Balada o Zekeu Colteru

Tex Willer

TX ALM 1a | 93 str.

Prolazeći tijekom snježnih mjeseci Stjenovitim planinama, Tex naleti na svog starog prijatelja Zekea Coltera i pomaže mu prebroditi noć tijekom koje njegovu kršnu kolibu napadaju nemilosrdni lovci na zlato!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 95%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Balada o Zekeu Colteru - Karavana straha
  TX ALM 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La ballata di Zeke Colter
  TX AL 1994

ZANIMLJIVOSTI

 • Kit Carson se ne nalazi u ovoj priči, kao ni ostatak bande!
 • Almanah je izašao za CRŠ 2006. godine. Uz ovaj almanah iz 1994. godine nalazi se i iz 1995. pod nazivom "Karavana straha", a kao dodatak ovom duplom izdanju je i tekst Texovog fana Željka Vele "Kako sam zavolio stripove ... a najviše Texa. " Naslov sve govori. ;)
 • Osim Renza Calegara, dodatne olovke i tuš na stranicama 57-66 su napravili Stefano Biglia & Luigi Copello

Balada o Zeki i Texovom koltu (odnosno winčesterki)...

Nakon Ludensovih redovnih izdanja i maxija, te Strip-Agentovih giganata, Libellus nastavlja niz i popunjava rupe u Tex kontinuitetu dosad neobjavljenim redovnim izdanjima koje je davno preskočio novosadski Dnevnik; te naposljetku konačno zatvara krug Texovima almanasima. Neki bi naravno uza sve to htjeli još i Texa od prvog broja, no takvih freakova je mislim, ipak premalo. Prvi broj Almanah Tex serije je u Italiji objavljen davne 1994. godine, što bi značilo da je kod nas došao sa nekih 12 godina zakašnjenja. Libellus se odlučio za dvobroj izdanje, kako je to već bilo objavljivano i za MM i NN-a, a u novije vrijeme i Nick Raider. Almanah slijedi neuobičajenu formu redovnih Texovih priča, te umjesto 110 stranica donosi nam devedesetak stranica plus onovremenske novitete u svijetu westerna. Broj stranica se, naravno, mijenjao tijekom godina...

Iako se radnja odvija u hladnoj, mračnoj noći obavijenoj snijegom tamo negdje u planinskoj zabiti sjevera SAD-a, Nizzi nam na stranicama ovog broja priča jednu toplu ljudsku priču. Priču o hrabrim doseljenicima samotnjacima čiji višedecenijski boravak u zabačenom planinskom kraju nije poljuljao duh niti vjeru čovjeka u ljepotu života i snagu prirode. I ono što je najvažnije, onima koji su sačuvali svoju ljudskost. Što se ne bi moglo reći za ostali pokvareni izrod čije je jedino sredstvo za preživljavanje bilo pljačka, prijevara ili ubojstvo. Kako sam naziv epizode govori, priča nije o Texu, Carsonu ili o nekom tamo slavnom odmetniku; ovo je priča o običnom čovjeku, ovo je - balada o Zekeu Colteru. Doselio se davno u tu hladnu samoću, preživljavao loveći dabrove, no jedan događaj promijenio mu je stav i odonda Zeke u potpunosti živi u suživotu s prirodom, odnosno postaje joj prijatelj. Osim simpatičnog stava starog gunđala, Nizzi je Zekeu dodatno dodao još jedan humoristični element – Šepavu Patku, poput Zekea staru i ishlapjelu squaw čiji je vokabular u najmanjoj mjeri sličan kočijašu.

Tex: "Razumije li naš jezik? "
Šepava Patka: "Woah! Ja razumije i priča tvoj jezik. Prokletstvo. Bizonove mi krvi. Pogodit će me kap. Prokleta bijeda. Prljava krpa. "

Gore u planinama, gdje osim okrutne prirode vlada i zakon jačega, dobar čovjek neredovito nailazi i na zlo u obliku ljudi, koji zamućuju prekrasnu bjelinu snijega crvenim tragovima krvi. Njihovo crno srce u potrazi je za srećom na krivom putu nemorala i zločina. Pritom mislim na ovobrojne zlikovce poput Billa Hatchera ili njegovog kompe Dillona ili bilo kojeg pripadnika njegove bande ubojica. Ako vas ne muči ta klasična stereotipna raspodjela (bonellijevska) na potpuno dobre i potpuno loše, zasigurno će vam se svidjeti toplina i nevinost kojom odišu pozitivni likovi, kao i atmosfera snježne noći i borbe za opstanak. Postoji i jedan ekstra lik, a on nije ni čovjek ni stvar, već – dabar. Tako jednostavna, da ne kažem obična životinja, no u nečijem svijetu ona mijenja život...

Crtež u ovom broju sadrži i nekolicinu bonusa. Naime, osim dobrih prikaza scena bitaka i ljudi, crtač Renzo Calegari podario nam je par lijepih polutotala snježne prirode i osamljenih kolibica, dok su Biglia i Copello oslikali svojim stilom priču starog Zekea. Calegari je crtač starog kova (rođen 1933. godine and still kicking! ) koji je svoj zanat pekao godinama na westernu. Ilustrirao je brojne epizode serijala "Priče sa Divljeg zapada" Gina D'Antonia, a kod Bonellija radio je Parkera i ovu epizodu Texa! Biglia i Copello radili su zajedno na ovom Texu, te na nekoliko epizoda Nicka Raidera i Magičnog Vjetra. Sva spomenuta trojica specijalizirani su za westerne i imaju povijest sudjelovanja.

Lijepa priča za početak jednog serijala! Od svog tog snijega sav sam se raznježio pa mi je na pamet pala lijepa stara o Zeki i potočiću... ;)

"U jednoj zimskoj noći tam gdje je visok brijeg smrznuo se potočić i pokrio ga snijeg. A jedan mali zeko taj potok traži svud, gdje je kud je nestao to njemu tišti grud. I plače, plače zeko mali, za potočićem tim i žali, žali, zeko sad; žali srcem svim; i tužan misli zeko da gdje je potok taj... "

Naprijed

N/A

TX ALM 2a Ubojica Indijanaca

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • jasa

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  Sasvim zadovoljavajuće...
  03.03.2008
  21:19:00 sati
  jasa
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Prvi almanah pa na tron!Odlična priča,topla i kratka ali vrlo jednostavna i smjerna.Ples zeke s koltom i šepava patka je nešto za pamćenje....
  04.03.2008
  11:55:00 sati
  kico
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 61%

  6, 7, 5, 7

  ...
  04.03.2008
  18:51:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  dojmila me se.,lijep po?etak za allmanah
  04.03.2008
  21:12:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  jako lijepa kratka priča, onako nostalgična, o danima kada su planine bile prazne od ljudi, a pune životinja, zeke i šepava patka su nezaboravni, a renzo calegari me dobrano iznenadio, veliki pomak u kvaliteti u odnosu na ken parkera, zato mu dajem visoku ocjenu, a i očito mu idu zimski pejzaži
  05.03.2008
  08:15:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 46%

  4, 5, 3, 10

  Sve osim naslovnice ispodprosječno.
  08.03.2008
  20:01:00 sati
  76
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Topla priča u stilu Ken Parkera. Odličan 'kratki' Tex.
  09.03.2008
  00:10:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  Ispodprosječno. Ništa specijalno u ovom stripu. Nekako nedorečeno sve skupa i prekratko. Brzo se zaboravi. Ne postoji niti jedan element po kojem bi ovo trebalo dobiti veću ocjenu.
  11.04.2008
  09:51:00 sati
  mars1
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Kratka, lagana priča u snježnom okruženju - baš prava balada. Vidim svima se svidio Zeke, pripadnik vrste koja izumire, čovjek koji prije svega cijeni slobodu i prirodu i kome su norme "civiliziranog" svijeta nešto najgore. Eh da mogu i ja barem na par tjedana biti kao Zeke.. šteta što ima dosta nepotrebnog puškaranja - puno više bih volio da je stari Zeke ispričao još koju priču, onako uz kaminsku vatru i dobru kapljicu. Ovako se pomalo gubi draž. Vrhunac ove epizode je -naravno - dabar u Zekeovoj priči. Ovom prilikom pozdravljam mog prijatelja Davida kojeg je ova epizoda,a posebno rečenica "bio sam mokar ali spašen..a kraj me je bio i dabar!" baš oduševila. crtež jako dobar u pejzažima i sniježnom okruženju ali malo je nejasan kod crtanja lica pa zato ocjena niže. Interesantno što nitko nije primjetio,ali Villa je na naslovnici Texa nacrtao ljevorukog;-))
  12.04.2008
  21:58:00 sati
  Aco
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Jedna kratka, lagana za čitanje i opuštajuća pričica o surovom životu ljudi sa planine, koja je možda mogla biti bolja, ali ni ovako nije za baciti. Vidim da je sve malo zaljuljao dašak nostalgije kada je stari Zeke pričao svoju priču pored upaljenog kamina, hehe, stari vuk. Ukupno gledajući, sve mi je ovdje u znaku sedmice, Sclavi bi bio zadovoljan.
  19.09.2008
  21:37:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 64%

  8, 6, 4, 10

  Dobre lagane epizode bez puno mozganja. U prvoj mi se sviđa snježni ugođaj i taj osjećaj isčekavanja protivnika. Zeke je zakon, a posebno ono kad priča Texu kako se izvukao od indijanaca. Druga malo lošija, ali tematika lik se osvećuje svima zbog gubitka voljene osobe, prolazi. Nizzi na zavidnoj razini. Copello/Calegari  loši, onako prljavi. Villa odličan. P.S. Na lomaču s Deeyem. Ko ti je freak. Čovjek nas je nazvao frikovima! Linč! Linč!
  19.12.2008
  10:52:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Bruce Springsteen

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Priča sa dušom, malo likova, odlična zimska atmosfera, pravi planiski western, scenarij odličan za film, crtež u potpunosti dočarava atmosferu, naslovica solidna!
  06.01.2009
  22:17:00 sati
  Bruce Springsteen
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  Baš je ispala simpatična prva priča, onako, upoznavanje Texovih prijatelja. Druga je isto jako dobra. Samo šteta što Libellus u Alamanhu nije tiskao obje naslovnice, nego samo onu prvog almanaha.
  24.01.2009
  19:01:00 sati
  Panon
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Zaista odlična kratka priča, što je kod Teksa rijedak slučaj. Ali ove snježne priče skoro uvijek budu dosta dobre. Crtež me oduševio, ovaj crtač mi je nepoznat ali pejzaže je uradio za desetku.
  25.01.2009
  12:52:00 sati
  delboj
  uredi
 • Ultras

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Odlicna prica u nekih 90 stranica. Pravo otkrovljenje u Nizijevom opusu.Ni lose nacrtan Tex nije uticao da ocena za crtez padne ispod 9. Prelepi snezni pejzazi i verni prikaz zimske atmosfere od pocetka do kraja price.Villa konstantno odlican sa naslovnicom
  18.02.2009
  22:20:00 sati
  Ultras
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prelijepa priča! Kad Zeke priča o prošlim lijepim vremenima što bih dao da san na Texovom mistu. Ma slušao bih ga po cijeli dan. :) Vidin da i ocjene nisu baš neke, da tamo na naslovnici piše Ken Parker umjesto onog Texa sigurno bi ocjene bile veće. Ali što čovik može kad "Ken Parker nije Bonelli." Jedino što je slabo odrađeno je onaj revolveraški obračun na kraju kad Texa promaše malo previše puta za moj ukus. Još se i sve nekako dobro poklopilo tako da san pročita ove epizodu taman na dan kad san pogleda i fenomenalni film s Chrlesom Bronsonom i Lee Marvinom "Death hunt" sa sličnom snježnom tematikom, pa san se još više uživio. Crtež je dosta prljav i neprecizan, ali baš odgovara ovoj epizodi jer su zimski pejzaži odlično nacrtani. Villa ocjena deset, i pohvale Deecayu za dobru recenziju.
  04.03.2009
  14:03:00 sati
  mpavin
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  E šta me je ovdje Nizzi iznenadil. Nakon njegovih zadnjih proljeva Navajska osveta i Iznad zakona koje sam jedva pročital, ovo je bilo pravo pravo osvježenje.
  05.03.2009
  15:16:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  baš ugodna,nekako drugačija epizoda
  20.03.2009
  01:09:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • Thingoll

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izvrsna priča u kojoj Tex nije u centru pažnje
  22.04.2009
  09:39:00 sati
  Thingoll
  uredi
 • ducko

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prezadovoljan sam ovom pricom Pravo osvezenje! Tex na kakvog nismo navikli.Druga prica u almanahu je OK
  18.06.2009
  23:25:00 sati
  ducko
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  It's good!
  29.07.2009
  10:57:00 sati
  writer
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Jedna fina i ususna pricica.

  19.05.2010
  13:33:00 sati
  Brdar
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo mi je skroz OK. Opusti, priča ide svojim tokom. Neobično. dovoljno za almanah.

  18.12.2010
  22:06:00 sati
  legaz
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Zakon! Crtež rastura, a najviše mi se sviđa Zekeova pričica. Naslovnica je mogla i bolje, no dobra je.

  26.01.2011
  14:31:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • split85

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlična priča i atmosfera !!!

  17.02.2011
  20:38:00 sati
  split85
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  Zimski western...ima dvije stvari koje su me zasmetale u ovom stripu: -na strani 49 srednja pasica: "izgleda da se hulje neće približiti kolibi" a nacrtana dvojica koji samo što ne skoče na krov... -i na strani 86 kad tip puca na Texa iz 2 pištolja sa 3metra i promaši...! Inače, nije loše za prvi almanah.
  11.09.2011
  09:17:00 sati
  Oki
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Kratko i jednostavno! Lijepa nostalgična western priča! Crtež u početku čudan, kasnije sve bolji i bolji...

  12.09.2011
  14:06:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  21.05.2012
  22:21:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 9, 7, 9

  01.08.2012
  00:22:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  6, 8, 10, 5

  07.09.2012
  10:32:00 sati
  coszinus
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Jedan Kratki, ali slatki Tex.

  18.09.2012
  20:07:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 9, 7

  Lijepa, nostalgijom obojena, zimska priča s malo slabije napisanim završnim obračunom. Pomalo skicozan, ali vješt crtež daje dodatnu draž i toplinu priči. Dobra Villina naslovnica.

  21.10.2012
  15:26:00 sati
  Shaner
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 53%

  5, 6, 5, 5

  Jedan stari prijatelj i hrpa kriminalaca, eto nam "nove" price. Crtez za Texa i vise nego los.

  15.11.2014
  17:32:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 80%

  8, 9, 7, 8

  Odlična epizoda! Mrvicu drugačija i ljudskija. I nije potrebno gro stranica da bi se ispričala priča što ovaj strip najbolje dokazuje.

  05.02.2016
  19:21:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Priča je savršena a crtež još bolji. SAVRŠENO ! Posebno početak priče, ambijent, snježni ugođaj...noć, osama planine prekrivene snježnom mećavom, stari i njegova squaw koja se šarmantno osmjehuje ( savršen oblik komunikacije ) i poznato joj je ono najbolje od retorike "civiliziranog" svijeta... Šteta što ova priča nije objavljena samostalno u domaćem ALMANAHU. Pravi dragulj. 

  08.05.2016
  14:58:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • darkwoodaxe

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  topla priča,meni jako draga...

  30.09.2016
  21:06:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  veoma lijepa prica o gorstaku koji zivi u planini s skvo,pogotovo dio kada prica kako se uvuka u dabrovo skrovise da spasi zivot

  idealna za uzivanje u zimskim danima,velika preporuka svima

  16.02.2017
  22:21:00 sati
  markotamara
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Iako nisam puno Texova pročitao, ovo mi je za sada najdraža epizoda. Ne sviđaju mi se vesterni sa puno praznog hoda - ovde je, naprotiv, u manje od 100 strana mnogo toga rečeno.
  Jedna baš lepa, snežna, pomalo depresivna epizoda.
  Slažem se sa nekim komentatorima da je moglo biti manje akcije a više akcenta na Zekeu, no i ovako je dobro. Odlični su priča o dabru i njegova skwo. Baš životno, sentimentalno.
  Bezveze je previše pucnjave, kao i Tex na koga su ispalili čitav arsenal ali ga ipak maše (ma vidi ti to!).
  Očekivao sam da će Zeke umreti, ipak je u naslovu ''balada'', pa mi se kraj svideo jer je ipak stari psovač preživeo, kao i skwo.
  Takođe mi je drago što nema onog 'smarača' Carsona i predvidivog prepucavanja sa njim - to mi pokvari svaku epizodu. Ovako je akcenat na onome na kome i treba biti - Zekeu.
  Sa ovim se crtačima nisam susretao ali je ovde odličan, naročito nijanse sive (ne 50, hehe) u okviru Zekeove pričice. Pravi vestern crtež. Prljav, pomalo sirov ali ne bez emocija. Osmesi su iskreni.
  Naslovnica super!

  Inače, po nekim elementima me priča podseća na Vukove Wyominga, epizodu Comanche, koja mi je jedna od najboljih (i najdražih) njegovih.

  Pohvala za lepo napisanu recenziju :)

   

   

  07.05.2017
  17:48:00 sati
  Jocko
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  30.09.2017
  23:03:00 sati
  velka031
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  29.12.2017
  19:35:00 sati
  goghy
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Prvo pa musko. Posle, avaj. Sneg i barut.
  31.12.2017
  22:59:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Priča nabijena emocionalnošću uz vrhunski crtež. Za više čitanja, svakako.

  24.07.2019
  16:31:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • domegus

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Odavno mi jedan Tex nije ovako dobro lega. 

  14.11.2019
  14:34:00 sati
  domegus
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Al' ga pretjeraste u pm... Ok je ovo, ali ništa više. Tek nešto više od prosjeka. Zeke Coltero je zabavn lik i njegove priče o planinarskom životu i sjećanje na  prošla vremena su najbolji dio stripa, no to je ujedno sve što ovaj almanah nudi. Ostatak sa bandom bitanga i njihovom opsadom slab i nezanimljiv, čak i za Texove standarde. Calegari dobar, ali daleko od svojih slavnih dana.

  30.01.2020
  18:06:00 sati
  drogsy
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 25
  Broj pogleda: 2534
 • Priče vrača Mnogo Očiju
  Kod: ZG NID 1
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2090
 • Strijeljanje u zoru
  Kod: KM ZS 92
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1873
 • Fantomski brod
  Kod: ZG MX 42
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1794
 • Crommovi sluge
  Kod: ZG LU 325/327
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum