Žena koja je živela u dva sveta

Catwoman

PIBD LIB 5 | 138 str.

Brod kapetana Archera iz Albiona prevozi misterioznog putnika od velike važnosti za obavještajno-sigurnosne strukture baze „Drugdje“. Jedan drugi ugledni suradnik najtajnije baze na svijetu zatvoren je u hologramskoj projekciji Baker Street-a i odbija komunikaciju sa vlastima, pa mu je potrebna hitna pomoć i intervencija gore pomenute osobe. Dr.Watsonu se predočavaju činjenice o istrazi Sherlocka Holmesa o Emmi Tremond, gospođici zarobljenoj 14 dugih godina u „Crnoj loži“. Šarena kisela salata pomiješana sa kefirom, čokoladnim mlijekom isteklog datuma i posuta svim mogućim i nepotrebnim začinima iz kuhinje ultraplagijatora Carla Recagna.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 40%

Priča 2

Scenarij 4

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 46%

P*4

S*3

C*6

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Žena koja je živjela u dva svijeta
    PIBD LIB 5
  • Žena koja je živela u dva sveta
    PIBD VCZS 45
  • Žena koja je živela u dva sveta
    PIBD ZSR 45

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La donna che visse in due mondi
    PIBD SR 5

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je 5.broj serijala i originalno je štampan u novembru 2002.godine. Prvo pojavljivanje na ovim prostorima djelo je Libellusa iz februara 2010.godine. U uniformi Veselog četvrtka ovaj broj izlazi u februaru 2023.godine u Zlatnoj seriji #45. Ova priča je nastavak broja #3.
  • Joseph Merrick je rođen 1862.godine, a već je u djetinjstvu počeo da pati od ozbiljnih deformiteta na glavi uključujući tumore i neobične izrasline na tijelu. Nakon pokušaja samopromocije (kao svojevrsna atrakcija) na kontinentu, vraća se u Englesku i ponovo ostvaruje kontakt sa dr.Travesom. Svima nam je poznat najprecizniji i najbolji životopis ove jadne duše koju je u remek-djelo filma pretvorio David Lynch.
  • Gordon Cole fiktivni je lik iz sjajne TV-serije „Twin Peaks“, otjelovljen baš od strane idejnog autora tog remek-djela Davida Lynch. Mnogo je isforsiranih poveznica u brojevima PIBD serijala, ali u poslednjim brojevima to je upravo slučaj sa navedenim TV kultom. Imputiranje The black lodge (Crne lože) u ove epizode najdegutantniji je i najneuspješniji cameo wannabe u istoriji kuće Bonelli, te sama definicija svetogrđa u svijetu stripa. Ako je to nekako prošlo u 3.broju, ovdje nije nikako moglo.
  • Maglovita poveznica postoji i u igri riječi: originalni naziv ove epizode je La donna che visse in due mondi – dok je talijanski prevod Hitchcockovog remek-djela „Vertigo“ – La donna che visse due volte (Žena koja je živjela dvaput) iz 1958.godine.
  • Sherlock Holmes NEMA trećeg brata. Izvinjavamo se Sir Doyleu na još jednoj u nizu blasfemija koje je Recagno počinio. Doduše, počinio je to slijedeći primjer Williama S. Baring-Goulda, što ga čini plagijatorom plagijatora.
  • Lik pukovnika Morana stvoren je iz pera originalnog oca Sherlocka Holmesa, ali se pojavljuje u tek jednoj njegovoj avanturi (The adventure of the empty house). Ipak, lik prvog pomoćnika zlog profesora Moriartyja poslužio je mnogim autorima u svijetu književnosti i stripa. Tako na primjer, dovoljno je otići ovdje i uvjeriti se da je Sebastian mnogostruko i višeznačno iskorišten – uglavnom kao oličenje zla.

Serijal „Priče iz baze Drugdje“ je toliko osjetljiva materija i zahtijeva potpunu koncentraciju pri čitanju i razumijevanju štiva, da se komotno može zaključiti kako su smjernice koje je Castelli ostavio ekipi konvoj šlepera pun dokumenata (čitaj: neka vrsta kletve) i praktično nemoguće gradivo za kontrolisati, a na koncu smo luđaci svi mi koji se pokušamo osvrnuti na neke od epizoda ovog serijala. Naime, već duže vrijeme – a to će značiti nakon prve epizode objavljene u Zlatnoj seriji Veselog Četvrtka, mota mi se po glavi misao u kojoj pokušavam zamisliti kako se ustvari odvio taj događaj, samog predavanja „štafete“ ekipi određenoj unutar tima MM koja će preuzeti materijale i odgovornosti za daljnji rad na ovom serijalu. Prvo sam razmišljao u pravcu kako je Castelli bio umoran ili ljut, pa je ovaj vrući krompir prebacio nekome koga sigurno nije volio, a onda mi je došla ideja da starohan Alfredo i nije mislio zlo kome god je predao dužnosti: univerzume koje je postepeno otvarao unutar matičnog serijala o DSSM-u, Castelli sigurno nije imao namjeru zatvarati ili sužavati. Drugim riječima, kao i u stvarnosti, kosmos se širi, univerzumi ovog serijala se šire, sve se širi, vezeni peškiri. Al' malo sutra.

Očito je da i u ovom serijalu postoji ta tanka linija između kvalitetne i katastrofalne epizode i nisam se mogao oteti utisku da je nakon VČZS#35 „Čovjek koji je pisao priče“ kvalitet ispričanog drastično pao u odnosu na prve tri epizode serijala. Pokušao sam ih ponovo iščitati u nadi da ću naći neku nit koja će me ponijeti da pozitivno razmišljam i da opravdam ovaj pad nekom logikom, ali bezuspješno. Kao što je izgledalo na početku, ničim izazvan – stvoren je vrlo zanimljiv svijet oko baze „Drugdje“, a evo već na petom broju smo dobili ničim izazvan strašan pad kvaliteta. Jasno je da se Bonellijeva bolest prenijela i u ovaj svijet i da, bez obzira koliko zanimljivo sve što pročitamo zvučalo i izgledalo, ovo liči na sviranje onoj stvari. A uzaludne su i bile poveznice sa trećom epizodom serijala, jer je ovaj broj zaista nastavak na radnju iz Mycraft Halla, ali nakon dugih četrnaest godina.

U ovu nas epizodu uvodi prolog o putovanju broda znakovitog kapetana Jacksona Archer, koji prevozi putnika od velike važnosti za nacionalnu sigurnost – a koji nosi fišek na glavi. Naravno da je riječ o Čovjeku-Slonu (John Merrick), za kojeg se ispostavlja da posjeduje nadnaravne moći i ima zadatak da pomogne Sherlocku Holmes, koji je nakon kontakta sa Crnom ložom skrenuo s puta, pa kako odbija saradnju sa vlastima, on čami u hologramskoj projekciji Baker Streeta. Po dolasku u bazu Drugdje, šef Gordon Cole i kapetan Kyle Anderson će dr.Watsona upoznati sa događajima koji su njegovog Holmesa doveli u trenutno stanje, a vezanim za istragu o Emmi Tremond iz Mycroft Halla, koja je nakon 14 godina katatonije (boravka u Crnoj loži) progovorila i zatražila pomoć baš Holmesa i Andersona. U ovom bućkurišu od epizode, gdje je glavna crta vanvremenska lokalizacija nexusa univerzuma koju su osmislili Mark Frost i David Lynch, pokušavamo da odgonetnemo dešavanja unutar te lokacije, pa je izvučeno svo teškokalibarsko oružje da bi se uokvirila smislena storija i zabavili hardcore fanovi – i nije se uspjelo ama baš ništa.

Najveće zamjerke ovom broju nalazim u ritmu odvijanja priče. Kao i obično, PiBD kao spin-off Martija Misterije, serijala koji je paralelne naracije i ukrštanje istih doktorirao i promovisao u svijetu stripa, pokušava šablonski otvoriti nekoliko vremenskih linija u priči, te potrošiti stotine stranica na objašnjenja i razradu, da bi u posljednjoj trećini zakomplicirao radnju, te je na kraju odmotao i zaključio nekim smislom. Za jedan spin-off koji do ovog trenutka vrlo detaljno prati navedeni konstrukt, za očekivati je da sve pomenuto poreda u određenoj dinamici, ritmu koji će takođe biti analogna pratilja. Sve jeste odrađeno ponovo u ovoj epizodi, ali užasno sporim i teškim tempom: radnja se koluta kao žbun u preriji u kojoj nema ni povjetarca. Trošimo dragocjene minute života u bespredmetna naprđivanja uvaženog gospodina Holmesa sa svojim (trećim) bratom Sherrinfordom, kroz dijaloge koji uopšte ne naglašavaju dedukcijske sposobnosti gospodina u pepito-sakou, nego gnjave i vode u bezizlaz. Drugo, autori određenim usiljenim momentima pokušavaju ubrzati ritam, ali su nam već doveli ruke u položaj da gasimo svjetlo, pa ni situacija sa fetišom dr.Williamsa ili pojavljivanje pukovnika Morana ne spašavaju prosuto mlijeko. Treće, crtež u ovom broju jednostavno nije odgovarajući. Bez obzira kako zanimljivo izgledale vinjete izrađene od strane Spade ili Colombija (ovisno o kojoj vremenskoj liniji govorimo), ovo je moralo biti bolje urađeno. Valjda će ekipa opravdati svoj pokušaj egzibicionizmom, ali čisto sumnjam da će se ovaj uradak svidjeti i najokorjelijim fanovima serijala. Četvrto, a po meni i glavno je sledeće: ako su autori probali da iskontroliraju radnju u ovom stripu – eto recimo da jesu (a znamo da je to daleko od istine), kako su tako očitim ostavili neriješeno pitanje Da li je dr.Williamsa privlačila „prava, bolesna“ Emma ili njeno dematerijalizirano biće zarobljeno u Crnoj loži? Kako je moguće da su napravili tako silan propust, a zaokružili ovaj broj? Osim toga, zar je moguće da smo poentu ovog broja koncentrisali na vraćanje djelića sjećanja Sherlocka Holmes i da smo kao rješenje dobili ponovno pojavljivanje tog tamnog entiteta Hudsona koji iz zabave maltretira ovozemljane i otima ih iz neobjašnjivog ćejfa – tj.ne hrani se strahom i terorom, nego je zaposjeo jadnog Sherrinforda i napravio urnebes u tom seocetu da bi se osvetio Sherlocku? Pa ovome bi se i pokojni Frank Silva, Bob iz Twin Peaksa nasmijao od srca!


Kada se sve sabere i oduzme, ljudima sa slabim srcem i onima koji gaje simpatije prema serijalu o bazi „Drugdje“ nemam petlju preporučiti čitanje ovog broja, jer je definitivno najlošiji od svih pet koje čitamo u Zlatnoj seriji VEC. Glavna stvar koja je nosila i treba da nosi ovaj serijal jeste razumijevanje i osjećanje zabave; uživanje ili bilo kakva reakcija na pročitano, ali u ovom slučaju postoji opasan rizik od izazivanja apatije. Ne postoji apsolutno nijedan aspekt ili mjerilo ovog stripa koje zaslužuje pozitivnu ocjenu (osim prosječne naslovnice, koja opet uzaludno obećava zabavu) i ovo je u suštini veliki promašaj, najprije jer su se tako legendarni i kolosalni fiktivni likovi i svjetovi našli kao kefir u kiseloj salati. Na koncu, čini mi se – a to je opet moje skromno mišljenje, da je Bonellijeva bolest opšte prihvaćena činjenica i na nju se niko ne obazire i ne pokušava je tretirati, nego je jednostavno očekuju i na neki njima perverzan način uživaju u njoj.

Naprijed

PIBD LIB 4 Čovek koji je pripovedao priče

PIBD LIB 6 Pandža koja se nadvila nad Amerikom

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • goghy

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 6, 5

    29.09.2023
    06:11:00 sati
    goghy
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 7, 6

    U konačnici mi se nije svidjelo. Nepotreban nastavak prethodne dvije priče sa Sherlockom. U finalu skroz potone tako da sa sobom na dno povuče i dobre segmente ovog stripa.

    29.09.2023
    22:00:00 sati
    Vorador
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Planina tajni
      Kod: TX ALM 3b
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1272
    • Odjeci iz prošlosti
      Kod: JU DRKW 9/10
      Ocjena: 77%
      Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
      Autor: Dwayne_Looney
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1395
    • Granica
      Kod: SRVL 33
      Ocjena: 67%
      Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1211
    • Svjetlucanje zvijezde
      Kod: LL SD 3
      Ocjena: 93%
      Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1294
    • Leteći Holanđanin
      Kod: KT VG 132/133
      Ocjena: 84%
      Vrijeme: 14.6.2024. 9:38:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 1403

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1944
      • U tami
        Kod: TX SAK 6c
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1712
      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1683
      • Pobedonosni marš
        Kod: KM LU 8a
        Ocjena: 67%
        Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
        Autor: Salkan
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 1621
      • Crni Lav
        Kod: KM LU 7c
        Ocjena: 74%
        Vrijeme: 13.5.2024. 20:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1613

      Aukcije

      Forum