Tajna mumije

Tex Willer

TS ZS 707/710 | 322 str.

Istražujući pljačke oružja, Tex i Carson doznaju da su krađe djelo meksičkih bandita, u službi zagonetnog plemena Indijanaca, nasljednika starih Asteka. Indijanci su uvjereni da mogu vratiti staru slavu drevne civilizacije, a za to im je na raspolaganju strašno oružje - kamen smrti!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*8

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • El Morisco
    TX LIBKB 15
  • El Morisco
    TX VG 1
  • Sierra Encantada
    TX VG 2
  • Gospodar ponora
    TX VG 3
  • Tajna mumije
    TX ZS 707
  • El Morisko
    TX ZS 708
  • Kamen smrti
    TX ZS 709
  • Stižu Ruralesi
    TX ZS 710

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • El Morisco
    TX SR 101
  • Sierra Encantada
    TX SR 102
  • Il signore dell'abisso
    TX SR 103
  • El Morisco
    TX TT 101
  • Sierra Encantada
    TX TT 102
  • Il signore dell'abisso
    TX TT 103

ZANIMLJIVOSTI

  • u Italiji je ova priča izašla 1969. godine, i već je reprintana četiri puta
  • na osnovu ovog scenarija u Italiji je 1985. godine snimljen igrani film naslovljen "Tex e il signore degli abissi"

Sjetivši se nedavne forumske rasprave o najboljim epizodama Texa, palo mi je na um da još nitko nije recenzirao jednu od poznatijih priča Noćnog Orla. Riječ je o četverodijelnoj (u talijanskom originalu trodijelnoj) epizodi "Tajna mumije".

Ova priča pripada baš onom (mnogima najboljem) razdoblju serijala - između 100-tog i 200-tog broja originalne SBE serije. U ovoj je fazi Tex već bio uhodan serijal, i čitaoci u Italiji mogli su uživati u nekim legendarnim epizodama. Osim ove recenzirane, spomenut ću još neke u ovom opusu koje vrijedi imati: 103-106 "Fort Defiance", dvojca Bonelli/Galep (ZS 721-723), 125-128 "Figlio di Mefisto" (G.L.Bonelli/Galep), 151-154 "Mescaleros!" tandema Bonelli/Letteri (ZS 276-277), Nicolova 141-145 "Il grande intrigo" ("Tex u tamnici", ZS 253-254, 257-258), pa onda nedavno recenzirana priča 186-188 "Il mistero della miniera" ("Tajna rudnika", neobjavljena u ZS), dvojca Bonelli/Nicolo... Zanimljiv je podatak da po glasovima ljubitelja Texa na uBC-u čak osam epizoda iz Tex Top 10 ’otpada’ na razdoblje izmedu br. 100 i 200!

Kako sam tek nedavno nabavio zadnja dva ZS dijela, dugo nisam mogao dovršiti cijelu priču. Nakon pročitane cijele epizode mogu se složiti s posjetiocima uBC-a da je ovo jedna od najboljih priča Texa Willera (trenutno po glasovima fanova drži 6. mjesto).

Ukratko, istražujući zagonetne pljačke oružja, naša dva rendžera na mjestu posljednje krađe nalaze indijanski totem. Ne znajući kako upotrijebiti to otkriće počinju istragu na uobičajeni Texov način (malo udaranja, verbalne prijetnje i slično). I upravo prije priznanja jednog od nevaljalaca, Bonelli u priču uvodi neočekivani element - prije nego ’propjeva’, pokajnik koji je želio ’ispljunuti’ istinu ubijen je, a na Carsonovo zaprepaštenje leš se okamenio u crnu mumiju! Kako Tex nije uspio uhvatiti ubojicu, a kasnije je i drugi sudionik pljački, trgovac Bedford, također ubijen na isti brutalan način, Tex i Carson opet tapkaju u mraku!

Način sporazumijevanja u Dolini giganata (© Letteri/SBE)

Malo svjetla na misteriozne događaje baca odlazak u Pilares, k El Moriscu. Tu Tex i Kit doznaju da je astečki totem ustvari spremnik za zelene grumenčiće koji sadržavaju ubitačni otrov! Uz malo (nedobrovoljne) pomoći Moriscovog pomoćnika Eusebija, kockice mozaika se pomalo slažu - u Meksiku, u oblasti Sierre Encantade, obitava pleme Indijanaca, potomaka Asteka, starih gospodara toga dijela američkog kontinenta. Oni su sljedbenici kulta Xiutecutlija [1], drevnog astečkog boga vatre, i u svojoj zanesenosti žele obnoviti staru slavu Sinova sunca, kako sami sebe nazivaju. Njihov vođa, plemeniti Tulac, na raspolaganju ima smrtonosno oružje, spomenuto zeleno kamenje. Tex i Carson suprostavit će se ovoj prijetnji, uz pomoć meksičke vojske - Ruralesa, mlađeg dijela četvorke - Tiger Jacka i Kita Willera, i jednog odreda Navajosa.

Kroz 322 stranice epizode spominju se kultovi, obredi i drevni ostaci civilizacije Asteka, ali tu nema nekih fantastičnih elemenata. Upravo mi zbog toga priča dobiva na kvaliteti. Atmosfera nije dobivena nekakvim virusima iz svemira, vukodlacima ili ne znam čime već, nego standardnom western tematikom, obogaćenom temom propale civilizacije. Taj je spoj često korišten u samom stripu spominje se prijašnji sukob s jednim drugim potomcima Asteka, sljedbenicima Quetzalcoatla [2] (ZS 581-582), zatim u epizodi s ljudima Jaguarima (SD 18-23), pa u Zagoru, u priči o Anasazima (SD 19-21) i skoro uvijek dobijemo zanimljivu epizodu!

Gospodar zelenog kamenja šalje šišmiše na Texa i Kita (© Letteri/SBE)

Slike uz tekst su iz Mondadorijevog izdanja ovog klasika. Tisak izdanja Zlatne serije je toliko loš da je upravo šteta ne imati original. Jako puno detalja na vinjetama jednostavno nije odštampano, ali najveća je šteta učinjena patetičnim prijevodom! Sjećam se da sam još davno primijetio potpuno netipični dijalog Texa i Kita u ZS 707 "Tajna mumije". Usporedbom s originalom dobivamo sljedeće:

Talijanski original Zlatna serija Trebalo bi biti...
Kit: Non sapevo che tu fossi un tale pozzo di scienca! Nisam znao da si toliko obavešten o nauci. Nisam znao da si takav bunar znanja!
Tex: Ripetilo e ti becchi un bel pugno sul naso! U poslu kojim se bavim potrebno je i to znati. Ponovi to i dobro ću te mlatnuti po nosu!
Kit: Oseresti colpire un povero vecchio? Hteo sam samo da kažem da si inteligentan. Usudio bi se udariti jadnog starčića?
Tex: Dov’e’ il "povero vecchio"? Ma nemoj, molim te, ja sam... Gdje je taj "jadni starčić"?
Kit: E va bene, Satanasso! Non diro’ piu una sola parola! U redu. Znam da si skroman... Nećemo o tome više govoriti. Pa dobro, Sotono! Neću više reći ni jednu riječ!
Tex: Non pretendo tanto, fratello. Mi basta solo che ti sia un po’ piu serio! U pravu si. Imamo pred sobom nekoliko teških zadataka i treba da mislimo na njih. Ne tražim toliko, brate. Dosta mi je kad bi bio malo ozbiljniji!

Ovaj primjer jasno odaje ’kompetentnost’ i ’senzibilnost’ gospođe koja je prevodila strip! Nažalost, takvih je primjera više, pa možemo samo žaliti što Dnevnik nije imao više sluha pri prijevodu s talijanskog.

Osim prijevoda, Dnevnik je i skratio priču za nekoliko stranica, i još po koju pasicu pri razdvajanju pojedinih brojeva. Izrezano je sljedeće:

  • zbog rezanja na 4 stripa, sa 3. stranice ZS 708 izbačena je jedna pasica
  • u ZS 708, između stranica 75 i 76 nedostaju tri pasice stripa, dijalog Texa i Carsona prije susreta s Ruralesima
  • u ZS 708, između stranica 79 i 80 nedostaju tri pasice stripa, prikaz sklapanja saveza s poručnikom Benavidesom
  • u ZS 708, između stranica 80 i 81 nedostaju dvije stranice stripa - ovo je bitno, jer je prikazana izdaja El Dorada, koja je dovela do toga da zarobljeni pripadnik bande oda podatke o prebivalištu El Dorada i njegovog ’poslodavca’ Tulaca
  • u ZS 708, između stranica 81 i 82 nedostaju tri pasice stripa, prikaz El Doradovog bijega nakon napada na banku
  • u ZS 708, između stranica 91 i 92 nedostaju tri pasice stripa - tu se desperado Marcos dere na svoje praznovjerne ’compañerose’ prije nego su pronašli mrtvog Pablita, Tulacovog ratnika. Možda je stranica izrezana zbog religioznih konotacija?!
  • posebno je zanimljiva intervencija na str. 89, drugoj vinjeti. Promijenjena je oznaka kamenjem koju su Tex i poručnik Ruralesa dogovorili kao znak raspoznavanja! Valjda su mislili da smo manje pametni od Talijana, pa moraju dodatno objasniti originalni Letterijev crtež!

    Razlika SBE / ZS

    Dobro, da ne ispadne da je cijela recenzija nabrajanje Dnevnikovih intervencija, da kažem par riječi i o crtežu. On je djelo Guglielma Letterija, koji je mnogima u ’donjem domu’ crtača Texa. Ne slažem se s ovim mišljenjem, barem ne u ovom Letterijevu periodu. On je u novijim brojevima zaista jako izgubio na kvaliteti (čovjek ima više od 75 godina!), ali u ovoj epizodi ne. Uz Ticcija, najbolji mi je od crtača iz ovog starijeg perioda serijala, bolji od Nicola, a pogotovo od Galleppinija.

    Kao zaključak mogu reći da bi svatko tko voli Texa trebao nabaviti epizodu, i to po mogućnosti u talijanskom izdanju! Dnevnikovo izdanje je manje kvalitetno zbog slabog tiska, lošeg prijevoda i manjka stranica, ali da se može čitati može!

    * * * * *

    [1] Xiutecutli, bog kozmičke vatre Maja i Asteka. Simbolizira ga leptir, jer je leptir metafora trenutne transformacije.

    [2] Quetzalcoatl [na jeziku Nahuatl = pernata zmija], bog dobra i svjetla, poistovjećivan s vjetrom i planetom Venerom; drevno božanstvo naroda Tolteca. Predstavljao je snage dobra, za razliku od Tezcatlipoce, boga zla i uništenja, poistovjećenog s noćnim nebom i Mjesecom.

  • Naprijed

    TX ZS 757 Tvrđava Apača

    TX ZS 721-723 Zakletva

    Naprijed

    Recenzije čitatelja

    • I like girlz

      Ukupna ocjena 83%

      9, 8, 8, 8

      prvo što želim jeste da pohvalim recenzenta na jednoj extra recenziji, sa toliko dodatnih informacija, od kojih me je posebno dojmila ona usporedba "dnevnikovog" izdanja ove priče sa orginalnim i sve one debilne stvari koje je "dnevnik" počinio ne samo texu, nego i svim junacima koji su izlazili "pod njegovim krovom". prosto je nevjerovatno šta su sve radili. osobno nisam neki fan texovim priča iz tog vremena, jer mislim da je tex, kako su godine prolazile, bivao sve kvaliteniji, sve je više pozitivno evoluirao, i sa scenarističke i sa crtačke strane. ipak, ovo mi je jedna od najdražih texovim priča koje sam pročitao i, kolko me pamćenje služi, mislim čak i jedna od prvih texovih koje sam uopće pročitao. posebno me dojmilo to što ovo nije ona klasična wstern priča kakvim je tex obilovao u tom periodu i što je najavila jednu novu transformaciju texa po pitanju priče i scenarija. šta reći osim ODLIČNO. svi već znaju šta mislim o letteriju, ali ovdje je ipak to bio jedan sasvim drugi letteri od onoga kojeg znamo u zadnjih 15tak godina.
      07.03.2005
      17:18:00 sati
      I like girlz
      uredi
    • Curunir

      Ukupna ocjena 89%

      10, 9, 8, 8

      Odlična epizoda, ali FENOMENALNA recenzija!!! To majstore, jedna od rijetkih ovako dobro napisanih s isticanjem onog najbitnijeg i najzanimljivijeg. Čitaš do samog kraja i gutaš svaku riječ, a ne zaspeš na pola puta uslijed užasne dosade:)) Bio bi idealan da recenziraš i Zagorovu Sclavijadu "Incubi" jer je Dnevnik odrezao preko 50 stranica!!!!!!!!
      Šteta što je film s Gemmom kao Texom jako jako loš......
      07.03.2005
      19:16:00 sati
      Curunir
      uredi
    • Witchblade

      Ukupna ocjena 90%

      9, 9, 9, 9

      Nisam dao desetke jer ih nikad ne dajem :-)), ali ovo je next best thing. Odlicna prica, odlican Letterijev crtez, stripovi kojih se uvijek rado sjetim i koje bih volio ponovno vidjeti, u nekom boljem izdanju (mozda kao Tex klasik? :-D). 9,5 zasluzuje kolega ljubitelj starog Letterija Thommo za recenziju ;-).
      08.03.2005
      08:20:00 sati
      Witchblade
      uredi
    • johnhartson

      Ukupna ocjena 98%

      10, 10, 10, 8

      Sjajan strip koga ni bezrazlozno smesni prevod nije unistio. Meni je ovaj period Texa licno najdrazi a ova epizoda spada u sam vrh.
      08.03.2005
      14:47:00 sati
      johnhartson
      uredi
    • Ukupna ocjena 92%

      9, 9, 10, 8

      Prvi Teks koji mi dosao u ruke.Odlicna epizoda.Sad mi je jasno zasto je onaj znak takvog oblika(ah,taj Dnevnik).A i film mi je kao klincu bio ok.
      08.03.2005
      17:53:00 sati
      Vili Garvin
      uredi
    • globinjo

      Ukupna ocjena 85%

      9, 8, 8, 10

      stvarno savšena recenzija,a epizoda je samom radnjom(stare civilizacije)kod mene dobila kultni status!
      12.03.2005
      08:53:00 sati
      globinjo
      uredi
    • Ukupna ocjena 86%

      9, 9, 8, 8

      Sjajna recenzija, potpuno dostojna veličine epizode na koju se odnosi.
      Uvijek su mi epizode s mističnim zapletima, starim ili izgubljenim civilizacijama, podzemnim svjetovima...itd bile draže od običnih "run and gun" priča.
      Posebna pohvala za usporedbu s "Dnevnikovim" izdanjem jer sam već više puta naglašavao koliko me živcira njihovo kasapljenje stripa.
      Ono što mi je bila velika zamjerka u doba kada je strip izlazio je što posljednji dio (Stižu ruralesi) bio smiješno tanak (mislim, manje od 50 stranica Texa), a mogli su komotno imati 4 normalna stripa.
      Još je zanimljivo da je Dnevnik nešto zbrljao i u tisku, pa na tržištu postoji određeni broj ZS-710 (opet nesretni "Stižu ruralesi") s pomiješanim stranicama među koje se uplela i jedna epizoda Kita Tellera.
      Još da dodam kako mi je El Morisko najdraži Texov frend koji nije stalni član ekipe i kako su epizode s njim bolje od onih u kojima se pojavljuju Jim Brandon, Pat, Tom Devlin, Gross Jean ili Montales.
      22.03.2005
      12:48:00 sati
      Tiger Jack
      uredi
    • ken2

      Ukupna ocjena 62%

      7, 5, 7, 5

      ponukan dobrim kritikama ove epizode potražio sam u svojoj kolekciji pod 'ostalo' i zaključio da mi fale 2 epizode, nabavio ih, pročitao i pomalo se razočarao, imam dojam da je sve razvučeno i što je najvažnije da se nije znalo što ova epizoda treba biti, počinje kao horor, ljudi se osuše, onda o tome 100 stranica ni riječi (ili crteža), također i morisco je zapostavljen iako je na početku predstavljan kao ključ, moram priznat da me umorila ova epizoda, razlog je vjerojatno i očajno (ali stvarno očajno) zs izdanje, naslovnice standardno loše, osim za el moriska novi teksovi su mi za koplje bolji, u svakom pogledu
      25.06.2005
      23:41:00 sati
      ken2
      uredi
    • crta

      Ukupna ocjena 81%

      9, 8, 7, 9

      cista uzivancija....dok citate ovo,pozelite da imate sve texove u rukama i da ih neprestano citate
      03.12.2005
      11:36:00 sati
      crta
      uredi
    • jaki

      Ukupna ocjena 83%

      9, 9, 9, 2

      Jedan od bpljih Texova koji su izašli u ZS.Posebno mi se sviđa pojava motiva izgubljene civilizacije i gostovanje El Morisca.Sve priće s Moriscom su mi vrlo dobre.Korice loše,osim one za el Morisca.Crtež fenomenalan.To je onaj Tex kojeg se sjećam iz djetinjstva.
      12.12.2005
      20:22:00 sati
      jaki
      uredi
    • Deki86

      Ukupna ocjena 83%

      9, 10, 7, 5

      Ako se ne varam, ovaj nastavak je izašao u prosincu 2005. kao prvi broj Tex extra? Nadam se samo da opet nisu izbačene stranice kao u ZS.
      07.02.2006
      22:03:00 sati
      Deki86
      uredi
    • Aco

      Ukupna ocjena 55%

      5, 4, 7, 7

      Nikako se ne mogu složiti da je ovo jedna od najboljih epizoda.Kad je Tex u pitanju,jednostavno ne volim priče o sektama,izgubljenim civilizacijama i sl.Kad tome dodam i nekoliko dosta loših scenarističkih poteza(strašna razvučenost radnje)moram reći da sam ostao pomalo razočaran.Tex na mjestu pljačke nađe na indijanski simbol i kad čuje da je partner trgovca Bredforda Indijanac,odmah zna tko je krivac i kreće u potragu(??).Da ne govorim o razgovoru sa Moriscom u njegovoj kući na 50-ak stranica kraj kojeg sam umalo zaspao od dosade.I sam obračun na kraju je strašno razvučen i svodi se na to da Tex i ekipa bolje gađaju od svojih protivnika,iako su ovi konstantno na boljem položaju.Sviđa mi se kolektivno samoubojstvo vodećih Azteka na kraju i dosta dobar te detaljan crtež(pokojnog)Letterija,koji je ovdje očito u svojoj top-formi.Naslovnice također solidne.Općenito,priče sa Moriskom mi se ne sviđaju previše(pada mi na pamet ultra-dosadni Povratak u Pilares)a tek mi je Yucatan stvarno dobra priča.Pročitao sam ovu epizodu u izdanju VanGogha.Kao velikom fanu Texa,moram reći da sam oduševljen što su krenuli sa objalvjivanjem Extra serije na kioscima.Mislim da ekipa radi dosta dobro i da je njihovo izdanje sasvim OK te da ih treba podržati u njihovin projektima.Sa zadovoljstvom čekam naredne brojeve.
      14.03.2006
      00:46:00 sati
      Aco
      uredi
    • Ukupna ocjena 77%

      7, 7, 9, 8

      Bio sam klinac kada je ova epizoda izišla u izdanju "Zlatne serije" i u sjećanju mi je ostala kao jako dobra, tako da sam bio oduševljen kada sam na kiosku vidio da je netko odlučio krenuti s objavljivanjem starih epizoda Texa i što je upravo "El Morisco" izabran za prvu. Ali, nakon čitanja sam ostao razočaran. Prečesto se događa da Tex i Carson iz prve usmrte neprijatelja, dok svi oni češće promaše nego pogode, a ni sama priča nije nešto posebno. I kako to da su Kit, Tiger i Navaji stigli upravo u zadnjem trenutku da spase Texa i Carsona od sigurne smrti? Što se crteža tiče, zaslužuje mnogo bolju ocjenu od priče, a i naslovnice su vrlo dobro odrađene. Za kraj, nadam se da će VanGogh što duže izdržati s izdavanjem Extra Texa iako je već treći nastavak na kioske stigao s popriličnim zakašnjenjem, nekih dva tjedna kasnije od najave, jer je Tex junak koji zaslužuje puno bolji tretman od onoga kojega ima kod nas.
      17.03.2006
      19:02:00 sati
      76
      uredi
    • ijo

      Ukupna ocjena 84%

      9, 8, 8, 9

      Solidna priča sa mozda nesto slabijim scenarijem. Kad sam poceo citati mislio sam da ce El Morisco odigrati neku vecu ulogu u ovoj prici, ali on se vise i ne pojavljuje nego samo pri početku priče. Zadnji strip Gospodar ponora je popravio priču zbog dosta akcije ali i ta akcija je bila glupava, oni indijanci nebi slona pogodili na 3 metra itd...
      22.03.2006
      08:38:00 sati
      ijo
      uredi
    • DeeCay

      Ukupna ocjena 50%

      5, 5, 5, 5

      Za početak samo da velim da je recenzija dobra sa mnogo konkretnih činjenica oko pojedinih izdanja ovog miniserijala. Bilo bi zanimljivo napraviti i usporedbu starih izdanja sa novim Van Goghovim. Ovako, uvijek kad vidite ime El Morisco, možete očekivati peripetije sa drevnim narodima koji su živjeli na teritoriju Meksika - Asteke i Maje. Asteki su bili tema prijašnjeg i ovog susreta koje je radio Nollita, dok je noviji susret sa Majama radio Nizzi (Thommo! Ludens 57-60 "Tajna pergamenta"). U biti ove tri priče govore o nekoj manjoj etničkoj skupini Maja ili Asteka koja je preživjela u zabačenom području, uvijek je to neka dolina izgubljena u planinama, a čiji pripadnici žele vratiti nekadašnju staru slavu. Imamo prolog od nekih stotinjak stranica koji se tu nalazi da uvuče Texa u priča te se zatim izmjenjuje više linija radnje koje jako, jako polako vode do konačnog rješenja... Tema je naoko zanimljiva, mistična, no već pred kraj sam već bio lagano distanciran od same radnje i lovila me neka ravnodušnost što samo govori da me priča nije baš opčinila. Letteri ima neke svoje kalupe i obrasce po kojim crta ljude i krajolik i sve se to više manje monotono izmjenjuje. U biti, prosjek...
      27.03.2006
      10:12:00 sati
      DeeCay
      uredi
    • mpavin

      Ukupna ocjena 82%

      9, 7, 9, 7

      Prvo moram reći da sam oduševljen što je Van Gogh počeo izdavati extra Texa i samo neka tako nastave! Kada je u pitanju El Morisco uvijek možemo očekivati neke Asteke i slične stvari. Međutim, meni je ova epizoda lošija od fenomenalnih Ljudi jaguari i Yucatan . Prvi dio je dosta dobro počeo-priča je dosta obećavala. Ali nažalost, za drugi dio mogu reći da je bio malo dosadan jer se ništa bitnije nije dogodilo, a i mislio sam da će Morisco imati važniju ulogu u ovoj priči. Završni treći dio-Gospodar ponora- je dosta dobar zbog puno akcije. Jedini minus je što su oni indijanci dosta neprecizni. Letteri je dosta dobar, naslovnice malo iznad prosjeka kad je Gallepini u pitanju. Uglavnom, prosječna epizoda…
      01.04.2006
      00:04:00 sati
      mpavin
      uredi
    • Koresh

      Ukupna ocjena 81%

      8, 8, 8, 9

      Početak i sredina odlični, zadnjih stotinjak strana zbrzani i pomalo naporni
      23.04.2006
      09:40:00 sati
      Koresh
      uredi
    • Ukupna ocjena 69%

      7, 7, 7, 6

      Ajde prvo pohvala za recenzenta. Drugo, spadam u grupu - umjereni oponenti! Dakle, tu negdje s Acom i kenom2, iznad Deecaya, a ispod Curunira. Nikako mi ovo nije top-tex-priča. Premalo horora, previše kilavosti. Dalje, što je s El Moriscom? Zaboravljen striček! Pa El Morisco je trebao nositi ovu priču, a kad tamo - njega nigdje! Trebalo je više mistike, više Pernate Zmije, više piramida, više otrovnog kamenja vulkanskog porijekla i bar jedno žrtvovanje Drevnim Bogovima. U pluseve spada Texov tvrdi stil, tu je bio zajebaniji nego je u novijim epizodama, više puši i zajebava sve živo. A i Carsona solidno podjebava, prilično duhovito, dok s druge strane, Carson kao stariji, trebao bi mu opaliti koju. Pa ono, dajem sedmice.
      02.05.2006
      16:17:00 sati
      stinky
      uredi
    • jack 50

      Ukupna ocjena 86%

      9, 9, 8, 8

      Super epizoda!! Niti naslovnice nisu loše.
      17.05.2006
      19:41:00 sati
      jack 50
      uredi
    • Vorador

      Ukupna ocjena 44%

      5, 4, 4, 5

      Ovako, prvo bih počeo od Letterijevog crteža koji mi je monoton i nezanimljiv ali puno bolji od njegovih novijih radova u kojima je očajan. Likovi su drveni što mi smeta ,pogotovo u trećem svesku gdje je sama akcija. Priča me razočarala; očekivao sam više mistike i horora a dobio sam klasičnu Tex i Carson pucačinu. Radnja je razvučena i predvidljiva, uvod u priču previše dugačak i živcira me ono Texovo predviđanje događaja koji se ,na kraju pokažu točnima jer mi to ubija napetost. Gospodar ponora nema neku značajniju ulogu i pojavljuje se nakratko i izgleda pomalo trashy. A i smiješno mi je kako ima izdresirane šišmiše namjenjene za kopanje očiju nevinih žrtava. Kraj je zaista predvidljiv i prilično loše izveden. O filmu koji je snimljen prema ovoj epizodi mogu reći jedino da ga treba izbjegavati. Iako ne volim Galepa 1. i 2. naslovnica solidne, 3. loša.
      29.07.2006
      07:34:00 sati
      Vorador
      uredi
    • Spock

      Ukupna ocjena 86%

      8, 8, 10, 8

      Nakon dugo vremena što nisam čitao Texa dopala mi je u ruke ova epizoda u izdanju Vangogha i bio sam ugodno iznenađen. Crtež i priča su odlični. Žao mi je samo što je Van Gogh prestao sa izdavanjem Texa. Bio je to odličan pokušaj. Nadam se da će barem Mali rendžer i Julija opstati.
      26.12.2006
      19:23:00 sati
      Spock
      uredi
    • Inferno

      Ukupna ocjena 79%

      8, 7, 9, 7

      Dosta kontroverzna epizoda Texa. Teško je zauzeti stav jer ima puno loših, ali i dobrih karakteristika. Kad sam epizodu pročitao bila mi je nevjerojatno dosadna i predvidljiva, međutim kad sam je poslje prelistavao ostavila je na meni nekakav pozitivan dojam. Sigurno zato što je to ipak Tex kakav je u počecima zamišljen. Premda sam isključivo ljubitelj novogeneracijskih epizoda Texa, ovom prilikom sam odlučio, za potrebe recenzije, malo promjeniti stereotipna mišljenja o starim epizodama. I to na naćin da se ne ljutim na neke detalje tipa stila radnje i količine naivnosti. Jednostavno ću zaboraviti da su današnje epizode neusporedivo drugačije i bolje; te da su stare trome i da vrijeđaju ponekad inteligenciju zdrave osobe. Nakon takvog stava mogu reći da je priča jedan pravi evergreen kao i prva pojavljivanja fantastike (Hellingena i Kandraxa) u Zagoru. Fabula se razvija dosta jednostavno i tu nemam većih zamjerki osim da je El Morisco zalutao u ovu priču (a zaslužio je bolji tretman). Scenarij je dosta problematičan. G. I. Bonelli voili razvlačiti radnju do neshvatljivosti. Danas bi ova epizoda stala na 100 stranica. Razvučenost za sebe veže dosadu, no ako ćemo gledati ovu epizodu kao unikatnu priču ovaj nedostatak neće smanjiti previše ocjenu. Međutim, Bonelli zna fino pričati radnju uporabom nekih poetskih rečenica. Dijalog između Carsona i Texa je danas dosta bolji jer Carson danas ima barem ulogu neizostavnog zabavljača. U ovoj epizodi, ali i svim starim Texovima Carson je obična Texova podrepina koja nije ni duhovita, a ni spretna u vatrenim obračunima. Carson služi samo za potvrđivanje Texovih nadnaravnih pretpostavki ili pak za postavljanje nepotrebnih pitanja (kako bi Tex imao što odgovarati). Drag mi je Texov temperament i odlučnost; sviđa mi se sva ta epska priča o izgubljenim plemenima Maya. Gospodar ponora mi je ludilo lik ne samo kao ideja već i crtežom sablasno dobro oslikan. Letteri je u zadnje vrijeme pao, ali ovog puta je nadmašio samog sebe. Da se razumije on spada u staru gardu Bonellievih crtača čija je karakteristika jednostavni crtež koji je uvijek u službi scenarija i priče (čast iznimkama: npr. Ticci). Stoga njegov crtež i ovdje ne odiše svježinom uporabe različitih kuteva i perspektiva kao kod današnjih crtača. Iz tog razloga (zbog sterilnosti koja je ipak manja kod tih starih Letterievih crteža nego danas) nižu se pretežito vinjete sa dijalozima dok kod onih "akcijskih" nećete osjetiti nikakvo adrenalinsko uzbuđenje. Ipak Letteri je ovdje bio precizan, sklon detaljima i čistom, finom crtežu. Texova faca mi je zbilja frajerska i cool. Fino je oslikao i krajolik, građevine, stare utvrde... U svakom slučaju nadprosječan Letteri. A sada mali zaključak: Epizoda da je gledana sa perspektive postojanja današnjih remek djela jedva da bi zaslužila prolaznu ocjenu iz jednostavnog razloga što su prošla vremena kada je ova priča mogla očarati čitatelja i iz razloga što bi to povrijedilo današnje dobre Texove. Dakle glavni razlog je vremenski odmak koji je rezultirao time da čitatelji traže nešto novije i složenije. U ono vrijeme ideja ove priče je bila nova i složenija (a danas je postala kultna) i stoga ću ovoj epizodi dodjeliti 30% veće ocjene. Galepove naslovnice u starom periodu su dosta zadovoljavajuće uzmemo li u obzir da nije bilo puno kvalitetnih crtača. Ali isto nedam mu više od sedmice. To je maximum za Galepa. 
      30.06.2007
      11:37:00 sati
      Inferno
      uredi
    • Ukupna ocjena 100%

      10, 10, 10, 10

      Meni su ovo najbolji brojevi TEX-a.Trenutno sam u traženju filma.
      15.12.2007
      10:47:00 sati
      miroslav001
      uredi
    • npetros2@htnet-dsl

      Ukupna ocjena 64%

      7, 6, 6, 7

      Nije toliko loše, sve izgleda kao jedna obična avantura, i tu pomaže Letteri. Ovdje je uredu, ali potreban je netko s boljim crtežom(Marcello?) da ostane bolji dojam. Sve u svemu siguran sam da može tex i bolje priče...
      26.12.2007
      19:15:00 sati
      npetros2@htnet-dsl
      uredi
    • MaTex

      Ukupna ocjena 74%

      7, 7, 8, 8

      Čitajući neke druge epizode iz vremenski bliskoj ovoj,ne mogu shvatiti kako je se baš ova našla u top-ten,i da ima kultni status.Svašta.Sasvim solidna priča sa malo mistike,Letterijev najbolji crtež,ali opet to nije blizu ovom "modernijem" Texu.Da ne uvrijedim uvaženi auditorij,podižem ocjene za jedan.Ipak su to sedamdesete,kad je sama pojava El Morisca-bruja donosila maksimalne ocjene.
      01.03.2008
      02:11:00 sati
      MaTex
      uredi
    • dcopic

      Ukupna ocjena 80%

      7, 8, 9, 8

      Nisam baš volio Texove priče sa nekakvim sektama u pustinji. Slično je bilo i u 581/582 i ZS 221/223/225. Tajanstvene dolina, tajanstvena kraljevstva, itd...  U svakom slučaju zabavna pomalo razvučena priča. Letteri mi je odličan u tom starom razdoblju. Naslovnice legendarne... 
      26.01.2009
      13:29:00 sati
      dcopic
      uredi
    • Panon

      Ukupna ocjena 65%

      6, 5, 8, 8

      Iako je u to vrijeme vjerojatno bila originalna, priča o raznim propalim narodima koji pokušavaju vratiti staru moć i snagu je već do danas u Texu postala klišej. Pošto sam imao prilike već čitati takve epizode, poput Maya, kojima je u njihovom naumu pomagao Yama, ovo mi je bila još samo jedna monotona epizoda. Ove tri Galepove naslovnice su uistinu iznad prosjeka.
      19.02.2009
      22:50:00 sati
      Panon
      uredi
    • soulfly tribe

      Ukupna ocjena 79%

      8, 10, 6, 7

      priča je odlično išla sve do zadnjih scena kad njih 10ak pobijedi 100 azteka i 30 eldoradosa,nakraju zbrzano i predvidljivo,a i taj crtež nije nešto,premalo detalja.Ok crtež i nije tolko bitan jer je tad glavna preokupacija bila priča,a današnji texovi se poprilično oslanjaju na crtež.Dijalozi su predobri i smiješni,makar bi carson mogao koji put i uzvratiti texu na zajebavanje
      20.03.2009
      01:06:00 sati
      soulfly tribe
      uredi
    • Ukupna ocjena 65%

      6, 6, 7, 8

      08.09.2009
      12:09:00 sati
      Brdar
      uredi
    • E1 Letteri

      Ukupna ocjena 100%

      10, 10, 10, 10

      Ljudi, ja o ovoj četvorodelnoj epizodi mogu da vam pričam danima! Ali, neću! :) Tačno je to da je Dnevnik debelo zeznuo stvar što se tiče prevoda i još nekih tehničkih detalja, ali dobro!! Nije mi jasno samo zašto neki zameraju Leteriju na crtežu, kad je ovo što je uradio bio pun pogodak. Da je urađeno drugačije, ne bi bilo tako fenomenalno kao što jeste! Crtež u potpunosti ide uz priču, aman! Ovo je prvi strip iz Bonelija koji sam pročitao. Do danas pročitah skoro sva izdanja Zlatne Serije ( Teksa ), ali bolje od broja 709 ne nadjoh.. Zbog ovog broja sam zavoleo stripove i zbog ovog, ali i nekih drugih primeraka, stripove čitam godinama. To vam je ono kad pročitate neki strip milion puta, a nikad dosta i nikad ne dosadi.. Pozdrav svim ljubiteljima stripa!Strip je savršen sam po sebi.
      28.09.2009
      16:27:00 sati
      E1 Letteri
      uredi
    • Ukupna ocjena 92%

      10, 9, 9, 8

      17.07.2010
      00:12:00 sati
      jojboli
      uredi
    • Tutta

      Ukupna ocjena 69%

      8, 6, 7, 6

      Ok epizoda,samo negdje se malo razvlaci.Crtez aj tu i tamo. Priva trecina stripa obecaje puno bolji tjiek cijele price.Onda ona pustinja i one doline,nikad kraja. Onda se odjednom sve ubrza. Naslovnice,osrednje.

      19.04.2012
      08:40:00 sati
      Tutta
      uredi
    • Ukupna ocjena 65%

      7, 4, 8, 8

      Tex Willer je ovdje predstavljen kao rasist. Mesto krađe oružja na početku priče je več 100 puta pregledano ali ipak društvo tamo odmah pronađe indijansku ogrlicu. Texu je ko iz topa jasno, da je krivac indijanac koji radi u skladištu oružja. Mislim ovo je stvarno politički nekorektno do indijanske zajednice, a on je kao tobože poglavica Navaja. To stvarno kvari ukupan dojam priče.

      21.05.2012
      22:42:00 sati
      tekumze
      uredi
    • Ukupna ocjena 70%

      7, 6, 8, 7

      Šteta za zbrzan kraj. 

      02.07.2012
      23:51:00 sati
      Imrahil
      uredi
    • drogsy

      Ukupna ocjena 88%

      9, 10, 8, 7

      Meni je ovo izvrsno, kao klinca od 11 godina me oborilo s nogu, a i dan danas i dalje drži vodu, pa ipak je izašlo prije više od četrdeset godina, no unatoč tome, nevjerojatno dobro ispričana priča od strane starog Bonellija, pogotovo one scene gdje Tex i Kit istražuju i međusobno se prepiru. Kasnije je to Nizzi više puta ponovio i onda bi možda bile opravdane niske ocjene pojedinih komentara, ali ovo je originalno. Letteri je bio nevjerojatno dobar u to vrijeme, pogotovo kad se baci oko na neke njegove današnje radove. Super.

      21.08.2012
      18:21:00 sati
      drogsy
      uredi
    • bjelolasica

      Ukupna ocjena 88%

      10, 8, 8, 10

      Fantastična priča, uživao sam čitajući ovu priču.

      20.05.2013
      15:56:00 sati
      bjelolasica
      uredi
    • hrvoje23

      Ukupna ocjena 68%

      7, 5, 8, 8

      Nažalost nisam ovu priču nikad imao potpunu u ZS, pa sam tek sad pročitao u extra izdanju. Nakon toliko pročitanih pria i nije nešto, sve nekako dosadnjikavo...Da sam čitao kao klinac, sigurno bi mi bila odlična. A i sad bi mi sigurno i Eusebio išao više na živce nego li ide. Baš iritantan lik. jako podsječa na Averila Daltona koji je zapravo vrlo simpatičan. Crtež  i naslovnice nisu spektakularne. Pročitah ponovno nakon 5 godina u koloriranom izdanju. Dojam je nešto bolji, ali ne ipak toliko da bi priča bila sami vrh.

      06.01.2014
      12:00:00 sati
      hrvoje23
      uredi
    • Ukupna ocjena 79%

      8, 6, 9, 10

      15.08.2014
      01:39:00 sati
      Eddie Monsoon
      uredi
    • Stripmen

      Ukupna ocjena 83%

      9, 9, 7, 8

      Odlična epizoda.

      06.10.2014
      10:19:00 sati
      Stripmen
      uredi
    • goghy

      Ukupna ocjena 84%

      9, 7, 9, 9

      23.01.2017
      11:10:00 sati
      goghy
      uredi
    • Hercule Poirot

      Ukupna ocjena 89%

      10, 10, 7, 8

      Izvrsno! El Morisco nema pravo na lošu priču s Texom.

      29.07.2019
      17:02:00 sati
      Hercule Poirot
      uredi
    • tex2

      Ukupna ocjena 91%

      10, 7, 10, 10

      Drrugo pojavljivanje El Morisca (prvo je bilo debakl, bar meni priča sa Esmeraldom i opet Aztecima), ja volim razvučene priče, a ovdje mi se nije svidio jedan detalj-dolazak Navaja taman na vrijeme, a nikako nisu mogli stići tako brzo. A i mogao bi se pobrojati fini broj bezizlaznih situacija iz kojih su se naši junaci izvukli. Naslovnice su mi ok, kao i crtež. Sve u svemu odličan strip, koji se pročita u dahu, scenarij malo šupljikav!

      20.08.2019
      10:21:00 sati
      tex2
      uredi

    Najnovije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Otmica
        Kod: NR LIB 7a
        Ocjena: 92%
        Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
        Autor: ReemCP
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 29
      • Ice Cream Man
        Kod: ICM IMG 1/5
        Ocjena: 80%
        Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
        Autor: Paka01
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 343
      • Proteus
        Kod: TX ZS 33/984/985
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 787
      • Njihalo strave
        Kod: VB PO 1
        Ocjena: 70%
        Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
        Autor: Kila Banana
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 845
      • Božji sud
        Kod: KP SA 7c
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 577

      Aukcije

      Forum

      Najčitanije

      Vijesti

        Magazin

        Recenzije

        • Poslije apokalipse
          Kod: NN LIB 55
          Ocjena: 100%
          Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
          Autor: Jerry Krause
          Broj komentara: 1
          Broj pogleda: 2447
        • Put za raj
          Kod: ZG VCSP 32
          Ocjena: 50%
          Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
          Autor: Djole
          Broj komentara: 4
          Broj pogleda: 1967
        • Svijet Nancy Porter
          Kod: NN ALM 7a
          Ocjena: 61%
          Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
          Autor: Jerry Krause
          Broj komentara: 1
          Broj pogleda: 1574
        • Hellgate u plamenu
          Kod: ZG LU 275/276
          Ocjena: 87%
          Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
          Autor: igor 12
          Broj komentara: 14
          Broj pogleda: 1364
        • Dame sumnjiva morala
          Kod: FB KP 41
          Ocjena: 96%
          Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
          Autor: luxi68
          Broj komentara: 13
          Broj pogleda: 1253

        Aukcije

        Forum