Specijalni agent Alfe

Nathan Never

NN SD 1 | 94 str.

Nakon što neuspješno pokuša omesti kupovinu zabranjene tehnologije, Nathan Never dobije priliku da ispravi svoju grešku pomoću inteligentnog androida C-O9 i spriječi da ona padne u ruku njegovom arch-rivalu opakom Aristotelu Skotosu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

  • N/A

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Broj Nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit - Operacija Zmaj
    NN ARK 1
  • Broj Nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit
    NN LIB 1
  • Specijalni agent Alfe
    NN MV 1
  • Specijalni agent Alfe
    NN SD 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Agente speciale Alfa
    NN SR 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Za detaljan pregled zanimljivosti pogledati tekst Dosjei NN: Početak!
  • Prvi broj Nathan Nevera, izašao u lipnju 1991. godine u Italiji. U tjednom talijanskom izdanju "Sabato" #28 izašao je ovaj broj i u boji.
  • Suradnja između Nathana i robota C09 istovjetna je onoj Elijaha Baileya i R. Daneela Olivawa u raznim robotskim pričama priznatog SF pisca Isaaca Asimova.
  • Kleemanova rečenica “Kakav je osjećaj gledati smrti u oči?”, vrlo je sličan jednoj drugoj izreci iz Burtonovog “Batmana” iz 1989., a izgovara ju Joker (Jack Nicholson). Glasi: "You ever dance with the devil in the pale moonlight?" odnosno "Jesi li ikad plesao s Vragom na mjesečini?"
  • Nathanova kolekcija antiknih predmeta uključuje i izdanje Tolkienova “Gospodara prstenova”, zatim “Beskrajnu priču”, "Majstor i Margarita" Bulgakova, itd.

Prva epizoda Nathana Nevera pokazala se vrlo uspješnom na više frontova – scenarist Antonio Serra, uz Michelea Meddu i Bepea Vignu autor lika, uspio je ne samo upoznati čitatelje s novim junakom, njegovim stalnim životnim okruženjem, navikama i plejadom sporednih lica već i ispričati uzbudljivu priču s pozamašnim količinama akcije ali i humora. Na svega 96 stranica predstavljeni su nam Reiser, Nathanov šef i vlasnik agencija Alfa koja se brine za sigurnost građana metropole budućnosti, lijepa (i sposobna) suradnica Legs Weaver, smušeni tehnički čarobnjak Sigmund te obitelj Skotos (predvođena ocem Aristotelom i sinom Kalom), propovjednici koji u slobodno vrijeme ilegalno trguju oružjem i visokom tehnologijom, koji će i kasnije imati veliku ulogu u Nathanovim avanturama ali i drugi poput korumpiranog policijskog inspektora Ishimorija, androida C-O9 i kriminalca Erica Kleemana. Isto tako kroz priču doznajemo mnogo o svijetu budućnosti, društvenoj slici i moralnim standardima (“robotski zakoni”, koje mnogi žele izigrati) i uspostavljamo “rituale” koji su tipični za talijanski strip: kao što smo svi navikli da Tex svako malo posjeti neki dobar restoran, tako s Nathanom odlazimo u kupovinu skupocjenih starih knjiga, ploča, videokazeta i sl., a ustaljene će postati i svađe s Reiserom (koje obično završavaju riječima: “I nikad me ne zovi Nat!” i zvukom zalupljenih vrata).

U konačnici nije zanemarena osnovna priča koja se logično kreće od uvoda preko središnjeg dijela do eksplozivne završnice na brodu. Prigovori se mogu naći iako su gotovo zanemarivi: Kleeman se malo naivno razotkrije ponavljanjem iste fraze pred Nathanom. Isto tako ne mogu se oteti dojmu da bi završetak bio puno efektniji onako kako ga je Nathan prepričao Reiseru, umjesto ponuđenog happy-enda.

Crtački zadatak je obavio Claudio Castellini, jedan od najtalentiranijih talijanskih crtača svoje genracije koji je nažalost prešao u Marvel ostavivši iza sebe osim ove epizode samo 2 Dylan Doga i 59 Nathanovih naslovnica. U njegovu stilu je očita prisutnost uzora “s one strane bare” te mu crtež vuče na stil superherojskih stripova. Očiti gušt mu predstavlja crtanje jakih, mišićavih likova i akcijskih sekvenci, ali mu nitko ne može osporiti tehničku besprijekornost (osobito snažni kontrasti crno-bijelo) i detaljnost u iscrtavanju svijeta budućnosti.

