Povratak Crnog Tigra

Tex Willer

TX LU 75/77 | 278 str.

Na poziv staroga prijatelja Nata MacKenneta, Tex i ostatak ekipe dolazi u New Orleans kako bi otkrili tko stoji iza misterioznih ubojstava u gradu drevnih magija voodooa. Uskoro, uslijed straha i terora, na površinu izranja zlokoban znamen velikog Texova neprijatelja – Crnog Tigra!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 73%

Priča 6

Scenarij 5

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*6

S*5

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Povratak Crnog tigra
  TX LU 75
 • Mrtva laguna
  TX LU 76
 • Noć zombija
  TX LU 77

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il ritorno della tigre nera
  TX SR 443
 • La laguna morta
  TX SR 444
 • La notte degli zombi
  TX SR 445

ZANIMLJIVOSTI

 • epizoda je u Italiji izašla 1997. godine
 • New Orleans poznati je grad u Louisiani, jedan od najstarijih gradova SAD-a uopće, a poznat je po multikulturalnosti, ali i kao kolijevka jazz-a
 • u epizodi se spominju i Cajuni, multietnička skupina koja danas nastanjuje čitavu južnu Louisianu, a nastala je stapanjem španjolske, njemačke I ponajviše francuske kulture (riječ je o Francuzima pristiglim iz Kanade)
 • Nat MacKennet, šerif New Orleansa i davni Texov prijatelj, pojavljuje se u brojnim epizodama, primjerice: “Galija gusara Lafita” ZS 533, “Močvare Luizijane” ZS 1035/1038, “Povratak Učitelja” LU 67/69, “La congiura” TX SR 354/357 (na ovim prostorima samo djelomično objavljeno (“Pod nadzorom” ZS 1103), praktički svaki put kad je Tex u New Orleansu
 • Crni Tigar pojavljuje se već u epizodi “Crni Tigar” SD 13/15
 • identičan motiv gubitka mornarske kape koja navodi Texa na pravi trag Claudio Nizzi iskoristio je i svega petnaestak brojeva ranije u vrlo dobroj epizodi pod nazivom “Yucatan” LU 57/60
 • voodoo mag Omoro iz ove epizode nema ama baš ništa zajedničko doli sličnog imena s vođom crnaca Omokom iz epizode “Thonga tiranin” SD 7/9

Čitav New Orleans drhti u strahu od tajanstvenih ubojstava. Šerif Nat MacKennet nikako ne uspijeva pronaći kakav trag. Preostaje mu jedino pozvati Texa u pomoć, na što se ovaj zajedno sa “Starom Devom”, ali i ostalima, ukrcava na prvi parobrod. Tu imamo priliku vidjeti koliko je Tex vrstan kockar, što i ne čudi kad je riječ o tipu tako hladnih živaca kojega uz to prati još i vraška sreća. No već na putu do New Orleansa počinju problemi; vlasnik “Stara”, te ploveće kockarnice, biva mučki ubijen, a ubojica, stanoviti Stagg, uspijeva pobjeći. U divljem bijegu preko močvara Louisiane, Stagg ubija sina lokalnog cajunskog ribara Natala i otima mu barku kojom se dokopava New Orleansa.

U međuvremenu Tex i ostali također stižu u New Orleans, gdje ih Nat upoznaje sa situacijom. Vidjevši poruku pronađenu uz leš jedne od žrtava, Texu postaje jasno da ima posla s davno zaboravljenim neprijateljem – okrutnim Crnim Tigrom. Tigrove metode rada ostale su iste: putem koristoljubivih bijelaca malajski princ želi ovladati ekonomijom posrnulog grada. No isto tako, posve istim metodama, Tex i Carson razbijaju njegovu organizaciju raskrinkavajući Tigrove pijune jednog po jednog. Preko Stagga kojemu je u bijegu ispala kapa s nazivom broda čiji je zapravo član posade, naši junaci dolaze do kapetana Scuddera, a uskoro i do izvjesnog Levasseura, jednog od glavnih kotačića u Tigrovom mehanizmu.

Ali ni Tigar ne spava; uz pomoć moćnih saveznika koje je pronašao u sljedbenicima voodooa, zanosne Lohane i moćnog maga Omora koji, putem svoje desne ruke Juffurea, kontrolira cijelu vojsku crnaca, uspijeva Texa i Carsona uhvatiti u zamku, te ih odvući u svoju jazbinu u močvari, pripremajući im užasnu smrt. Tada, zaboravljeni Tiger Jack i Kit Willer, uz Natovu pomoć pronalaze Natala koji im iz osvete pristaje pomoći i pokazati put do Tigrove lagune jer za staroga Cajuna močvara nema tajni…

Arhi-neprijatelji, nadri-protivnici, nazovite ih kako vam drago, bez njih niti jedan junak ne bio to što jest – junak. Jer bez anti-junaka borba našega junaka u stvari je besmislena, a sve ono između samo je priprema za taj okršaj. Ova naša mala teza sasvim je primjenjiva na, recimo, stvarni život. Uzmimo za primjer sportski segment gdje je Jordan imao svoga Magica, Senna Prosta, i tako dalje. O velikim rivalstvima možemo govoriti i u raznim oblicima umjetnosti, primjerice u književnosti ili filmu, da bismo, na kraju, najelementarnijom dedukcijom došli i do područja koje nam je od naročitog interesa – stripa. Netko će tako reći da Zagor ne bi bio Zagor bez Kandraxa, Nathan bez Skotosa, a o američkim superjunacima da i ne pričamo. Tex je također kao jedan od klasičnih Bonellijevih junaka prošao tu školu. Nezaboravne su njegove epizode s velikim vješcem Mefistom, i zasigurno u sjećanju mnogih čitatelja upravo one sačinjavaju zlatno doba Texa. No kako je zadnja takva epizoda objavljena sad već daleke 1982. godine, pojavilo se upražnjeno mjesto za novog velikog protivnika, Crnog Tigra (dobro, bilo je tu i drugih u međuvremenu, no ova je recenzija vjerojatno preduga i bez njih). Mi danas, doduše, znamo (iako nećemo, barem u domaćem izdanju, i čitati tako skoro) da je Claudio Nizzi nanovo oživio Mefista u epizodi (bah) “Mefisto!” TX SR 501/504, no za samog Crnog Tigra to je od male važnosti. Kao najaktivniji Texov scenarist stvorio ga je, jasno, spomenuti Nizzi. I to je učinio jako dobro. Prva epizoda “Crni Tigar” puna je entuzijazma i zaista je vrhunski urađena, nošena mahnitom željom za vlašću malajskoga princa Sumankana.

No, nažalost, odmah moram reći da me nastavak nije oduševio; Nizzi je izgubio taj stvaralački žar, tako da je, što se priče tiče, ova epizoda običan prosjek. Autor je postavio osvetu kao pokretački motiv koji bi trebao vući priču, što je uostalom napravio i Gianluigi Bonelli s Mefistom, i to je dobra stvar, razlika je samo u prikazu iste. Tako je Nizzi od početka pogrešno postavio stvari, umjesto da Crni Tigar koji se želiti osvetiti potraži Texa, ovaj kao slučajno nailazi na njega. Dakle, realizacija motiva osvete nije došla dalje od klišejiziranih prijetnji upućenih Texu na kraju epizode. I zašto voodoo?! Dobro, Lohana je pravi komad J, ali voodoo sam za sebe predstavlja dovoljno jaku tematiku koja lakoćom može iznijeti cijelu priču. Tako moćnu temu nije potrebno kombinirati jer se onda zna dogoditi što i ovdje, da obe ostanu nedorečene. Paradoksalno naslovu Lohana i Omoro ipak dominiraju pričom, dok je glavni negativac poprilično pasivan, naročito u posljednjem obračunu. Vrhunac patetike nastaje u trenutku kada pri spomenutom okršaju Tex koristi Lohanu kao taoca da zaustavi poludjelog maga, a Crni Tigar mu poručuje da to nije plemenito?! Okorjeli zločinac koji si je stvorio carstvo zabijajući nož u leđa svemu i svakomu, eto, izjavljuje tako nešto.

Ovaj karakterni gaf nažalost je u simbiozi s jako lošim prijevodom cjelokupne epizode. Tu nije riječ o stručnom znanju (o kojem ni ne mogu govoriti budući da ne posjedujem original, niti sam nekakav stručnjak za talijanski), već o tehničkim problemima. Usiljeni dijalozi jako iritiraju iz jednostavnog razloga što nisu prirodni. Uopće nisam stekao dojam da dijalog teče. A bogme, ne možemo govoriti ni o dosljednosti kada jedna prevoditeljica radi prvi i posljednji nastavak, a druga uskoči na onaj u sredini. U osnovne stvari poput upornog pisanja riječi voodoo - woodoo u prvom nastavku, kao i raznoraznih “kaca”, neću niti ulaziti.

Razlog zbog kojem sam malo kritičniji prema scenariju nego inače je taj što znam da Nizzi može puno bolje. Sviđa mi se što je jednom i Texa trebalo spašavati, a i Nata nije prikazao nesposobnjakovićem, već je baš on riješio zavrzlamu s kapetanom Finneganom nakon koje su uopće i saznali da je Tex zarobljen. No sve to nije dovoljno da spasi stvar. Konačni je zaključak da su i priča i scenarij već viđeni, i to baš pri prvom pojavljivanju Crnog Tigra.

A sad vedriji elementi. Fabio Civitelli u Texovoj je postavi crtača još od 1984. (iako je počeo u Mister Nou), a za njega bi se moglo reći da je sve samo ne klasičan western crtač. Njegov je crtež gotovo profinjen. Umjetnik je to vrlo vještog i nadasve preciznog poteza s jako dobrim okom za detalje, dakle, daleko od grubog i prljavog western stila. Lako je to iščitati i iz njegovih epizoda u kojima su glavna mjesta radnje New Orleans, Boston, Sant Fe, Corpus Christi, ili jednom rječju gradovi, a ne prerija. Tu se Civitelli najbolje snalazi. Kao likovi posebno mu leže hladni profesionalci koje uvijek prikazuje dotjerane (čitaj zalizane) i čvrstih crta lica, a od tema omiljene su mu zavjere, spletke ili atentati, kakvih je prikupio nekoliko, od zaista sjajnih (“Ubojstvo u Corpus Christiju” ZS 921/923) do nešto slabijih, ali svejedno solidnih (“Spletka u Santa Feu” SD 24/26).

Civitelli je također i crtač koji je od svoje prve pojave u Texu strahovito napredovao. Uzmite samo njegov crtež iz “Miltonovog testamenta ZS 801/802 i ovaj o kojem je ovdje riječ; razlika je više nego uočljiva. Čini mi se da je još malo i dopunio svoj repertoar naturalističkim elementima, na koje nisam nailazio u ranijim epizodama. Prikaz vrta oko Levasseurove vile je nenadmašan, kao i močvare koje okružuju New Orleans, Tigrova jazbina vrlo je dobro pogođena, a scene u močvarnim šumama usporedive su sa onima velikoga Magnusa u “Dolini terora" SA G2. Jednostavno, glede crteža epizoda je vrhunski odrađena, i s te točke teško je naći zamjerku.

Naslovnice su jako dobre, a Claudio Villa toliko puta hvaljen da je odavno postao standard, a to je za Texa jako dobro. Prva naslovnica naročito je upečatljiva. Mogao bih reći da je ova druga zbog boje u pozadini nešto lošija, no to bi bilo obično sitničarenje jer se bez sumnje radi o majstoru enormnoga talenta.

Na kraju, možda su očekivanja za ovu epizodu bila prevelika, a očekivanje nikako nije dobar savjetnik objektivnosti. Stoga, ostaje dojam da nešto fali. Svakako se nadam da je ovo lošiji dio sage o Crnom Tigru koji kao karakter zaslužuje puno bolje, a isto vrijedi i za Civitellijev crtež jer bi epizoda mogla ostati u sjećanju čitateljima jedino po njemu. Očekujem da će se scenaristi puno više iskazati, no dosad u Italiji nije izašao takav nastavak, a kako su oni kilometrima ispred nas čini se da će to biti jako dugo očekivanje.

Naprijed

TX LU 73/74 Springfield kalibar 58

SA TX 77/78 Oluja na Stjenovitim brdima

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • jack 50

  Ukupna ocjena 64%

  5, 4, 9, 10

  Priča je odlično počela. Ali ju je Nizzi opet pokvario sa tim ponovnim bjegom-bezveze. To samo dokazuje koliko je Nizzi slab u epizodama. Nizzi mi se ni malo ne sviđa. Boselli je mnogo kvalitetniji od njega. Crtež mi je odličan, Civitelli radi odličnu mračnu atmosferu u Crnoj laguni punoj aligatora. Naslovnice su odlične, Villa je uvijek odličan, šteta što priča baš i nije nešto, prvo pojavljanje Crnog tigra je puno bolje i kvalitetnije urađeno.
  06.11.2006
  20:42:00 sati
  jack 50
  uredi
 • K.G. 21

  Ukupna ocjena 73%

  6, 6, 9, 10

  Razočarao sam se. Očekivao sam puno više nakon odličnog prvog pojavljivanja Crnog Tigra no ovdje je sve upropašteno pojavljivanjem zombija i bijegom Crnog Tigra.
  06.11.2006
  22:14:00 sati
  K.G. 21
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Odlicna recenzija..stvarno prosecna prica,moglo se tu mnogo vise,bas je zbrzan i banalizovan kraj..ali zato sve vadi sjajan crtez..naslovnice su vec legendarne,mislim da bi Texa kupovao ako ni zbog cega drugog a ono zbog njih.
  07.11.2006
  07:39:00 sati
  draskomisterno
  uredi
 • Thommo

  Ukupna ocjena 79%

  6, 7, 10, 10

  Crtež i naslovnice - VOW! - a priča i scenarij živi prosjek! Mrzim kad 'bad guy' pobjegne na glup način, samo da bi ga mogli 'reciklirati' jednom u budućnosti...
  07.11.2006
  08:41:00 sati
  Thommo
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 78%

  8, 5, 10, 9

  Puuno sam čeka ovaj drugi susret sa Tigrom da bi ostao uvelike razočaran. Sa samom pričom sam bio zadovoljan sve do samog kraja, a onda je slijedilo...... Ne samo što je kraj zbrzan nego nema ničega, nema tuče, nema pucnjave, nema atmosfere... Očekiva sam da će tex ući u tigrovu jazbinu i nešto u stilu prethodne susreta ali ništa. A onda zombi... Ko iz ničega se pojave, onaj starac reće dvi riči i eto ih. I dok se tex i ekipa bore s njima Crni Tigar ih gleda onako kao u nekom kazalištu. Najveća Nizzijeva greška je što je zombije prikazao kao glavnu prijetnju, kao vrhunac. Civitelliju skidam kapu.
  08.11.2006
  06:41:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  ko prvo, prva epizoda sa Crnim Tigrom je jedna od najboljih teksovih pustolovina i nisam ni očekivao da će ova biti bolja. pročitao sam je i nisam ostao razočaran, radnja je bila zanimljiva, crtež dobar. villa ipak bolje crta strip nego civitelli,pa je i to minus u usporedbi sa prvim susretom. i galepove naslovnice iz one epizode su mi malo bolje nego ove villine iako je i on tu dobar. a što se tiče nizzija, njegove epizode su mi puno bolje nego bosellijeve,Nizzi mi je bolji scenarist i čim mi nije bilo dosadno čitajući priču znači da je dobar posao napravio
  08.11.2006
  12:19:00 sati
  Koresh
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Slabo urađen povratak Crnog tigra. Razočaralo me je što je ponovno pobjegao, a i mislim da je bilo nepotrebno ubacivati one zombije. Prva prica sa Crnim tigrom je mnogo bolja, dinamičnija, ima više akcije i napetosti. Ovdje takoreći Crni tigar prelazi u drugi plan, a zombiji izbijaju na prvo mjesto. Mozda bi ovo bilo bolje da je Boselli pisao scenarij. Crtez i naslovnice su fenomenalne (kod druge naslovnice mi se ne svida ona smeđa pozadina). Civitelli je odlicno prikazao mocvaru.
  08.11.2006
  20:07:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlično.
  09.11.2006
  22:27:00 sati
  76
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  5, 7, 8, 6


  Prva pojava Tigra mi je možda i najdraža epizoda Texa ikada. Prema ovome, izgleda da se Tigar vratio samo kako bi ponovno pobjegao. Ipak, treba shvatiti i autore jer tako zanimljiv i karizmatičan negativac ne nastaje baš često.
  10.11.2006
  13:11:00 sati
  Pavel
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 67%

  5, 4, 10, 10

  I prvo pojavjlivanje Crnog tigra mi nije baš nešto ali Povratak je još jedan Nizzijev debakl sa tonom nelogičnosti.Počevši od famozne kape koja je ispala baš u trenutku kad su Tex i ekipa bili na brodu i pomoću koje odmah shvaćaju tko je kriv za "teror" u gradu,tragikomičnog skrivanja Kita i Tiger Jacka na par metara od broda,sa puškama u rukama,a da ih pritom nitko ne vidi itd..Da ne govorim o ribaru koji onako slučajno vidi otok na kome se skriva Crni tigar a igrom sudbine baš mu sljedbenik Crnog tigra ubije sina.Voodoo magija i zombiji su također potpuno nepotrebni dodatak koji razvodnjavaju priču.Dajem plus za inteligentno zarobljavanje Texa i Carsona ali ostaje gorak ukus nakon čitanja ove priče jer crtež je fantastičan i stvarno je šteta što je potrošen na ovako nešo.Vrlo precizan i fin,sa lijepim kadrovima i bogatim pozadinama.Kao što je recenzent primjetio,Civitelli se u zadnje vrijeme specijalizirao za "gradske" priče,ali kako je nacrtao vrt oko vile te močvaru je stvarno remek-djelo(vidi se da je pekao zanat na MisterNO-u).Naslovnice standardno odlične.
  14.11.2006
  18:47:00 sati
  Aco
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  neloša epizoda,nisan toliki Tex fan ali ovo je solidna priča.crni tigar će se opet vratit...
  23.11.2006
  17:38:00 sati
  lwood
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 85%

  9, 6, 10, 10

  Sve mi je djelovalo vrlo obećavajuće, ali razočarao me je svršetak. Naslovnice savršene, kao i crtež Civitellia. Uh kako volim kada on crta priče gdje se radnja događa u nekom gradu.
  23.11.2006
  18:34:00 sati
  dcopic
  uredi
 • Ukupna ocjena 25%

  1, 1, 5, 4

  Zavrsio sam upravo 75/76, ostaje mi jos samo ta Noc zombija (koju mislim ni necu procitati). Sorry svima ali meni je to uzas i uvreda za IQ. Vec po tisuci ista prica - idiotski zlikovci - Tex ispituje - osvetoljubivi stari neprijatelj - voodoo (!!!!!!! jebote Bonelli !!!!!!) - Texu opet sve jasno (ovaj bi put i dzak u 3. osnovne skuzio taj "zlocinacki plan") itd. Uglavnom katastrofa.
  30.11.2006
  23:05:00 sati
  mike
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 55%

  4, 3, 9, 7

  Zaplet odličan, a raspleta i kraja kao da nije ni bilo. Sve u svemu, dosta loša epizoda, samo je crtež dobar.
  06.01.2007
  09:34:00 sati
  delboj
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 54%

  4, 4, 7, 9

  Dosadno! Skoro pa identično prethodnom pojavljivanju Crnog Tigra, samo s manje dinamike u priči. Crtež monoton i sterilan ali oku ugodan za razliku od nekih ( Letteri ). Prijevod katastrofa. Od kad su uposlili Ilijanu Marin da prevodi, Tex je praktički postao nečitljiv. Za naslovnice devetka zato jer mi nisu toliko dobre i dinamične kao ostale Villine, do sada.
  27.02.2007
  23:20:00 sati
  Vorador
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 78%

  8, 6, 9, 9

  Solidna, ali ipak razocarajuca epizoda poslije odlicnog prvog susreta sa Crnim Tigrom. Crtez i naslovnice su odlicne. Slazem se da je prica pre naglo zavrsila! Tex je samo ispao kao nekakav detektiv, a Crni Tigar bezveze, covjek bez ikakve organizacije. Valjda su ga uhvartili prije nego ju je izgradio :)))
  18.04.2007
  21:31:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 67%

  6, 3, 10, 10

  Šteta da je ovaj strip ovako upropašten. Ponjaviše mi je žao zbog Civitellia, majstora kojeg ne viđamo svaki dan. Prva dva stripa su nagovještavala super završetak. Međutim on se nije dogodio, zapravo dogodio se jedan od najgorih završetaka u povijesti stripa. Texova ekipa u strijeljačkom vodu pucaju po jadnim sporim zombijima na 3 stranice. Dajte ljudi, obični zombiji su odavno prožvakana tema. Uvedite malo inovacija kao što je Boselli učinio s Vampirom. I da bude još gore Crni tigar je ponovno pobjegao kroz rupu za ventilaciju njegove smrdljive jazbine u još smrdljivijem tropsko-močvarnom krajoliku. Ne sviđaju mi ni ona crnačka vudu magija, barem mislim da nije imala nekog utjecaja na priču. Dosta drugog je nedorečeno, također. Civitelli je strašan crtač. Bio bi br. 1 da nema Ville. U ovoj se epizodi poprilično usavršio. Neke vinjete su me ostavile bez daha: ladanjska kuća i vočnjak, parabrod, luka... Naslovnice su super, samo mi je druga malo dosadna. Za kraj: mislim da Crnom tigru ne odgovara Mississipi i isti stil organizacije sekte kao prlikom prvog pojavljivanja.
  26.05.2007
  11:18:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Nije najbolji TEX ali i najlošiji TEX je bolji od najboljih drugih stripova.
  19.11.2007
  09:09:00 sati
  miroslav001
  uredi
 • MaTex

  Ukupna ocjena 70%

  5, 5, 10, 10

  Crni Tigar niti je tigar,niti je tigra vidio.Možda zec,vrabac,pile,mačić,...Dva puta onako pobjeći petama vjetra definitivno ne zaslužuje titulu ozbiljnog protivnika,a ni novu šansu.A ako se vrati(kao što je obećao) Nizzi će već smisliti "novi"način da mu spasi guzicu,pardon,rep.Crtež vrhunski.
  24.02.2008
  01:45:00 sati
  MaTex
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 62%

  4, 4, 10, 8

  ni prvi susret s crnim tigrom mi nije bio nešto, pa tako ni ovaj, i šteta je ovog crteža koji je fantastičano nelogičnostima u priči bi se moglo pisati satima - jedva sam dočekao krajnaslovnice su kao i uvijek, dobro nacrtane, a slabija ocjena je zbog druge, koja ima smiješan položaj crnog tigra, kao da texu pokazuje bosanski grb, to bi možda spasilo epizodu
  09.03.2008
  14:40:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  6, 6, 9, 10

  Slabašno. Puno slabije od prijašnjeg pojavljivanja crnog tigra. Međutim, kako je jedan prethodnik rekao i najslabiji teks je bolji od najboljih stripova ostalih junaka.
  18.08.2008
  08:28:00 sati
  mars1
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 64%

  4, 4, 10, 10

  E, moj Nizzi! Toliko nelogičnosti i gluposti se u zadnje vrijeme često viđa. Uzmi odmor na 2-3 godine pa se vrati i napiši nekoliko kvalitetnih scenarija. Ovdje je vidljivo koliko Nizzi voli krimiće. Opet prisluškivanje, slučajnosti do bola koje vrijeđaju inteligenciju. Strava i užas! Bio si solidan scenarist sa puno dobrih ideja, ali s vremenom su te ideje nestale. I na kraju samo možemo čekati povratak Omora, Crnog Tigra i Nata Mac Kenneta. Civitelli, kapa do poda! Odličan prikaz New Orleansa, delta Mississipija i likova. Villa, naslovnice su zakon i samo tako nastavi. Prvi je mnogo bolji iako nije ništa posebno.  
  15.11.2008
  00:24:00 sati
  cibalia
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 73%

  6, 5, 10, 10

  Sve je to odlično počelo sa zanimljivim zapletom,akcijom,ali onda Nizzi polako počinje patiti od nedostatka većih ideja i ostatak se temelji na prisluškivanjima, sretnim okolnostima,slučajnim susretima itd...baš kak sam već prije rekao,trebao bi Nizzi uzeti godinu dana odmora i bez pritiska osmisliti nekoliko kvalitetnih epizoda. Razumijem da je čovjek za Texa napravio hrpu priča pa mu nit previše ne zamjeram ovakve slabije epizode (očito je nakon preko 500 brojeva malo teže napravit nekaj novo,osobito s obzirom na to da je i on sam napravio dobar dio epizoda). Civitelli odličan,a Villi uvijek dajem desetke.
  23.12.2008
  09:35:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 70%

  5, 5, 10, 10

  Povratak Crnog Tigra - zašto ne?Pojavljivanje vudua? - ajde možeTraljavo napravljeni zombiji? - bez vezeCivitelli? - majstor Villa? - majstor
  30.03.2009
  11:29:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 76%

  6, 6, 10, 10

  puno lošije od crni tigar/malajska tvrđava
  19.04.2009
  22:33:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 4, 10, 10

  Naslovnice odlicne, crtez sjajan. E sad, ostatak je problematican. Pocetak je i obecavao zanimljivu pricu, sa prvim i drugim delom sam dosta zadovoljan, ali je kraj sve pokvario. Lose iskorisceni zombiji, Crni Tigar koji pridikuje Tex-u zbog nacina na koji zaustavlja zombije, a pritom samo stoji i posmatra... Steta.
  23.05.2009
  14:51:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  5, 5, 9, 9

  10.09.2009
  16:07:00 sati
  Brdar
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 62%

  6, 4, 8, 8

  31.05.2010
  23:59:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • ViKing

  Ukupna ocjena 76%

  6, 6, 10, 10

  Šta znam, nije ovo loše. I ne mislim da je kraj baš tako loš. Ono... prosečan Tex = OK zabava.

  03.06.2010
  18:34:00 sati
  ViKing
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  05.06.2010
  18:48:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  28.07.2010
  19:08:00 sati
  jojboli
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 73%

  5, 6, 10, 10

  Što više epizoda Teksa pročitam sve više uviđam da Nici non-stop žvalavi istu žvaku. Srećom još uvek mogu da progutam njegove priče.

   

  02.02.2011
  20:02:00 sati
  legaz
  uredi
 • Leonid

  Ukupna ocjena 79%

  7, 6, 10, 10

  Fantastičan crtež me je oduševio,priča je dobro počela i djelovalo mi je da će ovo bit jedna odlična epizoda no kraj je loš,Tigar opet bježi bah.Solidno.

  18.03.2011
  19:16:00 sati
  Leonid
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 8, 10

  Meni je ovo sjajno, a kad tome još dodamo nostalgiju...

  31.03.2011
  10:22:00 sati
  drogsy
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Završetak upoće nije Bonellijevski. Očekivao sam više pogotovo kada znam da su zombiji u drugim serijalima kao primjerice Zagor, Mister No bolje iskorišteni.

  13.07.2011
  17:50:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Kojot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlicna prica!

   

  16.02.2012
  20:46:00 sati
  Kojot
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 73%

  7, 5, 9, 10

  Ma, zombija nije ni smjelo biti, ne znam odakle Nizziju takva glupost... Glupo što Crni Tigar opet bježi, a Texa nije vele briga... Zato Tex sve više postaje kao i Zagor, neke neprijatelje nikako ne može dokrajčiti. Ovaj majmun s klempavim ušima mi nije nimalo drag negativac, niti zaslužuje treću pojavu (koja se naslućuje) niti su epizode s njim po mom ukusu. Crtež odličan, a za naslovnice je dovoljno reći- Villa

  04.03.2013
  18:17:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Sasvim ok prica. Lijepa,mracna gradska atmosfera,pomjesana sa takodjer pipljivom atmosferom u mocvarama i na rijeci . Crtez je uglavnom uspio,mada mi Tex i mali Kit nisu bas kako ih znam . Lohane, vrlo lijepa i dobra pojava (Odlicno nacrtana). Nadam se da cemo je uskoro ponovo vidjeti. Naslovnice su odlicne,izuzevsi Lu 76.

  03.12.2013
  13:22:00 sati
  Tutta
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 82%

  10, 4, 10, 10

  Odlična tema, odličan protivnik u idealnom amijentu, odličan crtež i naslovnice, ali razočaranje od same akcije i razrade. Močvare, krokodili, Nat, i sve je to ok, ali ipak je dio sa zombijima nepotreban, i mogao je komotno u neku drugu, zasebnu priču

  02.04.2014
  20:01:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  28.11.2014
  20:01:00 sati
  velka031
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 70%

  7, 6, 8, 7

  Nije ova epizoda mnogo losija od prvog Tigrovog pojavljivanja, problem je sto je negativac u ovom nastavku dobio premalo prostora. Mnogo bi bolje bilo da je u vecoj mjeri bio prisutan tokom epizode, umjesto Texovog ganjanja sa kapetanima i razbojnicima. Finale mi se dopalo, u tom duhu je trebala ici cijela prica, iako sam protiv toga da se u Texu pojavljuju zombiji i druga natprirodna bica. Civitelliju dobro lezi gradska atmosfera, bolje nego klasicni Divlji zapad. 

  07.04.2015
  13:02:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 68%

  6, 4, 10, 8

  Dobro je pocelo i onda jednostavno sredina i kraj bezveze napravljeni ali sam uživa radi vrhunskog crteža,šteta ko ditetu mi je prvi okršaj s crnim tigrom bija dobar pa sam radi nostalgije ocekiva puno bolji strip. Civitelli je stvarno jedan od meni najboljih crtaca na svim talijanskim sripovima i on je spasio ovu epizodu.

  13.06.2016
  05:45:00 sati
  Wayto
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 79%

  7, 6, 10, 10

  Prvi dio epizode mi je bio odličan, ali me zato zadnji dio dosta razočarao. Crtež i naslovnice čista desetka. Koliko sam samo čekao da pročitam novo pojavljivanje Crnog Tigra, ova epizoda je morala biti bolja! :/

  18.06.2017
  11:23:00 sati
  Deki86
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 75%

  7, 6, 9, 9

  01.05.2018
  10:33:00 sati
  goghy
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  Očekivao sam puno više. Ništa spektakularno, iako je Crni Tigar neprijatelj s kojim se mogu napraviti i puno značajnije priče.

  20.07.2019
  11:36:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 75%

  7, 5, 10, 9

  Prvi Crni tigar mi je bio odličan, pa je ova priča bila pravo razočaranje. Jedna od lošijiih Nizzievih radova, Civitteliev crtež za 10.

  27.07.2019
  16:52:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 72%

  7, 5, 9, 9

  Jednostavno ne mogu biti zadovoljan raspletom u kome se, čim su Kit i Tiger krenuli močvarom u spašavanje, znalo da ovo nije kraj Crnog Tigra. Crtež je sjajan, naslovne vrlo lijepe.

  05.02.2023
  19:52:00 sati
  Salkan
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1716
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1658
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1611
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1477
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1476

Aukcije

Forum