Opijum

Tex Willer

TX LU 83/84 | 151 str.

U gradiću Gunnisonu ubijen je rendžer koji je bio na tragu trgovaca opijumom. Istog dana, kazališna družina „Morgan theatre“ propušta posljednju najavljenu predstavu i žurno odlazi iz grada. Službenik rendžera moli za pomoć Texa i Kita, njih dvojica, kao i uvijek, pristaju na zadatak i odlaze u mjesto počinjenog ubojstva…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 67%

Priča 7

Scenarij 4

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 69%

P*6

S*6

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Opijum
    TX LU 83
  • Moriscov povratak
    TX LU 84

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Oppio!
    TX SR 451
  • Il ritorno del Morisco
    TX SR 452

ZANIMLJIVOSTI

  • Na 72. stranici se spominje epizoda Crni tigar.
  • Morgan Theatre je kazalište u saveznoj državi Utah, a radnja ove priče se nalazi na granici saveznih država Colorada i Uthe.
  • Prvi rad Venturija na redovnoj seriji.

Ovo je jedan od onih „krimi“ Texova gdje dvojica poznatih rendžera nisu u akciji, već istražuju zločine. Iako su iz pera Bosselija, Segure, Bonellija i mnogih drugih scenarista izlazile (i još uvijek izlaze) savršene akcijske priče, ovi „krimi“ Texovi su mi uvijek bili draži. Obožavam i epizode s Kinezima, a kako je u ovoj priči to dvoje spojeno, očekivanja su bila veća. No ta očekivanja se nisu opravdala…

Glavna tema ove epizode je opijum. Istragu za trgovcima opijuma započinje Jones, ubijeni rendžer, a nastavljaju Tex i Kit s dvostrukim ciljem - razotkrivanje trgovaca drogom i razotkrivanje Jonesovih ubojica. Glavni sumnjivci su glumci iz kazališne družine koju predvodi John Morgan, dobričina i pol, no jedini je problem što živi u utopiji. Oprašta svojoj ženi i voli je, iako ona prema njemu ne gaji iste osjećaje. Što nagoviješta još jednu romantičnu pričicu sa sretnim završetkom; no nasreću, ova priča nije to u potpunosti. Stvara se i ljubavni trokut, jer u njihov privatni život ulazi Rick, Evin ljubavnik i partner u trgovini opijumom. Opijum skriva u Morganovoj kočiji, ali je u trgovanju opijumom zapravo samo sitna riba, dok je glavni akter u tom poslu tajanstveniWuang Ching. A pazi bisera, na kraju ni ne saznajemo što se s njim dogodilo! U kazališnoj družini su još dvojica muškaraca. Ruby, niski grbavac koji je potajno zaljubljen u Evu i Big Joe, zaostao gorostas koji im služi za fizičke poslove. Priča nije po ničemu posebna, ali je svakako imala dozu potencijala.

Ipak, Nizzi se ni ovaj put nije dokazao. Iako sam već navikao čitati njegove budalaštine, ovako nemaštovit rasplet još nisam primijetio. U redu, bilo je u prvoj svesci i dobrih dijelova (za primjer bih uzeo scenu s Carsonom u kazalištu), ali to nije dovoljno. A čini mi se da smo debelo zakinuti za kraj, jer kao prvo, Wuang Ching (kako sam već naveo) ostaje u sjeni i ne saznajemo što se s njim dogodilo. A kao drugo, cijelu spletku razotkriva Big Joe, osoba koju smo dosad smatrali priglupom! Gotovo ista scena ponavlja se na 5. i 12. stranici- Big Joe stavlja novčanicu na stol (dvaput na potpuno identičan način) ispred recepcionara, odnosno prodavača oružja. Na to bih samo rekao - Nizzi, give me a break. Ali ne, ni tu nije kraj. Nakon što je Texu i Kitu Big Joe ispričao rješenje misterija, Tex ga kao osmogodišnjaka potapše po ramenu i kaže mu: „Ti si dobar momak“. I na kraju, epizoda po ne znam koji put završava nečijim padom u provaliju. Ne ide mi to u glavu i gotovo.

Šteta, jer je Venturi napravio dobar posao. Njegov crtež je, ako izuzmemo manje zamjerke oko crtanja ruku, vrlo dobar. Veći problem je Eva Morgan, s obzirom da je ona osoba u koju se zaljubilo troje muškaraca, trebala bi biti privlačna! Bez obzira na njezin karakter, a nacrtana je kao zadnja rugoba. Ali to mu nisam mnogo zamjerio, pogotovo zato jer je odlično nacrtao Rubyja, njegova građa i izrazi na licu – majstorski! Da, odlično je nacrtan, a odlična je i Villina naslovnica. Mistična, privlačna, baš u punom sjaju, obogaćen dobrim kolorom. Sve u svemu, vrlo dobra naslovnica.

Sa zadovoljstvom sam čitao prvi dio, dok sam se nad drugim gnušao. Kad bismo sve skupa uzeli u obzir, dosta je toga nedorečeno. Za to nema oprosta, jer Nizzi ipak nije početnik.

Andrea Venturi - glavom i bez brade

Naprijed

TX LU 81/82 Ljudi koji su ubili Lincolna

TX LU 84-86 Moriscov povratak

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • selanne

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Onako, nekakva sredina. Ne volim previše kad Tex i Kit glume detektive. Venturi je solidan crtač. Tintone, bravo za odabir, nastavi s Texom.

    09.03.2012
    21:52:00 sati
    selanne
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 62%

    8, 6, 4, 8

    10.03.2012
    08:18:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Interesantno.

    10.03.2012
    11:38:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Kojot

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Solidna prica!

    11.03.2012
    19:47:00 sati
    Kojot
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    dobra epizoda

    20.03.2012
    15:15:00 sati
    adriano
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Dobra epizoda, sviđa mi se više uloga Texa kao detektiva nego kao poglavice, tu je i Morisco, malo iznad prosjeka... a kad je Tex u pitanju prosjek je oko 70%. Jedne od lošijih naslovnica sjajnog Claudia Ville, nekako u obje Tex je u drugom planu.

    01.03.2013
    12:17:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 7, 10

    Mogla je to biti još jedna uobičajena Texova borba protiv Kineza i njihovog krijumčarenja ali pretvorila se u detektivsku istragu u kojoj naši junaci i nisu nešto puno ni otkrili, nego im se sve serviralo. Priča više izgleda kao neka kazališna predstava, upravo onakva kakve i predstavlja Morganova družina. Nizzi je to, pa je pokretač radnje opet brdo raznih prisluškivanja iza vrata, prozora i ostalih nekretnina. Ipak ovde je totalon pretjerao. Svi svakog prisluškuju iza kantuna i vire pa tako imamo i prigodne sličice na stranama 14,16,25,32,34,43,56(dva puta!),59,66,68,108,109 u prvom dijelu. Nizzi, dokle više... I tako su Kinezi i njihov opijum pali u drugi a jadna rospija Eva završava u provaliji kad otkrije da na konjima ne postoje kočnice. Crtež je čudan u najmanju ruku, likovi ponekad izgledaju perfektno a ponekad deformirano. Eva, koju svi u stripu opisuju kao neku ljepoticu izgleda kao najgora rugoba, gabor, babuskara... Priča za zaborav, jedino je scena u kazalištu sa Carsonom vrijedna pažnje.

    24.07.2013
    07:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Kako je bilo pocelo,ocekivao sam vise od price. I jos kroz moju zabunu,mislio sam da se prica proteze kroz cetri broja. Morisco da je u igri itd. . I kad sam oko sredine drugog stripa procitao "Kraj",a na sljedecoj "Moriscov povratak",laku noc. Sto se same price tice,mala,kratka, ok. Scenario je sve u svemu, ispao prejednostavan i previse proracunljiv. Crtez i naslovnica su ok. 

     

    14.12.2013
    21:15:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 66%

    7, 3, 9, 9

     Vrlo dobra tema, s odličnim crtežom, ali slabašna realizacija. Nekako nisam više niti očekivao, pa ispda i solidna epizoda. Ok je sve s kazališnom družinom, ali nije bilo nikakvog sukoba s Kinezima, što je s jedne strane i ok, i to se može iskoristiti i naknadno.

    15.09.2014
    19:53:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    20.02.2015
    16:14:00 sati
    velka031
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 4, 9

    Pročitajte neki kvalitetan strip, zatim pročitajte ovaj, pa ćete vidjeti ogromnu razliku. Jedva sam se prisilio da pročitam do kraja, a strip nije ni tako dugačak.

    02.09.2017
    17:16:00 sati
    Deki86
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 64%

    7, 5, 7, 7

    16.01.2019
    09:13:00 sati
    goghy
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 928

Magazin

Recenzije

  • Flashback
    Kod: LUK PHPR 6
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:42:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 337
  • Vukovi
    Kod: LUK PHPR 7
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 277
  • Derbi
    Kod: AF SA 49
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 808
  • Venus Sky-Lab
    Kod: NN LIB 63a
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Traper Kerry 2
    Kod: TRPK PPHR
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 2.2.2019. 15:23:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 794

Aukcije

  • ZS 454
    Vrijeme: 01.03.2019 19:38:46
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • ZS 475
    Vrijeme: 01.03.2019 19:37:59
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • ZS 360
    Vrijeme: 01.03.2019 19:37:20
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LMS 17
    Vrijeme: 01.03.2019 19:34:28
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LMS 23
    Vrijeme: 01.03.2019 19:32:43
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 928

Magazin

Recenzije

  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2978
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2397
  • Prikazanja
    Kod: DD SD 15
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2270
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 21
    Broj pogleda: 2198
  • Tajne
    Kod: LUK PHPR 4
    Ocjena: 90%
    Vrijeme: 23.11.2018. 0:46:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1994

Aukcije

Forum