Naprijed

N/A

NN SD 2 Crni monolit

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Za mene je ovaj broj ono što je mnogima ZS 13 ili LMS 4 - dakle svetinja!
    Ono što me oduševilo je crtež.Svaka čast Castelliniju,za mene je majstor i absolutni broj 1 kod NN.Način na koji su iscrtani likovi,npr. Nathan,Aristotel,C-09,Kal i njegova ruka ("dar što mu ga je poklonio Nathan")ili oni bojni droidi je čista perfekcija.Sviđa mi se kako je predstavljen Nathan,njegov šef i prijatelji a vrhunci su mi kad maskirani napadači napadnu Nathana i C-09 ili na kraju kad se dohvate Nathan i Kal Skotos,prava akcija ko na filmu.Sve i svemu-fenomenalna epizoda.
    09.01.2003
    22:41:00 sati
    Aco
    uredi
  • darkraver

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Jedno od najboljih ostvarenja stripa uopće.
    Jednom riječju:savršenstvo!!!
    Scenarij,priča,crtež,...sve odiše najboljim manirama kultne talijanske kuće.Ovo je najbolji reprezent onog što bi strip trebao biti,a kao uvodna epizoda Nathan Never serijala ostavio je snažan dojam i nagovijestio jednu nezaboravnu,dugu i kompleksnu SF priču.
    13.01.2003
    15:14:00 sati
    darkraver
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šta reči nego da sam ovaj broj Nathana kupio iz puke znatiželje jer tada nisam apsolutno ništa znao o njemu.
    Odmah me fascinirao fenomenalan crtež Claudia Castellinija, ali ono što je još važnije odlična priča sa odličnim glavnim junakom. Dao sam mu vremena i nakon prvih 10 brojeva konstatirao kako se radi o nečem izuzetnom:-)))
    Do tada neprestižan Zagor na mojoj ljestvici omiljenih junaka dobio je opasnog konkurenta! Danas mi spomenuti dvojac djeli prvo mjesto omiljenih stripova s time kad bih gledao samo kvalitetu a ne vremenski staz mislim da bi ipak Nathan pobjedio:-)))
    15.03.2003
    13:43:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Dalen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Možda moje ocjene nisu objektivne, iz razloga što mi je SF
    omiljeni žanr, ali ne mogu a da ne kažem da mi je najviše
    žao što Ludens daje Nathana samo jednom u tri mjeseca. Nekad
    mi je Zagor (stare epizode) bio od Bonellijevih izdanja br.1.
    Pojavom Nathana Nevera, Zagor je br.2, a NN br.1. Svijet
    budućnosti je vrlo realno oslikan. Priče su odlične, crtež
    također. Još da nas Ludens ne uskraćuje za Svijet Nathana Nevera (Slobodna ga je u početku prikazivala, poslije više ne). A gdje
    su još godišnjaci na formatu A4 i 240 strana, dvije epizode koje
    Slobodna nije izdala itd.
    16.03.2003
    10:16:00 sati
    Dalen
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicna, vrlo dinamicna prica. Crtez i scenario su dosta drugaciji nego kod klasicnih Bonellijevaca (Zagor i Tex) tj. mora se nekad malo prouciti slike jer nije sve odmah servirano na tacni. Ima puno promijene kuteva iz kojih se radnja promatra. Ujedno nema i puno objasnjenja za citatelja--tj. on mora sam zakluciti neke cinjenice. To je ujedno i jaka strana ovog stripa jer dize zanimljivost i napetost.
    19.03.2003
    20:08:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Markos

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Jako dobra epizoda, odličan prvi broj, dovoljno kvalitetan i zanimljiv da privuče publiku i da ih upozna sa glavnim junakom. Meni Castellini baš i nije omiljen crtač tako da mu nisam dao preveliku ocjenu. Puno se bolje snalazi u ilustracijama, pa odatle i tako dobre naslovnice, dok u samom stripu previše opterećuje kadar raznoraznim detaljima koji zamaraju oko i odvlače pažnju čitatelja od radnje (sva sreća da je nacrtao samo dva Dilana), dok s druge strane, nekako imam dojam da ima problema sa likovima koji mi izgledaju pomalo statično, poput figura, a ne živih osoba...
    26.03.2003
    16:45:00 sati
    Markos
    uredi
  • Maximuss

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    A sto reci o stripu koji me je totalno zapalio za Nathana?! Perfektno nacrtan! Onoliko koliko me je odusevio crtez 1. broja, toliko me je razocarao crtez 2. broja!
    27.03.2003
    00:30:00 sati
    Maximuss
    uredi
  • sAdam

