Posljedni val

Nathan Never

NN SD 27 | 96 str.

Nathan se susreće sa starim prijateljem Randyjem s kojim je nekoć pohađao vojnu obuku, jahao na valovima i – borio se za naklonost jedne žene.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*9

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Posljednji val
    NN SD 27

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L´ultima onda
    NN SR 29

ZANIMLJIVOSTI

  • Odlična naslovnica prikazuje situaciju iz vremena prije nego što je Nathanova kosa pobijelila, ali je Castellini zaboravio na taj detalj.

Vrijeme božićno-novogodišnjih praznika iskoristio sam, između ostaloga, i da malo osvježim sjećanje na serijal o Nathanu Neveru koji definitivno zaslužuje da ga se još jednom pažljivo iščita od početka. Mišljenje o pojedinim epizodama od kojih neke nisam čitao par godina se s vremenom mijenja – no jedno ostaje. Dvjema uvjerljivo najboljim epizodama ovog junaka (objavljenim kod nas) smatram “U ponoru pamćenja” i “Posljednji val”. Uzevši u obzir da ovu drugu zasad još nitko nije recenzirao, odlučio sam ispraviti tu nepravdu. Pa, dakle…

“Gaudeamus igitur iuvenus dum sumus…”. Studentsku napitnicu iz 18. stoljeća (tako je naime definira Anićev rječnik) zna i danas zapjevati kakav pijani maturant na oproštaju svoje generacije a njezina vječna tema o prolaznosti mladosti i potrebi da se veselimo dok smo još mladi ne blijedi ni u dalekoj budućnosti. Baš nju pjevaju mladi kadeti Nathan Never i Randy Nash u trenutku kad je u njihove živote ušetala Laura Lorring, koja će smjesta postati predmet interesa obojice. Mada najbolji u svojoj klasi, oni ne doživljavaju svoju budućnost kao nešto čemu se treba veseliti. Kao što Randy kaže na surfingu za vrijeme dopusta “Volio bih da sve zauvijek ostane isto”.

No, to nije tako u životu. Djevojku je dobio samo jedan, ali to mu baš nije uljepšalo budućnost. Nathana je grizla savjest zbog nesreće koju je bijesni Randy doživio nakon što je otkrio da je izgubio utrku za Laurom, ali bezrazložno. Randy je možda ostao tjelesni invalid, ali ni Nathana će bračni život pretvoriti u neku vrstu emotivnog invalida (vidi “U ponoru pamćenja”) i uvelike odrediti njegovu današnju melankoličnu egzistenciju. Dvojica prijatelja nisu zauvijek ostali na svojoj Faded Bay plaži, ali su se na nju ipak jednom vratili. Vrijeme je uništilo njihovu idilu mladosti, ali krajem epizode doznajemo da je jedan isplivao s prave strane a drugi s krive strane zakona. Završetak mora biti tragičan…

Prekrasna ljudska priča, s likovima i životnim situacijama toliko istinitim i stvarnim da jednostavno moraju korespondirati sa svakim čitateljem, bilo mladim ili starim, umotana u majstorsko pripovjedanje koje ne gubi vrijeme ni na jednu suvišnu riječ ili suvišni kadar, zavrijeđuje da joj se bez previše razmišljanja upišu dvije desetke u prve dvije rubrike ocijenjivanja. Riječ je o stripu koji počnete čitati i koji trenutačno okupira svu vašu pažnju, koji jednostavno mora biti izuzetan.

Crtež Stefana Casinija je netko jednom ovdje okarakterizirao otprilike ovako “rad trogodišnjaka… briljantno darovitog, ali ipak trogodišnjaka”. Ta mi se konstatacija učinila zanimljivom i doista se može primjeniti na njegov rad. Ipak, ovdje je bez sumnje nadmašio samog sebe. Obično mu kao rak ranu ističu krupne planove, ali ovdje se gotovo posve izdigao iznad takvih “zemaljskih” stvari. Njegov crtež s čitateljem korespondira na emotivnoj razini gotovo kao najbolji radovi Nicole Marija. Devetka k’o kuća.

I za kraj dijalog Randyja i Nathana na stranici 85.
Randy: “Još nisam uspio shvatiti jesu li uspomene nešto što imamo ili nešto što smo izgubili.” Nathan: “Uspomene su naš život”.
Kad jednom pročitate ovaj strip, on vam ostaje u vrlo ugodnoj uspomeni.

Naprijed

NN SD 26 Ja, robot

NN SD 28 Gabrielova zagonetka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • byoman

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Ovo je bio prvi nathan kojeg sam kupio nakon dugog "posta". Price se sjecam i stvarno mi se svidjela, iako me crtez nije previse odusevio. Doima mi se nekako previse grubo. Ipak, ovo mi je jedna od najdrazih epizoda NN-a. Mnogo sjete i tuge.
    05.01.2004
    15:25:00 sati
    byoman
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Dobar strip.Dosta tužan.Jako dobar.Strip koji ostavlja dojam.
    05.01.2004
    19:10:00 sati
    Logan
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    po meni jedna od najboljih nn prica
    06.01.2004
    12:54:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    mislim da nije pogreška što je Castellini nacrtao sijedu kosu - uostalom i to ima neku svoju simboliku, zar ne?
    07.01.2004
    13:34:00 sati
    nikola
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Reći ću samo jedno: DAN VELIKIH VALOVA! Fenomenalan film o mladosti grupe prijatelja, čija je velika ljubav surfanje. Strip je na tom tragu, ali ipak nije toliko uspio. No, zato nam otkriva, da je Nathan (uz sve ostalo što on je) i surfer. Solidno.
    07.01.2004
    20:28:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Jedna od rijetkih priča o pravim vrijednostima prijateljstva, čija se realnost, bez obzira na vrijeme radnje, može primjeniti na svakodnevicu.
    21.01.2004
    14:07:00 sati
    Hari
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    13.02.2004
    13:32:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Jedan od prvih NN koji sam imao u kolekciji i odmah mi se svidio.Zanimljiv je ugođaj u ovoj epizodi.U biti,imamo samo dvojicu likova koji su na nekom zabačenom mjestu,Bogu iza leđa,u prikolici,a vani kiša ko iz kabla.Samo po sebi ništa posebno,nema nikakve akcije već samo razgovor o prošlosti.Ipak,ni u kom slučaju nije dosadno - baš suprotno!Sviđa mi se jer smo doznali i kako su se upoznali Nathan i Laura.I sam kraj je pun pogodak.Casini se izgleda specijalizirao za kišne i melanholične epizode,očito da mu to leži jer i u "Oči neznanca" je jako dobro odradio posao.Posebno mi se sviđa vinjeta gdje Nathan spusti glavui nakon što mu Randy kaže da je čuo što se dogodilo sa Laurom.Ali ipak,ponekad me užasno smetaju neke njegove fore i zato samo 8.E da,kod nas u Sloveniji je običaj da se na maturalnom plesu i na poslednjem danu nastave pjeva Gaudeamus Igitur.
    05.03.2004
    17:23:00 sati
    Aco
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Nije loše. Ali, ovo nije nužno morala da bude priča o NN, sasvim lepo je mogla da pasuje i u Dylanu, Nicku ili Mister Nou. Nihilistička nota ume da bude veoma jaka u Nathan Neveru, ali veoma sporadično, te je sve crno, te postoji tračak nade. Ta nekonzistentnost kvari situaciju, da je ceo serijal crn, bilo bi bolje...
    18.06.2004
    16:19:00 sati
    Djole
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Rijetko kada se nadje takva epizoda gdje je sklad izmedju scenarija i crteža tako dobro izražen. Jedna od najimpresivnijih scena u stripu (a koju je spomenuo i Žiga) se zacijelo nalazi na stranicama 76 i 77, kada Nathan surfa na valovima a njegov prijatelj Randy pomoću specijalne naprave prima njegove podražaje i osječaje, kako bi osjetio taj adrenalin a u isto vrijeme u sebi ujedno proživljava na stotine različitih emocija (od ushita, tuge, bijesa zbog svega što mu se dogodilo), je nešto najsnažnije što sam ikada pročitao u nekom stripu. A način na koji je to Casini crtački dočarao, je za svaku pohvalu! Odlična epizoda o vedrom početku i tužnome kraju jednog velikog prijateljstva!
    14.11.2004
    18:52:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Jedan od najboljih Nathana.
    15.11.2004
    10:49:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 66%

    5, 5, 9, 9

    prvo sam procitao recenziju ovdje za taj strip i moram priznati da sam puno vise ocekivao od njega...ali kakvih ima na kraju i nije los
    29.12.2004
    19:05:00 sati
    crta
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    još jedna duboko emotivna nathanova epizoda u kojoj saznajemo dosta stvari iz nathanove mladosti u svemirskom pješaštvu, najboljem prijatelju randy-u, priča u kojoj saznajemo kako su se upoznali nathan i njegova pokojna supruga laura lorring, priča koja govori o uspomenama, ljubavi, izgubljenom prijateljstvu i koja kao neke druge slične tematike krase svijet nathan nevera, zbog čega mi je uostalom ovaj strip najdraži bonelli. casini mi je solidan crtač, daleko od tog da mi je među prvih 5 nathanovih najboljih crtača, ali sasvim solidan, u kasnijim epizodama čak mnogo bolji od marija, koji mi je postao najveće razočarenje. ovaj put "samo" devetka za castellinijevu naslovnicu, jer smatram da je motiv naslovnice za ovu epizodu mogao i morao biti bolji.
    13.01.2006
    19:59:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odličan NN. Casinija baš ne volim ali ovdje je sasvim solidno odradio posao ; zato 8. Naslovnica uobičajeno odlična.
    27.03.2006
    22:10:00 sati
    Vorador
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Jedna odlična epizoda o prijateljstvu, prošlosti…epizoda nabijena osjećajima koja dugo ostaje u pamćenju. Dijalog koji je naveo recenzent je prekrasan (čak sam ga i iskoristio kad sam pisao neki sastav u školi prije par godina;) Casini standardno dobar,a naslovnica je mogla i morala biti bolja za jednu ovakvu epizodu.
    19.04.2006
    23:56:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Brojke govore za sebe.
    09.05.2006
    13:01:00 sati
    Besni Horse
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Najbolji Natan kojeg sam procitao do sada. Prica je sjajna i interesantna, funkcionise bez problema od pocetka do kraja. Vidi se da i Vigna ume samo kad hoce. Mrljavog Marija nikako ne volim, no dao sam mu ocenu dve vise pod utiskom price. Isto vazi i za naslovnu stranu.
    01.03.2007
    15:20:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Taj me Vigna stalno iznenađuje, nekako živim u uvjerenju da on ne piše dobre priče, al onda tu su Pakao, i Srce Tame, i sad i Posljednji val, i mjenjam mišljenje :)..ovo je po mom mišljenju još jedna izvrsna priča iz Nathan serije, puna sjete i melankolije, puna ljubavi i prijateljstva, puna emocija..Casini je jednostavno odličan ovaj put, stvarno odličan.jedino mi naslovnica nije niš posebno fascinantna, a ova priča zaslužuje jednu takvu..
    07.07.2007
    11:50:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    prvi put pročitah ovu epizodu, sjajna je, ovo je nešto kao nathanov dugački pozdrav, možda ne tako snažno, ali ipak predstavlja jednu od važnih točaka u serijalu, crtež je odličan, neke table su složene potpuno neuobičajeno za bonellija, onako američki, montirane na susjednim stranicama, i tu se casini jako dobro pokazao, scene kad nathan skoro odleti u svemir, kad randy nastrada i već spomenuto surfanje su vrhunci ovog stripa...užitak je bio čitati ovu priču
    09.07.2007
    07:35:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Da, ovo je uvjerljivo najbolji Nathan Never. Prekrasna priča o mladosti, o prošlim, najčešće dobrim vremenima, koja se više nemogu vratiti... Nije ovo ništa čudno, i (po)najbolje epizode Dylan Doga, Magičnog Vjetra, Zagora, Texa barataju sa motivima i fleš-bekovima iz prošlosti. Šta bi bilo da je bilo, velika prijateljstva, velike ljubavi, i tako dalje... Nathan Never i njegov otkačeni prijatelj Randy Nash, surferi, "lovci na adrenalin", klinci... I vrijeme koje ubrzava korak, prekrasno. Ima jedan smiješan dio; dok Nathan i Randy razgovaraju, Randy mu objašnjava da je nakon nesreće za život zarađivao kao (kompjuterski) haker, kradući informacije po netu, za razne poslodavce (između ostalog i za vladu), i onda dolje u prozorčiću ispod crteža piše pojašnjenje: "net = mreža koja povezuje različita računala". ;))) Crtež mi se jako sviđa, kao i naslovnica.Gaudeamus igitur,
    iuvenes dum sumus;
    Post iucundam iuventutem,
    post molestam senectutem
    nos habebit humus.
    Ubi sunt, qui ante nos
    in mundo fuere?
    Transiere ad superos,
    adiere ad inferos
    ubi iam fuere.
    Vita nostra brevis est,
    brevi finietur.
    Venit mors velociter,
    rapit nos atrociter,
    nemini parcetur.
    Vivat academia,
    vivant professores,
    vivat membrum quodlibet,
    vivant membra quaelibet,
    semper sint in flore!
    Vivant omnes virgines
    faciles, famosae!
    Vivant et mulieres,
    tenerae, amabiles,
    bonae, laboriosae!
    Vivat et res publica,
    Et qui illam regit,
    vivat nostra civitas,
    maecenatum caritas,
    quae nos hic protegit!
    Pereat tristitia,
    pereant osores,
    pereat diabolus,
    quivis antiburschius
    atque irrisores!
    15.08.2007
    18:49:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo se pročita sa suzom u oku. Ovdje je i Casini odličan.
    08.03.2008
    22:34:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Vigna ovdje briljira. Jedna emotivna priča bez pretjerane i glupe akcije. Casini je također odličan, unatoč svim svojim manama. Ovo mi je jedna od boljih Castellinijevih naslovnica. Napeta, efektna, tjera te da odmah pročitaš strip.
    12.04.2008
    11:33:00 sati
    Spock
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Sjajna epizoda koja još jednom pokazuje djelić Nathanove prošlosti s kojom se on ponovno suočava u dijalogu s Randyjem Nashom. Casini možda za nijansu bolji. Naslovnica stvarno dobra!
    17.01.2009
    22:02:00 sati
    Panon
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Vjerujte mi na riječ da sam se rasplakao čitajući ovu emotivnu i potresnu priču. Izgleda da samo takve priče mogu biti istinska remek-djela. "Od svih doba, najljepše je đačko doba!" Kad smo bili mladi, bili smo puni snage, spremni pokoriti svijet, suprostaviti se najvećim izazovima... Ali vrijeme prođe, za sve i svakoga. U početku nisi ni svjestan kako je brzo sve otišlo bestraga, i to često zbog nekih naših razloga koji će nam se odmakom vremena činiti trivijalnima. Onda se sudariš sa stvarnošću i prvim problemima, nestat će ti idealistička vizija svijeta i tek onda počinješ cijeniti to vrijeme koje više nikad nećeš proživjeti. Bit ćeš samo to stariji, to bolesniji, to nesretniji, to depresivniji, to pesimističniji, a prisjećanja na sretne dane će izazivati miješane emocije (gaudeaumus igitur). Teško je to i tužno, ali taj užas postojanja muči sve ljude, i to nam može biti nekakva utjeha. Dijelim mišljenje sa Spockom koji smatra Bepija Vignu odličnim NN scenaristom. Ovdje mu je scenarij doslovno savršen, prepun minijatura (valovi, oluja, surfanje...) koje izazivaju željene efekte. Ostvarena je i sinkronizacija s crtežom, a za Casinija ću reći samo da nikad nije bio bolji. Priči ide 9-ka, iz razloga što bi mogla pristajati svakom drugom strip junaku, ponajviše Dylanu Dogu. Odlična recenzija.
    16.11.2009
    02:04:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    26.12.2009
    19:54:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Predivno. briljantno! Vjerojatno najemotivnija priča u cijelom NN serijalu. Vignino možda i najbolje djelo, odlično funkcionira u tematici Nathanove prošlosti, to je pokazao i u almanasima.

    08.01.2010
    12:25:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve su kolege rekle

    čista desetka

    21.03.2010
    19:32:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bez previše filozofiranja - jedna od najdražih epizoda!Opčenito pričice koje zadiru u prošlost gl. junaka imaju dobar prolaz kod čitatelja,ali ova Vignina mi je baš legla.I kraj je maestralan,da ne spojlam,ko mi ne vjeruje nek pročita!

    25.05.2010
    15:45:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Those Were the Days My Friend... Stvarno ne znam sto da napisem, sve je vec receno. Ovo je tako mocno stivo i preporucio bi ga svakome. Strip je pun fantasticnih scena koje stvarno ostavljaju bez teksta. Casini je ovdje maestralan i bas se uklapa u pricu. U svakom slucaju ovo vrijedi procitati! Ako nista, bar zbog toga da se prisjetite mladosti i pozovete prijatelja na jednu Whidku ili Koronju.

    11.08.2010
    12:38:00 sati
    Manetola
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hajde pocecu cu ovako: Nathan Never mi nije omiljeni junak Bonelija.  Da budem totalno iskren, mozda ga ne bi ni stavio u svojih Top 5, ali nekad, iako je to rijetko, svaki junak ima svoje remek djelo, svoj "masterpice."  Za Nathanov serijal, sto se mene tice, taj masterpiece je "Posljednji Val".  Ovo je u istoj ligi kao Dylanovi "Dugacki Pozdrav" i "Dok vas Smrt ne rastavi", epizoda puna flashbackova da je slicna nekoj pjesmi, koja je toliko emotivna da covjek moze da zaplace od nje.  Isto tako, stvarno smatram da je ova epizoda jedna od najboljih Bonelijevih radova svih vremena - sigurno u Top 10, od hiljade i hiljade stripova.  Nema se nikakva mana ovdje naci, sve je jednostavno na vrhunskom nivou.  Crtez, naslovnica, prica i scenario - excellent!   Nesto ovako emotivno, tuzno, poeticno i nezaboravljivo izlazi mozda samo jednom svakih 10 godina.  Vigna i Casini, imam samo jednu rijec za vas, momci: Bravo!

    10.11.2010
    16:13:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Dobra ideja s koliko-toliko dobrim scenarijem, ali uvjeren sam da bi bilo puno bolje u dva dijela. Casini dobar, a naslovnica još bolja. A zašto Nathan ima bijelu kosu umjesto crne - u tome je fora!

    24.04.2011
    18:51:00 sati
    drogsy
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Odlicna epizoda, ali ipak mi nije za desetke! Neke stvari mi smetaju. Najbolje je pripovjedanje i nacin na koji tece radnja, to je savrseno! No za moj ukus ima previse patetike...

     

    SPOILER ALERT: Ono na kraju kad je Randy ponovo pronasao taj zlatnik (mladost) nakon sto se ubio, to je nesto kao pro-samoubojstvo?!? Come on man, get a life!

     

    Kao sto je Djole spomenuo za cijeli serijal, ja mislim da se moze primijeniti i unutar ove epizode, a to je ta neodlucnost pisca da li ima nade ili nema. Ovaj tjedan sam valjda dosta hladan pa me sva ta melodrama i pateticnost ne pogada toliko ;-)

     

     

    14.07.2011
    19:36:00 sati
    D.J.
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Super!

    17.01.2012
    18:01:00 sati
    supermike
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Zaista tuzna prica.

    18.01.2012
    16:08:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlično i odlično.. Samo riječi hvale, bez ikakve kritike.. Ovo je toliko tužno, a opet toliko dobro da to nije normalno  :) Naslovnica jedna od najljepših ikad..

    01.09.2012
    09:27:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Priča me nije niti malo dirnula. Cura - Laura se uopšte ne obnaša, ko živi lik sa svojim emocijama, nego je, ko neka trofeja za koju se bore Nathan i njegov drug. To mi je potpuno neuvjerljivo. Svaka cura sa imalo mozga si ne bi dzvolil, da je samo neka trofeja. Atmosfera u stripu, trkanje oko svemirskog broda i sve ostalo mi je dobro.

    20.10.2012
    20:13:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    10, 9, 5, 10

    Možda i najbolja epizoda do sada. Čak je i Casini podnošljiv :)

    13.02.2013
    13:25:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlična epizoda!

    02.07.2013
    16:02:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Kao i mnogo puta do sad ideja za epizodu pozajmljena iz nekog filma (Big Wednesday), ali ovaj put odrađeno vrhunski sa tek po kojom dodirnom tačkom.

    Casini nikad bolji, ali daleko je to od pristojnog crteža. Iz nekog razloga ovde vuče na Marija, do te mere da na momente niste sigurni ko crta epizodu, to jest dok ne vidite Nathanove buljave oči na suženoj glavi i odmah prepoznate "majstora" Casinija.

    Castellinijeva naslovnica jos jedno remek-delo.

    08.02.2014
    21:46:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Moj prvi NN kojeg sam pročitao.

    05.10.2014
    09:45:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odličan strip i jako tužan kraj....jedan od najboljih Nathan Nevera!!!!!

    22.12.2014
    04:47:00 sati
    Wayto
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Vrlo pitka emocionalna priča koje se čita u jednom dahu, možda malo pre melodramatična. Dakle, Nathan ne samo da je indirektno kriv za smrt Laure, već i Randyjevu invalidnost, kojemu je preoteo curu. Izvrsna naslovnica.

    03.12.2016
    12:16:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Izuzetna epizoda! Ovo bi i robotu rastopilo njegovo mehaničko srce.

    13.10.2018
    18:19:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Ima tu dosta dobro prenesene melankonije, ima tu i Nathanove prošlosti, ima Laure, ima svemira...Ali Vigna i Casini...Bah. Makar, zbog nekoliko stvarno dobrih scena, ovdje Casiniju dajem sedmicu.

    P.S. Koje đubre je Nathan - frendu je oteo curu. Jbmti...

    03.04.2019
    23:37:00 sati
    mladjo
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 65
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 349
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 791
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 846
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 578

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1971
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1365
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum