Ekstremni športovi

Veliki Blek

ALBUM QB 1 | 80 str.

Dobrodošli na olimpijadu Ekstremnih sportova! Ustanite i smijehom pozdravite ružne kurve, gadne frajere, debele plemenske poglavice, pokvarene lovce, lopove, perverzne mesare, požudne pse i ostale divlje životinje.. Smijehom pozdravite akciju, divlji seks, laži, prijevare, silovanja, prdeže, povraćanja.. Sve to i još puno više nude vam Ekstremni sportovi pod dirigentskom palicom Tomaža Lavriča TBC, ponajboljeg slovenskog strip crtača.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 94%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Ekstremni športi 1
  EKSP MLS 1
 • Ekstremni športi 2
  EKSP MLS 2
 • Ekstremni športovi
  ALBUM QB 1

ZANIMLJIVOSTI

 • Ekstremni sportovi su počeli izlaziti krajem 90-ih godina u slovenskoj reviji Mladina, u formi 1-2 table po broju
 • Nakon Slovenije, Španjolske i Francuske, Hrvatska je 4.zemlja u kojoj su Ekstremni sportovi izašli u formi albuma(premijera na CRŠ-u 2005), dok su ranije objavljivani u strip-časopisu Q.
 • U odnosu na slovensko izdanje(koje nažalost ne posjedujem jer je već odavno rasprodano), u izdanju Q-biblioteke objavljeno je dodatnih 29 tabli, ukupno 79 (78+1 na zadjoj korici) – (hvala Darku Macanu za info). Za usporedbu, španjolsko izdanje ima 58 stranica.

Nikad nisam volio geg-stripove. Dok su neki od mojih najboljih prijatelja oduševljeni npr. Gastonom te iskreno uživaju u čitanju njegovih (ne)zgoda i uvjeravaju me kako je pripovjedanje u pasicama genijalnost, ja na sve to i nakon nekoliko pokušaja čitanja ostajem ravnodušan. Hogar strašni, koji među stripofilima ima kultni status, mi nikad nije bio posebno smiješan. Volim ga pročitati u Stripoteci ali jedna c/b tabla mjesečno je sasvim dovoljna kad je on u pitanju. Ista situacija je i sa Calvin&Hobbes, Garfieldom, Snoopyjem, Titeufom, Malim Spirouom itd., koji uživaju dosta veliku popularnost među stripofilima ali eto, osobno mi geg-stripovi nikad nisu odgovarali i u njima stvarno ne vidim ništa posebno zanimljivog osim možda ponekad simpatičnog crteža..

Međutim,svako pravilo ima svoje iznimke. Naime, postoji jedan geg-strip koji mi se sviđa i kojeg sam otkrio još u vremenima srednje škole. Postoji strip, zbog kojeg sam iz školske knjižnice krao Mladinu, da bi kod kuće u miru čupao van stranice na kojima je taj strip bio objavljivan, a te iste stranice bih ulagao u mapu i nakon toga curama u razredu objašnjavao zbog čega u gegu »Prekomorske misije« djevojka kleči na koljenima, a plemenski vrač diže suknju te što zapravo znači ono »cmak, cmak« ;-). Radi se o stripu koji je obilježio jedan vrlo drag period mog života, strip koji me zna nasmijati do suza – Ekstremni športi/sportovi od Tomaža Lavriča. Kako nisam bio u mogućnosti kupiti slovensko izdanje koje je odavno rasprodato, jako me razveselila vijest da na CRŠ-u 2005 izlaze Ekstremni sportovi u izdanju Q-biblioteke, a imajući u vidu dosta skromnu zastupljenost Tomaža Lavriča na stripovi.com, odlučio sam napisati ovu recenziju.

Što su zapravo Ekstremni sportovi? Najjednostavnije rečeno, radi se o gegovima koji obuhvaćaju jednu ili dvije table, bez ikakvog teksta (osim zvučnih efekata) pa tako predstavljaju raj za izdavača jer ne treba plaćati prevoditelja ;-) . Priče su iz svakodnevnog života pa čitajući pojedine gegove vrlo lako možete identificirati sebe, nekog svog prijatelja ili poznanika, političara, javnu ličnost, estradnu zvijezdu, itd. Ekstremni sportovi nemaju uzalud predznak ekstremni jer opisane situacije su upravo takve te iz tog razloga izazivaju dosta snažan odaziv(čitaj:glasno smijanje odnosno »odvaljivanje«) kod čitanja. Nemojte se čuditi kad ugledate ljubav između mesara i malog praščića, sex utroje između lutajućih pasa, silovanje između različitih životinjskih vrsta, pijanog i prljavog vrapca sa cigaretom koji na silu uzme pripadnicu nježnog pola, odlazak na veliku potrebu uz pomoć neprijateljske strelice, iskorištavanje djece od strane Djeda Božićnjaka,transformaciju iz dječaka u curicu pomoću kuhinjskog noža itd. Saznajte kakav sex možete dobiti za 0,25$, kako se love životinje pomoću kamena i papra te pljuvačke i uriniranja te koliko su tolerantni stražari ispred Buckinghamske palače. Da, priče su stvarno šokantnee, na trenutke čak brutalne i morbidne, ali opet sa druge strane sasvim moguće s obzirom na vrijeme u kome živimo pa ih stoga ne treba posmatrati sa prevelikim čuđenjem ili čak gađenjem. Upravo zbog toga mi se Ekstremni sportovi toliko sviđaju. U njima nema lažiranja, kozmetike, nema uljepšavanja situacija, romantike i naivnosti. Ne, radi se o situacijama koje ne samo da su moguće već se i (nažalost) doista događaju na ovaj ili onaj način pa su mi možda i zato toliko smiješne.

Ekstremni sportovi mogu se posmatrati i kao satirčki strip, tj. kao autorova kritika prema međuljuskim odnosima u današnjem vremenu, normama koje trenutno vladaju u društvu (komercializacija svega i svačega, opsjednutost vitkom linijom, siromaštvo), religijskim zadrugama (razne sekte..), sportu, turizmu itd. Vjerojatno se nekome Lavričevi stavovi neće svidjeti ili će ga oni čak uvrijediti, ali o nekakvom nacionalizmu i diskriminaciji mislim da nema govora.

Hrvatsko izdanje Ekstremnih sportova obuhvaća 60-ak pričica. Svaka od njih je zanimljiva i smiješna na svoj način, a posebno bih izdvojio one koje sam dosad pročitao najmanje 50-ak puta i kraj kojih se uvijek iznova nasmijem do suza : Lovci na tartufe, Prirodni odabir Pantomima, Lov na losa, Prekomorske misije(legendarni), Zid uzdaha (možda i najbolji), Ljubomora (vidi tablu dolje).

Kao posebnost odnosno karakteristiku Ekstremnih sportova svakako vrijedi izdvojiti ekstremno duge njuške kod svih likova , te mali psići(najvjerojatnije mješanci) koje nalazimo u bezbroj različitih situacija (od pomaganja u lovu na losa i traženju tartufa, preko borilačkih sportova, sudjelovanja u legendi o Williamu Thelu, pa sve do ljubavnih jada i seksualnih perverzija) i koji su sigurno zaštitni znak ovog stripa i prouzrokuju najviše smijeha.

Jedna od tabli Ekstremnih sportova (preuzeto sa službene stranice časopisa Mladina)

Lavrič je svojim raznovrsnim crtačkim tehnikama opravdano zaslužio nadimak »Veliki kameleon«. Već u Ratmanu(1997,izvrstan album) je pokazao da ne samo što ima veliki talent prilagođavanja različitim stilovima crtanja, nego i da iskreno voli čitati strip pa ne treba čuditi što se iza tako različitih stripova kao što su Diareja, Ekstremni sportovi, Rdeči Alarm i npr. Evropa krije isti autor, i baš ta raznovrsnost čini Lavriča trenutno najboljim slovenskim strip-crtačem.U Sloveniji je najpoznatiji po Diareji i ilustracijama za Mladinu(slobodno se može reći da je Lavrič njen zaštitni znak), dok je u inozemstvu na najbolje kritike naišao njegov album Bosanske basni, za kojeg je primio nekoliko inozemnih nagrada. Međutim, o Lavričevom liku i djelu (možda) nekom drugom prilikom...

Kao što je razvidno iz gornje slike, Ekstremni sportovi su karikaturni strip. Stil je vrlo sličan Lavričevim ilustracijama u Mladini, tj. u rubrikama kao što su »Izjave tedna« koje su dobro poznate čitateljima tog lista. Crtež je izrazito jednostavan ali istovremeno vrlo izražajan , uz bezbroj sitnih detalja te uz dodatak zvučnih efekata i životinjskih krikova (cmak, kme, šljap, blurp, hik) koji odlučujuće pridonose stvaranju humorističkog učinka. Lavrič je majstor u dočaravanju dinamičnosti radnje, pa tako kad strastveni pušač zakašlja ili klošar povrati, čitatelj ima osjećaj kao da je na pola metra od događanja i da čak može osjetiti smrad. Kao što sam već napomenuo, teksta uopće nema, ali to nimalo ne smeta jer Lavričev story-telling je na visini. Jednostavno, kad pogledate crtež, radnja je sasvim jasna pa tekst ustvari nije ni potreban. Može se reći da su Ekstremni sportovi univerzalno djelo koje je razumljivo svakom čovjeku na Zemlji (pod uslovom da dobro vidi;-)). Još jedna od Lavričevih vrlina, zbog koje mislim da ovaj strip ipak zaslužuje pozornost.

Njuška i psić – zaštitni znak Ekstremnih sportova

Sramežljiv i povučen, ali itekako zna crtati - TBC

Na kraju, moram reći kako su moje ocjene za ovaj album iznimno subjektivne. Tomaž Lavrič je slovenski autor, a ono što je nekome vrlo smiješno i duhovito, na drugog može imati potpuno obrnuti efekt i prouzrokovati npr. gađenje. Međutim , ako se opustite i zaboravite na svakodnevne brige i frustracije, u Ekstremnim sportovima svatko može naći nešto za sebe i dobro se zabaviti. Ako ste nervozni, ljuti na šefa/suradnike/ženu/neuspjeh voljenog kluba/nedolazak novog Zagora na kioske ili jednostavno nemate svoj dan, budite sigurni da će vam nakon čitanja Ekstremnih sportova ipak biti lakše jer kao što i stara slovenska poslovica kaže – smijeh je pola zdravlja!.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Genijalno ostvarenje!Album koji se može čitati milijun puta.Smijeh je sve žešći iz table u tablu.Fenomenalna stvar!
  06.06.2006
  12:46:00 sati
  kico
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Za razliku od Ace, ja sam oduvek voelo geg stripove. Ipak, sto zbog ratnih desavanja, sto zbog moje nezainteresovanosti za nesto sto se svojevremeno zvalo "domaci autori", Tomaz Lavric je za mene ostao potpuna nepoznanica sve donedavno. Sa njegovim imenom prvi put sam se susreo ovde na forumu, a sa delom, zahvaljujuci mom imenjaku, u Q-u. Posle prve procitane table Sportova, otkinuo sam na iste. Rdeci alarm je samo potvrdio da je Lavric genije, te kada su i Sportovi izasli u formi albuma, nije bilo spora da li da ih nabavljam ili ne. Najomiljenije price su mi Lovci na tartufe, Dresura cistoce, Obrezivanje, Melodrama u mesari, Putujuci Zoo, Borbe pasa, Polarna zima, Ljubomora i naravno kao najbolji Zid uzdaha. S ponosom mogu da kazem da je Lavric doziveo i medjunarodni uspeh, jer sam jedan primerak Sprotova poklonio mojoj dragoj kambodzanskoj prijateljici, uz posvetu "To smo mi, Balkanci!":) Otkinula je na Sportove! Lavricu, hvala!!!
  06.06.2006
  16:17:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Markos

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Lavrič je genijalan autor koji s lakoćom mijenja stilove i žanrove. Ekstremni športovi su dokaz koliko to kvalitetno radi, sjajna kolekcija gegova koja ce vas natjerati da odete u wc na pola knjige da se za svaki slučaj popišate. Bolje u wc školjku nego u gaće:)
  06.06.2006
  16:35:00 sati
  Markos
  uredi
 • Curunir

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolje od najboljeg. I razlog zasto ne kupih one Meditacije na MaFestu. Ocekivao sam, nesretnik, jos Lavrica....:)
  06.06.2006
  18:38:00 sati
  Curunir
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uvik san volija geg stripove, posebno one di neman ništa čitat nego kroz slike pratit radnju koja te doista nasmije do suza. I pohvale Aci po ko zna koji put već. ;)
  06.06.2006
  23:10:00 sati
  vice
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10


  Prvi put sam ga sreo u Q-u,a kad je album izašao odmah sam ga nabavio. Doista genijalan i fenomenalno duhovit strip.
  07.06.2006
  09:51:00 sati
  Pavel
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Genijalno.
  09.06.2006
  14:02:00 sati
  Vorador
  uredi
 • Renky

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Budući da obično brbljam previše, ovaj put ću pokušati biti kratak ;o) GENIJALNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Lavriča za predsjednika ;o) Mislim da neću pretjerati ako kažem da su ''Idees Noires'' dobile dostojnog nasljednika. Uragan genijalnih gegova jednostavno ne dozvoljava da promislite da tu ima i ''pomalo'' gadljivih stvari ali ovo su ipak ''ekstremi''. Mislim da je i genijalnost autora i u tome da nam takve stvari servira na dopadljiv način. Preporuka, od srca.

  P.S.
  Hvala Aco na podsjećanju, hvala Toto… mislim da je došlo vrijeme da ponovo obnovim moje poznavanje Slovenskog jezika ''čitanjem'' po n-ti put ovog albuma.
  11.06.2006
  00:18:00 sati
  Renky
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  osim gaše gastona nikad nisam posebno volio geg stripove, ali ovi ekstremi su zaista posebni, poneke table, npr ona kad psa uče higijeni, su me nasmijale do suza, a neke su toliko ogavne da se zapitaš, pa odakle mu to palo na pamet
  23.07.2006
  23:30:00 sati
  ken2
  uredi
 • VALTER

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Predivno i bolesno. Gegovi su na tragu Franquinovih Idees noires, a crtež, iako jednostavan, nastojanjem da dočara i sam vonj tjelesnih izlučevina, podsjeća na Matakovića. Ali Lavrič je barem koplje iznad obojice. Moji favoriti: Mount Everest, Zlatna groznica, Banka sjemena, Kamikaza, Zid uzdaha, Čarolija ognja, Ljubomora, Božićnjakovi mali pomoćnici.
  15.09.2006
  12:17:00 sati
  VALTER
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Hrpa genijalnih (i odvratnih) kratkih gegova. Tomaž Lavric je ocigledno veoma nadaren za glupost (ali u pozitivnom smislu). Obavezno nabaviti i procitati!
  21.06.2008
  15:01:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 90%

  10, 10, 9, 3

  Brutalan humor! Šteta samo za naslovnicu-nekako mi nije legla...
  Nadam se da biti još...
  03.04.2009
  13:37:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 9, 1

  Ima nekoliko jako dobrih fora, ali nisu mi sve bile toliko smiješne pa zato nešto manja ocjena. :)
  15.12.2009
  13:50:00 sati
  mpavin
  uredi
 • corto33

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  02.10.2012
  17:32:00 sati
  corto33
  uredi
 • Poli

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

   

  Pa, klasika! :D

   

   

  31.12.2012
  01:08:00 sati
  Poli
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Čitao sam ovo 2 dana, iz više navrata, tako je učinak bolji nego kada se svih 80 strana sliste odmah. Ovo je suviše jako, mora u manjim dozama.
  Od onoga što sam čitao, podseća me na stripove Roberta Kramba, mestimično sličan humor kao u Mačku Fricu, a ima i puno životinja takođe. I dok mi je Fric tu i tamo prešao granicu dobrog ukusa i otišao u neke jako degutantne vode, Ekstremni sportovi su uprkos odvratnostima uspeli da sačuvaju pozitivan duh i vedrinu. Možda stoga što je reč o univerzalnijim pričama, što nema teksta, što su jako kratke priče u pitanju, što za razliku od Kramba Lavrič ne iznosi LIČNE pičkopaćeničke fantazije već je reč o univerzalnijim temama i forama, koje ugl. deluju dosta originalno i kako kaže recenzent razumljivo svakom čoveku (potkradu se neke viđene fore)...
  Pričice su jako dobro vođene, uz širok raspon tema (ljubav, seks, poroci, nasilje, međuljudski odnosi...), lokacija (severni pol, pustinja, džungla, grad...) i likova (ljudi, domaće i divlje životinje...).
  Tu su i genijalne onomatopeje, od kojih se izdvajaju prd i čmak.

  Ima puno jakih priča, ovo su mi neki od favorita:
   
  - Lovci na tartufe
  - Mount Everest
  - Zlatna groznica
  - Prirodni odabiri
  - Pantomima
  - Prekomorske misije
  - Melodrama u mesnici
  - Putujući zoo
  - Ljubav za novac
  - Zid uzdaha
  - Izlet na more
  - Nesreća na radu
  - Izdajički tragovi
  - Sibirska zima
  - Proricanje
  - Djelotvorna zaštita
  - William Tell
  - Ideal ljepote
  - Božićnjakovi mali pomoćnici
  - priča bez naslova sa zadnje korice


  Najslabije pričice:

  - Prirodni odabir II
  - Duhovni učitelj
  - Greenpeace
  - Kamikaza
  - Bandži
  - Okrutna savana
  - Opsada


  Crtež odličan za ovakav tip stripa, likovi sa širokim rasponom emocija.
  Naslovna dobra kao ideja, ali isuviše konfuzna.

  21.12.2018
  15:22:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 58%

  6, 6, 7, 1

  Iskreno, meni ovo bas i nije bilo smijesno, sta ja znam. Od tih geg stripova, volim Garfielda procitati. Imam par brojeva doma i bas je zgodna razbibriga. Ovdje mi je recimo i falilo teksta, malo monotono postaje kad toliko dugo citas strip bez ijedne rijeci osim tih zvukova. Najbolja mi je bila "Pantomima", ta me zapravo jedina bas i nasmijala. Nista, vracam se ja Garfieldu. ;) Crtez okay za takav strip, ali naslovnica je bas bezveze.

  18.01.2024
  19:45:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Sjene nad „Golden Baby“
    Kod: ZG LU 318/320
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1941
   • Rat za vodu
    Kod: NN LIB 71a
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 30.1.2024. 11:44:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1788
   • Hitroruki
    Kod: TX ZS 688/690
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1673
   • Kalahari
    Kod: MN LIB 78
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1635
   • Crvene strelice
    Kod: KM LU 6b
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 8.2.2024. 21:15:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1599

   Aukcije

   Forum