Silazak u pakao

Nick Raider

NR LIB 17a | 94 str.

Dok Nick i Marvin traže zločinca Louisa Barretta zvanog „Killer“ Lou, na ulici su mučki ubijena dva beskućnika. Nick dobiva zadatak infiltrirati se među beskućnike kako bi zadobio njihovo povjerenje i što prije riješio misterij…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 69%

P*7

S*6

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Silazak u pakao - Tama s one strane vrata - Ubijanje zbog ubijanja
  NR LIB 17

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Discesa all'inferno
  NR SR 49

ZANIMLJIVOSTI

 • Izvorno je epizoda objavljena u lipnju 1992., Libellus je objavljuje u svibnju 2009. i to kao prvu priču u svojoj 17. knjizi.
 • Str. 5., spominje se ulica Bowery, jedna od najstarijih ulica na Manhattanu u New Yorku. Vodila je do farme Petera Stuyvesanta, posljednjeg guvernera Nizozemskog New Amsterdama prije nego je spao pod englesku vlast. I sam Peter Stuyvesant se spominje u stripu, a osim na wikipediji malo više možete saznati i u epizodi Martina Mysterea SA 48/50 "Newyorške priče".
 • Str. 6., hrpa japanskih turista oboružana fotoaparatima fotografira leš čovjeka na ulici i pita ima li još; već isfuran ali uvijek pomalo zabavan detalj u mnogim stripovima.
 • Zoot Stick – često hladno oružje beskućnika, vjerojatno zbog svoje cijene i lake nabavljivosti. Naime, radi se o komadu drveta s pukotinom u koju se mogu uglaviti žileti, čavli, staklo i slično…
 • Ottavio De Angelis osim ove jedne priče za Nicka Raidera napravio i jednu priču za Zagora "Traperska izvidnica" (LU 138/139).

Silazak u Pakao! Kako grubo zvuči, a upravo to se je dogodilo Nicku Raideru u ovoj priči. No dobro, ne pretjerujmo, život beskućnika u gradu kao što je New York sigurno nije pakao u doslovnom smislu, ali na žalost nije niti daleko. To su nam u ovoj epizodi pokušali prikazati dobro poznati Maurizio Colombo (Zagor, Mister No, Dampyr) kao autor priče i Ottavio De Angelis koji je napravio scenarij, u još jednoj tipičnoj detektivskoj priči. Epizodu je nacrtao Mario Janni` koji je osim za Nicka radio epizode i za nama dobro poznate Fantoma i Juliju.

Ulice New Yorka – Lutalica i Iskeženi

Priča počinje s dva ubojstva, dva ubijena beskućnika, od kojih je jedan bio poznati novinar Vincent Ferrara, čovjek koji se je bacio na rješavanje problema beskućnika tako što se pod lažnim imenom uvukao u njihov svijet i doslovno preselio na ulicu. Za to vrijeme Nick i Marvin završavaju slučaj o zločincu Louisu Barrettu, jer je pronađen njegov leš u izgorenom automobilu. Sljedeći zadatak Nicka Raidera je da glumeći beskućnika pokuša pronaći ubojicu siromaha s ulice u čemu mu osim vjernih kolega pomaže i Queen Moe, kraljica beskućnika.

Zašto netko ubija beskućnike?
Zašto je ubijen baš Vincent Ferrara?
Što se je dogodilo s mafijašem Louisom Barrettom?
Kako se Nick snalazi u ulozi beskućnika?
Što su sve otkrili Marvin i ekipa iz stanice?
Zašto je ubijen poznati zubar?
Koji su korumpirani policajci?
Gdje je nestao beskućnik kome je vlasnik jednog lokala pomogao da nađe posao i makne se s ulice?
Zašto se ubojstva beskućnika i dalje nastavljaju?

Za odgovore na ova i slična pitanja ipak ćete morati pročitati priču…

Šaljivi Nick i korumpirani policajac Gortner

Ovo priča je jako dobro zamišljena i posložena čiji završetak je gotovo nemoguće predvidjeti i koja je iako ima 96 stranica dovoljno bogata i kompleksna da bi se po njoj bez problema mogao snimiti igrani film. Moram priznati da sam nakon prvog čitanja iz zabave, morao još dva puta pažljivo pročitati cijelu priču kako bih pohvatao sve detalje i povezao sve likove koji su vrlo zanimljivi i odlično prikazani. Ima gotovo petnaest sporednih likova u ovoj priči (ne računajući standardnu ekipu) od kojih svaki ima svoju važnu rolu bez koje cijela priča ne bi mogla funkcionirati. Nabrajati sve likove ne bi imalo smisla, ali spomenuti najupečatljivijeg, to da. Radi se o liku Lutalice, čovjeku koji je pomogao Nicku na ulici. Lutalica je visok, snažan i pametan čovjek, koji ne žali što živi na ulici gdje se odlično snalazi, jak je na riječima i djelu, a zaštitnik je mnogih beskućnika. U svakom slučaju lik koji zaslužuje više od epizodne uloge i kada bi netko u Bonelliju pokretao novi serijal o bandama New Yorka, volio bih ga vidjeti tamo u većoj ulozi.

Lutalica i Nick - rastanak prijatelja...

Naprijed

NR LIB 16a Posljednji s popisa

NR LIB 18b,c Crni križ

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Aco

  Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  Sa Nickom nikad nismo bili na ti, ali ova priča je solidna.Kad malo bolje razmislim,uvijek kad glavni junak ode nekamo incognito bude zanimljivo pa tako i ovdje mada bi Nick ipak mogao malo drukčije izgledati a ne samo pustiti malo brade.Crtež je malo lošnjikav, posebno kod crtanja lica, ali sa dosta crnih tonova i detaljnog prikaza bijede beskućnika ipak solidan.Šteta što se ne radi o barem dvodjelnoj epizodi jer na taj način mogla bi se više razviti priča a volio bih vidjeti NIcka u ulozi beskućnika malo duže razdoblje,.Darkova naslovnica je baš za ovu epizodu i od svih 4 ova mi je nekako najbolja.
  08.08.2009
  21:52:00 sati
  Aco
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  Eh,Nick,Nick....Kad je Libellus najavio cijelu turi - moram priznat da sam se malo i preplašio hoće li se sve to meni svidjeti gledajući trash krimi otprije 15ak godina. Kad ono - sasvim suprotno. Leglo ko janje.
  30.08.2009
  20:25:00 sati
  kico
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 9, 8, 9

  Dobar mi je Nick. Pravo osvjezenje (nisam ga prije citao). Do sada nisam procitao losu epizodu. Ova je sasvim dobra i zanimljiva.
  25.09.2009
  10:57:00 sati
  mars1
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 61%

  7, 5, 7, 4

  Općenito gledano, sumnjičav sam prema Nick Raideru. Nisam pročitao mnogo epizoda ali razlog tome je što izgleda da su ovakve prosječne ili samo solidne epizode najveći domet čitavog serijala. Nema tu nekog oduševljenja ili nezaboravnih trenutaka, sve su to više-manje tipične šablonske policijske epizode. Dobro, u ovoj epizodi imamo taj "undercover" element koji bi moga donijeti nekakvu prevagu, ali nije. Traljavo je odrađen, kao da ga zapravo nije ni bilo. Nick nabaci malo prljave robe, ne obrije se par dana i to je to. Nije ni osjetio težinu tog načina življenja. U čitavoj priči i nema nekih velikih neizvjesnosti. Ne bih rekao da je 100% predvidljiva, ali neke stvari se dadu odmah naslutiti. Jedino je Lutalica donekle zanimljiv lik. Crtež samo prosječan, ali ipak najbolji u ovoj knjizi (to nije ni teško pored prosječnog Triga i ogavnog Caramute). Ocjena za naslovnicu ide originalnoj kao i uvik, ali da sam ocjenjiavao ovu genijalnu Perovićevu dobila bi čistu desetku. Pravo savršentvo, a još i lipo pogođena crvena boja taman simbolizira pakao. Inače, sve 4 naslovnice koje je dosad nacrtao su genijalne.

  27.01.2010
  01:59:00 sati
  mpavin
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 68%

  6, 7, 7, 8

  Kada čitam Nicka kriterije malo olabavim. Nagledala sam se tih filmova i serija o policiji i detektivima tako da mi nije čudno što mi je sve to nekako prožvakano. Ovaj broj mi se svidio isključivo zato što je malo promjenio sredinu, obukao dronjke i sišao u pakao. Crtež je super.

  01.07.2010
  19:38:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 40%

  3, 4, 4, 7

  Ova mi se bas ne svidja.  Citava radnja o beskucnicima je imala dosta potencijala da bude stvarno nezaboravljiva prica, sa puno vise emotivnosti, puno vise poeticne atmosfere, ali ne, ovdje su bas usrali stvar stavljajuci neke ubice i gangstere koji se ponasaju i zvuce kao i svi drugi ostali - nista novo  :(   Ni crtez mi bas ne pase; sta vise, nekako me podsjeca na onog Pini Segnu - FUJ!  I prica je nekako zbunljiva: u prvih 50 stranica, stvarno je bilo tesko znati ko pije a ko placa - ima previse imena nekih likova, i u jednom trenutku nisam znao ni ko je sad ubijen, a ko je u stvari ubica.  Na kraju, kad saznamo sta se u stvari desilo, to otkrice nije bas bilo ni malo zanimljivo.  Naslovnica mi se najvise svidja od svega, i izgleda kao da predvidja bolju pricu u stripu, ali na zalost . . .  :(

  Kao sto sam reko, ima ovdje dobrih stvari koji su mogli (u rukama drugacijih scenarista) da nam daju izuzetnu i stvarno klasicnu pricu, a ne limunadu koja nema bas nikakvog ukusa.

  28.08.2010
  16:06:00 sati
  acestroke
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Ok, no da je priča bar u dvobroju. Tad bi taj život na ulici bio bolje prijakazan, i sigurno bi bilo više zanimljivih scena, akcije, borbe. Naslovnica mi se dopala na prvu. Nema ih baš puno na kojima je glavni junak ovako nemoćan!

  19.09.2011
  08:23:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  Premalo je prikazan život beskućnika jer bi priča, a i scenario bi bio pun o bolji sa sociološkog stajališta.

  21.04.2013
  19:30:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Ima par dobrih i smiješnih scena, ali sveukupno gledano, ima Nick i puno boljih epizoda. Ajmo reći - prosjek.

  08.02.2016
  20:15:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 52%

  5, 5, 5, 7

  Tanko.

  04.06.2020
  17:17:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 8, 6

  Odlična priča, teška tema. Naslovnica najlošiji dio stripa! 

  21.01.2021
  17:52:00 sati
  tex2
  uredi
 • logo111

  Ukupna ocjena 71%

  8, 7, 7, 5

  Priča je davala potencijala za više.... Ova Perovićeva naslovnica za LL izdanje mi je najlošija do sada na serijalu. 

  29.04.2021
  09:05:00 sati
  logo111
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 9, 8, 9

  06.12.2021
  23:46:00 sati
  benx40
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Hram drugoga života
  Kod: DD LU 125
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 7.8.2022. 1:45:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 903
 • Karavađov kod
  Kod: MM VEC 13
  Ocjena: 54%
  Vrijeme: 5.8.2022. 1:36:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1042
 • John Tanner
  Kod: DZTA KIST 1&2
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 3.8.2022. 1:44:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 961
 • Ljudi risovi
  Kod: VB LU 7
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 1.8.2022. 0:44:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 969
 • Mzungu Luka
  Kod: ALBUM HAS 1
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 30.7.2022. 1:09:00
  Autor: Humbert Coe
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 896

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 27
  Broj pogleda: 2726
 • Crommovi sluge
  Kod: ZG LU 325/327
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1854
 • Smrt u svemiru
  Kod: NN LIB 62c
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1792
 • Kameni most
  Kod: TX LIB 67
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1776
 • Leteći mjesec
  Kod: KM ZS 441
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1734

Aukcije

Forum