Smaragdni idol

Tex Willer

TX LIB 6 | 138 str.

Pleme Hualpaja otima i žrtvuje mlade djevojke okolnih plemena u počast velikoj Kraljici noći! Pravedni Tex odlučuje da je toga dosta te sprovodi u djelo strategiju spašavanja nevinih djevojaka. Hoće li Tex golim rukama i štapinima dinamita uspjeti odbiti napade poludjelog plementa i istodobno spasiti čast čestitih djevojaka?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 41%

Priča 2

Scenarij 4

Crtež 5

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 62%

P*5

S*5

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Smaragdni idol
    TX LIB 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'idolo di Smeraldo
    TX SR 168
  • La carica dei Navajos
    TX SR 169

ZANIMLJIVOSTI

  • Prijevodi epizoda su redom: Smaragdni idol, Juriš Navaja
  • Epizode su izašle – 1974. listopad, studeni.
  • Fuscova prva epizoda na serijalu Tex!
  • Pleme Hualpaja pojavit će se ponovno u jubilarnom broju Texa #200 pod nazivom "L'idolo di cristallo/Kristalni idol". Što je dakako logični nastavak, prvo riješiš smaragdni pa onda riješiš kristalni idol.

Sve ove neobjavljene epizode koje su sad naknadno objavljene u Libellusovom novom ruhu zaista izgledaju kao da su rađene u zlatnom dobu Texa. Sve su odreda vrlo dobro odrađene, sa vrlo vještim nijansiranjem klasičnih western elemenata (revolveraši, trgovci oružjem i alkoholom, pobune indijanaca) i nadnaravnih (moćni vračevi drevnih plemena, Blacky, Mephisto), egzotičnih (berberi u Texasu) i pomalo mističnih kao što je to ova epizoda sa žrtvovanjima djevojaka, smaragdnim idolom i Kraljicom majkom koja traži krvne žrtve. Ne toliko tipično okruženje za jedan western strip.

Sam uvod u epizodu je naprasan, odnosno, preskočen je dio uvodnih elemenata koji se naknadno prepričavaju na samom početku. Da se ovdje radi o Nizziju, siguran sam da ne bi bili pošteđeni dugog prologa. Nakon inicijalnog susreta sa problemom, Tex u tili čas (dobro, nakon što nabavi štapine dinamita od šerifa u Culver Cityju) kuje pakleni plan i sam samcat kreće u same ralje indijanskih fanatika osloboditi ženski živalj. Slijedi hladnokrvno proračunavanje te mozganje detalja i plana bitke, što će se uskoro svesti na ultimativnu situaciju – Tex protiv svih. Indijanci Hualpaji koji žive u tjesnacima Grand Canyona vođeni su fanatikom Ta-Ho-Twanom koji pak slijedi vjerovanje slično kargo-kultovima u zabačenim džunglama gdje domoroci suočeni sa artefaktom iz njima nepoznatog svijeta stvaraju kult vjerovanja. Ovaj put predmet vjerovanja je smaragdni idol, te željezni oklop, vjerojatno konkvistadora koji su ko zna kako zalutali u zabačenu dolinu. No nije mi jasno kako se tu uklapa smaragdni idol – koji bi mogao biti totem neke starije civilizacije, i željezni oklop konkvistadora. Još jedna od potraga za blagom španjolskih istraživača? Možda, tko zna.

Budući da je Tex "muški" strip, možda je bilo malo neuobičajeno vidjeti gomile mladih indijanskih djevojaka u ulozi rendžerovih pomagača u nevolji. Osim već uvriježenog prikazivanja indijanskih skvo kao uplašenih i slabih kujica, u nekim momentima Gianluigi tim ženama ipak daje odgovorniju ulogu dostojnu jednog muškarca. No, kako je i bilo za očekivati, žena neće preživjeti taj junački čin. Sorry, muški je to svijet... Tex zaključuje strip ne baš moralnim i pacifističkim činom. Zapravo, pitam se uopće otkud mu pravo na taj način presuditi jednom poludivljem plemenu koji zapravo slijedi svoja vjerovanja i tradiciju. Vjersko-etnička netolerancija? Drugačiji su, pa ajmo im za kaznu zapaliti selo i sve što imaju i protjerati ih u divlju u neumoljivu pustinju. Ionako već tridesetak epizoda kasnije Hualpaji opet žrtvuju Indijance prema nekom drugom idolu, točnije Kristalnom idolu. Pa tako ja tebe, dragi moj Texe, pitam jel se nasilje isplati dugoročno?

Fusco je u to vrijeme slijedio neki svoj drugačiji, više čišći stil, nego ga se može vidjeti u novijim epizodama. U biti, nije mi neki omiljen crtač, više sam izbjegavao epizode koje je on ocrtavao. No, zato Villa na svoju naslovnu naslovnicu stavlja u prvi plan indijanske komade! Nice!

Naprijed

TX LIB 5 Poruka Dakota

TX LIB 09 Lovci na skalpove

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Pavel01

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    sve u svemu zanimljiv tex, bio bi perfektan da je potamanio to pleme.
    26.05.2008
    20:47:00 sati
    Pavel01
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Ehm.......kad nema žena svi laju,kad ima puno žena onda opet svi laju....Meni je super.Tex mi se sviđa sve više i više (bližim se 38 možda,pozdrav MaTex!)pa tako i svako tvrdoukoričeno Libellus izdanje. Slažem se da ima varijacija ali Tex mi nekako leži,tako da svaku njegovu epizodu doživljavam ushićenjem,makar ona bila i ispod prosjeka.......
    26.05.2008
    22:30:00 sati
    kico
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Za sada najslabiji Libellusov Tex( u prvih 12 knjiga ),nemoze bas ni chicha Luigi sve sto napise uterat u Bestsellere!Fusco mi je dobar,al ako mu je ovo prvi rad na Texu,stvarno nije imao srece sa scenarijem.Ali bar nije predugacak,mogli su se jos  i duze napucavat po onom kanjonu,el eto fala bogu imali su i nesto dinamita sa sobom pa se stvar rascistila kroz 140 str.Villi 9 za naslovnicu zbog "4 laka indijanska komada" pod Texovim nogama ;-)
    27.05.2008
    12:14:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 60%

    4, 4, 9, 9

    O čemu se ono ovdje radilo? Još jedan od onih Texova koji se brzo zaboravljaju. A ima ih jako puno.Sjećam se jedino da je crtež jako dobar, kao i Villina naslovnica. 
    27.05.2008
    16:05:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 62%

    5, 6, 7, 8

    Bolje od Yame i Kineza ali ipak dosta slabašno. Prejednostavan zaplet a nakon toga pucnjava do samog kraja..Hoću nešto bolje! Fusco, jedan od velemajstora koji su radili na Texu, je očito ispočetka njegovao nešto čišći stil a la Galep i Letteri ali očito je brzo shvatio da od njih dvojice nema što naučiti pa je razvio svoj prepoznatljiv grubijanski stil. Ipak, zbog lijepih žena dajem mu 7 a kasnije je ionako preplaćen na 10.
    28.05.2008
    18:16:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    zanimljivo dinamicno zestoko pravi tex..pozdrav svima sa vip ina
    04.06.2008
    19:10:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Nisam se mogao načuditi Fuscovom crtežu, da nije pisalo Fusco nikad ne bi rekao da je on .Prosječna priča, ništa posebno!
    01.07.2008
    12:57:00 sati
    tex2
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    jedna od onih priča nakon kojih se upitam zašto uopće čitam texa, i nakon kakvih uzmem dobru pauzu dok ga ponovno ne uzmem u ruke, naravno, onda naletim na neku dobru priču pa zaredam njih nekoliko ni ja ne bih nikad pogodio da je ovo fuscov crtež, kasnije je puno bolji, ali pošto mu je prvi, eto solidne šestice
    19.08.2008
    21:33:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 44%

    3, 4, 5, 8

    Po svim mjerilima slabašna epizodica. Fusco bolji od starog Bonellija, a pleše po ivici prosječnosti. Villina naslovnica genijalna: Tex s puškom u rukama dok mu se ženske dive. Alpha male, jea.
    03.01.2009
    00:05:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 6, 9

    Slabija priča. Fusca kao i mnogi nisam prepoznao dok nisam vidio da je crtač. Tex je u 50% priča nevjerovatan, ali nastao 48, a tada su bili drukčiji kriteriji. Ali mi je najdraži strip. Villa odličan, naslovnica mi se sviđa zbog perspektive. Prolazi.
    13.01.2009
    11:41:00 sati
    cibalia
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Jako čudan Fuskov crtež, dosta lošiji nego kasniji njegovi radovi. Priča je slaba, Teks se sam bori protiv cijelog plemena, nikakve radnje.
    24.01.2009
    14:46:00 sati
    delboj
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Tex sam protiv cijelog plemena (podsjeća na Ramba :))? Sve u svemu, jedna solidna epizoda bez neke posebne ili maštovite radnje.
    19.02.2009
    22:13:00 sati
    Panon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 51%

    4, 5, 6, 6

    Stvarno prosječna epizoda, a i na trenutke dosadna jer su vrač i onaj drugi stvarno previše trabunjali u prazno i pilali me s njihovim glupim govorom. Srića što im je Tex začepio usta već na polovici stripa. Scenarij nema neke logike jer se Tex brani od cijelog sela, i to poprilično uspješno. Sad, je li Tex super pametan ili su Indijanci samo slabi taktičari, tko zna? :D Sve u svemu, priča koja se zaboravi brzinom svjetlosti. Ako je baš po nečemu moram pamtiti, to je Fuscov debi. Stvarno je totalno drukčiji i slabiji od ovoga danas. Nisan moga virovati da stvarno on ovo crta. Srića što u Lovu na čovjeka to već puno bolje izgleda. Ocjenu za naslovnice uvik dajem Galepovom originalu pa će tako biti i ovaj put. Jer dosadno je uvik davati desetke Villi, zar ne? :D

     
    01.04.2009
    10:53:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    08.09.2009
    11:56:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 6, 9

    Jako slabo. Rambo tex na djelu. Jedino je naslovnica za pohvalu.
    18.10.2009
    07:44:00 sati
    mars1
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    02.02.2011
    19:16:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    16.05.2011
    18:08:00 sati
    jojboli
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    GL Bonelli je očito bio ljut na nešto kada je napisao ovu priču jer Tex ispada krvolokom. 
    Fuscove djevojke izgledaju gotovo sve isto i imaju pogled nafiksanih ljudi. 

    16.09.2012
    14:12:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 46%

    5, 3, 5, 7

    Čak je ispalo i bolje od očekivanog. Čuo sam izrazito loše komentare, ali ipak je čitljivo, no nažalost dosad jedna od najlošijih Texova priča od Libellusa, od meni pročitanih. A crtež nije baš nešto.

    08.02.2013
    09:05:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Jedan akcijski Tex (kao ono, za promjenu, ha?) Fuscov crtež mi je neobičan, nije ga još prilagodio Bonelli standardima, ali on mi je uvijek bio među top 5 Texovih crtača tako da jedva čekam čitati njegove daljnje epizode. Desetka za Libellus naslovnicu, inače bi išla neka petica ili četvorka.

    25.09.2015
    17:43:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    Jako zabavno štivo i među boljim Texovima, ostaje opći dojam da se Willer zaželio malo indijanskog mufa i da ga je i dobio nakon spuštanja zastora i zadnje stranice ovoga stripa.

    02.12.2016
    19:12:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 6, 10

    Solidna pričica, početak s neba pa u rebra, puno akcije, što reče neko kao u Rambu. Na kraju se užasno odužilo, naročito te scene akcije gde Tex nikako da popije metak a pritom kao 'milosrdni Bog' namerno maši razjarene indijance, da bi na kraju podivljao i spalio selo (što je po meni ok, i ja bih spalio nakon svega kroz šta sam prošao). Indijanci možda deluju kao poludivlji kao što recenzent kaže, ali ne treba smetnuti s uma da su vrlo brutalni po prirodi i terorišu decenijama okolna sela. Sa takvima ne može lepo. Uglavnom ni priča ni scenario mi se ne izdvajaju ni po čemu. Baš mi je šašavo kako Tex juri sa jednog kraja brda na drugi, te čas malo koka jedne čas druge, vrlo komičan momenat.
    Crtež, za 1974 god, kad je objavljen strip, izgleda prilično dobro i sa obiljem detalja. Stariji stripovi često imaju demode crtež ali ovde je iznenađujuće dobar. Loše crta konje, naročito u galopu sa ispravljenim nogama, pritom svi indijanci i indijanke izgledaju identično, poput klonova, kao da gledam Skajvokera kako se taba sa stormtruperima, takav je osećaj. Texa prilično opako crta.
    Naslovna je 100% mačo brutalna.

    29.12.2016
    09:30:00 sati
    Jocko
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 45%

    4, 3, 6, 6

    18.02.2017
    13:59:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Prosječna pričica.

    25.07.2019
    19:15:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    5, 6, 7, 8

    simpatično :)

    13.05.2020
    19:22:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 406
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 537
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum