Chihuahua!

Tex Willer

TX LIB 15/16 | 524 str.

Tex i Carson su na putu za Tucson jer se tamo formirao novi 'Ring', skupina ljudi koja se udruži zbog svojih špekulantskih ciljeva čije su vođe Martin Brooke i Brian Cantrell. No, ubrzo nakon dolaska u Tucson, Tex prima poruku od starog prijatelja kapetana Marqueza u kojoj piše da je Montales u opasnosti i da se hitno žele sastati s njim. Tex odlazi ni ne sluteći kakvu paklenu zavjeru mu spremaju…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

  • N/A

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 98%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sastanak sa smrću
    TX LIB 15
  • Klopka u rudniku
    TX LIB 16

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'uomo con la frusta
    TX SR 365
  • Appuntamento con la morte
    TX SR 366
  • Agguato nella miniera
    TX SR 367
  • Lampi sul Messico
    TX SR 368
  • Chihuahua!
    TX SR 369

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovdje se pojavljuje Montales, stari Texov prijatelj koji se pojavljivao u mnogim brojevima. Više o njemu pogledaj ovdje.
  • Epizoda je u Italiji objavljenja 1991. godine. Kod nas nije niakd bila objavljena jer je izašla baš u rupi između Dnevnika i SD.
  • Kapetana Marqueza i generala Velasca imali smo prilike vidjeti u epizodi ZS 921/923 Ubojstvo u Korpus Kristiju.
  • Guvernera Zamoru, Conchitu i pukovnika Oliveru imali smo prilike ponovo vidjeti u nedavno objavljenoj epizodi Lud 79/80 Oružana pratnja.
  • Pedra 'Cobru' Galindeza smo mogli vidjeti i u epizodi TX SD 2/5 "Izdajnik".
  • Tko želi više saznati o Chihuahuahi, Meksičkoj zemlji gdje se većinom odvija radnja ovog stripa, neka pogleda ovdje.

E, gdje su nestala vremena kad je Claudio Nizzi pisao ovakve zabavne i akcijske priče. Čitava priča zamišljena je kao velika partija šaha između Texa i pukovnika Olivere. Na startu epizode svaki neinformirani čitatelj bi pomislio da će se epizoda odigrati u Tucsonu, a glavni protivnici će biti Martin Brooke i Brian Cantrell. Pa, taj neinformirani čitatelj bi pogriješio. Epizoda kreće u nepredvidljivom smjeru, Tex završi u zatvoru, a na scenu stupaju novi i još veći špekulanti koji drže vlast u Meksičkoj državi Chihuahuahi.

Vođa je guverner Zamora, napuhanko kojem je najdraža razonoda vatrena muchacha i boca tequile. Mozak je pukovnik Olivera koji je svojim paklenim planovima doveo naše prijatelje u zbilja teške situacije. General Velasco je od zadnjeg puta kada ga je bomba raznijela postao ljudska ruševina te nije imao važnu ulogu od stripu. Puno važniji za priču bio je 'Cobra' Galindez, lažni domoljub koji je prodao mnoge svoje suborce. Uz već spomenutog 'Cobru', valja još reći da su veliku ulogu odigrali otac Elias, nekada pobunjenik, a sada svećenik i Conchita, bivša 'Cobrina' djevojka.

Osim stalnih zaokreta, priča ima dosta dobrog humora. Carson, želeći da što prije stignu u Chihuahuahu dolazi do strojovođa i prijeti im, ali Kit se bolje snađe te im obeća novac ako brzo stignu do Chihuahuahe. Ili recimo, kada se voze prema Escalanteu, Carson kaže da se osjeća kao da sjedi na dnu pakla, a Kit mu odgovori da to nije zadah smrti, nego krumpira na kojem sjedi.:D

Civitelli i Fusco, obojica vrhunski crtači. Vidjelo se da je to Fusco u najboljim danima, stvarno je odlično odradio svoj dio, pravi majstor. No ipak, mala prednost Civitelliju zbog odlične atmosfere. Galep me razočarao, vidjelo se da je na pragu mirovine, ali nemam srca dati nisku ocjenu za naslovnice. Villine naslovnice su vrhunske, ali nemaju veze s temom.

Sve u svemu, vrhunska i sjajna epizoda koju sigurno vrijedi pročitati. Jedino mi je žao što je Libellus nije objavio kao jednu cjelovitu knjigu.

Naprijed

TX LIB 90 Španjolska kopča

TX 5/7 Kradljivci stoke

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Uz nenadmašnog "El Muerta", sigurno najbolje epizode koje je dosad izdao Libellus.Pogoovo knjiga 15 predstavlja pravi užitak za svakog ljubitelja Texa. Nizzi baš u formi, dobra priča i odlični dialozi. Scena koja mi je baš ostala u pamćenju je tučnjava Texa i onog tipa sa bičem ,kad mu Tex sa super-cool-a la Fusco - facom uhvati bič, opali po glavi i lansira kroz  vrata svoje ćelije na kraju dobaci i bič i kaže "vratite mu ovo kad se probudi". Odlično;-)))Nakon toga, iščekivanje u zatvoru, pa planiranje operacije spašavanja iz ćelije, pa dupla igra Kobre Galindeza itd predstavlja uzbudljivo štivo i samo se ponavlja ona stara poslovica među stripašima,da su sve epizode u kojima je glavni junak u zatvoru dobre. Fusco je bog kad je Tex u pitanju, njegov stil idealno paše za ovakvu priču. Oduvijek sam volio kako crta Meksikance i Indijance. Civitellijev nastavak je malo smireniji,možda zbog njega samoga jer mu je stil totalno drukčiji od Fusca, nekako klasičniji mada ipak dosta uzbudljiv. Sve u svemu, jedna uzbudljiva, zabavna i dobro nacrtana epizoda koju bih preporičio svim ljubiteljima Texa.Možda bi jedino recenzija mogla biti duža.
    20.05.2009
    12:37:00 sati
    Aco
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Epizoda uistinu odiše originalnim scenarijem, gomilom akcije i neočekivanim situacijama. Najviše mi se svidio Cobra Galindez, stvarno ima muda kad je odlučio igrati dvostruku igru! I Fusco i Civitelli su odradili jako dobar posao što se tiče crteža. Jedino mi je Libellus skiksao kad nije cijelu epizodu smjestio u jednu knjigu. Ova druga Villina naslovnica je posebno dobra!
    21.05.2009
    12:11:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Vjerojatno najbolji Libelusov Teks. Čista fantazija od serijala.
    21.05.2009
    20:20:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    U pravu je naš Tiger Jack (Željko Vela) kada je Oliveiru postavio na drugo mjesto najopasnijih Texovih protivnika, odmah iza Mefista i Yame. Prva knjiga: Izvrstan plan, sve odlično odrađeno, ali faktor sreće nije bio na njegovoj strani. I ipak zamjerka scenariju - kako je uhoda Potrero previdio nestanak pravog Tigera Jacka?Druga knjiga: Texov uzvrat Oliveiri, ali na puno efektniji i efikasniji način. Maestro Civitelli briljirao, posebno dojmljivi su Carsonovi izrazi lica...Naslovnica 16. Libellusove knjige zaslužuje ocjenu 20! 
    01.06.2009
    19:08:00 sati
    76
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    LOŠE! Pa zar nismo prerasli ovo? Zar nije potrebno nešto bolje i kvalitetnije? Ima Nizzi boljih stvari od ovog...
    01.06.2009
    23:49:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Ok je ovo,ništa više,crtež veoma dobar,ocijenio sam originalne naslovnice,Villine su za 10.
    17.07.2009
    18:47:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    5, 2, 6, 9

    Komentarisem samo prvu pricu. Apsolutna grozota i direktna najava zla koje ce uskoro proklijati. Oduvek su me jezile ove prepametne intrige zasnovane na slepom pracenju i prisluskivanju. I tako cela prica. Osoba A kaze osobi B da prisluskuje/prati C i D. Rasplet je lak.... C uvati B na delu i sjebe sve sto su zlice kovale desetine strana unazad.... a to i nije fer.
    Mda tu je i Razbojnik Romantik, supalj ko kanta i bez neke price.... samo da posluzi svrsi.  I slag na torti... odnos izmedju Tamnicara i Utamnicenoga.... cista budalastina dostojna vizija malog Djokice. Mesto da Tamnicar natera Utamnicenog da mu lize prasinu da cipela, to on sam radi sa poda.. hehehehe..... Da je Blek pa ajde da kaze covek, cak ta doza naivnosti je tamo super/odgovarajuca. Nisam preterani ljubitelj Fuscove kasnije faze i debelih vratova. Galep ODLICAN. 
    17.08.2009
    16:45:00 sati
    kasper
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odličan Tex,takvog sam očekivao pa i dobio.
    16.12.2009
    16:43:00 sati
    teller
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 76%

    7, 5, 10, 10

    Carson krade cigare iz kancelarije guvernera Zamore. Prelepa Conchita se druzi sa krimosima, a posle je vidimo kao finu zenu srednjih godina. Olivera super negativac kao i svi iz Meksika, nosi naocare (kasnije vrlo uspesno razradjivano). Velasco ruina sa gvozdenom maskom na licu. Montales klasican politicar koji dobija guvernersko mesto preko veze. Otac Elias prevejani kriminalac i ubica koji utociste nalazi u crkvi, ali ga to ne sprecava da se potseti ranijih aktivnosti. Teks malo krizira, ali na kraju suvereno vlada sredinom terena. Ostali na nivou zadatka (citaj pobili su svako po 20 ljudi najmanje). Cobra Galindez izgleda opasno, igra dvostruku igru ali na kraju jeftino padne. Fusco vrlo dobar, ali Civitelli briljira. Genijalan crtac. Predivna atmosfera u drugom delu. Sve u svemu: bilo je i boljih dana.  

    20.06.2010
    19:47:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Recezent je sve već rekao

    02.02.2011
    18:56:00 sati
    legaz
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 78%

    6, 9, 8, 9

    Pravi gigantski Tex(one) s gomilom zapleta, likova i obrata, dva odlična crtača i vrlo inspiriranim Nizzijem... Pročitao s užitkom!

    26.04.2011
    16:44:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    30.05.2011
    20:23:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    za mene najbolji libellusov tex

    24.04.2012
    10:07:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    30.06.2012
    14:26:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Dobra je ovo priča te, iako ima preko 500 stranica, meni je nekako brzo protekla. Lijepo je i to što nema previše pucnjave, nego su Tex i ekipa na mudar i miran način uspjeli riješiti situaciju, što mi se također dopalo kao i prvi dio priče kada je Tex namamljen u klopku. Fusco me malo razočarao, dok  Civitelli uspješno održava isti nivo kvalitete crteža na svakoj tabli. Zgodno je to da su priču odradili dvojica crtača. Galep je ovdje u svojem kasnom periodu gdje mu naslovnice postaju sve gore i gore, ali ove nisu baš skroz nemaštovite i loše nacrtane. Kada ih se ovako gleda sve odjednom dobro izgledaju. Za Villine ne vrijedi ocjena, ali samo bih napomenuo da su savršene, pogotovo prva gdje je ruka s revolverom u prvom planu, a ta ujedno i ima veze s epizodom. Zaključno, uzbudljiva priča koja se lako i brzo čita bez da dosadi, te koja uvelike odskače od uobičajene Nizzijeve rutine.

    29.09.2012
    22:36:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Razni zapleti i preokreti koji izazivaju pozornost.

    30.09.2012
    11:09:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Pomalo precijenjena epizoda. Kako je već neko primjetio, Nizzi ovdje uvelike počinje sa svojom standardnom budućom formulom, tj. prisluškivanjem i praćenjem, tvoriti radnju. Iako za razliku od budućih epizoda, ova još donekle može proći jer je donekle zabavna s par solidnih preokreta. Nije mi Nizzi nikad previše odgovarao Texu. Imao je u počecima nekih dobrih priča, ali trebao je ostati na Nick Raideru jer jako rijetko je znao uhvatiti onaj pravi western ugođaj i radnju kao Boselli, Nollita i G.L. Bonelli. Ili barem ne iz epizode u epizodu radnju voditi na skoro isti i sve zamorniji način. Civitelli i Fusco su mi vrlo dobri, naslovnice ok. 

    02.10.2012
    12:53:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    9, 4, 8, 7

    Da nije Nizzi brljao (posebno pri kraju), utisak bi bio mnogo bolji.

    24.06.2013
    21:12:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Kompleksna priča o urotama, zamkama i mnoštvom zanimljivih likova. Zanimljivo je bilo čitati ali na trenutke ipak pomalo naporno zbog nedostatka dinamičnosti radnje i prevelikog teksta. Ovdje je Nizzi počeo sa svojim starim receptom - prisluškivanjem. Ali ovdje to još nekako i prolazi dok u novim pričama sve to ne liči u ništa. Crtači su naprosto genijalni, i jedan i drugi. Villa za deset, Galepu sedmica.

    08.11.2013
    09:56:00 sati
    mpavin
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Pročitao sam ovaj dvobroj –oko 520 stranica u jednom danu, za vikend. I baš sam uživao. Ponajviše u crtežu. Iskreno, jesam očekivao ipak malo i više od priče, ali na kraju sasvim sam zadovoljan. Očekivao sam više akcije, a dobio odličnu spletku sa svih strana, nekoliko igara mačke i miša. Naslovnice odlične sve- i nove i stare.

    19.11.2013
    23:16:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    uzbudljivo..ništa neviđeno niti famozno. Ali tex kakvog volimo...

    12.09.2014
    15:59:00 sati
    Villain
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Brutalno odlična epizoda. Fino sam ponovio gradivo i još jednom pročitao ZS 921-923 i također je odlična epizoda ali ova doslovce rastura. Najbolji Tex ikad!

    15.09.2015
    10:12:00 sati
    Barney
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Tex uvučen u zamku jer su za njega razradili jednu spletku na kvadrat....kako će se Tex izvući? ...smisliti će spletku na kvadrat i još na kvadrat;) Fusco je dobar, ali Civitelli rastura!
    31.10.2015
    20:59:00 sati
    Oki
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Uživancija od epizoda, ne znam koji crtež mi je bolji i draži, Fuscov ili Civitellijev. Prva knjiga ima dosta naivnih scena, ali sveukupno gledano, Nizzi je po meni na dosta visokom nivou. Davanje ocjena i komentara je subjektivno, ja sam uživao u čitanju, i zato dajem visoke ocjene.

    26.01.2017
    21:18:00 sati
    Deki86
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    04.08.2017
    13:20:00 sati
    goghy
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaka čast recenzentu, ali ovakva mrcina od priče zaslužuje i mrcinu od recenzije.. Naravno, u svakom mogućem pozitivnom smislu.. Priča je toliko opširna i kompleksna da je teško sve prokomentirati, a možda je čak i nepotrebno.. Možda je dovoljno samo reći da je ovo jedno remek djelo Claudia Nizzija i dvoje maestralnih crtača, Fusca i Civitellija.. Ne samo da su ove epizode must have za sve ljubitelje Texa Willera, nego i za sve stripaše općenito.. Gallepove naslovnice ne blistaju, ali daju dašak onih starih vremena kada je ova epizoda i nastala.. Za razliku od njih, Villine naslovnice su vrh vrhova.. U svakom slučaju, preporučujem za čitanje, bez imalo razmišljanja..

    P.S. I ajde, spomenut ću još i zamjerku Libellusu što sve nisu utrpali u jednu knjigu, pa kolko god da debela bila..

    02.09.2018
    15:46:00 sati
    allessi
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    19.12.2018
    07:38:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Vrhunski Tex! Sjajna, smislena, zaokružena priča s dobro izgrađenim sporednim likovima. Priča za više čitanja.

    25.07.2019
    19:27:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kuga
    Kod: DD LUSP 19
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 25.11.2020. 19:22:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 372
  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 742
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 499
  • TOP 10
    Kod: TOP10 FB 1
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 553
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1048

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1838
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1772
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1716
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1433
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1182

Aukcije

Forum