Poruka Dakota

Tex Willer

TX LIB 5 | 219 str.

Miroljubiva zajednica Dakota na rubu je preživljavanja. Saznavši za bogata nalazišta zlata oko njihovog sela, povjerenik za Indijanska pitanja prekida sa slanjem zaliha za zimu te ih na taj način želi istrijebiti te na proljeće pokupiti zlato. Međutim, nije računao da će očajnička poruka Dakota stići do Tex Willera i njegovih prijatelja!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 71%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*6

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Poruka Dakota
  TX LIB 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La fine dei Comancheros
  TX SR 166
 • La notte degli assassini
  TX SR 167
 • L'idolo di Smeraldo
  TX SR 168

ZANIMLJIVOSTI

 • Nema posebnih napomena

Osobno, nemam baš pozitivno mišljenje o starim brojevima Texa iako su upravo brojevi između 100 i 200 u Italiji deklarirani kao "top ten". Razlog mom nezadovoljstvu je što u starim epizodama dominira Galep čiji crtež teško podnosim(iako mu se mora priznati da je crtao brzinom koju je teško objasniti i u današnje vrijeme nemoguće ponoviti), baš kao i Bonellijeve scenarije u kojima je Tex predstavljen kao svemoguć i nepogrešiv pa ponekad imam osjećaj da se radi o superherojskom stripu. Međutim, kao i kod većine serijala, tu i tamo ipak dođe do neke iznimke, pa smo tako nakon Pobunjenika (Libellus Tex biblioteka #4 - Bonelli/Nicolo) dobili još jednu sasvim pristojnu epizodu – Poruka Dakota!

Zaplet je manje više standardan,naime Tex i kompanija onako sasvim slučajno(stiče se dojam da je Divlji Zapad stvarno bio mali jer je količina slučajnih susreta i starih prijatelja – koje naravno nikad ni prije ni poslije nismo vidjeli - u Texu gotovo nevjerojatna) pronalaze leš sa porukom male zajednice Dakota koja živi sa misionarom Fultonom. Naime, oni već duže vrijeme nisu dobili nikakve zalihe za zimu od strane povjerenika za indijanska pitanja, pa izgladnjeli mole za pomoć.Tex i ekipa iz jednog razgovora sa ocem Fultonom dolaze do zaključka kako ih povjerenik za indijanska pitanja, Billing, jednostavno želi izgladniti do smrti te tako na miru pokupiti zlato koje se nalazi u blizini njihovog sela. Nakon početnog izviđanaj situacije, Tex i Carson kreću u grad pritisnuti Billinga što naravno znači popriličan broj izbijenih zuba, slomljenih ruku te neuspjelih zasjeda te kao posljedicu popriličnu gužvu lokalnih bandita na loženju vatre kot Sotone. Sa druge strane, Kit Willer i Tiger Jack ostaju u selu i demonstiraju zavidnu razinu vještine lova i tako hrane Dakote. Sreća da je na pola epizode pao snijeg, jer kako su krenuli, istrijebili bi kompletnu šumu do zadnje vjeverice. Nastavak je manje-više standardan, zli momci umiru a dobri pobjeđuju i na kraju su svi sretni i zadovoljni (osim Billinga i njegovih pomagača).

Znači radi se o jednoj klasičnoj epizodi u kojoj ne treba tražiti posebne inovacije i koja za plus ima činjenicu da se događa pod snijegom što je oduvijek imalo dodatnu draž.Kao što bi rekao Gaston, jedan od najcijenjenijih forumaša , epizoda po snijegu ne može biti loša i potpuno se slažem sa njim. Nije se pretjerivalo sa Texovim vidovnjačkim sposobnostima dok stari Bonelli ipak nije izdržao da ne ubaci jednu zasjedu u kojoj banditi čekaju spremni a nakon toga ne mogu pogoditi Texa sa 15-ak metara, dobro skriveni. Međutim, to su zaštitni znakovi serijala koji mislim da čitatelje neće previše smetati.

Ono po čemu ova epizoda ipak odskače od većine je svakako crtež, za koji je zadužen Giovanni Ticci, koji je i u svojoj ranoj fazi pokazivao da je – iako ponešto sporiji - za klasu bolji i od Galepa i od Letterija. Za razliku od spomenute dvojice, sa vremenom je sve više unaprijeđivao i dovršavao svoj crtež koji je tako postao još izražajniji, lepršaviji i dovršeniji, tako da ga je u užitak gledati u novijim epizodama kao npr. Pokolj u Red Hillu. Posebno se istaknuo u dočaravanju sniježne atmosfere (vidi dolje) što samo podiže ukupni dojam kod čitanja. Galepova naslovnica uopće nije loša dok o Villinoj ne treba trošiti riječi. Gotovo je nevjerojatno koliko odličnih naslovnica je čovjek nacrtao a uopće ne pokazuje znakove zamora i pada kvalitete što znači da će nas ovaj majstor ilustracije uveseljavati još dugi niz godina.

Snježna kulisa by Ticci

Dakle, može se zaključiti kako će ova epizoda zadovoljiti sve fanove jer ima sve ono što krasi kvalitetnu Tex epizodu: pucnjave, duhoviti komentari između Texa i Carsona, dobro poznato ispitivanje potencijalnih osumnjičenih (za koje se u 100% slučaja dokaže da su doista krivi), zli lokalni moćnik koji će dobiti ono što mu ide, sniježna kulisa i trka sa saonicama, dobar crtež i naslovnica.

Naprijed

TX ZS 301 Krater strave

TX LIB 6 Smaragdni idol

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Ponekad uz strip se znaš iznervirat do daske zbog počinjene nepravde.Ova Teksova epizoda mi je ponudila upravo to.
  03.08.2007
  15:25:00 sati
  kico
  uredi
 • pajawizard

  Ukupna ocjena 64%

  6, 5, 8, 7

  Da nije dobrog crteza ocena bi bila i niza.
  06.08.2007
  10:26:00 sati
  pajawizard
  uredi
 • jaki

  Ukupna ocjena 65%

  6, 5, 8, 8

  Indijanci koji krepavaju od gladi u svom prirodnom okruženju,dok ih ne dođu nahraniti blijedoliki???Naivno,ali nema veze dok je crtač Ticci! 
  11.08.2007
  12:32:00 sati
  jaki
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 9, 5

  Uobičajena epizoda Texa sa skupinom Indijanaca kojima su uskraćene zalihe hrane zbog već poznatog motiva-zlata. Kraj je opet glup jer onaj ćuk glavni negativac prelazi preko tankog leda i tako idiotski pogine. Apsolutno ništa novoga se nije dogodilo. Crtež je odličan. Ocijenio sam Galepovu naslovnicu, tako da ne bi bilo zabune :-).
  14.08.2007
  00:12:00 sati
  mpavin
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 43%

  3, 2, 8, 4

  Svaka čast onome ko god može čitati ove stare texove, stvarno nepodnošljivo, kao i 6.knjiga -Smaragdni idol. Ticcijev crtež je dobar, ali sveukupno - prolazna ocjena? Niti prbližno!
  08.10.2007
  21:01:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • targon

  Ukupna ocjena 74%

  6, 8, 8, 8

  Priča je malo na klimavim nogama, Dakote ne mogu loviti divljač jer su iznemogli. Tomi baš ne drži vodu, ali drugo nije za baciti. Pogotovo crtež. Iako je jasno da se Ticci još traži, definitivno se slažem s tvrdnjom da je za klasu jači od Letterija ili Galepa. Potonji se ipak iskazao s naslovnicom, Villina je naslovnica standardno dobra. Moram istaknuti, prijevod je odličan, dobacivanje između Willera i Carsona sjajno, baš u duhu ovog junaka, miljama ispred onoga što nam serviraju u Ludensu. Sve u svemu jako solidna epizoda.
  16.10.2007
  08:33:00 sati
  targon
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  ...klasi?ni tex.,u epizodi nam je servirano sve potrebno da se zadovolji ?itatelja.,crtež ok
  30.11.2007
  16:05:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 66%

  7, 4, 8, 9

  da nema te gluposti o dakotama koji umiru od gladi dok po šumama hodaju medvjedi, losovi, jeleni...koje stari i mladi willeri ulove u trenu oka, priča bi bila sasvim ok, jer iako klasična, da klasičnija ne može biti, ipak je dinamična, razdijeljena na dva mjesta radnje, ima sniježne kulise, a to uvijek pali, dobar crtež i naslovnice, pogotovo ova srednja galepovada je priča danas pisana, sigurno ne bi bilo onih nepotrebnih pokolja vukova, iako je stvarnost takva da su ih tamanili i moralni i ekološki svjesni tipovi poput naših junaka, a siguran sam da bi danas scenaristi izbjegli ovu nelogičnost gladovanja, jer to se događalo, ali ne u rezervatima smještenim u šumama i planinama, nego u pustinjskim i polupustinjskim predjelima (ali to onda ne bi bila ova šumsko-snježna priča sa saonicama)
  18.08.2008
  22:48:00 sati
  ken2
  uredi
 • DeeCay

  Ukupna ocjena 68%

  5, 9, 7, 5

  Za to razdoblje zaista odličan Tex. Na stranu sad ekološka neosviještenost ili činjenica da pleme Indijanaca gladuje u svome prirodnom okolišu (možda je to bila zajednica starijih i slabijih), Gianluigijev scenarija je napet, duhovit, i na kraju dirljiv. Snježna kulisa odlična!
  21.08.2008
  12:22:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

  Dobro urađena epizoda sa već pomalo istrošenom idejom. Ali ovo je napravljeno 74. i puno je bolje od onih kasnijih Nizzijevih epizoda sa bogatunima. Jebo te trebao je bar otac Fulton umrijeti ali nije. Sličan se scenarij mogao vidjeti u Topeki samo bez indijanaca i šerif umre. Ali Topeka je napravljena kasnije. Nekako prejednostavno srede te plačenike posebno se Billingu sve sjebe. Ima naivnosti, ali da se čovjek rasrdi kad čita takvu nepravdu. G. I. Bonelli po meni je uz sina najveća osoba talijanskog stripa jer on je sve otvorio, a Sergio je napravio SBE iz kojeg su proizašli po meni najbolji stripovi na svijetu. Mislim da je ovu epizodu trebao crtat Fusco(ako je tada radio u Texovom staffu)jer mu paše zimska atnosfera no Ticci koji mi je uz Ortiza najsimpatičniji Tex crtač odradio je solidan posao. Ovog puta Galepova naslovnica bila mi je bolja od Villine i pobjeđuje orginal. Noć ubojica pokazuje kako je čovjek znao nacrtat konja i svaka mu čast.  
  17.12.2008
  11:10:00 sati
  cibalia
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 61%

  6, 4, 8, 7

  S obzirom na kvalitet epizoda u prve četiri Libellusove knjige, ovo je još i dobro. Nije Dnevnik mnogo pogriješio što je ovo preskakao. Scenario ima zanimljivih detalja, ali mnogo se tu luta. Snježna atmosfera popravlja priču. Ticijev crtež mi je ovdje mnogo bolji nego kasniji njegovi radovi. Druga naslovnica malo izvlači stvar.
  23.01.2009
  13:44:00 sati
  delboj
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Obožavam te Texove zimske priče. Snijeg, vukovi, saonice. Ticci odličan! Iako je priča već viđena i ne nudi nam ništa novo, ipak mi ne može pokvariti završni dojam...
  03.02.2009
  01:05:00 sati
  dcopic
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 74%

  8, 6, 8, 8

  Ova mi se epizoda baš usjekla u pamćenje zbog prizora izgladnjelih Indijanaca. Naravno, Tex sve to rješava u pravi tren. Pitanje je koliko je zapravo plemena tako izumrlo u stvarnosti. Tužno, ali istinito.
  10.02.2009
  19:27:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  08.09.2009
  11:49:00 sati
  Brdar
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 58%

  4, 5, 8, 7

  Tjah, iako bi se priča o izgladnjelim Indijancima dala progutati ukoliko servirana uz neko objašnjenje o iznenadnoj i neprikladnoj deportaciji, ovaj epizoda bi svejedno na jedvite jade i to najviše na krilima Giovannija Ticcija plovila po nekakvom isforsiranom prosjeku.

  03.01.2010
  22:11:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Meni se ova epizoda sa ovakvom tematikom izuzetno svidela.

  02.02.2011
  19:59:00 sati
  legaz
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  15.05.2011
  19:12:00 sati
  jojboli
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 71%

  5, 8, 8, 8

  Nebuloznijeg objašnjenja za gladovanje ne bi nitko mogao smisliti.

  24.09.2012
  16:50:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Ne znam zašto i iz kojeg razloga sam odgađao ovu odličnu epizodu! Mislio sam da je dosadna! I kako sam se samo prevario. Epizoda je odlična. Čitao sam je dok je vani 'debelo ispod nule', sve ledeno i sniježno, pa je ugođaj bio još i bolji. Kao i većina, obožavan sniježne epizode. Svakako je za pohvaliti pefektan Ticcijev crtež. Vidi se kakav je to majstor. Villa također!

  05.01.2015
  19:25:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 88%

  7, 9, 10, 10

  Ako zaboravimo jedan navedeni propust, strip je vrlo dobar. Kraj je jednostavan, ali ga je Ticcijev crtež učinio spektakularnim.

  24.09.2015
  23:03:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.05.2016
  01:13:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 69%

  7, 6, 7, 9

  Dobra ideja, dobar strip ali je počeo malo da davi pred kraj sa onom jurnjavom na saonicama, a i sam rasplet je predvidljiv. Ali inače sasvim zadovoljavajuć strip. Crtež isto.
  Villina naslovnica super, Galepova (ova sa snegom) iznenađujuće dobra. Ocena za obe zajednička 9.

  26.05.2017
  01:38:00 sati
  Jocko
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  01.05.2018
  10:36:00 sati
  goghy
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 66%

  5, 7, 8, 6

  Prilično šaroliko. Taman da svatko pronađe štogod za sebe.

  25.07.2019
  19:13:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • darkwoodaxe

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  fino mi leže ove rane libepizode koje su mi na prvo čitanje bile tak tak

  13.05.2020
  17:44:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi
 • logo111

  Ukupna ocjena 69%

  7, 5, 8, 9

  Dosta rupa u scenariju koje su se mogle izbjeći. Tako-tako.....

  17.07.2020
  11:15:00 sati
  logo111
  uredi
 • mikikiki

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  28.08.2020
  10:40:00 sati
  mikikiki
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 7, 10

  Villina impresivna snezna naslovna strana u Libellusovom izdanju obecava napetu, sneznu avanturu. Medjutim ova epizoda je ipak dosta slabasna. Ako i zanemarimo neuverljivo objasnjenje da Dakote gladuju iako je suma puna zivotinja, a kasnije u epizodi vidimo da imaju ratnike spremne za obracun sa razbojnicima , razlog njihovog gladovanja ostaje nejasan. Ali zanemarimo to i nastavimo s pricom, strasno je dosadno ispricana, tolika hrpa nepotrebnih razgovora umesto da se dalo akcenta vise na akciju i jurnjavu po snegu mi je stvarno nejasno. Ocekivao sam vise jurnjava saonicama, neku lavinu tokom potrage za zlatom u planinama (na koje se kasnije zaboravi) itd. Jedina efektnija scena je kraj epizode i nacin na koji je skoncao zli poverenik za Indijanska pitanja Billing, iako ni to nije nesto nevidjeno. 
  Ticcijev crtez vrlo dobar, ali jos uvek se trazi. 

  Galepova snezna naslovna strana mi je i najbolji deo price, pored Villine naslovne strane koju ne ocenjujem jer ona nije ogirinalna.(za nju bih dao ocenu 10.)

  Kad pogledam malo bolje i sagledam obe naslovne strane i ono sto kaze kolega forumas pcoro na Tex topicu, Galep je daleko atmosfericniji. Villina naslovna je jako dobra, ali ipak pozeraj, dok Galepova prica jednu strasno atmosfericnu pricu, drugo Teksu stvarno izgleda kao da je hladno, sibaju ga udari vertova, sneg toliko pada da mu se skuplja i zadrzava na ramenima i sesiru. Stvarno izgleda kao da se izgubio i da se smrzava, i onda ovi vukovi u prvom planu deluju jos opasnije. 

  21.01.2021
  23:14:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  01.11.2021
  14:02:00 sati
  Liverpool
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 25
  Broj pogleda: 2537
 • Priče vrača Mnogo Očiju
  Kod: ZG NID 1
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2090
 • Strijeljanje u zoru
  Kod: KM ZS 92
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1873
 • Fantomski brod
  Kod: ZG MX 42
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1794
 • Crommovi sluge
  Kod: ZG LU 325/327
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum