Kraljevstvo Tvoje

Thor

ALBUM KLO SP8 | 340 str.

Nadolazeći znaci propasti i omnipotentni Sablast odvest će velečasnog Normana McKaya u samo srce apokaliptičnih zbivanja. Superman će uz pomoć svoje nekadašnje Lige, nakon godina neaktivnosti, potaknut posvemašnjom devastacijom Kanzasa, krenuti u restauraciju starog reda, eliminirajući prijetnju koju su nepažljivi i bahati superheroji nametnuli svijetu. Nakon sumraka - vrijeme je za novo herojsko doba!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 67%

P*5

S*5

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Carstvo tvoje
    ALBUM GNV 28
  • Kraljevstvo Tvoje
    ALBUM KLO_SP 8

ZANIMLJIVOSTI

  • Strip je izlazio kao serija u 4 nastavka 1996. Napravljen je i svojevrsni nastavak pod nazivom "Kingdom", samo bez Rossa uključenog.
  • Kraljevstvo Tvoje spada u tzv. Elseworlds univerzum, i to u univerzum u pred-New52 kontinuitetu pod oznakom Earth-22. Koristi slični koncept kao i Watchmeni Alana Moora kao i njegovog mitskog predloška za nikad izdani strip "Twilight of the superheroes". U istu kategoriju možemo staviti i Dark knight returns Franka Millera.
  • Vidi detaljnije Kraljevstvo tvoje na wikiju!
  • Sakupljeni dodaci iz integrala su dijelom iz raznih publikacija npr. Wizard #58.
  • Alex Ross radio je strip u gvašu. Modeli koje je Ross koristio bili su obični ljudi. Tako je Norman McKay posveta Winsoru McCayu, ocu stripa Mali Nemo u zemlji snova; dok je lice Rossovog oca i ime Norman srednje ime njegova oca. Superman/Clark je Frank Kasy, Bruce je Mat Paoletti, 666 Brian Azzarello, Wonder woman je Lisa Beaderstadt, Lex Lutho je Ron Bogacki; a na stranicama se osim raznih osoba iz osoblja DC Comics pojavljuju i sami autori Mark Waid i Alex Ross, uglavnom u franšiznom restoranu Planet Krypton. Vidi Rossovu biografiju na stripovi.com.
  • Ima gomila posveta, i tajnih referenci koje sve može pročitati od 301. do 306. stranice. Posvete raznim likovima iz povijesti DC, tipa na strani 34., kadar 1 Legija superživotinja, pa stvarna izdanja gdje se po prvi put spominju Batman i Superman, fiktivne knjige iz Watchmena primjerice (Hollis Mason – Behind the mask)
  • Uvodni stihovi na početku priče su iz Otkrivenja Sv. Ivana, 8. poglavlje (dolazak anđela nakon što Jaganjac otvori sedmi pečat), kao i ostali citati koji slijede kasnije, iz sljedećih poglavlja. Prijevod je iz Jeruzalemske Biblije. Fraza "Kraljevstvo Tvoje" je također biblijski citat.

Götterdämmerung, i novo doba superheroja

Tko bi rekao, no ipak smo dočekali prvo pravo Superman izdanje u Hrvata! I to ni manje ni više nego integralčinu famoznog "Kingdome come". Ono što je specifično jest to da je ovo izdvojen DC univerzum, tzv. Elseworlds, što znači da se porijekla i genealogije superheroja razlikuju od mainstream univerzuma. Iako je možda u početku to bila apokrifa, i on je naposljetku ipak integriran u DC mutiverzum, pa je zatim napravljen nastavak/prednastavak kojeg se jedan dio izvornih autora odrekao; no takav vam je zapravo stripovski život. Barem je sve bilo tako do New 52, kad sve ide Jovo nanovo. ;) Fibrino izdanje osim integralnog izdanja stripa sadrži i fenomenalnu faktografiju i povijest izrade stripa, od same njegove ideje do finalne izvedbe. Zapravo je taj dodatak neophodni asesoar stripu, budući da su autori inkorporirali unutar cijeli mali univerzum likova iz DC-a; a to jednom slučajnom putniku kroz željeznički kolodvor DC-a zasigurno nije poznato.

Proročanstvo

Moram napomenuti, što je mene također iznenadilo, činjenicu da je Alex Ross zapravo bio idejni autor stripa, dobri duh ideje i vizualni mozak koji je naokolo posijao toliko zgodnih stvarčica da bi se čak i oni upućeniji u DC univerzum mogli postidjeti svog znanja. Iako od samog početka u zraku lebdi neki duh Mooreovih Watchmena/Čuvara (od samog početka Ross sije okolo njihove tragove), pa čak i Millerovog "Dark Knight returns", koji su tu viziju imali već tijekom osamdesetih. Gorespomenuti Moore i Miller imali su serijale koji su im služili kao poligon za njihovo redefiniranje junaka, Moore svog Swamp-Thinga (Fibra: Čudovište iz močvare), a Miller svog Daredevila, slijepog superjunaka. Generacije superjunaka, povratak starih, svrha i njihovo mjesto u realnom svijetu s običnim ljudima. To je bilo ono vrijeme krize superjunakat, iliti tzv. sumrak superheroja, kad je svatko htio reinventirati žanr (ova je stigla malo s kojih 10 godina zakašnjenja), udahnuti novi duh i žar u već iscrpljeni žanr. I naravno, ne bojati se postaviti kontraverzna pitanja, i pokušati odgovoriti na njih.

Ono što i slijepom ne bi promaklo je izvanredni Rossov crtež (u najmanju ruku neortodoksan), zaista dolazi do izražaja taj njegov detaljistički hiperrealizam potpomognuti i izveden tehnikom gvaša. Oni zlobniji bi također mogli primijetiti zašto svi ti ljudi zure u prazno, ili u daljinu?; no to je svakako distinktivna specifičnost ovog autora. Rossov crtež je bio predmet raznih analiza tijekom zadnjih 20 godina (da, toliko je prošlo od prvog objavljivanja!), gdje ga neki hvale, a neki kude. Umjetnik uvijek ostavlja dvojak dojam prema promatračima. Tako ga je primjerice njegov kolega crtač, Bruce Timm, "optužio" da je žrtvovao dinamičnost zbog stila. Ili tako nekako. ;)

Planet Krypton

Alex je kao idejni začetnik ideje temeljio svoju priču na već spomenutim Čuvarima i mitskom i izgubljenom Mooreovom predlošku za priču "Twilight of the superheroes" (aluzija na film "Sumrak bogova"). To je naravno bilo samo sjeme koji je kasnije izraslo u mladicu koja se granala uzduž cijelog DC svemira, potpomognuto spisateljskim darom scenarista Marka Waida, koji je također poznat po svome fanatičkom poznavanju čak i minornih detalja iz višedecenijske priče o našim superjunacima. Priča kao priča, iako vrlo dobro ispričana i poentirana u svom superjunačkom žanru/univerzumu, nije mi ultimativno dobra. Iako je samodostatna, s druge strane također se previše osjeća pripadnost DC-jevom univerzumu, više za fanove dotičnog. Pomalo prekratka (200 stranica), za neupućenog čitatelja nedostaje dooosta backgrounda o likovima (makar je ovo zasebni univerzum, Elseworlds, poslije ponovno ubačen u continuity kao Earth-22), ali ideja i realizacija su ispunjene što je i bila namjera autora. Kako promijeniti stvar kad superherojstvo postane samo sebi svrha, kad nema pravila ni superherojskog duha junaka te oni ne postanu ništa bolji od samih onih protiv kojih se bore.

U biti, nije samo Magoga za kriviti, negativca koji je potaknuo kraj stare garde superheroja, to pitanje se provlači dugi niz godina, čemu zatvori i sve ostalo kad su zlikovci u 98% slučajeva recidivisti i uvijek se vraćaju još beskrupulozniji i maliciozniji nego prije (a bodycount je sve veći). Da stvar bude apsurdnija, problem više nisu supernegativci nego nove generacije superheroja čija je samodopadnost i bahatost postala opasnost po živote nevinih ljudi. Izgubila se poanta superherojstva, a obični ljudi tu ništa nisu mogli učiniti. Slični posljedice se pojavljuju i u Čuvarima kao i u Kraljevstvu, mase će pokušati obraniti se kako znaju pred svemoćnim superherojima usredotočenih na bitku među sobom. Ross i Waid su odgovorili na pitanje koje si postavljaju od samog početka (barem sam ja zadovoljan odgovorom), kako pomiriti bogove i smrtnike u svrhu općeg dobra. Neću ništa dalje konkretnije, da ne odajem spoilere…

Spisak likova koji se pojavljuju je blagorečeno impresivan, priča se o stotinama, tisućama likova. Od all-stars legendarnih likova tipa Superman, Flash, Wonder Woman, originalni Green Lantern i dr. koji čine novu Supermanovu Ligu pravde, pa do Batmanovih "Outsajdera" Olivera Queena (Green Arrow), Dinah Lance (Crna Kanarinka), Ted Cord (Blue beetle). Od "Humankind liberation fronta" i super-negativaca Lexa Luthora, Enigme, Vandala, Catwoman, Ibna al Xu'ffascha (Batmanovog sina) i dr. pa sve novih generacija superheroja, nepoznatih i samo za ovu svrhu stvorenih superheroja. Za naš gušt naravno. ;) Ključna figura će naravno biti Kapetan Marvel, akter koji se u krivim rukama može pokazati kao vrlo opasan oponent dobru i našim "dobrim" superherojima. Možda će zvučati čudno, i sigurno ste u likovima prepoznali neke glumce, no Alex Ross je za likove koristio vizualne predloške običnih ljudi iz svoje okoline. I koliko god izgledala impresivno lista likova, ovo je ipak Supermanova priča…

Superheroji

Mark Waid (u Wizardu #58): "Ovo je uglavnom Supermanova priča. Njegova fatalna mana je što ne shvaća koliko je važan (svijetu i ostalim superherojima). To je obavezna mana, jer da je nje svjestan, bio bi napuhan. Ono što čini Supermana je njegova nevinost, njegovo vjerovanje da je obični dečko iz Kanzasa."

Mesijanska uloga Supermana

Superman kao Isus Krist? Zašto ne, kaže Waid, "Sve te asocijacije došle su nekako spontano." Kao što sam autor kaže, ovo je ipak uvelike Supermanova priča; njegovo povlačenje slijedili su mnogi drugi superheroji. Ogorčen Magogovim smrtonosnim napadom na Jokera, i odobravanjem ljudskih masa jednog takvog stava, posljednji boy-scout povlači se sa superherojske scene. Godinama poslije, opet jedan akt istog aktera poslužit će kao razlog za (drugi) povratak na scenu. Tako Superman biva na više mjesta dobiva mesijansku ulogu, biva direktno izjednačen s božanstvom ili Isusom. Stvari od samog početka aludiraju na biblijsku Apokalipsu, odnosno Drugi dolazak Isusa Krista kad će on suditi živima i mrtvima. "Okolo njegovog prijestolja duga slična smaragdu", njegovo je smaragdno sjedište na svemirskoj stanici Green Lanterna. Sin je čovjeka s nekog drugog planeta (koji bi također ovdje imao božanske moći), rođen ponovno na Zemlji i odgajan od strane ljudskog oca i majke; odbacili su ga isti oni koje je došao spasiti.

I udariše glasovi
I gromovi i munje, i potres
I nastadoše tuča i oganj pomiješani s krvlju…

Uvodni stihovi priče su iz Otkrivenja, 8. poglavlje; tu se opisuje dolazak sedam anđela nakon što Jaganjac otvori sedmi pečat, a Waid transformira naše stare superheroje u anđele uništenja, anđele Sudnjeg dana. Prava apokaliptična verzija stvari koje dolaze i koje su nametnute starom svećeniku McKayu. On i njegov prijatelj Wesley Dodds su kao dvojica biblijskih Svjedoka koji prethode apokalipsi. U trenucima najvećih sumnji u istinitost proročanstva McKaya pohodi "anđeo" u obliku Sablasti te poput duha Božića iz Dickensove bajke prikazuje mu razne aspekte situacije. Na kraju ne pobjeđuju ni superheroji, ni ljudi, pobjeđuje slobodna volja i razum. Nikakva deus ex machina, ni supermoći, McKay je samo personifikacija Supermanovog glasa razuma, i slobodne volje Kapetana Marvela.

Epilog

Od samog biblijskog naslova pa do aktera i događaja, cijelo Kraljevstvo nadahnuto je Otkrivenjem, Waid je tim "spontanim" potezom povukao lijepe paralele. Supermanova mesijanska uloga, blasfemija? Umješnost? Sloboda govora? Korijeni ovakvog Supermanovog identiteta vjerojatno su došli kasnije (s obzirom na to što Superman ove godine slavi 76 godine), u ranijim danima on je više sličio čovjeku. Kraljevstvo je nesumnjivo priča koja traži više čitanja; tako se mentalno spoje oni dijelovi pročitani u anotacijama i opisima likova, s pričom i nacrtanim easter-eggovima u stripu koji se ne primijete po prvi put. Količina ubačenog u priču (likovi posebice) pomalo je nekonzistentna sa samom njezinom dužinom, što se osjeti kod čitanja; a vidi se i kasnije po anotacijama i likovima. Kod prvog (a bome i kod drugog) čitanja, neke zapravo nisam ni primijetio (ni ne bih) da ih nisu spomenuli u dodatku. A i budući da se likovi razlikuju od alter-egova regularnog univerzuma, postoje mnoge, možda i bitne razlike između njih. Definitivno sam za opciju proširenja priče. No onda možda ne bi bila toliko efektivna, već bi se autori (a možda i čitatelji) pogubili u mnogobrojnim digresijama. Ali kako sam već rekao Ross i Waid su odgovorili na pitanje koje si postavljaju od samog početka, kako pomiriti bogove i smrtnike u svrhu općeg dobra. I kako promijeniti stvar kad superherojstvo postane samo sebi svrha, kad nema pravila ni superherojskog duha junaka te oni ne postanu ništa bolji od samih onih protiv kojih se bore.

Fibrino izdanje je vrhunsko, ultimativno; fenomenalni tisak, izvrsni dodaci – pogovori, anotacije, opisi likova, galerija i komentari autora. Bez obzira na ishod mojeg osvrta, definitivno ga vrijedi imati u kolekciji! A ako ste fan amera, još definitivnije! Dopustio sam si također da me kolege s foruma uvjere, koliko je zapravo ljubavi prema stripu bilo potrebno da se ovakvo grandiozno djelo vizualizira, sazda i privede kraju. Što se tiče čovječanstva, ključna je zapravo samo slobodna volja, i mi koji sami sebi kujemo sudbinu…

"San nije uvijek pretkazanje. Budućnost, kao i većina ostalog, otvorena je interpretaciji."

Kingdome come fan trailer

Naprijed

ALBUM KLO_SP 5 S.

ALBUM KLO_SP 17 Oko Sokolovo

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfektna prica, perfektan crtez. Mozda i jedini perfektni strip koji postoji.

    28.01.2014
    18:28:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bosancicigor

    Ukupna ocjena 48%

    4, 5, 4, 9

    Tamo gdje je Moore konceptualno uspio, Waid je promašio (i to jako) i kad se to ogoli ostaje samo šlepanje na Millerovu ideju (neuspješno, dakako).Rossovo "foto" drveno-pozersko crtačko umijeće ne fascinira već naprotiv, dosađuje vizuelnim kičastim bombardiranjem. Uglavnom, jedinstven i zanimljiv strip ali daleko od kultnog statusa koji mu se nameće. 

    28.01.2014
    18:50:00 sati
    bosancicigor
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    Mitska priča, jer ipak je ovdje riječ o bogovima, ponajviše zbog vanzemaljskog crteža Alexa Rossa. Priča sama po sebi želi dati na odgovor stara pitanja o dužnosti  i odgovornosti koje nose sa sobom određene moći, da li je narod baš uvijek u pravu ili su najglasniji oni najgluplji. Neloša priča ali smatram da se ruši pod teretom specijalnih efekata, možda da je ispričana malo manje pompozno možda bi ljudi bili manje kritični prema njoj. U svakom slučaju neloše djelo i prava vizualna (ako vam ne meta takav crtež) poslastica. Alex Ross teško da može biti univerzalni ekvivalent kvalitete, crtež koliko kod bolesno dobro izgledao, zbog stila, pati od statičnosti što može u superherojskom stripu biti problem. Meni se za živo čudo svidio i nije mi bio ni najmanje naporan.

    28.01.2014
    19:06:00 sati
    Deers
    uredi
  • udarnik007

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlićna priča uz još bolji crtež u nenadmašnom Fibrinom izdanju,

    Ovo je posveta, ne samo super junacima, već i generacijama

    čitatelja.

    28.01.2014
    19:50:00 sati
    udarnik007
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Upravo sam, čitajući recenziju, pomislio: šta bi se desilo da je ova priča objavljena danas? Maltene 30 godina prošlo je od te famozne 1986., Godine koja je promenila strip, a vizije Millera (TDKR) i Moorea (Watchmen) s godinama samo dobijaju nove slojeve patine, učvršćuju svoje pozicije među najboljim stripovima u istoriji.

     

    Kingdom Come došao je deset godina kasnije, kada trendovi u superherojskom stripu nisu bili na visokom nivou, a u odnosu na relativno sličnu postavku priče, od pomenuta dva naslova (i ne samo ta dva) razlikuje ga, da tako kažem, pre svega uočljiviji crtež. Hipotetički, ne znate o čemu se radi - prelistajte Watchmen, delovaće drečavo i klasično; prelistajte Mračnog viteza, delovaće tmurno i čudno. Uzmite KC, delovaće božanstveno i impresivno. Nažalost, samo će tako delovati, mojoj malenkosti makar, iako mi je sasvim jasno zašto ga mnogi vole... Ross je sjajan kao umetnik koji će osmisliti naslovnu stranu ili neki kratki strip, dodatak nekoj većoj celini, ali ovde ta njegova "veličina" često umara oči. Crtež ide "ispred" teksta, beži i štrči, Waid na neki način "kasni" za svojim kolegom, "juri" ga, što je najveća mana ovog stripa.

     

    Priča je zamišljena pompeznije od dve najpoznatije na koje se oslanja, ali i pored naizgled takvog crteža, to nije, jer sa istim nije usklađena. No, ruku na srce, verujem kako ovako kompleksan crtež nijedan scenarista ne bi mogao da isprati, osim da se možda sam Ross pozabavio i tekstom... Ta neujednačenost drastično slabi prvi utisak, jer kada samo pogledate KC, oduzima dah. Ipak, ovo je strip koji svakako vredi pročitati, pa će već svako da prosudi za sebe...

     

    Da je prvi put objavljen danas, kada je Waid već prekaljeni autor, uz nešto drugačiju Rossovu kompoziciju tabli, možda bi postigao pun efekat. No, to onda ne bi bio strip o kome je ovde reč...

    28.01.2014
    21:34:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • mcn

    Ukupna ocjena 46%

    3, 4, 5, 10

    28.01.2014
    22:46:00 sati
    mcn
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Sasvim pristojno i zadovoljavajuće djelce s moćnim realističnim crtežom. Kraljevstvo tvoje ostavlja isti dojam k'o i Avengersi u filmu, dakle nije nikakvo remek-djelo, već vrlo dobra zabava i raj za oči. 

     

    Mala zamjerka za početak svakog djela, tj. za citiranje Otkrrivenja, ne zbog blasfemije, nego zbog toga što mi se to jednostavno ne uklapa u ovu vrstu stripa, nepotrebni pokušaj davanja priči na ozbiljnosti.

    29.01.2014
    01:53:00 sati
    drogsy
    uredi
  • mr murdoc

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Vizualno definitivno u samom vrhu superherojstine ikad.

    Strip koji se mora posjedovati u kolekciji i koji je jednostavno neizbjezan ako volite DC.

    Naravno nije savrsen, ali uistinu i nakon toliko godina jos pruza jedan poseban uzitak prepun detalöja koji se otkrivaju tek nakon vise citanja.

     

    29.01.2014
    19:58:00 sati
    mr murdoc
    uredi
  • izivko

    Ukupna ocjena 39%

    2, 3, 5, 9

    05.02.2014
    19:29:00 sati
    izivko
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 6, 9

    Strahovito precijenjen strip, usporedbe sa Dark knigh returns su potpuno besmislene.

    05.02.2014
    19:56:00 sati
    surfer
    uredi
  • Paka01

    Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    Čitao na engleskome prije nekoliko godina... I zapravo sam očekiva nešto sasvim drugo, a ne priču u kojoj praktički tri-četiri lika vode cijelu radnju. Flash, Green Lantern i još masu bitnih likova je ostalo skroz po strani i to mi se nikako ne sviđa. Crtež prva liga.

    Inače, preporučam svima strip Marvels, autori Kurt Busiek i Alex Ross ;) Nije baš slično, ali eto, prva liga je. 

    05.02.2014
    19:57:00 sati
    Paka01
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Strip bi mi se više sviđao da nije toliko pretenciozan. Ponekad to može biti izabavno, ali ne ovaj put. Rossov crtežna na početku očara, a poslije postaje naporan. Naslovnica je jedna od najboljih koje sam vidio.
    05.02.2014
    22:41:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    13.02.2014
    21:42:00 sati
    krem
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Ovdje se puno htjelo ali to jednostavno nije uspjelo na ovako malom broju stranica. Priča je prvenstveno o Supermanu i njegovoj ulozi ali ipak se je moglo dati više prostora i ostalim likovima. (Batman mi je nekako najbolji lik ovdje, a nije ni čudo kad je poznat kao jedan od najkompleksnijih DC-ovih likova.) Sama postavka priče je odlično zamišljena, novi superjunaci protiv stare generacije. Međutim, ono što mi je ovdi apsolutni višak je ubacivanje onog popa i recitiranje Biblije. To ubija priču i ne slaže se njom nimalo, bezveze zauzima puno važnog prostora (koji se moga iskoristiti na važnije stvari) i djeluje stvarno isforsirano. (Npr. probajte zamisliti film Dark Knight sa nečim takvim unutra i kako bi funkcioniralo da neki pop drži propovijedi dok Joker rastura pola grada). Zamjerka ide i na nedostatak akcije, malo je ima i neki pokušaj stvaranja da to sve bude epsko je dodatno srozava. Dijalozi su solidni, ponekad izgledaju ko da su ispali drito iz filma. Naglasak tu ide na scene s Batmanom i na epilog koji djeluje nekako najljudskije. Crtež je odličan, prava umjetnost ali tu i tamo mu moram zamjeriti preveliku drvenost likova, pogotovo u nimalo dinamičnim akcijskim scenama u kojima se ponekad ni ne razumije što se događa zbog prenatrpanosti. Ni tehnika boje mi ne odgovara u svim slučajevima. A za izdanje se more reći da je savršeno, nikad nisan vidio ovakvu kvalitetu, nakrcano je galerijama, obašnjenjima i intervjuima, stvarno svim i svačim. Stvarno sve pohvale zbog toga. Sad će vjerojatno naslijediti jedan boom na području filma što se DC-a tiče i ako se jednog dana odluče snimiti film na temelju ovog nadam se da će to biti bez popa a i svakako će akcijske scene biti bolje. Također mi je drago viditi pojavu američkih superherojskih stripova na našem tržištu pa makar i u ovakom skupom izdanju (tu spada i toliko hvaljeni Watchmen, čudno da ga niko nije recenzira), nadam se da će Markos objaviti još ponešto novijeg datuma, možda ponekog Batmana... Ovo je svakako jedan vrlo dobar strip i nesvakidašnja pojava no vrhunski svakako nije... ali apsolutno vridi imati ga u kolekciji.

    15.02.2014
    09:45:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    Stotine ili bolje rečeno tisuće superjunaka(al' ih se nakotilo), doslovno ispovračano u ovu priču, zatim podjeljeno na dvije protivničke strane i UDRI!!!! ...i to je to-Amerikanci vjerovatno svršavaju na ovakve "kompleksne" priče;) ..iako se Mark Waid navodi kao scenarista, meni ovo u potpunosti izgleda kao ideja Alexa Rossa da stvori lik jednog malog i nevažnog Normana McCoya, (prekopiranom) slikom i prilikom, te (prepisanim) imenom svoga oca Clarka Normana Rossa...zašto? ...vjerovatno da bi iskazao zahvalnost svojim roditeljima za sve što su mu priuštili u životu i to na način na koji to samo Alex Ross može, pa tako na kraju imamo jednu glupavu priču u kojoj neki duh/anđeo vodi starog prdonju kroz sve te situacije i to samo zbog toga jer stari ima dušu koja želi pravdu tako da je na kraju taj stari prdonja predodređen da spriječi Supermena u izvršavanju pokolja nad ljudima,he,he, a priča koju ovaj strip priča uopće nema "duše",a sukob između dvije grupe/strane superheroja je na silu izmišljen i isforsiran,te sam sukob uopće nema nikakvog smisla, bez obzira na koji se multiuniverzum odnosi. Crtež...što reći,precrtavane ili obrađivane fotografije daju preveliku krutost likovima i osjećaj mrtvila i zaleđenosti je konstantno prisutan,pogotovo u svim tim sukobima i borbama. Doduše,moram reći da sve te boje u ovoj tehnici izgledaju preljepo,neki likovi izgledaju čak i prerealistično,ali to je pak rezultat obrade fotografija što ja oduvijek smatram prevarom,a ne crtežom...stil koji je po meni idealan za naslovnice,ali unutar korica nikako. Dosada koju mi je čitanje ovog stripa izazvalo u velikoj mjeri sam razbijao upisujući imena superheroja u google tražilicu...pa evo jednog zanimljivog podatka: u 1940-tima, Kapetan Marvel iliti Shazam je bio superheroj čija je popularnost u velikoj mjeri nadmašivala čak i Supermena. Fibrino izdanje je fantastično...šteta što mi se popratni tekstovi i galerije sviđaju daleko više od samoga stripa.
    19.06.2014
    11:29:00 sati
    Oki
    uredi
  • vukozec

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Strip prenapučen referencama bit će zanimljiv prvenstveno pasioniranim fanovima DC univerzuma, dok će kod usputnih namjernika nakon početne impresioniranosti uistinu atraktivnim crtežom izazvati zamor.

    09.09.2014
    15:15:00 sati
    vukozec
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 6, 10, 10

    Nakon svih kritika kojih sam čuo, tako o crtežu kao o samoj priiči, več sam se unaprijed pripremio, da popljuvam ovaj strip. Ali ne mogu. Fibrino izdanje je fantastično, naslovnica je isto fantastična (10), tako si ja predstavljam Supermana. Toliko kritiziran crtež meni izgleda sjajno (10).

    Pošto ne čitam toliko superherojske stripove i ja sam se malo gubio kod svih onih referenca na protekla zbivanja. Lois Lane je mrtva, Joker je mrtav, Batman ima sina... Ali svejedno se lako čita. Strip nije nešto izvanserisko u smislu same priče ali crtež je poseban.

    25.09.2014
    15:35:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Gru

    Ukupna ocjena 35%

    1, 1, 7, 8

    Ajoj. Nisam baš neki ljubitelj superherojštine, ali ovo mi je toliko konfuzno, neshvaćajuće da sam uspio dogurati do negdje stote stranice i onda stao. Jedine pohvale idu Fibrinom izdanju koje je puno popratnog materijala, skica i slika.

    16.10.2014
    23:31:00 sati
    Gru
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 60%

    6, 4, 8, 6

    Dosadno. Drveno. Repetitivno. Odustao sam nakon polovice. Jesam oduvijek bio dosta izbirljiv oko superherojskih stripova (jako dobri su mi "Alias", "Rising Stars", može i "Batman" ili Straczynskijev "Spider-man"...), ali ovo mi je bilo skroz nezanimljivo čitati. Možda je djelomice tome razlog nepoznavanje nekih likova, ali ipak najveći nedostatak je što tu jednostavno nema ničeg što bi me privuklo (kao što je bio slučaj sa, recimo, gore nabrojanim stripovima).

    Ovdje se samo izmjenjuju borbe koje su iste kao i cijeli strip - nekako statične, čini se ko da likovi poziraju, nema nikakve dinamike, ni crtež ni priča. U redu, crtež je vrlo detaljan i oku lijep, ali kod akcijskih scena, nezadovoljavajući. Skroz su neuzbudljive, a cilj je pojedinu vinjetu ispuniti sa što više likova koji poziraju u nekakvim borbenim ili kakvim već položajima. Inače ideja za priču je sasvim ok, ali sve ostalo mi ne odgovara. Malo se ubaci ovaj lik, malo onaj, a ako otprije ne pratiš sve te superheroje, nećeš moći ni uvijek popratiti o čemu oni govore, zbog čega je ovaj toliko važan, tko je uopće ovaj. ..

    Uglavnom, razočaranje, ovo definitivno nije za mene, valjda stvar ukusa ili što već. Na kraju, ovo mi dođe ko samo još jedan od onih američkih napuhanih ljetnih spektakala (Michael Bay & company) od kojih zazirem. Ocijenio sam naslovnicu američkog izdanja koje sam čitao.

    26.01.2015
    17:57:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • SuperHrvoje

    Ukupna ocjena 65%

    5, 4, 10, 8

    Impresivan crtež u priči koja bi htjela bit veća od života. Umjesto toga to je romansirana enciklopedija DC. Ili bi barem bila to da nije jedan od pobočnih rukavaca dc svemira. Fibrino izdanje dostojno je te enciklopedije.
    27.01.2015
    16:36:00 sati
    SuperHrvoje
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Ross - deset i deset. tu dileme nema! A ostatak priče - ah, osrednji. Ali vjerujem da najveći minus ide nama čitateljima sa ovih prostora koji nisu upoznati sa puno likova koji su u ovom stripu predstavljeni. I kako se onda uživiti u priču kad svaku stranicu iskače (nama) novi lik?

    07.02.2015
    14:26:00 sati
    supermark
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Odličan crtež, prosječna priča subjektivnog pristupa sa mnogo referenci i homagea DC-u koje nije uvijek lako popratiti. S druge strane, likovi su većinom sporedni i[li] nepoznati - u funkciji popunjavanja kadrova sa gotovo nikakavim dijalogom, tako da je priča sasvim razumljiva i bez poznavanja pozadine istih.
    Također, smatram da je vodič sa 'ključnim' promaklim elementima i likovima, kod ovakvih jednodimenzionalnih priča, nepotreban te ostavlja dojam samodopadnosti.

    08.02.2015
    13:06:00 sati
    konj87
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 63%

    4, 4, 10, 9

    Crtez je jednostavno savrsen. Remek dijelo. Samo radi crteza se isplati citati, a iskreno, samo radi crteza sam ga i procitao do kraja. Prica nazalost ni blizu ne prati crtez. Jasna je poruka stripa al objektivno, nema tu nikakve dubine, prica je losa, nabacas sve pruge i zvjezde, ko film placenici, i mislis ds je to dovoljno.  E pa - nije. Jako precjenjen strip.

    29.05.2015
    00:18:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    Veoma ambiciozan strip, sa odlicnim crtezom i dizajnom.  Ideja mi nije losa, ali mi scenario ipak djeluje malo prepricano, kao da ima previse teksta i metafora sa religijom i politikom.  Prva impresija Norman McKaya je meni izgledala kao Ebenezer Scrooge u Dickensovoj "A Christmas Carol", jer i onaj Spectre me podsjeca na ghosts of Christmas past, present and Christmas yet to come.  Ipak, strip je vise lijep za gledat nego sto je zabavan za citat, jer scenario je, kao sto vec rekoh, previse preprican, i stvarno ima previse likova, vecina koji nemaju veze s vezom, nego su tamo samo da bi popunili vinjete.  Superman i Batmanov odnos ovdje je fino uradjen, pogotovo ona zadnja scena u kafani, kad Batman prihvati da bude Godfather dijetu Supermana i Wonderwoman.  Ima lijepih momenata, i neke scene ovdje necu zaboravit, ali sumnjam da cu ovo ikad ponovo htjeti da procitam.

    10.10.2015
    15:51:00 sati
    acestroke
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 76%

    8, 5, 9, 10

    Problem kod ovog stripa je sto je preambiciozan. Od najave pa od samog pocetka se tu sugerise da ce doci do najvece bitke koja je ikada zadesila svet, da je ceo svet u opasnosti i da ce biti tragican kraj, ali nista od toga se nije desilo. Umesto toga dobili smo ok strip sa par zanimljivih ideja i trenutaka koji se na kraju pretvorio u klasicnu americku limunadu sa isforsiranim i neverovatnim happy endom.

     

    Sramota je ovaj strip uopste stavljati u istu recenicu sa Povratkom Mracnog Viteza i Nadziracima, a kamoli porediti ih. Nadziraci i Povratak su dva remek dela u svakom smislu te reci i njihov pocetak stripa nije najavljivao nikakvu legendarnu pricu niti je bio ambiciozan ali je strip uspeo. Dok je Kraljevstvo tvoje sagorelo u zelji da bude ,,veliko", a da ustvari nije pokazalo nista novo ni provokativno. Cini mi se da Waid nije imao petlje da uradi ono sto je trebalo da bi ovaj strip ostao zapamcen. Mogao je da ubije makar Batmana i Wonder Woman, pa cak i Supermena ali je on to sve zrtvovao zarad mlakog i isforsiranog happy enda.

     

    Green Lantern i Flash nisu imali ni jednu repliku. Odnosi medju likovima uopste nisu interesantni. Jedino je Batman dobro odradjen. Vidi se da je prica na silu ugurana u 180 strana.

     

    Rossov crtez je fantastican, ali kao sto je receno u recenziji Ross je žrtvovao dinamičnost zbog stila. Ako uzmemo kadrove iz stripa kao pojedinacne postere ili naslovne strane to sjajno izgleda, ali u stripu gde treba da se vidi dinamika i desavanja to bas i ne ide. Velika je neujednacenost izmedju crteza i scenarija.

    Naslovna strana je svakako najbolji deo stripa. Superman, mracan i ocajan, s pognutim pogledom. Najavljuje spektakl, a ne razocarenje.

    21.11.2015
    14:37:00 sati
    going going
    uredi
  • vešmašina

    Ukupna ocjena 63%

    5, 4, 9, 9

    22.11.2015
    19:36:00 sati
    vešmašina
    uredi
  • brozbiafra

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    05.03.2016
    20:35:00 sati
    brozbiafra
    uredi
  • Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 2, 10

    vjerojatno najprecjenjeniji strip ikada. jedino valja naslovnica (fibrinog izdanja), sve ostalo je krajnje nepotrebni užas, kako scenaristički tako i crtački.

    06.03.2016
    16:16:00 sati
    verab
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 40%

    1, 1, 8, 10

    Nisam niti mogao skoncentrirano pričitati do kraja, više sam prolistao. I to je dokaz da većina američkog stripa i nije za mene. ''Stotine' junaka nabacano samo da bi se pojavili zajedno u stripu. Crtež odličan, kao i dodaci. Wonder woman nacrtana s dobrim oblinama. Sve u svemu, kao što je već spomenuto, jako precijenjen strip.

    06.04.2016
    14:50:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 9, 10

    28.05.2016
    19:44:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Vrhunsko izdanje Fibre. Uz bok svjetskim izdanjima.

    31.07.2016
    13:23:00 sati
    tomodeadpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 770
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 410
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 304
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 805
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 832

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2758
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1845
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1368
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1261
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1189

Aukcije

Forum