Sjena koja je izazvala Sherlocka Holmesa

Dragonero

PIBD LIB 3 | 170 str.

Sherlock Holmes i njegov vjerni pomoćnik Anderson na tragu su pripadnicima razvratnog Hellfire Kluba, čiji vođa pokušava otkriti tajnu Crne lože. Tragovi vode u mali gradić na granici, Dva Vrha, čije drevne šume skrivaju strašne tajne, slično kao i stanovnici gradića…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 6

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Sjena koja je izazvala Sherlocka Holmesa
  PIBD LIB 3
 • Senka koja je izazvala Šerloka Holmsa
  PIBD VCZS 25
 • Senka koja je izazvala Šerloka Holmsa
  PIBD ZSR 25

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • L’ombra che sfidò Sherlock Holmes
  PIBD SR 3

ZANIMLJIVOSTI

 • PIBD #3 se nastavlja skoro pa direktno na prve dvije epizode: #1 "Onaj koji prebiva u tami", #2 "Stvor koji vreba u magli", te parcijalno zaključuje događaje sa Crnom ložom.
 • Epizoda sadrži mnogobrojne reference na serijale Twin Peaks (1990.-1991. by David Lynch & Mark Frost), i Holmesov literarni život, no ne u tako kao što je to bilo u Recagnovoj epizodi MM VA #5/6 "Zrak Baker Streeta".
 • Vrijeme radnje je 1896. godina!
 • Ovu priču Drugdje ima sadržanu u knjizi pod naslovom "The Black Lodge Affair".
 • Str. 8./9. - Holmes koristi pseudonim MacLahlan, što je pravo prezime glumca koji glumi agenta Coopera u Twin Peaksu. Još jedna krilatica iz serije. "Vatro hodaj sa mnom!"
 • Hellfire club – klub koji je osnovao 1740. godine Francis Dashwood, zastupnik u donjem domu britanskog parlamenta. Stvoreno izvorno kao druidski red, službeno je nazvan Braća sv. Franje, no ubrzo preimenovan u Hellfire Club zbog konstantnih orgijastičkih događanja. Česti skandali dovelo su do ukidanja 1773. godine. U Twin Peaks univerzumu postojalo je bordel na granici nazvan "One-Eyed Jack" u kojem su se odvijala razna kriminalna djela. Specijalni agent Dale Cooper pod krinkom uspio je razotkriti cijelu stvar, a sve završava napadom mountiesa na bordel.
 • Str. 18., izgled ručke koju Holmes povlači da bi ušao u tajni prolaz je Tosca la Mosca, lik koji je Palumbo stvorio za Phoenix. Pojavljuje se i na 121. stranici.
 • Str. 36., Angela spominje roman "Dolina straha" koji je objavljen tek 1915. godine. To je samo jedan od tragova koji Holmesa navode da mala dolazi iz budućnosti. Sljedeći je spominjanje planeta u ono vrijeme još neotkrivenog.
 • Str. 40., 4. vinjeta – misaono spajanje i lik koji fizički sliči na Spocka iz Star Treka, a scena je možda iz ST 2: The Wrath of Khan gdje se Spock spaja s doktorom McCoyem.
 • Str. 41., Alexis von Baumgarten sa sveučilišta u Keinplatzu – lik iz priča Arthura Conan Doylea (zbirka "The Captain Of The Polestar And Other Tales"). Buddy Bolden – stvarni afroamerički hornetist čija je rag-time grupa harala New Orleansom od 1900-1907., nakon čega Bolden cijeli ostatal svog života provodi u umobolnici.
 • Str. 46., megaliti, Uskršnji otok, mač iz Škotske s runama – sve su to teme i artefakti kojima će se Drugdje i njezin savjetnik Mystere baviti u originalnom serijalu.
 • Str. 46., 1. vinjeta., ploča s runskim natpisom kraj Holmesa je ustvari Klingonski, a prevodi se kao "Fuoco cammina con me Quapla'" (Vatro hodaj sa mnom, a Quapla je klingonski uzrečica - uspjeh). 2. vinjeta, zapisa sa Uskršnjeg otoka je opet romulanski, a znači "Ma quale pasqua, i Romulani non festeggiano la Pasqua" (ma kakav Uskrs, Romulanci ne slave Uskrs). Očite Star Trek fore ;)
 • Str. 47., referenca na MM Vannini #5/6 "Zrak baker Streeta", pterodaktil i profesor George Edward Challenger. Što ustvari lijepo povezuje priču iz te epizode i Holmesa iz serijala PIBD.
 • Lik inženjera R (kao Robur) ime je lika iz priča Julesa Vernea. Prvi put pojavljuje se u romanu "Robur Osvajač" (Robur-le-Conquerant) iz 1886. Pojavljuje se i u romanu "The master of the World" iz 1904. Pojavljuje se i leteći stroj Albatros II, koji je dakako nova verzija Albatrosa iz romana. No, "R" ovdje zamjenjuje lik pronalazača "Q-a" iz serijala James Bond.
 • Još jedan lik iz SF romana tog razdoblja - "Steam Man" Franka Readea Juniora.
 • Str. 50. Max Planck i njegova kvantna teorija (koju je očito stvorio u okružju baze Drugdje); 5. vinjeta "Project Quantum Leap" i likovi Becketta i Deana Rockwella, što je naziv istoimene SF serije "Quantum Leap" (Scott Bacula kao dr. Sam Beckett), a prikazivana je od 1988. do 1993.
 • Str. 53., "Ima više stvari na zemlji i nebesima, Horacije, no u tvojoj filozofiji…" - (Shakespeare, Hamlet, čin prvi, prizor peti).
 • Kao što direktor Tower ima svog smušenog pomoćnika Brodyja, tako i direktor Cole ima Jamesa!
 • Str. 74., enter Twin Peaks! (dva vrha blizanca)
 • Desmond i Stanley Dumont liče dvojici likova iz belgijskog stripa Tintin – Dumonda i Dumonta!
 • Mnoštvo referenci na Twin Peaks: lokalni moćnik Andrew Packard (Packard je također lokalni moćnik gangster), šerif Dan Steadman (šerif Harry S. Truman), Sovina pećina i petroglifi (lokaliteti iz Twin Peaks), profesor Hill (malo vuče na lik psihijatra Lawrencea Jacobyja s opsesijom za Havajima).
 • Str. 83., "Liber Loageth" dr. Deeja kako tvrdi Lovecraft u svojem djelu je prijevod izvornog Dijela Necronomicona, Salomonova ključna kost iliti "Clavicula Solomonis", također iz Lovecraftovih radova.
 • Str. 85., hotel Great Northern, isto se zove glavni hotel i TP-a.
 • Spominje se knjiga "The Ballad of Thomas The Rhymer", temelj je stvarni lik Thomasa od Erceldounea koji je živio u Škotskoj između 1220. i 1297. godine.
 • Str. 108., "kroz tamu buduće prošlosti mag čezne vidjeti… samo jednu mogućnosti… između dva svijeta. Vatro hodaj sa mnom!" – krilatice iz Twin Peaksa, dakako.
 • Str. 116., slika s natpisom "Love Guinan". Guinan je lik iz ST:TNG kojeg glumi Whoopi Goldberg.
 • Str. 117., 3. vinjeta izgleda kao poster Lone Rangera i njegovog Tonta, junaka američkog sindikalnog stripa iz 1938., no to bi bio anakronizam. Str. 118., poster "Mephisto Master Magician".
 • Arhetip trickstera – Kojot, Puck, Loki, pa i Lucifer. Sve te likove Recagno rado i intenzivno koristi u svim svojim daljnjim epizodama u matičnom serijalu.
 • Str. 119., 4. vinjeta, rezbarija sliči Holmesu; str. 122., 1. vinjeta, na zidu stoji klingonski bat'leth (vrsta mača), te zavjesa s nacrtanim simbolom IDIC, simbolom vulkanske filozofije (Infinite Diversity in Infinite Combinations). Opet Star Trek!
 • Str. 135., motivi iz Twin Peaksa - Glastonberry Grove, zavjesa za ulaz u Crnu ložu, div i patuljak.
 • Str. 142. Irene Adler i profesor Moriarty likovi su iz Holmesovih romana. Oba su Holmesovi rivali kojima se jako divi. Irene je jedina žena koja je zaintrigirala Holmesa, a Moriarty je Napoleon zločina i lik koji je skoro ubio ovog junaka. Moriartyja ćemo sresti u PIBD #11.
 • Str. 159., "Ubili ste Kennyja! Gadovi! " – dakako, repetitirajući element ubijanja Kennyja iz South Parka.
 • Str. 164., spominje se opera "The yeomen of the guard", muzika W. S. Gilbert i libreto Arthur Sullivan. Pitanje lude Jacka Pointa ostalo neodgovoreno.

Sherlock Holmes

"Koliko sam puta rekao da kad se eliminira nemoguće, ono što ostaje, ma kako bilo nevjerojatno, mora biti istina!" (Mislim da nevjerojatno rješenje slučaja ovdje dobiva novu dimenziju, s obzirom na prirodu tematike kojom se naš dragi Recagno poigrava.)

Saznavši da će se objavljivati serijal PIBD, čitajući sinopsise epizode mislio sam da će ovaj serijal nalikovati Castellijevom prijašnjem eksperimentu iz almanaha – Docteuru Mystereu. Odnosno da će događaji vezani u prošlost baze Drugdje smješteni u prošla stoljeća najvjerojatnije samo pretežito imati steampunk elemente, budući da je baza Drugdje već u ono vrijeme bila tehnološki stoljeća ispred. No, kad se uključio i Recagno u drugome broju, dobili smo i enormnu količinu fan fikcije, njemu očito najzanimljivijih djela – pustolovina Sherlocka Holmesa i serije Twin Peaks. Treći dio serijala, budući da ovo i jest samo nastavak prijašnjeg broja, još u većoj mjeri fan fikcije vodi svoju priču kroz alternativnu verzije serije Twin Peaks. I ide još dalje od scenarista potonje serije, te zapravo zaključuje priču u optimističkom i vedrom tonu (natuknica: završava čak i vjenčanjem ;)).

Priče počinje prikazom raznih dijelova Drugdje iz 19. stoljeća gdje Recagno pokazuje svu svoju raskoš poznavanja tehničko tehnoloških teorija, likova iz avanturističke literature 19. st., te stvarnih znanstvenika i pisaca; a ne zaboravimo i velik broj zgodnih posveta svemu i svačemu. Nakon što dobijemo uvid u radnju, nakon što je Recagno postavio sve likove na scenu i nadopunio Drugdje mitologiju, mjesto radnje premješta se na lokalitet prepoznatljiv po dvjema osobitostima nazvanim Dva Vrha blizanca. Naravno, glavni akteri su svjetski poznati istražitelj Sherlock Holmes i specijalni agent Drugdje Kyle Anderson, a pridružuje im se i Angela – žena koja je greškom došla iz "drugog svijeta". Angela kao lik nije naročito zanimljiva, te osim činjenice da dolazi s nekog drugog mjesta, nema neke karakterizacije. Recagnu je samo trebao lik djeve u nevolji, koja je krhka, preplašena i izgubljena.

Usko povezano sa samo začetkom radnje je Hellfire klub, stvarno tajno društvo koje je u prošlosti postojalo u Engleskoj, da bi krajem 19. stoljeća opet oživjelo na granici SAD-a i Kanade. Hellfire klub bio je striktno orgijastičko tajno društvo, no nije bio okultno društvo, što Recagno sad uvodi kao element koji će potaknuti Holmesa da potraži izvorište svega. No, budući da nije bilo teško pogoditi, Recagno je ovdje iskoristio istragu specijalnih agenta iz serije Twin Peaks gdje oni raskrinkaju leglo prostitucije i kocke u bordelu One-Eyed Jack koji je bio pod paskom kriminalnog miljea Twin Peaksa - Benjamina Hornea i braće Renault. Jedan od istaknutih članova Hellfire kluba u stripu je okultist Maurice Chalfont, posesivna i nemilosrdna osoba čije istraživanje je za njega mnogo važnije od dobrobiti ostalih. Pa i njegove sestre Jacqueline Chalfont. Zaluđen okultističkim idejama i fasciniran vilinskim svijetom sebi protumači da je u naš svijet doveo vilinsku kraljicu za koju se nada da će mu otkriti mnoge tajne. Jacqueline bi u TP svijetu svakako bila Audrey Horne, crnokosa ljepotica koja se svim silama trudi osvojiti glavnog lika pa ga čak i jednog prilikom dočeka razgolićena u hotelskoj sobi, no on je odbija. Što se čak identično sceni susreta Holmesa i Jacqueline.

Petroglifi iz Sovine pećine

"Moj Horacije, ima više stvari na zemlji i na nebesima no što se i sanja u vašoj filozofiji…"

Pokušava se imitirati atmosfera Twin Peaksa, tako da naracija sadržava i mnoštvo snolikih sekvenci, te intervencija "nemogućih" i mitoloških stvorenja. Dalje se odmotava klupko karakterizacije i porijekla "sjene" koja dolazi iz drugih svjetova. Sjena sad dobiva lice, ime i osobnost. On je božanstvo poznato u mitologiji raznih naroda kao trickster/šaljivčina, odnosno nedobronamjerno božanstvo s mnogo lica koje je sklono zbijanju okrutnih šala, često i smrtonosnih. On je slučajni izgnanik iz mjesta zvanog "Bijela loža", i zabavlja se dok traži način za povratak doma. Ispunjava tajne i mračne želje slabih osoba zauzimajući njihovo tijelo. Njegova alternativa u seriji na koju se prečesto referira je Bob, te moram napomenuti da je Bob-sjena izašao kao pobjednik, za razliku od Recagnove optimističnije verzije.

Many faces of Mr. Shadow

Palumbova verzija atmosfere ponešto je drugačija od Spadine, autora koja je oslikao prve dvije PIBD. Radio je na almanasima iz '95. (Silazeći) i '96. (Efekt bumerang) i dvije kratke priče. Efekt bumerang i ova priča potpuno su identične afmosfere i crteža. Mračnije i pomalo otkačeno oniričnije prikazujući tmurne i zloglasne lokacije, više se približava Colombijevom crtežu iz #2 nego je to radio Spada u #1. No opet, crtež je dosta različit. Palumbovo crnilo dodatno je zacrnjeno crnom pozadinom, što crtežu daje dodatnu notu zlokobnosti. Kod Colomba pak nećete naći crnu pozadinu, već je tamo bijela pozadina u čijem središtu je lik ili likovi, te crna sjena prikazanog. Isto tako, Spada ovdje nije intervenirao kod prikaza svijeta Crne lože kako je to bio slučaj u prva dva broja.

Kenny

Oh my God! They've killed Kenny!

Sve u svemu, ukoliko vas ne nervira količina referenci na Twin Peaks i mogli ste se neometano usredotočiti na priču bez da prepoznate lik, scenu ili događaj, onda sam siguran da ste uživali u Recagnovoj neiscrpnoj načitanosti i poznavanju materije. Cijeli show su preuzeli Sherlock Holmes i Sjena, a to opet samo dokazuje koliko poznaje likove iz omiljenih serija/knjiga kojima je ovaj rad posvetio. Horor fikcija je u dobroj mjeri isprepletena s krimi zapletom, a Holmesov nadmoćni intelekt i dedukcija vidljivi su u svakoj njegovoj replici. No, ovo je ipak slučaj van njegovog pravog uobičajenog okruženja. Priča o Holmesu ide dalje, a samo kratko suočavanje s njegovim pravim nemezisom Moriartyjem zgodna je natuknica za njegov povratak u jednom od sljedećih epizoda.

"… kroz tamu buduće prošlosti mag čezne vidjeti… samo jednu od mogućnosti… između dva svijeta. Vatro hodaj sa mnom!"

Naprijed

PIBD LIB 2 Stvor koji vreba u magli

PIBD LIB 4 Čovek koji je pripovedao priče

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Mailman

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Odlična epizoda. Idealna kombinacija humora, fantastike, unutarnjih i vanjskih referenci, i povijesnih činjenica.
  12.06.2009
  09:35:00 sati
  Mailman
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 9, 7

  Kao i drugi broj, i ova priča je zaista odlična. Najviše mi se svidjelo što je Rekanjo postavio Šerloka u okruženje u kojem ne važe uobičajene zakonitosti, gdje Šerlok ne može da se osloni na svoje uobičajene postupke. Rekanjo polako sve vrijeme ispituje koliko Šerlok može da zadrži mirnoću, da pokaže da može da se snađe i na drugom mjestu,  u drugom svijetu. Svaka čast na recenziji, DeeCay je prava osoba za pisanje ovih recenzija.
  12.06.2009
  10:43:00 sati
  delboj
  uredi
 • provodina

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Što da kažem još sam pod dojmom ovog stripa.Sve je komponirano genijalno.Sam početak stripa je kvalitetan i odmah te baca na igle.Strip je pun mistike i horora.Crtež je ogroman plus za samu priču bez koje nebi ova priča bila to što je.Atmosfera je tim crtežom tako dobro prenijeta na papir da ti dojde da se okreneš oko sebe i pogledaš vreba li i tebe Sjena s prozora.Priča je zona sumraka i do samog kraj te drži na iglama.Ima prosto vrhunsko dočaranih scena kao ona kad prolazi kroz taj ogroman grad prosto da čovjek poludi kad bi se našao tamo jer je veličine prema tim dvorcima i hodnicima kao mali mrav.Sve je tako glomazno i kako opisuje čudnim spektarom boja koje ne poznaju naše oči.Crtež zaista jako drži priču i čini je tako genijalnom.Ima i jako puno refrenci koje sam prepoznao,ali najviše me oduševila refrenca na South Park.Ovo je zasigurno strip koji ću čitati još mnogo puta jer ga mogu sigurno staviti među najbolje pročitano bonelli štivo.I ne samo to nego me strip natjerao da pogledam Twin Peaks seriju kojom je strip posveta. 
  13.06.2009
  15:16:00 sati
  provodina
  uredi
 • Gaston

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Meni je "Sjena" sjajna! Kako sam obozavatelj Sherlocka Holmesa i Twin Peaksa, naravno, drukcije nije moglo ni biti, no ovdje zelim posebno naglasiti da je Recagnovo prizivanje TP-a iskljucivo hommage, a ne nikakav plagijat. Taj hommage, kao obozavatelju TP-a mi imponira, a da je Recagno to plagirao, popljuvao bih ga na sva usta.;-) Dakle, palac gore!:-)
  20.06.2009
  22:50:00 sati
  Gaston
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Jos jedna odlicna epizoda PIBD, mada meni ipak za nijansu slabija od broja 2, koji je i najbolji. Ali dobro, nekako uvjek kad se toliko dugo ceka nastavak neke price, ako rasplet nije potpuno perfektan, slijedi barem malo razocaranje.Dva dodatna predloga za zanimljivosti: (i) rekao bih da su scene orgijanja u Chalfontovoj vili omaz Kubrickovom Eyes Wide Shut; (ii) Dupont i Dupond se pominju i Trinaestom znaku MM 142, Horus 1 (SD 8).Dakle,prica sa sjajnom atmosferom, u kojoj napetost raste na svakom koraku, a Recagno jos jednom dokazuje kako dobro razumije lik Sherlocka Holmesa, pa to daje dodatni kvalitet prici. Iskreno, mislim da bi mi svaka epizoda koju bi pisao Recagno, a u kojoj bi se Scherlock pojavio, bila prava milina za citanje, cak iako drugi elementi ne bi bili na nivou ove epizode. Mislim da bi Recagno mogao pisati i knjizevne apokrife na Sherlocka, ako do sada to vec nije uradio.Palumbov crtez originalan, dedtaljan i zanimljiv. O svakoj vinjeti je vodjeno racuna, i to se vidi. Crtez je jako dinamican i likovi su u konstantnom pokretu, uz jasne promjene u izrazaju lica, maltene u svakoj vinjeti, u zavisnosti od situacije u kojoj se likovi nalaze. Mozda mala zamjerka sto neki likovi ponekad malo podsjecaju jedni na druge (preruseni Sherlock i Anderson na pocetku, Gordon Cole i Sinclair), ali ovo je prava sitnica, a moguce i da mi je utisak pogresan.Sama naslovnica, predivna, uz Libellusov dizajn 10 puta bolji od Bonellijevog izdanja, dok je slika na pozadini korice dosta losa, pa je zato ukupna ocjena 9.E sad, mane u ovoj epizodi nazalost postoje. Dio u kome Holmes i Anderson borave u Bazi Drugdje je odradjen nekako na silu, uz uglavnom naporne citate i reference, maltene na svakom koraku. OK, Recagno, ti znas sve ove divne stvari, ali brate, smorio si malo sa tim. Hocu da kazem da je ovaj dio price izgubio na dinamici zbog precestih i nepotrebnih referenci. Takodje, ove skrivena poruke sa klingonskim i sa Star Treck forama, kao i npr. paralela odnosa Tower-Brody i Cole-James, mi se cine potpuno nepotrebnim, i vode u nekakvo polu-parodiranje stripa. Ovakva resenja, nazalost, Castelli koristi cesto i neumjereno, a nekako ove tehnike, do sada, kod Recagna nijesam primjetio, Oh, my God, they've killed Kenny, po meni, potpuno nepotrebna fora u ovakvom stripu.Dodatno, sam rasplet me nije zadovoljio, previse je nekako banalan. Ali kao sto rekoh, poslije ovolike mistike i napetosti stvorene u 2 price sa razmakom od godinu dana, tesko da bi me bilo kakvo resenje potpuno zadovoljilo.Takodje, nije mi do kraja jasno da li je Sjena, ustvario bio Loki licno, ili samo jedna od njegovih manifestacija, ili mozda nesto trece? Mozda ce ovo Recagno dedtaljnije razraditi u sledecim epizoda, a mozda je ovo vec rijeseno, samo sto ja to ne znam.Sve u svemu, i pored nabrojanih zamjerki, epizoda je odlicna, a ja se samo nadam da ce PIBD poceti da izlazi malo brzim tempom. Recenzija, kao i uvjek, izuzetna i puna zanimljivih informacija.
  20.06.2009
  22:51:00 sati
  Djuro
  uredi
 • PINCA

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Jedan novi serijal kome predviđam svijetlu budučnost.
  21.06.2009
  11:24:00 sati
  PINCA
  uredi
 • Antracit

  Ukupna ocjena 65%

  7, 7, 5, 8

  U početku su me zabavljale reference, no kasnije su postale zamorne jer su me odvraćale od radnje stripa i tu je najveća zamjerka scenarija (reference i hommagei - da, ali u mjeri!)No, najviše me zasmetao crtež koji je neujednačen i dosta odstupa od prvog dijela priče (Stvor k.v.u.m.) jer je često neujednačen, prenaglašeno karikaturalan i često su likovi neprepoznatljivi.Što se priče tiče možda sam u ocjenjivanju bio prekritičan jer sam imao velika očekivanja nakon Stvora ... . Da su crtali Colombi/Spada, ocjena crteža bi sigurno bila desetka.No, sve u svemu, zabavan strip koji zaslužuje višestruko čitanje
  28.06.2009
  11:25:00 sati
  Antracit
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 63%

  6, 7, 6, 6

  Jest da se radi o ambicioznom projektu i da je većina fanova oduševljena i evo već 3. put pokušavam ali nikako da se zbližimo ja i Priče iz baze Drugdje . Nekako mi ne leže ovakve teme, o paralelnim svjetovima i limbu između njih. Ne mogu se oteti dojmu da je ubacivanje Sherlocka HOlmesa samo kozmetičke prirode, jer ruku na srce, ništa on posebno ne istražuje ovdje. Ima par interesantnih dosjetki, kao npr. ona da može raspoznati 30 vrsta duhana samo po tome kakav dim rade (svaka mu čast) ali generalno gledano, ovdje ima tek ulogu akcijskog junaka, očekivao sam više mozganja i riješavanja zagonetki. A scene kad glavni junaci šetaju Bazom i upoznavaju se sa njenim stanovnicima i zaposlenicima su donekle interesantne, ali ruku na srce, nagledali smo se toga dosta i u Martiju pa su već postale nekako suvišne . Crtež mi se također nije svidio.Ima par dobrih kadrova, npr. detaljni i bajkoviti eksterijeri kad HOlmes dolazi u onaj limb, ali likovi su mi nekako nejasni i na nekim kadrovima se nemože raspoznati tko je na njima. Eto.
  01.07.2009
  20:04:00 sati
  Aco
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 42%

  3, 3, 5, 9

  U kojem svijetu ovi žive?
  26.09.2009
  19:21:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  6, 7, 9, 9

  Prica je malo nategnuta, ali sve u svemu vrlo solidan strip. Zabava je zagarantirana.
  28.09.2009
  08:35:00 sati
  mars1
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Uistinu zabavna epizoda puna akcije! Za razliku od prošlog broja PIBD 2 koji mi se uopće nije svidio, PIBD 3 je odličan! Posebno sam uživao u raznim referencama na Star Trek. Među zanimljivostima, DeeCay je zaboravio uvrstiti da se na str. 119., 1. vinjeta ispod vulkanske IDIC zastave može uočiti i jedna od Bajorskih Kugli (Prophet Orbs) koje su Proroci iz Crvotočine dali Bajorcima.
  28.10.2009
  12:57:00 sati
  Panon
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 66%

  7, 7, 6, 6

  Mislim da sam očekivao previše od ovog serijala nakon prve genijalne epizode. Nakon druge, koja je bila blago razočaranje, ova mi definitivno nije legla. Za razliku od Castellijevog prvog broja ovdje mi fali atmosfere i sve je nekako prozirno. Dio problema leži i u crtežu koji je dosta nejasan u više navrata, pogotovo kada ga usporedimo s perfektnim Spadijevim crtežom u prvom broju. Daleko od toga da mi priča nije dobra i veselim se slijedećim epizodama, ali lako se razočarati kad previše očekuješ.

  13.05.2010
  06:40:00 sati
  Spock
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 75%

  7, 6, 9, 9

  Meni je ovo dosadno, za razliku od prva dva broja. Previše dosadnog baljezganja, a premalo misterija. Nikakve napetosti (kao u drugom dijelu, recimo). Ne fali stripu ništa i sve ima smisla, ali eto...

  29.10.2010
  16:38:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 56%

  6, 3, 7, 8

  Toliko likova, raspleta, aluzija, flashbackova, referenci, teksta i inih jadosti da se čovjeku smuči. Ovaj mini-serijal stvarno zna zamarati ponekad (čitaj: uvijek). Ajde, fora sa South Parkom možda može izvući koji smiješak.

  Crtež nije zanimljiv ni po čemu osim po debelim okvirima sličica. Alessandrinijeva naslovnica malo bolja nego inače ali to ne pomaže puno.

  16.11.2010
  11:04:00 sati
  Opti
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 68%

  7, 4, 9, 8

  Priču razvlače i kompliciraju, a završetak je za shit.

  27.04.2012
  23:15:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 63%

  5, 5, 8, 9

  ...i ova epizoda je poput druge dosta naporna i nezanimljiva jer ima previše "petljanja" bez efekta. Zanimljiva naslovnica.
  18.08.2012
  08:14:00 sati
  Oki
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 20%

  1, 1, 2, 8

  Dosada nad dosadama! U nekoliko sam navrata pokušao pročitati do kraja, i razvlačio ovu bespotrebnu i beskorisnu epizodu nekoliko tjedana, i uspio dogurati do kraja. Osim intrigantne naslovnice, vrijedno je za spomenuti samo gubitak vremena. Ili su očekivanja prevelika!?

  03.10.2012
  11:44:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 5, 10

  Kad sam vidjela ovu naslovnicu rekla sam - što terminator i Sherlock Holmes rade na istoj naslovnici? Crtež je očaj živi jedva sam ga prožvakala. A sam strip je prepun referenci i nikako da dođe kraj. Žao mi je svih onih ljudi koji su godinu dana čekali nastavak i dobili ovo. Sva sreća da ove knjige dižem u knjižnici pa pročitam to u šutu i bez da sam čekala nastavak i još dala masne pare. Jedino je enigma oko Angele bila interesantna i pitanje od kud se ona stvorila ali i to nije bila velika enigma jer se u ranom stadiju stripa dalo skužiti od kud je došla. Kraj je dobar a i smiješno mi je bilo vidjeti likove iz South Parka. Eto te sitnice su mi popravile ukupan dojam ali i dalje je to shit.

  A da ne spomenem kako su Priče iz Baze Drugdje bile najavljivane kao serijal u koji se neće vrtiti oko jednog lika nego oko mjesta radnje a već u 2. i 3. broju imamo nastavak i likove koji se ponavljaju. S tim da će nam se Sherlock pojaviti opet u 5. broju.

  12.07.2013
  10:53:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  Zabavna i edukacijska epizoda. Meni nisu smetale sve te posudbe iz  "Twin Peaksa",  jer nisam neki fan spomenute serije. Mislim da je ovo jedna od Recagnovih najboljih priča jer upravo su mu PiBD dopustile da se razmaše s referencama iz pop-kulture i stvori svoju vlastitu priču, dok u regularnoj seriji MM-a uglavnom uzme neku star epizodu i potroši 90% vremena na prepričavanje iste i otvori bespotrebna nova pitanja, a ovdje je priču završio u samo dva broja. Nevjerojatno!

   

  Palumbi mi je malo lošiji crtač od Colombija i Spade. Naime, iako uspijeva kreirati manje-više jednako dobru atmosferu, crtež mu ima dosta varijacija, a nerijetko je i nejasan. Npr. Na početku priče je gotovo nemoguće razlikovati andersona i sherlocka.

   

  12.08.2016
  18:07:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Kombinacija svega i svačega koja ili sjedne na prvu ili se ne može pročitati do kraja. Osobno, palac gore.

  15.07.2019
  11:19:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Senka koja je izazvala Serloka Holmsa nastavlja u istom maniru kao i prethodni deo. Mozda je prethodni deo bio malcice bolji. 

  Ono sto mi smeta u ovoj prici je neujednacenost ritma, onaj deo u Bazi traje predugo i previse teksta ima, da bi zavrsnica onda nekako bila antiklimakticna. Zatrpaju nas tolikim brojem referenci, cinjenica, legendi, prica, da glavna prica postane sporedna i usputna stvar. 

  Pa ipak ovo je stvarno zabavno za citanje i jako prija kao neka vrsta osvezenja. 

  Crtez na trenutke odlican, na trenutke nepregledan, na pocetku nije bilo moguce razlikovati Serloka od Andersona. 

  Svidja mi se kraj kada otkrivamo odakle je dosla Andjela. 

  S velikim nestrplejenjem se radujem sledecem broju Baze drugde s Markom Tvenom ali nazalost Veseli cetvrtak ce tu epizodu objaviti tek za godinu dana. 

  06.12.2020
  06:26:00 sati
  going going
  uredi
 • sinian

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  27.12.2020
  15:20:00 sati
  sinian
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  18.01.2021
  15:09:00 sati
  benx40
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  08.02.2021
  19:51:00 sati
  Salkan
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 9, 6

  Ako mi je nesto smetalo u ovoj prici to je zbrzan i nespretno izveden kraj u Lozi, i jako neinventivna Alesandrinijeva naslovna strana. A to sto je prica prepuna referenci na Tvin Piks, Zvezdane staze, Verna itd tesko da zagusuje istu, naprotiv, Rekanjo sjajno barata sa istima i majosrski nas voda kroz svetove. Palumbi takdoje na vrhuncu, ne volim ga kao crtaca nesto posebno, ali mu je ovaj scenaro ocigledno legao kao budali samar.

  19.03.2021
  19:31:00 sati
  prozirna senka
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1668
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1619
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1511
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1500
 • Mračna trilogija
  Kod: DD VEC 200/201/202
  Ocjena: 32%
  Vrijeme: 23.8.2023. 0:07:00
  Autor: night
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1479

Aukcije

Forum