U ponoru pamćenja

Nathan Never

NN SD 16/17 | 188 str.

Mračna Nathanova prošlost iznenadno izlazi na vidjelo prilikom naizgled obične posjete autističnoj kćeri u sanatoriju.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*9

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • U ponoru pamćenja
    NN SD 16
  • Jedanaesta zapovijed
    NN SD 17

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L´abisso delle memorie
    NN SR 18
  • L´undicesimo comandamento
    NN SR 19

ZANIMLJIVOSTI

  • Otkrivamo mnoge podatke o Nathanu kao npr. porijeklo njegovih georgeclooneyevskih sjedina.

Nije nikakva tajna da epizode koje obrađuju prošlost nekog junaka tradicionalno privlače veliku pozornost čitatelja kojima nikada dosta novih podataka o njihovim ljubimcima. Stoga kao da se scenaristi posebno potrude kad su takve priče u pitanju, pa to počesto rezultira pravim remekdjelima (Dylan Dog “Dugački pozdrav”, Tex “Carsonova prošlost” itd.) pri čemu ova priča nije izuzetak, dapače. Prema mom skromnom mišljenju riječ je o najboljoj epizodi ovog junaka izdanoj u nas i jednom od vrhunaca izdavačke kuće Bonelli.

Scenarist Michele Medda je u samom startu uzeo prilično neorotodoksnu pripovjedačku perspektivu – Nathan sam je narator priče kao lik iz nekog detektivskog filma. No nije samo to neobično u ovoj epizodi koja i nije tako koheretna cijelina kao što je to čest slučaju Bonelliju. “U ponoru pamćenja” je primarno priča o samootkrivenju i o težnji da se postane boljim čovjekom, što je kontinuirani proces koji se otegne i kroz cijeli život. Nathan je u njoj predstavljen iznimno humano i svakidašnje, u njemu praktički da nema mitske aureole “larger than life” heroja s nebeskim poslanjem.

Dvije su osnovne razine radnje. U Nathanovoj sadašnjosti on s Anninom doktoricom Sarah istražuje iznenadne smrti u obližnjoj bolnici da bi otkrio pokus izopačenog dr. Hicksa koji uključuje i njegovog starog znanca – masovnog ubojicu Neda Macea (ne ga mješati s piscem ovih redaka, osvjedočenim filantropom), čovjeka koji mu je ubio ženu, upropastio dijete i uništio mu život koji je nekad imao. U Nathanovoj prošlosti doznajemo više o tom životu. Taj dio funkcionira gotovo kao drama o nategnutim bračnim odnosima, nevjeri, posvađanim supružnicima i policijska priča iz budućnosti u jednom, sa svim općim mjestima koje su nezaobilazne kad se obrađuje takve tematike. Kao svojevrsni “intermezzo” između tih ispreplećućih razina nalazi se dio radnje koji se odvija u taoističkom hramu u kojem Nathan pokušao pronaći psihički mir.

Sve je to orkestrirano briljantno – radnja harmonično odmiče i u prošlosti i u sadašnjosti sve do raspleta koji ostavlja opor okus u ustima. Nathan nije neki veliki pobjednik koji spašava najmilije i svijet od negativca; Mace, koji bi trebao biti glavni “bad guy” zapravo je izmučena duša koja ne mami neke osjećaje gnjeva već kako se kraj bliži on gotovo budi sažaljenje; Nathanov život ostaje jednako poremećen, oči njegove kćeri još uvijek ne pokazuju emocije i bliskost s ostatkom svijeta već samo prazninu “jednog drugog ponora pamćenja” i on još uvijek ostaje melankoličan i nesretan.

Na razini scenarija je bio i crtač izvrsni Nicola Mari, koji je ovom prilikom nadmašio sebe fenomenalno sugestivnim i tek prividno simplificiranim crtežom.

Da podvučem crtu, mislim da je riječ o epizodi koju nitko ne bi trebao propustiti.