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    zvijezda je rođena!!!
    01.04.2003
    00:05:00 sati
    sAdam
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kupio sam ga prije nekoliko godina pošto sam ga propustio i nisam se pokajao. Izvrstan crtež, gomila akcije, žestokog humora i mnogo toga. Sjeća li se tko one scene kad onaj mišićavi rasturi glavu onome robotu, pa on njemu. Ili tek one borbe za ninđama. Remek djelo i prvi nastavak Nathan Nevera.
    13.04.2003
    17:43:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Pala mi je na pamet jedna rečenica koja sve govori o ovom stripu: Radnja se događa u budućnosti.
    Jura, ne sjećam se te scene kad taj mišićavi rasturi glavu tom robotu, pa onda on njemu.
    13.04.2003
    22:15:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja prva epizoda od svih Bonellijevih serijala objavljenih u Srbiji/Hrvatskoj. Sve desetke sam dao zbog potpunog izgradjenog koncepta serijala, koji se vec nazire u ovoj svesci, kao i zbog samog Bonellija koji trijumfuje njegovim pokretanjem i koji nam pokazuje da je jedan od najvecih svetskih strip izdavaca. Kad je izasao prvi Tex?
    03.05.2003
    16:36:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    NATHAN,SERRA I CASTELLINI. ŠTO JOŠ REĆI?
    FANTAZIJA ZA ČITANJE,MOJ NAJDRAŽI STRIP.
    03.06.2003
    14:38:00 sati
    nikola
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odlično! Izvrsna prva epizoda. Castellini je fenomenalan. Naslovnica malo slabija od samog crteža, ali ne mnogo. Pa, bitka s Kalom... Ma, izvrsno!
    14.07.2003
    10:05:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Solidan strip.Skoro perfektan crtez i okruzenje koje veoma docarava jednu od mogucih verzija buducnosti.
    17.07.2003
    11:06:00 sati
    ninja
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Castellini me je oborio u ovoj epizodi ! Stil mu je potpuno americki , ali meni se to svidja ! Ova epizoda me je i "navukla" na Nathana i njegov svijet iz buducnosti .
    22.09.2003
    22:53:00 sati
    vardock
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    14.11.2003
    17:01:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedan od najboljih NN-a za mene.Castelliniju svaka čast.
    04.12.2003
    19:09:00 sati
    Logan
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jedan od najboljih crtačkih ostvarenja ikad.
    21.01.2004
    14:49:00 sati
    Hari
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Do ovog stripa nijesam bas volio sf tematiku u stripu,ali konacno jedan junak iz buducnosti dosta nalik obicnom covjeku,dobro, u neku ruku.Za PRVI broj vrlo dobro.
    02.09.2004
    19:03:00 sati
    fujo83
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Bicu kratak: start kakav svaki novi junak moze samo pozeleti, epizoda dovoljno intrigantna da te navuce da i dalje citas NNa. E sad, da je Maverick poziveo, kao sto nije, ja bih sigurno uz Martija i Dilana imao i Natanovu kolekciju. O, sudbo kleta...
    27.09.2004
    05:33:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 76%

    4, 8, 10, 10

    Kakvi su Bonellijevi prvi brojevi, ovaj je još dobar. Ne zbog toliko posebne priče, koliko zbog solidnog scenarija koji vuče napred, i zbog fantastičnog Castellinijevog crteža. Ipak, bilo bi bolje da su krenuli sa Zabranjenom zonom, kao što je jedno vreme bilo u opticaju...
    28.10.2004
    15:06:00 sati
    Djole
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Na stranu fantastičan Castellinnijev crtež, no ova epizoda nije posebna po ničemu osim po činjenici da je prva! Standardni akcić! Kupio sam ovu epizodu iz znatiželje jer se pojavio kao novi strip-junak, pročitao i rekao; Pa, nije loše!... ali tek neke kasnije epizode su me privukle čvršće Nathanu Neveru tako da mi je nakon Dylana Doga Nathan nekako postao drugi najomiljeniji Bonellijev junak!
    28.10.2004
    19:53:00 sati
    kiky
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    za br 1 je fantasticno...crtez extra...odlican uvod u nathana...zbog ovog romana sam i poceo citat nathana
    10.01.2005
    17:17:00 sati
    crta
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zvijezda je rođena!Nathan mi je definitivno bolji od nekih drugih junaka.Šta reći!Castellini ( 1 0 ),Serra ( 1 0 ),naslovica, ( 1 0 ).
    29.05.2005
    21:48:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan start.
    12.08.2005
    11:36:00 sati
    vice
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Lijepo, pogotovo sto se radi o prvom broju. Prvo malo akcije u uvodnoj makljazi s Kleemanom, pa predstavljanje Nathana kroz svadju i sukob svjetonazora sa Reiserom, ponovno frenticna akcija na brodu i razracunavanje s Kalom Skotosom, a na kraju ponovno poblize predstavljanje Nathana kao relikta proslosti, koji u visokokompjuteriziranom svijetu visoko cijeni stare knjige i gramafonske ploce. Dane su i naznake buducih dogadjaja i likova koji ce u njima sudjelovati: od pitanja "ljudskosti" robota (prica o humaniziranom C-09 nastavit ce se u broju 26. "Ja, robot") do dinastije Skotos, Ishimorija i jakuza koji ce nositi dobar dio serijala. Vec je u prvom broju svijet Nathana Nevera predstavljen kao izrazito kompleksan, i citatelju je jasno da ce serijal morati uredno pratiti zeli li se snalaziti u tom svijetu. Castellinijev crtez je slatkis za oci.
    18.08.2005
    02:49:00 sati
    VALTER
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je jedan od najboljih stripova NN ,ako ne i najbolji. Castellini je jedan od najboljih crtača i sviđa mi se njegov crtež, a i naslovnice. Ovakve priče o androidima su mi najbolje. Svaka čast.
    29.09.2005
    19:43:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odliena priea i crtež. Jedan od boljih akcijskih SF-ova.
    11.02.2006
    20:14:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Zakon. O ovoj epizodi imam samo pohvale. Posebno mi se svidio Castellini sa svojim crtežom, a ni scenarij ne zaostaje za crtežom. Strip klasika i savršen uvod u avanture meni najdražeg junaka.
    01.05.2006
    22:08:00 sati
    Besni Horse
    uredi
  • hello

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Odličan uvod u ono što slijedi
    08.10.2006
    18:38:00 sati
    hello
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična priča, odlično nacrtana, odličan uvod u serijal 
    13.06.2007
    01:01:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 9, 7

    Nikad nismo ja i Nathan Never zaplesali onako pošteno, maskembalski. Nije mi nikad bio toliko loš, ali opet ništa posebno. Solidna kompilacija raznoraznih SF motiva; Blade Runner, Terminator, Predator, Alien, međutim ništa više... Stoga me ova prva epizoda nije oborila s nogu. Neznam, možda je početkom 90-ih ovo bilo nešto revolucionarno (mislim na Bonellija) ali danas kad ponovno uzmem u ruke te starije brojeve ne osjećam ništa, nikakav "naboj" kao kod recimo Zagora, koji bi me natjerao (onako za dobra stara vremena) da se uživim u čitanje i uvjerim samog sebe da sam se ja promijenio a ne Nathan. Priznajem ipak, da sam uživao u nekim kasnijim epizodama, koje su mnogi popljuvali, strange shit. Stoga prvom broju dajem prolaznu ocjenu, prvenstveno radi scenarija, koji gura naprijed. Crtež odličan, naslovnica ništa posebno.
    14.08.2007
    23:58:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Prvi broj Nathana Nevera je baš onakav kakav prvi broj treba biti. Već preko njega se može doći do određenih zaključaka o tome što će se i na koji način događati u nastavku serijala. Serra je majstorski odradio svoju scenarističku zadaću, te nam je uz jednu laku akcijsku pričicu, kako bi nas već na početku maksimalno zaintrigirao, uspio približiti neke temeljne karakteristike tog specifičnog svijeta budućnosti, a baza tih specifičnosti će se postepeno nastaviti obogaćivati u idućim epizodama. Castellinijev crtež je prva liga. Odličan prvi broj odličnog strip junaka!
    08.10.2007
    11:25:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Za moj ukus ima previše akcije, ali budući da je to prvi broj i da je odlično odrađeno upoznavanje sa Nathanovim svijetom, ipak visoke ocjene. Castellini je najbolji Nathanov crtač i prava je šteta što mu je ovo jedina epizoda. Istina da mu je crtež prezasičen i malo naporan za čitanje (onako Marvelov), ali savršeno odgovara Nathanovu svijetu, za razliku od Dylana gdje mi njegov crtež nikako ne leži.
    18.01.2008
    17:55:00 sati
    Spock
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Nakon malog zasicenja vesternom,odlucih odmoriti oci u sferama svemirskih prostranstva,a ima li ista bolje nego na nacin ulaska u Natanov svijet.Ovdje je sve pomalo predvidljivo i vec vidjeno,ali Castellini je stvarno lijepo nacrtao ovu epizodu.Idemo dalje... 
    26.01.2008
    11:32:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    dobra akcijska priča za početak. na solidan način se prikazuje jedan dio Nathanovog okruženja i općenito slika tog futuristickog svijeta. naslovnica mi se sviđa a crtez u stripu ne toliko pošto nisam neki ljubitelj takvog stila crtanja
    23.02.2008
    12:51:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pošteno je da moj prvi komentar na ovom forumu ide prvoj epizodi meni najdražeg strip serijala. Prva epizoda je vrhunska, najbolji uvod u novog junaka među svim Bonellijima.
    08.03.2008
    21:02:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Ovako - epizoda je skroz nelosa i obecavajuca je za serijal. Na stranu sto me Never kasnije razocarao jer nema cvrsti kontinuitet i pregrst rupa u logici.
    09.10.2008
    15:30:00 sati
    alen
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    I više nego odličan crtež uz dinamičnu priču i scenarij.
    28.12.2008
    14:28:00 sati
    Death
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Što se tiče uvoda u novi SF serijal, priča je dala stvarno dobru podlogu za daljnji razvoj događaja u Nathanovom svijetu. naravno, upoznati smo i sa njegovim najvećim nemezisom, Aristotelom Skotosom. Castelinni je obavio jako dobar posao u crtanju epizode, ali mu je naslovnica malo slabija.
    17.01.2009
    20:47:00 sati
    Panon
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 64%

    8, 6, 5, 7

    Dobar uvod u NN serial. Iako nisam SF fan, nego sam više kao i sam Nathan, fan minulih stoljeća moram priznati da je strip dobro građen. Ni meni kao ni Koreshu ne odgovara, ovakav crtež i s tome razočaran. Ni naslovnica nije nešto.                                                         
    11.02.2009
    17:25:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Kada sam kupio ovu epizodu, moram priznati da nisam ocekivao nista posebno. Em je novi junak, em je prva epizoda. O covece, kako sam se prijatno iznenadio. Ova epizoda me je naterala da pokupujem i ostale u izdanju Slobodne Dalmacije. Dakle, prvo sto upada u oci je fenomenalni crtez Castellinia, a zatim, sto se vise prica razvijala, sve vise sam i ja postajao "opsednut" svetom Nathan Nevera. U ovoj prici, pored Nathanovih prijatelja i kolega, upoznajemo i Aristotela Skotosa, koji postaje Nathanov glavni neprijatelj. Jedina slaba tacka mozda je naslovnica. Mislim da je Castellini to mogao dosta bolje odraditi.
    19.02.2009
    22:59:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    27.03.2009
    15:57:00 sati
    Svila
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 75%

    9, 8, 6, 6

    Vrlo dobra epizoda za upoznavanje sa glavnim likom, ali crtež meni ne pretjerano dobar. 
    28.03.2009
    11:02:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Crtež je solidan, ali meni se nije previše dopao, jer je Castellini njime usporio tok radnje.Veliki broj likova nije učinio prvu epizodu dosadnom i napornom (što ume da bude slučaj), već naprotiv - odmah se sa njima ovlaš upoznajemo i skontamo ko je ko. Samo toliko da dobijemo tek naznake o svima njima i - jedan delić više o samom Nathanu u odnosu na ostale. Odmah vidimo da on nije sam i da nisu svi oni tu bez veze ubačeni od samog početka. To je najveći plus ove epizode, koja je vrlo dobra. Svega dovoljno u priči, a ničeg previše! I onda kreće...Ako je neki Bonellijev strip zaslužio izdanje poput Libellusovih, onda je to Nathan Never! U mesecima koji slede - verujem i od prvog broja! A ne mogu da se otmem utisku da bi Castellinijev rad lepše izgledao u boji!
    25.06.2009
    19:15:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    Nikada nisam bio veliki poklonik SF-a,vjerovatno zbog Star Treka i Star Warsa, kao malom su mi bili odvratni oni klingonci(ili kako se već zovu:)Zato mi je poprilično dugo trebalo da započnem s čitanjem i skupljanjem Nathana,također sam vjerovao da je on samo sastavljen od tisuću klišeja iz Sf filmova i knjiga,možda i je,ali pošto se nisam nagledao niti načitao istih,onda mi čitanje Nevera neće predstavljati problem:)A ovaj prvi broj je ok,ali s mjestimično nategnutom,naivnom radnjom.NN i Terminator protiv tajnih zločinačkih organizacija,smetaju mi oni kung-fu potezi kod Nathana,nepotrebno je to.NN ima dobar setting i isto tako zanimljive likove.Casstellinijev crtež nije savršen, on se naravno sviđa većini jer mu je crtež donekle realističan i zapravo kao i Villa(zapravo i više nego on) naginje ka američkoj(marvel) stilu crtanja,to se ističe u njegovom kadiranju,montaži.
    04.07.2009
    13:11:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Iskreno rečeno, za razliku od ostalih čitatelja, nisam bio previše oduševljen prvom epizodom. Čak sam se i mislio da li da i dalje kupujem Nathana bojeći se da je riječ o klasičnom SF superherojskom stripu punom robota i extra zločestih zlikovaca. E kako bi se prevario!! Tko bi rekao da će mi NN postati kultni strip, strip koji se više ne propušta!
    11.12.2009
    12:09:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najmaestralnijih stripova koje sam pročitao. Priča i scenarij su vrhunski razrađeni, Castellinijev crtež je odličan, marvelovski, naslovnica vrlo dobro zamišljena i nacrtana, ovo je pravo osvježenje u lepezi Bonellijevih junaka.

    12.09.2010
    20:36:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 9, 7

    Ovaj prvi broj me bas nije odusevio.  Nista narucito, jedino Castelinijev crtez je vrh - sve ostalo je nekako osrednje.  Prica je previse jednostavna, bez puno napetosti, humora i emotivnosti.  Onaj Reiser koji se uvijek dere na Nathana je klasicni klise sefa: kao u Americkim filmovima o policajcima, uvijek sere, vristi i govori kako je njegov najbolji covjek u organizaciji u stvari idiot.  To smo vidjeli milion puta prije, pa i u filmovima a i u stripovima (Nick Raider).  Kao prvi broj, ovaj Bonelijev primjereak je slab, ali ako sam dosta iskren, nisu ni prvi brojevi ostalih junaka (Nick Raider, Dylan Dog, Zagor, itd.) bili bas najbolji.  Da sam sudeci po ovom broju odlucio da jos vise citam Nathan Nevera, sigurno bi se predo posle samo jednog broja; hvala bogu da ovaj 'pilot' epizode nije njegovo sudjenje.  Naslovnica je ok, ali kao prica, moze se vrlo brzo zaboravit.

    15.09.2010
    17:12:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Odlican osjecaj kod citanja. Kao da se gleda jedna epizoda serije Nathan Never price na TV-u sa ostavljenim otvorenim vratima za kasniji razvoj rivalstva Skotosa i NN-a i prijateljstva C-09 i NN-a. Crtez je fantastican, a prica pomalo predvidljiva, sa klisej sefom Alfe. Svega pomalo, radno mjesto, neprijatelji, prijatelj, stan, susjedi i hobi.Sve u svemu vrlo zadovoljan ali ne i odusevljen. Utisak: citati dalje.

