Jedan protiv dvadeset

Tex Willer

TX LMS 44c | 59 str.

Tex prima pismo od Marshalla u kojem ga obavještava da je tajni agent Jeff poginuo u jednom okršaju kod Silver Cityja. Kako se ne zna li je Jeff poginuo slučajno ili je posrijedi nešto drugo, Tex dobiva naredbu da ispita cijeli slučaj...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 35%

Priča 4

Scenarij 2

Crtež 4

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 51%

P*5

S*4

C*5

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crvena ruka
    TX LIBKB 1
  • Nevidljiva ruka
    TX LMS 44
  • Vatra u noći
    TX SAGK 2
  • Tex #1
    TX VCBT 1
  • Jedan protiv dvadeset
    TX ZS 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La mano rossa
    TX SR 1
  • Uno contro venti
    TX SR 2
  • La mano rossa
    TX TT 1
  • Uno contro venti
    TX TT 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Osim što je objavljena u ZS 7, ova priča je objavljena i u broju 44. Zlatne serije.
  • Susrećemo se s cenzurom! U određenim scenama, pogotovo dok se Marie Gold presvlači, vidimo dodane crte kako ne bi izgledala polugola.
  • Naslovnica koja je korištena u Zlatnoj seriji 7 je zapravo naslovnica prve epizode objavljene u Italiji.
  • Strip je originalno izdan 1949. godine u striscia izdanju, a godine 1958. je izdan u Bonellijevom formatu kakvog i danas poznajemo.

Tex protiv 20

Već sam uvod nema nekog prevelikog smisla, ali to je doslovno prepisano pismo koje je Tex zaprimio. Jeff pogine u okršaju, a rendžerska komanda se pita da li je možda Jeff poginuo slučajno. (???) Mada to vrlo vjerojatno ide na dušu nekom Dnevnikovom prevoditelju. Jeff je inače bio prvi tajni agent kojeg je Tex upoznao, i zahvaljujući njemu je dobio rendžersku značku. Sada na samom početku priče saznajemo da je Jeff poginuo i Tex preuzima istragu.

Jedna putna, odmah na prvoj stranici (na drugoj stranici je već u drugom gradu i naručuje piće za cijeli salun).

Prvo razočaranje je to što Jeffova smrt nije prikazana ni s jednom jedinom sličicom, nego je sve napisano u pismu. Ta tekstualna objašnjenja mi se nikad nisu sviđala, da jesu, onda bi čitao vestern romane, a ne stripove. A Jeff je ipak do tog trenutka važna ličnost u Texovom svijetu. Istu stvar će G.L.Bonelli ponoviti i s Arkansas Joeom. Samo tekstualna obavijest o smrti i to je to.

No krenimo...

Tex stiže u Silver City i susreće korumpiranog šerifa i bandu Buda Lovetta. Ne gubi puno vremena, prvog dana u tiskari Sama Bakera ubija petoricu razbojnika. Šerif to pokušava iskoristiti kao priliku da uhiti Texa, ali...

Neprocjenjiv izraz lica korumpiranog šerifa!

Tex na sudu dokazuje svoju nevinost i nakon toga u potpunosti se posvećuje uništenju Lovettove bande i ilegalne trgovine oružjem. Uspio je zapaliti i uništiti baraku s puškama i municijom, nakon toga i Lovettov brod. Ponio je sa sobom i brodski dnevnik kao dokaz o trgovanju puškama i municijom. Lovett doznaje da je Tex špijun koji je odgovoran za njegove nedaće i vodi sa sobom dvadeset bandita da ga ubije. Tex naravno, iako biva tri puta pogođen, uspijeva preživjeti opsadu i pobiti Lovetta i sve bandite, čak se stigne i žaliti na rupu u svom šeširu (još jedan element u Texovom svijetu koji će se još mnogo puta ponoviti). Na samom kraju stanovnici Silver Cityja (i Jenny) pokušavaju nagovoriti Texa da ostane, ali kako on sam kaže na odlasku, osjeća da ima još mnogo ljudi kojima mora pomoći.

