Vampyrus

Nathan Never

NN SD 25 | 96 str.

Tim znanstvenika, medju kojima i jedan pripadnik Agencije Alpha, masakriran je na orbitalnoj stanici Demeter bez uporabe vatrenog oružja. Medju preživjelima, osim miševa, zmija i šišmiša, je i tajanstveni Vlad Scheck. Nathan Never dolazi na Melpomenu istražiti cijeli slučaj i ispitati jedinog preživjelog, koji osim što pati od amnezije, takodjer pokazuje i veliku osjetljivost na dnevno svjetlo…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Zatočenica dvorca - Osvetnici - Vampyrus
  NN LIB 9
 • Vampyrus
  NN SD 24

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Vampyrus
  NN SR 26

ZANIMLJIVOSTI

 • i više nego očita inspiracija «Draculom» Brama Stokera
 • likovi u «Vampyrusu»; Vlad Schreck (kombinacija Vlada Tepesha + Maxa Schrecka), Mina, Lucy, Renfield, dr. Seward; svi nose jednaka imena kao i likovi iz Stokerovog romana
 • Stoker University i Stokerova zaklada koja se spominje u stripu nazvani po Bramu Stokeru
 • «Vampyrus» ima svoj nastavak u epizodi «Djeca noći»
 • u pokolju na Demeteru pogiba i stanoviti Altuna, član Alphe, kojega doduše nikada nismo imali prilike upoznati u ranijim epizodama
 • Lucyn dnevnik što ga čita u ovoj epizodi i «Djeci noći» pronadjen je u budućnosti u epizodi «Bratstvo sjene/Egzodus»
 • pteropus vampyrus (šišmiš koji se hrani voćem a porijeklom je sa poluotoka Malezije)
 • str 70-71; Nathanov san podsjeća na scenu iz starog klasika «Nosferatu» redatelja Friedricha Murnaua sa Maxom Schreckom u glavnoj ulozi
 • iz «Nosferatua»; brod pun mrtvaca koji uplovi u luku zove se Demeter, jednako kao i orbitalna stanica iz ove epizode na kojoj je počinjen masakr
 • ova epizoda objavljena je i od strane Dark Horsea
 • a koliko je «Vampyrus» popularan, pokazuje i podatak da je upravo s ovom epizodom izdavač «Novy Komiks» odlučio premijerno predstaviti Nathana Nevera češkoj strip publici
 • zahvaljujem se našem Deecayu na svesrdnoj pomoći u prikupljanju i pronalaženju zanimljivosti za ovu recenziju

Tko zna dali je Bram Stoker, kada je pisao «Draculu», mogao nekako predvidjeti kakav će golemi uspjeh polučiti njegovo djelo. Domišljati pisac lukavo je isprepleo povijesne činjenice i vlastitu maštu što je rezultiralo stvaranjem jednog od najpopularnijih likova u svjetskoj književnosti. A takovu popularnost, kao što je to već i običaj, kroz povijest su pratile i bezbrojne filmske interpretacije i ekranizacije dotičnog junaka (od nezaboravnog crno-bijelog klasika «Nosferatu» Friedricha Murnaua pa sve do raskošne verzije «Dracule» F. F. Copolle). No, nije se samo na tom mediju njegovao mit o Draculi, dobio je on i svoj vlastiti strip-serijal te čak postao junak i video-igrice.

Roman B. Stokera poslužio je i kao temelj na kojemu je Medda realizirao više-manje solidnu epizodu Nathana Nevera. Vješto se služeći činjenicama iz dotičnog romana, te ih modificirajući na različite interesantne načine, Medda je uspio ispričati jednu mračnu, uzbudljivu i kvalitetnu priču. Ponajviše mu je to uspjelo smjelom karakterizacijom aktera ove epizode… samim time što glavni likovi u «Vampyrusu» nose jednaka imena kao i u Stokerovom romanu, Medda nam je već odmah u startu dao naslutiti što od svakoga od njih ovdje možemo očekivati. Vlad Schreck je moćna, karizmatična, pohlepna osoba u potrazi za formulom vječnog života i surovim nagonom da zaštiti svoj pronalazak od drugih, pa makar i po cijenu ubojstva znatiželjnih njuškala i svih onih koji mu stanu na put. Meddina verzija Dracule ostavlja dojam mnogo hladnije i okrutnije osobe nego Dracula B. Stokera. Vlad se neće potruditi ostvariti vezu niti sa jednom od ženskih protagonistica u ovoj priči, Lucy i Minom, pa ćemo tako ovdje ostati prikraćeni za veliku ljubavnu priču koju je Stoker stvorio izmedju Mine i grofa Dracule. To očigledno nije niti bila Meddina namjera, ne želeći očito da se «Vampyrus» pretvori u totalnu presliku Stokerovog romana. Medda nas je time donekle zakinuo i za onaj sexualni kontekst kojim Stokerov roman obiluje, a koji se ovdje možda tek stidljivo nazire. Ujedno bi bilo dobro i napomenuti da su u pisanju ove recenzije usporedbe izmedju «Vampyrusa» i Stokerovog «Dracule» bile jednostavno neizbježne.

Zauzvrat malu dozu romance svejedno dobivamo u obliku veze izmedju Nathana Nevera i Hilme Kaurismaki, koji zajednički provode istragu, veze koja se neće pretvoriti u ništa ozbiljno i koja će završiti zajedno sa krajem ove epizode. Nathan ovdje ujedno kroz cijelu epizodu egzistira kao Abraham van Helsing, lovac na vampire, a njegov konačni dvoboj sa Vladom Schreckom vizualno je fenomenalno dočarao Nicola Mari. Mari se pokazao kao odličan (ali i kao jedini mogući) izbor za crtanje «Vampyrusa». U samo nekoliko poteza kistom i odmjerenim odnosom svjetla i sjene uspijeva odlično dočarati darkerski štih i udahnuti atmosferu cijeloj epizodi, a ujedno i prikriti neke manje Meddine scenarističke nedostatke.


«Vampyrus», iako pisan pod velikim utjecajem Stokerovog romana, ipak na kraju donekle uspijeva zadržati svoju individualnost. Medda je stvorio privlačan SF triller, doziran akcijom te ispunjen interesantnim likovima (da ne zaboravim spomenuti odličnog Renfielda i njegov odnos sa Schreckom, koji cijeloj priči donosi onu malu ali uvijek dobrodošlu dozu ludila). Zanimljivo je epizodu u jednom trenutku promatrati kao priču iz Lucynog dnevnika, iako bi možda bilo bolje da se taj oblik naracije odmah primijenio od samoga početka, a ne tek od sredine storije. Nekako mi se čini da je glavni problem cijele priče Meddina bojazan da mu epizoda ne ispadne čisti preslik «Dracule», pa je izbacivanjem i možda pretjeranim modifikacijama činjenica romana B. Stokera, a opet ne baš originalnim ubacivanjem vlastitih dosjetki i scenaristički poteza, Medda nas zakinuo za neke bolje i narativno snažnije trenutke koje nam je ova priča mogla ponuditi. Stoga za kraj mogu reći, onako sa čisto vlastitog stajališta, da se ovdje ne radi o epizodi koja će vas baš oboriti s nogu, ali zauzvrat će vam ipak ponuditi sasvim solidnu i čitku količinu zabave… a i to je sasvim dovoljno za presuditi; palac gore!


Naprijed

NN SD 22/23 Zatočenica dvorca

NN SD 25 Srce tame

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 68%

  7, 7, 6, 8

  Ja sam Vampirusa, bas kao i njegov nastavak Deca noci citao u americkom izdanju (respektivno NN #1 i NN #5). Sasvim solidna prica, nije da donosi nesto revolucionarno novo, stavise, ali se nepopravljivom ljubitelju horora kakav je gorepotpisani, dopala. Medjutim, Marija nikako ne volim, mnogo je mrljav za moj ukus, te je to malkice i pokvarilo cedlokupni utisak. Ipak, kada se sve sabere, nije lose. Za kraj treba dodati da je naslovna strana Vampirusa u izdanju SD daleko lepsa nego ona od Dark Horsa (autor Artur Adams).
  18.04.2005
  19:20:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Za početak pohvala naslovnici, koja mi je među desetak najljepših Nathanovih naslovnica! priča mi je odlična, a pohvala Mari na odličnoj atmosferi u stripu, za što je zaslužan njegov "mračni" crtež. Pohvalio bih završetak jer je vrlo upečatljiv. Pri tome mislim na to da kada neke epizode pročitam, nakon nekog vremena se više ne sjećam njihovog završetka, što mi se kod Vampyrusa nikako ne može dogoditi!
  Pohvala i za odličnu recenziju.
  18.04.2005
  21:08:00 sati
  dcopic
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Nacin pricanja price, sama prica i jednostavnim crtezom stvorena mracna atmosfera, koja odaje stalni dojam cemera i nemoci, cini ovaj strip jednim od najboljih ostvarenja o vampirima u stripu koje sam ikada citao bez obzira sto se radi o Nathanu.
  23.04.2005
  01:39:00 sati
  Hari
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Meni se ova epizoda i nije nešto naročito dopala... Pa čak su me i Mari i Castellini donekle iznevjerili...
  30.04.2005
  11:55:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Fenomenalna epizoda koju sam pročitao barem 15 puta.
  01.05.2005
  21:19:00 sati
  zeljko
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Volim priče o vampirima.Ova epizoda nije loša ali na 104 stranice koliko zauzima,moglo se to i puno bolje.Malo mi smeta što nije detaljnije objašnjen onaj mutirani šišmiš i njegove karakteristike.Glavna faca je Vlad Shreck,stvarno izgleda opako.Mari je odličan,volim njegov mračni stil a ovakav tip priče savršeno mu odgovara.Završni obračun Nathan-Vlad je sjajno crtački odrađen mada je poprilično priglup-naime,prvak u Jet-kun-dowu lagano popije batine od jednog znanstvenika!Ali sve u svemu,mislim da ovaj strip vrijedi pročitati.Nastavak(Djeca noći) je ipak dosta lošiji.Za kraj i jedna zanimljivost koju recenzent nije naveo : stranica 102; spominje se sveučilište "Jean Gir".Možda tamo studiraju crtanje stripova ;-))
  03.05.2005
  16:06:00 sati
  Aco
  uredi
 • boris.predic

  Ukupna ocjena 51%

  6, 5, 4, 6

  Ha ma cijela priča je jedan veliki plagijat nista orginalno Nathan se ovde nije dokazao
  12.05.2005
  13:53:00 sati
  boris.predic
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

  superiška
  13.05.2005
  12:39:00 sati
  nikola
  uredi
 • Ukupna ocjena 55%

  6, 6, 4, 7

  Nažalost,to je jedan od onih stripova koji me NISU pretjerano dojmili.
  Najgore od svega je crtež.OK,tamna atmosfera u skladu s temom,ali "malo" su unakazili Nathana.
  Na moju sreću,brzo su se popravili...
  30.06.2005
  02:21:00 sati
  Rajher
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Zakon strip iako je , u biti, čista kopija Drakule. Posebno treba istaknuti mračnu horror atmosferu kojom odiše cjela priča a u crtež ju je vješto pretočio legendarni Mari. Naslovnica je odlična.
  27.03.2006
  16:58:00 sati
  Vorador
  uredi
 • Digging Bill

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  Heh..sjećam se da mi je kao klincu to bio najstrašniji strip, uz DD 4 kad Groza Strašni kolje onu neku učiteljicu u šumi..strip je solidno zabavan, al sve puno deja vu-a...Mari je ko stvoren za crtat ovako nešto dinamično, dobro je dočarao atmsoferu, pa se čita priča dosta lako..ipak na kraju ostaje malo rupa, al ok..naslovnica lijepa
  30.06.2007
  18:55:00 sati
  Digging Bill
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 10, 7

  reciklaža, ali dobra, lako se čita, idu me u zadnje vrijeme nathani, crtež je odličan, volim marijev stil, inače mu dajem 9, ali ovdje ocjena više zbog sjajno nacrtanih stranica nathanovog sna u stilu nosferatua
  02.07.2007
  07:32:00 sati
  ken2
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Kopija Dracule, ali odlična kopija Dracule. Mari odlično dočarava atmosferu.
  08.03.2008
  23:12:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 94%

  8, 10, 10, 10

  Dracula u svemiru. Odlično. Sviđa mi se napeta atmosfera u stripu kakva i priliči priči o reinkarnaciji najpoznatijeg vampira, a sve zahvaljujući ponajprije fenomenalnom Mariju. Kako samo čovjek dočarava atmosferu!! Čudo jedno.
  29.03.2008
  13:51:00 sati
  Spock
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 73%

  6, 6, 9, 10

  Medda je uništio epizodu onim objašnjenjem o Schreckovoj futurističkoj potrazi za vječnom mladošću. Ja bi bio zadovoljan i sa klasičnom vampirskom pričom smještenom u budućnosti. Ovako su te šprehe o genetičkim manipulacijama isisale iz ove epizode klasičnu esenciju vampirizma i uništile mračnu atmosferu, što je i držalo čitavu priču na površini. Šteta.
  29.08.2008
  19:17:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 79%

  7, 7, 9, 10

  Solidna SF/Horror priča o vampirima. Ništ posebno. Marijev crtež dobar, a naslovnica odlična!
  17.01.2009
  21:47:00 sati
  Panon
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  26.12.2009
  19:52:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Jerry Krause

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Prvim čitanjem ova me epizoda nije baš dojmila, ali svakim novim sve je bolja i uvijek se može naći koji kvalitet više. Dinamično, napeto, jezovito... sve odlike izvrsnog SF-horor stripa uz odličan Marijev crtež.

  13.01.2010
  11:50:00 sati
  Jerry Krause
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Odličana priča te po meni najbolje Marijevo djelo od svih.

  Medda je svakako najbolji NN scenarista za sporedne, ali i mračne, melankolične priče .

  10.10.2010
  16:12:00 sati
  drogsy
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Sve je ovdje vrlo dobro, samo ono sto ne mogu da skontam je to kako je moguce da niko u prici ne moze da skonta sta se ovdje u stvari desava, a imaju onoliko hintova o Drakuli i vampirima???  Covjek se zove Vlad Sheck, ime Stoker ovo i Stoker ono je svugdje, i sta vise sismisi i krva su svugdje, ljudi piju krv i grizu vratove ljudima, i Nathan jos uvijek nije siguran da je ovo vamprirski slucaj?  Ma daj bolan, ne zajebavaj.  Ipak, prica je dobra, napeta, i interesantna, i onaj dnevnik one cure pri kraju je super nacin da se prica malo isprica u misljenju drugog lika osim Nathana.  Ova me je epizoda drzala do kraja, sve je vrlo dobro, i pricu sam rado procitao na Engleskom, jer je ovo jedan od onih 6 Nathan Nevera koji je objaljven ovdje u Americi u Dark Horse Comics.  Dobar broj jedan da pocne serijal ljudima koji nista ne znaju o ovom liku.

  15.12.2010
  14:45:00 sati
  acestroke
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 79%

  9, 7, 7, 10

  Očekivao sam mrvicu više od ove priče ali nije loše. Slažem se sa nekim komentarima da je Nathan bio malo naivan ovdje.

  14.01.2012
  19:06:00 sati
  supermike
  uredi
 • chris.tower

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Odlicna adaptacija Drakule u NN-ovom svijetu! Iako mi se u inace crtez Mari-a  i ne svida previse, mislim da je briljantno docarao atmosferu u ovoj epizodi.

  14.01.2012
  21:40:00 sati
  chris.tower
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Odlično korištenje Bram Stoeckerjevog romana Dracula sa fantastičnim crtežem. ZF elementi su odlično ukomponirani. Jedna od najboljih priča Nathan Nevera.

  25.08.2012
  12:39:00 sati
  tekumze
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Interesantna implementacija Drakulinog lika u Nathanov svijet.. Priča mi je sasvim ok, dnevnik, luđak, šišmiš.. Imao sam baš volje do kraja pročitati, zanimlljivo, sve u svemu.. Jedino mi crtež malo odudara, al šta ćeš.. Naslovnica prosjek..

  27.08.2012
  09:35:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  8, 2, 9, 4

  Lepo zamišljeno, ali mi je zasmetalo što je toliko inspirisano Drakulom. Lucy i Mina Harker, to je već previše..

  11.02.2013
  10:45:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Ok za čitanje, malo jesam razočaran, jer očekivao sam ipak malo bolje razrađenu temu

  02.07.2013
  15:59:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 67%

  6, 6, 7, 10

  Dracula u svemiru... iako volim priče o vampirima ova mi nikad nije bila napeta.

  21.11.2013
  08:48:00 sati
  mpavin
  uredi
 • thekide

  Ukupna ocjena 76%

  9, 7, 6, 10

  Najveći minus Nathanovih ranih epizoda je prevelik uticaj (krađa) poznatih filmova i knjiga. I da bi se te krađe pretvorile u posvetu tim delima (hommage) koriste se imena direktno vezana za film ili knjigu a u ovom slučaju i jedno i drugo. Ovaj put su ipak preterali pošto je apsolutno svako ime "pozajmljeno". Ako čitatelj već posle par strana sazna da se jedini preživeli svedok zove Vlad Shreck, sva misterija oko priče pada u vodu jer je svima (većini) odmah jasno ko je i šta je glavni negativac. 

  Do kraja epizode sam čekao da Nathanu u pomoć pritekne Buffy Van Helsing al se srećom to nije dogodilo.

  19.01.2014
  21:31:00 sati
  thekide
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 66%

  8, 7, 4, 9

  Zamorna epizoda.

  05.10.2014
  09:40:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Enat

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Priznajem da sama priča nije ništa revolucionarno, ali je jako lijepo vidjeti i proživjeti kultnog Brama Stokera kroz oči Nathana Nevera. Mari mi je ovdje pun pogodak - nitko u Bonelliju ne bi bolje prikazao gothic horror žanr; izuzetan crtač u svojoj branši. S druge strane, Castellini je sve lijepo uokvirio svojom fantastičnom naslovnicom. Jedan od brojeva kojemu se čovjek vrlo rado vrati.

  19.08.2016
  02:38:00 sati
  Enat
  uredi
 • AlenT

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Iako nisam ljubitelj vampirskih motiva, ova priča mi je baš dobro sjela, dobro razrađen scenarij i karakterizacija čak i sporednih likova. Lucyn dnevnik je zanimljiv, a pogotovo onaj dodatak njene budućnosti na kraju epizode. Medda me nije razočarao. Super naslovnica.

  03.10.2016
  12:46:00 sati
  AlenT
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Drugi dio epizode je jako dinamičan i s užitkom i brzinom se okreću stranice. Mari je fenomenalan ovdje, vidi se da su ga horor tematike oduvijek posebno inspirirale. Nathan je više sporedni lik sve do kraja, ali priča je sama po sebi bila dobra pa se ne vidi da nešto puno nedostaje.

  23.09.2018
  14:46:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • mladjo

  Ukupna ocjena 69%

  6, 6, 8, 9

  Ponovo ću početi sa crtežom - Mari je stvarno majstor atmosfere. Iako sam kao klinac (a i malo kasnije) nedovoljno cijenio njegove radove, sada vidim da takvu "mračnu razmuljanost" on izrazito dobro odrađuje. I dalje volim pravilnije, "čišće", sterilnije crteže ali volim i Marija.
  Sama priča nije ništa posebno, već se više-manje glavni zaplet vidi u početku, nema nekih iznenađenja i zapravo glavna odlika ove epizode je Marijev crtež. Da je ovo crtao Casini...Bah.
  Na zadnjim stranama vidimo slike budućnosti, e sad već sam zaboravio koliko je to bitno za radnju ali vidim iz recenzije da se taj svijet još spominje.

  03.04.2019
  23:12:00 sati
  mladjo
  uredi
 • viki_ri

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  09.05.2020
  12:40:00 sati
  viki_ri
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum