Ubojice!

Tex Willer

SA TX GIG4 | 224 str.

Regulatori – savršeno organizirana banda ubojica terorizira male rančere diljem SAD-a, nemilosrdno ubijajući za onoga tko plati dolar više. Bogati postaju bogatiji, a oni koji ne žele prodati svoja imanja bivaju brutalno ubijeni. No sjeme zla za bandu ubojica odavno je posijano i bez Texa i družine…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

  • N/A

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 10

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ubojice
    TX SA 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli assassini
    TX GI 12

ZANIMLJIVOSTI

  • epizoda je u Italiji izašla 1998. godine
  • sličnu priču o sjajno organiziranoj bandi ubojica Mauro Boselli ispričao je u ponajboljoj Texovoj epizodi svih vremena, SD TX #38/40 " Carsonovoj prošlosti" SD 38/40
  • neću puno o Regulatorima budući je sve iscrpno objašnjeno u uvodu ovog giganta (savjetujem da ne preskočite uvod!); samo ću napomenuti da su zaista postojali, ali je bilo više skupina, a najpoznatija je bila “Wyoming Regulators”, osim njih postojali su “Moderators” (Sabine River), “Modocs” (New Mexico) i brojni drugi; poznati ratovi u okrugu Lincoln, Johnson i slično plod su upravo takvih revolveraških bandi, a neki su se njihovi pripadnici i proslavili, kao na primjer Billy the Kid ili Tom Horn
  • Winona je stvarno mjestašce u Arizoni; inače u SAD-u ima nekoliko Winona, a najpoznatija je ona u Minnesotti (sveučilište)
  • Gila Mountains stvarna je geografska lokacija, brdoviti lanac koji se prostire uz rijeku Gila, otprilike na granici New Mexica i Arizone
  • Tom Devlin, šef policije u San Franciscu, prvi se put pojavljuje još u epizodi “Šakali Shanghai Kellyja” ZS 626/627 (inače talijanski original je izašao davne 1967. godine), crtački ga je prvi predočio Aurelio Galleppini, a pojavljuje se u mnogim epizodama, napamet pada recimo saga s Učiteljem/Maestrom ZS TX #957/958 "Genije zla", ili nešto što je svježije, na primjer SA TX G2 "Dolina terora"
  • Davy Jones’ Locker naziv jedne od lučkih krčmi u Friscu zapravo u engleskom jeziku označava sinonim za morsko dno, “posljednje počivalište” u mornarskom žargonu, a samo ime Davy Jones (najvjerojatnije još od gusara) označava svojevrsnog morskog vraga
  • Shotgun Mojo – iako je iz Texovih reakcija razvidno da se već sretao s ovim likom, uza sav trud nisam uspio utvrditi u kojoj bi to epizodi bilo, a ni pretraga interneta nije dala bolje rezultate (ako netko zna neka slobodno javi)
  • u jednom razgovoru Carson spominje doba Gilasa, pritom aludirajući na Texovo lažno ime pri uvlačenju u razbojničku jazbinu kojom je gospodario Johnny Lingo; sve to u odličnoj epizodi “Pakao u Robber Cityju” ZS 730/731, LMS 41 (samo što je tu Vargas??)

Vulture City, Arizona, gradić maštovitoga imena poprište je prvoga udara Mitchella Andersona na zloglasne Regulatore. Istovremeno na malom ranču u New Mexicu isti je, savršeno podmazan, zločinački mehanizam na djelu. Na svoju su se nesreću na istome ranču našli Kit Willer i Tiger Jack. Jedva izvukavši živu glavu dvojica se prijatelja, teško ozljeđeni, nekako uspijevaju dokopati zabačenog samostana, gdje ih nalaze Texi i Carson. Unatoč šturim informacijama o ubojicama rendžeri započinju svoju osvetničku misiju.

A sa svojom misijom nastavlja i drugi osvetnik, Mitch Anderson. No tko je taj momak, i koji su mu motivi?! Došavši u Rattlesnakes, napušteni arizonski gradić, Mitch se zahvaljujući svome revolveraškom umijeću ubacuje u redove Regulatora. Progonjen noćnim morama iz djetinjnstva mladić čvrsto odlučuje stati na kraj toj opasnoj bandi.

Trag Regulatora Texa i Carsona navodi u Winonu, a tamo je već sve na nogama. Mitch i vođa pobunjenih rudara Randall zadaju prvi težak udarac, eliminiravši Mickeya Cohena jednog od najbržih revolveraša u bandi skupa s podružnicom koja odgovara za cijeli Colorado. Bez ikakvih konkretnih tragova rendžeri mogu učiniti samo jedno – slijediti krvavi trag Mitcha Andersona. A on vodi u San Francisco. Pogađate, dolazimo do zanimljivog dijela scenarija u kojem Tex nailazi na dobro nam poznatog Toma Devlina, šefa policije u Friscu (nemojte ga zamijeniti s Nat MacKennetom, on je u New Orleansu), i ostalu ekipu: Leftyja, Angela i Binga. Dakle potpuna promjena ritma i ugođaja; u odnosu na dosadašnju priču u centar pozornosti ulaze mračne pušionice opijuma u luci San Francisca. A Mitch se već kamuflirao, i u jednoj od njih budno pazi na Larryja Dudea, jednog od glavnih oslonaca zločinačkog mehanizma.

Ipak, ni tajanstveni vođa te organizacije ne spava; u akciju šalje svog najboljeg agenta, takozvanu Udovicu, koja ima ponešto drugačije oružje od revolvera. Uskoro Mitch naivno pada u njenu mračnu posesivnu mrežu, a Regulatori idu toliko daleko da organiziraju atentat na Toma Devlina, i to gatlingom, te je naizgled sve izgubljeno. No, iako ranjen, Devlin preživljava napad, a Angelo i Bing oslobađaju Mitcha iz smrtnog zagrljaja, dok veliki boss sprema posljednji udarac, i podiže na noge pravu malu vojsku revolveraša. Slijedi obračun u luci kakav se rijetko viđa. Ali zaista, ne sjećam se kada sam posljednji put čitao Texa s toliko “rešetanja”. Na kraju vatrene kulminacije rendžer uspijeva uhvatiti Larryja Dudea, te ga malo ispitati na svoj način. Saznaje da se najsnažnije uporište Regulatora nalazi na jednom od bezbrojnih otočića uz Californijsku obalu.

Konačno, ne baš potpuno svojevoljno, i Mitchell Anderson iznosi svoju priču; on je sin Clivea Andersona, rančera mračne prošlosti, koji je također bio pripadao Regulatorima, a desetogodišnji Mitch vidio je kako mu ubijaju oca, i otada živi sanjajući osvetu. Cohen i Dude su već pali, ostaje još najhladnokrvniji revolveraš Bud Miller i tajanstvena Udovica, najjače oružje velikog šefa. Rendžerima i Mitchu pridružuje se i Tony, jedan od Devlinovih najpouzdanijih ljudi i sjajan moreplovac. Time je sve spremno za veliki otočni okršaj.

Mauro Boselli je scenarist koji je brojnim pričama dao naslutiti o kakvom se majstoru radi. Ništa ispod prosjeka nije ni ovdje, dapače! Odličan western zaplet uvodi nas u krvavu sagu o profesionalnoj bandi ubojica - Regulatorima! Boselli nastavlja nesvakidašnje; Kit Willer i Tiger Jack bivaju “sređeni” i na jedvite jade preživljavaju susret s razbojnicima. Ali doslovno. I eto, na najjednostavniji mogući način, motiva za osvetu, no Tex je neobično hladan, kao pravi revolveraš koji uporno, poput psa tragača, slijedi plijen, a dojma sam da ga takvim najviše čini Fontov “coolerski” crtež.

Jedan lik zavrjeđuje posebnu pozornost, te iskače iz uobičajenih gabarita - Mitch Anderson. Mladić koji je dobar dio priče oteo glavnom junaku osnovni je pokretač radnje. Texov motiv osvete ne može se usporediti s njegovim, koji nosi duboke tragove još iz djetinjstva. Ipak, Mitch nije nepogrešiv, ne odolijeva ženskim čarima, bezglavo upada u gužve i razmirice (iako nije buntovnik bez razloga) i slične probleme. Gotovo da ga možete zamisliti kao Texa u mlađim danima. Zlobnici bi mogli reći kao Bonellijev Tex u odnosu na Nizzijevog, al’ ajde. Momka karizma izvlači iz nevolja, pa ipak ta slijepa želja za osvetom, Mitchev jedini imperativ, na kraju se slama i on ne zadaje posljednji udarac ubojici svoga oca. E baš tu, u toj kompleksnosti karaktera, višeslojnim osobnostima, leži Bosellijeva snaga, kako je dokazao i u već spomenutoj TX SD #38/40 "Carsonovoj prošlosti". Zahvaljujući tome priča dobija nove dimenzije, a ne gubi se previše u detektivskim zavrzlamama, što je i, ruku na srce, nekako prirodnije westernu kao žanru.

Ni ostali likovi iz palete nisu ništa manje kompleksni: Udovica koja ipak osjeća nešto za čovjeka kojega je izdala, pa okorjeli ubojice, ali i potpuno dosljedni profesionalci, Mickey Cohen i Bud Miller. Naročito Miller koji se vraća i kad je sve izgubljeno da bi dovršio posao, iako zna da bi mu to mogao biti kraj. Dobro, tu se Boselli malo kompromitirao činjenicom da još na početku profesionalci nisu provjerili je li Kit Willer mrtav, a i ostavivši Tigera u samo naizgled bezizlaznom položaju.

U sporedne likove neću ulaziti, ali znajte da epizoda obiluje i živopisnim indijanskim šamanima, luckastim doktorima, simpatičnim fratrima i čime sve ne. Priča za sebe su Tom Devlin i cijela ekipa u San Franciscu (Lefty, Angelo i ostali) koji se pojavljuju i u brojnim drugim epizodama. Šteta je samo što Devlin ni ovdje, kao ni inače, ne odigrava neku značajniju ulogu, već je poslije napada gatlingom uglavnom nijemi (ranjeni) promatrač, ali je zato u posljednju akciju ubačen mladi Tony.

Slika 1: Udovica u akciji (hmm, nije ni tako teško pasti pod njene čari ;))

Što reći o Alfonsu Fontu? Moram priznati da se nisam baš previše susretao s njegovim crtežom prije ove epizode. Zaključak: uopće ne bi bilo loše kad bi se čovjek pridružio stalnom Texovom staffu, a čini se da i u SBE razmišljaju slično, budući je Font nacrtao još i maxi izdanje, pa i ponešto u regularnoj seriji. Inače, ovaj Španjolac iz Barcelone sam piše scenarije. Da se to zaključiti i po Texu, kome je udahnuo pomalo drugačiji, hladniji karakter, što se dobro slaže s osobinama priče. Zaista ne znam da li se “svađao” s Bosellijem, ali rezultat je više nego dobar.

Font je inače zaista svestran crtač; okušao se u pričama od Čilea u doba konkvistadora do Francuske 2032. godine, kako je jasno istaknuto u opširnom predgovoru ovome izdanju. U svijetu stripa najpoznatiji je po serijalima “Klark i Kjubrik”, zatim “Zarobljenik zvijezda”, pa “Jan Polinezija” i “Jon Rohner” (inspirirani njegovim omiljenim piscem Robertom L. Stevensonom), ali i “Historias Negras”. Osobno nemam baš nikakvu zamjerku glede crteža, i čini mi se kako Texu kao liku baš dobro pristaje ova zlatna sredina između Ortiza, čiji je crtež izrazito “prljav”, i na primjer Civitellija koji do savršenstva dovodi i jasno ističe svaku pojedinu liniju. Bez sumnje zanimljiva Fontova avantura, i prava bi šteta bilo ostati uskraćen za istu.

Možda je jedina boljka epizodi (ako se može tako kazati) naslovnica. U stvari ne bih rekao da je loša, ali moram priznati da sam u gigantima vidio i daleko bolje. Tex mi ne liči baš na sebe, djeluje nekako zdepast, no možda je to samo moj dojam. Ili sam jednostavno zaražen naslovnicama Claudia Ville, što i nije nemoguće. Hmm, jesam li uopće napisao koju recenziju bez da spomenem Villu, pa i kad nema baš ništa s epizodom?! Zaista se ne bih mogao zakleti. Tko zna, možda za 10 godina budem tvrdio da je ova naslovnica sjajna; vrijeme će pokazati.

Vratimo se u sadašnjost; konačna presuda kaže da je epizoda itekako preporučljiva svima ljubiteljima westerna, pa i onima kojima Tex baš i nije sinonim za sjajan western. Tex je ovdje hladniji nego inače, više djeluje, manje razmišlja, i inače mnogo je pucnjave, a još više akcije. Jednostavno rečeno nećete imati puno vremena da se uspavate. Ovo je jedno od izdanja koje definitivno zaslužuje gigant format i tvrdo ukoričenje, te uz "Dolina terora" SA 2 i “Posljednju granicu” SA 3 zasigurno sačinjava trio najboljih Texovih giganata izdanih na ovim prostorima dosad.

Naprijed

TX SA 3 Posljednja granica

TX SA 9 Krv na Koloradu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Prodigy

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Ako postoji izdanje koje trcim kupiti cim se pojavi na trzistu(dok je jos vruce) onda su to Texovi giganti.Jednostavno obozavam vidjeti kako se drugi crtaci snalaze crtajuci starog cinika i njegove kompanjone.Kod Fonta nisam ni u jednom trenutku imao osjecaj da nije crtac iz standardnog Texovog staff-a.(kao kod Cuberta ili Magnusa).Besprijekorno.Sto se scenarija tice,ovoga puta Boselli je nadmasio samog sebe,po mom skromnom sudu - najbolja prica u gigantima koju smo imali priliku procitat na hrvatskom.I izvrsna recenzija!Jedini prigovor za naslovnicu koja je uzasno blijeda(ja volim sarene boje ;-),ali sve ono sto vac ceka medju koricama(ukljucujuci i izvrstan predgovor) prava je uzivancija.Ostaje nam samo nada da nas za predstojeci MaFest ocekuje bar jedan novi Texov gigant. 
    17.04.2007
    19:26:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • sonor

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    definitivno jedna od najboljih texovih štorija uopće!
    17.04.2007
    23:14:00 sati
    sonor
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Boseli i Font, sta reci, dva majstora ne mogu dati nesto lose. Nije fizički moguce.
    17.04.2007
    23:27:00 sati
    karven
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Najbolji gigant Texa....dosad!
    17.04.2007
    23:34:00 sati
    kico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 7, 6

    Priča je dobra, drži te do kraja, puno likova, dobro posloženo, boseli je majstor, s druge strane, font me nemalo razočarao, vjerojatno jer sam naučen na zarobljenike zvijezda i robinzone zemlje. Iako mi je jasno da je letratonove lijepio kao svojevrsni omaž starim vesternima, bar se nadam da je tako, a ne da ih je stavljao u nedostaku vremena, ipak je meni to ružno i 'bode oči', a ni ova ženska mi nije lijepa, za razliku od žena u njegovim ostalim stripovima, tako da crtežu ide samo sedmica, iako zaslužuje  više, ali sam dojma da se mogao i više potruditi, a možda su to samo (pre)velika očekivanja
    17.04.2007
    23:45:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Stvarno šteta što Boselli ne radi više na Texu, ova priča je fenomenalna. Crtež također za pohvalu.
    18.04.2007
    11:54:00 sati
    76
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    Izvrsna priča, odličan crtež... Ovaj mi je Texone najbolji od pet do sada izdanih, ipak mrvicu bolji od "Posljednje granice"...
    18.04.2007
    12:55:00 sati
    Thommo
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve za 10!
    19.04.2007
    21:44:00 sati
    jasa
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Čitajući ovaj gigant uvjerio sam se već po ko zna koji put da je Boselli car nad carevima!! Uveo je opet puno vrlo zanimljih likova, fantastičnu priču itd,itd... strip osuđen na uspjeh! Ni Font uopće nije loš! Jedina zamjerka na priču mi ide scena kad je tex sa zapaljenom strelicom pogodio točno (sa poprilične udaljenosti) u dinamit. Tu je Boselli malo pretjerao. Sve ostalo funkcionira savršeno!
    23.04.2007
    20:43:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Nakon pročitanog stripa prva mi je pomisao bila zbog čega Boselli nema isti tretman kao Nizzi. Ne samo da je ovaj Texone bolji od većine NIzzijevih, već ga i u regularnoj seriji Mauro šiša za dvije dužine. U ovom gigantu može se naći se ono što krasi Texa. Dobra pucnjava, duhoviti komentari te sjajan crtež. Počevši od eksplozivnog uvoda u kojem skoro stradavaju Kit i TIger pa do konačnog obračuna sa Budom. Kad smo već kod toga,Boselli često koristi taj motiv naknadnog obračuna sa glavnim negativcem, nakon što se završi glavni događaj. Font jest majstor, ali čini mi se kako se ,baš kao i Bernet, nije najbolje snašao na 200+ stranica. Neke table mi djeluju kao da ih je radio nabrzaka. Ako se usporedi njegov crtež u npr. "Zarobljenik zvijezda" sa ovim u Texu, imam dojam kako je u prvospomenutom daleko bolji i raskošniji. Ipak, i kao takav je veliko osvježenje u već inače sjajnom Tex-staffu. Uz Texone od Parlova, ovaj mi je dosad najdraži.
    13.05.2007
    19:13:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    19.11.2007
    09:01:00 sati
    miroslav001
    uredi
  • zacko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek-djelo.Boselli-Font je izvrsna kombinacija.Jedva čekam maxi 2001.
    08.01.2008
    23:02:00 sati
    zacko
    uredi
  • MaTex

    Ukupna ocjena 85%

    10, 9, 7, 7

    Moram početi od Bosellija.Njegov Tex mi je najdraži,iako se njegove priče objavljene na ovim prostorimamogu izbrojati na prste lijeve ruke.A i tih nekoliko bilo je dovoljno da me kupi i da mi Tex postane ljubimac.Nakon Carsonove prošlosti i Čitači tragova,i ovdje nam Boselli servira napetu priču koja se čita u dahu.Crtež je slabija točka stripa(meni),kao da se Font nije previše trudio,pogotovo pri kraju.No,to sigurno ne može uskratiti zadovoljstvo čitanja ovog Texonea. 
    01.02.2008
    02:52:00 sati
    MaTex
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    9, 6, 9, 8

    Odlicno zamisljena prica. No nekoliko katastrofalnih rupa od kojih je najveca da Kit s dva metaka, samo odlezi par tjedana i sve ok! Dobije metak u leda i nista. I Tiger se naravno bez problema spasio,           Za crtez 9ka, a ne 10 jer mi je Carson malo 'cudan'.
    28.05.2008
    13:19:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • ismolc34

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    odlično štivo,super zabava,pošto osobno upoznah Fonta (mafest)reko ajmo i ovo pročitati...inače tko zna kad bih ovaj texone došao na red ...sad valja krenuti i sa Goranovim uratkom.
    28.05.2008
    14:24:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 7, 5

    Dobar gigant, dobra Bosellijeva western priča. Mada to stvarno nije ništa vanserijski, kako bi sugerirali komentari prethodnika. I mene je (kao i @kena2) Font malo razočarao. Čovjek stvarno nije imao nekih većih gafova (ako pređete preko činjenice da Tex i Carson KONSTANTNO nose šešire), ali i ja imam osjećaj da ovo nije bio njegov maksimum. U svakom slučaju, crtež je daleko bolji od naslovnice, koja je sramotna. Ukupno gledajući - dobar gigant.
    02.10.2008
    11:48:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Vrlo dobar strip. Zaplet ok. Font na visini zadatka. Jedino je pretjerano naivna situacija u kojoj Kit dobije dva metka posred leđa i bez problema preživi. I još uspije pogoditi omču za koju je Tiger vezan. Ali ajde, neka:))
    07.12.2008
    18:16:00 sati
    mladjo
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stvarno izvrsan Bosellijev rad i izvrstan Fontov crtež. Mitch je ko neki avanger i kak ubije ona tri lika na početku. Zanimljivo banda, ti regulatori!
    19.12.2008
    21:41:00 sati
    cibalia
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Od svih trinaest dosad objavljenih gigaata, još uvijek mi je najbolji. Pogotovo od kada mi je Font u Makarskoj nacrtao Texa odmah na drugoj stranici! :-)
    03.02.2009
    00:55:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Jako dobra epizoda, Boselli je očito majstor kad se radi o Texu.  Svakako spada u jedne od boljih scenarista Texa. I Fontov crtež isto jako dobar, ali malčice nedorađen.
    19.02.2009
    22:01:00 sati
    Panon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7


    I opet nešto s čim smo se susreli mnogo puta, a to je zločinačka organizacija. Samo srića što Boselli od toga zna napraviti spektakl i ubaciti pregršt zanimljivih likova (npr. Mitch). Jedina slaba točka je preživljavanje Kita i Tigera od pokolja, ali na to san se navika tamo još od 1952., kako bi reka Bloch. Crtež je moga biti bolji, ovako samo osmica. Naslovnica je isto slaba. I odlična recenzija targona, tko zna di je on nestao... :(
    01.04.2009
    11:05:00 sati
    mpavin
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Luda scena na početku, malo je nedostajalo da Tiger Jack i Kit ostave kosti na onom ranču.

    Teško mi je povjerovati da bi seoski doktor uspio nekome spasiti život, izvodeći kompliciranu operaciju na kralježnici. To je onako malo nategnuto, ali ajde može proći. Boselli je trebao, umjesto blizu kralježnice, metak smjestiti u neko malo manje opasno područje.

     

    U trenutku kada Kit i Teks kreću na put da kazne ubojice, padre im kaže: ...ali ... ako smijem ... jahati na stazu osvete nije po zakonu našega Gospoda!

    Teks na to odgovara: ...Griješite padre! Ne tražim osvetu nego pravdu...Gospod je vjerovatno namijenio te ljude paklu!...

    Bez da krećemo u teološke tankoćudnosti, ovu bi izjavu ipak trebalo malo preispitati.

    Teks, ako već ne osuđuje, onda dobrano anticipira sudbinu tih ljudi. Njegovo razmišljanje je blisko determinizmu. Možemo se također zapitati koja je to pravda koju Teks zaziva, je li on taj koji u ovom slučaju definira pojam pravde i onda ga u praksu provodi.

    Padre ga baš na to želi upozoriti. Po Božjem zakonu čovjek sve dok je živ ima priliku da se pokaje, pa makar pobio nekome cijelu obitelj. Privesti pravdi i kazniti po zakonu je jedno, a kao što kaže naš padre - osveta je nešto posve drugo. Možda bi se moglo reći da on kao duhovni autoritet upozorava Teksa da dobro promisli u takvim teškim situacijama gdje nije lako procijeniti granicu između pravde i osvete. On je na neki način i glas savjesti koji je dobro uosobljen u liku redovnika na početku ove priče.

    Ima ona - kako si sam sudio, tom mjerom će i tebi biti suđeno.

     

    Zanimljivo je preispitivati kriterije istine, pravde, još pogotovo ako ih gledamo kroz religijsku prizmu. Boselli si je sam kriv, ovoliko religijskih i metafizičkih elemenata zaslužuju da budu prokomentirani.

     

    Par izvrsnih kadrova:

    56. stranica, zadnja vinjeta - prepredeni pogled starog pokvarenjaka, premazanog sa svim mastima. Font nam s lakoćom dočarava unutarnje emocionalno stanje likova, bila to ironija, cinizam, tjeskoba ili veselje.

    65. stranica, prva vinjeta, odličan crtež slijepog indijanca.

    81. stranica, prva vinjeta, Font zna svoj posao!

    88. stranica, prva i zadnja vinjeta.

     

    Moram uputiti prigovor Teksovom doumljivanju o onim rupama na zidu saloona Ace towna. On je po njima došao do zaključka da su one morale nastati zbog toga jer je neki revolveraš pucao i vježbao ruku, i iz toga izlazi da je taj sigurno profesionalni revolveraš, vjerovatno jedan od onih koje oni traže.

    Teksu bi bilo bolje da nabavi kristalu kuglu pa se prebaci u vidovnjake kad mu ovako dobro ide predviđanje. Ne samo da je na temelju polu-izgorene karte pošao u Ace town, nego je zbog rupa u zidu, koje su vrlo lako mogle nastati i iz nekog potpuno benignog razloga, izvodi siguran zaključak o ubojicama kojima su na tragu.

     

    Boselli jako vješto barata sa paralelnim radnjama i sa jednakim uzbuđenjem i zanimljivošću se uspijeva prebacivati iz jedne u drugu. Naglo napuštamo jednu nit priče, koja se sama nastavlja razvijati bez da je mi pratimo. Onda se nakon dvadesetak stranica ponovno vraćamo na nju, ali u međuvremenu stvari su se promijenile dok smo mi bili na drugome mjestu. Tako čitatelj ima priliku da u svojoj mašti sam popuni nastalu rupu u propovijedanju i izvuče vlastite zaključke.

    Ili još jednostavnije rečeno: Likovi (Kit i Teks) moraju stići od jednog do drugog mjesta, vrijeme koje im treba za put označimo sa A, B, C. U scenariju, mi njih ne pratimo kroz sva tri vremenska odsjeka, nego ih pratimo samo kroz period A i period C, a u vremenu između toga (B)  mi smo na nekom drugom mjestu sa drugim likovima. :D

     

    Dobro su regulirani regulatori, svi u organizaciji znaju samo jednoga iznad sebe, ali ne više. Tako glavešina ostane zaštićen.

     

    Na 123. stranici čini se da bi priča slobodno mogla završiti. Cohen je ubijen, grad je spaljen, Mitch se (djelomično) osvetio. Sve je nekako došlo do nekog kraja. Ovo je završetak prvog čina, jer nas Boselli seli na drugo mjesto i u nešto kasnije vremensko razdoblje.

    Mjesec dana poslije, Mitch, Kit i Teks su tu, ali scenografija i ulozi su promijenjeni.

    Regulatori su u ovom dijelu priče puno oprezniji i opasniji. Sada je ovo borba institucija. Neki "igrači" su izgubili glavu, ali "neman" je još uvijek živa. Kaos protiv reda, regulatori protiv policije, a Teks, Kit i Mitch između dvije vatre.

    Ovo više nije samo Mitcheva borba.

     

    Po meni, Lisa Logan je "ukrala" drugi dio priče.

    U trenutku kada Mitcha hladnokrvo predaje ubojicama, ostaje joj u ruci njegov medaljon. To je znak da joj ipak nije svejedno, zadržala ga je jer on simbolizira Mitcha. Zašto bi to napravila ako je u potpunosti zla. Jedan dio nje se ipak buni protiv pokvarenosti.

    Na kraju doznajemo da mu je baš ona spasila život one noći prije deset godina. A Boselli joj na kraju "daje priliku" da se iskupi plaćajući najveću cijenu za svoje "grijehe".

     

    Zaista prava priča, sa odličnim Bosellijem u glavnoj ulozi. Font također izvrstan, njegov Teks je pravi "Marlboro man", mrcina od čovjeka, a ne neka plačljiva ženica koja se prodaje za muškarca!

     

    p.s.

    Ako se želite još malo udubiti u analizu priče predlažem da pogledate ovu odličnu raspravu na forumu.

    22.01.2011
    01:40:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Prvi deo mnogo dobar, al kad se prebace u Francisco mnogo toga se desava na malom broju strana. + za taj mali broj strana ima previse ne bas kontrolisane pucacine.

    Crtez, pa nije se ovde Font potrudio. Daleko je ovo od njegovog dobrog crteza, najvise mi smeta nepreciznost u crtanju osoba.

    28.04.2011
    20:30:00 sati
    kasper
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 9, 4

    Dojam koji će ovaj strip nakon čitanja ostaviti na vas je čisto zadovoljstvo... Savršeno ukomponirana western akcija bez ijedne mane. Fontov crtež na prvi pogled ne izgleda dobro,ali na svu sreću,radilo se o "zatišju pred buru"... Čovjek zna svoj posao jer nakon ovog stripa sam imao dojam da sam gledao film koliko mu je crtež živ. Svaki obračun nacrtan je maestralno,sve pršti od akcije,ali sveukupno gledajući ipak nije za 10-ku i to samo zbog iritirajučih sjena od šešira koje se povremeno pojavljuju u stripu(npr zadnja vinjeta na 149.strani). Naslovnica ne zaslužuje ovaj strip jer je loša...
    30.09.2011
    00:28:00 sati
    Oki
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Boselli još jednom radi napetu priču, ali da uz toliko pucačine ni jedanput ne rani Texa ni jedan negativac baš mi je teško za povjerovati.

    10.02.2012
    11:40:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    8, 4, 7, 5

    06.12.2012
    13:21:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 9, 2

    Ima rupa zaista, ono Kitovo ranavanje na početku (morao je neku prostiju ranu da mu Boseli dodeli), pa onda ona pucnjava na kraju (dosadi više da stotine metaka prolazi pored Teksa i kompanije i jedino Mič bude ranjen, a Karsonu oštete košulju). Ali generalno dobra priča i lepo se razvija (kraj malo zbrzan, ali to se ionako često dešava kod bonelija). Uživanje je čitati Boselija, za razliku od Nicija. Crtež sjajan, naslovnica potpuni promašaj.

    08.06.2013
    10:46:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 9, 7

    Moram priznati da nisam ocekivao ovako dobar strip s obzirom da je tema osvete vec n-puta obradjena na sve moguce nacine. Na samom pocetku mi je cak bilo i pomalo dosadno: klasicno vestern okruzenje, banda ubojica, usamljeni osvetnik (koji me mnogo podsjeca na Nat Murda iz Zagora,očito Boselli voli ovakve likove), pucacina itd. ali nekako s promjenom mjesta radnje, odnosno odlaskom u San Francisco, prica postaje zanimljivija i napetija i jednostavno te drzi prikovanim uz strip, da bi vrhunac dosao kasnije na otoku u blizini meksicke obale. Dakle odlicno tempirana radnja.  Naravno da ovakav tip price sadrzi i odredjene propuste u scenariju i dosta stvari se dalo predvidjeti i zakljuciti ali to svejedno ne umanjuje dojam koji je ovaj strip ostavio na mene poslije citanja. Jos ako se tome doda odlicni Alfonso Font dobijemo jako dobar gigant. Steta samo naslovnice koja je morala biti bolje i mastovitije nacrtana, ovako da ne pokvarim dojam ide previsoka 7.

    07.10.2015
    20:21:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 8, 5

    Uživao sam u stripu, ali zbog podosta nategnutih scena ide koja ocjena manje. Naslovnica loša.
    07.08.2016
    01:43:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Ideja za priču je pokupljena iz spaghetti westerna Death Rides a Horse (1967) s Lee Van Cleefom u glavnoj ulozi. Ovaj Bosellijev gigant mi je puno bolji od Nizzijev ali svejedno ima tu rupa. Čini mi se, da priča pada u drugoj polovici. Fontov crtež mi nije među boljima u gigantima.

    31.10.2016
    21:22:00 sati
    tekumze
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 8, 4

    Dobar pocetak price, svidjaju mi se scene kada je mali Kit na pocetku ranjen i sve oko toga. Epizoda ima uspona i padova, sredisnji dio je pomalo dosadan, ali kraj je, iako predvidljiv, brz i dinamican.

     

    Bolna tacka Texovog serijala i ovdje je dodirnuta, naime Tex je Superman, njemu niko nista ne moze, on poubija sve i uopste je svemoguc. Dok banditi pucaju iz gatlinga na njega, on izlazi bez zaklona i puca na njih iz revolvera. Naravno, svi zlikovci su mrtvi, Tex nije ni okrznut. Problem pri takvim scenama je da je Tex lisen svake napetosti, jer znamo unaprijed da ce bez ogrebotine pobiti sve redom sto mu se nadje na putu. Jos jedna zamjerka je ta da osvetnici u Texu nikada ne dobiju sansu da podmire racune, sve Tex poubija, na taj nacin se degradiraju svi ostali likovi. 

     

    Font je na momente dobar, ali kvalitetno je posustao sto se epizoda blizila kraju. 

    15.11.2017
    12:00:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Jedan od boljih giganata, Boselli nam nudi mnoštvo zanimljivih likova, postupno uvođenje naših junaka u primarni tijek priče, uz uvijek rado viđenu tajanstvenost koja epizodi daje uzbudljivost do samog kraja. A kakav je kraj? Pati od slične boljke kao "Sjeverozapadni teritorij" gdje su, gle čuda, isti autori- Boselli i Font. Dakle, Tex i njegovi revolveri kradu show, a poštenom čitatelju krađa uvijek ostavi lagano gorak okus u ustima.


    Lik Crne udovice, koji scenarističkim preokretom na samom kraju dobiva posebnu ljepotu, istovremeno biva i srozan nemaštovitim epilogom. Slično se događa i s druga dva neprijatelja. Mogu razumijeti da se neke stvari s Texom rade svjesno i namjerno, to jednostavno moramo prihvatiti. Međutim, sudbina drugih likova, koji su jedinstveni za svaku epizodu, od njih očekujem maksimum. Boselli je ipak jedan od najvećih Bonellijevih scenarista, ali ima boljku- nemaštovitost u završnici. Naravno ima mnogo dopadljivih detalja, poput sudbine Mickeya Cohena, i scene s dinamitom. Ipak, i tu je priča bespotrebno lišena uzbudljivih momenata- predinamično bez prave pustolovine koju bi čitatelj očekivao pri jednom "pohodu na tajnu bazu".

    Font je ovdje odličan, rekao bih da se potrudio više od uobičajenog, pogotovo u početku. Čovjek je veliki zaljubljenik u western, a s ljubavlju se uvijek kvalitetno radi.

    15.09.2018
    07:30:00 sati
    Dexters
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Finale
    Kod: AF SS 419
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 25.6.2019. 1:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 436
  • Nueces Valley
    Kod: TX MX 21
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 24.6.2019. 15:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 558
  • Yukonski kozaci
    Kod: ZG MX 34
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 24.6.2019. 15:00:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 515
  • The Wrong Earth
    Kod: TWE AHOY 1/6
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 22.6.2019. 18:41:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 305
  • Dadilja
    Kod: DD SD 38
    Ocjena: 42%
    Vrijeme: 19.6.2019. 0:56:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 638

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ledene zemlje
    Kod: ZG MX 33
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1855
  • Prljava afera
    Kod: MN LIB 8
    Ocjena: 56%
    Vrijeme: 11.4.2019. 1:08:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1593
  • Spirale multiverzuma
    Kod: NN LIB 64b
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 14.5.2019. 0:36:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1518
  • Krvna zakletva
    Kod: MN LIB 63
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 23.4.2019. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1414
  • Monstrum iz Philadelphie
    Kod: ZG VC 137/138
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 14.5.2019. 18:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1270

Aukcije

Forum