Zabranjena zona

Nathan Never

NN SD 6/7 | 192 str.

June, pomalo čudnu djevojku, otme banda kriminalaca i pobjegne s njom na Vražji otok, kontaminirano mjesto na koje nitko ne može pristupiti. Nathan je poslan na zadatak da «djevojku» (za koju se poslije ispostavi da je bio-droid) i starca dovede žive sa otoka. Međutim, to neće biti lako, jer se za June zanimaju i obitelj Skotos, a i pravi vlasnik tj. Bratstvo sjene, tzajanstvena organizacija o kojoj će se još puno toga čuti. A tu su još i tajanstveni stanovnici otoka...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 6

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*9

S*9

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Strava ispod nule - Zabranjena zona - Ljudi sjene
    NN LIB 3
  • Zabranjena zona
    NN SD 6
  • Ljudi sjene
    NN SD 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La zona proibita
    NN SR 7
  • Oumini ombra
    NN SR 8

ZANIMLJIVOSTI

  • tema obrađena u filmu «Bijeg iz NY»,
  • predsjednik avio-kompanije je glavom i bradom potomak g. Drakea, poznatijeg po nadimku Mister No, a sa sjetom govori o svom predaku koji je sve ostavio i otišao živjeti u Amazonsku prašumu
  • po prvi put pojavljuje se Bratstvo sjene
  • još jedan neuspjeh ozloglašene nam obitelji Skotos
  • ova priča ima i nastavak u epizodi NN SD 11 «Iza zvijezda»
  • što se sve događa dalje sa ljudima koji borave na Vražjem otoku možemo saznati u epizodi NN br. 36 SD «Lovci i lovine»
  • prvo pojavljivanje Janine Spengler, Nathanove skretarice, (citat iz filma "Ghostbusters")

«U početku je otok bio najpopularniji dio grada. Prije 20-tak godina gotovo je bio ispražnjen i pristup je zabranjen. Kriminal je bio podivljao... ...prije sedam godina otkrivena je uznemirujuća stvar... Četiri osobe koje su otoka pokušale pobjeći, bile su zaražene nepoznatim virusom koji prouzročuje nekakve promjene u mozgu...»

Ovaj uvod okvir je u kojeg je stavljena dotična priča, a ovo je još jedan od živopisnih lokaliteta iz mračne budućnosti Nathana Nevera. Zlobnici će možda reći da ta scenografija užasno podsjeća na Đavolji otok iz filma «Bijeg iz NY» s Kurt Rusellom, a i Nathanova namjera je slična onoj Snakea Pliskeena - pronaći osobe koje se slučajem nalaze na ograđenom otoku nastanjenom kriminalcima. Ali, tu sličnost prestaje jer radnja poprima druge smjerove...

U Nathanovom svijetu znanje i tehnologija su istoznačnice moći i onaj tko ih posjeduje svijet je njegov. To je filozofija Aristotela Skotosa. On to radi iz svojih niskih pobuda, iz želje za svemogućnosti, da ne bude samo glasnik Boga, već da postane Bog. S druge strane, imamo organizaciju tj. Bratstvo sjene koji isto imaju želju za znanjem i tehnologijom, ali njihov cilj nije doći do Boga, već postati čovjek i dobiti tjelesnost... (No dobro, moramo biti svjesni da uvijek postoje neki pojedinci koji ne misle tako. I u ovoj epizodi je tako, a i kasnije će se to još više ispoljiti.) Oni su stvorili svojeg Pravog Čovjeka i sad ga šalju na Zemlju. Ovdje dolazi do sukoba interesa. Na tlu Vražjeg otoka...

Treća strana su ljudi, sa svim svojim manama i kroničnom nedostatku vrlina. Nathan, koji je prikazan kao čovjek koji je opsjednutost prošlošću, a mislim da ta opsesija proizlazi iz njegove opsjednutosti vlastitom prošlošću. Čovjek bi pomislio da je nakon svih tih silnih neprilike u životu očvrstio. Yeah right... Njegova emotivnost, bolje rečeno sentimentalnost, je nepresušna. On i na otok pun zvijeri kreće sa puškom na uspavljivanje. Je li pogriješio? Ne može si pomoći. Takvim su ga autori stvorili. Jedan drugi «čovjek», prema riječima scenarista, ima osjećaj, još doduše nepoznat i neprepoznatljiv njemu, da osjeća, da proživljava trenutke emotivnosti. Govorimo o June, umjetno stvorenom čovjeku. Ko će nju imati imat će moć...

Ovom svijetu suprotstavljen je još jedan. A to su zatvorenici Vražjeg otoka. Oni se neovisno o tome što se sad kod njih doma zbiva borba za prevlast i moć, oni i dalje normalno žive. Bolje rečeno ova situacija ista je njihovom svakodnevnom preživljavanju. Mutirani stanovnici otoka, u svim mogućim oblicima, bore se svaki na svoj način. Skupina klošara kao i u «normalnom» svijetu pokušava doći do hrane i do odjeće na bilo koji način, jer je to dragocjenije od zlata, a i ionako su osuđeni na smrt pa im je svejedno. Vidjeli smo jedan um spušten na razinu djeteta, skupina odraslih, a osuđeni da vječito izgledaju kao djeca, prava ljudska čudovišta, stvorenje koje ima moći da sve i sve zna. Svi su oni spremni za smrt, al ne prestaju se boriti.

Ne moramo se pretvarati i strahovati da je situacija neizvjesna... Kraj već znamo jer Nathan uvijek izađe kao pobjednik; a i zato i čitamo stripove naših omiljenih junaka jer stvari uvijek postave na mjesto, barem mi očekujemo to od njih (no dobro, ja to očekujem). No dopustimo li si malo pjesničke slobode, možemo reći da je Nathan izašao kao pobjednik, al možemo isto tako reći i da on nije onaj apsolutni pobjednik. Jer, situacija je apsurdna. Neprijatelji se uvijek vraćaju, zlo uvijek spava u nekome drugome i ne znaš kad će se probuditi. Sve te loše stvari ostaviti će našem momku ožiljak na duši (i tijelu). A i on je zapravo jedini pobjegao sa otoka i to ga samo čini pobjednikom, dok su svi što su ostali ili ostavili svoje živote na otoku, luzeri. Happy end, samo ne znam za koga.

Nathan je ovdje prikazan kao veza između svih tih likova i on prolazi kroz radnju. Nekima uvelike mijenja život, kao onim malim ljudima mutantima sa otoka za koje ubija Big Sama, paukolikog mutanta koji ih terorizira. A to mu je bila i neka vrsta osobne osvete jer se nakon više godina osvećuje za smrt svog partnera. Za mene jedna zgodna dosjetka... Pred kraj, Nathan i družina dolaze, kao u nekoj priči kad neki ljudi tumaraju svijetom i na kraju dolaze do Boga, do nekog koji sve vidi i sve zna. U stvari to je isto jedan mutant prikazan kao dijete koje pluta u nekoj ovojnici i znatiželjno promatra svijet i na kraju odlučuje svemu tome dati neki smisao i kažnjava zločince po cijenu svog života. A saznajemo i razlog zašto je Vražji otok takav kakav sada jeste. Neke organizacije uvijek kuju neke zavjere, pa je u ovom slučaju rezultat virus zbog kojeg moramo gledati nevolju stanovnika otoka. Mutirani na sve moguće načine.

Izostavio sam radnju, jer samo prepričana radnja ne pruža takav užitak kao dok čitaš strip po prvi put. Ovo je bio samo mali osvrt na radnju i moj odnos prema toj epizodi. Crtež me se nije previše dojmio. Možda dočarava okoliš, ali nekako su mi privlačniji crtači sa mirnom i preciznom rukom. O cijele palete crtača najviše me se dojmio Castellini koji je nacrtao prvu epizodu, al no dobro, crtež nas ne bi smio spriječavati u tome da uživamo u čitanju. Neću reći da je priča isklišejizirana, već da su stare ideje stavljene u novu dimenziju. Strip nije kao knjiga da se mogu prikazati svi osjećaji i misli nego je to dočarano crtežom, a i strip je ograničen brojem stranica. I sami znate i vidite da su sva 3 medija, i književnost, i film, i strip međusobno povezana.

Osobno cijenim svaki trud koji autor uloži u svoje djelo, pa ako me uspije i u dovoljnoj mjeri zaintrigirati i navesti da razmišljam nagradio bih ga s ocjenom odličan. Ja volim strip. I volim čitati Nathana Nevera!

Naprijed

NN LU 49 Strava ispod nule

NN LU 46 Oči neznanca

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 88%

    7, 9, 10, 10

    mislim da je deecay novi genij za recenzije
    31.03.2003
    15:39:00 sati
    ante
    uredi
  • Markos

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Meni je ovo jedan od najboljih Nathana ikad! Njega sam pročitao nakon "Jedaneste zapovijedi" i shvatio kako "...taj Nathan i nije tako loš kao što sam mislio...":-) Za razliku od većine, meni se Mari jaaaako sviđa i njegova interpretacija otoka, njegovih stanovnika i cjelokupne atmosfere stripa me oduševila. Jasno mi je da se mnogima ne svidja jer nema realističan i detaljan stil, ali za mene je on genije. Što se same priče tiče, uzbudljiva avantura koja ne ostavlja vremena za predah, a ujedno i otvara mnoga pitanja koja će se razrješavati kroz naredne brojeve. N-E-I-Z-O-S-T-A-V-N-O!
    31.03.2003
    17:10:00 sati
    Markos
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 85%

    6, 9, 10, 10

    Ova epizoda me je navukla na Nathana Nevera. u stvari, ne sama epizoda, vec Marijev crtez... pre pojave NNa na kioscima u Italiji, na zadnjim koricama Bonellijevih izdanja su isle table iz ove price, u predivnom marcno-neuredno-stilizovanom Marijevom stilu (koji ce u puno sjaju zablistati u Jedanestoj zapovesti... a onda se postepeno kvariti dok ne dogura do onoa sto je danas).
    Prica kao i uvek nije neka, derivira iz filmova, ali joj je izvodjenje skoro savrseno, Nathanova samoca je prakticno opipljiva, bol koji dozivljava kada ostane i bez June pogadja i nas citaoce
    Lagenda kaze da je Serra osmisilio ovo kao drugu epizodu NNa, i onda u jednoj noci smislio i Bratstvo sjene i Tehnodroide i dolinu dinosaurusa i atlantidjane i sve ostale story plots koji su se pojavljivali u prvih 100 brojeva i sklopio jednu ogromnu pricu koja se ovde prakticno i ne nazire... ako je stvarno tako, onda je ovo pocetak Nathana Nevera, i to mnogo bolji od Agente speciale alfa.
    31.03.2003
    22:30:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Nezaboravan uvod u prekrasnu epsku priču koja će se rasprostirati kroz tisuće stranica stripa u narednim godinama.
    Što se crteža tiče, pridružujem se pro-Mari taboru koji je najveći majstor mračne atmosfere u Bonelliju!
    02.04.2003
    10:55:00 sati
    Ned Mace
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    izvrstan strip i najbolji nastavak, samo da je crtež nešto bolji.
    06.04.2003
    08:43:00 sati
    jura
    uredi
  • darkraver

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    U potpunosti se slažuči s Markosovim komentarom samo bi dodao pohvalu DeeCayu na recenzijama za NN,najboljem stripu namijenjenom najboljoj publici.:-)))
    i da dodam:nakon dosta lošeg duplog ˝zmaja˝ ova dvobrojna priča me ostavila u pozitivnom šoku.Činjenica da u NN serijalu ima nebrojeno mnogo dvobrojnih priča, sama za sebe govori...NN je tu da nas impresionira,i pričom,i scenarijem,i slikom...a ne samo da se proda...
    12.04.2003
    04:20:00 sati
    darkraver
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Walter Hill, jedan od najvecih zivih filmskih reditelja, rekao je jednom prilikom (parafraziram): "Najstariji trik Holivuda se sastoji u tome da staroj prici das novo ruho". Apsolutno fenomenalno. Posle nekoliko razocaravajucih epizoda, ovo je pun pogodak. Ovaj Serra ima nevidjeno bujnu mastu. Mari je svetski fenomen jer je bio bolji crtac kao pocetnik (ovde) nego kao zreo autor (npr. DD-"Feniks").
    03.05.2003
    16:59:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    čitanje ovog stripa za mene je oduševljenje zbog svih njegovih elemenata,a posebna stvar je da mi je sa svakim brojem koji doda nešto novo u vezi bratstva sjene i ostale bande koju upoznajemo svaki put sve draži.osobito mi se sviđa kombinacija priče koja u ovom broju ističe Nathanovu nostalgično-usamljenu stranu i ožiljke prošlosti s Marijevom ekstra mračnom atmosferom prikaza jednog zabačenog svijeta koja mi je daleko bolja od neuspjele Bonazzijeve interpretacije u "lovci i lovine" gdje vražji otok više liči na nedjeljno dopodne na drugoj razini "the citya", bar u usporedbi s ovim. zato mislim da je vrhunski potez što je Mari dobio zadatak da napravi i "u ponoru pamćenja/jedanaesta zapovijed",
    jer ta dva broja imaju mnogo toga zajedničkog, uostalom u kasnijim će se brojevima neki dijelovi obiju priča ispreplesti, što dodaje još jedan plus.
    rijetki su stripovi koji pri tolikom broju likova uspjevaju tako maestralno naglasiti i osjećaje i psihologiju pojedinih,kako onih glavnih, tako i onih za nas i našeg nathana možda i manje važnih likova. možemo samo spomenuti male mutante, Smoga, June, dr.Byrnesa, novu curu Janine pa čak broja jedan i broja dva i na kraju samog Nathana. isto tako divota je vidjeti i par likova koje možemo svesti na svojevrsne stereotipe (tjelohranitelj James, policajci na granici...) tako lijepo uklopljene u sliku u kojoj i najmanji od njih ima ulogu jednog od kotačića u ovoj mašini od skoro 200 stranica.
    posebno mi se još dopadaju epizode poput Nathan-James-uspavljujući metak ili one sa Big Samom koji dodaju još onaj "final touch".
    zbog svega toga mislim da ne bi bilo u redu da pokvarim svoju subjektivnost skidajući ocjenu na ma bilo kojem polju.
    ovaj broj definitivno spada u "classics"
    06.06.2003
    12:48:00 sati
    nikola
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Izvrsno! Jedina zamjerka na Maria u scenama bitke. U nekim pokretima su im ruke spicaste. Ali, hajde. Fora je Drake Company. Uglavnom, izvrsno.
    15.07.2003
    08:25:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Možda i najbolji NN koji sam čitao.Priča koja se čita u jednom dahu a vrhunac je nevjerojatna scena na mostu gdje priznajem da mi srca lupa od uzbuđenja kad god čitam ovaj strip.Fenomenalno!Posebno mi se sviđa i sam početak(možda pričam gluposti ali siguran sam da ga nije crtao Mari)i dirljiva završna scena u kojoj upoznajemo kakav je Nathan u biti.I ne samo tu već i kroz cijelu priču je Nathan predstavljen u svom punom ,sentimentalnom sjaju i vrlo lako mi je identificirati se s njim.Baš zato je i meni najdraži Bonellijev junak.
    Mari je odličan, likovi su mu sjajni i sjajno je dočarao atmosferu na vražjem otoku.Naslovnice su isto tako super,pogotovo ona druga koja spada u red onih najboljih.Što drugo reći nego : Nathan Never forever!
    03.08.2003
    23:49:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    To je Bijeg iz NY, a samim tim, i klasik. Naravno da pali Đavolji otok, pun nasilja, njegovi mutirani stanovnici i zadatak koji treba obaviti. Priča je kompleksna i tek otvara daljnje mogućnosti, Bratstvo sjena, Skotosi, sam Đavolji otok i njegovi stanovnici. Ono što mi se ne sviđa je patetičnost Nathana Nevera, žaljenje za prošlosti koje se uporno isfurava kroz njegova razmišljanja. Najveća fora, koja mi je jako draga, je odavanje počasti M.Nou (njegov potomak Drake nosi čak i isti znak na jakni, djetelinu).
    13.08.2003
    13:18:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    14.11.2003
    17:09:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih NN-ova. Mislim da je Mari genije. S relativno jednostavnim crtežom uspjeva stvoriti začuđujuće dobru atmosferu. Pogledajte samo odnose svjetla i sjene. Super priča zavijena u mračni veo budućnosti.
    21.01.2004
    14:41:00 sati
    Hari
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U ovom stripu sviđa mi se sve: kompleksna priča, mračni crtež, turobna atmosfera... Svakako preporučam.
    22.03.2006
    20:23:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nešto najbolje što je strip dao.
    13.05.2006
    21:30:00 sati
    Besni Horse
    uredi
  • hello

    Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 5, 10

    Prvo razočaranje kod Nevera. Na ovako loš crtež jednostavno nisam navikao. Priča je dosta dobra ali crtež stvarno iritira.
    08.10.2006
    18:43:00 sati
    hello
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 53%

    6, 5, 5, 5

    Pravo razocarenje! Niti prica (koja je imala potencijala), niti crtez Marija (kojeg nikako ne varim), a pogotovu naslovne strane nisu ostavile Bog zna kakav dobar utisak kod mene. Previse je razvuceno (eto sta se dogadja kad se scenarista ogranicava na 94 ili 188 strana), prica koja je vise nego interesantna se razvodnjava da bi se na kraju upalo u tesku patetiku. Nemam "zicu" za razumevanje tuzne sudbine mutanata niti volje da lijem krokodilske suze nad njihovom (a i Natanovom) zlehudom sudbinom. A nije mi se ni debi Bratstva senki posebno dopao, ispalo je kao da se radi o Bratstvu Nespospbnih Senki. Sve u svemu - lose.
    18.01.2007
    15:59:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlična priča, interesantna, napeta, prepuna događaja i likova...odlično izvedena, Marijev crtež jako dobro paše, negdje više, negdje manje, ali ok..naslovnice super, pogotovo prva..+ za Drake company :)
    15.06.2007
    19:26:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    dosta sam ja tih nathana pročitao preko vikenda, lijepo vrijeme, vrt, nove ležaljke i udri, a ovu epizodu sam ostavio za kraj, jer je najbolja, a i drugi put je čitam, nekako mi se čini da ako svaki junak ima neku epizodu od koje serijal ulazi u višu brzinu, onda je to za nathana ova, a marijev crtež je jako dobar, mračan, sa stilom, izražajan, te oči... ispast će da mu obično dajem 10, a tek ponekad 9, mislio sam da je obratno
    02.07.2007
    07:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Fantastično! Nije moglo biti bolje, osim crteža, gdje se moglo voditi malo više računa o detaljima. Inače, sve super i stvrano mi je drago što je ovo jedan od prvih NN-a koje sam pročitao! P.S. kako Smog nije prepoznao Nathana, kad na svojoj hrpi ima primjerak jednog NN-a?
    21.08.2007
    19:26:00 sati
    Panon
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 7, 10

    Zivo me zanimalo kako ce se serra snaci nako odlicne 1. epizode,i snasao se!Tim prije sto je ovo prica koja ide u dvije epizode.Kompleksan zaplet,nesto se rijesava,nesto pak ostaje za kasnije epizode,uglavnom scenarij bez zamjerki.Opet je kao podlozak uzet film(Bjeg iz NY) i opet je prica dovoljno originalna da to gotovo da se i ne kuzi.Mari me nazalost nije odusevio,no daleko od toga da je crtez los.A sta reci za naslovnice,obje su mi genijalne. 
    29.01.2008
    21:05:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mislim da je ovo trebala biti prva epizoda NN, iako je u dva dijela. Ovdje se, u stvari, počinjemo upoznavati s Nathanom i shvaćati kakav je on u stvari. Ovdje suosjećamo s njegovom boli, a i ostajemo šokirani izgledom zabranjenog otoka i njegovih stanovnika (ovo zahvaljujući prvenstveno Marijevom crtežu). Prije mi se Mari nikako nije sviđao, a tek sad, ponovnim čitanjem, vidim koliko je on u stvari dobar. Stvarno je zadivljujuće kako s tako malo detalja može stvoriti tako dobru atmosferu.
    Posebno mi svidjelo upoznavanje s Mister No-ovim potomkom koji ga čak i spominje kao luđaka.
    Nema što - GENIJALNO!!
    09.02.2008
    23:50:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovo je epizoda koja će definirati Nathanov svijet. Jednom riječju - GENIJALNO.
    08.03.2008
    21:51:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Bacivši pogled na prve brojeve, ovo je prva "baš ono nathanovska" epizoda; epizoda u kojoj je Nathan Never po prvi puta definiran onakav kakav on je i kakav će on biti daljnim razvojem njegovog kompleksnog univerzuma. NN je strip iz domene znanstvene fantastike, ali on je specifičan po tome što u središte pozornosti stavlja odnose između bezimenih i najobičnijih likova (a to ostavlja dojam, jer što je jedan pojednac, jedan deformirani mutant u svijetu kojim vlada opća prenapučenost); te opisujući njihova nadanja, strahove, patnje, najdublje istinske porive, evidentno je da se nad njima redovito vrši psihoanaliza. Pa i sam Nathan je sjetan lik, opterečen tegobama iz prošlosti. A recite mi je li tako i kod ostalih SF univerzuma gdje su glavni protagonisti uvijek pripadnici bogate imperijske obitelji ili su to pak kakvi superheroji ili častoljubivi pojedinci s izraženim sposobnostima koji se bore najčešće kako bi spasili planetu i Svemir!? Nathanov svijet je drukčiji od navedenog, ali je u isto vrijeme sličan, gotovo identičan našem realnom suvremenom okruženju čija je problematika primarno socijalne, političke i rasne naravi. Tako je i kod Nathana - on se ne bavi toliko spašavanjem Svemira koliko tim "sitnim" konkretnim svakodnevnim "problemčićima" - jedina je razlika u tome što se sve zbiva u (sličnoj) budućnosti, ali i u tome što je ta socijalna/politička/rasna problematika u njegovom univezumu dosegla maksimalni intenzitet - sve je otišlo u krajnost. Pa smo tako i u ovoj epizodi svjedoci rezultata poslovične ljudske nemarnosti i ignoranicije. Na tom Izgubljenom otoku borave diskriminirani mutanti različitih, ponekad grotesknih deformacija prepuštenih samima sebi i sve to zbog nekih lunatika (Skotosa) koji za pisaćim stolom, kako bi ostvarili svoje sulude ciljeve, smišljaju podle i bolesne planove na račun onih koji su ni krivi ni dužni postali njihovim preprekama (ili pak pokusnim kunićima). Upravo mi je zbog drukčijeg pristupa od ustaljenih SF-klišeja i zbog jedne takve pozadine užitak čitati i pratiti epizode Nathana Nevera, a svaka od njih dodaje tek poneki detalj kojeg valja uvrstiti u cjelinu. Prije samog čitanja sam shvatio o kakvom se tipu scenarija ovdje radi. Naime, sličan je onom iz npr. MV "Kameno lice" gdje je svrha prvog sveska postaviti neke temeljne postavke, uvesti likove i pokoji nevažni detalj čiji će smisao izaći na vidjelo tek kasnije. I tako, nakon pomalo dosadnog i razvučenog prvog sveska, počinje očekivani, nepredvidljivi i kvalitetniji nastavak priče. Da budem precizan, priča mi je postala zanimljiva s pojavom jurišnika Ljudi Sjena - ponajviše zbog njihove tajnovitosti i mističnosti. Serra je scenarist pun svježih ideja. Ipak nije nastavio forsirati story-plot vezan za ženu bio-droid, već se fokusirao na prikaz tog jezivog razrušenog otoka u kojem žive raznorazne ličinke (ali i dalje izgleda ko da na tom otoku nema žive duše). Susreti s mutanitma (koji su plod labaratorijske greške, a ne sustavnog i planskog mutiranja) su i više nego dojmljivi. Međutim, svom tom ugođaju najviše od svega doprinosi Mari koji mi se ovdje jako svidio. Prizori razrušenog otoka, raznih spodoba, uniformiranih jurišnika, malih ljudi s onim čudnim oćima, borbe s Velikim Samom, kanalizacije, scene na mostu i gadova poput Kala Skotosa... ostavljaju bez daha. Crtež mu nije pretjerano figurativan, ali odnos svjetla i sjene je nenadjebiv. Sveukupno gledajući, priča i nije 100% vrhunska, ali je na vrlo visokom nivou, općenito zbog svog doprinosa Nathanovom kontinuumu. Naslovnice su perfekcija.
    03.07.2008
    17:43:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    stvarno strip koji zasluzuje svaku pohvalu, strip koji je bez problema mogao biti i prvi odnosno drugi broj cijelokupnog serijala o NN, mozda bi bilo i bolje tako. s jedne strane sjeta pogotovo kad nathan cak pusta suzu ubog nekih davnih sjecanja a s druge strane akcija i zanimljiv svijet buducnosti. prica je puna detalja koji daju na vaznosti cijelom stripu i ukupnom dojmu. crtež nije nesto pretjerano dojmljiv ali je savim ok i nema zamjerki.
    21.08.2008
    23:15:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Moj prvi Nathan!
    24.08.2008
    22:27:00 sati
    Death
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Ova je epizoda morala biti uvod u serijal iz više razloga: prvi je to što se otkrivaju gotovo svi izvori (filmovi, crtići, stripovi, itd.) iz kojih naša tri mala Sarda vole posuđivati ideje, drugi je taj da to ovdje kao rijetko gdje drugdje funkcionira, treći je prikaz te unutarnje Nathanove borbe (nešto što u mnogim drugim epizodama izgleda isforsirano), četvrti je genijalni mračni Marijev crtež, peti je dosta dobro odrađeno upoznavanje sa Nathanovim svijetom, i šesti je konačno uvođenje nekih tema (Bratstvo Sjena) koje će kasnije igrati dominantnu ulogu u serijalu. Zaboravio sam skoro: tu je i sedmi razlog - epizoda je po izvedbi stvarno jedna od najboljih u čitavom serijalu.
    06.12.2008
    03:32:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ova priča ima u sebi sve što je meni potrebno za dobar strip. Možda i malo više.
    16.02.2009
    07:48:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Odlična epizoda za uvod u priču o Bratstvu Sjene, koja će završiti u fenomenalnom egzodusu. Ova mi je u Top 10 najboljih NN. Must read.

    28.12.2009
    13:45:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za mene kultna epizoda, jer nakon ovog čitanja Nathana više nisam ispuštao iz ruku i željno se iščekivao svaki novi broj. Izvrsno je to uvođenje u Nathanovov svijet sa brojnim likovima koji će biti glavni protagonisti kroz buduće epizode. Naslovnice fantastične kao i mračni Marijev crtež koji mi na prvu nije sjeo, ali nakon sljedećih čitanja vidljivo je da samo on može dočarati ovakvu atmosferu u ovom stripu.

    29.12.2009
    12:49:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Majstorska priča, osjeća se pri čitanju nekakav mračan dah zagađenja i strave koja iz tog proizlazi.

    Scenarij na jednakom nivou.

    Mari mi iz prve nije baš najbolje leg'o jer sam se prvi put sa tim crtačem susreo u DD specijalcu Golijat, te kad sam vidio da on crta ovu epizodu osjetio sam malo razočaranje.Tek kasnije s nešto više iskustva, zavolio sam ovaj njegov prvobitni stil, za koji žalim što nije zadržao isti sjaj kao u U ponoru pamćenja i Vampyrus.

    14.08.2010
    16:09:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Ovo je super epizoda, makar od prve 4 epizode, ovo je garant nabjolja!  Ovdje imamo Nathana kao pravog lika, koji je i fizicki i psiholoski interesantan, na isti nacin kao sto je Dylan.  Njegova naracija ove price, i njegove unutrsanje misli, je ono sto udaljava ovu pricu od drugih Nathanovih: ovdje on nije samo lik iz stripa, nego covjek koji ima osjecaje, koji je slomljen unutra, i koji je veoma tuzan.  Sto se tice ovog specificnog scenarija i price, iako me podsjecaju na neke Americke SF akcione filmove, ipak se osjeca orginalno i uzbudljivo.  Svi klasicni Boneli elementi su ovdje, kao prava super kombinacija Zagora, Dylana, Nick Raidera i Martin Mystera.  Crtez je odlican, i pogotovo mi se svidjaju scene kad ona mala djeca i pricaju Nathanu pricu, i mi vidimo njihove flashbackove u djecijem crtezu - upravo kao sto bi ga djeca nacrtala.  Kraj epizode je uvjerljiv, napet i tuzan, i vidi se da ovaj serijal obecava puno toga u sledecim epizodama.  

    15.10.2010
    02:31:00 sati
    acestroke
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Odlično, zanimljivo. Oduševljen sam ovom pričom još da je crtež mrvicu bolji bilo bi perfektno. Naslovnice su mogle biti i bolje s obzirom koliko je dobar sam strip.

    15.12.2011
    17:07:00 sati
    supermike
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Po meni najbolja epizoda po redoslijedu do sada.

    31.12.2011
    19:21:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Još jedna jako upečatljiva priča, samo je šteta da crtež nije na razini. Odlično!

    29.01.2012
    15:15:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Napokon jedna dobra prica. Pomalo je iritantno to sto serijal ovdje pravi zaokret, odjednom kao da imamo pred ocima jednog sasvim drugog junaka. Dok smo u prethodnim pricama imali jednog pravog nepobjedivog supermena, sada je NN odjednom postao covjek cije su unutarnje vrijednosti i razmisljanja postale vaznije od njegovog perfekcionizma. Sigurno da je dobra epizoda, ali u odnosu na prijasnje price ovdje je bilo mozda i previse patetike odjednom. 

    Mariju mnogo bolje odgovara kada crta NN nego DD. Mozda zbog toga sto smo navikli na Dylana, a na NN jos nismo u poptunosti, pa je svaka verzija prihvatljiva.

    22.05.2012
    09:26:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Krasan uvod o vrlo bitnom djelu NN univerzuma.

    14.08.2012
    22:22:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 87%

    9, 10, 7, 9

    Sve super, veoma dobro odrađeno scenaristički, samo da je crtež bolji.. Meni osobno, jedan od najlošijih u NN epizodama općenito..

    19.08.2012
    10:19:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 8, 6

    Priča počinje zanimljivo. Đavolje ostrvo i njegovi stanovnici su odlično osmišljeni. Ne sviđa mi se što priča pred sam kraj zalazi u tešku patetiku sa onima krokodilimi i stvorenjem iz kanalizacije koje priča svoju tužnu pričiu. Pa to uopšte nema veze sa glavnom pričom. Ne sviđa mi se ni bratstvo sjena koje nije dovoljno predstvaljeno. Ni djevojka June koja je tek tako neko organsko biče. Bombndirani smo nekim podacima, a ni ne znamo ni kako, ni zašto. Meni osobno je Pakao puno bolji.

     

    20.08.2012
    21:36:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 9, 5, 8

    Odlična epizoda, crtež jedino kvari utisak.

    04.11.2012
    14:41:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    Odlična epizoda, kojoj ipak dajem malo manje ocjene. Razlog je kraj. Uvijek mora biti neka sila, mozak u kanalizaciji koji svime upravlja. Bljak! Do toga je sve bilo perfektno. Posebno mi se sviđa Marijev crtež u ovoj epizodi.

    08.11.2012
    08:36:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    04.12.2012
    10:26:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 5, 8

    17.12.2012
    13:17:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • coask

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 5, 9

    Odskora sam poceo sa citanjem ovog junaka i vidi se da se dosta razlikuje od ostalih iz SBE kuce, nazire se jedna slojevita prica... 

    Svidja mi se i sto ovaj serijal ima veliku zanrovsku sirinu i nije striktno vezan samo za sf. Dakle, ima dosta potencijala (kao i sama ova prica) ali moja najveca zamerka bi bila upucena na racun crteza tj. crtaca. 

    Vidim da se mnogima dopada ovakav sti crtanja, ali mislim da svet NN zasluzuje  kudikamo bolje. 

    Za sada mi se svideo crtez samo od Castellinija i Toffanettija.

    15.02.2013
    20:58:00 sati
    coask
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Vrlo dobro, sviđaju mi se početne scene na otoku i atmosfera. Kraj je moga biti i mrvicu bolji. Mariju je ovo najbolji crtež u karijeri, u kasnijim epizodama to ne liči u ništa.

    21.11.2013
    08:20:00 sati
    mpavin
    uredi
  • thekide

    Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 5, 10

    Odlična epizoda, na žalost uništena sa lošim crtežom. Moj prvi susret sa Marijem koji iako se odmah vidi da je vrlo talentovan, takođe odmah se vidi i da neće da se trudi, jer mu sve table izgledaju kao vrhunske skice kojima treba još samo koji sat rada na detaljima i bile bi odlične. Jeste majstor atmosfere ali to nije dovoljno kad ne možete da razlikujete mutante od ljudi pošto svi imaju šape sa kandžama mesto ruku, a o stopalima i da ne pričamo pošto ih niko u njegovim epizodama nema.

    Mari će dostići svoj crtački vrhunac već u sledećim epizodama ali i tamo će ostati iste mane. To se najbolje da primetiti u epizodi "Vampyrus" gde negativac sedi za stolom sa normalnim ljudima i umesto prstiju ima kandže od pola metra i to niko ne primećuje (sem čitalaca).

    Ova epizoda bi zaslužila skoro sve desetke da je crtao Bastianoni ili De Angelis, ali ovako jednostavno ne može jer me je Marijev crtež previše puta izbacio iz radnje.

    22.01.2014
    20:13:00 sati
    thekide
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Jedan od dražih stripova iz dijetinstva!!

    28.04.2014
    23:21:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovo je fantasticna epizoda, jedan od najboljih NN!

    24.07.2014
    08:14:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Jedan od najboljih NN ikad.

    05.10.2014
    09:14:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • AlenT

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Po meni dvije vrlo dobre epizode, prventsveno zbog kompleksne priče i uvođenja Bratsva sjene. Zanimljv prikaz sukoba između njih, Skotosa, Agencije, stanovnika Vražijeg otoka.
    Saznajemo dvije bitne stvari. Nathana je "napustila" žena, što je razlog njegove tuge i usamljenosti, a prvo umjetno biće biodroid June je stvoreno od strane tajne organizacije Bratstvo sjena.

    17.05.2016
    13:47:00 sati
    AlenT
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    uzeo san Natana da citam na sve strane. ove stare epizode citam nakon, bas mnogo godina. ocena za ovu epizoda je ista, i onda i sada. neka vec vidjenje stvari po raznim drugim medijima, vec polagano nestaju iz mene, tako da me je sve ovo probudilo neke stare osecaje. a sierra je sve to uklopio vrhunski. lagano se gradi taj kontinuitet, polje po polje, sa dosta 'sporednih' prica koje se na to kace.

    31.08.2016
    17:12:00 sati
    kasper
    uredi
  • agochkov

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Prava klasika! Da, malo je razvuceno na dve sveske, ali prica se dobro vodi. Aristotel Skotos je mozda kliseizirani neprijatelj, ali zato prvo pojavljivanje Bratstva sjena vas tera da citate Nathana i dalje. Mari je fantastican, steta sto je posle brljao (najvise na Dylanu). Castellini malo podbacio sa naslovnicama. Ako pokusavate citati Nathana hronoloski, izdrzite do ove duple epizode. Ako vam se ovo ne svidja, onda Nathan nije za vas :D 

    25.02.2017
    23:21:00 sati
    agochkov
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    Izvrsna epizoda! U nekim djelovima možda malo naivna (npr. " velika "nuklearna ekplozija radijusa 50 metara). Ali sama ideja je vrlo maštovita te su u nju fenomenalno ugrađeni emocionalni motivi vezani za Nathana i June. Stvarno čitatelj ne zna čija je priča brutalnija i tužnija. Mari na momente jednostavan. ali pogodio je uglavnom točan doživljaj koji je Serra želio.  Prva naslovnica je relativno loša zbog crne pozadine, dok je druga poprilično detaljna što se Nathanovog lice tiče, te samim time puno bolja.

    29.03.2018
    22:56:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Počet ću sa naslovnicom Zone. Čisto remek - djelo i meni osobno, jedna od najačih u serijalu (možda i najbolja). Bolja mi je i od one sjedim-na-kiši-i-gledam-u-lokvu naslovnice :D
    Ljudi sjene imaju nešto lošiju naslovnicu ali i dalje odličnu.

    Ovo je jedna on najkultnijih NN epizoda, a između ostalog mi je dobra jer se kontinuitet novih dijelova NN univerzuma nastavlja i dalje. Nije da smo sve saznali u prvom broju, pa se sad sve odmah reciklira. Mislim koji niz u samo nekoliko epizoda:Skotos, Hackman, Than, Bratstvo, mutanti, mutanoidi... A uz sve te likove akcije ne nedostaje. Odlično.
    Pojavljuje se Bratstvo sjene iako još ne znamo točno što su oni, a njihova priča mi je inače oduvijek bila odlično smišljna i na kvalitetan način uklopljena u serijal.
    Ok, otok je kopija Bjega iz Njujorka ali svijet na njemu je izrazito kvalitetno zamišljen s tim da bih izdvojio Big Sama. koja zvijer čovječe. Šteta kaj je tak brzo poginul. Ali dobro, možda negdje ima potomke :))
    Inače ta spika sa djecom koja čekaju svoga spaitelja i znaju njegovo ime je iz Mad Maxa 3 (iako je tamo ime koje djeca spominju drukčije od imena glavnog junaka) ali ovdje je tosve uklopljeno u vrlo dobru spiku sa "odraslom djecom".

    Mari je meni ovdje prva liga i na pravi način je dočarao kako atmosferu tako i svu nakaznost svijeta na otoku.

     

    P.S. Dobro očuvana knjižnica na Vražjem otoku?!! Pa kako se nathan nije vratio po te knjige? Tko zna čega tu sve nema.

    P.P.S. Ha prva naslovnica je za čistu desetku ali druga mi je "samo" za osmicu, pa im onda dajem srednju ocjenu.

    07.03.2019
    23:14:00 sati
    mladjo
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prava navlakuša na serijal. Stvari se počinju dodatno komplicirati jer se pojavljuju ljudi sjene. I stvarno su zagonetni. Na prvu djeluju kao neko klasično tajno društvo, skrivenih namjera, utjecajni, oportunistički, ali su me iznenadili na kraju kada su rekli nešto u stilu „Možda bi ubuduće trebali upotrebljavati miroljubljive metode.“ Oni svakako mute neku kašu, ali nisu klasika ko MM Ljudi u Crnom ili oni masoni iz Magičnog Vjetra. S tom rečenicom su me takli i zaintrigirali. Mislim da su prava konkurencija obitelji Skotos, ali ne po zločestoći.

    Glavna radnja je zadatak u kojemu Nathan mora izvuči taoce iz Zabranjene Zone. Ta zona je neka vrsta karantene na otoku u gradu. Što meni odmah aludira da bi to mogao biti Manhattan. Zapravo, imam cijelo vrijeme feeling kako NN zapravo živi u nekadašnjem New Yorku. Valjda zbog tih zgradurina i cijelog tog meteža. Na tom otoku su nažalost ostali ljudi koji su osuđeni zaglaviti tamo, pandurija čuva sve izlaze, hrana im se baca u paketima i kao bonus dodatak, još im virus uzrokuje mutacije. Oni koje je Nathan tamo sreo ipak žive svoj život, pa i u takvim brutalnim uvjetima. Ipak su našli svoj put, kao maslačci koji izbiju u pukotini asfalta, smrdljivog, gdje auti non stop zagađuju. Kad se čudiš – gdje ti rasteš, kako si uspio... A i one smokve po Dalmaciji kada izbiju u nekoj kamenčugi. Tako su nekako i ovi ljudi uspjeli.

    Prva skupina ljudi koje vidimo na otoku su mladići (valjda), poprilično deformirani u licu. Podsjećaju na likove koji su nekad znali sjediti po kvartovskim zidićima, jer ne znaju gdje bi od dosade. Tipični „visin po kvartu“. Ali ovi ne znaju kud bi sa sobom, jer zbilja nemaju gdje sa sobom. To je bitna razlika. Oni su na Nathana reagirali teritorijalno, pa su se čak fino i pomlatili. Ali fair play! Njima je jednostavno dosadno, a pojavio se neki novi lik i moraju malo. Ne dolaze njima takvi svaki dan. Nisu zli, da su oni zbilja podemonili od muke, oni bi Nathana željeli raskasapiti iste sekunde, bez rasprave. Onako izdeformirani, nikakvi, pa da im dođe lik iz svijeta koji ih je odbacio. Još k tome lijep u faci i tijelo koje se ne srami hodati okolo u ronilačkom odjelu. Crvena krpa pred nos!

    Smog je jak lik. Lokalna sveznalica i mora mu se nešto dati za uslugu informacije. Sjedi na hrpi drangulija, koju čuva s pištoljom igračkom. Kao lik iz Malog Princa, na nekom svom planetu. To mu je đir. Želio je ono što mu Nathan nije mogao dati i ovaj ga nije uspio urazumiti riječima. Tu je N. malo pukao, pa ga je pošteno zgrabio i zdrmao, na što se ovaj ukakio ko grlica. Kada živci rade kako brzo nestane melankolije, odmah transformacija u Texa Willera.

    Najzanimljiviji dio priče su ljudi koji izgledaju kao djeca. Dio s njima mi je poput neke horor bajke. Uspjeli su tako mali stvoriti dosta jaku zajednicu. Žive u velikoj skupini, druže se, pomažu jedni drugima. I slatko vjeruju u legendu kako će jedan dan doći Nathan i spasiti ih od zlog čudovišta. Ta legenda se temelji na stvarnim činjenicama, vezanim za događaje oko jednog njegovog bivšeg kolege. Nathan je obukao odijelo željeznog čovjeka i sredio zlo čudovište, tj. paukoliku mutaciju jednog negativca iz prošlosti.

    Najluđa mutacija je tipičan Dylandogologija đir. Neki ogroman fetus koji raste u kanalizaciji, prikačen je s nekim cijevima, koje vode tko zna gdje, upravlja s krokodilima i „on sve zna, sve vidio, on je svijest mjesta, vi ljudi ste zločesti.“ On ulijeće onako, da bi objasnio što se uistinu dogodilo na otoku. Iz njegove perspektive ljudi zbilja jesu zli i tu je on u pravu. Kada sam ga ugledala sam jedno pet puta prevrnula očima, ali ipak kao lik ima funkciju deus ex machina i lika koji žrtvuje život da bi Nathan uspio pobjeći plaćenicima ljudi sjena.

    Bila bih zbilja velika cjepidlaka ako bih ovom tražila neku manu jer mi je zbilja sjelo. Poanta mi se sviđa, ljudi uvijek nekako nađu načina i žive život. Čak malo te i navade da se okreneš oko sebe i pomisliš - pa i nije meni tako loše. Sviđa mi se i ona djevojka i kako se Nathan povezao s njim. Baš je bila kao neki anđelak, nevina, dobra. Čak mi je i crtež odličan, jer taj Mari stvarno zna stvoriti horor - bajkoviti ugođaj. Potomak Mister Noa je samo još šlag na torti. Od onog njegovog pajperića je u budućnosti nastala velika prijevozna firma s onakvim letjelicama. Mr. No djetelina, velika, sjaji se na letjelici. Odličan strip!

    03.12.2020
    15:09:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Čitam o mutacijskom virusu koji je pobjegao iz laboratorija za vrijeme svjetske pandemije. Budućnost je stigla. :/

    15.09.2021
    20:58:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Epizoda mi se iznimno svidjela. Radnja je poprilicno napeta i prica se iznimno lako cita, a posebno mi se svidjelo i to sto se pojavio i Mister Noov potomak. Cak je imao i uzrecicu kao on "Judina krvi". Ovdje pomalo saznajemo i nesto iz Nathanovog zivota, no samo naziremo neke stvari, kao to da je imao zenu. Zanimljiv mi je bio i njegov odnos s June. Nekako je djelovalo kao da njih dvoje mogu jedan drugoga razumjeti. I zanimljivo da je Helen dobila otkaz. Kako nisam citao dalje epizode, ne znam da li se vraca kasnije ili je to bilo to od nje. Malo mi je cudno to bilo jer obicno niti u jednom serijalu nisam vidio da su tako nekog lika iz cista mira maknuli.

     

    Sto se crteza tice, definitivno nisam ocaran. Vidim da mnogi pisu kako im na prvu Mari nije sjeo, ali da je kasnije im se bas svidio. Meni je ovo prvi susret s njim i eto zasad nisam ocaran. Ono sto mene zabrinjava je sto vecina pise kako mu je ovo i najbolji rad na serijalu. A kakvi su tek drugi onda... Naslovnice su mi zato odlicne!

    19.09.2021
    22:57:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 956
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1121
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1108
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1633
  • Gusari
    Kod: VB LU 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1127

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2531
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2041
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1771
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1649
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1633

Aukcije

Forum