El Muerto

Tex Willer

TX LIB 18 | 193 str.

Tiger Jack se premlaćen vraća u selo Navajoa, noseći na konju tijelo mrtvog pripadnika plemena. Tražeći krivce, Tex odlazi u Wingate, gdje dočekuje ranjenog sina, koji mu prenosi istu poruku kao i Tiger – stanoviti El Muerto ga izaziva na dvoboj na groblju u gradu duhova, Pueblo Felizu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 92%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • El Muerto
    TX LIB 18

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • El Muerto
    TX SR 190
  • La collina degli stivali
    TX SR 191
  • El Muerto
    TX TT 190
  • La collina degli stivali
    TX TT 191

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Eh, dobri stari klasični westerni! Jedan dobri lik i onaj drugi loši, ali i bad guy ima osjećaj za moral, a nije protivnik koji je spreman na najniže udarce radi pobjede, motiv osvete, dvoboj pištoljima kao jedan od najprepoznatljivijih simbola Divljeg Zapada… Nešto kao High noon na papiru, zar ne?

Budući da sam već spomenuo da se radi o klasičnoj temi, jasno vam je da nema nekih originalnih i dosad neviđenih stvari i ideja. Međutim, to ne znači da je priča loša, devetku sam joj dodijelio prvenstveno zbog toga što je ovo vrlo čest motiv, ali dobri stari Bonelli (ili Nolitta, kako je sam potpisao ovo djelo) je unio neke zanimljive detalje koji su oduševili mene, a vjerujem da će i svakoga tko ovo pročita. No, da kažem štogod o priči… Naš Tex se dosta puta susretao sa svakakvim zlikovcima koji su bili željni osvete jer im je ubio brata ili prijatelja, ili je poslao njih u zatvor. Ovaj put se našao u čudnoj situaciji jer ga na dvoboj izaziva čovjek kojega naš rendžer nikako ne može povezati sa svojom prošlošću. El Muertu to ne smeta, nego prebijanjem Tigera i ranjavanjem Kita šalje Texu poruku da misli ozbiljno. Naravno, Tex prihvaća izazov i kreće u Pueblo Feliz na podmirivanje dugova. Da sve ne bi bilo tako jednostavno, Bonelli je odradio odličan posao sa scenarijem, ubacivši nekoliko manjih događaja, poput susreta u krčmi u Wingateu te neočekivanog prepada na Texa od strane ljudi koje je El Muerto isplatio misleći da će otići svojim putem, a ne pokušati pokvariti njegovu osvetu. Nisam bez razloga dao čistu desetku za scenarij, problem je što ću to morati opravdati sa ponekim spoilerom, da ne bude da niste upozoreni. Dakle, dvije su stvari koje su mi se posebno svidjele. Prva je scena u kojoj Tiger spašava Texa koji se našao u zasjedi, te kreće u potjeru za Razrezanim Licem, čovjekom iz svog plemena koji je postao vojni izvidnik, a onda se predomislio jer mu je lakše bilo zarađivati novac kao zločinac. Iskreno, dosta mi je da naši junaci uvijek ispadaju naivni jer gnjusne neprijatelje koji se služe podlostima često odbijaju dokrajčiti na krajnje jednostavne načine, već im zbog nekog svog kodeksa časti daju prilike u raznoraznim „poštenim“ dvobojima, pa im tako omoguće da im ovi zadaju još problema. Ovaj put nije tako, Bonelli i Tiger su pribjegli odličnom rješenju. Izdajnika vlastitog plemena i čovjeka koji ga je brutalno premlatio Tiger hvata i ubija hicima iz pištolja uz nekoliko snažnih rečenica, s prilično jasnom porukom, od kojih se najviše izdvajaju zadnje:

Tiger Jack: Adios, Razrezano Lice! Živio si kao šugavi pas, a tako si i umro!

Dosta je više poštenja i izigravanja milosrdnika, s prljavima treba prljavo! Za razliku od svojih plaćenika, El Muerto ipak poznaje kodeks časti, iako je pribjegao radikalnim načinima da Texa pozove na dvoboj, ipak ga ne ubija kad je imao priliku u krčmi, nego do kraja poštuje svoju riječ i čeka Texa na dogovorenom mjestu, ne znajući da su ga njegovi bivši pajdaši pokušali zaustaviti. Bonelli se koncentrirao na dublje karakteriziranje samo jednog negativca, dok je El Muertovu bandu predstavio samo u vrlo kratkim crtama. Isto tako je uveo još nekoliko likova u priču, ali ipak im je dao epizodne uloge (barmen je samo poslužio kao talac, a kauboj iz sela da barmena vrati kući sa dogovorenog mjesta, npr.). Kao i ostatak bande, ovi su likovi poslužili kao pozadinska kulisa koja služi da u prvi plan izbaci El Muerta. On je sam ponajprije opisan svojim i Texovim flashbackovima, u kojima saznajemo da se zove Paco Ordonez, a spoznajemo i njegovu prošlost te razloge zbog kojih želi ubiti Texa. Drugi detalj koji sam spomenuo je način na koji se odigrao dvoboj. Bez standardnog odbrojavanja koraka i sličnih načina, El Muerto je kao znak za početak pucnjave iskoristio melodiju starog pokvarenog medaljona, sitnice koja je dovela do svih ovih događanja. Kako? To pročitajte sami, ali pomalo podsjeća na „efekt leptira“.

Nicolo se potrudio da nam i oči budu zadovoljne, ali crtež ipak nije savršen. U kadrovima gdje prikazuje krajolik, gužve ili bilo što što nije krupni plan je odličan. Lijep crtež, ne previše mekan i razvodnjen, ali ni drven i tvrd kakav zna biti u Fusca. Ne prikazuje previše detalja, ali ne stječete dojam da išta nedostaje slikama. Ono što mi je izgledalo lošije su krupni planovi, pogotovo kad mora izbliza prikazati ljudsko lice. U nekoliko prilika likovima oči nisu u istoj razini, u sceni s požarom Paco je u potpunosti sličan Texu, a lice El Muerta ne izgleda kao uništeno vatrom, više asocira na to da nosi neku čudnu masku. Villa je za naslovnicu odradio još jedno u nizu svojih remek-djela, on sam bi zaslužio čistu desetku, ali ocjenu srozavaju Galleppinijeve naslovnice unutra. Nisam ljubitelj apstraktnih naslovnica poput one prve, uvijek mislim da je crtaču nestalo ideje. Tako je Galleppini nabacio Texa na konja, a pored njega El Muertovu glavu i to mi nikako ne izgleda dobro. Druga je još gora, kad vidim El Muertovu pozu, zaboli me glava, kad pomislim da se radi o dvoboju na život i smrt, on u jednoj ruci drži pištolj kojim puca, a u drugoj privjesak, dojam je još gori. Mogao je, kao i Villa naći rješenje da negdje nacrta kakvu granu i okači taj medaljon. Šteta, pokvarena je visoka ocjena naslovnice knjige.

Moja poruka na kraju je ista kao i za većinu Texovih epizoda – obavezno pročitati, mada znam da texoljupcima to nije ni potrebno naglašavati. Ostali se također neće razočarati, jer pustolovine „sposobnog tipa one vrste čije je kalupe Bog bacio nakon što ih je stvorio“, kako su ovom prilikom nazvali Texa, ne mogu biti loše!

Naprijed

TX LIB 17 Visoravan kostura

TX LIB 25 Kanadski pobunjenici

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • vknez

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    nicolo mi je uvijek bio super

    18.02.2012
    01:03:00 sati
    vknez
    uredi
  • cronos six

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    ovu epizodu crtao je galepini a ne nicolo!

    18.02.2012
    07:54:00 sati
    cronos six
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Uzeo sam ovu epizodu jer me naslovnica privukla, a danas je ova priča još uvijek u mojoj kolekciji. Ništa novo nije ispričano, ali na koji način je ispričano i Galepov crtež razlog su mojih visokih ocjena za ovu epizodu.

    18.02.2012
    12:38:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • skot

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    U epizodi kojom se Nolitta predstavio Texovim čitateljima vidi se da naš omiljeni scenarist još nije dorastao ocu (mada će u mnogo kasnijim epizodama biti obratno). Priča, pod očitim utjecajem filmova Sergia Leonea, dobro je zamišljena, ali jednostavno prekratka i nerazrađena kako bi trebalo (i kako je to Nolitta znao kasnije napraviti). Pogotovo je više prostora trebalo posvetiti karakterizaciji Ordonezova lika i njegovoj prošlosti, koja je lajtmotiv ove epizode. Sve u svemu, dobro zamišljeno ali prekratko. Crtež dobar, naslovnice odlične (pogotovo Villina).

    18.02.2012
    18:41:00 sati
    skot
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    18.02.2012
    19:29:00 sati
    teller
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    Ding dong bam ... i Tex pali sa mesta zlocina a unakazeni baja pravo u raku. Brzo i jednostavno. Trci i pucaj.

    18.02.2012
    21:17:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Strip bi mozda moga biti duzi, i sve mi ovde deluje nekako previse obicno i na granici zanimljivog. dvoboj na kraju je sjajan, noc sa mesecinom, groblje na brdu i dvojica od kojih ce jedan ostati. imamo i problematicnu scenu gde se Tex predao onom olosu, al ima i scenu gde Tigar presudi kako treba. Nolita ovde ulazi kao osvezenje ocu. Galepove naslovnice mi se ne svidjaju, CVilla odlican.

    19.02.2012
    11:00:00 sati
    kasper
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Ocjena za naslovnicu je za Villinu, iako i Galleopve zaslužuju isto! Crtez-nekako mi ovo i nije pravi Galep.  Bilo je par sličica koje su me jako zasmetale-npr.nesrazmjer čovjeka i konja, ili čudne konstitucije. Ali sve ostalo je savršeno. Zamisao priče jest sam vrh, ali scenarij nekako i nije. Sama priča mi i nije prenapeta. Možda sam i previše očekivao, po pričanjima i komentarima drugih! Na kraju je ovo ipak jedna odlična Texova epizoda pri samome vrhu.

    20.02.2012
    13:02:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Dobar strip, ali ne tako dobar da bi zasluzio mjesto na ubc fumetti top ten, pogotovo ne cetvrto mjesto.

    13.03.2012
    13:41:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Nollita > Zakon

    15.03.2012
    20:49:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    6, 2, 8, 8

    Več prežvakana priča.

    21.05.2012
    22:07:00 sati
    tekumze
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Ne znam da li znate ali ova epizoda je dobila silna negodovanja zato sto je tiger Jack hladnokrvno ubio Razrezano  lice koji nije imao ni oruzje da se odbrani.

     

    Kraj me je podsetio na kraj filma ,,Za jos koji dolar vise" sa Klintom Istvudom. Isto se pusta melodija sa sata samo se u filmu ceka da melodija zavrsi pa onda tek da se puca.

    19.08.2012
    13:14:00 sati
    going going
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 72%

    6, 8, 8, 6

    Vidi se da je ovo pisao Nolitta, nebi tatko Bonelli samo tako Texa gurnuo nekoliko puta pred smrt. OK je ovo epizoda, mogu razumjeti zašto je Talijani svrstavaju među top ten, ali, nažalost, ovo više ne drži vodu kao što je možda nekad držalo. Prije svega zbog toga što priča u početku nije originalna, ako nije imala uzor u filmu "For a few dollars more", sumnjam da je Nolitti dvoboj tek tako pao na pamet, sa satom koji svira melodijicu. Galeppinijev crtež sigurno nije najljepši, ali sviđa mi se njegov crtež u ovom "zlatnom periodu" i nekako mi se čini da ga ja puno više cijenim od brojnih Texoljubaca, iako nisam neki veliki obožavatelj. Uglavnom, s današnje točke gledišta, ovo je "samo" solidna epizoda, u potpunosti zasjenjena od strane odličnih Bosellijevih priča.

     

     

    23.08.2012
    14:07:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sviđa mi se! Pogotov kraj koji podsjeća na film "Za dolar više!"

    24.09.2012
    23:07:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Vrlo dobro. Prava klasična vestern priča, preuzeta je tema iz mnogih filmova i to funkcionira ali ipak ne na najbolji mogući način, jer ima ponešto naivnosti u scenariju. El Muerto (u našem prijevodu Krepalina) je svakako jedan od najupečatljivijih Texovih protivnika. Ostavio je dobar dojam, izdvojio bih samo da mi se ne uklapa detalj na kraju kad se oznojio od muke, očekiva sa da će biti smireniji u presudnom trenutku. Svakako je jedinstvena i scena Tiger Jacka kako ubija zločinca bez milosti, takvih pravih trenutaka bi stvarno tribalo biti više, a ne da se ponekad glavni likovi ponašaju ko pičkice. Galep ovdje nije toliko ni loš, uspio je stvoriti dobru atmosferu na kraju, ali problem su i dalje lica likova. Jedanput nacrta Texa odlično a onda na sljedećoj sličici izgleda neprepoznatljivo i smiješno.

    08.11.2013
    09:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 90%

    7, 10, 10, 9

    Priča možda nije vrhunska, ali zato crtež i ambijent jesu. Upoznajemo jednog od najupečatljivijih Texovih protivnika.
    04.10.2015
    23:28:00 sati
    Deki86
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Odličan Tex.

    Priča je izašla davne 1979. i scenarij je bolji od većine današnjih epizoda. Nolitta je bio jak stub SBE-a. R.I.P.

    Pravi western i old school Tex, tvrd, muškarčina, toliko da ga je moglo koštati glave.

    Tiger onakav kakav treba biti, mogao je privesti Razrezano lice zakonu "bjelaca", ali postupio je bolje, eliminisao očiglednu štetočinu i izdajnika. Ta scena mi je jako dobra, ne idealizira dobrotu naših likova.

    El Muerto je cool neprijatelj, ostatak bande klasični kreteni koji su tu da okončaju. Koliko god bio obična gnjida, spada u neprijatelje sa poštovanjem prema protivniku što ga čini upečtljivim i pamtljivim. Zanimljivo je kako je kao mladi razbojnik mislio na svoju djevojku u toku pljačke, puno je u tome psihologije za zamisliti se.

    Odlična scena u salonu, nekoliko vrhunskih line-ova, tipa ono sa kalupom i Texom i kad Tex ruži građane kako su kukavice ...

    Tiger u pravo vrijeme na pravom mjestu - to je malo onako za diskusiju ...

    Za mene je ovo odlična priča koju ću vjerovatno pamtiti dugo, kratka, ali jasna i upečatljiva, dio onoga zbog čega se Tex voli. Crtež je klasa (u jako pozitivnom smislu), Galep je simbol Texa i strip westerna tog vremena.

    27.09.2017
    08:17:00 sati
    jasa
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    15.11.2017
    06:59:00 sati
    goghy
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    klasičan western klasičan western a zapravo špageti 

    12.04.2019
    22:52:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Vrlo atmosferično, smisleno i dobro!

    25.07.2019
    19:31:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kuga
    Kod: DD LUSP 19
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 25.11.2020. 19:22:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 386
  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 744
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 499
  • TOP 10
    Kod: TOP10 FB 1
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 555
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1051

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1839
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1774
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1716
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1434
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1182

Aukcije

Forum