Naprijed

NN SD 15 Preživljavanje na nuli

NN SD 18 Vrijeme osvete

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča je pravo remek-djelo i ako izuzmem Ken Parkera,sigurno spada u Top 5 Bonellijevih stripova ikad izdanih.Majstorski vođena priča,beznačajne slučajnosti podsjećaju Nathanu na njegovu prošlost,koja je itekako zanimljiva i bolna a nama uskroz nepoznata.Posebno mi se sviđa što Nathan nije predstavljen kao neka super-dobričina i junak bez mane.Dok mu je Ned Mace uništio sve što voli,on je bio u zagrljaju druge žene!Stvarno,ti flashbackovi su toliko dobro napravljeni da ovaj strip mirne duše može ići uz bok klasikama stripa.Sama amosfera je mučna,tjeskobna do bola a velike zasluge za to ima i Mari,koji je posao odradio besprijekorno.Počevši od uvoda gdje Nathana nalazimo na grobu njegove žene pa sve do samog kraja,ovaj se strip čita širom otvorenih očiju,toliko je Mari uspio dočarati stmosferu.Njegov Nathan je toliko izražajan da nije nikakav problem poistovjetiti se s njim.Opet,i u ovoj epizodi imamo kišu,što je očito garancija za dobru priču kad je NN u pitanju. Naslovnice odlične(pogotovo prva).
    24.01.2003
    22:41:00 sati
    Aco
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Makar Nathana ne volim, ova dva nastavka su uistinu sjajna. Crtez je dosta dobar makar Mari i nije Bogznasta, naslovnice uobicajeno izvanredne, a prica i scenario su na jako visokom nivou, gotovo na nivou ponajboljih epizoda Dylana Doga (sto i nije cudno jer je scenarist Medda).
    02.02.2003
    12:20:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Hmmm, potpuno se slazem da se radi o dvodjelnoj epizodi koju nitko, ali stvarno nitko ne bi trebao propustiti!
    Prica je emotivna do bola i stvarno je maestralno napisana. Puno je stvari receno u ovoj epizodi i stvarno sluzi kao dobar putokaz u daljnjem tjeku radnje Nathana...Naslovnice su također pod perom Castellinija dosle do punog izrazaja. Najslabija karika u lancu ove epizode i meni je sam crtez Matija ciji stil mi osobno ne lezi...
    15.03.2003
    13:55:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Markos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je ovo jedna od najdražih epizoda Nathana, epizoda zbog koje sam ga počeo skupljati i čitati. Gotovo da nema zamjerke. Svi mi volimo čitati priče o prošlosti naših junaka, a pogotovo ako su ovako dobro zamišljene i izvedena kao ova ili npr. legendarna "Zagor priča". Za razliku od ostalih, meni se Mari jako dopada i obožavam njegov stil, a pogotovo mi se svidja u ovoj epizodi, kao i u npr. Vampyrusu. Njegov mračan crtež još dodatno povećava tjeskobu i tešku atmosferu i apsolutno odgovara radnji za koju nježniji i čišći crtež jednostavno ne bi odgovarao.
    26.03.2003
    16:39:00 sati
    Markos
    uredi
  • sAdam

