Gabrielova zagonetka

Nathan Never

NN SD 28 | 96 str.

Povratak samozatajnog entiteta Nusuth i tajanstvenog Bratstva iz sjene... Rođenje izvanzemaljskog hibrida i sina Mary Mathers koji vrlo brzo izrasta u biće nevjerojatnih sposobnosti, a u njegovom opredijeljenju pak leži sudbina čovječanstva. I dok tehnodroid Raven zarobljava Gabriela, sin Aristotela Skotosa ima svoje privatne planove s Nathanom! (koji ne uključuju mirnu večeru uz svijeće...)

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 52%

Priča 4

Scenarij 6

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Gabrielova zagonetka
  NN SD 28

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • L´enigma di gabriel
  NN SR 30

ZANIMLJIVOSTI

 • Uvod epizode se nastavlja direktno na priču iz NN sp#2 "Iz dubokog svemira", nakon spašavanja s platforme Briggman.
 • Str. 8., Mary Mathers je dakako referenca na NN sp#2, a lik Nusuth susreli smo u #14 "Prvak".
 • U abrahamskim religijama, Gabriel je vrhovni anđeo te Božji poslanik, što može aludirati na božanske moći i dobrotu. Mary Mathers možda dolazi od Marije, majke Spasitelja Isusa.
 • General Strangelove "or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb" Stanleya Kubricka.
 • Str. 28., Annein bijeg iz bolnice desio se u NN#16/17 "U ponoru pamćenja".
 • Str. 35., tragičan lik biodroida June susreli smo prvi i zadnji put u NN #6/7 "Zabranjena zona".
 • Str. 45., ulazna šifra voda,#22/23 "Zatočenica dvorca"
 • Str. 55., referenca na povijest netrpeljivosti između Nathana i Kala koja se vuče od samog #1 "Specijalni agent Alfe".
 • Str. 58., Kal izgubio ruku u #1 "Specijalni agent Alfe", a ponizio ga u #6/7 "Zabranjena zona", str. 59.; Nathan je spasio Kalovog oca u NN #18 "Vrijeme osvete". Kal fizički umire u ovog epizodi, no Gabriel je sačuvao njegovu svijest, te ju vraća njegovom ocu u NN #42/43 "Bratstvo sjene".
 • Str. 93., proročanski snovi u #20 "Demoni" i #21 "Izgubljeni svijet", "Vampyrus"; psihometabioza u #11 "Iza zvijezda".
 • Embrij koji se razvija direktan je uvod u sljedeću epizodu #39 "Ravenov povratak", koja će se opet baviti Ravenom, bićima sličnim Ravenu; a konačni okršaj i njegovo porijeklo bit će pojašnjeno u NN #76/77 "Fenice".

Svemogući: "Donio sam svoju odluku... Ljudski rod će preživjeti!"

Serra gura dalje s glavnom narativnom linijom, odnosno sudbinom Bratstva sjene i Skotosovom opsesijom stvaranja čovjeka od nule, čime će konačno postati ravan Bogu i vladat će masama. Budući da epizoda prati glavne tijekove radnje, scenarist osjeća veliku potrebu detaljno uputiti čitatelje na sve važnije momente iz prijašnjih povezanih epizoda. Tako da, ako se ne sjećate, a želite da vam sve bude kristalno jasno - možete prolistati sve epizode navedene u zanimljivostima gore. Zašto Kal toliko mrzi Nathana? Ili tko je ta zamaskirana Nusuth koja sliči na June, samo što im je psihološki profil potpuno drugačiji? Who the fuck is Mary? ;)