    13.10.2010
    11:29:00 sati
    Mephis
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Reiser je zbilja iritantan ovdje. :)

    Jedan od najboljih akcijskih stripova koje sam pročitao (Castellinijev crtež). Odličan prvi broj, sve u svemu.

    10.12.2010
    15:46:00 sati
    Opti
    uredi
  • temporal_lobe

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Šteta što je ovo jedini Nathan za kojeg je Castellini radio crtež u cijelosti, a ne samo naslovnicu. Inače, odličan broj, svidio mi se.

    30.12.2010
    01:16:00 sati
    temporal_lobe
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Jako dobro za prvi broj. Radnja je tekla lagano, jedino me crtež zamara. Moram se naviknuti na njega.

    16.01.2011
    23:54:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    I nakon 3 godine zujanja nakon kojih se danas pitam da li se meni Nathan uopće sviđao  u to vrijeme, 2008. nakon nekih 20-tak pročitanih NN-epizoda, konačno je stigao red i na prvi broj, koji je bio prvi pravi razlog zašto sam se navuk'o na Nathana.Odličan crtež, kao i upečatljiva naslovnica te fenomenalan scenarij razlozi su zašto je ovo možda i najbolji Bonellijev prvi broj nekog njihovog junaka.

    01.02.2011
    15:48:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Dermentor

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.03.2011
    15:55:00 sati
    Dermentor
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Dobar serijal o budućnosti.

    21.05.2011
    15:43:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Strip je, kratko i jasno, vrhunski..  I još k tome prvi broj, ljubitelj sam SF-a, super crtež, super naslovnica.. Odlično..

    09.07.2011
    14:26:00 sati
    allessi
    uredi
  • kingleoric

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Ovako!

    Volim kako je Nathanov serijal počeo radnjom, volim Asimova i zakone robotike, kvragu, volim čak i robote! :D

    Ima još neko pitanje?

    Ako TI koji ovo čitaš, a nisi do sada čitao Nathana, imaš makar par minuta slobodnog vremena, SVAKAKO ti preporučam da daš šansu ovom stripu... nakon svega, puuuno je zanimljiviji i inteligentniji od Bleka, Marka, pa i Zagora ako baš hoćeš!!

    20.08.2011
    01:09:00 sati
    kingleoric
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Kada sam kupio ovaj broj u HR u vrijeme kad je izašlo, čisto sam htio dati šansu novom junaku ali nakon čitanja odustao sam jer tada sam još bio u stripovima starog kova i N.N. mi se nije svidio onda. Neki dan sam pročitao ovaj prvi broj nekih 15g. nakon prvog čitanja i ugodno sam se iznenadio, pa to uopće nije loše. Slažem se sa ovim komentarom iznad mog da je riječ o jednom inteligentnom stripu.

    02.09.2011
    12:46:00 sati
    supermike
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Zanimljiva prica ali nista posebno. Da sam poceo citati Nathana od ovog broja, neznam dali bih nastavio.

    29.12.2011
    14:46:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    S obzirom da je prva epizoda super.

    20.01.2012
    22:24:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Solidan prvi broj novog serijala sa pro-superherojskim crtezom. 

    20.05.2012
    08:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Dobar početak ZF serijala. Dajem dobre ocjene pošto je to bilo nešto žanrovsko novo za Bonelli strip kada je izašlo.

    20.08.2012
    12:51:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Malo zbrzano, ali dobro za početak.

    19.09.2012
    23:29:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Ok, lijepa epizoda za upoznavanje s novim junakom... Lako ju j e sad čitati kad znam sve o likovima.Sjećam se tih prvih susreta s Nathanom, ali ipak su mi tad bili puno draži poznatiji likovi...

    16.10.2012
    12:33:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    23.10.2012
    09:55:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    06.08.2013
    17:34:00 sati
    velka031
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Nista posebno za sada. Korektna prva epizoda.

     

     

    26.08.2013
    13:48:00 sati
    going going
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Castellinija sam prvi put zapazio u Dylanu krajem osamdesetih i sećam se mog prvog utiska: Uauu, neverovatan crtež ali nije baš za DDa. Ako je ikad postojao strip za koji je Castellini rođen onda je to Nathan Never. Zašto je Bonelli dozvolio da tek tako ostane bez svog najboljeg crtača nikad mi neće biti jasno. Sigurno Marvel ne bi ponudio početniku iz Evrope neke sjajne uslove koje Sergio nije mogao da isprati, ali šta da se radi sve je to sada daleka istorija.

    22.01.2014
    21:34:00 sati
    thekide
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Dobar početak za odličan serijal. Epizoda je puna dinamične i uzbudljive futurističke akcije, genijalno prikazane perom majstora Castellinia. Naslovnica je dobro zamišljena, ali i pomalo prejednostavno obojana.

    06.08.2014
    14:22:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 81%

    9, 10, 6, 6

    Priča kao priča mi je bila zanimljiva, veoma su mi zanimljivi likovi, pogotovo androidi, priča možda i nije preterano originalna, ali ja nisam pročitao mnogo SF štiva pa nisam kompetentan da pričam o tome.

    Scenario je sasvim sigutno najsvetlija tačka ove epizode, scenario vuče napred, čita se u jednom dahu, nije otkrio previše o Nathanovom svetu i Nathanu, otkrili smo da je sve u Nathanovom univerzumu umreženo, i da se svemože kontrolisati pomoću kompjutera, o Nathanu praktično ne znamo ništa osim da je agent agencije Alfa, da je nostalgičan za prošlošću, poput Srebrnog Letača, takođe smo saznali da Nathan nerado priča o svojoj prošlosti, što nam nagoveštava da ima u najmanju ruku tužan život.Koliko vidim svet se nije mnogo izmenio od našeg doba. Scenario je dobio 10 jer te tera da odmah uzmeš i pročitaš sledeći broj.

    Crtež mi je nije uopšte dopao, sam Casellinijev stil mi se ne dopada, crtež jeste dinamičan, ali nekako nema nekog žara koji može da dočara atmosferu priče, crtež je odličan za neki superherojski strip, ali za Bonellija- teško, crtež mi je takođe veoma nepregledan, toliko da u nekim momentima ne znam ni šta se dešava.

    Naslovna stranica mi je premalo detaljisana, i samo ideja sa rukom koja viri je previše izklišeizirana.

    U svakom slučaju meni su u stripu scenario i priča bitniji od crteža, tako da bi ova epizoda ukupno dobila ocenu 8.


    12.08.2014
    11:35:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastičan početak jednog fantastičnog serijala VRATITE NATHAN NEVERA NA KIOSKE!!!!!!!

    04.10.2014
    19:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Ova priča je izašla davno zato sam očekivao da će biti naporna i pomalo staromodna, srećom bilo je bolje od toga.
    Scenarij izrazito dinamičan, bez dosadnih momenata, nismo stalno pratili Nathana nego bi se tu i tamo preselili na neku drugu lokaciju.
    Najinteresantniji dio priče su moralne dileme oko robota te granice između ljudskog i umjetnog.
    U klišeje upada onaj negativac i Nathanov kompjuterski pomoćnik.
    Sam Nathan je melankoličan, čudan u pozitivnom smislu.

    Castellini ima baš moćan stil, dinamičan, malo je "outdated" ali još uvijek dobar, vidi se da čovjek zna znanje.

    12.01.2015
    23:11:00 sati
    solar
    uredi
  • Enat

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    04.03.2015
    15:23:00 sati
    Enat
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Danas sam procitao ovaj strip po treci put. Nekako ne uzivam trenutno citati novo stivo od Bonellija pa sam se bacio na ponovno iscitavanje Nathana po mogucnosti od samog pocetka. Predstavlja mi daleko najveci gust i stvarno mi ga nikad dosta.

    Ocijene (sve desetke) se odnose na prva dva citanja, tad sam bio u transu kad sam ovo prorocitao i od tad sam poludio za ovim stripom. U medjuvremenu sam naucio jako puno o SF zanru, a i procitao kompletan serijal NN pa mi je danasnji dojam bio ipak za ocijenu ili dvije nizi u svim elementima. Prica mi je sad malo manje posebna, ali kao broj jedan i dalje najbolji pocetak u SBE, a i sve skupa je malo zastarijelo ukljucujuci i crtez, a opet kad okrenem unutarnju koricu, a ono pise lipanj 1991., kad se sjetim koliko je to davno to bilo, kad listam taj blago pozutjeli papir, neprocjenjivo.

    Odmah se s ovom istom epizodom vidjelo da je Nathan prva liga i da to nece biti neko tamo "lijevo krilo", a koje ce sve vrhunce dosegnuti malo tko je mogao predvidjeti. Vazno je reci da je ovaj strip dosao u pravom trenutko. Dok su mozda 82. i 86. MM i DD skepticno docekani, ovo je bio pun pogodak, u tom trenutku Dylan je na nebeskim visinama, stripovi se kupuju i publika je zeljna novoga. Dolazi Nathan koji je otisao u pitaj Bogo koliko primjeraka i rasprodao se u godinu-dvije. To je dovelo do neprestalnih zahtjeva da se ponovi taj broj, pa SBE objavljuje reprint koji je identican originalu, ali se preracunaje pa se taj reprint (identicna replika) moze mislim i danas nabaviti na SBE siteu. Isto tako i brojevi koji su slijedili su tiskani u megalomanskim kolicinama, te ni danas 24 godine poslije nisu rasprodani i mogu se nabaviti sluzbeno za 3,2 eura, a  nesluzbeno zbog tolike poplave kolicina po 0,5 eura na raznim bankovima (ajde to ipak vrijedi ako uzimas po 50-ak komada koje onda pokupis za 20-ak eura)

    Nova stvar kojom sam bio odusevljen je kontinuitet (nenavikao u Zagoru i Dylan Dogu). Za pocetak dobivamo samo malo od East Citya, ali tu su Agencija Alfa, Melpomena, sjecatelji, Skotos, Ishimura. Sjajno. Ipak moram priznati da je Castelli malo bolje izgradio MM kontinuitet. Ipak Nathan je daleko zanimljiviji i atraktivniji, a misterije od kojih mnoge stoljecima prije se ne mogu mjeriti sa sanjarenjima i mastanjima dali nas ceka ovakva luda buducnost sa svim ovim ljudskim pobjedama i dostignucima, ali s jos brojnijim porazima i tragedijama. Tako bih volio zivjeti u jednom prosjecnom stanu East Citya i posjetiti koji put rodbinu na orbitalim stanicama :)

    28.06.2015
    21:20:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Meni prva epizoda nije ništa posebno, ali kad vidim ovoliko pozitivnih komentara na serijal , nema mi druge nego baciti se na čitanje daljnjih epizoda.
    23.10.2015
    17:17:00 sati
    Deki86
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 8, 5

    Kao veliki ljubitelj SF knjiga (Asimov, Herbert, Simmons, Clarke, Le Guin) i filmova (klasici Blade Runner, Odyssey, Alien-i.... ali i noviji kao Cloud Atlas, War of the Worlds, The Fountain, Beyond The Black Rainbow...) te veliki nepodnositelj fantasy-ja/superjunaka i Star Treka/Wars-a, moram priznati da mi je Nathan nekako sjeo i ostao u lijepom sjećanju još iz sredine 90-ih kada sam pročitao nekoliko brojeva. Sad krećem u cijeli opus, ispočetka, sve po redu.

    U prvoj epizodi mi se više svidio prikaz Nathana kao lika te njegovog okruženja, nego glavne priče. Radnja se čini ubrzana pa samim time i pomalo neuvjerljiva. Kao da su previše toga htjeli ubaciti, što mogu razumjeti jer su prvim brojem htjeli privući publiku. Naznaka kompleksne priče je ipak zanimljiva.

    Za moj ukus puno previše akcijskih scena, no zato pohvale referencama na Asimova i dozi humora u dijalozima. Legs i Sigmund su izgledom kao karikature, ali simpatični. Pretpostavljam da će za daljni tijek radnje biti ključno upoznavanje sa glavnim negativcem Skotos-om (otac/sin) te njihovom namjerom da trguju softverom koji može ukinuti 3 zakona robotike ugrađene u sve androide. Neuništivo biće (robot) kojeg Kal Skotos pokazuje Nathanu neodoljivo podsjeća na Predatora.

    Nisam neki stručnjak crtež, no mogu reći da mi se sviđa. Inače, priča/scenarij te razrada likova su mi puno bitniji.

    05.05.2016
    15:28:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Dobro za prvu epizodu,taman da te navuce na Nathana,crtez je ok a naslovnica libellusova najbolja,ove dvije su mi bezveze!

    20.11.2016
    16:57:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • agochkov

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Meni sasvim solidan start Nathana, iako su dalje dosle mnogo bolje epizode. Old-school SF. Castellini odlican, ali pomalo naporan, naslovnica fantasticna.

    21.02.2017
    23:46:00 sati
    agochkov
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ponovni izlazak stripova u Hrvatskoj bio mi je jedan od najdražih dana u životu jer cijelo moje djetinjstvo bilo je obilježeno s njima. Pauza od studenog 1991. do travnja 1994. sada i ne izgleda tako velika ali bila je ogromna, a i tko je mogao znati koliko će praznina trajati te da li će uopće i prestati.

    Prvi junak koji je izašao bio je Dylan Dog.
    Na predzadnjoj strani pisalo je "Dylan Dog - u novoj epizodi Igra sa smrću".
    Ok.
    Drugi strip koji je izašao bio je Lov na vuka.
    A na predzadnjoj strani je, pored najave za drugi broj pisalo:"Od sada i na hrvatskom jeziku vaši omiljeni junaci - Zagor, Dylan Dog, Martin Mystere, Nick Raider i Nathan Never!"

    Nathan Never?

    Prvi put sam čuo za to ime. A i zbunilo me ono "vaši omiljeni junaci", jer da bi neki junak bio omiljen, prvo mora izađi, ne?
    A i to ime "Nathan" mi je zvučalo pomalo...Ha staromodno. Mislim, ono, tko se zove Nathan? Ali sad kad promislim, i Nathan je staromodan tip...

    Sve u svemu, tada sam imao skoro 15 godina i već sam godinama gutao sve što ima veze sa SF-om, tako da je otkriće da je ovdje riječ o tome žanru (da, ništa se nije znalo o tome junaku!) bio pravi boom za mene.

    Kupio sam ga i...Bio mi je odličan. Iz današnje perspektive neke stvari djeluju arhaično ali lako je pametovati toliko godina kasnije. Treba se vratiti u 1991. kada je strip izašao i vidjeti koliko je zapravo bio dobro koncipiran od početka.
    Strip je odličan uvod u serijal, imamo vrlo dobru priču, crtež je na nivou, a i glavni nemesis je fakat prva liga.

    Nathan i ja smo dobro počeli, a suradnja koju imamo odlična je i danas.

    27.02.2019
    00:25:00 sati
    mladjo
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 770
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 410
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 805
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1368
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum