Djeca noći

Nathan Never

NN SD 35 | 96 str.

Mlada djevojka Mina napušta posao i nestaje. Nathan kreće u potragu za njom.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 72%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 67%

P*6

S*6

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tragična opsesija - Užas iznad nas - Djeca noći
    NN LIB 13
  • Djeca noći
    NN SD 35

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I figli della notte
    NN SR 38

ZANIMLJIVOSTI

  • Svojevrsni nastavak “Vampyrusa”(SD 24), čiju će te recenziju uskoro moći čitati na www.stripovi.com
  • Ova epizoda je dio miniserije od 6 epizoda Nathan Nevera koje je u Americi izdala kuća Dark Horse
  • Lik pjevača Tadeusza je nitko drugi do Tiziano Sclavi.

Malo scenarista u Bonelliju se može pohvaliti da su pisali za toliki broj junaka kao Michele Medda. Pored raznih angažmana koji se protežu od Martina Mysterea do Texa, uradio je i nekoliko prilično uspjelih epizoda Dylan Doga, a da je svoja bogata iskustva prenio i na svoju seriju, Nathan Nevera, dokazuju epizode poput ove koje bi lako bilo inkomponirati u serijal o londonskom istražitelju noćnih mora. Ta činjenica sam po sebi nije neki problem (da se izvanredan NN može napisati a da se u njemu osjete odjeci DD dokazao je baš prethodnik ove priče, “Vampyrus”) već su problemi drugdje. No, krenimo redom. Mina sama, kroz zapise u svoj dnevnik, pripovjeda priču o tome kako se pridružila grupici mladih koji iznad svega obožavaju pjevača Tadeusza i – smrt, dok Nathan kaska iza, pokušavajući joj ući u trag.

Zanimljivo da će Medda u doslovno idućoj epizodi, “Lovci i lovine” opet pripovjedati priču o jednoj drugoj grupici iste generacije kojoj je za repom isti specijalni agent Alfe. Ali, ovdje se ne radi o “zlatnoj mladeži” željnoj zabave već o društvenim autsajderima koji su, kako to u sclavijevskoj sceni Medda obrazlaže, “u jednom trenutku života spoznali užas”. Izopćenost likova najbolje se osjeti u dvjema scenama u kojima se uopće ne pojavljuju. Nathan, naime, u toku svoje istrage sreće dva čudna lika, Mininog kolegu u pogrebnom poduzeću u kojem je radila prije nestanka, koji slika unakažene leševe i prodaje ih perverznjacima i jednog fanatičnog obožavatelja Elvisa Presleya koji i u dalekoj budućnosti vjeruje da kralj nije umro 1977. već da je još među nama. Oni ismijavaju Minu i njezinu skupinu, i njihovu filozofiju, fasciniranost Tadeuszom iako i sami ne poštuju baš svetost života ili bar djetinjasto negiraju čovjekovu smrtnost. Što onda mogu očekivati od konvencionalnijih pripadnika društva?

Nažalost, scenarist nije toliko uspješan na svim poljima. Nategnuto djeluje jedna od ključnih scena kad grupa odbacuje civilizacijske norme društva koje ih je ne razumije i hladnokrvno ubiju dva policajca. Opis rasapa grupe je također prilično banalan Ono što svako mora procijeniti sam za sebe je koliko je dobro Medda iznio postmodernističku nit priče. Scena u kojoj Santo dolazi licem u lice s Tadeuszom i posebno epilog u kojem se u tradiciji umjetničkog pravca kojim je pisana ova priča miješaju zbilja i stvarnost i kojem ne manjka simbolike su barem na autora teksta ostavili dvojak dojam.

Crtež ove epizode potpisuje Nicola Mari, majstor atmosfere i stilizacije koji je svojom fascinantnom vizijom upotpunio neke od najboljih Nathanovih avantura. Teško je reći da li mu se ovdje kvaliteta crteža malkice urušila ili je za sve kriva Slobodna Dalmacija koja je ovu epizodu otisnula na dosta lošem papiru. Bilo kako bilo, moj palac i dalje pokazuje prema gore za Marija. Kad se sve zbroji i oduzme, pristojan strip. Ali ne jedan od onih koje gurate svim prijateljima u ruke da ga pročitaju.