U pitanju jest opet jedan od Skotosovih genetskih eksperimenata, no morate priznati da je iz epizode u epizodu sve bolji i bolji. Na kraju će i uspjeti, no to će ga njegovo ultimativno djelo ironično stajati vlastitog života. Pojavljuje se novi tajanstveni lik, naziva Raven, a on je prvi – nazovimo ga "Tehnodroid" - kojeg ćemo sresti u serijalu. Hladan, neemotivan i sarkastičan, no inteligentan spoj biologije i tehnike. Posjeduje "natprirodne" telekinetičke i regenerativne sposobnosti koje ga uzdižu daleko iznad mogućnosti jednog homo sapiensa. Njegov "dobri dvojnik" Gabriel, lik je također identičnih božanskih moći, koji poput novorođenog djeteta (što on u biti i jeste) mora odabrati svoj put dobra ili zla. Budući da je njegova savjest tabula rasa, događaji koji će uslijediti definirati će njegovo opredijeljenje. Moć koja je dana mora se koristiti pažljivo, a apsolutna moć i sloboda mogu pokvariti poimanje svijeta. Dakako, mogli smo to definirati i da s velikom moći dolazi i velika odgovornost. Moćni koji se opredijele za dobro postaju junaci, a oni koji prigrle zlo postaju u većini slučajeva ludi znanstvenici koji žele osvojiti svijet. Ili nadriproroci s kompleksom Boga. Naravno, govorim o imaginativnom svijetu stripova, knjiga i filmova.

Drago mi je... Ja sam mali Gabriel!

Mnogobrojni akteri priče će svaki zauzeti svoje mjesto uz bok dobrih ili loših. Tako će se Bratstvo sjene i njihov poslanik Nusuth pobrinuti da zaštite majku Mary Mathers i sina joj Gabriela. Nathanova kćer Ann, također će ponovno probuditi svoje silne ESP moći. Već smo spomenuli Aristotela Skotosa, opsjednutog stvaranjem, i njegovog sina Kala opsjednutog svojom privatnom osvetom nad Nathanom. Serra će to riješiti doslovno eksplozivnim klimaksom i epilogom koji opet najavljuje things to come. Ima, dakako, i sporih djelova priče koji su samo uvod u dinamične okršaje koji će malo poremetiti planove snaga zla.

Samo bih spomenuo dijelove gdje je scenarist možda predrastično smanjio Nathanove sposobnosti, tako da se uz svoje opširno znanje borilačkih vještina teško suprotstavlja tek malo krupnijem Kalu. A fora je i kako Nusuth poput Clarka Kenta skriva svoje lice samo tamnim naočalama i nitko je odmah ne može prepoznati! ;) Serra, ne radi nam krelca od Nathana! Mada je momak većinom rastresen zbog svekolikih događaja, ipak je on čovjek oštra zapažanja i ratničke prošlosti... Izgled lika Ravena nalik je mnogim junacima iz mangi; visok, tanak, te crne, duge kose i lica uvijek ozarenog samodopadnim smiješkom. De Angelis crtao je epizode o svemirskim bojevnicima i specijalac "Iz dubokog svemira". Riječ je o vrlo dobrom crtaču koji zna naglasiti moment i dinamiku situacije u svojim kadrovima. Posebno je degutantna i istodobno šokantna scena utjecaja Gabrielovog mentalnog napada na staničnu strukturu negativaca na 89. stranici.

Raven i Aristotel

Ideja epizode je bila kako djetetu božanskih moći koje se tek razvija objasniti pojam dobra i da je to jedina mogućnost u univerzumu koju čovjek/nadnaravno biće mora prihvatiti. Najbolji način za prikazivanje toga jest staviti tog lika u tragičnu situaciju, i da onda on na temelju požrtvovnosti i hrabrosti nekog drugog pozitivnog lika, sam shvatu pojam dobra i zla, i kako ga razlikovati. No, Gabriel je nešto više, on je empatično biće koje može uhvatiti samu suštinu stvari. Baš stripovski, a?

~LIKOVI~
Raven – tajanstveni Skotosov biodroid;
Aristotel Skotos - propovjednik i prvi čovjek sekte "Božanske prisustnosti";
Kal Skotos – Aristotelov sin;
Ironhead – Kalov kompanjon;
kapetan Smith – Skotosov doušnik u vojnoj operaciji;
Gabriel – enitet rođen od majke Mary Mathers i pripadnika Bratstva sjene;
Nusuth – pripadnica Bratstva sjene;
Mary Mathers – bivši svemirski prijevoznik, sada majka entiteta važnog za opstanak Bratstva sjene;
general Strangelove – zapovjednik vojne operacije hapšenja Gabriela
Tim Brown i njegov otac Brown – žive u tajnoj bazi gdje je skriven Gabriel
Leyla Duchateau – doktorica u Sinclair Hospital, zadužena za Ann Never;
Ann Never – moćni pritajeni telepat, Nathanova kćerka.

Naprijed

NN SD 27 Posljedni val

NN SD 29 Kitov pjev

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Spock

  Ukupna ocjena 55%

  5, 3, 8, 7

  Iako vrlo važna epizoda u serijalu s mnogo poveznica, ipak je to vrlo loše urađeno. Serra, po običaju, pretjeruje s akcijom, a emocije ostaju samo na neuspješnom pokušaju. De Angelis vrlo dobar, ali ima i loše nactranih scena (npr. strana 63: način na koji Nathan skriva oružje i još neke uređaje - na prvoj vinjeti pomisliš da je robot).Str. 45., ulazna šifra voda - #22/23 "Zatočenica dvorca"
  22.04.2008
  23:53:00 sati
  Spock
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 51%

  4, 4, 7, 6

  Slaba epizoda. Gledana zasebno ne vrijedi ama baš ništa, ali u kontekstu svega što kasnije dolazi dobija na vrijednosti. Ovo ustvari treba shvatiti kao prolog, i ništa više. Što se pak crteža tiče; slažem se sa kolegom Vulkancem. ;)
  23.04.2008
  00:28:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  opet deecayu se ovo ne dopada. e pa ne znam stvarno. od ovih svih nathana koji su kod nas objavljeni, ja ne znam da je ijedan sa serrinim potpisom bio loš. očigledno drugačiji pogledi na NN univerzum i ovdje dolaze do izražaja, jer je meni ovo jedna vrhunska epizoda, šta više tražiti od tandema serra-de angelis.
  23.04.2008
  01:42:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Vrlo dobra epizoda, i važna za kontinuitet. Nekima se ne sviđa, ali o ukusima se ne raspravlja.
  23.04.2008
  09:33:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Ma kakvi loša priča, ovo je kako neki primijetiše "samo" uvod u sagu o Tehnodroidima i odlično je urađena. Skotosi, Bratstvo iz sjene, Gabrijel, Raven... Pa tu je toliko interesantnih likova, sam zaplet je interesantan i uvodi nas u svijet grozomorne budućnosti na pravi način. Interesuje me na koji način bi trebalo obraditi ovu epizodu da bi bila bolja? Ne znam, meni je ovo i više od dobrog.
  23.04.2008
  10:06:00 sati
  vope
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 70%

  7, 6, 8, 7

  epizoda je važna za kontinuitet pa zato i malo više ocjene nego što stvarno zaslužuje
  23.04.2008
  15:33:00 sati
  ken2
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 67%

  6, 7, 7, 7

  Kolega ken2  - kao i uvijek - mudro zbori. Gabrijel je očito jako važan lik u Nn univerzumu jer ga dosta ima i u gigantima, ali priče sa njim (bar što se redovne serije tiče) i nisu na nekom posebno visokom nivou, čak su na momente i dosadne.Mislim da taj koncept Gabrijela kao nekakvo svemoguće polu-božanstvo i nije baš posebno uspješan odnosno njegova uloga koja bi trebala biti kao jako važna je dosta onako nedorečena. Također i odnos Nathan-Ann nije prikazan uvjerljivo, ona opet malo poludi pa se smiri a Nathan joj donsese zeca i ajmo opet ponovo - malo je to previše površno prikazano. Način na koji umire Kal je poprilično glup a i taj Raven je lik sa kojim se očito htjelo privući klince koji svšravaju na mangu da čitaju i Nathana. Mislim, NN je jako kompleksan serijal ali neke granice bi ipak trebalo postaviti, ne može se toliko u širinu i citirati sve što ti padne napamet. DeAngelis je naravno jedan od najboljih NN crtača ali ovdje je u fazi do kse još pomalo traži a i ide mi na živce kako crta podočnjake kod Gabrijela.
  26.04.2008
  18:51:00 sati
  Aco
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Meni je ova priča fantastična. Fino paše uz ostatak serijala i najavljuje zanimljive buduće događaje. Obračuni na kraju su mi impresivno izvedeni a crtež na tim mjestima rastura. Naslovnica odlična.
  29.04.2008
  11:34:00 sati
  Vorador
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  28.05.2008
  10:21:00 sati
  tommey7
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  U ovoj je odličnoj epizodi uistinu objedinjeno dosta toga iz prijašnjih Nathana, tako da se ova epizoda može u potpunosti razumjeti samo ako je pročitana većina prijašnjih. Još jedna odlična naslovnica u Castelinijevom sjajnom nizu!
  17.01.2009
  22:08:00 sati
  Panon
  uredi
 • Jerry Krause

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Odlična epizoda! Objedinjuje sve elemente bitne za kontinuitet i nakon čitanja jedva čekaš što će se u budućnosti desiti. Još jednom pohvale fenomenalnom Castelliniju!

  20.01.2010
  09:36:00 sati
  Jerry Krause
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  Kad sam ga prvi puta pročitao nisam ni sanjao da je ovaj broj jedan od temelja glavne radnje NN serijala ! Po prvi put se pojavljuje Raven  I Gabrijel, koji je jedan od glavnih ''sredstava'' za borbu protiv tehnodroida. Priča je veoma zadovoljavajuća i dobra , De Angelisov crtež iznimno solidan premda je u tom broju prelazna faza gdje je dokraja razvio onaj svoj tadašnji prepoznatljivi stil.

  12.02.2010
  16:36:00 sati
  drogsy
  uredi
 • chris.tower

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Jos jedna odlicna prica o sagi o bratsvu sjene!

  18.01.2012
  16:12:00 sati
  chris.tower
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 70%

  8, 5, 7, 10

  Ne znam šta reći za ovu priču. Nisam baš oduševljen scenarijem ni crtežom. Gabriel izgleda smiješno u nekim vinjetama a ponaša se i previše čudno. Naslovnica je najbolja stvar.

  12.02.2012
  23:49:00 sati
  supermike
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Meni nije ovo loša epizoda, dapače.. Direktni nastavak na specijalca, bitne stvari za razumijevanje cjelokupnog NN univerzuma podižu ocjene ovoj epizodi.. Crtež je solidan, naslovnica jako lijepa..

  01.09.2012
  09:52:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  8, 6, 8, 8

  Priča je važna zbog kontinuiteta serijala.

  20.10.2012
  20:36:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 43%

  5, 4, 4, 4

  Prosečna epizoda, moglo je i bolje. Naslovnica veze sa stripom unutra nema.

  20.02.2013
  15:32:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 9, 7

  Jedna od epizoda koja pokazuje da je u ovom serijalu kontinuitet bitan.

  12.03.2013
  18:26:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Meni je ovo čisto solidna epizoda,ali ne kužim naslov: "Gabrielova zagonetka?" Bilo bi logičnije "Zagonetka Gabriel" t.j. sami Gabriel je jedna velika zagonetka....
  30.06.2013
  10:35:00 sati
  Oki
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Niti je toliko loše, a niti vrijedno prevelike pažnje. Ok priča. Ima nekoliko svakako zanimljivih dosjetki i  detalja. Crtež i naslovnica sasvim zadovoljavajući

  25.10.2013
  20:04:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 79%

  7, 7, 9, 10

  Dobro samo zbog toga jer je kontinuitet u pitanju i jer se pojavljuje brdo novih i starih likova, priča i nije za pamćenje. De Angelis još nije na maksimumu, Castellini opet odličan.

  24.11.2013
  09:52:00 sati
  mpavin
  uredi
 • thekide

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  De Angelis je često bio bolji od scenarija, ali ovde to više nije slučaj. Neki komentatori kažu da je u ovoj fazi još uvek tražio svoj stil. Ne znam zašto kad je u prve dve, tri epizode bio savršen a posle toga kreće laganom silaznom putanjom i ovo mu je do sad najgori rad. Iako ima i dalje lepih scena, tu je sad i gomila nejasnih, zbrzanih, ispodprosečnih kadrova. Kao da je prelomio i rekao ako mogu razni Casiniji i Mariji da predaju brljotine crtane na brzinu i da i dalje dobijaju nove scenarije zašto bih se ja mučio i crtao do najsitnijih detalja kad mogu za jedno popodne da debelim tušem iscrtam po nekoliko tabli.

   

  09.02.2014
  19:06:00 sati
  thekide
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Solidna epizoda.

  05.10.2014
  09:46:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • luxi68

  Ukupna ocjena 41%

  3, 4, 5, 5

  Dosadno...

  10.04.2016
  20:02:00 sati
  luxi68
  uredi
 • AlenT

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Po meni dobra i bitna epizoda. Dobar balans između akcije i pozadinske priče. Nathan ovaj put više upotrebljava mozak, a manje mišiće, i to mi se sviđa. Napokon otkrivamo tko je Nusuth. Raven i Gabriel jesu klišeizirani, ali zanimljiv mi je uvod u njihov sukob. U ovoj epizodi do sada ima najviše referenci na ostale epizode, a po meni su te poveznice dobor odrađene, što pokazuje Serrinu vještinu.

  27.02.2017
  11:56:00 sati
  AlenT
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 81%

  7, 9, 8, 9

  Jako dinamična i napeta epizoda, stvarno su puno radnje stavili u 94 stranice. Možda je na nekim momentima bilo malo naivno, ali vjerujem da je to samo zbog nedostatka prostora za produbljivanje radnje i likova. Gabrijel je lik koji stvarno izaziva strahopoštovanje ovdje, kao Dr. Manhattan. Nathan se stvarno pokazuje u svome pravome svijetlu. Crtež vrlo dobar, pogotovo u scenama bitke, ali ne i odličan. Svaka čast što nisu ubili objašnjavanjem u scenariju.

  17.10.2018
  17:42:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • mladjo

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Odlično! Bravo Serra i bravo De Angelis! Nikako mi nije jasna tako niska ocjena ove epizode u Deejevoj recenziji. Akcije ima na bacanje, to stoji ali opet imamo i dosta dobro razvijenu dramaturšku radnju, pojavljuju se nove činjenice, a objašnjavaju neka stare, uvode se novi likovi, priča je odlična...Ma ovo je prava stvar.
  Nego, ne sjećam se sad više, a da ne gledam unaprijed - malo ću glasno razmišljati: Dakle, Gabrijel je dijete jedinke Bratstva sjene i čovjeka i to pravo dijete, dakle po prvi put se nije esencija člana Bratstva prebacila u drugu osobu, nego je stvoren novi život. E sad, da li bi tako bilo i da je Mary zatrudnjela i sa članom Bratstva koji je bio u tijelu čovjeka? Ja mislim da bi i da vrsta bića iz SP 2 nije bitna odrednica trudnoće.
  Ali ok, sad imamo Gabrijela. Zašto je tako poseban? Ako je dijete Bratstva i čovjeka trebao bi imati izmiješane njihove elemente i to je to, međutim njegove moći su daleko superiornije nego što se očekivalo. Što je on?
  Ne sjećam se odgovora ali sjećam se da objašnjenja postoje:))
  Nego, to je sad zanimljivo:Ljudi sjene mogu biti a) u ljudima, b) kao biodroidi (što im nije uspjelo) ili c) tako da se rode poput Gabrijela. Što će na kraju prevladati?
  E sad...Raven. Kako on u sve to spada fakat se više ne sjećam ali saznati ću uskoro:)) Je li to već tu ima naznaka Tehnodroida...?
  Inače, zanimljivo je da se Skotos junior i senior uvijek pojavljuju zajedno, gdje je u epizodi jedna, tu je i drugi. Kal je ovdje kihnuo ali sjećam se da će se vratiti, ima ona neka scena na svemirskom brodu, Gabrijel je "zapamtio" Kala i sad ga vraća u život, bude to negdje uskoro bilo:))
  Uglavnom, odlična epizoda, a Dee nema pojma:))

  P.S. Nusuth skine naočale i tek onda Nathan skuži da ima lice od June? Clarke Kentov sindrom:))

  03.04.2019
  23:39:00 sati
  mladjo
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2751
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1805
 • Hellgate u plamenu
  Kod: ZG LU 275/276
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 1699
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1304
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1246

Aukcije

Forum