Na putu prema utvrdi Apache

Tex Willer

TX LU 90-92 | 96 str.

U okolici Fort Apachea i indijanskog rezervata u White Mountain na granici Arizone i New Mexica izbija indijanska pobuna. Bandi Mascalerosa pridružuje se i dio Coyoterosa, dotad mirnog plemena, pa situacije prijeti sveopćoj eskalaciji. Tex i Tiger Jack pokušavaju dovesti situaciju pod kontrolu uz što manje posljedice po obje strane…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Na putu za utvrdu Apache
    TX LU 90
  • Mescalerosi!
    TX LU 91
  • Do zadnje kapi krvi
    TX LU 92

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Sulla pista di Fort Apache
    TX SR 458
  • Mescaleros!
    TX SR 459
  • All'ultimo sangue
    TX SR 460

ZANIMLJIVOSTI

  • Odsustvo nezamjenjivog Kita Carsona, ne pojavljuje se niti na jednom mjestu u stripu,
  • Kako glavni lik neizbježno mora imati pomagača tu je Tiger Jack!
  • Tex bez svoje tradicionalne žute košulje, oblači je tek nekoliko stranica prije kraja trećeg dijela
  • Vojna utvrda Fort Apache prikazana bez zaštitnog znaka u svim bonelli stripovima – drvene ograde,
  • Mascalerosi, dio plemena Apacha koji je izvorno bio smješten u južnom dijelu New Mexica, od 1936. g. imaju vlastiti rezervat.
  • Coyoterosi, iako su u stripu prikazani kao dio Texovog naroda, dakle Navaja, u stvarnosti su dio plemena Apacha, poznati su i kao Western Apaches
  • Fort Apache doista postoji u Arizoni, osnovan je 16. svibnja 1870. g. od strane američke vojske. Danas u potpunom vlasništvu plemena Apacha iz rezervata White Mountain. Inače mjesto je registrirano pri National Register of Historic Places.
  • Indijanski rezervat White Mountain danas predstavlja, zajedno s Fort Apacheom, veliku turističku atrakciju

Tex Willer. Teksaški rendžer i poglavica Navaja nekad nije bio moj omiljeni junak. To uostalom možete vidjeti i iz mojeg (doduše malobrojnog) piskaranja i upita po forumu. Dobro, Texov svijet kroz uobičajenu strip pismenost i opću kulturu mi je (i mora biti) dobro poznat. Vestern mi je, pak, bio i bit će najvažniji strip-žanr. Kao dijete nekako su mi zbog dobi ležali dječaci-heroji tipa Kapetan Miki i Kit Teller. Tex, svojim grubim stavom i (tada) nezanimljivim pomagačima mi je bio skoro pa odbojan. Naravno, opravdano se nameće pitanje pa zašto sam se onda odlučio svoju prvu recenziju (možda i jedinu) napisati o jednoj epizodi Tex Willera? Odgovor je jednostavan. Ako me sveprisutni, obožavani i najomraženiji gospodar Darkwooda vratio stripu prije tri godine, ako me je Magični Vjetar naučio da stripovi nisu (samo) dječja literatura, logično sljedeće područje za istraživanje je upravo Tex Willer. Čitajući Fort Ghost, legendarni prvi broj Magičnog Vjetra i uživajući u genijalnom crtežu majstora Ortiza, odmah mi je palo napamet da ovaj crtač mora fenomenalno doprinositi Texu. Definitivno se nisam prevario, upravo ovaj, nazovimo ga moderan Tex, je strip koji me oborio s nogu. Oborio me s nogu toliko da sam naprosto morao napisati koju riječ o epizodi tog stripa koja me se najviše dojmila.

Recenzent i komentatori prethodne Texove epizode (LU TX 88,89) poprilično su (možda i s pravom) zamjerili autorima nedostatak vesterna. E, pa to je upravo ono što smo dobili ovom epizodom - klasičan vestern. I to sa svim svojim elementima: indijanskom pobunom, glupim vojnim zapovjednicima, dobrim i lošim Indijancima, užarenom pustinjom, trgovcima oružja, dobroćudnim vojničinama, vojnim izvidnicima, indijanskim napadima na nezaštićene farme, ljubavnim trokutom… Da li je to možda previše i pretjerano, premalo ili već viđeno, podložno je, dakako, subjektivnom sudu. Meni je zajamčilo vrhunsku, stvarno vrhunsku, zabavu.

Krenimo od početka. Kakav bi to vestern bio bez pojavljivanje lijepe djevojke s istočne obale. Početak s dolaskom miss Starrett odmah mi je nagovijestio da će ovo biti strašna epizoda. Istina, stvar je i više nego klišeizirana, ali upravo to ono što ja očekujem od pravog vesterna. Pridržavanje dobro utvrđenih pravila uz moderniji pogled na svijet Divljeg Zapada. Odmah je jasno da će njezin zaručnik poručnik Parkman biti negativac, i gubitnik.

Tex se pojavljuje tek (ili već) na 22. stranici. Dvije su stvari potpuno specifične za njegovu pojavu. Prvo, da je on tijekom cijele epizode isključivo poglavica Navaja. Dužnost teksaškog rendžera je stavljena potpuno sa strane. To je odmah jasno i iz njegove odjeće. Indijanska odjeća i traka na glavi s svetim znakovima, koje je Tex i ranije koristio, jasno ukazuju što će mu biti zadatak kroz strip. Poglavica Navaja pokušava zaštititi i izvesti na pravi put zabludjele pripadnike svog plemena. Drugo specifičnost, koja možda pokušava naglasiti ozbiljnost Texovog zadatka i funkciju poglavice, je odsutnost Kita Carsona i prisustvo isključivo Tiger Jacka u ovoj pustolovini. Nezaobilazna Srebrna Kosa, po prirodi pesimistična i čangrizava, vjerojatno bi bio smetnja. Humor, koji proizlazi iz Texovih i Carsonovih dijaloga, bio bi neprimjeren i vjerojatno ne bi funkcionirao. Tiger Jack je ubačen s očitom namjerom da se dade na ozbiljnosti problema. Osim toga, iako je Tex poglavica, nitko nema urođenih indijanskih vještina osim samog Indijanca, što doprinosi i samoj vjerodostojnosti poduzetih akcija. Mislim da je ova promjena dosta dobro uspjela. Dala je novost i uvijek dobro došlu promjenu u Texov svijet, a istovremeno je u funkciji same priče. Šutljivi Tiger zadržava iste osobine kao do sada, ali isključivo njegovo prisustvo daje potpuno drugu dimenziju.

Indijanska pobuna iz s opravdanim razlogom nije ništa novo. Međutim, prisiljenost tih ˝dobrih˝ Indijanaca na suradnju s ozloglašenom bandom Mascalerosa Chunda je dosta dobro smišljen zaplet. Ugnjetavanje tih Texovih Indijanaca od strane vojske i neizdrživost njihovog položaja dobiva pravo svijetlo upravo s tim, za njih do tada nemogućim, udruživanjem. Gotovo je nezamislivo da i jedan Texov Indijanac bude bad guy, a kamoli koje od njegovih plemena. Ovime je jasno naglašeno da je stvar opasno izmakla kontroli. Sudjelovanje Texa u sukobu s tim istim Indijancima, ali na suprotnoj strani, naoko izgleda patetičan (odbijanje pucanja u vitalne organe i sl.) međutim, bez toga njegovo svojstvo poglavice gubi smisao. Njegov primarni zadatak jest upravo ponovno zadobiti povjerenje tih Indijanaca i njihova zaštita. Dakako, ta stvar ne funkcionira u stvarnom životu, ali mi govorimo o jednom strip superjunaku.

Stvarno je zanimljivo da je Tex – poglavica za vrijeme cijele radnje isključivo u društvu vojske. S Indijancima komunicira gotovo isključivo pucajući (dakako, braneći se). Bez obziran na to, odmah je sasvim je jasno da Tex ni u jednom momentu ne namjerava napustiti pripadnike svog plemena. Sukob Texa s gore spomenutim poručnikom, zarobljavanje i likvidacija za dlaku to potenciraju, ali istovremeno, potencira se i zaštita bijelog stanovništva, gdje odlučujuću ulogu imaju Indijanci – Tiger Jack i Lobo. Dakle, imamo jednu poprilično zamršenu situaciju s primarnom porukom mira.

Ako netko misli da se situacija raspliće na prejednostavan i naivan način sigurno ima argumente za to. Međutim, gotovo uvijek se podcjenjuje uloga žena, u ovom slučaju indijanskih, i običaja u sukobu i njegovu rješavanju. Indijanka Antonia, odnosno njena komunikacija s Texom i miss Starrett doprinosi osjetno rješavanju sukoba. Utjecaj žene na jednog mudrog indijanskog poglavicu nije jedino u ovom slučaju iskorišten, to je dobro poznata fraza mnogih filmova s indijanskom tematikom, nimalo nerealna. Vojno poražen i dezorijentiran, a u svojim nakanama ipak pozitivan vođa plemena, bi sasvim logično pao pod utjecaj čuvarice svoja ˝tri kantuna˝ koji k tome može dovesti do opstanka njegovih ljudi. Ako netko misli da pretjerujem, taj definitivno nije oženjen. Ne znam koliko je potrebno govoriti o utjecajima simbolike i običaja u svakom ratu, ali meni je, bilo to pretjerano ili ne, naprosto nemoguće zamisliti ijednog mudrog indijanskog poglavicu (Texa u ovom slučaju) da ne dopusti umrijeti (ili živjeti) na primjeren način – u borbi. Dvoboj na kraju jest kratak, nije nešto ni žestok, ali ne odstupa od ove priče. Ni za milimetar. Ako misli da je moglo bez njega, bojim se da se to nebi uklapalo u moju teoriju o Texu kao primarno indijanskom poglavici u ovoj epizodi.

Nekoliko likova iskaču u cijeloj priči. To su svakako spomenuta Antonija, Lobo i Laredo. O mudroj squaw sam rekao riječ dvije, pa bi volio istaći nešto o Lobu. Lobo, Indijanac i vojni izviđač, je meni najsimpatičnija osoba u cijelom stripu. Gotovo odmah sam znao da neće dobro završiti. Cijelo vrijeme se bori s svojom indijanskom krvlju i svojim vojnim zadatkom. Do kraja ostaje dosljedan i jednom i drugom. Ne želi izdati svoje suborce (bijelce), štiti civile (opet bijelce), ali opet spreman je u svakom trenutku promijeniti stranu ako se okolnosti promjene (ako bijelci pretjeraju, a Indijanci postanu nezaštićena i pozitivna strana). Iako njegov lik nije ni najmanje prikazan crno-bijelo, naglašen je njegov karakter čovjeka koji je s obje noge na zemlji. Laredo je tipičan lik s Divljeg Zapada. Iskusan, lukav, hrabar, jednostavan. Da bi bio potpun ovom vojni izviđaču fali samo jedan element – zavodnik. Upravo to, nešto nimalo uobičajeno za takve likove u vesternu, mi je odlično leglo. Čovjek pršti od hrabrosti, spašava djevojku iz indijanskog sela, brani je životom, u najobičnijem ljubavnom duelu treba pomoć. Dobro, zato je tu Tex da pomogne:

Odluči već jednom Laredo! Brod ne može vječito čekati!