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    odlicno!
    08.04.2003
    14:01:00 sati
    sAdam
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odlicna, poucna, dirljiva i uzbudljiva prica! Meni se Marijev simplisticki crtez u ovoj epizodi jako svida, pogotovo u sporijim, emocijonalnim trenucima. Najdrazi mi je nacin na koji on crta lica likova, a pogotovo njihove oci kojima on toliko toga izrazava.
    10.04.2003
    20:38:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja background epizoda u Bonellijevoj izdavackoj kuci.
    03.05.2003
    16:46:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Priča i scenarij su izvrsni! Mari fenomenalan kao i Castellini. Samo riječi pohvale za ovu epizodu.
    14.07.2003
    10:18:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Sve je odlično napravljeno do samog raspleta u bolnici. Ne sviđa mi se taj kraj sa bespomoćnim Nedom Maceom. Trebao je biti ili spektakularni završni obračun ili odgađanje njegovog kraja za neki budući nastavak/nastavke. Glupo je bilo ići na nekakvo njegovo sažaljenje, jer je prije toga prikazan kao krvožedni ubojica najgore vrste. Dobro, s tim obratom su kao napravili Nathanovu pobjedu nad samim sobom, njegovu izgradnju ka boljem, ali, meni to ne sjeda baš najbolje. Crtež je super, naslovnice su trebale biti bolje.
    17.08.2003
    11:36:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    FENOMENALNO! Sjajan strip, crtež, atmosfera, priča i scenario... Jednostavno, briljantno! Meni lično možda najbolja epizoda u celom serijalu.
    14.10.2003
    19:07:00 sati
    Jandric
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    14.11.2003
    17:03:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Mari majstor.Legendarna epizoda.Među deset najboljih NN-a.
    04.12.2003
    19:15:00 sati
    Logan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    nathan mi je najbolji strip, valjda zbog ovakvih epizoda.
    09.12.2003
    10:50:00 sati
    nikola
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Dok nisam pročitao ovaj strip nisam bio svestan da jedan strip može pružiti takvu dubinu i kvalitetu priče(na nivou dobre knjige).Iako sam svoje drugo druženje sa stripovim počeo kao isključivi sakupljač, ovakvi stripovi su me nagnali da ponovo počnem čitati stripove.
    20.05.2005
    22:10:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova se epizoda može poistovjetiti sa DDSD 43,iliti "Priča
    o Dylanu Dogu".Ovdje saznajemo sve o Nathanu,tako da sad
    znamo sve o njemu(barem ja).Malo mi je nejasan naslov drugog dijela priče "Jedanaesta zapovijed".Meni taj naslov
    ostavlja dojam kao da je netko dodao "jedanaestu božju zapovijed".Sve u svemu izvrstan strip.Svakako pročitati,ako ništa,barem pročitati glavnu recenziju jer je izvrsna.
    29.05.2005
    21:55:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek djelo. Vrhunac serijala; iako mi nije najbolja epizoda. Marijev crtež pojačava tjeskobnu i sjetnu atmosferu koja prožima cijelu priču. Naslovnice prekrasne; jedino mi se ne sviđa ona reklama za Zagora na drugoj.
    25.03.2006
    18:06:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalno! Nista vise nije potrebno reci. Sjajni Medda koji savrseno vodi pricu, Castellijenijeve naslovne strane (posebno prva) koje ostavljaju bez daha, i na kraju sta reci o Mari-u... Mari-ev crtez sam upoznao preko Dylana i par osrednjih epizoda koje su dodatno bile unistene njegovim rastrzanim i na momente cak iritirajucim crtezom. Ali u ovoj epizodi kao i u Zabranjenoj zoni i Ljudima Sjenama, to je nesto sasvim drugo. Mracni crtez u kome svaka sijenka ima svoj znacaj, u kom su obrisi likova izobliceni bas zato sto je i njihova licnost izoblicena (kod svakog na posebni nacin). Zaista ne znam sto se kasnije dogodilo sa ovim covjekom i otkud toliki pad kvaliteta. U ovoj epizodi sve sto Mari nacrta je, iako na momente nejasno i isprekidano, izuzetno intezivno i prozimajuce. Bas kao nocna mora. Nocna mora kroz koju prolazi Nathan kao antiheroj koji pokusava da odagna sjenke proslosti koje ga razdiru i da vrati svjetlost iz svog nekadasnjeg zivota. E sad, veliki trik je upravo u tome sto na zraci te svjetlosti nikada nisu istinski obasjali Nathana, zato sto je on izabrao da tu svjetlost pretvori u prazan odsjaj. Odsjaj Laurine ljubavi koji se prelamao negdje preko Nathana koji nije bio dovoljno vrijedan da zrak te ljubavi primi, sublimira i tako da smisao svom zivotu. No, my brothers and only friends (sto bi rekao Alex de Large) Nathan Never nije poztrvovani policajac i odani muz i suprug nego bolesno ambiciozni sadista i covjek koji u trenutku dok mu zenu kasapi zivotinja po imenu Nad Macey, jos jednom odlaze orgazam kako bi pokazao svojoj plavokosoj ljubavnici koliko je dobar ljubavnik! Sve ovo naravno Nathana cini mnogo interesantnijim. Moram priznati da mi je u prvim Nathanovim epizodama koje sam citao i pored zaista jako fino izgradjenog osjecaja melanholije kod Nathana, koji se prostirao na citave price, malo smetala citava ta kuknjava oko njegove mrtve zene, tipa: "Kuku meni, umrla mi zena, sad mi se ne dopada nijedna druga, kako cu ja jadan dalje zivjeti". Medjutim, Medda majstorski zaobilazi zamku banalnosti i daje Nathanovim osjecanjima mnogo veci dignitet i vjerodostojnost time sto nam pokazuje kako je sam Nathan, iako indirektno, jedan od krivaca za smrt svoje zene, a jos i pokazuje kako i za njenog zivota nicim nije zasluzio njenu ljubav. Dakle ova epizoda od ordinarog placljivca Nathana pretvara u gresnog covjeka koji je tek na prvoj stepenici prociscenja i samospoznaje. Jos jednom cestitke. Sigurno spada u top 5 epizoda Sergio Bonelli kuce.
    22.05.2006
    23:38:00 sati
    Djuro
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Definitivno jedna od najupečatljivijih epizoda Nathana. Bilo bi još bolje da je netko drugi ovo crtao. Mari mi je jedan od najgorih crtača iako je u ovoj epizodi njegov crtež duplo bolji za razliku od novijih epizoda. Castellini briljira na naslovnicama.
    29.09.2006
    00:06:00 sati
    mpavin
    uredi
  • hello

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 6, 9

    Po meni je ovo precijenjena epizoda. Kvalitetna svakako jeste, ali zbog lošeg crteža i na trenutke dosadnih dijelova ne smatram da je ovo nešto najbolje od Nathan Nevera.
    08.10.2006
    18:19:00 sati
    hello
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Dobro, prica sasvim sigurno spada medju najbolje u Natanovom serijalu, ali daleko od toga da me je impresionirala. No, u svakom slucaju, zanimljiva epizoda.
    31.03.2007
    14:55:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Pa ove su epizode baza za čitanje ostatka serijala o Nathanu..nekako mi nisu ostale u dobrom sjećanju, i sad kad su mi došle na red odugovlačio sam par dana s čitanjem..ali nakon pročitanog nisan nikako moga dat manje ocjene..Medda je jednostavno odličan, nemam riječi..a Mari, pa, ne bi ga volio čitat nigdje osim u Nathanu..jer tu izgleda odlično..naslovnice mi nisu toliko dobre, svidja mi se kako su zamišljene al ne i realizacija baš previše...
    22.06.2007
    16:24:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 9, 6

    vrhunski komad stripa, jako dobro izvedeni flash backovi, crtežom odlično dočarana atmosfera, čita se u dahu... jedino mi naslovnice ne leže, nekako mi ne ide nathan i boja, a i usporedite samo malu ann u stripu i na naslovnici
    25.06.2007
    20:56:00 sati
    ken2
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nathan kakvog volim....i vidim da nisam jedini ....
    26.06.2007
    15:30:00 sati
    kico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Svakako jedna od najboljih epizoda Nathana Nevera. Ujednačena, lijepa priča o prošlosti i propuštenim prilikama, greškama koje smo napravili i sa čijim posljedicama moramo dalje živjeti. Nathan Never je bio običan čovjek, koji je (kao i svi mi ostali) mislio da je nešto posebno, i da mu treba nešto više, a imao je sve... Ima dovoljno akcije i emocija, za svačiji ukus. Malo patetike na kraju ali dobro, mogu to progutat budući da je priča bila odlična. Jako mi je ono sa Nathanovom kosom, to postoji zapravo, osobe koje su proživjele veliki šok kosa im posijedi u par sekundi. Crtež mi se sviđa, naslovnice solidne.
    15.08.2007
    17:35:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Nekad mi je kod ove priče smetao Marijev crtež. I premda će Mari tek u Dylanu dostići svoj vrhunac i ovdje je dosta dobar. Već u Vampyrusu mi je bio vrlo dobar.
    07.12.2007
    10:21:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Kako to da ja još do sada nisam prokomentirao ovu epizodu? Hmm... a i nakon ovoliko pozitivnih i lijepih komentara teško je reći još nešto, nešto pametno i nešto novo, tako da ću samo da citiram jovana-dd  "Najbolja background epizoda u Bonellijevoj izdavackoj kuci." Nakon jedne ovakve priče za mene je bilo sasvim jasno kako ću se od sada pa nadalje odnositi prema ovom serijalu; NATHAN FOREVER!
    07.12.2007
    18:21:00 sati
    kiky
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda je nešto najbolje od Bonellija uopće. U potpunosti shvaćamo s kojim se teškim bremenom Nathan mora nosit cijeli svoj život i suosjećamo s njim i njegovom sudbinom, iako je za svoju grižnju savjesti sam dijelom kriv. Ali tko od nas ne griješi? Bitno je samo jeli te greške dođu na naplatu i s kojom cijenom. U Nathanovom slučaju najskupljom mogućom. Mari, iako loš i nejasan u akcijskim dijelovima, briljira u prikazu tjeskobne i melankolične atmosfere koja se proteže kroz cijelu priču.
    01.03.2008
    14:41:00 sati
    Spock
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne znam šta bih rekao da nije već rečeno. Predobro. Od priče do crteža, Mari je maestralan i nevjerovatno je koliko je bolji nego u Dilan Dogu, gdje mi je očajan, ne znam kako da to objasnim. Potpuno netipična priča o prošlosti glavnog junaka, gdje se pokazuju obje strane medalje a ne samo ona sjajna. Junak sa vječitom sjetom na licu...
    03.03.2008
    13:41:00 sati
    vope
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što reći nego savršeno. Marija inače previše ne volim, ali osjećao bih se glupo kad mu nebi dao 10 za ovu epizodu.
    08.03.2008
    21:40:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Je da je ovo jedna vrlo dobra, moćna i emotivna priča, ali definitvno je precijenjena. Meni ovo nikako nije najbolja Nathanova epizoda, a kamoli da spada u top-5 ili top-10 bonellija svih vremena. Zbog vaših pohvala i ocjena (koje su nakon čitanja na mene djelovale vrlo sugestivno, ali srećom uspio sam odoljeti:)), očekivao sam puno više. Epizoda je za vrlo dobar, i to je to. Te me priče o nesretnoj ljubavi, obiteljskim vrijednostima i kategoričkim imperativima, redovito ostave neimpresioniranim i ravnodušnim; a nije da se nisam trudio. A to je tako, tim više, što je riječ o stripu Nathan Never iz žanra znanstvene fantastike. Sitni tragovi patetike. Ipak, Medda je jako dobro posložio scenarij, pametnom izmjenom scena i flashbackova. Kvaliteta teksta je isto tako na visokoj razini; posebno su mi se svidjele one poetične didaskalije koje odražvaju nekakvu ekspresiju toka svijesti. Ipak, kao što @hello reće, ima tu i dosadnjikavih scena. Priča je otkrila novo lice Nathana Nevera koje nismo imali prilike vidjeti u prethodnim epizodama, a sam lik nikad nije bio snažnije okarakteriziran, međutim, i unatoč tome, izostao je svaki trag iznenađenja, jer nedostaje naglih šokantnih preokreta, pa se može reći da je radnja pomalo predvidljiva što nije dobro za epizodu koja pretendira za sam vrh bonellija. @Stinky je isto tako primjetio da završni dio i nije baš najsretnije riješen. Tek tada sam se počeo pitati koja je uistinu svrha/smisao priče; što je pisac htio reći!? Smrt profesora Hicksa je debilna da ne može biti debilnija - zato jer je iz neshvatljivih razloga sam kriv zašto mu se dogodilo to što mu se dogodilo. Naime, nije dobro pritegao špagu kojom je vezao Nathana i Macea!??? Sad će neki reći da se to može nekako "podsvijesno" protumačiti. Jebiga, ne može! Medda je uspio napisati vrlo "duboku" priču u svom prepoznatljivom stilu, stavljajući naglasak na odnose između likova i emotivne trenutke, ali zašto nije bolje iskoristio onaj story-plot o presađivanju organa i eksperimentima kojima je bio podvrgnut Ned Mace. To je trebalo biti daleko kompleksnije i šokantnije; i ne razumijem zašto se, nauštrb navedenog, Medda koncentrirao daleko više na opisivanje utjecaja turobne prošlosti na likove i njihovih duhovnih datosti. Ali bez obzira na sve ove kritike, "U ponoru pamćenja" je i dalje jako dobro iskomponirana priča s određenim poukama. Ugođaj je odličan, naravno zahvaljujući Mariju koji je prejak kad treba nacrtati ovakve turobne i mračne epizode. Ekspresivan, mekan i prljav crtež je baš pogođen za ovu priću + genijalno & maštovito kadriranje. Doduše i on ima dobrih i loših momenata. Dobri su oni kad koristi crnu boju, dok sjenći i kad nacrta hrpu onih tankih linija. Loši momenti su kad vinjetom prevladava bjelina i izostanak detalja. Naslovnice - isto tako solidne.
    07.07.2008
    20:17:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 6, 8

    tu zapravo vidimo koliko je nathan never zapravo antijunak, koliko ga pritišće teret prošlosti i njegovih grešaka ali i sadašnjosti. ne bih dao ovoj priči desetke jer tako dobra po mene priča nije. ima jako snažnih momenata koji trgnu čitatelja možda kao nikad prije kod čitanja stripova ali da stvar bude kompletna ipak fali nešto. priča u kojoj napokon saznajemo sve o nathanu neveru od početka do kraja i taj njegov život prije stupanja u privatnu agenciju je dobro poslozen skoro da ne moze bolje. sigurno jedna od najupečatljivijih scena koje sam dosada vidio u stripu je ona kada nathanu posijedi kosa i uopćenito ta scena kada je ušao u stan i vidio to što je vidio. crtež nije baš dobar šteta da nije netko drugi crtao.
    21.11.2008
    16:57:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Eto da konačno saznamo zašto je Nathan sijed :) Inače, epizoda prikazuje Nathana u sasvim drugačijem svjetlu dok je bio mlad. Pošto se pojavljuje dosta pojedinosti iz Nathanove prošlosti, morao sam se malo više koncentrirati na tok radnje kako ne bih pogubio konce.  Mari je stvarno odlično odradio svoj dio posla! Njegov turoban crtež baš pridonosi atmosferi u stripu.
    17.01.2009
    21:18:00 sati
    Panon
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    stvarno dobar NN
    17.03.2009
    01:23:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Stvarno jedna briljantna epizoda o prošlosti glavnog lika. Emotivno, ali opet ne patetično.
    05.04.2009
    19:46:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Zavidim svima vama koji ste NN mogli da čitate od početka. Pošto sam se uključio preko 1. giganta i almanaha, od kojih su posebno bitni oni iz 1994. - Drevna stijena i iz 1996. - Mladi dani NN, uglavnom su mi bili poznati najvažniji detalji sada kada sam došao do ove, po mnogo čemu ključne, epizode. Te almanahe crtao je takođe Mari, a dosta su povezani sa ovom epizodom... Tako da je, na žalost, moje oduševljenje donekle manje, jer je izostao faktor iznenađenja u priči.Marijev teški, duboki crtež, sa puno mučnih kadrova jezivo je dobar suplement istom takvom scenariju. Odličan primer toga koliko je važno da postoji ujednačenost i sinteza priče i slike u stripovima, jer često ono što samo za sebe deluje loše (crtež), tek kada shvatimo da je u funkciji priče bljesne punim sjajem. Međutim, za moj ukus, najveća prednost su lica prikazana sa specifičnim emocijama, dok je pozadini posvećena manja pažnja, pa zaista deluje smešno na trenutke. Trenuci u kojima je Nathan ispred Laurinog groba, kao i oni gde dvoje supružnika vode svoj poslednji razgovor (setite se samo lepršanja zavese na balkonu, personifikacije za mahanje rukom - oproštaj), pogled male Ann upućen ocu, te Nathan u zagrljaju McBainove... Vrhunski, predivno i opčinjavajuće! Ali zato jurnjava autoputem i po šumi, kao i atmosfera u podrumu bolnice, nisu na nivou na kome je ostatak crteža.Meda je uspešno odgovorio izazovu da ne sklizne u patetiku, a ono malo filozofskih momenata iz Šaolin hrama daju jednu umereniju notu ovoj epizodi, jer bi bez njih zaista bila preteška za čitanje. Ti trenuci omogućavaju čitaocu da malo zastane i predahne, jer je ovo jedno jako, jako teško štivo. Kako scenaristički, tako i grafički. Ovo nije jeftina kiosk epizoda za ubijanje vremena, ovo je brutalna priča koja će vam ubiti dobro raspoloženje, ali zbog te silne melanholije i teških momenata Nathan i jeste vrhunski serijal."U ponoru pamćenja" kicks ass!!!
    01.07.2009
    17:51:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • sinister

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni najdraža epizoda Never-a koju svako malo ponovo pročitam i uživam.
    21.07.2009
    18:41:00 sati
    sinister
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ako postoji i zrnce sumnje za potencijalne NN fanove da li da uđu u Nathanov svijet, onda bi jednostavno trebali početi od ove epizode. Toliko emocija, toliko breme koje su scenaristi stavili glavnom liku na leđa, to se još u Bonellija nije vidjelo! Jednostavno, čovjek se više ne može odlijepiti od Nathana. Sve te emocije ne bi se mogle prenijeti bez fenomenalnog Marija.
    16.12.2009
    12:58:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Priča odašilje neki posebni mračan šarm koji je odlično dočarao Mari.

    Eh, da je ostao na tom putu.

    Što se scenarija tiče , prilično sam siguran da bi se upravo od ove epizode mogao napraviti dobar film.

    Naslovnice ne spadaju baš među  Castellinijeve najbolje za NN-a , ali ok.

    13.08.2010
    22:52:00 sati
    drogsy
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    odlicno

    16.08.2010
    11:35:00 sati
    poison
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Nikad prije, ni u jednom stripu, nisam vidio flashbacks uradjene ovako geninaljno kao u ovoj epizodi.  Prica je emotivna, tuzna, poeticna, nezaboravna: jedina mana mi je onaj protivnik Ned Mace.  Nije previse pametan, izgleda i ponasa se kao veliki retardiran covjek, bez ikakvih ideja, nesto poput onog Demiana u Dylanovoj epizodi "Povratak Cudovista".  Scene sa Nathanovom zenom iz proslosti su fenomanlne, a pogotovo one vinjete koje sastavljaju danasnjost sa prosloscu, ili obrnuto: kao sto sam reko, cista genijalnost.  Crtez dobar, naslovnice odlicne, i to sto je Nathan isto tako covjek sa grijehovima (vara zenu s onom plavusom), sto je u stvari dobra stvar, zato sto ga to pravi covjekom koji nije bas andjeo, a takvi su heroji najbolji.  Meni je ovo jedna od najboljih Nathanovih epizoda, a ko zna, kad zavrsim serijal, mozde mi i ostane najbolja skroz.  

    29.10.2010
    16:00:00 sati
    acestroke
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Odličan Nathan,jedan boljih.

    29.10.2010
    19:08:00 sati
    teller
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Očekivao sam malo više od ove priče zbog visokih ocjena ovdje. Super je strip svakako ali naprimjer crtež je daleko od ocjene 10. Sviđa mi se priča o Nathanovoj prošlosti, žena , kći, ljubavnica pa i njegov odlazak u hram nakon svega. Vidimo zašto je Nathan toliko sijed u tim godinama, malo po malo saznajemo o njemu sve više i to mi je super. Onaj Crazycat mislim da se to trebalo pisati ovako ako je to bio engleski naziv a ne onako kako je slobodna prevela, njegova smrt mi nije nikako dočarana u jednoj vinjeti on juri kroz šumu za Nathanom i onda kao koči bez nekog nacrtanog (prikazanog) razloga i prevrće se dok je Nathan prikazan poslije kao zajebao ga je a ja nisam skužio kako je to izveo, sitna zamjerka sa moje strane i naravno kako je već netko primjetio onaj doktor nije znao zavezati dvojicu neprijatelja dovoljno dobro što je još jedan mali minus u westernu bi prošlo ali u stripu koji ima radnju u budućnosti malo teže.

    20.12.2011
    08:30:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    10, 10, 5, 8

    prica je odlicna,najbolja nathanova epizoda..jedina primedba je crtez..

    05.01.2012
    03:39:00 sati
    dimmuforlife
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odlicna prica o Nathanovoj proslosti. Sve je bilo planirano od prvoga broja, tu i tamo smo dobivali informacije o tome da je Nathanova zena poginula, da mu je kcer u bolnici a u ovoj epizodi napokon saznajemo sta se je ustvari desilo. Crtez je losiji, jedino su mi dobre one scene Ann, djeluje stvarno zastrasujuce.

    11.01.2012
    14:36:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Uz prva tri giganta najbolja epizoda Bonellija valjda ikad pročitana.. Rijetko koje epizode drugih junaka se mogu mjeriti s ovim.. Naslovnice maestralno odrađene, crtež malko slabiji..

    24.08.2012
    08:58:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Sviđa mi se atmosfera i crtež koji stvarno paše ovoj priči. Malo mi je nategnuto, da neko tek tako obtužuje doktora za greške kod operacija, ali dobro. Očito je priča inspirirana po Cookovom romnu Koma. Ime bolnice je Cook. Jedan od doktor je Hick, kao i u romanu. Onaj Nathanov sendvič između žene i ljubavnice me podsječa na sendvič inšpektora Gordona iz Betmena u Batman Begins recimo. Očito su ideje preuzete iz svugdje po malo.

     

    24.08.2012
    22:44:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršenstvo!

    23.09.2012
    22:43:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    9, 9, 3, 10

    Odlična epizoda, samo je crtež kvari.

    02.01.2013
    20:00:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čisto savršenstvo u svim pogledima! Očito nešto najbolje od Bonellij. Svakako za pamćenje...

    24.01.2013
    12:05:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji NN

    06.08.2013
    17:36:00 sati
    velka031
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Zaista odlična epizoda, možda bi bila i jedna od najboljih da nije previše "umetničkog" Marijevog crteža. Te prejako istuširane brljotine možda mogu da prođu u Dylan Dogu ali ne i u NNu. A opet s druge strane slažem se sa recenzentom da je Mari ovde nadmašio sebe (pošto je obično daleko gori).

    12.01.2014
    17:11:00 sati
    thekide
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    29.05.2014
    12:04:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    3, 6, 8, 9

    Čovjek koji je moralan i častan , te koji se brine o drugima ne može u prošlosti biti šarlatan i varalica prema onima koji bi mu najviše trebali značiti, odnosno obitelji. Čak ni ako ga pogodi tragedija kao što je Nathana. Velik paradoks u građenju karaktera glavnog lika, suprotnosti koje nemaju veze sa ponašanjem u stvarnom životu, koliko god mi romantično htjeli vjerovati da se loši ljudi vraćaju na pravi put i mijenjaju drastično svoju osobnost na bolje- maksimalno jeftini pokušaj u izgradnji karaktera glavnog junaka i to nerealan. To sranje se provlači na žalost kroz cijeli serijal. Naslovnice su postavljene u zanimljiv odnos, na prvoj Nathan se udaljuje od žene, a na drugoj se kćer udaljuje od njega , što lijepo paše u kontekst priče.

    18.09.2014
    18:07:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Fantastičnna priča.

    05.10.2014
    09:32:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jednostavno - WOW! Fenomenlna priča o prošlosti našeg Nathana, iz pera Medde koji je napravio izniman scenarij. Otkrivamo mnogo toga, jedino nedostaje još par detalja koji će vjerojatno biti naknadno razjašnjeni. Definitivno najbitnija priča do sada, a meni osobno, uz epizode o Bratvstvu sjena i najbolja.

    04.07.2016
    12:46:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Onaj ko voli Nathan bar malo mora pročitati ovu epizodu.

    17.07.2016
    08:02:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    nista manje

    31.08.2016
    17:13:00 sati
    kasper
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja i najemotivnija epizoda o prošlosti glavnog lika u Bonelli stripovima uopće. Mari savršeno dočarao tamnu, tužnu i brutalnu atmosferu. Savršenstvo u stripu.

    01.06.2018
    21:23:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    23.11.2018
    05:23:00 sati
    wele
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ono što ću ovdje prvo spomenuti je sjajan izbor crtača jer ovakvu melankoliju i tugu Mari odlično ocrtava.
    Radnja je odlično koncipirana, isprepliću se prošlost i sadašnjost, saznajemo veliki broj stvari vezanih za Nathanovu prošlost, a sam Ned Mace je stvarno odlično smišljen. Čisto zlo.

    24.03.2019
    02:45:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.07.2020
    20:53:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 490
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 353
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 260
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 771
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 760

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2754
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1825
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1704
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1328
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1252

Aukcije

Forum