemu, zanimljiva priča s nekim važnim detaljima općenito za serijal. Crtež je dobar, malo dosadan, ali dobar. Naslovnice su OK (da, obe dvije:)))). NN je zakon!
    27.07.2008
    00:54:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Solidan NN Specijal o cyber-zločincu. Samo pojavljivanje ubojice pred masakr je žestoko! Ocjenio zamjensu naslovnicu. Castellinijeva za 10!
    30.12.2008
    21:56:00 sati
    Panon
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 8, 8

    za mene ugodno iznenađenje,sa užitkom sam čitao ovu epizodu.nemjerljivo sa pojedinim NN glupostima u nekim epizodama
    28.02.2009
    22:13:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 54%

    4, 6, 6, 6

    'nako... Baš ništa posebno.
    28.04.2009
    02:40:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 27%

    1, 3, 2, 9

    Dosadna, jako dosadna priča. Ako malo bolje pogledate radnju, to je kliše tipa 'moćni ludak drži u šaci čitav grad i samo ga glavni junak može zaustaviti', kao kod Supermena, bah. Natan prelako pobijedi protivnika, koji je bio predstavljan kao izuzetno inteligentan i opasan čovjek, da bi na kraju podlegao u petominutnom dvoboju. Ctež je ružan, nejasan i previše naučnofantastični.
    30.04.2009
    14:29:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Precijenjeni specijalac koji me nije baš nešto oduševio. Početak je jako dobar, ali kako teče radnja sve nekako postaje pomalo naporno, a i završni okršaj u cyberspaceu me nije zadivio. Uglavnom solidno, ali ništa više od toga.

    18.01.2010
    13:11:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Odlična priča, sve već rečeno u recenziji i u (pozitivnim) komentarima.

    26.01.2010
    17:37:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 5, 1

    Ovo je prvi Natan Never koji sam nabavio i mogu da kazem da sam razocaran. Nesto me nije ova prica odusevila. Crtez je odlican

    29.01.2010
    15:35:00 sati
    misa
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Solidno. Crtež,priča i scenarij , a  originalna naslovnica je veoma dobra. Ovaj Deangelis mi se danas ne sviđa previše dok je još pokušavao oponašati Castellinija

    18.02.2010
    20:16:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Sjećam se kad sam prvi put čitao Cybera da mi je bio dosadan do bola.No sada sam promijenio mišljenje, nije to uopće loše. Malo mi je zaštekala priča sa onom "Alisa u zemlji čudesa" forom, ali sve u svemu ok.Crtež koji mi je bio mana u Nathanu je ovdje vrlo dobar.

    24.09.2011
    22:51:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Ocekivao sam vise od ovog specijalca, a ispala je jedna prosjecna prica, na momente dosadna.

    05.01.2012
    13:50:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ludensova naslovnica mi je loša, crtež mrvičica fali za 10, a završna borba je srozala ostalo.

    01.07.2012
    16:54:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Prosječna epizoda, nisam nešto oduševljen.. Crtež solidan, naslovnica (naša) prosjek.. Originalna je puno bolja..

    22.08.2012
    11:36:00 sati
    allessi
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 8, 6

    Solidno djelce, čije sam čitanje iz nekog nepoznatog razloga odgađao jako dugo.
    Možda me malo odbio crtež kad sam prolistao. U globalu crtež je ok, detaljan, precizan, ali ipak kao takav malo mi otežava čitanje ovakve priče. Scenarij tako-tako, ima ok scena, ali nije to nešto prenapeta priča za neko pamćenje. Naslovnica nije za vrh- prevelik je taj 'zelenko', a i čemu Nathanu služi pištolj kad mu ne pomaže u ovakvoj situaciji.

    07.10.2013
    22:30:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    Prvi Nathan pročitan u životu, zamalo i poslednji. Svakako nije dobra epizoda za otvoriti serijal, nejasna priča, zagušen crtež, ili se tako samo činilo pri prvom susretu sa Nathanovim svetom. Možda pri drugom čitanju sve bude drugačije, ali za sada slaba epizoda.

    02.02.2014
    23:28:00 sati
    thekide
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    13.03.2014
    19:41:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Priča je vrlo dobra i zanimljiva sve do kraja, naslovnica odlična a crtež ne baš najbolji.

    14.08.2014
    21:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Dosadna akcijska priča, kako to već inače Vigna radi. Završna borba u cyberspace-u je naivna i zbrzana. Simpa je lik odvjetnice Olivie, lijepo da je utješila našeg Nathana. Zanimljivo je vidjeti drugu epizodnu ulogu političara Franza Hoenzollera, stvarno gadan lik. Od prvog specijalca sam više očekivao, nadam se da će naredni biti nešto bolji.

    23.06.2016
    14:07:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 67%

    8, 5, 7, 7

    Zanimljiva epizoda u koju je puno žanrova umiješano, od krimića i horora do cyberpunka. Ima logike priča i lako se čita unatoč brojnom tesktu. Cybermaster je prelijepo uveden i nacrtan, ali sam okršaj je bio naivan i brz. Na kraju se izgubila ta tečnost koja je bila u prve dvije trećine epizode. De Angelis je u redu, ali još uvijek se osjeti oponašanje Castellinija te nije baš došao do umjetničkog izražaja. Dijalozima i likovima mi fali malo duše i karaktera.

    08.05.2018
    17:19:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    27.11.2018
    05:16:00 sati
    wele
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Ok, imamo zločinca koji se pojavljuje u virtualnom svijetu i onda kao svoj avatar uzme svoje...Pravo lice?!! Ok, malo izmjenjeno ali ipak, odmah se otkrije tko je iza Avatara te je topraktički glavni trag. Super, idem ucijeniti državu i maskiram se tako da stavim umjetne brčiće. Ma nitko me ne bu skužil.

    Svašta.

    De Angelis je ok ali ništa posebno. Zbog elemenata noira/noćnih scena/tamnog virtualnog svijeta po meni je ovo trebao crtati Mari.

    24.03.2019
    02:36:00 sati
    mladjo
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 608
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 473
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1741
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 667
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 657

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2556
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2437
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1741
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1565
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1382

      Aukcije

      Forum