Ma, naravno je da je već na početku jasno da će se ljubavni trokut miss Starrett, poručnik Parkman i Laredo razriješiti u korist Lareda, ali malo ˝limunade˝ ne škodi. Uostalom, kao što sam već rekao, kakav je to vestern bez učiteljice (koja to ovdje nije).

Da rezimiram, priča je klasična vestern saga. Sa svim elementima koji tu spadaju. Pa tko voli voli, tko ne ne. Odiše istovremeno i jednostavnošću i pretencioznošću. Po meni dobro raspoređenima. Fabula nema rupa ni nelogičnosti (zaboljele su me jedino ponekad otrovne, a ponekad neotrovne strijele Apacha, ali neka, žmirim), možda je u nekim segmentima predvidiva, ali s druge strane postoje elementi koji nisu posve uobičajeni (prvenstveno mislim na Texovu ulogu). Boselli je po meni maestralno odradio posao. Zna on ponekad pretjerati, ali ovdje nije zabrljao. Nipošto. Početna i završna scena su odlično pogođene. Goli vestern. Karakterizacija likova je na zavidnoj mjeri. Namjerno nisam pisao ništa o glavnim negativcima Chundu i poručniku Portmanu, jer mislim da se ni Boselli nije naročito bavio njima. Boselli me se posebno dojmio u oblikovanju scena bitaka. Ima tu pucačine, prave i žestoke, ali i lucidnih vojničkih manevara i razgovora (s obje strane). Ni jedna od tih scena nije naivna (u prihvatljivim okvirima), što je najveći problem stripa.

Nemam namjeru Ortiza više hvaliti. Pišući po forumu i dajući komentare na njegove dosad pročitane stripove dao sam do znanja da sam njegov veliki obožavatelj. Bio ja subjektivan ili ne (ipak to po definiciji riječi ocjenjivanje moram biti) ovo je savršeno nacrtan strip. Od prikaza noći, bitaka, ljudi, arizonskog pejzaža. Sve što bih rekao o njegovom nevjerojatnom prljavom stilu bilo bi ponavljanje. Reći ću samo da je to u mojoj glavi pravi Tex. Naslovnicama nisam dao desetku iako su fenomenalne. Prva (TX LU 90) je čista desetka. Upečatljiva i snažna. Morao sam dati devetku ostalima samo zato što mi je prva predobra. Čisto da naglasim koliko je bolja od njih.

Nakon ovog stripa jednostavno sam odlučio svoju kolekciju proširiti za još jednog junaka.

Ne smijem završiti bez nezaobilaznog Kita Carsona: Tiger Jack: Zar si u nedostatku Srebrne Kose ti postao ptica zlosutnica, Tex? Tex: Glupost onoga praznoglavog poručničića navodi me na pesimizam, brate…

Eto, takva ličnost mora barem duhom biti prisutna!!!

Naprijed

TX LU 88/89 Iznad zakona

TX LU 95-97 Sedmorica ubojica

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Dok mi je friško u glavi od zbrke vezane za Texa....em VČ em Libellus em Ludens. A ova epizoda iz Ludensa jednostavno briljira!!!
    27.05.2009
    18:27:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Zaista izvrsna epizoda. Pravi užitak za čitanje, crtež fenomenalan (kao i uvijek od Ortiza). To je teks kakav uvijek želim čitati.
    27.05.2009
    20:27:00 sati
    mars1
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    odličan strip-Tex kakav se traži,e da jih je više?
    27.05.2009
    21:11:00 sati
    teller
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Možda sam malo prestrog sa ocjenama ali od dvojca Boselli/Ortiz očekivao sam nešto spektakularno, međutim ova epizoda to nije. Boselli je napisao dosta boljih priča (Nepobjedivi, Carsonova prošlost) a Ortiz je puno bolje crtao u npr. Maxijima #2 i 3 "Lovac na fosile","Zlato Juga". Ali sve to je ipak puno bolje od npr, dvojca Nizzi/Letteri.Priča je klasična ali ipak dobra, dakle pobunjeni Apači, prijetnja ratom i Tex koji dolazi spašavati stvari. Međutim scenarijo nije na razini. Ubila me činjenica da ima jako puno teksta gdje se objašnjava tko će koga slijediti i kako,pa onda javljati ovim drugima , na nekim mjestima ima strašno puno praznog hoda (npr. kad Tiger sa kolegom slijedi Apaše i naglas razgovaraju na 10-ak stranica,tu sam skoro zaspao), pa onda borba u gradu Maverick koja mi se čini da je ubačena tek da se popuni broj stranica, a i završni obračun sa Chunzom je traljav.Mislim,Apachi opkole Texa i vojnike,gotovo pobiju sve,i onda ih samo tako odluče pustiti da odu jer Coyoterosi nežele više u rat sa njima.I onda taj završni obračun 1 mjesec kasnije,potpuno nepotreban..Baš je ubio radnju(primjećujem da Boselli više puta nezna kako bi završio priču,evo npr. pada mi napamet Nepobjedivi,i kod njih je kraj na istu foru)..Dodatak Lareda i nagovještaj ljubavi sa poručnikovom zaručnicom je pozitivan i ipak daje neku dodatnu draž epizodi. Ortiz dosta manje "crn" nego što smo navikli ali i kao takav za klasu bolji od većine.Borba sa Apačima je odlično nacrtana,veliki kadrovi sa nekoliko desetaka boraca na svakom.Tu čovjek može dosta vremena promatrat,tko gdje stoji itd. Kapa dolje majstoru. Uglavnom, vrlo dobra epizoda ali ipak nije u rangu onih najboljih...

    29.05.2009
    16:03:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ultras

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Odlican Tex. 330 stranica klasicnog vesterna.
    Pocevsi od karakterizacije likova preko akcionih scena Boselli vlada situacijom.Ipak, bilo je i nekih "iz aviona" naslucenih stvari (ogoljen lik oficira Parkmana, odnos Laredo-Elizabet) ali mu necu zameriti previse na tome..Ortizov crtez bez zamerki (osim u drugoj epizodi, na strani 94 gde je Tex sa 4 pistolja ), standardno dobar kroz celu pricu. Kao dobre posebno bih izdvojio crteze kada Tex istovremeno puca sa oba pistolja. Mocno! Villa na svom nivou. Pohvale recenzentu!
    29.05.2009
    23:32:00 sati
    Ultras
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Bez sumnje, najbolja priča u Ludens redovnoj seriji u zadnjih par godina. Iako priča nije ništa novo to je pravi western, onakav kakvog volimo u Texu i priželjkujemo da ga je što više. Boselli je vrlo dobro odradio posao. Ipak, nije to za čistu desetku jer nema previše napetosti kod nekih događaja tj. odma se zna kako će se ti isti događaji odvijati do kraja. Likova ima puno i ima ih poprilično zanimljivih kao što su Laredo i Lobo. Mala zamjerka ide jedino činjenici da neki od tih likova nemaju onu jačinu i osobnost kao u prijašnjim Bosellijevim radovima. Sviđa mi se i ova Texova uloga poglavice jer ga rijetko vidimo u njoj, a i obračun na kraju mi se također sviđa iako je, moram priznati, Boselli s tim sam sebi skočio u usta. Možda je triba ostaviti neku alternativu Chunzu... Nolitta bi zasigurno učinio nešto takvo. Znači par ocjena manje za scenarij zbog više-manje istih stvari koje je i Aco reka. Ortiz možda nije na razini kao u maxijima, ali jako mi se sviđa njegov prljav stil i kao svaki put dosad, dat ću mu čistu desetku. Naslovnice su pre-prejake, Villa svaki put nadmaši samog sebe.
    01.06.2009
    18:59:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ducko

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Pisac recenzije je sve rekao. Odlicna Boselijeva prica i Ortizov crtez. Vila briljira.
    01.06.2009
    21:33:00 sati
    ducko
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    08.06.2009
    11:52:00 sati
    Dok Lester
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 82%

    10, 6, 8, 10

    Dugo se najavljivala ova epizoda i mora se priznati da je zaista riječ o jednoj epskoj priči u kojoj bivamo svjedoci vjerodostojno rekonstruiranoj apaškoj pobuni, jednoj od mnogih koje su se tada zbivale na Divljem zapadu. Ima tu dosta referenci na stare filmove kao što su "Fort Apache", "Red River" i "She Wore A Yellow Ribon". Nema što, ugođaj je fenomenalan, prvenstveno zahvaljujući prizorima tih karakterističnih predijela New Mexica koje je Ortiz vrlo dobro prikazao i koje vuću da iznova i iznova prelistavate stranice ove epizode. Međutim, nije sve tako divno i krasno. To se odnosi na scenarij koji često ne vodi nikamo. Boselli je zacrtao da nam predstavi western onakav kakvog ga svi najviše volimo, i to je dobro uradio, ali stvar je u tome da u cjelini priča izgleda nepovezano što je meni osobno umanjilo stupanj uživancije. Monge scene su tu bez prave svrhe, počevši od švercera oružjem (wtf?), zatim, otmica djevojke nije rezultirala nekim posebnim scenarističkim učincima, a cijeli drugi svezak koji opisuje Tigerovu avanturu je potpuno suvišan. Od ostalih loših riješenja, svakako treba spomenuti lik poručnika Parkmana koji je iritantan do ludila i čija se uloga na kraju čini neiskorištena, ili barem nepravilno iskorištena. Ista stvar vrijedi i za Lareda koji se nije uspio kroz 3 sveska prometnuti u protagonistu vrijednog pažnje. Završetak priče, isto tako, ne pije vodu. Naime, previše je tu mrtvih da bi osjetio nekakvu satisfakciju nakon konačnog raspleta, č. besmislenog pokolja. Dvoboj s Chunzom je predvidljiv i usiljen, također. Trebalo je pametnije završiti priču. Crtež je svakako dobar, ali ne i odličan. Ortiz je, kako bi se prilagodio Bonellijevoj hiperprodukciji, ovdje predstavio svoj šmekerski stil koji ipak nije na razini onog iz "Lovaca na fosile" gdje je vladala raznolikost kadrova i sl. Naslovnice su pak fenomenalne. Možda jedan od najboljih Villinih setova. Ova druga, kolo vodi. Zaključak: epska priča s mnogo običnosti, te loših i nelogičnih riješenja, što u konačnici uspijeva malkice narušiti sveukupni dojam. Svejedno, priča je 5X bolja od Nizzijevih žvrljotina.
    14.06.2009
    18:17:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Stvarno sam uživo čitajući ovu priču! Tema već mnogo puta viđena, ali ipak ovo je bio poseban doživaljaj. Radnja odlično razvijena, ovde Boselli dokazuje kad mnogo ne fantazira zna da uradi odličan poso. Ortiz fantastičan, fantastično je dočarao likove Apača. Jedna od retkih priča gde nema Carsona, praktično njegovu ulogu je zamenio skaut Laredo!
    17.06.2009
    00:04:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Predobra epizoda. Bogme se ne sjećam kad sam zadnji put pročital tri Teksa u jednom popodnevu. Sama priča možda i nije savršena, ali je sigurno duplo bolja od onih pizdarija zvanih Navajska osveta i Iznad zakona koje smo imali priliku/nepriliku čitati. Šteta da Boselli češće ne zamjenjuje, u zadnje vrijeme već podosta napornog i bezidejnog, Nizzija. Ortiz je ovdje malo slabiji neg inače, ali i dalje je jako dobar. Villa standardan.
    18.06.2009
    11:14:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Zaista dobra epizoda, poslije niza lošijih prijatno iznenađenje. Ali ne mogu sve ni da budu loše. Nikad prije u stripu nisam vidio tvrđavu bez ograde. Likovi su zanimljivi, posebno Laredo i Kvinkanon. Ali užasno me je nervirao prevod prepun grešaka, što štamparskih, što gramatičkih.
    04.07.2009
    11:14:00 sati
    delboj
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bravo, bravo, bravo!A sta reci vise nego samo bravo!Jednostavno nemam zamerki.Dinamicna prica, odlican crtez, pravo remek delo.Jedna od najboljih prica u izdanju Sd i ludensa.Sam vrh!
    17.07.2009
    10:21:00 sati
    bitola
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Prejako . Neke zamerke od gore su na mestu al boljega nema (to se same tematike tice, jurnjave Indijanaca i vojaka u plavim uniformama), a tesko da ce i biti. Jednostavno te zamerke ne mogu da naruse ovu episku pricu u celosti! Uostalom dobra recenzija je sve rekla.
    Prva naslovnjaca jedna od najboljih.
    17.08.2009
    16:29:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    10.09.2009
    16:22:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Keltoslav

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Nisam se baš oduševio ovom pobunom Indijanaca. Lijepo je to Boseli upakovao, ali ipak je to samo pobuna Indijanaca. Iako sam veliki ljubitelj Ortizova crteza, ovdje i nije bio baš za desetku. A sto se tice naslovnica, malo mi smeta sto je Tex na prve dvije prikazan u svojoj standardnoj opremi.
    11.09.2009
    21:50:00 sati
    Keltoslav
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Vrhunska epizoda, stvarno za prave sladokusce.Klasičan vestern sa plavim košuljama, indijancima i Texom između njih.Fantastičan crtež koji ostavlja bez daha, radnja koja se odvija glatko poput ulja i uzbuđenje i napetost koja se očituje na svakoj stranici ovog stripa.Mali žal za izostankom "zlogukog proroka" koji humor diže na višu razinu ali isto brzo se na to zaboravi. Velike preporuke i obvezna literatura za svakog pravog Tex-fana 
    16.09.2009
    08:57:00 sati
    alba
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Razvučeno previše. Prenakrcano tekstom i ne suviše napeto jer je radnja totalni klišej iako ima nekih interesantnih djelova. Također ima par zanimljivih sporednih likova i ponešto zabavnih dijaloga. Što se mene tiče precjenjeno. Ortizov stil mi se jako sviđa iako se slažem sa svima da je ovdje nešto blaži. Divlji zapad; prljav, smrdljiv, prašnjav, s ljudima na kojima je naporan život u divljini ostavio vidljivog traga, ljudima naboranih lica i isušene, ispucale kože od jakog sunca koje neumoljivo prži nad pustinjom koji je on tako vješto prikazao u navedenim Maxijima ovdje je ponešto ogoljen i pročišćen.
    23.09.2009
    17:32:00 sati
    Vorador
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 6, 10

    Sama tema je već mnogo puta viđena, ali mislim da, ako se dobro obradi, ne može biti dosadna. Scenarij ima grešaka na nekim mjestima (pročitajte prijašnje komentare), ali i dalje zaslužuje dobru sedmicu. Ortiz nije loš crtač, dapače, ali njegov mi crtež nikako ne leži, pa sam mu zbog subjektivnosti dao samo 6, jer mislim da bi bilo bolje da je ovo radio Marcello. Za Villu, kao i uvijek, samo pohvale, br. 90 spada u Top 5 svih Texovih naslovnica. I na kraju, pohvala za ubacivanje Lareda. Ono što je Inferno napisao je točno, mogao je imati i veću ulogu, ali smatram da ni ovo nije nedovoljno. Jednostavno, onakav cool lik, koji ima neki frajerski stav, mi se baš sviđa. Šteta što ga ne ubace u još pokoju epizodu, mislim da bi vrijedilo!
    13.10.2009
    13:31:00 sati
    selanne
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Izvanredna epizoda, sve na svom mjestu od početka do kraja. Bez zamjerke. Crtež izvanredan.
    18.10.2009
    22:35:00 sati
    dombac
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 72%

    6, 8, 7, 9

    26.12.2009
    19:19:00 sati
    Koresh
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Zbog ovakvih prica sam odnedavno ponovo poceo da citam Texa!Obozavam klasicne vesterne sa vojnicima i indijancima u glavnim ulogama!Upravo se o tome i radi u ovoj prici koju je Boselli izvrsno osmislio i na kraju realizovao sa fenomenalnim Ortizom koji mi naprasno postaje jedan od drazih crtaca uopste,uzivao sam u svakoj njegovoj vinjeti!Kada za kraj dodamo i naslovnice koje je crtao odlicni Villa mislim da su ocjene sasvim opravdane i zasluzene!

    15.01.2010
    23:08:00 sati
    kandraks
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Ono što najviše volim; potpuno uobičajena realna Westren strip priča u odličnoj izvedbi!

    21.02.2010
    13:35:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Naslovnice i ctrež odlični, priča veoma dobra, dok scenario ima par manjkavosti (zbrzani kraj, pojedini likovi su mogli bolje biti iskorišćeni i sl.).

    20.08.2010
    20:48:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlican Tex. Ortiz briljira.

    07.01.2011
    18:46:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    ODLIČNO.

    02.02.2011
    18:54:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    28.04.2011
    22:28:00 sati
    jojboli
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobri stari Divlji Zapad

    24.05.2011
    10:52:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Naslovnica Mecalerosi odlična.

    29.08.2011
    19:23:00 sati
    writer
    uredi
  • MaTex

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Vrhuska epizoda,prava zapadna,sa svim pripadajućim mirisima:krv,znoj,prašina,bijes,smrt..a mučenje Tiger Jacka i Loba spada u dojmljivije scene u cijelom serijalu.Da bi sve bilo na nivou,potrudio se Villa izvanrednim naslovnicama.Trebate li nešto bolje?Ja ne.

    04.01.2012
    18:56:00 sati
    MaTex
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 3, 8, 7

    Vrlo, vrlo dosadno sa puno nepotrebnog teksta. Jedva sam pročitao do kraja. Najviše mi smeta što na pet stranica pričaju nešto što uopšte nema veze sa pričom. Žao mi je ali meni je ovo stvarno bilo mučenje dok sam čitao. Volim Texa ali ne ovakvog.

    21.05.2012
    22:15:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Vrhunski stirp, pravo uzivanje za citati. Recenzija je odlicna - svaka cast! Ovakav Tex izlazi na prvi plan cak i u poredjenju  sa Zagorom, i to iz perspektive ljudi za koje je Duh sa Sjekirom "svetinja" 

    30.06.2012
    14:24:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Vrlo dobra prica i vrlo dobro je prenjeta na papir. Zastupljeni su vrlo interesantni likovi. Pogotovo su mi Elizabeth i Laredo ostavili vrlo simpatican dojam.  Akcije uglavnom nije nedostajalo. Kako bilo,bez pokoje greske nije proslo. Tex kad zapuca sa dva svoja colta,vise nalikuje da puca Gatlingom. Coltove,ponekad napuniti ? Naslovnice su odlicne. A sto se tice crteza,mogu samo desetku dati. Taman dok sam citao ovu pricu,Ortiz je nazalost preuminio.

    27.12.2013
    02:37:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Očekivao sam više. Nije prerazvučeno, ali bitke nekako nisu dobro odrađene. Crtež Ortiza kao i uvijek!

    15.09.2014
    21:12:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.10.2014
    00:59:00 sati
    velka031
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    16.01.2019
    09:14:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Vrhunski Tex sa super crtežom!

    21.07.2019
    22:05:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.01.2020
    13:35:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 406
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 537
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum