Šetač

Dragonero

ALBUM ORKA_SP 15 | 156 str.

Šta reći o mangi koja ima minimalno dijaloga i gotovo nikakvu naraciju? Isto ono što nama Taniguchi želi reći takvom mangom. Puno toga.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*6

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Šetač
    ALBUM ORKA_SP 15

ZANIMLJIVOSTI

  • Šetanje je primijenjena vrsta hodanja koja podrazumijeva kretanje izmjenjivanjem položaja nogu umjerenim tempom, s povremenim zastajanjem. Iako se šetanje prvenstveno koristi svrhom stizanja do nekog mjesta, neki ljudi šetaju iz hobija, ili u rekreativne svrhe
  • Treći Taniguchijev strip objavljen u Kuroachiji (Hrvatskoj), prva dva su dakako Vrh bogova i Daleko susjedstvo
  • Na japanskom, ime ovog stripa se kaže Aruku hito (歩く人). Zanimljivom slučajnošću, postoji film iz 2001. zvan Aruku, hito (sa zarezom), koji nije povezan sa stripom, a priča o usamljenom starcu koji svakodnevno šeta do ribnjaka. Strip je devet godina stariji od filma, pa nije isključena mogućnost da je poslužio kao inspiracija
  • Fanfare/Ponent Mon izdanje je nominirano za najbolje američko izdanje internacionalnog materijala u kategoriji - Japan, na dodjeli Eisner nagrada 2007.

Pročitao sam Šetača. Zatim sam ga pročitao ponovno. I ponovno.
I svaki put otkrijem nešto novo.

Priča je sastavljena od 18 kraćih poglavlja u kojima bezimeni protagonist – uživa u šetnji. O glavnom protagonistu ne znamo skoro ništa, čak ni njegovo ime. Zato iz crteža možemo zaključiti da se upravo doselio u novi kraj, oženjen je, udomio je napuštenog psa. Budući da u jednoj tabli stripa čita knjigu Frank Lloyd Wrighta, možemo pretpostaviti da je arhitekt (isto kao i Hiroshi Nakahara iz Dalekog susjedstva). Isto tako iz crteža možemo puno toga dokučiti o njegovom karakteru.

U suštini je sigurno dobra osoba. Pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna. Istina da su to sitnice poput objašnjavanja pravog smjera starici, skidanje igračke s drveta kako bi se djeca mogla nastaviti igrati, pa čak i udomljavanje napuštenog psa, ali opet, to su sve mala lijepa dobronamjerna djela.

Ovdje ipak nije riječ samo o užurbanom tempu današnjeg života u kojem čovjek nema vremena za ništa drugo nego više – manje samo gledati na sat, umjesto da se katkad osvrne oko sebe.

Ovo je također, i prije svega, priča o nostalgiji za djetinjstvom. Na kraju krajeva, tko bolje od djeteta radoznalo opaža i upija svijet oko sebe.

U jednom trenutku naš šetač poput klinca (zapravo kao da je jedan od te ekipe dječaraca kojima je odlučio izaći u susret) skida cipele kako bi se popeo na drvo, da bi zatim ostao ispružen na grani, uživajući u pogledu s visine. Itekakav je to pogled. Prekrasan. Vrijeme kao da je stalo.

Za vrijeme jedne šetnje pronađe ruž za usne. Gledajući sa smiješkom taj ruž, kao da se prisjeća neke stare ljubavi. Možda svoje prve, školske ljubavi? Nekom drugom prilikom, prolazeći pokraj bazena na otvorenom, šetač zastane, škicne lijevo – desno, pazeći da ga nitko ne gleda, preskoči ogradu i uroni u bazen. Čitatelj kao da može čuti šuštanje lišća, pljuskanje vode i osjetiti smirenost u svemu tome. Da se razumijemo, šetač je tim činom prekršio zakon, ali sve to je bio jedan skroz djetinjasti nestašluk, ništa zlonamjerno.

Naš protagonist naravno nije jedini koji uživa u šetnjama i malim stvarima.

Jeste li se ikada šetali pokraj nekog stranca, ali mrvicu preblizu, tako da se na trenutak učinilo kao da šećete zajedno?

Taniguchijev crtež kao i uvijek, obiluje detaljima. Stotine crijepova, lišća, vlati trave, pa čak i žica telefonskih stupova. Ovdje crtež ne da ima 1000 riječi, nego i 1000 zvukova. Fascinantno je kako Taniguchi svojim crtežom čitatelju ostavlja na maštu neka sam kroji tekst u svojoj glavi. Imam samo jednu zamjerku autoru. Cijeli strip uopće nema naraciju, osim zadnjeg poglavlja naslova ˝10 godina kasnije˝. Smatram da je ovdje, na samom kraju, potpuno skrenuo s puta. Trebao se do kraja držati osmišljenog koncepta. Zaista je ispalo nepotrebno da nam zadnjim poglavljem mora dati do znanja ˝šta je pisac htio reći˝. Samo zbog toga dajem manje ocjene scenariju.

Šta više reći?
Pročitajte Šetača.
Zatim ga pročitajte ponovno.
....I ponovno.

Naprijed

N/A

ALBUM ORKA_SP 18 Hicksville

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • split85

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Uživanje u malim stvarima koje rijetko primječujemo.

    14.01.2014
    11:33:00 sati
    split85
    uredi
  • natural_error

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    14.01.2014
    11:35:00 sati
    natural_error
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Već unaprijed znam da će svaki komentar ovdje biti samo ocjena bez teksta, pa ću ja malo zadaviti. Prvo, malo da nadopunim recenziju (he,he).

     

    Kratki sadržaj (jedini mogući): Tip šeta.

     

    Zanimljivosti:

    EDIT: (OK, tek sad vidim da je paro u recku ukomponirao moje zanimljivosti iz ovog komentara. Dakle, budite svjesni da je zanimljivosti u recki sklepao ghost writer Opti! ^_^) Samo što su moji podaci o vrstama ptica izbrisani iz završnog reza (grr). Ako nekog zanima, evo punih zanimljivosti:

    - Šetanje je primijenjena vrsta hodanja koja podrazumijeva kretanje izmjenjivanjem položaja nogu umjerenim tempom, s povremenim zastajanjem. Iako se šetanje prvenstveno koristi svrhom stizanja do nekog mjesta, neki ljudi šetaju iz hobija, ili u rekreativne svrhe

     

    - Treći Taniguchijev strip objavljen u Kuroachiji (Hrvatskoj), prva dva su dakako Vrh bogova i Daleko susjedstvo

     

    - Na japanskom, ime ovog stripa se kaže Aruku hito (歩く人). Zanimljivom slučajnošću, postoji film iz 2001. zvan Aruku, hito (sa zarezom), koji nije povezan sa stripom, a priča o usamljenom starcu koji svakodnevno šeta do ribnjaka. Strip je devet godina stariji od filma, pa nije isključena mogućnost da je poslužio kao inspiracija

     

    - Fanfare/Ponent Mon izdanje je nominirano za najbolje američko izdanje internacionalnog materijala u kategoriji - Japan, na dodjeli Eisner nagrada 2007.

     

    - Vrsta sjenice s 9. str. zove se japanska sjenica (Parus minor). Sve donedavno, smatrala se podvrstom velike sjenice (Parus major)

     

    - Od ptičjih vrsta, pojavljuju se još i snježna čaplja (Egretta thula) - str. 17, te istočna pjegavokljuna patka (Anas poecilorhyncha zonorhyncha) - str.18. Nažalost, pticu koja se pojavljuje svako malo a sliči lastavici, nisam prepoznao

     

    - Str. 48, šetač čita Veliki atlas školjki svih mora svijeta (Compendium of sea shells) autora R. T. Abbota i S. P. Dancea (tipfelerirano Dence). Na 127.str. čita knjigu Frank Lloyd Wright and the Johnson Wax Buildings autora Jonathana Lipmana

     

    - Nažalost, nisam imao volje tražiti egzaktan naziv vrste školjke koju šetač traži :(

     

     

    A sad malo o stripu. Ovo mi je bez sumnje omiljeni Taniguchijev strip dosad objavljen u Hrvatskoj. Prerazvikani Vrh bogova i njegova nezanimljiva (meni) tematika se može sakrit pred ovim, a vjerojatno i Daleko susjedstvo. Obožavam ovakve stripove bez priče i puno teksta, koji djeluju prilično skromno, a opet su malo dublji nego što se na prvi pogled čini. Prave poruke u biti nema, te se prepušta čitaocu, isto kao što i krajolik kojim se šetač divi također dobija smisao tek kad netko baci vlastitu lampu na njega. Osim toga, strip generalno odiše pozitivnošću i daje lijep osjećaj nakon čitanja. Scene kad šetač traži vrstu školjke po enciklopediji, ili promatra svijet špakanim naočalama su upečatljive upravo zato što podsjećaju na sitne događaje u životu koji sačinjavaju jednu veću nit. Ne vjerujem da je ijedna od radnji koje je šetač počinio presudna za njegov život/karijeru/štagod, ali ipak se zbog toga život čini šarolikijim. Orgazmično-detaljni crtež tome pripomaže.

     

    Samo moram reći, nimalo mi se ne sviđa opis stripa sa zadnje korice ("U današnje vrijeme, tko još zastane da promatra itd. itd.). Glupost. "Šetača" i sličnih ljudi s šviknuto-sanjarskim pogledom na svijet ima danas kao i bilo kad prije, ako ne i puno više. Sve odvratne, krvave radnje koje su se desile u prošlosti ljudskoga roda također su bile vođene ljudima s glavama u oblacima, pa je ponekad možda dobro i stati na zemlju. Valjda.

    14.01.2014
    14:21:00 sati
    Opti
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Vrlo dobar strip s jako malo teksta i dobrom porukom. Mislim da je Taniguchi slobodno mogao nabiti još 500 stranica i nekako povezati sva poglavlja tako da vode nekom "kraju". Ovako strip završava kako i počinje. Nema iznenađenja ni klimaksa, a to me je malo razočaralo.

     

    Na crtež nemam nikakvih primjedbi - izvrstan je. Puno je ljepši nego u Dalekom susjedstvu i Vrhu bogova.

    14.01.2014
    15:09:00 sati
    drogsy
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 9, 7

    Taniguchi je jedan od rijetkih koji moze od nista da napravi nesto. Ovo nista se odnosi na temu stripa, u sustini ovdje nema radnje, pa ipak je strip dobar za razbribrigu i pustanje mozga na pasnjak .

    14.01.2014
    16:18:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • brko17

    Ukupna ocjena 47%

    1, 3, 9, 8

    Japanac koji ništa ne radi vec samo šeta, Djed Mraz, pošteni političar - izbaci izmišljenu osobu :)!

     

     

     

     

    14.01.2014
    18:16:00 sati
    brko17
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Slabije od nekih drugih Tanigučijevih stripova ali opet vrlo dobro.

    14.01.2014
    19:54:00 sati
    wele
    uredi
  • SuperHrvoje

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Krenuh ocijeniti strip i odma zapeh na prvoj stavci, priča. Kako ocijeniti priču ovog stripa. Koja je priča? Čovijek šeta. I nije neka priča, nema zaplet, kulminaciju, rasplet. Dakle priča je loša? Ili nema priče, pa je i ocjena najniža? Ili priča je jednostavna i izvrsno pogođena. Neka bude to. Dalje je bilo lako. Priča je izvrsno ispričana i nacrtana, dakle 2puta po 9, a naslivnica odmah kaže sve o stripu i to je ponovo 9. Zašto ne 10? Jer za najvišu ocjenu treba imat ono nešto ca zaokupi um čitatelja, uvuče ga u svoj svijet i zauvjek dio čitatelja ostane u tom svijetu i taj svijet ostane u čitatelju. Toga ipak ovdje nisam našao
    16.01.2014
    20:19:00 sati
    SuperHrvoje
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 42%

    2, 2, 8, 6

    Što reći...

    02.02.2014
    09:38:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Strip koji fino zaokupi pažnju na cca sat vremena, ali to je to... Sama ideja mi se činila mnogo interesantnijom pre nego što sam pročitao strip. Pardon... Mangu! :))

    07.02.2014
    17:45:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 40%

    2, 4, 6, 4

    Ovo što radi glavni protagonist ove priče bi bilo normalno za dijete od nekih 7 do 10 godina koje je željno istraživanja okoline i svijeta,ali vidjeti u glavnoj ulozi čovjeka u srednjim godinama na momente izgleda čak i perverzno,a glavni protagonist daje dojam čovjeka koji nije "čist" u glavi. Da je bar umjesto psa u priči bilo dijete (sin ili kčer glavnog protagonista)...sve bi imalo malo više smisla.
    13.04.2014
    11:43:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    01.05.2014
    19:18:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je ovo vrlo dobro. Glavni junak šeta, gotovo nikavih dialoga, sve skupa je nabijeno pozitivnom energijom + predivan crtež.

    03.06.2014
    14:22:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    4, 5, 3, 3

    07.07.2014
    21:04:00 sati
    trolodtroje
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 3, 1

    23.07.2014
    09:02:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • gombi

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    04.11.2014
    23:36:00 sati
    gombi
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 75%

    8, 5, 9, 9

    Nakon čitanja sam bio potpuno ravnodušan. Ideja dobra, u izvedbi nešto ne štima. Crtež je ponekad iritantno detaljan.

    25.12.2014
    23:23:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 86%

    10, 10, 7, 5

    Minimalistički, zen-meditativno, čisti šetački haiku! Strip koji odiše jednostavnošću života. Pročitati, i odmah nakon toga krenuti u šetnju... Strip koji nije za zapadnjačka društva, ili balkansku sredinu; teško je razumijeti takav ritam života. Tako da ne mogu suditi po konvencionalnim ovdašnjim kriterijima...

    28.12.2014
    23:44:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    26.01.2015
    22:47:00 sati
    velka031
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    zanimljivo

    crtež fotografski

    29.01.2015
    01:41:00 sati
    vknez
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Praktički sve je već rečeno u vrlo dobroj recenziji. Pogotovo se slažem s recenzentom oko potpuno nepotrebnog zadnjeg poglavlja inače izvrsnog stripa. Činjenica je da nije strip za svakoga. Tko ne razumije čari šetnje, teško će razumijeti čari ovog meditativnog djela. I nažalost neće biti ni svjestan šta propušta...

     

     

    01.04.2015
    21:49:00 sati
    Shaner
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Dodsferd je sramota ovog foruma i porucujem mu da se sakrije pod krevet i ne logira se vise nikad. Kakvi supak.

     

    05.05.2015
    23:01:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Odlicno.  Prica je jednostavna, kao i neciji zivoti: mirna, bez tucnjave, akcije i nepotrebnih argumenata ili konflikta.  Mogu samo zamislit kakav bi film od ovoga materijala Terrence Malick mogao da snimi: covjek bi jednostavno bio super izbor da adaptira ovo.  Voice over bi bi sigurno dodao, ali ipak mislim da bi Taniguchijev ton i temu uspio da uhvati kako treba.  Strip u kojem se jednostavno uziva, i uopste se ne mora razmisljat kad se cita. Jednostavno se prica i crtez dozivljava dok se listovi okrecu.  Ozbiljno, ovo kad sam zavrsio, i sam sam otiso malo da se prosetam u ovom naselju u Kini u kojem trenutno zivim.  Nije bas u tonu Taniguchija, ali je blizu.

    14.05.2015
    04:16:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    19.05.2015
    22:42:00 sati
    Villain
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    Prava maga za opustiti se. Radnja klizi, ništa epski, a opet fino.

    03.12.2016
    00:30:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • co11ector

    Ukupna ocjena 51%

    3, 3, 8, 9

    18.05.2017
    11:36:00 sati
    co11ector
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Pa što ja znam, istina je da ovaj strip kao nekakvo opuštanje dobro dođe, ali sva ta dobrota, razumijevanje i velikodušnost kojom glavni lik odiše, pa i prolaznici koje susreće, sva ta stopostotna pozitiva i optimizam nisu mi uvjerljivi jer iznimno je mali broj takvih divnih ljudi na svijetu, a većina njih baš i ne uspijeva održati takav "zen" život u zrelijoj dobi, posebice usred užurbanosti i komešanja koje gradski život, i život općenito - posao, obveze, obitelj...- neminovno nosi. Bilo kod nas u Hrvatskoj ili u Japanu. Sva ta dobrodušnost i smirenost ljudi koje susrećemo kroz strip, pogotovo u današnjem vremenu, mi ne sjeda. Tako da s te strane je taj pogled na život pomalo naivan - šetati se i viđati same lijepe stvari i činiti dobra djela. Ili ja barem ne vjerujem u njega. Ono poglavlje "Pred svitanje" je već malo krenula u drugom pravcu, ali taj mali otklon je jedva zamjetan kad priču, tj. šetnje, sagledamo u globalu. Završetak "10 godina kasnije" mi isto nije baš sjeo, nekako bespotrebno završno poglavlje...

    I ja obožavam šetati, osobito nakon pisanja i čitanja da malo rasteterim misli, i ni izbliza ono što vidim ne odgovara nužno ljepoti koja se ovdje nalazi na svakom koraku. Ovdje su sve šetnje divne i ispunjujuće, i sva ta krasota, sam taj život-je-lijep-samo-ako-ti-to-želiš stav, mi nije toliko blizak.

    Uglavnom, lijepo zamišljeno i nacrtano, ali naivno ispripovijedano... Bolje bi mi sjela šetnja u kojoj vidimo i onu ne baš divnu stranu života, tj. malo trnja i korova pored svih tih tratinčica i maslačaka. 

    25.05.2017
    19:02:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Kratke i jednsotavne svakodnevne priče.

    22.02.2018
    10:48:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 7, 7

    Meni je ovaj strip jednostavno bzvz. Ovo mi je vise kao art razina. Znas ono kad imas sliku na kojoj je nacrtano nesto konkretno poput ulice, drveca itd i onda imas sliku na kojoj su samo tockice, crtice,nekakvi oblici ciji smisao znao samo autor valjda. E tako se meni cini ovaj strip. Hrpa crteza, bzvz nesto sklepano kao radnja on sece bla bla. Jedino zanimljivo moze biti hc taniguchievim fanovima i hc ljubiteljima slice of life stripova. 

    22.06.2020
    20:55:00 sati
    karuro
    uredi
  • viki_ri

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Haiku poezija kroz strip <3
    01.02.2021
    14:17:00 sati
    viki_ri
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Kratak i jednostavan strip ali sa univerzalnom poukom da je lepota u oku posmatrača, premalo ljudi zastane da uzme predah kako bi bolje sagledali svet oko sebe.

    Dobar je i ovo Điro, ali ovde još nije savladao lekciju da su životna iskustva ukusnija kada se dele s nekim. Ali ispraviće on to u kasnijim delima

    23.03.2021
    22:28:00 sati
    naker
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Šeikova robinja
    Kod: KM ZS 303/307
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 21.6.2021. 0:31:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 722
  • Winnipeg
    Kod: TX LIB 108
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 19.6.2021. 0:23:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 903
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1510
  • Kraljica tame
    Kod: KT VG 84/85
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1038
  • Dreamtravel
    Kod: MM SUPB 4c
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 788

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ku Klux Klan
    Kod: KT LMS 508/509
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2120
  • Krik vile smrti
    Kod: ZG LU 301/302
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2043
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2037
  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2025
  • Četiri saučesnika
    Kod: KM ZS 154
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1642

Aukcije

Forum