Pinocchio

Nick Raider

PINO DRKW 1 | 194 str.

Bilo jednom prije mnogo vreme...eh, čekajte malo. Ko očekuje bajku za djecu neka ne čita dalje, svi ostali nastavite sa čitanjem.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 8

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 96%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pinokio
    PINO SUPN 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Pinocchio
    PINO CB 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Najveća zanimljivost u ovom tekstu je sama priča. Ako vas interesuju podatci o originalnom Pinocchiju, onda uzmite slikovnicu ili knjigu za djecu i pročitajte. Ovaj strip nije za mekušce, pa zato hoću da se ogradim od velikih objašnjenja o originalnom liku.

Bestidan, zloban, slobodan od pravila i granica. Sa originalnom verzijom, koju čitaju samo mamine maze, ovaj strip nema mnogo zajedničkog. Grube podudarnosti i temelj same priče su tu kao i u originalu, međutim i to je sa apetitom nacrtano na jedan poseban način, tek toliko da se zna da na kraju krajeva ova priča nema mnogo toga što neki sanjari očekuju. Winshlussova adaptacija Pinoccchija je jedno putovanje na samo dno pakla. Dobre vile i veseli krmčići nisu sastavni dio ove priče, prije se mogu naći perverzni patuljci, prema kojima Hannibal Lecter izgleda kao Majka Tereza. Poznata italijanska knjiga za djecu doživjela je u ovom albumu preradu koja se može najbolje opisati kao zlobna satira i potreba da se na ciničan način sruše snovi koje smo jednom prije svi mi kao klinci sanjali.

Majstor Geppeto nije ovdje prikazan kao dobri starac, već kao stari kenjac opsjednut novcem i slavom koji po svaku cijenu želi svoj izum da proda vojsci i obogati se. Winshluss, čovjek koji je već surađivao sa legendarnom autorkom Marjane Satrapi, preskočio je u ovom stripu ulizivanje čitaocima. Priča je poremećena, perverzna, odbojna i vizuelno toliko raznolika da je teško naći poređenje sa bilo kojim stilom što postoji do sada.

Crtež se kreće u stilu između Spiegelmana i Crumba, naravno sa dobrom dozom parodije na Disney. S obzirom da se u stripu pripovedaju različite priče, sve su te markirane posebnim crtežom, što cijelom albumu daje toliku raznolikost koja je do sada rijetko viđena u devetoj umjetnosti.

Naslovnica je zamka za sve one koji su mislili da će naći ovdje tek još jednu “normalnu” adaptaciju malog balvana sa ogromnim nosem. Već na prvim stranicama slijedi za te ljude iznenađenje kada Geppetova žena pokušava da lutkin nos upotrijebi kao dildo, što se tragično po nju završava, jer dok je u ekstazi jahala malu bukvicu od željeza, ovaj je sasvim nenamjerno spalio. Da, njegov tvorac je napravio od njegovog nosa bacač plamena. Ne znajući ni sam koliko je sretan što se riješio takve jedne žene, Geppeto pokušava da prikrije njeno mrtvo, reš pečeno tijelo i pušta čak koju suzu za njom. U toku priče stari perverznjak ipak pokazuje da mu je mnogo važnije to da zaštiti svoj izvor bogatstava - Pinocchija, nego činjenica da je ostao bez žene. Lutak, ili u ovom slučaju bolje reći mini Terminator, glup kako jeste polazi u svijet i doživljava razne pustolovine.

U samom stripu nema mnogo teksta, tek nešto više za čitanje u pratećim, sporednim pričama. U suštini bez obzira na kojem jeziku uzmete ovaj strip, shvatićete ga.

Poruka ovoga stripa je da snovi koje sanjate neće se ostvariti, da živite u jednom perverznom svijetu opsjednutom seksom, lažima i prevarama. Koliko se to nekima čini žalosno i ispod nivoa, mogu vam reći samo jedno:okrenite se malo oko sebe, shvatićete da je upravo to svijet u kojem živite.

I tako su živjeli sretni sve dok...eh, opet ja započinjem sa glupostima. Dobro došli u surovu realnost ili bolje rečeno u noćne more svakodnevnice.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Raoul Duke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mene je Pinokio ostavio bez teksta. Remek delo!

    15.09.2012
    18:48:00 sati
    Raoul Duke
    uredi
  • Poli

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sigurno u top 5 najboljih stripova svih vremena, pravo remek djelo, da ne kazem master-piss.

    Da mi je samo procitati jos vise Winshlussovih majstorija.

    Masala!

    10.11.2012
    17:22:00 sati
    Poli
    uredi
  • gombi

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    20.02.2013
    16:59:00 sati
    gombi
    uredi
  • boddhisatva

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Definitivno jedan od stripova za sva vremena iako ima i on svojih specifičnih grešaka ali su one zanemarive. Evo nakon TREĆEG i to pažljivog čitanja i to sa vremenskim odmakom mogu uvidjeti koliko u njemu samo ima detalja, raznoraznih aluzija, svaka sličica stripa navodi misli u desetak mogućih smjerova, neki ga karakteriziraju epitetima kao: genijalno - ali ja bih ga nazvao ingenioznim djelom ludog genija u zanosu. Pozdravljam ga - do slijedećeg čitanja.

    10.03.2013
    21:03:00 sati
    boddhisatva
    uredi
  • aved

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Strasan strip i strasna kritika i napad na tkz. zapadni sistem vrijednosti. Ispoljavanje najnizih, najgorih i najstrasnijih covjekovih osobina ovaj strip ostavlja svakog citaoca bez teksta i neravnodusnim. Bez imalo teksta maestralno je prikazana, i kroz pricu odlicno ukombinovana, ljudska pohlepa, opsjednutost novcem, nemoralom, varanjanjem, laganjem, egoizmom i svim ostalim negativnim osobinama koje uveliko ispunavaju svako drustvo. Strip album koji svakako vrijedi imati u svojoj kolekciji. 

    16.05.2013
    17:36:00 sati
    aved
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne znam dali je autoru ovog djela na pameti bilo uraditi samo jednu parodiju i zajebanciju,ali način na koji je to uradio je jedinstven,pa smo pod završni proizvod dobili jednu unikatnu morbidnu bajku koja nas svojim crnim humorom i jednostavnošću u velikoj mjeri oduševljava. Uživao sam u svim ovim pričama koje su na kraju povezane u jednu cjelinu... 10-ka ide za cjelukupan zbroj svih oku ugodnih crtačkih rješenja.
    14.11.2013
    10:26:00 sati
    Oki
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Kad sam ga pročitao morao sam ga imati, odma, toliko je dobar.

    19.04.2016
    18:49:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • zackoljicofil

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    01.06.2016
    21:50:00 sati
    zackoljicofil
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Napokon pročitao i ovo kontroverzno ali hvaljeno djelo. Dalo bi se o njemu pisati nadugačko i naširoko, ali dovoljno je reći da je u pitanju odlično nacrtana i odlično ispričana (gotovo bez teksta) priča o licu i naličju života i ljudi. Mnogi ističu da je strip perverzan, i jest ali takvi su i ljudi. U njemu bez daljnjega ima mnogo gadosti i smrti, ali život je gadan a smrt njegov sastavni dio. Nema čega se Winshluss ovdje ne dotiče i što ne kritizira, no ipak ostavlja mogućnost bar donekle sretnog završetka za neke likove. I to je u redu. Život nije svima jednako težak i neki ga zaista provedu sretni. Danas stvarno nije teško prepoznati paralele između svijeta na ovim stranicama i onog našeg. Možemo se samo nadati da će nekad u budućnosti biti teže, no i tada, kao i danas, Pinokio će biti ogledalo, upozorenje i prokleto zabavan, odličan strip.

    24.09.2016
    14:10:00 sati
    Shaner
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Ovaj strip je teška kritika društva. Ima tu od pohlepe, požude, ekologije... Sve te teme za odrasle prati sjajan bajkoviti crtež. Ipak nije me to toliko dojmilo. Sve te priče se mi ne čine dovoljno povezane odnosno ne nazire se neka duboka cjeline ili glavna nit priče.

    24.06.2019
    23:00:00 sati
    tekumze
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 312
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 775
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 841
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1956

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1956
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum