Nepobjedivi

Tex Willer

TX LU 70/72 | 336 str.

Sjevernim Meksikom hara banda pljačkaša sastavljena od Iraca, a neki od njih su stari Texovi poznanici. Tex dobiva zadatak od zapovjedništva rendžera da ode u Meksiko i pokuša nagovoriti te iznimne ljude da pljačkaški život zamjenu onim miroljubivijim - građanskim. Međutim, nije Tex jedini koji traga za Irskom bandom, naime, tu je i Shane, vođa Nepobjedivih (ime irske pobunjeničke skupine) koji dolazi iz Irske, a sa sobom donosi godinama skrivanu tajnu cara Maximiliana!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Nepobjedivi
  TX LU 70
 • Careva tajna
  TX LU 71
 • Okršaj u Sierri
  TX LU 72

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Gli invincibili
  TX SR 438
 • Il Segreto dell'Imperatore
  TX SR 439
 • Sfida sulla Sierra
  TX SR 440

ZANIMLJIVOSTI

 • Član na Gael je irska republikanska organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama na kraju 19. i na početku 20. stoljeća kojoj je cilj bio zadržati jedinstvo irskih imigranata. Irsko izvorno ime ove organizacije je "Clann na nGael" (eng. "Family of the Gaels").
 • "The Bold Fenian Men" ili "Down by the Glenside") je poznata irska pobunjenička pjesma.
 • Fenians je izraz koji označava irske pobunjenike protiv Engleskih ugnjetavača iz 19. stoljeća. Taj izraz je izveden od "Na Fianna Eireann", a to je naziv za nekolicinu stasitih irskih ratnika iz irske mitologije koji su nekada davno imali zadatak pod svaku cijenu štititi Irsku od neprijatelja. Najznačajniji od tih drevnih Fenijevaca je svakako Fionn Mac Cumhaill.
 • U stripu se spominje irska vila Banshee koja je zapravo utjelovljenje ženskog duha i u irskoj mitologiji je imala ulogu glasnika smrti s drugog svijeta
 • Irish Republican Army (Irska republikanska vojska) je bila više manje militantna irska pobunjenička organizacija i mnogi je smatraju pretećom IRA-e.
 • Ime jednog lika je Shane, a kao što u stripu piše, to ime dolazi od imena irske vile Shan Van Vocht kojoj je zadatak oplakivati mrtve domoljube. Ponekada se manifestira kao starica, a ponekada kao mlada djevojka.

Ova epizoda Texa neodoljivo podsjeća na na nenadmašnu epizodu "Carsonova prošlost" (barem je koncept sličan) koja je tekstopisca Maura Bosellija uzdigla u neslućene visine slave. Dakle, nije čudno što je Boselli, ohrabren pozitivnim kritikama i dojmovima čitatelja, odlučio iskoristiti određene elemente iz te prethodne epizode. Je li to dobro ili nije? U jednu ruku jest, jer provjereni koncept nerijetko ispuni i opravda očekivanja, međutim, uporno recikliranje već viđenih ideja zna rezultirati gorkim razočaranjem. U ovom slučaju nećemo se razočarati, ali i dalje se da osjetiti deja-vu efekt, kao da smo kroz sve to već prošli. Razočaranje je izbjegnuto vještim Bosellijevim implementiranjem nove i svježe strukture fabule. Naravno, ne mogu se oteti dojmu da izraz "Nepobjedivi" neodoljivo sliči "Nedužnima", na dalje tu je i neizostavni Bosellijev konačni obračun, a i temeljita karakterizacija nekolicine likova ne ostavlja mjesta sumnji da je većina elemenata priče uzeta baš iz epizode Carsonova prošlost.

A sada nešto konkretno o ovoj epizodi. Nakon što pročitamo prolog većina bi nas očekivala nekakvu borbu između Iraca i Engleza na američkom zapadu uz prisustvo Texa i ekipe. Međutim, priča naglo mijenja tok i počinjemo se upoznavati sa Irskom bandom koja je dijametralno suprotna karaktera nego što je to slučaj kod ponositih i časnih pripadnika pobunjeničkih organizacija u samoj Irskoj. Ovim potezom Boselli je odlučio izbjeći standardnu repetativnu podjelu na crno-bijelo okarakterizirane likove; i zato ovom prilikom kod njegovih likova prevladava neodređena "siva" boja. Ova teza se da potvrditi činjenicom da se kod Irske bande, koja je odavno napustila irsku stvar i sve druge slične više političke ideje, povremeno javlja nostalgija za domovinom, želja za bijegom od opasnog razbojničkog života i težnja da se pod svaku cijenu zaštite sva ona sveta irska načela i vrednote. Boselli se nije bez razloga odlučio napisati hvalospjev Ircima. Irci slove kao ponosna nacija s relativno neokaljanom poviješću koju su obiježile brojne borbe protiv drugih diskriminatora i okupatora, te stoga lako mogu pronaći suosjećanje i podršku kod većine čitatelja. Kroz cijelu radnju se provlače unutarnji sukobi i dileme oko pitanja vrijedi li se pouzdati u više ideje, koje baš oni koji ih nameću nemilosrdno gaze i iskorištavaju za vlastite probitke, ili je pak bolje zbog svega toga ostati materijalist. U jednoj situaciji kad je prevladalo potonje mišljenje Tex je lijepo objasnio što ih onda čeka:

"Da... Sad ste obični banditi... A oni nemaju domovine samo zakon za leđima i vješala na kraj puta."

Irska banda se upravo zbog tih dilema razlikuje od drugih bandi te zahvaljujući tome stječu Texovu naklonost. Ipak, nekima će smetati ta Texova olaka podrška Irskoj bandi jer koliko god oni bili pljačkaši s vrlinama, oni su i dalje razbojnici koji su barem jednom bili prisiljeni lišiti života kakvog poštenog meksičkog građanina.

Nakon ovih moralnih dvojbi i razglabanja valja nešto reći i o atmosferi koja prožima epizodu. Boselli je pokušao dočarati atmosferu iz poznatih western klasika. Ima tu svega, od "Profesionalaca" (konačni obračun) preko "Divlje Horde" i "Alama" do "Veracruza". Scena borbe prilikom prolaska procesije i završni obračun su fascinantni. Što se tiče likova njihova karakterizacija je na zavidnoj razini, ali ipak zbog nedostatka diverziteta među njima, ona nije toliko uspješna koliko ona kod Boona "Ljudoždera", Waca Dolana i Raymonda Clemonsa. U ovoj epizodi Tex i njegova ekipa igraju dosta sporednu ulogu, te primat prepuštaju Irskoj bandi.

Irsku bandu redom čine:
Lonnie Halloran - lik kojeg se može smatrati šefom Irske bande, zapravo on je prvi među jednakima. Nije sklon emotivnim istupima, barem ne do određene granice.
Grady Watts - ovaj tip je tipična irska sirovina koja će u svakom trenutku između diplomatskih i nasilnih argumenata odabrati potonje.
Will Kelly - smiren tip koji drži do ideala i još uvijek vjeruje da je boriti se za "Irsku stvar" vrijedno truda.
Hutch - stari Texov prijatelj pravog imena Clarence Hutchenrider, premda više nije mlad još uvijek njim vladaju neobuzdani uzavreli mladenački duhovi. Na momente ga vidimo shrvana i potištena, a ime njegovih problema je Dolores, lijepa Meksikanka, čija se uloga u stripu ima tek otkriti.
Shane - tajanstveni Irac, nekadašnji borac protiv engleske ugnjetavačke politike biva i sam izdan od vlastitih drugova, te je radi toga prisiljen napustiti domovinu i skrasiti se, recimo, u Meksiku. Svatko bi na njegovom mjestu odbacio ideale, što on prividno i čini, ali sam njegov blag izraz lica odaje to da u njemu i dalje žive ti patriotski ideali. Njegove prave ciljeve ne zna ni jedan član bande. Ostaje samo nepoznanica kako je došao do spoznaje o skrivenom carevom blagu(?).
Pogan O’Leary - dobio je ime jer ne vjeruje u boga, a svojim čvrstim (tough) izgledom puno sliči Steveu McQueenu. Kao član bande često djeluje kao pesimist, ali bez pogovora odlazi u, na propast osuđeni, pothvat.
Tommy Gunn - (ime strojnice, zar ne) je potpuno suvišan lik. Aktivan je koliko i krepalina, a kao takav on je i najslabija karika među sposobnim članovima bande. Kroz epizodu je obnašao nekakvu glasničku ulogu, ali nekako na kraju ispada da ga je Boselli stvorio samo da bi ga ubio prvi metak u bezveznoj situaciji.
Karim - Sudanac (crnac) koji se nekad borio protiv generala Juareza sa ostatkom Irske bande. Ovaj mi je lik potpuni uljez u ovoj temi.
* Dolores, Montales Gutierrez, Tiburon, kapetan Navarro su mnogi zanimljivi likovi koji su uspješno odradili što se od njih očekivalo.
Danny Moran - stari Shaneov suborac nezgrapne fizionomije koji se kao jedna obična podrepina vuče za ostatkom bande. Većim dijelom epizode gotovo je neprimjetan, međutim, na kraju preuzima značajnu ulogu.

Kao bad guyse imamo Carasca i pukovnika Herzfelda. To su dva glavna negativca koje upoznajemo tek u zadnjem od 3 stripa (!). Carasco je nemilosrdni meksički moćnik koji upravo zbog uvjerenja u vlastitu nedodirljivost često zna dobaciti kakvu "duhovitu" dosjetku. Međutim, kad zagusti ta rasploženost naglo splasne. Carasco je dosta sličan El Diablu (glavnom negativcu kod Zagorove epizode "Komanči", autor Boselli)) s jednom razlikom; El Diablo se čini načitan dok se kod Carasca to ne može reći! Njegova desna ruka, bivši pukovnik vojske cara Maximiliana, Herzfeld, je zbilja kruta i sumnjičava ličinka. Njegova suha fizionomija pomiješana sa nemilosrdnom naravi zaista ide u prilog stereotipnom negativnom poimanju svih časnika totalitarističkih režima.

Što se tiče scenarija Boselli je ovdje napravio i dobar i loš posao. Naime, on je sklon da za razliku od drugih ponudi inovativan pristup, pa je stoga, u ovoj epizodi odlučio nanizati neke sporedne scene koje će nam postepeno otkrivati djelove slagalice. Prije svega mislim na scene kao što je ono naglo oslobađanje Pogana i Gunna, itd. Za mnoge čitatelje to može biti loš potez. Zatim, neki mogu misliti da je Boselli pretjerao s količinom irskog patriotizma što lako može likove učiniti napornima. Ovdje je ponovno riječ o potrazi za blagom. Jedina razlika između tih, sto puta iskorištenih, tema je razlika u količini i vrijednosti skrivenog blaga. Međutim, Boselli nije ni ovog puta zakazao u kvaliteti dijaloga. Svi ti razgovori su ugodni, čitljivi i intrigantni. Primjetio sam još jednu zanimljivost; kardinalni zaplet se događa tek na polovici epizode kada u prvi plan skače careva tajna odnosno sudbina zlata cara Maximiliana. Takav pristup je korišten i u filmu "Obračun kod O.K. Corala" u kojem se glavni negativci, odnosno glavni zaplet događa u posljednjoj fazi filma.

Marcellov crtež je odličan. Gotovo je svaka vinjeta puna detalja i mnogi bi se mladi crtači mogli ugledati na njega. Vidi se da Marcellu odgovara meksički ambijent. Pohvalit ću ga i zbog uspješnih akcijskih scena. Villa je solidan kao i uvijek, ali me nije oduševio idejama za naslovnice. Ne razumijjem zašto na posljednjoj naslovnici nije naslikao nešto napetiji prizor konačnog obračuna.

Sve u svemu, solidna epizoda koja ima i dobrih i loših točaka, ali nesumnjivo spada u bolje Texove epizode vrijedne čitanja. Imam osjećaj da će ova epizoda naći duboke kritičare, ali i one koji će je dizati u nebesa.

Naprijed

TX LU 67/69 Povratak Učitelja

TX LU 73/74 Springfield kalibar 58

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Odlična epizoda Texa....a kako vrijeme kroči dalje sa naslovnicama mister Ville,ovaj teksaški rendžer nas sve više oduševljava izvrsnim epizodama.Majstor Marcello je dao veliki udio ovoj epizodi....
  18.07.2007
  15:22:00 sati
  kico
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 81%

  9, 8, 7, 9

  Mislim da je Boselli htio ponoviti uspjeh "Carsonove prošlosti", jer da je nekim slučajem ova rađena prije okršaja u Bannocku bila bi malo bolja... Ali onda ono ne bi bio najbolji tex nego bi bio remake ovoga. Dosta kvalitetna karakterizacija likova, puno likova, texova mladost, zlato... Radi se o više-manje uspjeloj igri, Marcello je još bio dosta dobar u ono vrijeme.(iako mu zamjeram što je Shane nacrtan gotovo isto kai i Zagor!) I čudno da još uvijek nije izašao nastavak u Italiji ove epizode, iako ga sigurno možemo očekivati!
  18.07.2007
  15:23:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Toooooo Inferno!!!   odavna čekam recenziju ove fenomenalne epizode. Ovo je strip koji me najviše oduševio u zadnjih par godina. Jednostavno se nisam moga odlipit od njega kad san čita, a pogotovo onu zadnju epizodu u kojoj pucačina traje 60-70 stranica, Boselli je genij!  Ova epizoda Texa mi je među naboljim stripovima uopće, u top 10 svih vremena! Crtež je fenomenalan, a Villine naslovnice jednostavno fantastične. Bez puno razmišljanja - SVE DESETKE!
  18.07.2007
  19:38:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 80%

  9, 5, 10, 8

  18.07.2007
  20:11:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Na početku sam mislio kako će ovo biti priča o "lošim" Ircima, ali tijekom radnje većina tih "bandita" postaje simpatična, čak se pretvaraju u pozitivce, pa kad je došao trenutak obračuna požalio sam za svakim poginulim članom "Irske bande". Pogotovo za Shaneom O'Donnellom čiji se lik mogao iskoristiti u još pokojoj budućoj epizodi, a to je i jedina zamjerka scenariju. Okršaj u Carrascovoj tvrđavi je spektakularan, bilo je "krvi do koljena" što mi se ovoga puta svidjelo, a i Marcello je odlično obavio posao svojim crtežom. Naslovnice na žalost ne prate priču na pravi način.
  An teach gnaith! - Da, NEPOBJEDIVI
  18.07.2007
  22:57:00 sati
  76
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Veličanstveni ep u izvedbi možda i najjačeg tandema na Texu-Bosellija i Marcella. Uz "Pokolj u Red Hillu", ovo je najbolji Tex kojeg je izdao Ludens. Zanimljiva priča krcata interesantnim likovima, povijesnom pozadinom, sa spektakularnom pucnjavom na kraju i emotivnim završetkom.Irci su vrlo interesantni ali titula naj-bande ipak pripada Nedužnima. Pitam se, što razmišlja Nizzi kad pročita ovakav scenarijo. Zašto se jednostavno ne povuče i prepusti mjesto boljem od sebe umjesto da davi svojim infantilnim pričama? Zanima me jedna stvar-naime,Tex govori kako je u mladosti zbog problema sa zakonom prebjegao u Meksiko i tamo se susreo sa Ircima. O čemu je točno riječ, jel možda o tome govora u nekoj staroj epizodi? Marcello fantastičan,skidam mu kapu. Kako je samo nacrtao pucnjavu na kraju, pa onda emotivne zadnje dvije stranice...to mogu samo najveći majstori,a to on definitivno jest. Interesanto, i u XIII je govora o Ircima koji su se borili u Meksičkom ratu(3 srebrna sata),baš sam to nedavno čitao.
  19.07.2007
  10:53:00 sati
  Aco
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlicna prica uvijek odlicnog Marcella, uz to i vrlo slojevito napisana. Jedino sto sam dojma da su Tex i ekipa ovdje suvisni u "nuzno zlo". Procitao dosad samo jednom, mogao bi se u dogledno vrijeme opet te epizode uhvatiti...
  19.07.2007
  14:00:00 sati
  alen
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  malo precijenjena, donekle i razvučena ali u svakom slučaju solidna priča.
  19.07.2007
  14:35:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Zaista jedan od boljih Texova koje sam čitao. Boselli je odličan scenarist a Marcello vrhunski crtač; dakle, jebena kombinacija. Prvi svezak mi je, definitivno, najbolji segment; drugi je OK iako malo usporen ali sa nekoliko genijalnih dijelova; treći najslabiji - čista kopija "Divlje horde" (samo što tamo svi poginu he he ). U svakom slučaju, u usporedbi s Nizzijevim repetitivnim pizdarijama, genijalno.
  20.07.2007
  00:41:00 sati
  Vorador
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 51%

  6, 4, 6, 3

  Meni se ova epizoda nije ni najmanje svidjela. Nekako je naporna za čitanje. A i naslovnice su loše, bezidejne.
  20.07.2007
  11:00:00 sati
  delboj
  uredi
 • targon

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Meni se epizoda jako svidjela, ima dost dodirnih točaka s "Carsonovom prošlosti". Sama ideja bande Iraca koja harači Meksikom zaista nije loša (sveto trojstvo Bosellijevih bandi "Nedužni", "Nepobjedivi" i "Regulatori"). Neko vrijeme Tex i nije u glavnoj ulozi. Pucačina u Carrascovoj tvrđavi odlično je urađena (već dobro poznati konačni obračun kod Bosellija). Naravno, priča o Ircima ne ide bez Pata. Sve u svemu Boselli je to vješto isprepleo. Marcello na visini zadatka, što stariji to bolji. Iskreno u početku mi je bio nezgrapan njegov crtež, ali sad sam toliko navikao i nemam baš nikakvih zamjerki. Naslovnice standardno dobre, makar Villa može i bolje od ovog. Zaključak se sam nameće, nemojte promašiti ovu epizodu!
  22.07.2007
  11:43:00 sati
  targon
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  vrhunska priča. točka.
  04.08.2007
  12:31:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 10, 8, 10

  Jedina novija epizoda Texa koja me stvarno oduševila. Sva tri djela su odlična, ali treći je jednostavno savršen bez konkurencije samo zbog količine akcij te zbog kraja ove tužne priče. Crtež je također odličan kao i ostatak ove priče, a što se tiće naslovnica imam samo jednu riječ: Villa
  13.08.2007
  02:15:00 sati
  Akul
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Vec sam mnogo nahvalio ovu epizodu po forumu i drzim je ponajboljom Texovom epizodom uz Karsonovu proslost.Citava plejada likova,vrhunski profiliranih koji glevne junake guraju u stranu i dominiraju kroz pricu.Briljantan uvod,tempirani rast napetosti kako se prica razvija i tuzan zavrsetak koji po meni ostavlja puno jaci dojam od happy enda.Fenomenalan je zavrsni obracun koji se proteze kroz pola zadnje epizode(u globalu su takva puskaranja do zla boga dosadna ako traju predugo),u kojem nas Marccelo sigurnom rukom vodi kroz radnju i u svakom trenutku se smisleno zna ko na koga puca i zbog cega.I inace sam veliki "stovatelj" Texa i klasicnog vesterna,al mislim da tko god uzme ovu epizodu u ruke - ostat ce bez daha!
  20.08.2007
  13:48:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  E ovo je tex! Jedan od najuzbudljivijih Texova koje sam ikada procitao. Zanimljivi likovi, puuuno akcije, Marcellov crtez nikad bolji, Boselli rastura, odlicno!
  20.09.2007
  03:09:00 sati
  D.J.
  uredi
 • zacko

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od najboljih epizoda ikad.Obavezno pročitati.
  08.01.2008
  22:54:00 sati
  zacko
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  A šta reči kad je već sve rečeno. Posljednja bitka jedna od najboljih koje sam u životu pročitao u nekom stripu. Vrhunska priča u svakom pogledu...
  09.01.2008
  01:13:00 sati
  dcopic
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Fenomenalno! Kakva bitka u tvrđavi, stvarno se ovako uzbudljiva epizoda rijetko sreće (u odnosu na ostale junake). Pravi užitak čitanja.
  11.08.2008
  15:24:00 sati
  mars1
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Lići na Carsonovu prošlost, ali ovo je majstor Bosseli. Marcelo odličan.Villa je pogriješio na prvoj naslovnici s Texovom facom, ali mu opraštam.
  15.11.2008
  00:11:00 sati
  cibalia
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Za nijansu lošije od Carsonove prošlosti,ali i dalje odlično.
  25.12.2008
  13:14:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Leon S. Kennedy

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Uz Carsonovu prošlost (jbg, nisam pročito baš puno starih Texova...nadam se da ću jednom to nadoknadit), ovo je najgenijalnija epizoda (bilo u Zagoru, Texu il L. Ledu) koju sam ikad čital.Onolko akcije kolko je ima u "Okršaju u Sierri"...respect... Crtež je genijala, nek se Marcello samo drži Texa i nek ne ponavlja situacije ko s drugim dijelom Kandraxovog zadnjeg povratka u Zagoru.Prva naslovnica odlična, druge tak-tak, devetka da bude visoka ocjena koju epizoda maksimalno zaslužuje. Remekdjelo
  16.03.2009
  18:17:00 sati
  Leon S. Kennedy
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Odlicna prica, naslovnice sjajne. Cak sam i crtezom veoma zadovoljan, iako sam bio skeptican kad sam video da je Marcello crtao.
  22.05.2009
  11:18:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Ultras

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Prica fenomenalna. Boselli na vrhuncu svog stvaralastva. Genijano nas je vodio kroz pricu od pocetka do kraja. Marcello odlican kao i uvek kada radi na Texu.  Prelep i detaljan crtez. Zagor ocita inspiracija za lik Irca Shanea.Villa za nijansu ispod svog nivoa.Lose u svemu ovome?  "Prevod i redaktura: Ana Gaspar"   Ocajno!
  29.05.2009
  22:11:00 sati
  Ultras
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  Gorljiva epizoda. Tex kao dio ekipe, slična formula koju Boseli često koristi na Zagoru, je rezultirala jednim od najuzbudljivijih stripova uopšte. Ni u jednom trenutku dosadno, nabijeno akcijom, posebno u trećem dijelu u kojem meci frcaju 60+ strana. Odlično okarakterizirana i iskorištena banda Iraca, ima tu par extra cool likova, ali i onih koji su tu samo da bi pali, malo je pretjeranno da tako mala grupica izađe na kraj s tako velikim brojem plaćenika, stvarno su mlakonje ti Meksikanci :). Onaj Austrijanac je žešći cooler s onakvim outfitom, odan cilju, ne mari puno za druge, naređivački nastrojen, ali ipak prelahko strada. Divi se da je Karsonova prošlost imala utjecaja na ovu priču, ali tek onoliko da ovo djelo komotno možemo smatrati originalnim. Definitvno među top 20 Texovih avantura, al' po uzbudljivosti i akciji čista krema, Boseli care! Crtež je odličan, Marčelo je majka, pogotovo u tandemu s Bosijem, crtež pomalo krut i pun detalja u potpunosti je zadovoljio ambijent u kojem su se ovaj put našli slavni renđeri, veliki crtač! Naslovnice su kao i obično bez većih mana, ali ne spadaju u ono najbolje di Villa!
  15.08.2009
  02:47:00 sati
  jasa
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  5, 5, 8, 8

  10.09.2009
  16:05:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  7, 5, 7, 8

  17/9/2015  zanimljivo jeste, al realizacija onako vise sam se mucio nego sto treba tokom citanja, dinamit se baca na sve strane sto mrzim i slicno...
   
  (predhodna ocena, 10, 10, 10, 10: Uzbudljivo, vratlomno, napeto... + Mexico na sve to.)
  29.09.2009
  11:55:00 sati
  kasper
  uredi
 • selanne

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Malo toga mogu dodati nakon ovakvih komentara, osim toga da mi je ovo poslije "Čitača tragova" Texova najdraža epizoda. U nekim trenucima nestvarno dobra... 
  07.10.2009
  23:28:00 sati
  selanne
  uredi
 • Zlotvor

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Slažem se da je uspjeh "Carsonove prošlosti" neponovljiv, ali mora se pohvalit trud uložen za ovaj serijal. Marcello je besprijekoran (za mene je uvijek bio No1), a priča je vrlo dobra jer otkriva detalje iz Texove prošlosti koji su manje poznati.Također, složio bih se s autorom recenzije kada navodi da su neki likovi manje-više suvišni, ali ipak ne kvari sveukupni dojam o ovom (za mene) remek-djelu.

  12.02.2010
  00:04:00 sati
  Zlotvor
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Ovo je jedan od razloga zašto se Texa jednostavno mora čitati; jedna od meni najdražih Texovih priča.

  28.07.2010
  19:04:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  28.04.2011
  22:24:00 sati
  jojboli
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Malo me strojnica podsjeća na Divlju hordu.

  02.01.2012
  14:24:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Tex Willer

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  26.11.2012
  11:36:00 sati
  Tex Willer
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  zanimljivo i ambiciozno, ipak razvučeno i pretenciozno,pa boselli je to :)

  29.01.2013
  10:25:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Fenomenalno! Sta je je. A naslovnica Lu 70,kakvi frajeri,cista 10+++.

  08.11.2013
  12:09:00 sati
  Tutta
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 81%

  9, 6, 9, 9

  Dobar dio priče je razvučen i nejasan- tko koga-što-zašto... A u zadnjem broju je pucnjava ipak malo pretjerana. Marcello može bolje, kao i Villa.

  02.04.2014
  20:00:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Odlicna epiozda! Dosta zanimljivih likova, koji Teksa i ekipicu cine sporednim junacima, zbog toga mi se i svidja ova epizoda. Glavni lik ove price je Shane! Vrlo upecatljiv i zanimljiv lik, ciji je zivot prozet tragedijom.

  Carasco neverovatno podseca na El Diabla iz Zagora, s tim sto mi je El Diablo jos podmukliji i zlokobniji!

  Marcellu malo fali do savrsenstva, ima par nelogicno nacrtanih sekvenci tuce ali to je zanemarljivo.

  Villa rastura! 

   

  Uglavnom odlicna epizoda i preporucujem je svima, ali je po meni jos bolja Sedmorica Ubica od istog dvojca Bosseli-Marcello.

   

  30.04.2014
  23:37:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Klasicna Boselli akcija-pucacina ( i kao takva dosta predvidljiva i na momente naivna ) koja po mom sudu po nicemu nije spektakularna. No ipak ako zanemarimo te nedostatke ona pruza sasvim pristojnu zabavu. Po meni iznad prosjeka ali nedovoljno za najvecu ocjenu.
  25.09.2014
  15:49:00 sati
  Manetola
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  6, 4, 8, 7

  Slažem se s gornjim komentarem. Priča je u redu ali nije baš nešto originalna. Ponajviše mi smeta što su toliko toga pokupili iz Wild Bunch. Taj film je stvarno težki klasik koji je i ovde eksploitisan u nedogled. Potraga za blagom cara Maximiliana. To smo se nagledali u Vera Cruzu i načitali u Blueberryju.  Bolja mi je i Carsonova prošlost gdje je slična radnja. Na trenutke je priča i malo patetična i dosadna.

  03.09.2015
  22:07:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Ne sječam se kad sam pročitao Texa s toliko akcije, leševa, te ranjavanja glavnih likova. Slažem se s recenzijom i komentarima, strip je mrvu slabiji od "Carsonove prošlosti".

  15.06.2017
  13:37:00 sati
  Deki86
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  30.12.2017
  12:35:00 sati
  goghy
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Jedna nezaboravna trodijelna Texova epizoda koja svakako spada u sam vrh Texovih epizoda.. I to skoro po svemu.. Priča je odlična, ideja sa irskom bandom koju s jedne strane vodi domoljublje, a s druge strane želja za pronalaskom blaga cara Maximiliana, pa zatim odnos Shanea i Dannyja Morana koji se tek na kraju priče raspliće.. Pa crnac Karim koji praktički nema veze sa samim Ircima, ali se svejedno bori na njihovoj strani, te na kraju skoro i pogiba.. Ima tu još puno odličnih elemenata i dok se sve to stavi na hrpu, dobije se ova fenomenalna epizoda..

  Crtež je posebna kategorija.. Kad sam bio mlađi i kad sam čitao Marcella u Zagoru, bio mi je katastrofa.. Ali samo zato jer tada nisam znao cijeniti rad ovakvog majstora.. Danas to vidim.. Marcello spada u sam vrh Bonellijevih crtača i da bi se to razumjelo, dovoljno je samo zaviriti u ovu epizodu.. Naslovnice su sve jednostavne, bez nekih posebnih elemenata, a opet jako lijepe..

  02.06.2018
  12:28:00 sati
  allessi
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 79%

  9, 9, 5, 10

  Volio bih da je netko ovo drugi crtao, a ne Marcello. Vrhunska priča!

  20.07.2019
  11:31:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Još jedna odlična epizoda u izvedbi tandema Boselli i Marcello.

  27.07.2019
  16:42:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  10.10.2019
  13:40:00 sati
  savas
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Odličan strip, radnja fino teče, pokoja naivnost, ali sve u svemu za 10! 

  17.12.2019
  14:24:00 sati
  tex2
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Između Teksasa i pakla
  Kod: DEAD LIB 2
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 11.5.2021. 17:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 50
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1103
 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1374
 • Markov dvojnik
  Kod: KM ZS 228
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1042
 • Sjena vješala
  Kod: KT VG 83
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 3.5.2021. 20:04:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 957

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Nevidljiva barijera
  Kod: KT LMS 326/327
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 16.3.2021. 21:39:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 2846
 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 1878
 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1593
 • Kandrax!
  Kod: ZG VCZS 26
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 4.3.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 16
  Broj pogleda: 1548
 • Četiri saučesnika
  Kod: KM ZS 154
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1536

Aukcije

Forum