Poruka Dakota

Tex Willer

TX LIB 5 | 219 str.

Miroljubiva zajednica Dakota na rubu je preživljavanja. Saznavši za bogata nalazišta zlata oko njihovog sela, povjerenik za Indijanska pitanja prekida sa slanjem zaliha za zimu te ih na taj način želi istrijebiti te na proljeće pokupiti zlato. Međutim, nije računao da će očajnička poruka Dakota stići do Tex Willera i njegovih prijatelja!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 71%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*6

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Poruka Dakota
    TX LIB 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La fine dei Comancheros
    TX SR 166
  • La notte degli assassini
    TX SR 167
  • L'idolo di Smeraldo
    TX SR 168

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Osobno, nemam baš pozitivno mišljenje o starim brojevima Texa iako su upravo brojevi između 100 i 200 u Italiji deklarirani kao "top ten". Razlog mom nezadovoljstvu je što u starim epizodama dominira Galep čiji crtež teško podnosim(iako mu se mora priznati da je crtao brzinom koju je teško objasniti i u današnje vrijeme nemoguće ponoviti), baš kao i Bonellijeve scenarije u kojima je Tex predstavljen kao svemoguć i nepogrešiv pa ponekad imam osjećaj da se radi o superherojskom stripu. Međutim, kao i kod većine serijala, tu i tamo ipak dođe do neke iznimke, pa smo tako nakon Pobunjenika (Libellus Tex biblioteka #4 - Bonelli/Nicolo) dobili još jednu sasvim pristojnu epizodu – Poruka Dakota!

Zaplet je manje više standardan,naime Tex i kompanija onako sasvim slučajno(stiče se dojam da je Divlji Zapad stvarno bio mali jer je količina slučajnih susreta i starih prijatelja – koje naravno nikad ni prije ni poslije nismo vidjeli - u Texu gotovo nevjerojatna) pronalaze leš sa porukom male zajednice Dakota koja živi sa misionarom Fultonom. Naime, oni već duže vrijeme nisu dobili nikakve zalihe za zimu od strane povjerenika za indijanska pitanja, pa izgladnjeli mole za pomoć.Tex i ekipa iz jednog razgovora sa ocem Fultonom dolaze do zaključka kako ih povjerenik za indijanska pitanja, Billing, jednostavno želi izgladniti do smrti te tako na miru pokupiti zlato koje se nalazi u blizini njihovog sela. Nakon početnog izviđanaj situacije, Tex i Carson kreću u grad pritisnuti Billinga što naravno znači popriličan broj izbijenih zuba, slomljenih ruku te neuspjelih zasjeda te kao posljedicu popriličnu gužvu lokalnih bandita na loženju vatre kot Sotone. Sa druge strane, Kit Willer i Tiger Jack ostaju u selu i demonstiraju zavidnu razinu vještine lova i tako hrane Dakote. Sreća da je na pola epizode pao snijeg, jer kako su krenuli, istrijebili bi kompletnu šumu do zadnje vjeverice. Nastavak je manje-više standardan, zli momci umiru a dobri pobjeđuju i na kraju su svi sretni i zadovoljni (osim Billinga i njegovih pomagača).

Znači radi se o jednoj klasičnoj epizodi u kojoj ne treba tražiti posebne inovacije i koja za plus ima činjenicu da se događa pod snijegom što je oduvijek imalo dodatnu draž.Kao što bi rekao Gaston, jedan od najcijenjenijih forumaša , epizoda po snijegu ne može biti loša i potpuno se slažem sa njim. Nije se pretjerivalo sa Texovim vidovnjačkim sposobnostima dok stari Bonelli ipak nije izdržao da ne ubaci jednu zasjedu u kojoj banditi čekaju spremni a nakon toga ne mogu pogoditi Texa sa 15-ak metara, dobro skriveni. Međutim, to su zaštitni znakovi serijala koji mislim da čitatelje neće previše smetati.

Ono po čemu ova epizoda ipak odskače od većine je svakako crtež, za koji je zadužen Giovanni Ticci, koji je i u svojoj ranoj fazi pokazivao da je – iako ponešto sporiji - za klasu bolji i od Galepa i od Letterija. Za razliku od spomenute dvojice, sa vremenom je sve više unaprijeđivao i dovršavao svoj crtež koji je tako postao još izražajniji, lepršaviji i dovršeniji, tako da ga je u užitak gledati u novijim epizodama kao npr. Pokolj u Red Hillu. Posebno se istaknuo u dočaravanju sniježne atmosfere (vidi dolje) što samo podiže ukupni dojam kod čitanja. Galepova naslovnica uopće nije loša dok o Villinoj ne treba trošiti riječi. Gotovo je nevjerojatno koliko odličnih naslovnica je čovjek nacrtao a uopće ne pokazuje znakove zamora i pada kvalitete što znači da će nas ovaj majstor ilustracije uveseljavati još dugi niz godina.

Snježna kulisa by Ticci

Dakle, može se zaključiti kako će ova epizoda zadovoljiti sve fanove jer ima sve ono što krasi kvalitetnu Tex epizodu: pucnjave, duhoviti komentari između Texa i Carsona, dobro poznato ispitivanje potencijalnih osumnjičenih (za koje se u 100% slučaja dokaže da su doista krivi), zli lokalni moćnik koji će dobiti ono što mu ide, sniježna kulisa i trka sa saonicama, dobar crtež i naslovnica.

Naprijed

TX ZS 301 Krater strave

TX LIB 6 Smaragdni idol

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Ponekad uz strip se znaš iznervirat do daske zbog počinjene nepravde.Ova Teksova epizoda mi je ponudila upravo to.
    03.08.2007
    15:25:00 sati
    kico
    uredi
  • pajawizard

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Da nije dobrog crteza ocena bi bila i niza.
    06.08.2007
    10:26:00 sati
    pajawizard
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Indijanci koji krepavaju od gladi u svom prirodnom okruženju,dok ih ne dođu nahraniti blijedoliki???Naivno,ali nema veze dok je crtač Ticci! 
    11.08.2007
    12:32:00 sati
    jaki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 9, 5

    Uobičajena epizoda Texa sa skupinom Indijanaca kojima su uskraćene zalihe hrane zbog već poznatog motiva-zlata. Kraj je opet glup jer onaj ćuk glavni negativac prelazi preko tankog leda i tako idiotski pogine. Apsolutno ništa novoga se nije dogodilo. Crtež je odličan. Ocijenio sam Galepovu naslovnicu, tako da ne bi bilo zabune :-).
    14.08.2007
    00:12:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 43%

    3, 2, 8, 4

    Svaka čast onome ko god može čitati ove stare texove, stvarno nepodnošljivo, kao i 6.knjiga -Smaragdni idol. Ticcijev crtež je dobar, ali sveukupno - prolazna ocjena? Niti prbližno!
    08.10.2007
    21:01:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • targon

    Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 8, 8

    Priča je malo na klimavim nogama, Dakote ne mogu loviti divljač jer su iznemogli. Tomi baš ne drži vodu, ali drugo nije za baciti. Pogotovo crtež. Iako je jasno da se Ticci još traži, definitivno se slažem s tvrdnjom da je za klasu jači od Letterija ili Galepa. Potonji se ipak iskazao s naslovnicom, Villina je naslovnica standardno dobra. Moram istaknuti, prijevod je odličan, dobacivanje između Willera i Carsona sjajno, baš u duhu ovog junaka, miljama ispred onoga što nam serviraju u Ludensu. Sve u svemu jako solidna epizoda.
    16.10.2007
    08:33:00 sati
    targon
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    ...klasi?ni tex.,u epizodi nam je servirano sve potrebno da se zadovolji ?itatelja.,crtež ok
    30.11.2007
    16:05:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 66%

    7, 4, 8, 9

    da nema te gluposti o dakotama koji umiru od gladi dok po šumama hodaju medvjedi, losovi, jeleni...koje stari i mladi willeri ulove u trenu oka, priča bi bila sasvim ok, jer iako klasična, da klasičnija ne može biti, ipak je dinamična, razdijeljena na dva mjesta radnje, ima sniježne kulise, a to uvijek pali, dobar crtež i naslovnice, pogotovo ova srednja galepovada je priča danas pisana, sigurno ne bi bilo onih nepotrebnih pokolja vukova, iako je stvarnost takva da su ih tamanili i moralni i ekološki svjesni tipovi poput naših junaka, a siguran sam da bi danas scenaristi izbjegli ovu nelogičnost gladovanja, jer to se događalo, ali ne u rezervatima smještenim u šumama i planinama, nego u pustinjskim i polupustinjskim predjelima (ali to onda ne bi bila ova šumsko-snježna priča sa saonicama)
    18.08.2008
    22:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 68%

    5, 9, 7, 5

    Za to razdoblje zaista odličan Tex. Na stranu sad ekološka neosviještenost ili činjenica da pleme Indijanaca gladuje u svome prirodnom okolišu (možda je to bila zajednica starijih i slabijih), Gianluigijev scenarija je napet, duhovit, i na kraju dirljiv. Snježna kulisa odlična!
    21.08.2008
    12:22:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Dobro urađena epizoda sa već pomalo istrošenom idejom. Ali ovo je napravljeno 74. i puno je bolje od onih kasnijih Nizzijevih epizoda sa bogatunima. Jebo te trebao je bar otac Fulton umrijeti ali nije. Sličan se scenarij mogao vidjeti u Topeki samo bez indijanaca i šerif umre. Ali Topeka je napravljena kasnije. Nekako prejednostavno srede te plačenike posebno se Billingu sve sjebe. Ima naivnosti, ali da se čovjek rasrdi kad čita takvu nepravdu. G. I. Bonelli po meni je uz sina najveća osoba talijanskog stripa jer on je sve otvorio, a Sergio je napravio SBE iz kojeg su proizašli po meni najbolji stripovi na svijetu. Mislim da je ovu epizodu trebao crtat Fusco(ako je tada radio u Texovom staffu)jer mu paše zimska atnosfera no Ticci koji mi je uz Ortiza najsimpatičniji Tex crtač odradio je solidan posao. Ovog puta Galepova naslovnica bila mi je bolja od Villine i pobjeđuje orginal. Noć ubojica pokazuje kako je čovjek znao nacrtat konja i svaka mu čast.  
    17.12.2008
    11:10:00 sati
    cibalia
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 8, 7

    S obzirom na kvalitet epizoda u prve četiri Libellusove knjige, ovo je još i dobro. Nije Dnevnik mnogo pogriješio što je ovo preskakao. Scenario ima zanimljivih detalja, ali mnogo se tu luta. Snježna atmosfera popravlja priču. Ticijev crtež mi je ovdje mnogo bolji nego kasniji njegovi radovi. Druga naslovnica malo izvlači stvar.
    23.01.2009
    13:44:00 sati
    delboj
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Obožavam te Texove zimske priče. Snijeg, vukovi, saonice. Ticci odličan! Iako je priča već viđena i ne nudi nam ništa novo, ipak mi ne može pokvariti završni dojam...
    03.02.2009
    01:05:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 74%

    8, 6, 8, 8

    Ova mi se epizoda baš usjekla u pamćenje zbog prizora izgladnjelih Indijanaca. Naravno, Tex sve to rješava u pravi tren. Pitanje je koliko je zapravo plemena tako izumrlo u stvarnosti. Tužno, ali istinito.
    10.02.2009
    19:27:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    08.09.2009
    11:49:00 sati
    Brdar
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 58%

    4, 5, 8, 7

    Tjah, iako bi se priča o izgladnjelim Indijancima dala progutati ukoliko servirana uz neko objašnjenje o iznenadnoj i neprikladnoj deportaciji, ovaj epizoda bi svejedno na jedvite jade i to najviše na krilima Giovannija Ticcija plovila po nekakvom isforsiranom prosjeku.

    03.01.2010
    22:11:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni se ova epizoda sa ovakvom tematikom izuzetno svidela.

    02.02.2011
    19:59:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    15.05.2011
    19:12:00 sati
    jojboli
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 71%

    5, 8, 8, 8

    Nebuloznijeg objašnjenja za gladovanje ne bi nitko mogao smisliti.

    24.09.2012
    16:50:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ne znam zašto i iz kojeg razloga sam odgađao ovu odličnu epizodu! Mislio sam da je dosadna! I kako sam se samo prevario. Epizoda je odlična. Čitao sam je dok je vani 'debelo ispod nule', sve ledeno i sniježno, pa je ugođaj bio još i bolji. Kao i većina, obožavan sniježne epizode. Svakako je za pohvaliti pefektan Ticcijev crtež. Vidi se kakav je to majstor. Villa također!

    05.01.2015
    19:25:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 88%

    7, 9, 10, 10

    Ako zaboravimo jedan navedeni propust, strip je vrlo dobar. Kraj je jednostavan, ali ga je Ticcijev crtež učinio spektakularnim.

    24.09.2015
    23:03:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    01:13:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Dobra ideja, dobar strip ali je počeo malo da davi pred kraj sa onom jurnjavom na saonicama, a i sam rasplet je predvidljiv. Ali inače sasvim zadovoljavajuć strip. Crtež isto.
    Villina naslovnica super, Galepova (ova sa snegom) iznenađujuće dobra. Ocena za obe zajednička 9.

    26.05.2017
    01:38:00 sati
    Jocko
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    01.05.2018
    10:36:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 66%

    5, 7, 8, 6

    Prilično šaroliko. Taman da svatko pronađe štogod za sebe.

    25.07.2019
    19:13:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • darkwoodaxe

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    fino mi leže ove rane libepizode koje su mi na prvo čitanje bile tak tak

    13.05.2020
    17:44:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    Dosta rupa u scenariju koje su se mogle izbjeći. Tako-tako.....

    17.07.2020
    11:15:00 sati
    logo111
    uredi
  • mikikiki

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    28.08.2020
    10:40:00 sati
    mikikiki
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 7, 10

    Villina impresivna snezna naslovna strana u Libellusovom izdanju obecava napetu, sneznu avanturu. Medjutim ova epizoda je ipak dosta slabasna. Ako i zanemarimo neuverljivo objasnjenje da Dakote gladuju iako je suma puna zivotinja, a kasnije u epizodi vidimo da imaju ratnike spremne za obracun sa razbojnicima , razlog njihovog gladovanja ostaje nejasan. Ali zanemarimo to i nastavimo s pricom, strasno je dosadno ispricana, tolika hrpa nepotrebnih razgovora umesto da se dalo akcenta vise na akciju i jurnjavu po snegu mi je stvarno nejasno. Ocekivao sam vise jurnjava saonicama, neku lavinu tokom potrage za zlatom u planinama (na koje se kasnije zaboravi) itd. Jedina efektnija scena je kraj epizode i nacin na koji je skoncao zli poverenik za Indijanska pitanja Billing, iako ni to nije nesto nevidjeno. 
    Ticcijev crtez vrlo dobar, ali jos uvek se trazi. 

    Galepova snezna naslovna strana mi je i najbolji deo price, pored Villine naslovne strane koju ne ocenjujem jer ona nije ogirinalna.(za nju bih dao ocenu 10.)

    Kad pogledam malo bolje i sagledam obe naslovne strane i ono sto kaze kolega forumas pcoro na Tex topicu, Galep je daleko atmosfericniji. Villina naslovna je jako dobra, ali ipak pozeraj, dok Galepova prica jednu strasno atmosfericnu pricu, drugo Teksu stvarno izgleda kao da je hladno, sibaju ga udari vertova, sneg toliko pada da mu se skuplja i zadrzava na ramenima i sesiru. Stvarno izgleda kao da se izgubio i da se smrzava, i onda ovi vukovi u prvom planu deluju jos opasnije. 

    21.01.2021
    23:14:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    01.11.2021
    14:02:00 sati
    Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2537
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2090
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1873
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1794
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum