Zemlja bezakonja

Tex Willer

TX LIBG 2 | 226 str.

Tex se našao na zemlji gdje grupa bandita pustoši cijelo područje. Jedini način kako bi stao na kraj zločincima je da se na prevaru ubaci na imanje vođe bande, Paula Morrisona.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zemlja bezakonja
    TX LIBG 2
  • Zemlja bezakonja
    TX SA 21
  • Zemlja bezakonja
    TX SASP 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Terra senza legge
    TX GI 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugi texone po redu, izašao 1989. godine

Ha, što reći? Srednja žalost. Zaista ne znam što da kažem za još jednu epizodu, još jednu “normalnu” priču koja spada u onaj otužni prosjek Texovih priča. U početku nisam htio započeti sa riječima srednja žalost jer me to odmah navodi na previše (nezaslužene) negativnosti ka priči. Ali, ipak, pribrao sam se i rekao - nema milosti! Ustvari ni sam nisam siguran zašto sam se odlučio uopće recenzirati ovo čudo. Možda zato jer mi je prvi put ovo bilo baš solidno. Ali kako je došla potreba za novim čitanjem, kritičnost je uvelike porasla.

Tex & ekipa by Gilbert

Uopće ne želim govoriti o ovome stripu. Uopće ne. Jer dosta mi je više ovakvih Texova za koje smo istrošili već stotine puta iste riječi. Svemogući i bezgrešni Tex naspram zlikovca koji je jednostavno - zlikovac! Šteta što danas autori Texa smatraju takvim jednodimenzionalnim likom (ili dvodimenzionalnim?) pa je tako glavna figura Texovog staffa u Italiji, Mauro Boselli, izjavio kako je Tex praktički bezgrešan. Ta izjava u startu znači ogromnu ograničenost serijala, serijala koji gura već skoro pa 700 brojeva. Obzirom na takvu konstrukciju, izgradnji kalupa priče prečesto ostaje samo karakterizacija sporednih likova koji su isto tako dosadni. I to prokleto dosadni. Pa tako i ovdje imamo isfurane fore sa imućnim bogatašem sa kaubojima koji obavljaju prljavi posao pri čemu apsolutno sve djeluje isprazno. Naravno ljudi moji, nemojmo ispustiti iz vida epsku situaciju gdje se Tex i ekipa izvlače iz bezizlazne situacije, a svih tridesetak protivnika umire. Toliko naivnosti nema ni u stripovima Bleka, Marka i Mikija zajedno.

Govorim općenito. Negativci koji dominiraju situacijom izgledaju kao totalni amateri protiv Texa. Propusti koji se prečesto događaju postaju zapravo konstanta u serijalu. Zašto Tex treba biti bezgrešan? Pa onaj tko je savršen je ustvari bezvezan i u konačnici, dosadan. Dosada nisam pročitao niti pola svih Texovih priča pa ne znam kakve su neke kultne epizode poput Carsonove prošlosti i drugih, ali ako se dotičemo već toga, Texov najveći nemesis, Mefisto, ustvari nema epizodu na nivou. Jednostavno nisam nikad pročitao priču koja bi bila u rangu epskog westerna. Ne postoji epizoda gdje se čitatelj boji villaina, ne postoji epizoda gdje Tex strepi, nema epizode gdje ćemo tugovati za nekim likovima. Totalna nula. Kažem, nisam čitao Carsonovu prošlost, Čitače tragova i ostale, ali jesam Ljude koji su ubili Lincolna, Opijum i ostale i jednostavno nema priče koja bi stavila Texa u rang najboljeg western stripa ikad, a opus mu je ogroman. Ne uzimajte ovo kao nekakvu lošu kritiku, volim Texa, možda čak i najviše od svih Bonellija, ali razumijte me, prekipjelo mi je ovdje.

Ne želim biti od onih; nije mi se svidio strip pa ću iznijeti sve loše na vidjelo. Nije da je strip loš, ali hoću nešto više, pogotovo na gigant ediciji. Tex ima i imat će uvijek super priča sa odličnim likovima, ne uzimajte doslovno sve što sam rekao, samo se malo zapitajte i sami procijenite.

A za ovu priču, zaista se nema što reći. Banalno; Tex u potrazi za banditima, upada na ranč i otima gazdu, ostali dođu po njega, završna borba, kraj. Ideja loša, sto puta viđena, scenarij nešto bolji sa par Nizzijevih trenutaka.

Alberto Giolitti Gilbert je angažiran da nacrta ovaj texone. I on također zanatski odradio posao, korektno, ali ništa spektakularno. Naslovnica pomalo prejednostavna, mogao je pustiti Gilbert još malo mašti na volju, ipak samo jednom imaš priliku raditi za najprestižniju SBE ediciju.

Naprijed

TX SP 1 Veliki Tex!

TX SA 6 Znak zmije

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Grupa nepoštenih drži grad Stafford u šaci. Klasičan primjer "zakona jačeg" na Divljem zapadu. Igra živaca. Ljudi brzi na revolveru, spremni da za par dolara stvore nova grobna mjesta. Gradić u kojem grobar i klesar nadgrobnog kamenja trljaju ruke, kao i prodavačica krizantema... Međutim, poslovi Morrisona, Lole Chavez i plaćenog pištolja Kevina Crosbyja osuđeni su na propast onoga trenutka kada četiri parda uđu u grad i žestokim pristupom natjeraju ništarije da plate svoja zlodjela. Žestoki tip Crosby pravo je oličenje čovjeka koji ne preza ni od čega da u džep strpa poneki krvavi dolar. Glave će ga doći jedna fatalna žena... Fatalna ne samo za njega. Kobna greška kada imate posla sa zmijama čegrtušama u ženskom obličju. Četiri parda moraju izdržati težak vatreni okršaj dok banditi na njih bacaju štapine dinamita, bezizlazna situacija...

    04.05.2017
    21:10:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Prljavi masni Tex. Prasina na sve strane. Barut i olovo. Nema puno muzickih zelja samo flase lete okolo. I te izbecene buljave face pune oziljaka. Smrt fasizmu.
    04.05.2017
    22:46:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    crtez me nije bas odusevia,naslovnica je korektna,prica je imala vise potencijala

    05.05.2017
    01:40:00 sati
    markotamara
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    05.05.2017
    09:37:00 sati
    goghy
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Klasično Nizzijevski. Napisao je jedan prosječan western koji ću vjerojatno vrlo brzo zaboraviti, a Giolitti nije loš, ali loše crta Texovu, a pogotovo Kitovu facu.

    06.05.2017
    14:20:00 sati
    Deki86
    uredi
  • gombi

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    06.05.2017
    22:21:00 sati
    gombi
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Zamalo, perfektno. 

     

    18.06.2017
    10:53:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Vestern bez zamjerki.

    24.07.2019
    16:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Da, opet priča na isti kalup: vođa koji zahvaljujući novcima vedri i oblači gradom s mrežom suradnika, dosad uspavan u "ljuljački" koju je stvorio. Kad se pojavi Tex svijet mu se sruši na glavu. Imam dojam da su ovdje negativci nastradali mnogo više zbog manjih grijeha od nekih u drugim epizodama. Doslovno svi pokošeni osim Indijanaca, ali oni ovakvim razvojem ionako gube ulogu. 

    Giolitti tek solidan, ne dopada mi se Texova faca, na početku skoro bez razlike u odnosu na Kita. Najbolji dijelovi su Carsonove misli i izjave, posebno dok Tex prebija negativce.

    30.12.2019
    18:27:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Opet ista priča sa glavnim lokalnim banditima, par zasjedi i Texovih izvlačenja informacija ali ovaj put malo bolje i dinamičnije odrađena. Ono što je po meni obilježilo epizodu je trenutak kad se pojavljuje kočijaš i cijeli onaj urnebes oko prerušavanja koje me stvarno dobro nasmijalo, jedna od najjačih scena ikad.

    31.05.2020
    08:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Klasika, ali solidno, ima nekoliko scena za pamćenje.

    23.09.2020
    16:10:00 sati
    velka031
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Solidna priča. baš kao i prvi gigant, tako i ovdje sve pršti od akcije i starih dobrih klišeja, dobitna kombinacija. Ipak, moglo se to bolje sve izvesti, ovako ispadne ništa novo! Giolittijev crtež filmski, teško se naviknuti na ovakav crtež naših junaka. Naslovnica ništa posebno, ali bar je Tiger jack na naslovnici, što je rijetkost! Sve u svemu solidno!

    13.04.2021
    10:33:00 sati
    tex2
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Priča nije ništa posebno. Crtež je lijep, ali ne među najboljima u gigantima. Najviše mi se sviđa naslovnica.

    12.03.2022
    21:09:00 sati
    tekumze
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 20%

    1, 1, 4, 2

    Da je ovo pisao Burattini i da je strip Zagor pisale bi se ode o kraju jednog junaka. Ovakva generička priča ne zaslužuje da se ocijeni s išta više od jedinice, jer u nju uloženo nije grama mašte - a još govorimo o nekoj spešl ediciji? Dodavanje komičnih elemenata samo je, po mom sudu, bio dodatni čavao u lijesu ove priče, jer je došlo bez ikakvog reda i smisla. Da ne govorimo kako su neke stvari samo zaboravljene... Ni crtež mi nije legao, Tex i Kit su mi previše nalikovali na sebe, Carson prestar... Naslovnica ubi bože. Ovo je grozota na đnogo razona.

    17.08.2022
    18:14:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Klasičan Tex s odličnim crtežom. Zabavno i dinamično. SA izdanje u malom formatu idealno. Svakoko preporuka svim ljubiteljima Texa.

    19.11.2023
    11:56:00 sati
    domegus
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 68%

    5, 6, 9, 8

    Preklasična kaubojada odličnog crteža. Špranca at it's finest!

    03.12.2023
    22:54:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Cero

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    10.12.2023
    19:12:00 sati
    Cero
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    17.12.2023
    00:22:00 sati
    benx40
    uredi
  • Ukupna ocjena 25%

    3, 1, 2, 7

    07.01.2024
    17:02:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 7, 6

    Ono što mi se svidjelo u ovoj priči je dinamika radnje.. Naša četvorka seli od pukovnika Wellsa do bivšeg vojnika Mac Cormicka, pa od trgovca Billa Gormanna do meksikanca Paca Chaveza.. I na samom kraju, od revolveraša Kevina Crosbyja do pokvarenog alfe i omege grada Safforda, Paula Morrisona i njegove ljubavnice Lole Chavez.. Puno likova koje naša četvorka na čelu s Texom rješava bez problema, jednog po jednog..

    Ono što mi se nije svidjelo u ovoj priči je opet ista tematika pokvarenog bogataša koji drži cijeli grad u šaci.. Al dobro, nije priča loša.. Giolitti je crtač koji je za mene nov i ne mogu reći da nije odradio dobar posao.. Crtež mu je dinamičan i pun detalja, no malo bode u oči njegov drukčiji način crtanja Texa i Carsona.. Naslovnica je bezvezna, sa Texom i Tigerom na konjima.. Trebalo je ipak nešto malo dinamičnije, u skladu sa pričom..

    27.01.2024
    12:50:00 sati
    allessi
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 70%

    5, 7, 9, 7

    Ok, ovdje treba razbiti bandu koja si je malo uzela oduška te terorizira jedan grad i kraj. Ništa neobično ili revolucionarno, ali u ideji to ni ne očekujem ali kad je i izvedba bljedunjava onda baš me razočara. Mada, ne djeluje sve skupa loše. Ima dovoljno akcije da ne bude baš samo dosadno klepetanje. Uz to tu je Gilbert! Baš mi se dopada njegov stil. Pamtim da još iz SD epizoda koje je (malo) crtao. Voli crtež napuniti detaljima ali nikad da ih je previše. Draperije posebno obožava kao i općenito sve vezao za kostimografiju. Baš ga je bila uživancija čitati, nije smetalo što su mu Tex i njegov sin previše slični. Ali je zato Carson legendarno nacrtan! I, što sam primejtio, jako pazi na gestikulaciju i mimiku likova, što je posebno pohvalno u komičnim scenama.

    06.02.2024
    21:02:00 sati
    Deers
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 70%

    5, 7, 9, 7

    U načelu mogu se u potpunosti složiti s Deersovim komentarom iznad.

    Smatram da je najveći problem ove epizode što je objavljena u Texone ediciji, pa se onda očekuje nešto više. 

    26.02.2024
    20:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    A mogla se reci i koja rijec o epizodi u recenziji, bar predstaviti likove ako nista drugo.

     

    Ovo je puno bolje od jedinice, cak bih rekao da mi se s novim citanjem i poboljsao ukupni dojam price. Veoma dinamicna epizoda. Malo se Tex i ekipa koji put zaigraju sa svojim taktiziranjem, ali ne smeta me toliko. Zapravo bih rekao da prica nije imala gotovo pa nikakvih bas vecih propusta. Kako mi je u jedinici najbolje prikazan lik bio onaj brat kojemu akcija nije bila svojstvena, tako mi je ovdje Lola bila najbolja. Kakva dijabolicna zenska! Mijenja stranu kako vjetar puse, hladnokrvna, proracunata… Malo koga ne bi bilo strah pored takve zenske. A i lakocom se rjesava svojih partnera cim procijeni da je tako bolje za nju.

     

    Zavrsnica mi je bila bas dobra usprkos onom kliseju u kojem dvoje negativaca jedni drugoga upucaju – to se stvarno treba prorijediti. Pricu je bilo zanimljivo procitati, a pojedini komicni elementi ju dodatno izdizu. Recimo bas me na str 101 nasmijalo kad je Bill rekao Texu: „Tesko umires, zar ne?“, a ovaj njemu „Cuj tko se javlja!“ Bilo je jos dobrih izjava ili generalno gledajuci scena poput onih u kociji. Ovakve stvari bas daju dodatnu draz prici, drago mi je sto ih je Nizzi ubacio, vjerujem da bi dao nesto nize ocjene da se nisam koji put nasmijao. 😊 Dobri su i oni starcici hehe.

     

    Crtez je takoder daleko bolji nego u jedinici, mada to nije toliko ni tesko. Giolitti mi nikad nije bio u nekim top listama najboljih Texovih crtaca, ali vidi se kako je rijec o izrazito kvalitetnom crtacu. Njgov crtez nosi i odredenu dozu humora pa tako je neke scene u kojima se likovi cude (ili opcenito izrazavaju neke emocije, ali ove u kojima se cude su najbolji pokazatelj) odlicno prikazao. Fora su mi i one brcine koje crta Carsonu, skoro kao kod Poirota. Jedino mu mladi Kit nesto losije ispada. Dojam nesto kvari naslovnica koja mi nije bas sjela. Rijec je o osrednjem uratku, ali ajde dajem ocjenu vise za njih zbog toga sto je Tiger na njoj, a svi znamo kako je to rijetkost, plus on mi je najdrazi lik iz stripova opcenito.

     

    Zanimljivosti:

    - Druga avantura specijal edicije.

    - Likovi: Tex (2), Kit Carson (2), Kit Willer (2), Tiger Jack (2)

    - Negativci: Lola Chavez, Paco Chavez, Bill Gormann, Kevin Crosby, Lou Calvert

    - Mjesto radnje: Safford

    - Utvrde: Fort Grant

    - Indijanci: Apaci Coyoterosi

    01.03.2024
    19:55:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • mikikiki

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    08.04.2024
    09:46:00 sati
    mikikiki
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Pa i nije tak loše, unatoč predvidljivosti ima priča svijetlih trenutaka poput pusa! pusa! smack majmune, marš u pakao! ha ha. I nek su četiri jahača apokalipse na vlastitim kožama iskusili kako je to kad te netko dinamitom gađa

    16.05.2024
    13:54:00 sati
    igor 12
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 57%

    5, 6, 6, 6

    Hm... Priča je u osnovi tanka... Scenario je više baziran na nekoj vrsti humora, ali likovi su nekako bez veze, naivni i glupi. Teks s društvom pobije gomilu sumnjivih tipova i to je manje-više to. Oni Indijanci s početka kasnije nemaju nikakvu ulogu. Crtež nije privlačan. Prevod užasan, nekako uličarski. Naslovna slaba.

    02.07.2024
    16:17:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    06.07.2024
    22:50:00 sati
    reso1991
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Užareno olovo
      Kod: TX SA 20
      Ocjena: 77%
      Vrijeme: 18.7.2024. 23:05:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 222
    • Lovac na ljude
      Kod: KT VG 17b/18a
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 16.7.2024. 23:14:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 1117
    • Grupna terapija
      Kod: KOLORKA 264
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
      Autor: night
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1113
    • Rat na pašnjacima
      Kod: TX LIB 30
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 1387
    • Falange crnog reda
      Kod: KOLORKA 77
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1160

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1781
      • Stijena koja se miče
        Kod: KM LU 8b
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 17.5.2024. 9:45:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1749
      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1740
      • Cesta
        Kod: ALBUM ORKA_SP 57
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
        Autor: paro
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1738
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1725

      Aukcije

      Forum