Naprijed

NN SD 34 Strava nad nama

NN SD 36 Lovci i lovine

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Izvrsna epizoda i jezovita, samo da je nešto bolji crtež. ionako obožavam vampire, a i pišem priče o njima.
    21.04.2003
    19:19:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Dobar izbor teme za nastavak "Vampirusa" ali nazalost epizoda je slabija od prequela ali i od epizode "Lovci i lovine". Zaticemo Meddu u relativno slaboj formi. Zato je pravo uzivanje gledati kako je Mari nacrtao sve ovo.
    03.05.2003
    17:17:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 8, 10

    bilo je i boljih ostvarenja ove dvojice (vampyrus, za početak),ali ipak teško da bih mu dao nisku ocjenu, ako ni zbog čega drugog a onda zato što je sve spakovano u jednu kompaktnu i sređenu priču, odlično oživljenu iako nešto slabije nacrtanu od marija
    05.06.2003
    10:31:00 sati
    nikola
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Priča nije loša, ali je mogla bolje. Naslovnica... Pa,eto. Može Claudio i bolje. Mari se pokvario...
    14.07.2003
    10:37:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    Nastavak Vampyriosa.Isto je na 104 str.Nije mi se svidio ni Vampyrios a ni ova epizoda.A i crtež je loš.
    26.08.2003
    17:06:00 sati
    Tonka
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Volim vampire mada ova epizoda baš i nema puno veze sa njima.Priča je dobra i zanimljiva,slažem se sa autorom da podsjeća na Dylan Doga.Posebno mi se dopala scena kad Nathan upoznaje onu konobaricu Always.Mari je na momente odličan,pjevač Tadeuzs mu je super ali ponekad zna zeznuti stvar.Naslovnica tipična Castellinijeva,dakle - sjajna.
    03.08.2003
    13:32:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Priča je solidno zanimljiva, iako možda nije najbolje uspio pokušaj autora da progovori o otuđenosti futurističkih buntovnika. Još se probalo potencirati njihove strahove i tjeskobu, ubacivanjem pojedinih događaja koji su ih kao obilježili u prošlosti, ali nije to ispričano dovoljno snažno. Jači je za te stvari Sclavi u DD, ili, čak i Berardi u Kenu Parkeru. Na neki način, uvijek sam i prezirao jeftinu filozofiju "traženja nadživota", ko što Santo i udruženje vampira pokušavaju sebe staviti iznad tzv. normalnih ljudi. Buntovnost, rock, različitost, cijenim, ali isprazno preseratorstvo ne. U ovoj epizodi, Nathan je totalno, totalno, sporedan lik, priča funkcionira i bez njega.
    02.11.2003
    18:38:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    14.11.2003
    17:15:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 64%

    4, 4, 10, 10

    Opsednutost rock zvezdama, neretka tema Bonellijevih stripova tek treba da iznedri neku dobru zvezdu. Tamo gde je i mlada ali perspektivna Paola Barbato omanula, mediokritet Medda nema nikakve šanse. Bogu hvala pa su tu Mari i Castellini da vade prosek!
    18.06.2004
    16:30:00 sati
    Djole
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 29%

    2, 2, 3, 8

    Ova epizoda je pravo besmisleno smeće, radnja s nekim wannabe vampirima je potpuno glupa i dosadna. Šlag na tortu je očajan Marijev crtež koji mi se nikad nije sviđao. Nema ovdje ništa dobroga osim naslovnice koja popravlja prosjek.
    29.09.2005
    19:51:00 sati
    mpavin
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 5, 9

    jedan od najdosadnijih stripova koje sam pročitao uopće. ako je ovo trebalo da bude svojevrsni nastavak "vampyrusa", onda bolje da ga nikako nije ni bilo. medda još jednom potvrđuje da u ovom periodu njegov scenaristički opus zahvatila ozbiljna kriza. mari loš, grozan, užasan. utjeha je da kasnije postaje još gori. castellini jedino svjetlo u tami tunela ove epizode.
    26.03.2006
    19:37:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Priča nije loša iako je mogla biti puno bolja. Prilično je jezovita atmosfera, pogotovo ona scena o kojoj skupina ubija ona dva policajca. Mari je ovdje nešto lošiji nego u prijašnjim epizodama. Naslovnica, kao i uvjek, odlična.
    29.03.2006
    20:28:00 sati
    Vorador
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 54%

    4, 5, 6, 9

    Prica steka od pocetka. Meda lose pise, Mari mrljavi dok crta - kad se sabere sve dobijemo tek jedva nesto vise od nista. Video je Natan i boljih dana...
    17.03.2007
    13:09:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    nije ovo na nivou, neš ti vampirskog rocka, pa to se isfuralo još u 20. stoljeću, konobarica always je dobra fora, crtež je jako dobar, kao uvijek kod marija
    09.07.2007
    07:45:00 sati
    ken2
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Meni je ovo jedna vrlo dobra priča, možda i bolja od prethodnika Vampyrusa..ideja je dobra..nije tu riječ samo o opčinjenost rock zvijezdama, meni zanimljivija je priča o otuđenosti mladih u sadaš..pardon budućnosti koji ne uspijevaju nać smisao u životu pa traže u smrti..gadno me nervira jedino ovo naglašavanje Vampir društva, mi smo najbolji, mi kužimo, mi smo shvatili..ovo nikako nije priča s kojom bi se ja mogao poistovjetit al mi je jako zanimljiva, i svidja mi se završetak..mislim da nije potrebno da baš sve bude objašnjeno, svidja mi se ovo malo besmisla..i jedna od onih epizoda ko stvorenih za crnog, sjenovitog Marija..Castellini kao i uvijek
    21.07.2007
    19:11:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Naslovnica fenomenalna. Priča solidna, dosta dobar.
    05.11.2007
    20:13:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Nastavak odličnog Vampyrusa mogao je biti i bolji, iako ni ovo nije loše. Mari je OK, ali može on i bolje.
    08.03.2008
    22:03:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 6, 9

    Kakav zamor, da čovjek ne povjeruje. Nije mi jasno kako netko može svjesno napisati nešto ovako dosadno. Medda, daj čovječe, odmori sebe i nas od tih socio-filozofskih proseravanja, nije to za tebe. Mari također slab, jedino Castellini blista (kao i uvijek). S druge strane, apsolutno mi je jasno zašto je ovo jedna od epizoda koje su plasirane na američko tržište...
    30.08.2008
    13:32:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Puno lošiji svojevrsni nastavak odličnog Vampyrusa. Ovdje su podbacili i Medda i Mari, ali budući da su to dva genijalca koji su se dokazali u prethodnim djelima, riječ "podbačaj" u njihovom slučaju ne znači da je loša epizoda, nego samo solidna.
    03.01.2009
    09:18:00 sati
    Spock
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Ova epizoda je ispala pravo blijedilo naspram ''Vampyrusa''. Potpuno nemaštovito. Ipak, Mari je baš jako dobro pogodio atmosferu svojim turobnim crtežom.
    18.01.2009
    15:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    26.12.2009
    19:59:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Meni je ovo u rangu Vampyrusa ako ne čak i bolje! Još jedan izvrstan Meddin rukopis, odlična darkerska atmosfera i zanimljiv kraj! Za Castellinija, a šta reći nego se samo ponavljati- briljantno!

    13.01.2010
    12:07:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 50%

    5, 3, 6, 8

    Dosadno i zamarajuće, i crtež pomaže dojmu, ali je dobar.

    26.01.2010
    17:32:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Solidna priča sa jednako solidnim scenarijem.

    Mari se počinje lagano kvariti.

    14.08.2010
    16:15:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Ovo mi je veoma osrednje.  Maloprije sam je procito na Engleskom, u onom izdanju koje je Dark Horse Comics objavio u 1999 godini.  Prica je ocito nastavak "Vampyrus" epizode, ali ta epizoda mi se puno vise svidja, ova je nekako ok, radnja pocinje dobro, ali onda druga polovica price nije bas nesto - puno razocarava.  Svidjaju mi se one scene gdje pokazuje likove kao djeca, i gdje onaj djecak zagazi zabu, ali ona me umre.  Onda pri kraju, kad je on u zatvoru, taj isti covjek skoci u neku veliku kadu kiseline, onda zamislja da je ona musica i da ce ga dole ogromna zaba pojesti, da osvjeti onaj incident od prije mnogo godina.  Ti momenti su fini, emotivni, i poeticni, ali velicina radnje je glupost, previse dosadno i pre-sporo.  Jedino mi je crtez ok, i isto tako naslovnica je super - sigurno najbolji dio ove epizode.

    25.12.2010
    19:30:00 sati
    acestroke
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Malo losiji nastavak Vampyrousa.

    24.01.2012
    13:33:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Kao što neki kažu, lošiji nastavak Vampyrusa.. Jedino što je odlično je naslovnica..

    03.09.2012
    12:30:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 4, 8, 9

    Priča je na neki način originalna. Ima jezivu, morbidnu atmosferu, koja mi se ipak ne svoiđa. Nikako nisam mogao, da se uživim u klince koji svoj život posvečuje obožovananju rock pjevača. Pa zaboga neka slave svoj život i rade na njemu. Minus priči mi je i nepotrebno ubojstvo policajaca i puno glupog filozofiranja ala: "Normalni ljudi, koji imaju posao, ženu koje vole i djecu su čudovišta što ne znaju šta je život." To mi je toliko glupo, das jednostavno ne želim, da dam visoke ocjene. U priči nisam previše uživao pa ću to ocijeniti. Crtež je dobar. Naslovnica je odlična.

     

     

    21.10.2012
    12:43:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 33%

    1, 3, 4, 9

    Koliko Nathan ima potencijala za sjajne epizode, a mi čitamo o avanturama nekih dokonih klinaca što glume ludilo. Naslovnica jedino valja.

    14.04.2013
    10:47:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Kako me 'Vampyrus' nije pretjerao oduševio, nije niti ova priča. Malo sam je odgađao s čitanjem, ali kad sam krenuo –nemam što za izgubiti. Ne može baš toliko biti loša da žalim za pola sata uludo utrošenog vremena. Mari me malo razočarao, kao i Castellini, što mi kvari i cijeli dojam o stripu. Na kraju ispodprosječna epizoda, koja je ipak dojmljiva!

    24.09.2013
    23:42:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    13.10.2013
    20:06:00 sati
    velka031
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 27%

    2, 1, 3, 9

    Verovatno najgora epizoda u eri Slobodne Dalmacije, svakako najdosadnija. Standardno Meddino proseravanje sa banalnim dijalozima, idiotskim unutrašnjim monolozima i po ko zna koji put Nathanom kao epizodistom. Medda mi je ubedljivo najgori scenarista od kreatorske trojke, dva stepenika ispod Vigne i dva sprata ispod Serre.

    Marijev pristojan period je završen sa Drevnom stenom. Ovde je loš, a kolko čujem biće sve gori i gori.

     

    22.02.2014
    19:01:00 sati
    thekide
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 5, 6

    Meni ovo nije ništa posebno.

    05.10.2014
    17:20:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 54%

    4, 3, 8, 9

    Nezanimljiv "nastavak" Vampyrusa. Akcijske scene s Natahon su isforsirane. 

    02.02.2018
    14:00:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    Zanimljiv nastavak, samo mi je glavni negativac mlak i predvidljiv. Dobar prikaz pogleda na svijet mladih i pravih razloga iza raznih "klubova obožavatelja". 

    21.12.2018
    20:23:00 sati
    Space Marine
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum