Putovanje Sjevernom Korejom

Gregory Hunter

PYONG ORKA_SP 14 | 176 str.

Pyongyang je iskustvena dokumentacija Guya Delislea iz Pyongyanga, glavnog grada Sjeverne Koreje, gdje je on bio cijela dva mjeseca. Djelovao je kao veza između francuske crtane kompanije i SEK studija u Koreji. Čitavo vrijeme dok je bio u posjeti, Guy se čudio načinu života u ovoj totalitarnoj državi…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*6

S*5

C*5

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pjongjang
    PYONG BIME 13
  • Putovanje Sjevernom Korejom
    PYONG ORKA_SP 14

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Pyongyang - A Journey in North Korea
    PYONG DRAQU 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Guy Delisle je napisao i nacrtao još nekoliko raznih stripova o njegovim iskustvima u drugim čudnim zemljama. Ti stripovi su Shenzhen (2000), Burma Chronicles (2007) i Chronicles of Jerusalem (2011).
  • Ovaj strip je nacrtan u Etiopiji, zato što je Delisleova žena u to doba radila za Medecins Sans Frontieres (humanitarna organizacija u Africi).
  • Delisle je izjavio da se sigurno nikad neće vratit u Sjevernu Koreju, “I don’t think I’d be welcome there anymore.”
  • Film verzija ovog stripa je trenutno u planu, režiser će da bude Gore Verbinski (Pirates of the Caribbean).
  • Ovaj strip je objavljen u engleskom izdanju od izdavača Drawn and Quarterly, u 2004 godini. Trenutno postoji na engleskom i na francuskom jeziku.

“I have little reason to believe, from certain warnings I have had since I returned to England, that it will be tenderly or favourably received by the American people; and as I have written that Truth in relation to the mass of those who form their judgements and express their opinions, it will be seen that I have no desire to court, by any adventitious means, the popular applause.”
- Charles Dickens, American Notes

Dobrodošli u Sjevernu Koreju, jednu od najčudnijih i zatvorenih zemalja na našoj planeti. Ovdje svi stanovnici žive kao fanatici posvećeni svome vođi Kim Il-Sungu, upravo kao u romanu Georgea Orwella, 1984. Država u kojoj ljudska prava postoje u veoma maloj sumi, gdje posjetioci uvijek moraju da imaju prevodioca/vodiča koji ih često posmatra, i gdje ti isti posjetioci ne smiju da imaju bilo kakvu interakciju sa običnim stanovnicima (osim svojih prevodioca i vodiča). Da, dame i gospodo, dobrodošli u militarističku državu koja je definirana u nekim mjestima kao “apsolutna monarhija”. (Juche system, ili ‘self reliant state’ = samoupravna država).

Juche

Guy Delisle (naracija): Shvatio sam da u Sjevernoj Koreji uvijek morate biti na oprezu, jer tajni špijuni su svugdje oko nas. Požar koji je spalio studio prije 3 tjedna, na primjer, je djelo jedne takve izdajice.
Guy: Ozbiljno? Špijuni su svugdje oko nas?
Vodič (Koreanac): Naravno. Nikad se ne može biti previše oprezan.

Guya Delislea osobno nikad nisam upoznao, ali čitajući njegov strip Pyongyang: A Journey in North Korea, moram priznati da bi rado htio s njim da popijem pivo ili dva. Čovjek mi djeluje kao veoma oštrouman, duhovit i istinit posmatrač ljudske prirode. Sigurno nije lagan zadatak za jednog kanadskog strip autora da se preseli u Sjevernu Koreju na čitava dva mjeseca, i da čitavo to vrijeme pokupi što više informacija o toj čudnoj državi, koja je već decenijama zatvorena od ostalog svijeta. Ne samo da je njegov “Pyongyang” informativan rad, nego je i veoma smiješan, u tolikom smislu da sam se nekoliko puta naglas nasmijao (moram priznati, ovo mi se rijetko događa kad čitam bilo kakve stripove).

Guy Delisle (naracija): Jedno pitanje mora biti na usnama svih stranaca koji su posjetili ovu zemlju… Pitanje koje se suzdrže od govorenja naglas: da li oni (Koreanci) stvarno vjeruju u sve ovo sranje koje im država redovno gura u mozak?

Svjetlo samo na spratu za strance

Najbolji dijelovi ovog stripa (iskreno, u tu kategoriju se može ubaciti praktično čitav strip) su oni u kojima Delisle raspravlja sa svojim vodičem ili kolegama na poslu o lokalnoj muzici, fiskulturi stanovnika Pyongyanga, ili o temama romana ‘naučne fantastike’ kao što je 1984. Razlika između ostalog svijeta i Sjeverne Koreje velika je poput razlike između stanovnika zemlje i stanovnika neke druge planete. Za mene, osobno, neke Delislove opservacije su bile čisto veselje od čitanja.

Guy Delisle (naracija): Stvar koja obuzme čovjeka posle tjedana dana u Pyongyangu je potpuni izostanak invalida. Još više iznenađujuće je odgovor koji dobijem kad pitam svog vodiča Koreanaca o tome…
Guy: Otprilike, 7 do 10% populacije?
Vodič: Ne postoje ovdje invalidi. Mi smo vrlo homogena nacija. Svi Sjeverni Koreanci su rođeni jaki, inteligentni i zdravi.
Guy (naracija): I sudeći po načinu njegovog odgovora, mislim da on to stvarno vjeruje. U kojoj mjeri se um može manipulirati? Vjerojatno ćemo dobiti neku ideju kada im vlast bude na kraju ideja, ili ako ikada propadne.

Delisle možda nije satirista na nivou Marka Twaina (The Adventures of Huckleberry Finn) ili Jonathana Swifta (Gulliver’s Travels), ali za običnog crtača stripova, njegov humor je iznad prosjeka, to je sigurno. Štaviše, teško je praviti cirkus od nečeg što je za stanovnike te zemlje veoma opasno: bilo kakva reakcija izvan normalnog ponašanja može da ih košta doživotnu zatvorsku kaznu, ili još gore, smrt. Ali ipak, kao što smo već svjedočili u istoriji književnosti, najbolji crni humor se nalazi u ekstremnim radovima (Lolita, A Modest Proposal, American Psycho, itd). Pyongyang, ako mene pitate, spada u te ostale radove, iako je, za razliku od njih čista dokumentacija, a ne fikcija.

Prljavi stolovi u Sjevernoj Koreji

Guy Delisle (naracija): Na određenoj razini ugnjetavanja, istina više ništa i ne znači, jer što je veća laž, veća je moć vlasti, i veći užas za ostale stanovnike. Tihi, skriveni užas.

Crtež je veoma karikaturalan, možda i previše neozbiljan, ali taj stil je upravo to što treba ovakvom radu. Da je crtež imalo ozbiljniji (recimo, u stilu američkih superherojskih stripova), onda to nikako ne bi ostavilo isti utisak. Likovi redovito izgledaju kao karikature, i zato nadopunjavaju ovaj humoristički scenario.

Dobro, Guy Delisle nije Charles Dickens, i njegov Pyongyang možda nije American Notes, ali mora se priznati da je Guyov rad možda esencijalniji, pogotovo ako se uzme u obzir da je Dickens putovao i pisao o prilično slobodnoj zemlji gdje govor nije zabranjen. Delisle je, međutim, pisao o zemlji s veoma strogim režimom u kojem ljudska prava nisu prioritet države, i zato se njegov rad mora cijeniti. Osobno, Pyongyang mi je jedan od omiljenih radova strip-knjiga uopšte, pogotovo zato što me je naučio dosta stvari koje drugačije ne bi imao priliku da znam, a istovremeno me je dosta nasmijao.

Vrijedni i nevrijedni stanovnici

Za stanovnike Sjeverne Koreje nikad odmora

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Dommy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Nadam se da će Delisle u skoroj budućnosti izaći i na hrvatskom prijevodu! Ovo je otprilike u rangu sa "Paulovim ljetnim poslom" Michela Rabagliatija, možda i bolje. Delisleovi putopisi su kao strip verzija dokumentaraca Michaela Palina. Možda mu fore nisu nešto konstantno dobre, ali je kulturni šok uvjerljiv. Naslovi njegove "Azijske trilogije" prigodno su imena gradova, jer ti gradovi praktički su glavni likovi.

    28.03.2013
    23:05:00 sati
    Dommy
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Ovo mi je prvo čitanje ovog strip putopisca i nadam se da nije i zadnje.

    Uglavnom, bio bi više oduševljen da sam ga čitao prije nekoliko godina. Ovako,nakon pogledane gomile dokumentaraca, gdje se zapravo svi pitaju isto pitanje kao i autor...to jednostavno nije to.

    Sve u svemu, dobro ispričana priča iz kuta jednog ˝slobodnog zapadnjaka˝ ;)

    07.01.2014
    13:53:00 sati
    paro
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 58%

    8, 8, 2, 4

    Sve u svemu jako zanimljiv i poučan strip a i šaljive dosjetke na račun domaćina su i više nego dobrodošle. Crtež pridonosi da to sve ne bude preozbiljno ali ja mu jednostavno ne mogu dati visoku ocjenu.

    02.02.2014
    09:52:00 sati
    mpavin
    uredi
  • vešmašina

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    13.03.2014
    09:15:00 sati
    vešmašina
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 3, 8

    Delisle je ovu svoju putopisnu autobiografiju napisao i nacrtao dosta amaterski,tek toliko da pokaže (ili ismijava) nebuloze života u jednom totalirističkom sistemu. Curice prisiljenih osmjeha na naslovnici prikazuju više nego što je to prikazano u većini autorovog prepričavanja unutar korica.
    03.05.2014
    07:46:00 sati
    Oki
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 10, 6

    Zanimljiv karikaturalan opis najizoliranije zemlje svijeta. Ima dosta duhovitih trenutaka a i likovi su zabavno prikazani. Crtež je apsolutno fantastičan, neke od Delisleovih karikatura su presmiješno ispale, u posvemašnjem kontrastu s hladnim i svirepim gradom u kojemu žive. Jedino što mi ide na živce je konstantno forsiranje Orwella. Naslovnica mi i nije nešto.

    26.06.2014
    20:45:00 sati
    Opti
    uredi
  • vukozec

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Maus je bio očiti uzor, međutim Pyongyang nije ni približno toliko dramatičan kao Maus, ponajprije zato jer autor nije svjedočio ni približno toliko dramatičnim događajima kao autorov otac u Mausu. Svejedno vrlo zanimljiv uvid u "drugi planet" koji sam sa guštom pročitao.

    09.09.2014
    15:27:00 sati
    vukozec
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 5, 6, 6

    Sama ideja mi se sviđa ali u biti ne saznajemo ništa novo. Sve skupa mi djeluje nekako osrednje.

    06.12.2014
    11:25:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Dokumentaristički strip koji nam daje informacije o jednoj zemlji koja graniči sa showom gdje stanovnici ne žive život, već igraju uloge (bar što se tiče glavnog grada kojeg posjete rijetki stranci) u prividnom životu. Ono što mi nije jasno kakva je politika te zemlje u kojoj sve propada, a ne dopušta ljudima raditi i ne potiče proizvodnju već pušta ljude umrijeti od gladi dok se i dalje glumi prikaz prosperiteta. Mišljenja sam kako je jedna od mogućnosti da je ta zemlja zapravo bolestan poligon (vlast je dobila novac, i prepustila upravljanje medicinskoj korporaciji) za promatranje i stavljanje pod pokus ponašanja čovjeka, koji se događa zapravo pred očima sviju. Ono što najviše ljuti od svega toga jest što se smeće koje to provodi (njihova vlast i korporacije) vjerovatno smije iza zavjese do kojih granica mogu ispirati ljudima mozak i raditi nečovječnosti nad njima. Prije čitanja ovakvih dokumentarističkih predložaka pomislite kako će, iako zanimljivo, ovo biti i moguća propaganda zapada protiv Sjeverene Koreje (o kojoj znamo vrlo malo, osim da ono što uspijemo vidjeti na tv-u ili pročitati, djeluje kao forsirani igrokaz) ili ismijavanje, no ova grafička novela upravo prikazom niza apsurdnih situacija i sitnica (toliko apsurdnim da graniče sa ludošću- bojanje kamenja u bijelo uokolo drveća) daje zapravo autentičnost samome djelu. Također osjetio sam lagani horor koji izvire iz beznadnosti situacije tih ljudi koji nose značke dvojice svojih vladara (oca i sina) i umiru od gladi u zemlji koja je diktirana kao igrokaz. Ono što je zabrinjavajuće jest činjenica kako i dalje postoje bolesni režimi koji ljudima upravljaju kao lutkama i da svijet živi mirno pored toga.

    10.02.2015
    01:34:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    2, 3, 4, 5

    04.10.2016
    13:50:00 sati
    edvin
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    7, 3, 6, 8

    Najzanimljivija stvar koju sam naučio iz ovog Delisleovog djela je da se dobar dio francuske animacije danas odrađuje u Sjevernoj Koreji. To je ujedno i način na koji je autor dospio u tu, inače vrlo zatvorenu zemlju. Pyongyang je svojevrsni dnevnik njegovog dvomjesečnog boravka u istoimenom gradu, koji me se nije naročito dojmio. Čini mi se da se Delisleov portret države i njenih stanovnika po ničemu ne razlikuje od onoga što bi rekao/napisao prosječan stanovnik "zapadnog" svijeta koji ju nikad nije ni posjetio. Od čovjeka koji je tamo bio dva mjeseca i još imao potrebu pisati o tome, očekivao sam malo dublji uvid i neku drugu perspektivu. Razumijem da je u pitanju specifična država u kojoj stvari ne funkcioniraju kao drugdje, ali dovoljno bi bilo da je samo primijenio malo drugačiji pristup prema onim stanovnicima s kojima je imao češći kontakt, umjesto da se, kako sam ja stekao osjećaj, ismijavao iz njih. Strip ima neke zanimljive detalje i autorov karikaturalan crtež je dopadljiv (barem ispočetka, s vremenom postaje previše prazan, iako je to možda bila i namjera), ali njegova osobnost i pristup drugoj kulturi (kakva god ona bila) mi se ne sviđaju, a kod ovakvog djela to je najizraženiji element.

    25.10.2016
    23:45:00 sati
    Shaner
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 43%

    5, 4, 4, 4

    Ukratko - strip je bez duše, radio ga je čovjek bez kreativnosti i vica.

    03.12.2016
    00:26:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Tipicno zapadnjacko ismijavanje neistomisljenika. Ovom integriranom Kanadjaninu bi bolje bilo da prvo pocisti prag u njegovoj novoj domovini Francuskoj. Vidjecemo za nekoliko decenija gdje ce biti Francuska, a gdje Sj. Koreja.  

    03.12.2016
    09:35:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Zabavno i žalosno istinito. Sjećam se da sam se na jednom mjestu 'odvalio' od smijeha, kad je Koreanac objašnjavao nešto, a gl.junak mu je mislio sve kontrirati, ali samo se složio: 'A, tako...'

    18.12.2019
    14:24:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 48%

    7, 6, 2, 3

    Osrednje. Neiskoristen potencijal. Autor puno puta neuspješno pokusava nesto ismijati. Crtez katastrofa.

    23.03.2021
    21:51:00 sati
    logo111
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    U jednom momentu Delisle pozajmljuje svom vodiču knjigu na čitanje i na pitanje o čemu se radi u ovoj 1984 odgovara sa: "ma neka naučna fantastika... "

    Reč je o strip-dnevniku jednog kanađanina koji na sarkastičan način komentariše svoja iskustva tokom boravka u Severnoj Koreji, jedan humorističan ali nadasve šablonski prikaz Big Brother države koja kao da je proistekla iz čuvenog Orwellovog romana i koji će nadam se imati za cilj da motiviše čitaoce da se malo više informišu o stanju ove države na nekim drugim izvorima.

    Ako ništa drugo uvek će nam ostati urezan u pamćenju onaj jeziv kadar sa istovetnim devojčicama koje sviraju harmoniku sa usiljenim osmehom od uveta do uveta kao da su od porcelana...

    29.03.2021
    21:59:00 sati
    naker
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Winnipeg
    Kod: TX LIB 108
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 19.6.2021. 0:23:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 519
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1444
  • Kraljica tame
    Kod: KT VG 84/85
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1012
  • Dreamtravel
    Kod: MM SUPB 4c
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 771
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1343

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ku Klux Klan
    Kod: KT LMS 508/509
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2106
  • Krik vile smrti
    Kod: ZG LU 301/302
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2037
  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1930
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1909
  • Četiri saučesnika
    Kod: KM ZS 154
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1636

Aukcije

Forum