Iako je vrhunac ovog stripa Texov dvoboj s dvadeset bandita, u oko upada poboljšani dijalog u odnosu na prethodne epizode. Dijalozi s korumpiranim šerifom, sa sucem, Jenny, Marie... Sve je nekako na višoj razini s puno više dijaloga nego u prethodnim avanturama.

Razgovor s Marie Gold, nakon što je Texu spasila život:
„Miss Gold... Ne znam mogu li vam kako zahvaliti?...“ – „Možete, Tex...“ – „Budite jasniji.“ – „Ovo nije prikladno mjesto za izvjesne razgovore. Biste li pošli za mnom?“.

Tex u nevolji.

I dok se penju na gornji kat u Marijinu sobu, čujemo dijalog dvojice kauboja na donjem katu:
„Jesi li vidio Collinse? Sirena je zavela još jednog mornara svojom pjesmom...“ – „Uh!
Ali čini mi se da će ova pjesma završiti vatrometom...“

Razgovor između Jenny i Texa:
„Oh, Tex... Kako da vam kažem... Možete li mi obećati da ćeta biti oprezni?“
-„Naravno, miss Jenny, kao tele u preriji prepunoj izgladnjelih kojota!“
(Na što se Jenny naljuti i zalupi mu vratima.)

Galepov crtež je sve bolji iz epizode u epizodu, ali još uvijek ne crta Texovo lice kao u kasnijem razdoblju. Što se scenarija tiče, u oči upada nagli prijelaz s jedne scene na drugu gdje dobivamo dojam da se za bolji doživljaj priče trebala ubaciti još koja sličica. Najbolji primjer za to su tučnjave i dueli, gdje je Tex u jednom trenutku na podu, a već na slijedećoj slici stoji kao pobjednik. Moglo je to sve bit malo opširnije.

Ako mislite da je jedan protiv dvadeset bilo pretjerano, onda pročitajte recenziju epizode u kojoj se Tex i Kit Carson bore protiv stotinjak bandita...

Naprijed

N/A

TX ZS 5b Banda Kida Billyja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 2, 6

    Naslov bas ono blekovski. Epizoda necitljiva. 

    24.08.2012
    18:58:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Ništa posebno, ali Tex ne može biti lošiji od 50%. :D

    24.08.2012
    19:10:00 sati
    selanne
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 36%

    3, 4, 4, 3

    Malo bolje nego prethodne dvije priče.

    24.08.2012
    19:58:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Ova priča je puno bolja od prve dvije i nije više tako naivna. Ovo več sliči pravom Texu. Ima svega što bi jedan pravi western trebao imati. Tu su razbojnici, salunska cura, korumpirani šerif, revolveraši, duel s njima i dobri dialozi. To je to.

    24.08.2012
    22:17:00 sati
    tekumze
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 3, 5

    Mrvicu bolje nego prethodne 3 epizode.

    25.08.2012
    09:30:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 6, 10

    Za ovu epizodu kao i za epizodu prije ove mogu samo reći: kvalitetni trash western sa pregrš pucnjave i akcije. U njoj imamo legendarnu izjavu sudije: Objavljujem da Tex Willer nije kriv za peterostruko ubojstvo zbog toga jer je pucao u samoobrani..!!! Ha,ha! ...ove rane epizode i dalje nasmijavaju... 10-ka je za Libellusovu naslovnicu.
    25.08.2012
    22:13:00 sati
    Oki
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Meni je ovo ipak malo bolje od prve epizode/sveske.  Protivnici su ovdje malo zanimljiviji, a i Tex upada u neku vrsto western "film noir", sa one dvije trebe koje se motaju oko njega: postena Joan, i ona privlacna (a i opasna) Maria pjevacic.  Prica je u stilu onih ranijih Bonelli stripova, ali sta se u stvari moze ocekivat od neceg sto je nastalu u 1950-im godinama?  Crtez nije los, sigurno nista bolje od ranog Ferrijevog rada na Zagoru, dok je naslovnica dobra.  Spor ali lijep razvoj legendarnog Italijanskog junaka.

    01.09.2012
    17:31:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Za svoje vrijeme, dobra priča.

    Jeff je poginuo u svađi, tučnjavi, pa se zapovjedništvo pita nije li namjerno ubijen (iz nekog razloga) ili je riječ o nesretnom slučaju. Normalno za Divlji zapad.

    Cenzura je ovoga puta talijanska.

    (Trebalo bi ispraviti u rubrici "Zanimljivosti" da je priča objavljena u broju 44. Lunovog magnus stripa.)

    04.09.2012
    15:22:00 sati
    Stari borac
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 35%

    4, 2, 4, 5

    Bacio pogled još jednom, mišljenje mi se nije promjenilo, komentiram sve redom kako čitam, pa evo i ovdje sam utvrdio gradivo: zaobilaziti ove stare epizode u širokom luku.

    03.12.2013
    19:58:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    6, 3, 5, 4

    Jedna od boljih epizoda ranog Teksa, mada nije nešto posebno. Posebno mi se svidjela doza erotike, dvije žene, to se rijetko viđa u ovim krutim muškim vesternima. Za razliku od prethodnih, u ovoj epizodi nema mnogo nelogičnosti. Napredak je vidan.

    U LMS ova epizoda je brutalno iskasapljena i skraćena za 15 strana. Nedostaje Teksov razgovor sa Meri, dolazak Loveta i njegovo upoznavanje sa Teksom, razgovor Loveta i Meri...

    Jako mi je smiješno čuvanje komunističke omladine od poroka, pa su sve erotične scene Meri i Džoane ispravljane, docrtavane su im haljine do grla kako se ne bi vidjela golišava ramena.

    23.07.2014
    00:42:00 sati
    miljacka
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    DUBOKO SE POKLONITI PRED SAVRŠENIM KLASICIMA. Pri tom mislim na stara izdanja ZS i LMS u kojima treba čitati one prve epizode slavnog Texa.

    08.05.2016
    01:50:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    „Mir mrtvima i viski živima“ – izreka dana.

    Iskreno ću kazati da mi ova epizoda uopće nije bila loša. Prvenstveno zbog dijaloga i humora. Vjerujte mi da sam jedva čekala kraj akcijskih sekvenci, pa da ljudi opet malo porazgovaraju.

    Za razliku od mog skromnog Zagora, koji je u većoj besparici od grupe TNT, ovaj Tex pliva u lovi. Dođe baja u selo u krčmu i izjavi: „Hej, prijatelju, piće za mene i ko je žedan!“ I onda cijela krčma pohrli na šank. To je prava psihologija i osjećaj za ljude! Mogu misliti kako su ti ljudi, koji vise cijeli dan u krčmi bili zadovoljni kad bi se netko ovakav pojavio. Momentalno on postaje prijatelj i brat.

    Moram priznati da je zabavno vidjeti kako se ljudi ovdje tamane mecima, a da ni okom ne trepnu. Situacija kada Tex poubija petero ljudi koji su došli porazbijati štampariju novina. A tek kada je Maria Gold (koja mi baca na Marlene Dietrich) izvadila mali pištolj iz cica i sašila liku metak drito u čelo! Svi živi pucaju. I mlado i staro, i muško i žensko.

    Ima dosta humorističnih izjava, a najbolja je Texova provala u diskusiji sa šerifom. Kada mu je ovaj prijetio da će ga odvesti u zatvor. „Ako baš moram u zatvor, ići ću jer sam ubio šerifa... Danas!“

    Jedina mana je što Dinamit nije imao nikakvu ulogu. Pojavio se samo na početku i kraju stripa :( Sve u svemu, s ovom sam epizodom baš zadovoljna jer itekako ima šarma.

    19.07.2018
    13:58:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Četvrta Texova epizoda, SA Klasik 2 - 59 str.

     

    Još jedna više nego solidna priča iz početnog razdoblja i prva u kojoj je Tex rendžer. Ima tu dosta preskakanja radnje, pa stoga je na malom broju stranica. Radnja nije nimalo dosadna, a i baš mi se sviđa jednostavnost rješavanja nesuglasica. Nema tu milosti, a ni ranjenih. Opet, bila su to druga vremena i ne može se ovo ocjenama uspoređivati s današnjim stripovima. S druge strane, ne da nije dosadno, već je zanimljivo ne samo zbog same priče, već i drugačijeg načina pripovijedanja.

    Uspoređujući izgled vinjeta iz recenzije s ovim iz SA Klasik izdanja vidimo ogromno poboljšanje koje je odličan kolor dao Galepovu crtežu. Moja ocjena ide kolororiranom crtežu, jer sam, još uvijek neujednačeni Galepov crtež ne zaslužuje više od petice.

    Ocjena za naslovnicu ide odličnoj naslovnici broja 2 SA Klasik izdanja.

    10.08.2018
    02:19:00 sati
    Spock
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 54%

    5, 6, 5, 6

    Jenny ili Marie Gold? Pitanje je sad? :)  Ali Tex se ne odlućuje niti za jednu od njih dvije, nego odabire lutanje i provođenje pravde.. Sve je već rečeno o ovoj epizodi, nema se tu što više za dodati.. Tex osvećuje Jeffovu smrt i uspješno uništava Lovettovu bandu.. U Strip-Agent klasik izdanju u boji epizoda uopće ne izgleda loše.. Smatram da je Galleppini malko naredovao u pogledu i naslovnice i crteža, ali još uvijek je to onaj naivan stil crtanja koji će ga ipak pratiti još neko vrijeme..

    28.10.2018
    09:42:00 sati
    allessi
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 49%

    6, 5, 3, 7

    Priča počinje: whiskey, pa na put :-)

    Prvi dvoboj šakama

    Prvi put imamo i gospodara cijelog grada (Buda Lowetta)

    Texprvi put  ostaje praznog revolvera

    Pred završni dvoboj 1 protiv 20 Tex po prvi puta stavlja revolveraške rukavice.

    Radnja ide brzo, čista akcija, ali naravno ima tu puno naivnosti, opet Texa spašava skok u vodu, čest slučaj u početku serijala. Na kraju preživi sa 5 metaka u sebi. Simpatično!

    29.03.2019
    21:15:00 sati
    tex2
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 27%

    2, 2, 3, 6

    Užas.

    27.07.2019
    10:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    Do sada, od prvoga broja, najlošija epizoda

    13.08.2019
    16:24:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    4, 2, 5, 6

    Tex ih nemilosrdno tamani, a njih je uvik dvadeset. 

    02.10.2020
    17:09:00 sati
    Zavelim
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Osujećena zavjera
    Kod: KM ZS 799
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 25.1.2021. 21:34:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 651
  • Smirnoffova osveta
    Kod: ZG LU 308
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 24.1.2021. 19:51:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 882
  • Tročlana banda
    Kod: TX VEC 54/55
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 23.1.2021. 0:22:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 753
  • Dva gerilca
    Kod: TX LIB 57
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 23.1.2021.
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 509
  • Jezero čuda
    Kod: MXM SA 3
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 20.1.2021. 19:15:00
    Autor: GitaristRoko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 582

Aukcije

  • KOMANDANT MARK zs br. 410
    Vrijeme: 02.02.2021 21:57:36
    Prodavač: oggy
    Cijena: 60 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • PSDZ zs br.406
    Vrijeme: 02.02.2021 21:57:36
    Prodavač: oggy
    Cijena: 70 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • PSDZ zs br.242
    Vrijeme: 02.02.2021 21:57:36
    Prodavač: oggy
    Cijena: 150 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • PSDZ zs br. 184
    Vrijeme: 02.02.2021 21:57:36
    Prodavač: oggy
    Cijena: 100 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • PSDZ zs br.182
    Vrijeme: 02.02.2021 21:57:36
    Prodavač: oggy
    Cijena: 150 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum