Junak Meksika

Tex Willer

TX LIBKB 2 | 42 str.

U potrazi za Mefistom i njegovom sestrom Tex se pridružuje Montalesu, čovjeku koji vodi pobunu protiv korumpirane meksičke vlade. Osim konačnog obračuna s Mefistom Tex odlučuje pomoći u borbi protiv nepravde u Meksiku te se pridružuje revoluciji.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 40%

Priča 5

Scenarij 3

Crtež 4

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 68%

P*7

S*6

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Odmetnik
    TX LIBKB 2
  • Paklena zavjera
    TX SAGK 4
  • Izdajnik
    TX SAGK 5
  • Tex #1
    TX VCBT 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Fuorilegge
    TX SR 3
  • L'eroe del Messico
    TX SR 4
  • Fuorilegge
    TX TT 3
  • L'eroe del Messico
    TX TT 4

ZANIMLJIVOSTI

  • Završni dio sage koja je svojevrstan uvod imala u priči Tajna zlatnog idola.

Nakon što je sredio zlog šerifa Tex se, u EL Pasu, sprijateljio s Nedom trgovcem oružja koji surađuje s Monalesom desperadom koji se borim protiv meksičke vlade i koji vjerojatno ima informacije o tome gdje se Mefisto sklonio. Tex se odlučuje susresti s Monalesom i tako započinje priča puna revolucionarnoga žara koja će završiti pobjedom poštenih i radinih težaka i seljaka.

Ova priča ima dvije bitne stvari za ostatak serijala: prvi veliki poraz Mefista i predstavljanje Montalesa. Otkrivamo da je zbog ubojstva žene i roditelja, od strane meksičke vlasti, Montales postao desperado. Unatoč tome što je tražen od strane vlasti on je jako pošten i moralan te ne napada nedužne seljake. On je meksička verzija Texa Willera pošto su objica krenuli kao odmetnici s visokim stupnjem etičnost da bi na kraju postali zaštitnici slabih i potlačenih te se trude ovaj svijet učiniti što boljim mjestom za život. Nažalost zbog boljke koju su imale sve ranije priče Texa, ali i drugih junaka, čitatelj nema nekakvu dubinu spoznaje odnosa i osjećaja između Texa i Montalesa. Sve se objasni u jednoj do dvije vinjete prelazi se odmah na sljedeću akcijsku scenu koja potraje dvije do tri stranice i tako se sve jako brzo svrši. Bonelli se potrudio oko toga da prikaže svu raskoš Texovog strateškog genija pa su u priču ubačene sve moguće situacije gdje dolazi do izražaja Texov mozak koji smišlja dobre i zabavne planove kako riješiti problem koji im se nalazi na putu. I onda sve te pametne ideje nailaze na zid „kaiš formata“ te zapravo mi u tim idejama kao čitatelji uopće ne možemo uživati. Kraj priče je najbolji primjer koliko se to zbrzalo jer je jedna malena pobuna u samo deset zadnjih stranica postala velika revolucija koja ničim to nije najavljivala. Utrpano je sve i svašta u tu akcijsku scenu koja je za cilj imala samo da št prije ova priča završi i da se Tex može vratiti kući. Crtež nije nešto pretjerano dobar mada se popravio u odnosu na privh par epizoda, a i sam format crtanja ne daje Galepu puno prostora da pokaže svoje umjeće.

U epizodi Montalesova prošlost se mogu vidjeti flashbackovi na ovu epizodu i tamo to puno bolje izgleda pa bi bilo zbilja lijepo vidjeti da se napravi nekakvi remake ove priče. Smatram da ima potencijala da se napravi jedna kvalitetna epizoda s puno akcije. Općenito mnoge te ranije epizode bi se mogle preraditi da vidimo kako bi se održale u današnjem svijetu jer su neke od njih imale dobar potencijal.

Naprijed

TX ZS 5b Banda Kida Billyja

TX LMS 23 Brži od zvečarke

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 47%

    4, 5, 5, 5

    Baš sam neki dan uhvatio se ovog LL kolorca i pročitao ga. 

    Priča nije pitka kao noviji teksovi, ali uvijek u kontekst treba uzeti vrijeme nastajanja. Crtež je bolji u c7b varijanti nego u koloru (bar meni). Naslovnicom baš i nisam oduševljen. Moglo je to i bolje. Ipak je to teks, a vidjeti ga na naslovnici kako bježi i nije neka fora.

    24.01.2016
    21:02:00 sati
    jazzercro
    uredi
  • El Morisco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kada bi se Tex slučajno zvao Zagor, onda bi ovakva starinska epizoda u kojoj je stvoren najveći neprijatelj - Mefisto i upoznat jedan od najboljih kompanjona - Montales, odmah bila prozvana antologijskom.  Ali, ovo je ipak sirovi Tex Willer u žutoj košulji, pa je valjda u startu trebao imati scenarij u rangu Hemingwaya. Sic!

    24.01.2016
    22:16:00 sati
    El Morisco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    KLASIK i to POSEBAN zbog likova koji se prvi put pojavljuju i ostaju VJEČNO, obilježavajući mnoge Texove epizode. Originalne naslovnice su izvrsne i njih sam ocijenio čistom DESETKOM te neću duljiti o ORIGINALU KOJI JE SAVRŠEN. Ali, zato ću kazati nešto o kolor izdanju ( kod nas izdao LIBELLUS ). Jako volim Villin crtež i sve njegove naslovnice su izvrsne. Ipak, one na knjigama koje sadrže prve epizode Texa objavljene u koloru mogle su biti bolje pa tako i ova s Mefistom koja je totalno bez veze. ŠTETA jer Tex je SAVRŠEN strip i ražalosti me kad vidim izdanje koje je promašeno, baš kao što je ovaj kolor. Te naslovnice je Villa radio u novije vrijeme, kad je Tex već formiran, pa kiksevi te vrste nisu prihvatljivi, posebno ne od majstora kakav je on. Držim da bi bilo puno bolje da su na koricama Galleppinijeve naslovnice, kao kod Veselog četvrtka. Uvjeren sam da bi prodaja bila bitno bolja. Koliko je kolor izdanje loše prihvaćeno, dokazuje činjenica da je izašlo svega dvanaest knjiga kronološki. KAZNA ZA OHOLOG PUKOVNIKA, kojom je započela serija ODABRANIH PRIČA, zadovoljava, čak je i Villina naslovnica jako dobra. Međutim, nadam se da će izaći i epizoda VRAČ DIJABLERO. E, sad se tu pojavljuje problem. Naime, Galleppinijeva naslovnica CVIJET SMRTI smatra se jednom od najboljih naslovnica Texa, pa ipak ćemo biti uskraćeni za tu naslovnicu u LIBELLUSOVOM kolor izdanju te epizode. Bit će na koricama Villina koja je, nažalost, jako loša. ŠTETA !!!!!! jer radi se o kultnoj epizodi u kojoj se pojavljuje lik koji je obilježio mnoge ponajbolje Teksove epizode - SLAVNI El Morisco.

     

    25.01.2016
    02:41:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    25.01.2016
    06:58:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Cjelokupno zbivanje s Mefistom mi je odlično. Ovdje Tex još upoznaje Montalesa. Priča je zanimljiva. Crtež mi je također odličan. Volim ovaj starinski Galleppinijev crtež.

    25.01.2016
    16:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 33%

    5, 2, 3, 3

    Pocetni naivni period. Skoro pa necitljivo.

    26.01.2016
    09:50:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ovo mi je bila prva epizoda u ranoj fazi serijala koja mi je bila dobra. Ništa posebno, ali bolje u odnosu na ostale ovog razdoblja.

    09.02.2016
    00:43:00 sati
    Deki86
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Sjecam se kad sam prije godinu i po ovu epizodu prevodio na Engleski. Dojam je bio pozitivan: lik je tek onda bio u ranom razvoju, i price su bile jednostavne, zajedno sa crtezom, prije nego sto je Tex kao serijal postao totalni klisej i najdosadniji strip iz SBE kuce. Ova mi je epizoda bas ostala u pamcenju, jer ovdje po prvi put upoznajemo neke glavne likove/negativce koje cemo ponov vidjeti. Naslovnice su glavne, jer stvarno ostaju u pamcenju. Tex je ovdje kao lik ipak vise simpatican nego sto je danas, i to mi se svidja. Nisam fan ovog serijala, ali ove stare epizode su mi bas nekako kul, a pogotovo ova.

    20.02.2016
    20:57:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 60%

    7, 5, 6, 6

    Desperado Montales / Junak Meksika
    - deveta epizoda, (SAKL 4c/5a, LIBKB 2d, SR 3d/4a) 67+21=88 str.

     

    Kratki sadržaj:

     Tex je na tragu Mefistu, a usput se upleo u meksičku revoluciju i postao njen glavni kotač.

     

    Vjerovali ili ne: 
    - Baš kao i prethodne dvije, i ovu epizodu je Dnevnik preskočio, što bi značilo da su preskočili 209 stranica stripa, odnosno cijelu sagu s ratom Meksika i SAD-a, a s tim i prvo pojavljivanje dva bitna lika u serijalu: Mefista i Montalesa.

    - Ova epizoda je originalno objavljena u "kajiš" formatu od 07.-09. mjeseca 1949. godine.


    Komentar:

    Ova epizoda se može podijeliti u dva dijela. Prvi je uzvrat  Mefistu i seki, a taj prvi dio je odličan, a, uz brzinu, Tex pokazuje ogromnu snalažljivost, inteligenciju i zadivljujuću sposobnost taktičkog planiranja.

    Drugi dio bi bio i završni dio sage kojom se okončava rat SAD-a i Meksika. Junak Meksika je Tex i skoro je sve sam učinio u svrgavanju meksičke vlade i pobjedi revolucijskih snaga. Dosta jošije od prvog dijela s Mefistom.

    Dojam je kao da je tata Bonelli htio što prije vratiti Texa doma, tamo gdje mu je mjesto. Ima nekoliko dobrih situacija kao što je zarobljavanje Montalesa i njegovo oslobađanje od strane Texa. Poslije toga ima sve više teksta, a sve manje radnje. Nema jakih likova kao što su Mefisto i njegova seka Lily. Montales je, ovdje, bezličan lik koji nema svoje mišljenje, već samo radi što mu Tex kaže. Još su mi najbolji lukavi meksički kapetan i njegov nadređeni. 

     

    O crtežu ne treba puno trošiti riječi. Galep je to solidno i ujednačeno uradio bez nekih grešaka. Dojam je zbog boje sigurno bolji.

    Naslovnice su dvije u SA Klasik izdanju. Prva je dobra, prikazuje Texa kao odmetnika, samo što je u stripu obučen u crno. Nalazi se na poleđini četvrtog broja. Druga pokazuje scenu iz stripa, samo što lik u crvenoj košulji izgleda kao Tex, a u stripu Tex tamo nije bio. U redovnoj talijanskoj seriji naslovnica ove epizode je u četvrtom broju i po naslovu bi trebala pripadati ovoj priči, i to samo po naslovu jer prikazuje scenu koja može pripadati bilo kojoj Texovoj epizodi. 

    27.11.2018
    09:43:00 sati
    Spock
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    Da, svakako antologijska epizoda.. Bez obzira što Tex Willer nije Zagor i bez obzira što su ove početne epizode poprilično dosadne i naivne, ovo je epizoda u kojoj Tex po prvi puta porazi jednog od svojih najvećih neprijatelja, Mefista i u kojoj upoznaje jednog od svojih najvećih prijatelja, Montalesa.. Naivnost radnje nema smisla komentirati, ja se držim one da treba uzeti u obzir vrijeme nastanka epizode.. No, ipak se ne mogu suzdržati, a da ne prokomentiram činjenicu da i u ovoj epizodi opet imamo situaciju da se neprijatelji lako mogu osloboditi Texa ubivši ga dok ovaj leži u nesvijesti, ali ne.. Oni rađe smišljaju neki suludi plan kako će ga optužiti za nešto i tako ga se riješiti (Lilly i Mefisto, nakon čega Tex postaje odmetnik).. Ne vidim zašto je Bonelli stariji imao potrebu za takvim scenarističkim rješenjima, ali dobro..

    Crtež je puno bolji nego u prethodnim epizodama, napredak je očiti.. Ovaj mi je put Libellusova naslovnica nekako najljepša, mada ni originalna sa Texom i potjernicom nije nimalo loša..

    01.01.2019
    11:53:00 sati
    allessi
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    Potpuno nečitljivo i skromno. Da ne kažem siromašno.

    24.07.2019
    16:24:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    05.06.2020
    13:13:00 sati
    okuklist01
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Dobra početna priča .

    Samo je nekakmo sve to previše zbrzano na kraju . Bilo je prostora da se još to produži . Imao sam dojam da su htjeli ekspres zaključiti priču .  

    Odličan dio sa Mefistom i njegovim hvatanjem .  

    19.11.2020
    10:01:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 69%

    8, 7, 6, 6

    S obzirom na to kakvo je bilo prvo pojavljivanje Mefista, kraj je bio zadovoljavajuci. Malo me cudi jedino sto Tex ima toliko povjerenje u Montalesove ljude i nije se osobno pobrinuo za stavljanje Mefista i Lily iza resetaka. Mislim, ipak je bila u pitanju Texova cast, on je bio smatran odmetnikom zbog njih i bilo bi za ocekivati da bi zelio osobno staviti tocku na i na cijeli slucaj i otpratiti ih do najblizeg zatvora. No, on povucen Montalesom, odlucuje ostati i povjeriti taj zadatak njegovim ljudima. Takoder, ono sto nismo saznali dalje je da li je Tex s time uspio sprati ljagu sa svog imena. Odnosno, izostaje odgovor na Texova pisma. Tko zna kakvu je reakciju napravio Marshall kad je dobio njegovo pismo? Sto je na to rekao Kit Carson? Kakvu su kaznu dobili Mefisto i Lily? Taj dio mi je malo ostao nedorecen. No, osim tog dijela, epizoda je zadovoljavajuca. I usudio bih se reci da je prvo pojavljivanje Montalesa proslo sasvim dobro. Definitivno, dosad, mozda najkvalitetnije odradena prica (mislim na ovih prvih 10-ak prica).

    28.07.2021
    16:28:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Siljak66

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Klasik najranijeg Texa! Tex kao Meksički 'ajduk, partizan, zajedno sa Montalesom, koji mi je od početka veoma intrigantan lik, svrgava vladu u Mexico Cityju na kraju, i, iako mi je taj kraj pomalo zbrzan, imam utisak da je ovo doista jedan odličan strip! Sama premisa Texa u revoluciji u Mexicu mi se svidela, a dijalozi su mi odlični čak, nisam ni očekivao ovakav kvalitet dijaloga za jedan ovako star strip; Gianluigi  je majstor. Tex pravi komunista, u klasnoj borbi, za potlačene, sužnje koje mori glad, i to nemilosrdnoj, onakvoj kakva njemu i dolikuje jedino.

    Pored toga, imamo i hvatanje Mefista, čija mi se završna scena pomalo surovog hvatanja veoma dopala, ceo taj skup scena, zapravo, tako da je i tu matori Bonelli stvarno dobro odradio posao.

    Iskreno, ne kontam zašto ovoliko negativnog ocenjivanja ovog stripa, kada uzmete u obzir kada je nastao, ovaj strip je apsolutno fenomenalan!

    Svidela mi se, inače, ona scena, kad Tex ulazi u grad tako što podmićuje dva stražara gutljajem viskija i praveći se ludim, realka :)

    Prikaz Meksičkih mudonja mi se veoma svideo i sa crtačke, i sa scenarističke strane, tako da za to ide ocena više.  

    Zanimljivo mi je i kako Tex postaje agitprop majstor i diže ceo Meksiko na revoluciju hahahaha, ima i ona scena kada Tex ima moralnu dilemu oko ubijanja vojnika, jer oni, tobože, samo izvršavaju svoja naređenja, naređenja ovih glavešina, mudonja od gore, taj mi se deo isto jako svideo.

    Iz svega ovoga, moram da priznam da mi se čini da je Gianluigi bio socijalist, po načinu na koji je pisao ovu epizodu bar.

    Galep ponovo solidan, odradio posao u roku, to sve izgleda solidno, kao što sam već napomenuo, sviđa mi se kako je crtao Meksičke mudonje, i, naravno, u akcionim scenama mi je odličan, u statičnijim već i ne toliko iz dosta razloga.

    02.07.2022
    23:20:00 sati
    Siljak66
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 649
  • Zlatokosa
    Kod: KM ZS 597
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 15.8.2022. 10:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1002
  • Što se dogodilo s Mary Rose?
    Kod: NR GOLCS 1a
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 13.8.2022. 2:22:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1032
  • Ruke nad gradom
    Kod: CASS PAD 2
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 11.8.2022. 7:17:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 949
  • Bijeli pakao
    Kod: PSDZ SA 37b
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 9.8.2022. 7:39:00
    Autor: Qwertz
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 952

Aukcije

  • LMS 375.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:22:30
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 304.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:53
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 302.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:07
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 12
  • LMS 292.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:20:13
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 7
  • LMS 284.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:19:27
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 27
    Broj pogleda: 2765
  • Smrt u svemiru
    Kod: NN LIB 62c
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1806
  • Kameni most
    Kod: TX LIB 67
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1797
  • Leteći mjesec
    Kod: KM ZS 441
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1743
  • Zarobljenica Hurona
    Kod: ZG KOZA 13
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1722

Aukcije

Forum