Pokolj u Red Hillu

Tex Willer

TX LU 63/67 | 461 str.

Tex i njegovi stalni drugovi nalaze se, pod lažnim imenima, u kanadskoj regiji Saskatchewan gdje je u utvrdi Whoop-Up zasjela skupina opasnih zločinaca nazvanih "wolfers". Koristeći rijetki nadzor engleskih vlasti, zločinci su organizirali mrežu trgovine viskijem koja je opasno zaprijetila mirnom suživotu indijanskih plemena u tom kraju.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pokolj u Red Hillu
    TX LU 63
  • Policijska konjica
    TX LU 64
  • Dve revolvera za Jasona
    TX LU 65
  • Napad na utvrdu
    TX LU 66
  • Cijena pobjede
    TX LU 67

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La Strage di Red Hill
    TX SR 431
  • Polizia a cavallo
    TX SR 432
  • Due pistole per Jason
    TX SR 433
  • Assalto al forte
    TX SR 434
  • Il prezzo della vittoria
    TX SR 435

ZANIMLJIVOSTI

  • S oslikavanjem ove epizode najprije je počeo Alberto Giolitti, međutim, preminuo je 1993. g. ostavivši ovaj rad nedovršenim. Nakon nekog vremena Giovanni Ticci, Giolittijev učenik i suradnik, se ponudio da konačno zavši s oslikavanjem ove izrazito duge epizode. Epizoda je u Italiji izašao krajem 1996. godine.
  • Posljednja cjelokupna epizoda Guida Nollite na Texu, napravit će kasnije još jedan koscenarij sa Bosellijem u SR #466/469 "Golden Pass"
  • U ovoj epizodi se ponovno pojavljuje kapetan kanadske policijske konjice (crvene košulje) - Jim Brandon. Pojavio se ukupno u čak 8 epizoda regularne serije (br. 10-11, 11/12, 75/76, 121/124, 203/207, 239/240, 340/341, 343/346 i 431/435), Supertexu (br. 100), jednom gigantu (g11) i jednom maxiju (m4).
  • Nolitta je ovu priču temeljio i na nekim istinitim povijesnim činjenicama. Recimo, pokolj u Red Hillu neodoljivo sliči pokolju u Cypress Hillu. Wolferi/wolfers (kao wolf hunters) su uistinu postojali kao i Fort Whoop-up i uistinu je ta utvrda bila dva puta zapaljena. Zabilježeno je i da su wolferi i drugi banditi koji su boravili oko te famozne utvrde zbilja proizvodili loši alkohol, zvan "Bug-juice"!
  • Recept za Bug Juice utvrde Whoop-up: whisky s vodom, tabasco, galica, pepeo cayenna duhana i tinta!
  • Indijansko pleme Assiniboini svoje podrijetlo vuče od samih Siouxa, što dokazuje etimologija njihovog izvornog imena Assinibwaan - Kameni Siouxi. Obitavali su na području današnje Montane, Saskatchewana, Alberte i jugozapadne Manitobe.

Konačno sam odlučio napisati recenziju o ovoj priči koja se proteže na čak pet svezaka (točnije četiri ako uzmemo u obzir da prvi i zadnji svezak ne pripadaju u cijelosti ovoj epizodi. "Pokolj u Red Hillu" nije samo obična priča - ovo je prava, pravcata epopeja koja prati pustolovine naših starih znanaca kroz divlja kanadska prostranstva. Tekst ove epopeje potpisuje Guido Nolitta koji tek s vremena na vrijeme napiše koji scenarij, te su ti njegovi rijetki radovi pravo osvježenje u bespuću epizoda već ustaljenog i pomalo zamornog Nizzija. Nolitta i dalje njeguje neke svoje karakteristike, a najvažnija za napomenuti je, dakako, razvučenost radnje, čemu svjedoči broj svezaka... Srećom, u ovom slučaju razvučenost nije naštetila stripu, dapače, samo ga je učinila kvalitetnijim, što potvrđuje činjenica da je ovu epopeju bilo veći užitak čitati nego privoditi kraju. Velika je razlika i u karakteru likova, posebice Texa koji djeluje dosta emotivnije i iracionalnije, a i teško kontrolira bijes (totalna suprotnost od Nizzijevog super-cool, hladnog Texa.)

Sama radnja i njen način odvijanja je fascinantno dobro odrađen. Tex, Carson, Kit Willer i Tiger Jack, nerazdvojni kvartet prijatelja, nalaze se pod lažnim imenima na tajnoj misiji u kanadskoj regiji Saskatchewan. Kanada? Nije baš bez razloga Nolitta za lokaciju radnje odabrao baš Kanadu, prilično nenastanjenu i neistraženu zemlji na sjeveru u kojoj vlada opće bezakonje i koja, kao takva, pruža plodno tlo za scenaristu željnog veće manevarske slobode te da u svoju priču unese dobrog starog surovog western ambijenta. Premda su Tex i ekipa upoznati s temom odnosno zapletom, mi čitatelji to tek saznajemo nakon stravičnog pokolja nad miroljubivim Assiniboinima od strane zagonetnih wolfera iz utvrde Whoop-Up. Surovosti i brutalnosti pokolja svjedoče brojne vinjete s nezaboravnim prizorima poput onih u kojima pogibaju nenaoružani Indijanci i njihove žene sa djecom u naručjima. Nažalost, već tada nailazimo na par iritantnih nebuloza, a pod tim ponajprije podrazumijevam činjenicu da su Tex i Tiger Jack čudom JEDINI preživjeli pokolj, a stvar postaje još čudnijom ako znamo da je Tex, nakon već poslovičnog izbjegavanja metaka (u središtu indijanskog sela) popio jedan dobar udarac sjekirom u glavu, a potom i metak (ili dva) s neposredne blizine, koji je, čudnog li mi čuda, nakon buđenja iz nesvjesti doslovno ispario! Mogao bih progutati opravdanje da metak nije pogodio vitalne organe, ali da jednostavno nestane... E pa to je već previše! Nije to kraj čudima, Tex u bijesu iz čistog mira napadne Carsona i svog sina gotovo ih optužujući da su oni svojim izostankom krivi za pokolj?! Hajde, nema veze, idemo dalje...

Naša ekipa je na vlastitoj koži osjetila nemilosrdnost wolfera koji će, zbog toga što nisu bolje namjestili nišanske sprave, požaliti taj dan u Red Hillu. Wolferi su nekad bili obični lovci na vučje krzno, međutim, s vremenom su ih neke okolnosti, među kojima nedostatak represivnih mjera od strane kanadske vlasti i policije, nagnale da, ne birajući sredstva, u potpunosti iskoriste basnoslovne mogućnosti i resurse neokaljanih kanadskih prostranstava. Još kad tim pogodnostima dodate par naivnih indijanskih plemena kojima kapljica nije mrska - tko sretniji od wolfera. Dakle, wolferi su uvidjeli da postoji više načina za doći do zarade i lagodnog života, a onaj brži sigurno nije vucaranje po hladnim kanadskim šumama u potrazi za vučjim krznom. Isplativije je proizvoditi alkohol pa ga prodavati pokrajnim indijanskim plemenima, a pošto bi Indijanci popili i živog otrova, wolferi im uvaljuju tzv. "Bug-juice", odnosno "sok od žohara" kojeg na jeftin način dobijaju tako da već razvodnjenom viskiju obilato dodaju mješavinu duhana, galice, papra, raznih drugih stvari, pa čak i tinte! Wolferi ne iskazuju samo ekonomsku moć već i fizičku odnosno vojnu. Dobar posao sa prodajom lošeg viskija im je omogućio da za zaštitu svojih interesa podignu pravu pravcatu utvrdu Whoop-Up na koju su čak postavili veliki top. Sve te i druge informacije o wolferima naši junaci saznaju tijekom svog putovanja po hladnim i šumovitim predjelima Saskatchewana. Prilikom boravka na posjedu MacDougalovih se čak i naš dobri stari Carson gotovo prepustio iskušenju lagodnog života:

Tex: "Jesi li spreman za jahanje ili čekaš da gazda pretvori u odreske još kojeg svog jadnog telca?"
Carson: "U odreske? Zašto govoriti o običnim odrescima kada je jedna dobra duša maloprije spomenula savršeni viski?"
Tex: "Čujete, gospođo Martha? Evo još jednog grešnika koji je spreman završiti u paklenoj vatri, poput svih grešnika iz utvrde Whoop-Up!"

Nadalje, primjetio sam da se radnja odvija na posebno osmišljen način. Naime, radnja od početka do kraja govori o svim tim specifičnim problemima i bezakonju u Kanadi, a Tex i Carson ih najprije percepiraju preko brojnih, putem skupljenih, informacija, da bi ih potom iskusili osobno (a ponekad i na vlastitoj koži). Da obrazložim; Tex najprije čuje o wolferima pa ih zatim sam vidi u akciji. Potom bude govora o nemoći kanadske policije i engleskih vlasti u suzbijanju bezakonja, pa Tex naiđe na svog prijatelja i pripadnika kanadske policijske konjice, Jima Brandona. Zatim, Jim dalje informira Texa o pogubnosti alkohola za Indijance koji su zbog toga napustili stare tradicionalne životne običaje. Uskoro Tex bude svjedokom tih Jimovih informacija kad ugleda pobijeno čitavo krdo bizona. Još veći bijes kod Texa izaziva to što su upravo Indijanci pobili te bizone kako bi kupovali Bug-juice. Brendon im je rekao i za sve veći rast broja "privatnih" wolfera koji su se osamostalili, ali bivaju brutalno ubijani od wolfera iz utvrde Whoop-Up (ali ne samo od njih!). Tex uskoro, nakon što vidi glave dvojice "privatnih" wolfera zabodene na kolce (a to su im učinili plačenici šefa wolfera, izvjesnog Jasona Ducauxa), pronalazi potvrdu Jimovih riječi. Ekipa uskoro upoznaje tog Jasona i prividno postaju njegovi plaćenici, a pritom bivaju svjedocima raskalašenom životu u utvrdi. U potrazi za efikasnijim načinom kako da stane na kraj pošasti kojoj je ime "Whoop-Up", Tex se pokušava osloniti na pomoć, ponosnim Siouxima poglavice Ska-Wom-Deea koji još uvijek drži do tradicije i o kojem je čuo još prije susreta sa Jimom Brandonom.

Kako vidite Nolittin pristup ovoj ideji je zbilja originalan, pa sporiji tempo ne čini priču dosadnom. Takvih scenarističkih poveznica ima još priličan broj. Nolitta je napravio briljantno dijelo. Odavno nismo imali ovako dobar ugođaj u jednom Texu. Sve pršti od emocija raznih likova koji su igrom sudbine postali sudionicima ove veličanstvene kanadske sage. I sam završni napad na utvrdu je teatralan. Ali ono što Nolittinu bezvremensku priču čini remek-djelom je njegovo ubacivanje krajnje tragičnih i emotivnih elemenata, počevši od pogibije poglavičinog sina Hayoke (Nolitta, mogao si se ovdje bolje potruditi, he, he!) do Texovog bolnog saznanja da obećanja prljavih bljedolikih o milosti nad Ska-Wom-Deeovim Siouxima neće biti održana. Scenarist je slične elemente znao često upotrijebiti i u brojnim Zagorovim pričama i zato istinski vjerujem da se Nolitta, s tugom u srcu, zbilja suosjeća sa Indijancima - rasom koja je, ni kriva - ni dužna, bespovratno osuđena na propast.

Teško je nakon ovakvog djela govoriti o manama; samo ću neke (uz već one gore) navesti, ali ih neću prilikom ocjenivanja previše uzeti u obzir. Recimo, malo mi smeta to što je Jimu Brandonu "slučajno" ispala darovana mu kopča prilikom jednog napada. Ima dosta pucnjave u stripu s neposredne udaljenosti, ali većina metaka neshvatljivo odlazi u prazno. Čudno je kako strip junaci odmah povjeruju da je netko mrtav, a da "leš" nisu malo bolje "protresli" (situacija sa okrznutim Carsonom). To je sve. Uh, umalo zaboravih, još nisam u nijednoj epizodi do sada vidio takvo intezivno oblokavanje Texa i Carsona! Je li to mana ili vrlina ove epizode, prosudite sami, he, he!

Crtači su majstorski odradili svoj posao. Giolitti je pekao zanat na mnogim stripovima diljem svijeta. Još nisam vidio crtača koji kao Giolitti posvečuje toliku (gotovo morbidnu) pažnju detaljima. Nema vinjete, a da nije ispunjena svim i svaćim, od vrha do dna, a bogme i sve to fascinantno izgleda. Međutim, premda je dobro da su mu likovi kruti i ozbiljni, Giolitti ne zna nacrtati Texovo lice (posebno bez šešira) kako treba: njegov Tex izgleda puno stariji i modriji u licu, čak izgleda starije od starog Carsona. Ali može se priječi preko toga jer u svemu drugom briljira. Nažalost, Giolitti je preminuo tijekom rada na ovoj epizodi pa ga je zamjenio Ticci, o kojem se isto tako mogu reći samo pohvale. Ticciev brzi i nervozan potez kistom te sklonost vrlo tankim linijama daje, ono što je problem mnogim crtačima, životnu energiju strip-likovima (emocije na licima i emocije izražene pokretima tijela). Osobno me fasciniraju Ticcijevi crteži Indijanaca u njihovom ratnom zanosu. Bravo, za obojicu crtača! Heh naslovnice osciliraju u kvaliteti. Naslovnica "Pokolj u Red Hillu" je jedna od najljepših u čitavom serijalu (premda Tex ima malo veće čelo). I naslovnica "Policijska konjica" je jako lijepa (premda onaj tip što leži na podu djeluje kao igrač baseballa). Treća naslovnica dosta šteka; naime naslikan je saloonski prizor, ali zbog crne boje na vrhu dobija se dojam kao da su van krčme. Na četvrtoj naslovnici "Schwarzenegger napada s nožem oronulog Carsona". Peta je naslovnica isto čudna jer izgleda kao da Tex prijeti s puškom krezubom starcu! Premda su neke naslovnice smiješne, nije to ništa strašno u estetskom smislu.

U svakom slučaju dobili smo jednu natprosječnu Texovu epizodu koju bi svaki stripoljubac trebao pročitati!

Naprijed

TX LU 62/63 Ubojice

TX LU 67/69 Povratak Učitelja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Još jedna od Nollitinih gigantskih epizoda, što i nije čudno kad je napisao par cjelovitih epizoda Texa svakih par godina tijekom devedesetih. Na početku Texa stavlja u stvarni povijesni kontekst pokolja u Cypress Hillu u Kanadi, a onda se baca na Texovu osvetu koja opet uključuje borbu protiv stvarnih wolfersa. Kako radnja odmiče, Tex opet koristi staru tehniku infiltracije u sam zločinački milje, što me podsjetilo na još nekoliko starijih epizoda. U globalu jedna moćna i na momente dosta emotivna priča, a stara garda se opet pokazala da još nije za odbaciti!
    11.09.2007
    15:46:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ajde da je napokon osvanula recenzija te legendarne priče! Meni ta epizoda daje poseban ugođaj kad ju čitam. Ovu epizodu sam pročitao oko 10 puta i koliko je god puta čitao nikad mi ne dosadi! Zanimljivo je da je dobar dio napravljen prema stvarnom događaju. To kod Texa nije baš čest slučaj. Jedna od najboljih Texovih priča uz Carsonovu prošlost. Uopće mi ne smeta ono na početku kad samo Tex i Tiger prežive, uostalom tako je i kod Zagora i drugih junaka. Crtež je fantastičan, baš dočarava atmosferu u stripu. Giolitti i Ticci su savršen dvojac i radujem se njihovim zajedničkim stripovima u Libellusovom izdanju. Nemam nikakve zamjerke na naslovnice, Villine naslovnice su uvijek odlične. Šteta je što Nolitta nije napisao više novih epizoda. Jer mi je njega mnogo ugodnije čitati nego Nizzija!
    11.09.2007
    16:49:00 sati
    jack 50
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Slažem se s Deecayem, posebno u ocjenama, nekome bi ova priča mogla izgledati prerazvučeno što zapravo iskreno govoreći i je, ali to je Nollitin stil... I ne sviđa mi se što je drugi crtač upao i to baš onaj neki Giolitti? Jel se tako zove? Ili je Ticci upao? u svakom slučaju - 5 broja Nollite pa iza 5 brojeva Bosellija - dobar odmor od Nizzija... I ovo je izgleda zadnja Nollitina baš solo epizoda.
    11.09.2007
    18:34:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    volim ove texove priče koje se odigravaju na sjeveru. sviđa mi se ovaj koncept koji odudara od klasičnog ganjanja pljačkaša banaka, trgovaca oružjem, korumpiranih vlastodržaca itd itd. pitao sam se zašto je priča podijeljena na dva crtača, ne znajući pritom za giolittijevu smrt. stoji činjenica da je njegov stil i njegov tex prilično drugačiji od ostalih, ali mi se sviđa, dosta jasan, detaljan i čist crtež. a majstor ticci je alfa i omega crtačkog tex staffa i o njemu ne bih trošio i ponavljao davno izrečene hvalospijeve. od naslovnica, istakao bih prvu i posljednju kao najbolje osmišljene.
    11.09.2007
    19:40:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 79%

    10, 7, 8, 4

    11.09.2007
    20:09:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Jedna od boljih epizoda koja mi je ostala u sjećanju zahvaljujući odličnoj priči. Malo mi  je glupo što su na početku samo Tex i Tiger  preživjeli pokolj, ali već sam se naviknuo na ovakve situacije u stripovima pa nisam baš previše razočaran ovim Nollitinim potezom. Priča je takoer možda malo previše razvučena(što je čest slučaj kod Nollitinih priča), mislim da bi sve stalo u 3 epizode. Crtež mi je sasvim ok, iako mi neke vinjete baš ne pašu. Claudio Villa je kao i uvijek nacrtao odlične naslovnice.
    11.09.2007
    20:36:00 sati
    Akul
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Izvrsna epizoda!Duga,kvalitetna i tipično teksovska.
    12.09.2007
    00:56:00 sati
    kico
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    Mislim da bi ovo mnogo bolje izgledalo na manje strana. Prvi dio epizode je bio obećavajući, kasnije je sve to nepotrebno razvučeno. Samo je prva naslovnica dobra, ostale ispod prosjeka.
    12.09.2007
    14:09:00 sati
    delboj
    uredi
  • sed1

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    27.09.2007
    19:49:00 sati
    sed1
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    POkolj u Red HIllu svrstavam među top 5 Texovih epizoda svih vremena a ako uzmemo u obzir samo Ludensova izdanja, sigurno je najbolja. Zašto mi se toliko sviđa ? Pa kao prvo, Tex konačno susreće dostojnog neprijatelja, beskrupuloznog koliko i inteligentnog koji mu već u uvodu zadaje psihičkei  fizičke rane. Nadalje, rasplet je takav da je Tex ovog puta ostao kratkih rukava i može se reći da je njegova misija na neki način doživjela neuspjeh što se ne događa prečesto. Predloživši napad na utvrdu Siouxima, indirektno je odgovoran za smrt poglavičinog sina. I ne samo to, na zadnjoj stranici saznajemo da sva obećanja koja je Tex dao Ska-wom-deeu padaju u vodu. Puno je emocija u ovoj priči, posebno u uvodu za vrijeme pokolja, pa u Indijanskom selu kad pleme kažnjava poglavičina sina, te na kraju kad Ska-wom-dee(vrlo karizmatičan i odlično okarakteriziran) klečeći kraj mrtvog sina ne želi ni pogledati Texa. Treće po čemu se ova epizoda izdiže iznad ostalih je naravno crtež. Dok se Giolti stvarno trudi detaljima koji umaraju, Ticci sve riješava lepršavim potezima pa njegovi likovi pucaju od životne snage. Odličan je u borbenim scenama,npr. kad Tex spasi život Jasonu pucajući na napadača koji se nalazi na balkonu, pa zatim kod napada na utvrdu i na kraju kad Tex i Carson gledaju utvrdu u plamenu. Briljantno! Ticciju 10, Gioltiju 8 ali s obzirom da je Ticci odradio većinu, dajem ukupnu 10. Velika mrlja je naravno Jsonovo promašivanje sa nekih 1-1,5 m.Potpuno miran ipak nije uspio pogoditi Texa iako mu je ovaj ležao u nesvjesti pod nogama. Zbog čega ovakva glupost, nije mi jasno. Mogla je ova epizoda proći i bez tog jednog kadra i stvarno šteta što kvari ukupno dojam.Ipak, mislim da se radi o vrhunskoj epizodi i uvijek iznova uživam dok je čitam. 
    02.11.2007
    18:59:00 sati
    Aco
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Napokon jedan Tex koji mi je bio baš u potpunosti zanimljiv. Neočekivani ambijent, zanimljivi likovi i akcija. Jedina mana je po meni što su strip oslikala 2 crtača jer mi to ne paše. Glbert mi je osrednji crtač. Neki kadrovi su mu odlični a neki očajni ( pogotovi kad su u pitanju proporcije likova ). Ticci je odličan i ovdje mi se posebno svidio. Naslovnice prva liga.
    03.11.2007
    17:20:00 sati
    Vorador
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    nedavno je na hrtu u jutarnjem terminu subotom bio stari vestern saskatchawan, jako slične radnje, odnosi doseljenih siuxa i lokalnih indijanaca, crveni kaputi... ipak, ovaj strip je zanimljiviji od filma, iako se očito okoristio njime
    09.02.2008
    17:41:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Fenomenalna epizoda. Šteta što crtež nije bio na visini (Giolitti). Od grešaka treba spomenuti Texovo (i Tigerovo) preživljavanje pokolja u selu što je nevjerojatno. Ali ipak su to manje zamjerke na ovu epizodu punu akcije (a što se i traži od Texa). Pravi užitak je ovo pročitati (mogao bih i nekoliko puta zaredom).
    14.07.2008
    08:17:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedan od onih hrvatskih stripova koji su dosli na srpsko trziste, ali samo njih 5-6 od vise stotina, tako da je ovo jedini strip na osnovu koga pisem ovu recenziju(Policijska konjica). Strip je zaista genijalan, Teks kao i obicno besan, ali ovaj put ima debeo razlog jer je njegov pobratim, Tiger Dzek, ranjen. On je takodje besan zbog genocida nad Indijancima i zbog prodaje alkohola iz tvrdjave Whoop-Up. Karson nikako da zapamti ime svog kolege, te ga u zatvoru naziva njegovim pravim imenom. A kada ona dva trapera ubiju pse onih Indijanaca, ja sam zaista hteo da ih Teks ubije.KADA CE JEDNOM TA BARIJERA DA SE PREKINE I DA HRVATSKI STRIPOVI DODJU DO SRPSKIH KIOSKA???MENI JE STRIP KAO STRIP I NECU DA ZBOG NEKIH GLAVONJA U SRBIJI I HRVATSKOJ BUDEM LISEN ZADOVOLJSTVA DA CITAM ZAGORA, TEKSA, I OSTALE NA HRVATSKOM JEZIKU.  Pozz
    16.11.2008
    21:40:00 sati
    misa
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je pravi Tex! Nolitta je već iskoristio ovaj recept s jako dugim pričama (npr. Ljudi jaguari) i to je uvik bio pun pogodak. Sviđa mi se što se radnja epizode zbiva u Kanadi. Likova ima mnogo ali složit ćete se se sa mnom da je najzanimljiviji Jason Ducaux, pohlepni i pametni starkelja koji se odlično snašao i organizirao savršen biznis. Ovakav tip epizode skoro pa da i ne može proći bez vraćanja nekih poznatih likova. U ovom slučaju to je Jim Brandon, a u nekim drugim to su bili Gros-Jean, Montales, Morisco, Devlin itd. Sve odlični likovi i ja nemam aposlutno ništa protiv njihovog stalnog vraćanja. Od svega u stripu jedino mi smeta promašivanje Texa iz jednog metra, i to još sa čak 2 metka! Pa nije moguće da to Nolitta nije mogao bolje napraviti. Dobro, i onaj prebrz Texov zaključak da je Carson mrtav je također glupav. Najjače u cijelom stripu mi je (nije teško pogoditi) Carsonovo sprdanje. Pa taj čovik je legenda, to san ponovio 1000 puta i još ću! Najbolji sidekick u Bonellija. Ima dosta Carsonovih bisera, pa ću nabrojati par onih jačih: 1) U saloonu kad počne tučnjava Carson se ide tući ali maloprije početka se odlično dosjeti (pogledajte mu izraz lica) kako bi bilo bolje uzeti stolicu, a ne razbijati ruke bezveze. 2) Kad razgovaraju sa Ska-Woom-Deejem u šatoru. Najjači su Carsonovi komentari koje izgovara u sebi i onda na kraju zaključi da su svi luđaci isti bez obzira koje boje bili. I onda još nije htio pušiti lulu mira. Ne znan ni sam koliko san se puta dobro nasmija na sve te scene, hahaha. I triban spomenuti da Carson u ovoj epizodi samo gleda kako će piti, ukrao je Brandonu bocu, pa je kušavao bug-juice; samo mu je to bilo u glavi. Sigurno  je i pošao s Texom u Kanadu s namjerom da kuša sve vrste ondašnjeg alkohola. A kad su pucali iz onog topa to je bilo kao da si malom djetetu dao igračku u ruke (slično kao s Gatlingom u Nepobjedivima). Nema što, stvarno je legendaran. Eto, to se meni sviđa: kad Carson dobije zapaženiju ulogu i kad je on pametan onoliko koliko i Tex. A ne kao Nizijeva interpretacija u kojem Carson glumi nekog starog glupana i služi mu samo da postavlja glupa pitanja Texu. To mrzin najviše kod Nizzija. Ima još dobrih scena: npr. kad onaj skoči na Texa u saloonskoj tučnjavi a Tex u stilu: "Ti stižeš leteći? Onda leteći i nastavi!" i baci ga kroz prozor. Pa onda Jim kad razbije barmenu svjetiljke i povećava mu štetu, Jasonova "molitva" za pale borce, koji crnjak. Pa zatim podjebavanja između Texa i Carsona (pogotovo s onim lažnim imenima), tužna scena kad Hayoka umire itd. Zadnja scena je pre-prejaka i rastužila me kao i Carsona kad je shvatio da je sve bilo uzalud, njihova borba protiv vjetrenjača. To je najveća snaga Nolitte. Crtež je dobar, Gioliti nije loš i crta puno lijepih detalja ali ne zna crtati Texovu facu uopće. A o Ticciju sve najbolje. Od naslovnica samo mi se ova predzadnja ne sviđa, sve ostale su odlične. Unatoč onom glupom promašivanju na početku, jednostavno moram dati 100%. Preporučujem svima, pa i onima koji ne vole Texa, da pročitaju ovo čudo od priče.
    30.12.2008
    10:55:00 sati
    mpavin
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izgubio sam pojam koliko sam puta pročitao ovu priču. U početku uopće nisam skužio da je recenzirana. Jednostavno prejaka. Nollita je uveo pristojnu dozu humora, a ono samo su Tex i Tiger preživjeli pokolj uopće ne zamjeram. Sa Jasonom bi bilo idealnije da je preživio pa bi možda mogao se vratit. Jedva čekam povratak Nollite za nekoliko mjeseci u regularnoj Tex seriji. Trebala bi ići odmah poslje ove Bosellijeve Na putu za utvrdu Apache. Ticci i Giolliti odlični. Ticci je 10, a Giolliti 9 pa sveukupno odlična ocjena. Villa. Čovjek je još jednom pokazao kakav je genijalac. Čista desetka. Na kraju zamjerke. Jedna je apsolutno što Tex nije primjetio da je Carson živ. Milimetarski promašaji Jasona. Legendarno je ono kad raskrinkaju Brendona za one maskirane ljude što su uništili destiljeriju nekadašnjeg Jasonovog pomoćnika. No na kraju ipak ona njihova lica kad shvate kakve su nevolje napravili Sioxsima me rastužuju. Za svakog tko misli da bi trebao kušat Texa neka uzme ovaj broj. Preporučujem. Po komentarima vidite da i drugi preporučuju.
    11.01.2009
    00:06:00 sati
    cibalia
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Vrhunska priča s dosta emocija. Već onaj pokolj na početku dao je naslutiti da će ovo biti jedna teška priča. Nakon onakvoga masakra bilo je za očekivati da će Tex i ekipa pobiti i namlatiti ubojice ćim ih ugledaju, ali ništa od toga! Wolfersi na čelu sa svojim šefom Jasonom nisu tek šačica jada već velika i ozbiljno organizirana banda.Tex i Karson ovoga su puta morali progutati knedlu i ubacivši se u bandu, iznutra pokušati nešto napraviti. 
    03.02.2009
    01:18:00 sati
    dcopic
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    03.02.2009
    06:26:00 sati
    teller
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Zbog ovakvih priča volimo Teksa! Ovo je epska priča na sjeveru- mnoštvo sukobljenih strana, detaljna istorijska građa, te bombastična akcija-sve su to elementi koji čine ovu epizodu posebnom! Nolita je u priču ugradio dah pustolovine, čarobni element njegovih priča, kao u Mister Nou i Zagoru. Priča jeste malo razvučena, ali da se podnijeti. Malo mi smeta mijenjanje crtača, a bolji dio dueta je definitivno Tici, budući da prvi crtač očajno crta Teksovo lice. Zbog te, možemo reći dosta krupne, greške dajem osmicu crtežu. Vila je dobar, ali može on i bolje.
    25.05.2009
    13:09:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Dugacka, cak predugacka pustolovina. Bila bi mi bolja da je kraca za mozda 100-150 stranica. Previse nepotrebnog dijaloga koji ubija ritam. Vrhunac price mi je sam pocetak. Ali i u tom pocetku imam zamjerke. Fali uvjerljivost kad se Tex bori sa Wolfersima. On ih "skida" jednog po jednog, a oni iz stranice na stranicu kao da samo jasu oko njega. To je napravljeno jako neuvjerljivo i puno smanjuje emocijonalni dojam tako da se nisam mogao uzivjeti kao u slicnom pocetku stare epizode "Kazna Za Oholog Pukovnika." Steta, a bilo je potencijala za klasicnu epizodu.
    08.07.2009
    23:52:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    23.07.2009
    08:53:00 sati
    farrar
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    WOWReakcija pri prvom čitanju je bila ovakva. Dugačka priča s malom devijacijom od standarrdnog Texa, odlična ideja koja je još bolje preslikana na papir, prejaka paleta likova, koja luda kriminalistička organizacija, prosto ih morate zamrzjeti tokom čitanja, gušt je gledati smrt svakog od tih životinja, to je ono što scenarist treba da proizvede kod čitaoca, Siouxi - cooleri, jedino što mi se ne sviđa jesu promašaji s po' metra i još nekoliko sitnica, ali one su minorne u odnosu na kvalitetu ove titanske priče, jedan od najboljih Texova definitvno. Giolitti je odličan iako se nije snalazio najbolje pri crtanju lica, Ticci nepobjediv, najbolje od Bonellija, naslovnice su remek djelo, zaista se teško odlučiti koja je najbolja, u ovom slučaju Villa je briljirao na svakoj što nije čudno.
    29.07.2009
    15:18:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Taj (skoro) uvek odlicni Nollita je udario opeta.
    17.08.2009
    16:49:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    10.09.2009
    16:01:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Odlična epizoda. razlikuje se od ostalih po svojem opsegu, zanimljivoj radnji s povijesnim elementima, tajnom zadatku naših prijatelja koji se koriste lažnim imenima i donekle odudaraju od svog standarda jer u ovom broju emocije igraju veliku ulogu tj. emocija zvana bijes.kraj je dosta tužan i kao cijeli strip pokazuje okrutnost amerikanaca i engleza prema indijancima, kraj me ostavio dosta ljutim.vrhunski dio ovog stripa je za mene Carsonov sarkazam koji je na samom vrhuncu i stvarno ga je bilo zabavno čitati.autor je postigao dobar omjer dugih razgovora i napetih borbi tako da je tu sve na mjestu.što se crteže tiče prvi dio je fantastičan ali zato kraj epizode s drugim crtačem ipak zaostaje za tim visoko podignutim standardom, šteta. 
    01.11.2009
    12:27:00 sati
    alba
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Moj prvi Tex i još Nolitta scenarist, kud' ćeš bolje. Priča svakako nije epska, ali s dobro raszrađenim scenarijem. Sjećam se da mi se crtež posebno sviđao tada. Sve u svemu, dobro.

    05.04.2011
    10:15:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    8, 3, 9, 8

    Največi minus je razvučen i dosadan scenario.

    21.05.2012
    22:25:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    30.06.2012
    14:28:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Samo Nolitta može napisati priču koja izmami suzu!

    Samo Nolitta može napisati priču koja izmami osmjeh!

    Samo Nolitta može napisati priču koja izmami gorak okus na ustima!

    Samo Nolitta može  napisati priču koja izmami ...

    Počivaj u miru Božjem Guido!

     

    03.08.2012
    00:28:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 56%

    6, 4, 6, 8

    Najprvo cu o crtezu. Kako se ono kaze,tri kuhara pokvare braj. Tako je bilo i ovdje. Od fenomenalnih do najuzasniji vinjeta imamo. Naslovnice su sasvim ok. Najbolja mi je LU br.66. Sad prica,ok je, al nista posebno. Scenario je mjestomice toliko razvucen,dosadan,jedva se citalo. Takodjer su opake nelogicnosti u akcijskim djelovanjima,znale gadno za oko zapeti. Sve u svemu,nista posebno,a prepuno prostora posveceno.

    02.11.2013
    09:27:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    13.11.2013
    03:35:00 sati
    Wayto
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    'Prava' priča, ali možda malo prerazvučena. Scene borbe dijelom neuvjerljive. Puno je toga već viđeno. Ali sve u svemu i više nego samo prolazno. Da je barem zalepršala koja pahulja, ili da je cijela priča, ako ne već dio u utvrdi po snijegu, sigurno bi i ugođaj bio bolji. To me podsjeća na Zagorovu 'Golgotu'. Na naslovnici prenabildani indijanac, i zašto mora Tex na 2 imati strganu odjeću? Čak mu se i bradavice vide...

    28.01.2014
    18:50:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Izvrsna epizoda, u kojoj se četverac „popravljača zakona“ i u prijateljskom okružju prije ili poslije osjeti razjaren, bijesan i u konačnici usamljen. Kako s jedne (obitelj Mac Dougal) tako s druge strane granice (odred majora Taylora). Još im je bilo i najlakše među zmijama utvrde Whoop-Up. U zaključnome kadru gledamo ih leđima okrenute, pognute i nemoćne, uz bolnu Carsonovu ironiju. Izbjeći neugodnosti takve vrste u potpunosti, očito je moguće samo uz onoga koji podjednako odskače od „srednje struje“ doseljeničkoga načina života i razmišljanja (Jim Brandon). Scenarij zreloga Nolitte zbilja je za svaku pohvalu. Ne mogu odoljeti desetki unatoč presporome tempu prvoga dijela i iritantnoj startnoj greški koju je istaknuo recenzent. Pozitivne strane sve su jače kako odmiče radnja. Ravnopravno se ističu akcijske scene i dijalozi, sitni i naizgled nevažni detalji poput Tigerove ugodne popunjenosti ili Kitova popravljanja krova predkraj, ali posebice ipak Texov preobražaj u Noćnog Orla tijekom bitke i pouka koju je prethodno primio od Ska-Wom-Deea. Obično je Navajo-poglavica onaj koji dijeli lekcije kolegama i drugim ratnicima. Lijepo je vidjeti da i Tex može nešto naučiti, tim više što i njegov slavni optimizam na koncu biva suočen s užasima političke povijesti. Epizodnu ulogu Hayoke, kao i sva iznenađenja koja nam je autor priredio s njim u vezi (dijelom i kroz dublji uvid u kulturu Siouxa), dugo ćemo pamtiti.

     

    Crtež? Giolitti dobar, Ticci još bolji. Prvi je s teatralnim pozama ipak pretjerao. Naglašene je geste lijepo vidjeti kad se upoznajemo s novim likovima, ali primjerice, prilikom prvoga uredskog razgovora rendžerskog para s Jimom, puno nam je važnije koncentrirati se na neke od ključnih točki zapleta koje se upravo izlažu. Specijalna nametljivost crteža tada je zbilja nepotrebna i u konačnici štetna, tim više što trojicu likova i te kako dobro poznajemo. Slična artificijelnost vidljiva je u naboranosti odjeće (pogotovo košulja) kakvu često niti prilikom najveće opuštenosti ili snažnoga okreta, u stvarnosti nije moguće postići. Giolittijeve linije ponekad pričaju neku svoju usporednu priču. Dok niti jedna Ticcijeva crta i sjena, unatoč sumarnim i hitrim potezima, ne postoji sama radi sebe. Naprotiv, uvijek je odgovorna onoj susjednoj, a sve zajedno cjelini kadra. Koji redovito idealno isprati radnju, zadržavajući pritom impozantnost i beskrajnu energiju koja zrači iz oblika. Zbog toga mi u „Bjeguncima“ kolor nije legao. Narušio je međuovisnost linija i cjelinu kadra, prije svega ljudskih i životinjskih figura u istome (krajolici su ok). Bojom zaokružena manja površina ekstremiteta i trupa čovjeka u pokretu, ili nogu i tijela konja u galopu, u velikoj im mjeri oduzima snagu. Zatvara ih u sebe odvajanjem od susjeda i neposredne okoline... Ne, Ticci je najbolji u crnom i bijelom!

     

    17.11.2015
    23:42:00 sati
    Willer
    uredi
  • magnus

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    19.02.2017
    19:48:00 sati
    magnus
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Strip ima mnogo dobrih strana ali i nekoliko nelogičnosti koje bodu u oko i koje su navedene u prethodnim komentarima. Nolitta razvuče priču, ali na dobar način.

    07.06.2017
    19:12:00 sati
    Deki86
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    30.12.2017
    12:33:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Savršena, zanimljiva priča koja se odigrava na više razina. Nolitta je, nažalost, izgleda neponovljiv.

    20.07.2019
    11:27:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kuga
    Kod: DD LUSP 19
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 25.11.2020. 19:22:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 378
  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 743
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 499
  • TOP 10
    Kod: TOP10 FB 1
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 555
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1050

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1838
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1772
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1716
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1433
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1182

Aukcije

Forum