Povratak Učitelja

Tex Willer

TX LU 67/69 | 270 str.

U New Orleansu Tex i Carson susreću starog prijatelja Buffalo Billa. Istodobno, po njihovu dolasku u gradu nastaje pravi pakao, podmetnute eksplozije na svakom koraku, smrt crnkinje, tragični Wild West Show, a čini se da je konačna osveta namjenjena Texu koji dolazi do gorke istine – ispod Kineskih sjena kriju se poludjeli znanstvenik Učitelj i njegovi ubojice koji su netom pobjegli iz ludnice u Atlanti.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 6

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*8

S*7

C*6

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Cijena pobjede
  TX LU 67
 • Wild west show
  TX LU 68
 • Kineske sjene
  TX LU 69

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il prezzo della vittoria
  TX SR 435
 • Wild West Show
  TX SR 436
 • Ombre cinesi
  TX SR 437

ZANIMLJIVOSTI

 • Drugo pojavljivanje Učitelja, odnosno Maestra u Texovoj seriji (prvo pojavljivanje ZS 957 – Četiri smrtne presude/958 – Genije zla)
 • Jedan od važnijih likova u ovoj priči je i stvarna legenda Divljeg zapada Buffalo Bill koji se već našao u jednoj Texovoj epizodi, a povijesno je stvaran i njegov Wild West Show

Riječ je o drugom Texovom susretu s poludjelim znanstvenikom deformirana lica Andrewom Liddelom, zvanim Učitelj, odnosno po originalu Maestro. Po meni je on jedan od najdojmljivijih i jedan od najupečatljivijih Teksovih neprijatelja kroz dugo izlaženje. Prvi put Tex se s Učiteljem susreo kod nas u izdanju Zlatne serije, u broju 957/958 kada je otrovao pitku vodu San Francisca i tako osudio mnoge ljude na strašnu smrt. Ja pokušavam nabaviti tu epizodu, a kad uspijem možda padne i recenzija.

Vrele pustinje i divlja sela na američkom zapadu Tex, odnosno Boselli, je u ovoj epizodi zamjenio «civiliziranim svijetom», New Orleansom u ne baš tipičnoj priči. Nema previše Texovih priča u takvom gradskom okruženju, na istoku SAD-a već tu i tamo neki usred zapada razvijeni grad uz kratke «izlete» do Bostona ili Washingtona. Boselli je napisao scenarij i za prvi susret Texa s Učiteljem, bio je to prvi Bosellijev napisan scenarij za Texa. On pobire zasluge u stvaranju tog lika, a pripala mu je čast da napiše i vrlo dobar nastavak opet nakon San Francisca u jednom ovećem gradu. To je i razumljivo jer da samo zamislimo kakva bi bila epizoda s Učiteljem negdje usred Arizone prvo što padne na pamet je potpuni promašaj, jedino ako Boselli ne bi nešto posebno izveo. Ovako su se na meti Učitelja našli mirni stanovnici New Orleansa, a to je još apsurdnije kada znamo da je jedini i glavni njegov cilj osveti se Texu što ga je poslao u ludnicu. No, to je zapravo još jedan plus u scenariju i još jedan dokaz kako se radi o poludjelom bolesnom psihopatu kojemu je na umu samo zlo. Protiv takvih Texu je i najteže jer kako bi rekla najava za epizodu Kineske sjene: Revolveri nisu dovoljni u borbi s Učiteljem. Tu treba malo pameti, ali i sreće, a Texu na sreću ne fali ni jedno ni drugo.

Prvo što je napravio Učitelj je bijeg iz zatvora za luđake, u koji ga je strpao baš Tex nakon događaja u San Franciscu. Bijeg u velikom stilu i pritom ubijanje hrpe stražara, zatim u New Orleansu nekoliko upozoravajućih eksplozija uz par žrtvi, neplanirano ubojstvo crnkinje, otmica... Dokaz da je Učitelj genije zla dokazuje i stavljanje pravih metaka umjesto ćoraka na predstavi Wild West Showa što je isto uzelo nekoliko žrtava te nekoliko ranjenih. Pokušao je i pokolj podmetanjem bombe u jednu kočiju no Tex je pravovremeno reagirao. U zločinima Učitelju pomažu dvojica također bjegunaca iz ludnice - Squeezy, patuljak s bistrim mozgom i vrlo vješt s nožem, koji je poginuo dosta rano, na početku trećeg nastavka, crnac Ben Thorson zvani Ladykiller. Suprotno Squeezyju on je krupan dvometraš, pamet mu je nezavidnoj razini, a ima običaj smrskati lubanju golim rukama, najčešće žensku, zbog sjećanja na svoju ženu koja ga je varala. Iako je okrutan u zločinu, zapravo je nježan, a najviše ga raznježe ptičice. Na kraju je prevladala njegova dobra strana te je spasio cijeli grad od eksplozija koje je namjestio Učitelj. Treći je pomoćnik Daniel Lund, zatvorski čuvar koji je omogućio bijeg gore navedenih i koji se poslije pridružio zločinima. Glavni razlog njegova priključenja zločincima je želja za osvetom brata Thomasa koji je stradao od Texa u prvom susretu s Učiteljem. Oni se zapravo skrivaju pod krinkom Kineskih sjena, glumačke družine sa istoka. Imaju i podzemnuo skrovište, u starim napuštenim rudnicima sumpora pod New Orleansom što Učitelj i koristi za izradu ekploziva i bombi što je njegovo najjače oružje. Eksplozivna je bila završnica priče kada je Učitelj na sebi imao nekoliko kilograma eksploziva i namjerao se raznijeti zajedno sa svima oko njega, no pripremljena mu je zamka i on je svladan. Meni se kraj priče ipak nije svidio, Učitelj je ostao živ i po drugi puta izbjegao je Texov zakon. Opet je poslan vlastima da završe posao iako nismo točno saznali da li ga čekaju vješala ili opet ludnica.

Tu je i Buffalo Bill i ekipa Wild West Showa, cirkusa koji uglednim i inim građanima gradova na istoku prikazuje putem predstava opasnosti života na divljem zapadu, okršaje koji su svakodnevica na zapadu. Bill Cody, zvan Buffalo nesumnjivo je jedna od najvećih legendi Divljeg zapada i još jedan u nizu stvarnih povijesnih ličnosti koji se pojavljuju u Texovoj seriji (Geronimo, Custer, Cochise...). Imao je zapaženo sudjelovanje u drugom nastavku priče, ali se zato u trećem dijelu pojavio na samo par strana. Veliku ulogu u ovoj epizodi ima i Annie Oakley, mlada djevojka vrlo precizna s puškom, također sastavni dio Showa, na koju je pao i stari djedica Carson. Ne znam kad je Carson zadnji put bio ovako zanesen nekom djevojkom, naravno ne iz ljubavi, budući da je razlika između njih negdje tridesetak godina, već zato što kako on sam bi rekao Volim žene s malo papra. Ipak, Carson godinama jahao s Texom pa je zapostavljao ljepši spol. Posebno je dojmljiva scena kada Carson kavalirski prati Annie u jedan kineski restoran u New Orleansu i taman usred večere restoran napadne grupa crnaca u potrazi za ubojicom crnkinje. Ako nešto može iznervirati Carsona onda je to upropašćena večera i upropašćena mirna noć u lijepom društvu

- Upropastili ste mi večeru, a kad mi se pokvari probava, pljucam olovo! Zato, čistite se!

Kroz cijelu epizodu imao sam dojam da je Tex naišao na vrlo tvrdu kost. Čudno je bilo gledati Texa tako nemoćna, oko njega eksplozija za eksplozijom, ubojstva, a on nikako da prozrije neprijatelja, sve do u prvoj polovici treće epizode. Baš je to Učiteljeva najveća karakteristika, biti na sigurnom i poigravati se s protivnikom. Kod mene zapravo vrijedi, što luđi i opasniji neprijatelj to bolja epizoda, a tu je Učitelj najjači, a još kada se pridoda njegova ružna njuška sve to još izgleda puno bolje. Ova epizoda je vrlo dobra, ali jasno je da su puno bolje one klasične vestern priče zbog kojih je Tex zapravo i postigao uspjeh u svom djelu publike. Lik Učitelja ipak je meni jedan od dražih protivnka, rame uz rame s Mefistom. Neki neprijatelji se u mnogim serijama pojavljuju i po više od pet puta, a iako Učitelja smatram najopasnijim Texovim neprijateljem mislim da je odličan potez što se pojavljuje samo dva puta u seriji jer to znatno pojačava učinak njegova pojavljivanja, a često pojavljivanje nekih rivala često završi suprotno namjeri, prezasićenjem. A još kada se objavi razočaravajuća epizoda o dotičnom junaku može doći do upropašćivanja sveg dosadašnjeg rada na njemu. Ovako, samo dva Učiteljeva pojavljivanja, iznenađeni Tex, a još iznenađeniji čitatelji koji su pomalo već i zaboravili na njega i epizoda sigurno neće loše proći.

O crtežu, Letteri je dosta solidno odradio posao. Tex je puno ostao dužan nekadašnjem njegovom crtežu no vrijeme radi svoje, a s godinama Letteri gubi na kvaliteti. Njegov mi je crtež najslabiji od svih ostalih Texovih crtača u proteklih desetak godina iako je on jedan od crtača s najviše epizoda iza sebe i često mu je data velika odgovornost, no njegovo vrijeme odličnih radova je prošlo. Lijepo su dočarane emocije i reakcije na licima likova. Usprkos svega toga u ovoj je epizodi Letteri napravio relativno dobar posao i dobiva za njega u ovim vremenima skoro nedostižnu šesticu iako je crtež najslabiji dio priče, ali opet ne tako slab da bi potpuno pokvario dojam. Naslovnice su prilično dobre, ali uspoređujući ih s ostalim naslovnicama Ville pomalo razočaravajuće. Villa je nacrtao hrpu boljih naslovnica.

I za kraj tekst sa završnih vinjeta, razgovor između Kita i Texa nakon odlaska sa zabave priređene njima u čast:

Carson: Možda bi ti, Tex, radije bio ostao na proslavi?
Tex: Ne! Zaboga! Znaš da ne volim takve gužve, prijatelju. Puno mi je draže jedno čvrto sedlo i dugo jahanje pod zvjezdama... I društvo jednog starog čangrizavca.
Carson: Isto važi i za mene, sotono. Isto važi i za mene.

To su naši prijatelji kakve najbolje poznamo.

Naprijed

TX LU 63/67 Pokolj u Red Hillu

TX LU 70/72 Nepobjedivi

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  odlična epizoda Texa i Kita Carsona.Drugo pojavljivanje Učitelja je u njegovome stilu i to svakako daje dobar opus epizode.Pri samome finišu epizode malo je nategnut sam kraj obračuna na mostu.Buffalo Bill je zasjenjen u ovoj epizodi,jer je Učitelj ipak u prvome planu.Dobar Letterijev posao,još bolji Bosellijev...
  13.04.2005
  23:09:00 sati
  kico
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 6, 10

  Može proći iako sam više očekivao od povratka Maestra.Malo mi je naivno kako Tex uspije otrkiti da se on i njegova banda kriju pod maskom Kineza a pojavljivanje Buffalo Billa smatram krajnje nepotrebnim.Dobra je završna scena sa Maestrom u kanalizaciji New Orleansa i onda na rijeci.Zanimljiv je odnos između Carsona i Annie.Ponadao sam se da će stara kamila ovog puta ipak nešto ubosti ali nažalost to se ipak nije dogodilo.Letteri se izgleda specijalizirao ze priče sa Kinezima u velikim gradovima(npr. radio je i npr. Šangaj strit).Nikad ga nisam posebno volio,previše je statičan i čist za moj ukus ali ipak može proći.Naslovnice su odlične,Villa je očito u top-formi,a posebno mi je dobra ona poslednja.Bilo bi predivno imati je negdje na zidu(original,naravno;-))
  15.04.2005
  22:49:00 sati
  Aco
  uredi
 • Thommo

  Ukupna ocjena 68%

  8, 7, 5, 8

  Jedna solidna epizoda, ali ništa više od toga. Recimo, par dana prije ove pročitao sam ZS 1050/1052" Rudnik straha", isto Letterijev crtež, i razlika je jako velika. Stari majstor više nije ono što je bio, ponekad Tex izgleda kao 25-godišnjak... Priča je OK, onako zlatna sredina. Može Boselli puno bolje. Fora je odnos Carsona sa Annie. Meni recimo naslovnica "Kineske sjene" nije baš sjela.
  18.04.2005
  10:03:00 sati
  Thommo
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  8, 7, 5, 9

  Učitelj je jedan od najdojmljivijih negativaca koji su se pojavili u Texovim stripovima. S obzirom na visoku kvalitetu prve priče koja je objavljena još u Zlatnoj seriji, moram reći da sam od "Maestrovog" povratka očekivao još više, barem nijansu.
  Da se krivo ne razumijemo - nije to loše, ali nakon vrlo dobrog početka napetost priče ide silaznom putanjom. Prilično nedefiniran na kraju ostane lik Dannyja, a moglo se još malo balansirati odnosom Carson - Oakley. Ne volim kada se priča otegne na više od tri sveska, no ovdje je rasplet ipak ponešto prebrz. Kako smo došli do toga da Buck koji je specijalist za divlje konje i bikove onako baca noževe?
  Sa žaljenjem moram priznati da je Letterijev crtež najlošiji dio kompozicije, ali se i dalje ne slažem s tvrdnjama izrečenim na forumu kako se zbog toga ova priča ne da čitati. Ipak, paralelno čitam neke stare Letterijeve talijanske epizode i razlika je nebo i zemlja.
  Naprotiv, Villa...ah, Villa!

  Hm, sada sam pročitao napisano i shvatio da sam prekritičan. Ali to je valjda osobina nas Texofila koji smo navikli na jako visoke kriterije. Kad se podvuče crta, ipak sam uživao (i) u ovoj priči.
  18.04.2005
  23:45:00 sati
  Tiger Jack
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Aaaah što volim ovaj tip priče.Kad jedan broj završi u ključnom trenutku,a sljedeći broj započne drugom scenom...
  Dajte malo češće izlazite...!
  08.05.2005
  19:27:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Puno bolja prica nego kod predhodnog obracuna s "Uciteljem",crtez standardan,ali sve skupa mislim da je malo prerazvucena radnja s puno nebitnih detalja za pricu.Previse karakterizacije likova koji nisu bitni za samu radnju.Moglo se sve reci u puno manje stranica!
  03.06.2005
  12:30:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 9, 7, 9

  Jedna od boljih Texovih epizoda.Nisam čitao prvi susret s učiteljem ali mi je ova stvarno odlična.Boselli mi je jedan od najdražih scenarista pa nisam ni sumnjao u kvalitet ove epizode dok je i letteri posao odradio solidno.Villi puno bolje leži tex od dylana i naslovnice su mu odlične.
  29.06.2005
  18:39:00 sati
  vice
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 6, 10

  Nastavak bolji od jedinice, tj. drugi Učitelj bolji od prvog Učitelja. Boselli je pravilno izučio metafiziku nastavaka te stoga imamo: bolje likove, veći broj ubojstava, veće sise (to nije bilo teško postići jer u prvom dijelu nije bilo nikakvih) i cikluse neophodnog (nužnog) ponavljanja već viđenog u originalu. Ipak, moglo je to još bolje, zagaziti u još jači horor, tzv. istinski horor u New Orleansu. --------------- jedan mali upliv – u recenzijama bih volio vidjeti pojašnjeno u tančine i deklarativno navedeno kao zanimljivosti tko su, gdje i u kojim epizodama (eksplicitno navedeno ime) se pojavljuju likovi koji su se već ranije sretali s našim junakom, u ovom slučaju Texom; ovdju su takvi likovi Buffalo Bill, Nat Mac Kennet i moguće Žuti Gavran.
  13.07.2005
  19:08:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Ovaj drugi Texov susret s "Učiteljem" mnogo je bolje napravljen od prvog ( crtež, scenarij). Ipak u ovoj epizodi nema previše borbe i pucnjave u stilu Texa, ali ima dosta misterija tako da Tex uopće ne zna protiv koga se bori do sredine drugog dijela ( Wild west show) i cijelo vrijeme se čini kao da Tex i Kit uopće neće pobijediti "Učitelja".
  17.07.2005
  15:39:00 sati
  Za-gor-te-nay
  uredi
 • Darkwood Devil

  Ukupna ocjena 82%

  10, 10, 4, 10

  Odlicna prica:)! Uzivao sam od prve do posljednje stranice. Ucitelj sa svojom ekipom luđaka izvrsno postavlja svoj plan.
  Njaslabija karika mi je jako los crtez Letterija koji mi nikako ne lezi, no kada je prica jako dobra onda i los crtez moze proci:)!
  14.09.2005
  15:18:00 sati
  Darkwood Devil
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  odlična epizoda,kit carson mi sve više postaje najbolji sporedni lik,naslovnice su odlične,crtež također...
  25.09.2005
  08:35:00 sati
  globinjo
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Extra!!!
  26.09.2005
  18:38:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • ijo

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Ove ocjene sam dao jer mi priča nije ostavila neki veliki dojam a to je zbog toga što u hrvatskoj tex izlazi svaki 3-4 misec a piše da izlazi svaki 2, po meni bi tribalo da izlazi kao dylan dog, tako da ubace još i extra tex pa da izlaze jedan misec extra a jedan obični jer je po meni i mojim prijateljima tex najbolji strip posli zagora. Ali da se ja vratin na priču. Ovo mi je prvi susret sa učiteljom. Crtež je solidan, priča se dobro odvija, sviđa mi se ludi učitelj i njegova još munjenija ekipa itd.
  26.10.2005
  10:46:00 sati
  ijo
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  Priča odlična,Boselli odličan,naslovnice neću ni govoriti,jedino mi Leterijev crtež smeta... Nož ulazi u tijelo ka u maslac, jebote. Ma katastrofa!
  02.04.2006
  22:51:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 7, 10

  Nije mi baš nešto posebno, više mi se sviđa epizoda prije nje.
  18.05.2006
  19:50:00 sati
  jack 50
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 8, 10

  Još jedna veoma dobra Bosellijeva epizoda. Odličan je početak-bijeg Učitelja iz zatvora; pa zatim je većina priče tajanstvena i Učitelj je potpuno nedodirljiv, a Tex mu ne može ništa sve do kraja kad ga otkrije na pomalo naivan način. To je možda malen minus cijeloj priči. Ipak, ja sam zadovoljan. Učitelj se je pokazao tvrdim protivnikom kojega uopće nije lako pobijediti, a uz to je još i poprilično pametan (kao Mortimer u Zagoru;). Odnos Carson-Annie je po meni možda čak i nepotreban. Možda zato jer nisam navikao gledati Carsona u ovakvom, pomalo drukčijem izdanju!? Letteri solidan kao i uvijek; Villa za deset.
  29.09.2006
  00:10:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 25%

  2, 2, 1, 10

  Ništa nevalja osim naslovnica. Dosadno i naivno.
  12.02.2007
  10:23:00 sati
  Vorador
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 72%

  8, 8, 5, 9

  Letteri je ovdje katastrofa. Ne zamjeram mu uspavanost pokreta i nježnost lica (ponekad se sažalim nad njegovim "slatkim" negativcima), već brojne neproporcionalnosti (kao u Ferria) i loš prikaz New Orleansa. Priča je za nategnutu četvorku; bila bi i viša da je Letteri znao bolje dočarati Bosellieve ideje. Slažem se da su Buffalo Bill i Wild West Show odigrali dosta sporednu ulogu. Što se tiće Annie Oakley vidio sam je na televiziji (snimka s kraja 19 stoljeća) u kojoj pogađa novčiće u zraku; i da, nije dražesna kao u ovoj epizodi. Villa je super, posebno druga naslovnica.
  16.02.2007
  19:58:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  Veoma dobra epizoda s manjim nedostacima. Nije mi se svidio rasplet, moglo se to i bolje napraviti. Crtež je za nijansu slabiji.
  11.08.2008
  15:27:00 sati
  mars1
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 75%

  8, 8, 6, 9

  Letteri je nekada bio vrhunski, danas to više nije, nažalost. Očekivao sam više od ove priče, ispada da mi je ipak bolja prva priča sa Učiteljom. Zanimljivo je ponovno pojavljivanje Buffalo Billa, ovoga puta u malo većoj ulozi.
  08.01.2009
  20:14:00 sati
  dcopic
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 85%

  9, 10, 6, 10

  Nisam čitao prvi sukob s učiteljem, ali ako je dobar kao ovaj onda je solidan. Ovo nije odlična epizoda jer ima propusta. Letteria mnogi vrijeđaju, ali da se sjete koliko on dugo radi za Texa i koliko je ovo tek sjena nekadašnjeg Letteria. Učitelj je interesantan protivnik, solidno okarakteriziran. Boselli nije zaboravio ni njegove pomoćnike, a upravo po meni ta pomna karakterizacija je Bosellijeva jaka karakteristika. Naslovnice su odlične i za njih nemam prigovora.
  01.03.2009
  14:36:00 sati
  cibalia
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 8, 6

  Jedna solidna epizoda, mada je prvi sukob sa učiteljem bio nešto zanimljiviji.
  02.07.2009
  18:29:00 sati
  delboj
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 6, 10

  dobar ali mi Letteri ne odgovara nikako...samo zahvaljujući njemu malo niža ocijena.
  02.07.2009
  19:29:00 sati
  teller
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  10.09.2009
  16:03:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  5, 3, 2, 10

  Meni ovo jedva da je citljivo (prelistao sam zadnji nastavak).. smor u totalu.
  29.09.2009
  11:57:00 sati
  kasper
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 6, 10

  Napetoa epizoda, plus uvođenje Buffalo Billa i njegovog showa. Letteri jest najslabija karika ove priče, ali i on je uglavnom solidan. Naslovnice fenomenalne.

  05.04.2011
  10:57:00 sati
  drogsy
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 33%

  2, 3, 4, 6

  Ovde i Vila nije pomogao. priča je toliko dosadna da sam jedva dovršio čitanje. Letteri bruka živa.

  11.10.2011
  14:55:00 sati
  legaz
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Odlična priča, crtež mi je lošiji nego inače.

  03.08.2012
  17:01:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Nisam čitao prvi obračun s ovim neprijateljem ali sigurno jedan od dojmljivijih. Dobro je da je Učitelj nedohvatljiv dobre 2/3 priče, Tex i Carson tapkaju u mjestu. Na kraju sve razotkriva gromada-crnac koji je preživio tri metka i Tex uspjeva ostvariti novu pobjedu. Letteri mi uopće nije loš, ove 2 naslovnice u kategoriju lošijih Villinih

  26.05.2013
  13:21:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Vrlo dobra prica,scenariski vrlo jak pocetak. Interesantni likovi su u stripu zastupljeni,sa strane zlocinaca i sa obrnute strane. Lijepa,ugodna i pomalo mracna gradska atmosfera. Nazalost,tokom daljnje radnje,scenario nije uspjeo ostati bez mane. Crtez? 6,il mozda ipak 7?

  05.11.2013
  09:01:00 sati
  Tutta
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 82%

  10, 5, 9, 10

  Kako ovo nisam čitao ranije, bila je prava poslastica čitati u pospanu nedjelju dok vani pada ledena kiša... Početak odličan, intrigantan, zanimljiv... Podječa me čak i na neke epizode MV-a. Ali onda ipak negdje oko sredine postaje malo i zamorno, i tako ostaje i do kraja. Isti dan sam pročitao i ZS epizode s Učiteljem, i dojam je isti. Ovdje je lijepo iskorišten povratak, ali ista šablona. Opet Kinezi, brat jednog zločinca, itd...Šteta što je iskorištena ideja sa Annie i showom –to je mogla biti i neka druga epizoda. Leterri standardan. Naslovnice odlične.

   

  03.02.2014
  20:44:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 56%

  7, 3, 6, 8

  Pa nje loše ali što se priča odmiče dalje to je lošija, zbrzana i naivna. Prvo pojavljivanje učitelja mi je bolje a i bolji crtež ima. Vidječemo što če donesti 3 susret do kojeg če sigurno doči.

  05.09.2015
  18:43:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  Početak mi je bio skroz loš s onim lutkama i oružjem koje izbacuje dinamit. Kasnije se sve popravilo, te iako je epizoda naivna, uživao sam u čitanju. Smiješno mi je da sam dan prije čitanja ove epizode prvi put čuo za Annie Oakley, koja je zaista postojala i pored čije slike je pisalo: "I ain't affraid to love a man. I ain't affraid to shoot him either." Prava ženska za Karsona :P

  13.06.2017
  18:42:00 sati
  Deki86
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  16.01.2019
  07:55:00 sati
  goghy
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 78%

  9, 9, 6, 6

  Učitelj je jedan od pamtljivijih Texovih neprijatelja i zato zaslužuje posebno dobre epizode.S boljim crtačima, dakako.

  20.07.2019
  11:29:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 84%

  8, 9, 8, 9

  Prvo pojavljivanje Učitelja bolje od drugog. Strip je skroz ok, malo zbrzan kraj! Učitelj iako je genijalac okruži se ne tako genijalnim partnerima, a misli samo na novac, novac mu je vrijednost moći. 

  12.08.2020
  07:51:00 sati
  tex2
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Ne ulazeći u detaljnu analizu glavnog antagoniste ili njegovih pomoćnika, mogu samo reći da mi se svidjela epizoda i to jako. Bilo je tu svakakve mrljavine pogotovo u raspletu, ali je priča jako zanimljiva, a scenario pravi onaj filmski. Daleko od pustinje i indijanskih šatora, naši junaci MORAJU biti upetljani u nešto posebno spektakularno svaki put kad kroče u NO. Posebno mi se sviđa i Bosellijeva dionica koja se tiče Annie Oakley i njenog odnosa sa Starom devom, s tim da je rasplet njihove šeme ipak malo pretjerano izromantiziran/klišeiziran - mogo je Mauro obradovat i nas i Carsona; ovako, heroj je heroj, nema popuštanja pred moralnim izazovima. Letterijev crtež, sporan mnogima, meni je jednostavno toliko romantičan i odiše toplinom i to je teško objasniti. Naravno, jedini od ekipe kojeg Letteri crta bez greške i pravilno (po nama) je Carson, a ostali likovi donekle imaju retardirane face - i sve je to prihvatljivo, jer crtež ima neku dušu, štaznam. Naslovne su jako interesantne, pa iako je ova za br.68 vrlo lijepa - meni se nije svidjela. S druge strane, ova za 68 je slabija, ali je meni super. Vrlo dobra epizoda u svakom slučaju.

  29.10.2022
  08:41:00 sati
  Salkan
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1716
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1658
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1611
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1477
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1476

Aukcije

Forum