Davno prošlo vrijeme

Punisher

OM DRKW TPB1 | 144 str.

Zamjenik šerifa Rick Grames budi se iz kome i ustanovljava da je u međuvremenu civilizacija nestala, a svijetom vladaju horde zombija. Nakon inicijalnog šoka, Rick se sabere i krene prema Atlanti u potragu za preživjelima i svojom obitelji, ženom Lori i sinom Carlom. No situacija u gradu je još gora pa se tako Rick pridružuje grupici preživjelih koji se skrivaju u šumi izvan grada. Ubrzo se postavlja pitanje koliko je uopće sigurno ostati na istom mjestu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Davno prošlo vreme
    OM DRKW 1
  • Okružen mrtvima #1
    OM LV 1
  • Okružen mrtvima #2
    OM LV 2
  • Okružen mrtvima #3
    OM LV 3
  • Okružen mrtvima #4
    OM LV 4
  • Okružen mrtvima #5
    OM LV 5
  • Okružen mrtvima #6
    OM LV 6

ZANIMLJIVOSTI

  • Izašlo kao integral u tvrdom i mekom izdanju srpskog izdavača Darkwooda. Prijašnja sveščana inačica izašla je 2005. u izdanju također srpskog izdavača Lavirint pod nazivom Okružen mrtvima (izašlo ukupno 13 epizoda – simbolično?). Sveska ima ukupno oko 25 stranica.
  • Naziv trejda "Days gone bye" također je i naziv prve epizode igrane serije "The walking dead". Trejd pokriva skoro cijelu prvu sezonu i neke elemente druge sezone.
  • Izdanje sadrži Darkwoodov predgovor, i galeriju originalnih naslovnica.
  • Prekriženi s liste: Shane Walsh, Amy, Jim, Hannah (Zombified), Unnamed Horse.
  • Tony Moore: #1–6 (2004) (interior), #1–24 (covers) (2005), collected trade paperback volumes 1–4 (covers). U sljedećem broju nasljeđuje ga na crtežu Charlie Adlard.
  • Str. 92., između Shane i Lori nešto kao da se desilo: "ono što se desilo one noći kad smo dolazili…", no to razrješenje očekuje nas kasnije. Shane u stripu, za razliku od filma, ne saznaje da je Lori trudna. Isto tako Shane u seriji dogura čak do kraja Hershellove farme.
  • Bodycount: Amy, Jim, Hannah (zombi kojeg Rick sreće na samom početku i skrati mu muke), neimenovani konj s kojim Rick ujaše u Atlantu, Shane Walsh.
  • Službena stranica The Walking dead!

Zombiji su danas in

Obično bih počeo recenziju s uvodom o samom serijalu općenito i tako, no budući da je "The Walking dead" danas već kulturalni fenomen, mislim da ga bez ikakvog problema možemo preskočiti. Prilično informativan uvodni tekst već postoji na stripovi.com, kao i odličan Djoletov uvod u samom stripu. Što se vas pripadnika ovog sajta tiče, poznavajući vas po afinitetima i sklonostima sigurno pripadate hordama gledatelja koji nestrpljivo čekaju svaki novi nastavak američkog serijala. Naravno, serijal postoji od 2004. godine, i kao "nezavisni" strip jedne omanje izdavačke kuće Image Comics ostvario je značajniji uspjeh. Naravno, to se ne može mjeriti s (planetarnim) uspjehom koji je postigao američki serijal, a koji za posljedicu ima i izvanrednu prodaju i priznanje strip inačice.

Svi znamo da su zombiji danas in, i snima se nevjerojatna količina filmova i ostalih ostvarenja u drugim medijima. Godišnje se snimi gomila filmova na temu zombija, možda bih vam čak i mogao dati prosjek, ali se ne sjećam brojke koju je Manfredi rekao na u temu u jednom od svojih uvodnika u Magičnom Vjetru. Ok, nevažna digresija. Zombije danas srećemo i na najneobičnijim mjestima, tako primjerice gostuju u spotu pjesme Magazina "Luzer", kao i u reklami jednog telekomunikacijskog diva, VIP mreže. Mada je još davnih dana, pop-zvijezda Michael Jackson plesao "Thriller" uz zombije na mjesečini. Ono čega smo se nekad plašili, što je izazivalo jezu i odbojnost, danas je dio globalne kulture i neizostavni dio medijskog hypea. A vizionar Romero (redatelj kultnih Živih mrtvaca svih vrsta) se sad slatko smije negdje, kao što sam vam ja rekao, samo je pitanje vremena kad budu zombiji mainstream. Eto, toliko o široj slici… (kad već spominjemo Romera, samo za vas iskopao sam nekoliko njegovih citata na temu)

Rick Grames, pissed off

Kako je serija započela 2010., danas, tek nakon prikazivanja treće sezone aktivirali su se i izdavači na našim prostorima. Doduše, bilo je i pokušaja davnih dana (izdanje srpskog Lavirinta broji čak trinaest brojeva – simbolično?), no kao što neki kažu – danas može opstati jedino integral! Podijeljeno u TPB-ove, čak u dvije varijante, meki i tvrdi uvez (vau!), izdanje skuplja oko šest epizoda svako.

"I always thought of the zombies as being about revolution, one generation consuming the next."
George A. Romero

Dobrodošli u Grad mrtvih

Budući da ste sigurno gledali seriju (ako niste, očito ne živimo na istom planetu), znate kako ide glavni tijek priče. Glavni lik, Rick Grames, budi se u bolnici gdje je smješten u komatoznom stanju nakon policijskog vatrenog okršaja. Nakon buđenja grubo je bačen u stvarni svijet u kojem prevladavaju zombiji gladni ljudskog mesa. Kao, došla je Apokalipsa, a on je to prespavao! ;) Šokiran i istovremeno zbunjen i ražalošćen ovakvim stanjem, Rick se uskoro pribere i uključi optimistički modus, uvjeren da možda negdje tamo Nemrtvi ne vrebaju (u gradovima je vojska sigurno uspostavila mirno stanje), a njegova žena i sin sigurno su na sigurnom. On to možda još i ne zna, no situacija uopće nije sjajna i postat će sve gora što duže živi u ovom svijetu… Sviđa mi se lik, vedar, nasmijan; no s vremenom užasi promijene čovjeka. Užasi, osobne tragedije, moralni padovi usade se u dušu. Gledaš li dovoljno dugo, užas ti vrati pogled, ko što kažu…

Trenuci užasa…

Trenuci sreće…

Likova je prava mala gomila, pa ću ih probati u kratkim crtama postaviti u kontekst. Dakle, od potencijalno interesantnih likova tu su Lori i Carl Grames, zatim Rickov nekadašnji partner (i trenutni suparnik) Shane Walsh, mladić Glenn (trkač sposoban pribaviti sve što vam treba), bračni par Allen i Donna i njihovo dvoje djece blizanaca Billy i Ben, svestrani Dale, ogorčeni Jim, Carol s kćerkom Sophiom, te sestre Amy i Andrea. Morgan Jones i njegov sin Duane nalaze se u Rickovom mjestu. Kad se pogleda generalno, skupina čak vrlo homogeno i složno nastupa, nema baš konfliktnih pojedinaca koje se previše ističu (osim Shanea). To mi se sviđa, sve se može kad se ljudi slože! Što u seriji nije slučaj. Tamošnja skupina puno je heterogenija i konfliktnija od samog početka. Slučaj koji je uvijek prisutan kod Romerovih filmova je taj što glupi ljudi uvijek rade glupe stvari kad se nađu u škripcu, uglavnom sebe postave na prvo mjesto i djelujući tako uvijek razore skupinu. Evo što kaže Romero…

"A zombie film is not fun without a bunch of stupid people running around and observing how they fail to handle the situation."
George A. Romero

Kadriranje unutar stripa ima promjenjivu, ali efektivnu strukturu. Ponekad autor slaže niz identičnih pravokutnika po cijeloj stranici, ponekad baci neki splash stranicu uglavnom da naglasi i šokira čitatelja. Vinjete znaju biti pune oblačića natrpanog teksta, a ponekad je stripovsko vrijeme čisti zen, nizanje događaja prepunih tišine i kontemplacije u mislima. Funkcionalno i neopterećeno estetikom, i to još u C/B varijanti, što ćeš bolje! Tony Moore je započeo crtati serijal, no već nakon ovog trejda, u epizodi koja slijedi nasljeđuje ga Charlie Adlard.

"I also have always liked the monster within idea. I like the zombies being us. Zombies are the blue-collar monsters."
George A. Romero

Može li se gornja izjava primijeniti na ovaj strip? Na ovaj trejd po meni teško. Sve izgleda prerealno i bez nekakve poruke da bi to bila metafora; likovi nikad ne zastanu i razmisle o smislu Apokalipse i zombija. Prezauzeti su preživljavanjem da bi kontemplirali o razlozima, uzroku ili rješenju problema zombija. Što zombiji predstavljaju? Likovi nisu ni svjesni da bi oni mogli biti ti hodajući živi mrtvaci u svijetu Nemrtvih, i da civilizacija kakvu su poznavali više ne postoji. O tome ćemo očito morati kasnije, kad se iskristaliziraju određene činjenice…

Okružen mrtvima

Oduvijek me interesiralo kako je u originalu u stripu budući da sam dosad gledao samo serijal. Naravno, teško je suditi cijelom serijalu kad ovo skuplja samo prvih šest epizoda, a i poslije dolazi drugi crtač. U predgovoru nam govore da je strip brutalniji; dobro možda to i nije tako vidljivo iz ovih početnih epizoda, možda to dolazi kasnije; no serija ne zaostaje baš previše što se tiče degutantnih scena. Budući da je neizostavno uspoređivanje s igranom serijom, rekao bih također da je Kirkmanova naracija puno brža u odnosu na seriju, nema tu cile-mile s predugim konfliktima. Prvih šest epizoda stripa razvuklo se na cijelu prvu sezonu. Dobro, nemojmo zaboraviti na digresije i alteracije radnje koje su dobrano distancirale seriju od stripa, i omogućile spoiler-free praćenje oba serijala. Da, eto sada znate da igrana serija prati strip serijal samo u okvirnim događajima. A što dalje idemo, razlike su sve veće. Primjerice, Shane kao lik dosta odudara od stripovskog obrasca. Strip svjež, direktan, s no-shit pristupom, dok serija tu radi neke alteracije, ustupke, pa malkice odugovlači s dramom i karakterizacijom... Ne znam, možda je to normalna pojava kad se radi konverzija formata, iz strip u film.

Strip uglavnom dinamičan, s dobrim taktom za doziranje akcijskih i dramskih scena, brutalan scenarij (ako baš i ne gotivite filmove o zombijima) i spika bez zadrške. Priča je za odrasle, no današnji klinci ionako nemaju nekih tabua ni zabrana budući da je sve dostupno i sve je to cool, trendy, in. Završavamo u revijalnom tonu, s linijom teksta kojom trejd završava, a priziva na malo ljudskosti u ovom svijetu mrtvih… (no, to je tek početak užasa za tatu Ricka i Carla malog, horor se ne smije podcjenjivati)

Carl Grames: "Nije isto kao kad ubijaš one koji su već mrtvi, tata. "
Rick: "Niti ne smije biti. Nikad ne smije biti. "

Usporedba, The Walking dead TPB vs. The Walking dead serija

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • acestroke

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Odlican strip, jedan od boljih na Americkom trzistu.  Prica je stvarno super, iako malo pati sa slicnostima za filmom "28 Days Later", koji pocinje na skoro isti nacin, i ima slicnu pricu, iako se razvija na drugacijem kontinentu.  Likovi su originalni i realisticni, i jezik koji upotrebljavaju (ovdje govorim iskljucivo o Engleskom izdanju, jer ovo Srpsko jos nisam cit'o) je jak i nezaboravljiv.  Ovdje sve pocinje, Rickovo budjenje iz bolnice i potraga za svoju zenu i sina, i sve je super uradjeno, od crteza do zombija, koji stvarno super izgledaju u Tony Moore-ovom crtezu.  Crno bijeli crtez je sigurno i bolji nego sto bi boja ikad mogla da bude, makar sto se tice ovog serijala.  Naslovnice svake sveske su mi vrh vrhova.  Nijedan fan Americkog stripa ovo ne be treb'o da propusti.

    18.05.2013
    16:09:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Pročitao prvi trejd, zadovoljan sam. Vrlo dobar strip.

    18.05.2013
    16:34:00 sati
    goksi
    uredi
  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Prvi put čitao još u Lavirintovom izdanju, onda opet u Imageovu, a uskoro planiram krenuti i treći put, opet s Imageom jer sam dogurao već do 17 broja, pa nema smisla uzimati DW-ova izdanja. Priča derivativna ali inteligentna i izvrsna, likovi od starta odlično predstavljeni i profilirani, a naknadno se sjajno uslojavaju, naracija dinamična s mnogo uzbuđenja, što je i logično jer ti je do likova stalo i s njima suosjećaš, ugođaj također logično vrlo pesimističan ali ne i nepodnošljivo mizantropski, prvi crtež Tonyja Moorea prilično impresivan, makar sam se već naviknuo i na Charlieja Adlarda. Sve u svemu odličan strip kojem se vrijedi često vraćati.

    18.05.2013
    16:51:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • anto

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    18.05.2013
    16:53:00 sati
    anto
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Koji je ovo zabavan i opuštajuć, a u isto vrijeme i napet, strip. Unatoč svim spojlerima kojima mi je frend punio glavu dok me pokušavao nagovoriti da kupim ovaj strip, svejedno sam uživao u njemu te definitivno nastavljam kupovati savršeno Darkwoodovo izdanje. Crtež je ok, na momente zna djelovati karikirano, a i zna se dogoditi koja greškica (str. 23,24).

    18.05.2013
    17:33:00 sati
    drogsy
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Sjecam se kada je CEO Lavirint-a a.k.a. Dekara hvalio ovaj strip. Posto je poznato da Dekaric ima malo ukusa za americki strip moralo se ovo naruciti preko amazona i procitati. Prvi utisak je bio da je ovo odlican strip. Ali...Strip je citljiv do jedno broja 40. Nakon toga postaje obicna sapunica i shelf filler tj. kupi pa stavi na policu samo da kompletujes kolekciju. Nikada nisam gledao seriju tako da ne mogu dati komentar. Kada Adlard preuzme treba vremena da se navikne na crtez. Za Zagor fancine to je kao kad Donetelli preuzme od Ferria. Pretjerujem ali blizu sam istini :-). Vrijedi procitat ali rade bih procitato Invincible koji samo postaje bolji i bolji sa svakim novim brojem!

    18.05.2013
    18:29:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Za pocetak jednog serijala odlicno uradjen posao, kako scenario tako i crtez. Jedva cekam nastavke...

    18.05.2013
    18:45:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pročitao sam 90 američkih sveska ili prvih 15 knjiga ovog izdanja. Odličan strip. Nikad neznaš ko če nastradati, šta če se deseti, čista borba za preživljavanje. U grupi preživljelih uspostavljaju, razvijaju i menjaju se odnosi između članova. Nadam se samo, da če jednom doči i do zadovoljavajučeg završetka ovog zaista sjajnog serijala. Meni je ovo jedan od najboljih američkih stripova. Cnobeli crtež mi je fantastičan. Preporuka svima koji još nisu čitali. Serija po stripu je isto fantastična i drukčije se razvija nego strip. tako da vrijedi pročitati strip i gledati seriju.

    18.05.2013
    20:45:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 10, 6

    Одличан почетак, просто не можеш да пустиш стрип из руке :) Праћено и одличним цртежом, једино су ми ове почетне насловнице нешто слабије. Штета што у српском издању није задржан оригиналан наслов.

    19.05.2013
    02:04:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Brutalno, napeto, i veoma dobro napisano. Definitivno nastavljam dalje sa serijalom, odličan prvi broj.

    19.05.2013
    12:16:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    19.05.2013
    16:07:00 sati
    krem
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    Napeto, brzo, na momente mucno, melanholicno!

    Odlican strip, nisam do sada gledao seriju jer me ne interesuju horor filmovi sa zombijima, vise volim  psiholoske horor filmove kao soba 1408 ili Isijavanje...

    Zeljno iscekujem sledeci broj!

     

     

    21.05.2013
    21:57:00 sati
    going going
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Mene je, kao i vjerovatno mnoge druge, odbila sama tema "Zombi", imao sam vec iskustva sa US stripovima sa tom temom i vecinom su bili dno dna. Ovaj serijal je drugaciji, dosta drugaciji. U prvom planu je socijalno ponasanje ljudi u ekstremnim situacijama kao kako neko reaguje ako mu pogine neko najmiliji,sta se desava kada zakon vise ne postoji, nema hrane, izolovanost i slicne stvari. Zombiji u stripu sluze samo kao "nakit", tj. kao sredstvo za cilj kojim se moze da objasni kako je doslo do tako jedne situacije. U svakom slucaju jedna odlicna prica koja ce se svakom psihologu dopasti, onima koji vole da studiraju ljudsko ponasanje u nesvakidasnjim situacijama. Oni drugi koji ocekuju kasapljenje na svakoj stranici i akciju do neba, sigurno nece biti zadovoljni.Kao sto rekoh ovaj serijal je drugaciji od ostalih sa zombijima jer ovdje ima dobra prica, a to je presudno pogotovo ako se nesto cita sto ima vise od pet epizoda.Nakon procitanih 100+ epizoda, moram priznati da sam se vec neko vrijeme smorio od ove price.Na pocetku je to bio zaista fenomenalan serijal, nesto novo i sve super, ali onda s vremenom sve je postalo jednolicno, svaki trejd se u sustini ponavlja. Uglavnom sve ide na isti kalup: Samosazaljenje, ispovijedanje, samospoznaja u toku trejda i onda okrsaj sa mrtvacima i obavezno na kraju jedan clan grupe izgubi glavu. I tako iz trejda u trejd, patetika ubija.Mislim da je jednostavno previse, pogotovo ako covjek procita 100 i kusur epizoda, sve se jednostavno ponavlja i postaje dosadno.Na samom pocetku je bilo pomalo sokantno kada neki od likova izgubi glavu, sada je to vise manje ocekivano. Problem je sto ne vidim izlaz iz ovog zatvorenog kruga u kojem se nasao Kirkman.On je nedavno izjavio da ima u glavi vec razvitak radnje do broja 200, pa to nije ni tesko, samo neka vrti isti scenario cijelo vrijeme.Jasno je da nece odustati od svoje ideje sve dok bude dovoljno ljudi koji ce kupovati ovaj serijal.Nesto novo u seriji bi bilo dobro, nesto osvjezavajuce. Sta ja znam, uzeti mozda neki drugi pravac, pri tome ne mislim na nove likove sa istom pricom, vec jednostavno drugaciji nacin naracije, nesto sto bi osvjezilo samu pricu i probudilo opet davno preminulu zelju da se sa nestrpljenjem uzme novi trejd u ruke. Ukratko, uzivajte u ovim prvim trejdovima, ovo jeste zaista prvao osvjezenja na pocetku, a kako ce te reagovati kasnije, poslije desetak trejdova...Ko zna.

    24.05.2013
    16:45:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • co11ector

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nisam ljubitelj američkih stripova ali ovo je za mene remekdjelo, jedva čekam da krene dalje. Velike preporuke za ovaj strip...

    03.06.2013
    15:33:00 sati
    co11ector
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Imao sam problema sa ovim podjeljenim oblačićima teksta jer ih u nekim vinjetama stvarno ima previše,pa mi se znalo dogoditi da čitam tekst krivim redosljedom...inače jako zabavan strip,recimo nešto kao surviror horror sa puuuuno zombija+jako dobra priča koja se razvija uz sva ta masakriranja i preživljavanje.... Jedina sitnica koja me nasmijala je ono kada cijela ekipa uz nadolazeći snjeg i zimu jede upravo pečenog jelena,a onaj jedan pametni kaže: "jedite dok se ne pokvari"..! Ali dobro,to su Amerikanci...možda i u stvarnom svijetu misle da se pečeno meso kvari na temperaturi od -10 u roku od par sati?
    27.06.2013
    00:43:00 sati
    Oki
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Konačno sam pročitao prva dva trejda... Zombi tematika mi nije među omiljenim (čak ni u Dylanu...), ali došao OM i do mene...

     

    I - veoma dobro je ovo, kao početak jedne duge serije! Moore ipak na estetski višem nivou od Adlarda, ali lako sam ispratio taj prelaz... Glede priče, jako zarazno štivo, ali mada su mi gotovo svi govorili kako neću moći da se odvojim od stripa i poželeću da pročitam sve odjednom, to ipak nije bio slučaj.

     

    Atmosfera je savršena, od onih koje uspeju da vas "uvuku" u priču, i mada ne bih mogao Kirkmanu da uputim neku veću zamerku, Rickovo moralisanje mi se za sada čini usiljenim, recimo...

     

    Svakako nastavljam dalje, ali nemam neka prevelika očekivanja. Ono što me najviše zanima je da li će scenarista pojasniti kako je do svega - uopšte došlo?

    20.07.2014
    02:58:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Zanimljiv prikaz zombi postapokaliptične tematike. Epizoda je veoma dinamična i imamo stalno nizanje događaja bez nekih stanki i večih objašnjavanja. Radnja se stalno nadograđuje i dosade nema niti u tragovima. Strip također ima i tužnu/melankoličnu dimenziju koja je stavljena u drugi plan, onako da potakne čitatelja da malo razmisli o surovim okolnostima u kojima su se likovi našli. Crtež je majstorski, detaljan kada je to potrebno.

    22.11.2014
    01:34:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    10, 9, 7, 7

    15.02.2015
    12:12:00 sati
    kibocaj
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    19.02.2015
    19:08:00 sati
    sergej773
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Iako nije ovo baš originalno, Kirkman pronalazi načine da dinamično vodi priču, likovi su mu dosta dobro zamišljeni i njihovi postupci, većinom, dosta uvjerljivi (kažem većinom jer mi je ipak podosta neuvjerljiv, recimo, sedmogodišnjak koji s pištoljem puca kao John Wayne, djeluje mi nekako previše tipično američki, hollywoodski i sl.). I najbitnije, barem zasad (prva dva trejda), nijedan od likova ne djeluje suvišno. Zanimljivo je pratiti to njihovo putovanje i preživljavanje na opustošenom svijetu.

    Crtež dosta odgovarajući, mislim da je crno bijela tehnika dobar odabir, a ni prijelaz na drugog crtača (Adlard) me nije toliko zasmetao. Možda me malo zasmetalo što neki Adlardovi likovi djeluju malo starije nego na početku. Ali to je već drugi trejd.

    Sve skupa, zasad vrlo dobro, pogotovo kada si u mogućnosti to pročitati, 50-ak brojeva odjednom, u Fibrinom 1000+ stranica izdanju.

    20.03.2015
    22:04:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastične epizode FANTASTIČNOG serijala. Jedino što mi smeta kod nas je prevod serijala. Koja je jebena budala prevela THE WALKING DEAD sa OKRUŽEN MRTVIMA nema veze sa vezom. Za vas koji niste čitali epizode i nemožete ih nabaviti nigde evo vam link . Imate 90 epizoda koje se mogu skinuti i u PDF su formatu i sve su na engleskom. Ja sam ih skinuo na tablet i sken je fantastičan.

    23.03.2015
    00:58:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po meni, ovo je nešto najbolje u svijetu stripa ikada.. Oduvijek mi se sviđala tematika sa zombijima, ali ovo jednostavno nadilazi sve granice.. Radnja je izrazito dinamična, nikad ne znaš što će se iduće dogoditi, tko će od glavnih likova poginuti, kada će ih zombiji napasti..

    Čitao sam prvi Fibrin omnibus i ono, mrak.. Crtež mi je najlošiji baš u tom prvom trejdu, kasnije je fenomenalan.. Naslovnice su sve vrhunske..

    Ovo je definitivno serijal koji mi daje volju da čitam stripove do kraja života.. Čitajući ga samo sam razmišljao kad ću naći vremena da ga ponovno čitam.. I kad dođem do kraja, da odmah krenem ponovno ispičetka  :)

    Definitivno preporuka svima..Ovo ljubitelji stripa jednostavno moraju pročitati..

    26.04.2015
    09:21:00 sati
    allessi
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Jako dobro. Još kako volim i seriju, bilo je jako zanimljivo pročitati, i ugodno se iznenaditi koliko je zapravo razlika napravljeno.

    15.06.2016
    13:40:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Fantastičan strip serijal. Nisam neki pretjerani fan amera ali ovaj serijal doslovce kida. Ipak, crtežu neću dati desetku iako se sasvim dobro uklopio u serijal. Tko ne zna previše o ovome serijalu... za početak pogledajte seriju barem prve 3-4 epizode sezone 1.... i ako serija bude ok, a vjerujem da bude... strip je još za klasu bolji.

    22.10.2017
    21:34:00 sati
    Barney
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.01.2019
    23:36:00 sati
    velka031
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova DeeCay-eva recenzija obuhvaća prvo poglavlje u knjizi 1 od Fibre, tako sam i ja čitao i tu napravio stanku. Što reći? Ja sam saznao za istoimenu seriju kad je vani bila već 5. sezona. Imao sam jednog kolegu koji je još ranije pisao na nekom drugom forumu i govorio nam tada "E ljudi, a samo da vidite kakav je tek strip, koliko je bolji od serije!". Vjerujem da je čitao te neke skenove. Danas kad sam pročitao ovo prvo poglavlje, ima tu dosta dodirnih točaka sa serijom, ali opet, dosta je to različito. Neka želja mi je pročitat sve što ovaj strip nudi, pa bi jednog dana krenuo sa serijom ispočetka sa gledanjem.

     

    Marko nam je omogućio u ovim "knjižurinama" da dobijemo naše izdanje i to za super cijenu! Ovom prilikom mu se zahvaljujem i svaka mu čast na tome! Ove godine još knjiga 4 i imamo onda sve. O samom stripu - crtež i ovo samo kadriranje vinjeta, tabli - predobro. Negdje samo tako preletiš jer ima jako malo teksta, dok negdje ima nešto više gdje se likovi tek međusobno upoznaju i upoznavaju sa samom situacijom u kojoj se nalaze. Veliki sam fan zombija, tako da mi ovo štivo itekako odgovara. Dobra mi je bila ona scena kad je Rick predložio da se namažu sa onim smradom zombija kako bi se lakše mogli provući kraj njih, a opet, nisu računali na kišu. Ovo sa Shaneom mi je isto poznato iz serije, ali opet me iznenadilo kako je ovdje brzo stradao, dok u seriji je ipak njegov lik nešto više izdržao. Svakako, ovo je super strip i veselim se daljnjem čitanju!

    15.03.2020
    21:36:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalan crtez... Radnja razradjena do vrhunca... Ioako sam odgledao seriju do kraja pa znam tok price opet me odusevljava ovaj pocetak koji je zamisljen kao horor prica gdje se junaci bore za goli opstanak u svijetu mrtvih, za razliku od kasnijih epizoda gdje se film vise fokusirao na ljudske odnose u zajednici... Nadam se da strip nece ponoviti glupost koju je film napravio :) Iznenadjen sam posebno time sto se dosta stvari razlikuje od filma kao npr. junaci koji se pojavljuju ali i njihove sudbine...

    Jos jednom bi da pohvalim crtez, gdje se posebno isticu scene zombija i nasilja.

     

    03.05.2020
    10:15:00 sati
    Joker_1389
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Sjeme Mržnje
    Kod: MN SA 55/56
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 30.5.2020. 16:06:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 322
  • Poslednja crta obrane
    Kod: DRGN LIB 11c
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 29.5.2020. 16:16:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 213
  • Vindeksove pume
    Kod: TX ZS 377
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 28.5.2020. 0:52:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 528
  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 415
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 235

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2349
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1964
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1891
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1525
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1508

Aukcije

Forum