Sedmorica ubojica

Tex Willer

TX LU 95-97 | 336 str.

Tražeći konjokradicu Jima Lanea, koji je ubio njihovog prijatelja šerifa, naša četvorka staje na put bandi koja kao da je izašla iz samog pakla. „Obitelj“ Jacka Thundera traži preostalo zlato legendarnih Nedužnih, a na putu do njega su spremni uništiti sve što im stane na put…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sedmorica ubojica
    TX LU 95
  • Helltown
    TX LU 96
  • Neumoljivi Jack Thunder
    TX LU 97

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I sette assassini
    TX SR 463
  • Helltown
    TX SR 464
  • Jack Thunder, l'implacabile
    TX SR 465

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je svojevrsni neslužbeni nastavak priče o Nedužnima, jer se pojavljuju Rafe, Lena i Donna.
  • Obratite pažnju na ime krčme na prvoj vinjeti u prvoj epizodi, pa povežite sa epizodom Oluja na Stjenovitim brdima. Čini se da je Boselli posebno vezan za spomenuto mjesto.

Ne znam je li gospodin Boselli bio pod utjecajem ikakvih filmova dok je pisao ovu priču, ali meni se čini kao da je inspirirana Peckinpahovom Divljom hordom, s tim da ovdje hordu ne čine obični razbojnici. Članovima ove horde, čini se, uzori su redom gospoda iz najpoznatijih krvavih horrora – Noći vještica, Petka 13. ili Teksaškog masakra motornom pilom.

Kako god bilo, Boselli je od svega toga napravio remek-djelo. To se nagoviješta na samom početku, odlično urađenom scenom pokolja u krčmi. Tu je scenu Boselli sjajno iskoristio da nas upozna s bandom Jacka Thundera, njegovom samoprozvanom „obitelji“. A obitelj je… brrrrrrrrrrrrrrrrrrr! Sedamnaestogodišnji Kid Rodelo koji ubija hladnokrvno, lakoćom kojom većina ljudi veže cipele, unakaženi Lizzard sa svoja dva psa, koji imaju neutaživ apetit za ljudskim mesom, ogromni crnoputi Hammer, koji se ne odvaja od svog ogromnog malja (koji mu ne služi za kovanje), …Ustvari, budući da im je vođa jezivi slijepac sa sovom na ramenu koji revolverom barata bolje od mnoštva ljudi zdravih očiju koje smo dosad upoznali u Texu, što očekivati od ostatka bande? Boselliju odgovara veliki dopušteni prostor, mnoštvo osiguranih stranica, jer može široko manevrirati i razmahati se s pričom, ubaciti puno sporednih događaja i likova koji su često toliko dobri da čovjek mora pomisliti da su zaslužili i posebnu epizodu. Osim već nabrojanih, pojavljuje se i mnoštvo drugih likova, poput Jima Lanea, zbog kojega su se naši junaci i našli tu gdje jesu, njegovog brata Bronca koji će, siguran sam, velikom broju čitatelja prirasti srcu, a tu su i neki stari likovi, poput Carsonove neprežaljene ljubavi Lene i njezine kćerke Donne, koja gaji očite simpatije prema mlađem Kitu, gostiju u njihovom „motelu“ (doduše, za njih sam ispočetka mislio da su tu samo da popune pokoju stranicu, ali ispostavlja se da su neki poprilično povezani s cijelom pričom). Pričom? Naravno, ne smijem zaboraviti pojasniti što se uopće događa u epizodi. Naime, Jack Thunder želi zlato Nedužnih, ili bar ono što je od njega ostalo, pa zato okuplja šestorku koja bi odlično izgledala u nekom cirkusu nakaza i kreće po to zlato, usput sijući smrt svojim putem. U međuvremenu, četvorica naših prijatelja pokušavaju pravdi privesti Jima Lanea, pa njegovim tragom dolaze u selo Dogtown, gdje otkrivaju da je Jim Lane ubijen. I ne samo on, a i selo je usput zapaljeno… Tex i ekipa pronalaze preživjele u jednoj špilji, a dodajući njihove priče onome što su vidjeli svojim očima, shvaćaju da se nalaze pred vjerojatno najtežim neprijateljem s kojim su se ikad suočili. Što reći nego – Boselli, majstore, čista desetka!

Hvala Bogu, scenarij je pratio priču i dostojan je njezine visoke ocjene. Kao što sam već spomenuo, Boselliju odgovara kad se može razmahati s dodatnim pričicama u jednoj velikoj, a ovdje je to odradio savršeno. Počevši od već opisanog pokolja u krčmi, koji je poslužio kao uvod, pa preko posjeta Obitelji gradiću Salmon Fallsu, potjere naše četvorke za Broncom Laneom, pa bježanja od harajućeg šumskog požara, koji im je smjestio piroman iz Obitelji, Indijanac Firewolf, a iz kojeg ih na koncu izvlači upravo Bronco Lane, zaključno sa epskim završnim obračunom u Heavenu. Ma, sve je odrađeno na najbolji mogući način! Jedino što bi se moglo zamjeriti je što neki likovi (negativci) nisu baš previše okarakterizirani, poput Mickeya Finna u epizodi Čitači tragova, koju je radio isti dvojac, ali ovdje je to nadoknađeno velikim brojem likova, pa je razumljivo da ih Boselli i nije mogao detaljnije obraditi, jer bi mu trebalo bar 500 stranica. Doduše, ja ni protiv takve količine ovakvih Texovih pustolovina ne bih imao ništa protiv.

Da i crtež bude u skladu s ostatkom stripa, pobrinuo se dobri stari Marcello. Kakav je užitak za oči gledati njegovu umjetnost, to je previše da bi se dalo opisati riječima. Prikazi okoline su sjajni, likovi još bolji, akcijske scene bolje od svega toga zajedno, … Jednostavno, odradio je više od tristo stranica bez ijedne greške. Možda je kod nekih likova malo pretjerao, ali to je sve u službi višeg cilja, da bi pojačao njihove osobine zadane scenarijem. Npr., Kid Rodelo izgleda kao da je upravo osvojio lentu Mistera svijeta, ali upravo ta njegova fizička ljepota stoji kao kontrast njegovom ponašanju, što je i naglašeno nekim rečenicama. Kod drugih likova kontrast nije bio potreban, njihova nakaznost i ružnoća su osim djelima prikazane i izgledom. Pravi, tvrdi, realistični crtež, zaslužio bi i stoticu da je moguće. Kao što bi je zaslužio i Villa, naravno. Tri genijalne naslovnice, malo je kod prve i treće nesretnom količinom crne boje utjecao na to da imamo dojam da se radi o vanjskom, a ne unutarnjem prostoru, ali to su premale greške da bih umanjio ocjenu. Ustvari, reći ću vam iskreno – napisao sam dosad deset recenzija za Texa, a pošto mi je to najdraži strip, uvijek sam se trudio da budem i previše objektivan, usput uvjeravajući samog sebe da tako treba biti, pa nijedna nije dobila sve desetke, iako su neke vjerojatno zaslužile. E, pa, mislim da nijedna nije zaslužila maksimalne ocjene više od ove, pa zato javno objavljujem da opraštam te dvije greškice Villi radi ukupnog dojma, radi ocjene cijelog stripa.

Ako ste došli do kraja s čitanjem, zaključak vam i ne treba. Ako ste od onih koji će pročitati samo zaključak jer vam se recenzija čini predugom, onda znajte – ovo se mora pročitati!

Naprijed

TX LU 90-92 Na putu prema utvrdi Apache

TX LU 98/101 Golden Pass

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • cronos six

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.12.2011
    22:49:00 sati
    cronos six
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jos jedan fenomenalni Marcello u Texu. Opet galerija likova, negativci svi odreda teski frikovi. Akcija non stop, sa elementima koje ne vidjamo tako cesto poput sumskog pozara iz kojeg se nasi junaci jedva izvlace. Vrhunski Tex, jos jedan biser u samom vrhu celog serijala.

    29.12.2011
    23:07:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dostojni nasljednik Carsonove prošlosti. Jedna od najboljih epizoda koje sam čitao.

    29.12.2011
    23:33:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Vrhunska epizoda, ubojiti dvojac još jednom na djelu.

    30.12.2011
    00:05:00 sati
    jasa
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Pa sad, nije mi ovo baš neka spektakularna epizoda s obzirom na već viđene krajeve i ciljeve razbojnika, ali opet ima i svojih posebnosti. Uz standarnog Marcella, koji je kao stvoren za ovakve priče, Villa se baš i nije iskazao (8 je preloša ocjena za crtača njegovog ranga).

    30.12.2011
    00:10:00 sati
    drogsy
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    savršenstvo u svakom pogledu.

    30.12.2011
    09:44:00 sati
    teller
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Fantastična epizoda!

    30.12.2011
    11:02:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Strip zvani lepota! Ruku na srce ovo nije strip gde Boselli pokazuje svo svoje umece, radnja je prilicno jednostavna al i kao takva sama po sebi razvaljuje. Boselli nam ovde daje ogranicen broj teskog olosa, njihov nacin zivota (i smrti), daje nam odgovore na pitanja kakvi su oni zaista i kakve su njihove zivotne potrebe. Sama radnja je dakako prenaduvana, al nebitno, rokanje je svetsko. Zadnji broj, koji je manje vise ceo rasplet daje nam obracune raznijeh vrsta, neke uspesne, neke manje uspesne. Sjajno mi je mlacanje dvojice Indijanaca, pa casna Monkova smrt, pa kako Tex nadmudri Gromovnika. Medjutim u kljucnim scenama gde se razresava sudbina olosa nervirama me to sto se neki od Velike cetvorke pojavi niotkuda, kao da fali 20tak strana da strip bude potpun. Dobra stvar je sto je cela Velika cetvorka potpuno iskoristena, svaki od njih ima svoju ulogu. Ima nebrojeno mnogo epizoda gde je upotreba cetvorke suvisna, odnosno gde isti likovi statiraju u stripu. Sama prica o Sedmorici ubica ima jos jedan detalj koji me mnogo nervira, niko od Doninih gostiju ne gine, sto mi umanjuje efikasnost stripa. Takodje, nervira me scena gde Kit ostaje da brani svestenika, umesto da oslobadja zene.

    Nego, ovakvo dobrog olosa vise nema. Boseli u nekom buducem vremenu ne prozvodi vise opake negativce, bagru sa mudima, idejama i sta sve ne. Uglavnom, kasnije ce se stvar svoditi na pilicare, neke gramzive lopurde uvek zedne novca i njihove sluge kojima fali pokoji zub i slicno.

    30.12.2011
    11:16:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Ne pamtim kad sam zadnji put jednu epizodu čitao tako nabrijan kao ovu!

    30.12.2011
    11:20:00 sati
    dombac
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedan od mojih najdražih Texova!

    30.12.2011
    11:55:00 sati
    tinton
    uredi
  • Kojot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Super prica!

    30.12.2011
    13:34:00 sati
    Kojot
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 77%

    6, 8, 10, 5

    crtež <3

    30.12.2011
    15:15:00 sati
    Koresh
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Još jedan dokaz kako nas hack ´n´ slash likovi iz filmova mogu oduševiti, kada su odlično ukomponirani u priču, kao u ovoj epizodi. Po meni je ovo "ono nešto" šta je bilo najjači adut Bonellijeve izdavačke kuće, barem iz onog zlatnog razdoblja.

    Vrhunska Texova avantura bez puno priče, s puno akcije i napetost.

    Crtež i naslovnice rasturaju.

    30.12.2011
    19:07:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Plafon!!!

    30.12.2011
    20:46:00 sati
    zhezhke
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ja kao Zagorovac tvrdim za ovu epizodu: sve ispod 100 je greh.

    30.12.2011
    23:42:00 sati
    legaz
    uredi
  • pknezevic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    30.12.2011
    23:47:00 sati
    pknezevic
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Odlično! Nije najbolja epizoda, ali je u samom vrhu!! Ocijena manje zbog detalja koji me jako zasmetao- bas je svećenik oslijepio Thundera! Ma daj'!? Od svih ljudi, bas svećenik u nekoj selendri. I ovaj to uzima samo tako... Crtez predobar!

    01.01.2012
    13:54:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • MaTex

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Sve je lijepo posloženo,ali previše likova krade mi Texa.Nije top,i nije ni blizu svom 'prethodniku',ipak nisam pretjerano nezadovoljan.

    01.01.2012
    18:20:00 sati
    MaTex
    uredi
  • barkley

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    02.01.2012
    13:15:00 sati
    barkley
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Nema se sto tu mudrovati! Ubojiti dvojac (Boselli-Marcello) na djelu + super-zanimljiva banda razbojnika! Jedan od najboljih Texova ikada.

    07.01.2012
    08:27:00 sati
    D.J.
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Oduvek sam želeo da pročitam ovakav strip Teks. Top 3 Teks, a možda čak i najbolji Teks ikada.

    16.01.2012
    18:16:00 sati
    writer
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Koja epizoda! Možda i najbolji Tex...

    05.02.2012
    18:50:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    300 strana potpunog uživanja. Nisam pročitao mnogo priča Texa, ali ovo mi je definitivno jedna od najboljih. Pravo remek delo Boselija, svaku stranicu sam iščekivao. Mogao bih da navodim neke sitne zamerke ali kada sam zatvorio i 3. svesku, zaboravio sam ih. FENOMENALNO!

    18.02.2012
    18:41:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Tex - Remek-Djelo. 

    14.04.2012
    17:37:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    U sustini prica nije nista novo, banda razbojnika vs Texova ekipa. 

    Poznati rasplet i sve sto uz to ide, otprilike 90% Texovih prica idu na isti kalup, mada mora se reci da je epizoda ispala sasvim solidna. 

    Marcello standardan, veoma detaljna okolina i pojedinosti, likovi i previse staticni. 

    01.05.2012
    23:49:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Jedna od najboljih epizoda !!!

    02.05.2012
    18:15:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    7, 2, 7, 7

    Opet Boselli koji ubija volju za čitanjem. Ti njegovi dialogi su mi naprosto naporni i dosadni. Likovi mlate praznu slamu na hrpe stranica. Ovo mi  je DALEKO, DALEKO od najboljih Texova. Nekako mi se ni Marcello ne sviđa. Ne samo ovde nego opčenito.

    21.05.2012
    22:08:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uzivao sam dok sam citao! 

    28.07.2012
    16:07:00 sati
    alexauzice
    uredi
  • cod83

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    29.01.2013
    02:59:00 sati
    cod83
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih teksovih epizoda koje sam procitao.

    Bosseli zna da napravi mnogo dobru western pricu sa malo dodavanja fantastike.

    Najbolja scena citavog stripa mi je onaj obracun u krcmi na pocetku epizode.

    Kad bih cepidlacio, zamerio bih to kako je Kit odreagovao kad je video da ce da obese svestenika istrcao je iz zaklona i poceo da preti umesto da je pucao na crnca da ga skloni od svestenika

    Isto i finalni obracun Texa i Jacka Thundera je mogao da traje malcice duze a ne da Tex odmah ispali dva metka i ubije ga.

    Marcellov crtez je fantazija.

    I Villine naslovnice su odlicne !

    02.02.2013
    13:30:00 sati
    going going
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Razočaralo me da 7 nekakvih debila (ovakav naziv zato što je vođa bez očiju, pa kakvi su onda ostali?) stvaraju ovoliku opasnost. Malo pretjerano i razvučeno. Nije mi toliko draga bila ova epizoda, ali kako netko reče "svaki Tex je dobar". Odličan crtež

    01.03.2013
    12:25:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Prilikom prvog čitanja uopće nisam bio impresioniran ali drugo čitanje je stvari dovelo na svoje misto. Naprosto je zanimljivo kako Boselli barata gomilom likova i nikoga ne izostavi, svaki dobije svoj komadić. Prvi dio priče je nekako neuobičajen za Texa, imamo takozvanu idilu, romantične odnose između Lenne i Carsona te Kita i Donne. Boselli čak želi da se čitatelj zamisli pa ubacuje neke skrivene poruke koji ukazuju da bi Donna mogla biti Carsonova kćer! Tada tek postaje napeto jer se osjeti mračna prijetnja koja dolazi, ta idila ne more potrajati vječno. Stvarno dobra atmosfera na početku. O Thunderovoj bandi luđaka je sve već rečeno. Ono što mi je nedostajalo kod prvog čitanja je neki žešći obračun na kraju ali sad vidim da nije to slabo, sređivali su jednog po jednog ali čini mi se da Carson nije sredio nikog a Tiger čak dvojicu! Jedino bode u oči kad Tex nije htio pucati u Thundera (iako je ovaj pobio masu ljudi) jer je slijep.

    24.07.2013
    08:34:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    U potpunosti se slazem sa recenzijom. Odlicna prica

    11.08.2013
    12:43:00 sati
    floki
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlican strip,užitak ga je citat :)

    10.11.2013
    23:55:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Odlicna prica! Ponekad trebamo vako nesto kao ovih sedam,ne svaki dan vidjenih,ubojica. Likovi su fenomenalno rasporedjeni u prici,svako je imao ulogu. Necija bijase domljivija,necija malo tanja. Sa scenariom sam takodjer zadovoljan,samo,konacni obracun je mogao/trebao dramaticniji biti,sto bi ga na sam vrh podiglo. Crtez ok,a od naslovnica jedino "Helltown" je upecatljiva.

    01.01.2014
    23:55:00 sati
    Tutta
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.08.2014
    12:02:00 sati
    velka031
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Pravi napaljenički Tex. Vozi priča samo tako....

    Nema tu neke filozofije, već samo krljanje do poslednje stranice.

     

    12.09.2014
    16:08:00 sati
    Villain
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 58%

    4, 5, 8, 7

    Ne razumijem oduševljenost ovom epizodom. Navešću samo nekoliko zamjerki koje stoje ne samo ovdje već i za skoro svaku Texovu epizodu:

    - Kraj je lišen svake dramatike i neizvjesnosti. Svi već znamo da će Tex i njegova trojka proći i bez ogrebotine a banda završiti pod zemljom. Boselli nema muda da pošalje makar Kita ili Tigera u komu, neko ozbiljno ranjavanje, makar da neko bude ozbiljno pretučen. A kao bore se protiv tako opakih likova.

    - Sama priča je šablonska do bola. Banda zaposjeda grad, simpatični sitni kriminalac, poremećeni zlikovci...

    - Dijalozi između likova su kriminalni. Sve se svodi na povremeno peckanje između Texa i Carsona, svi već znamo ko će šta i kada reći. Odnos između juniora i one koke je isto tako smiješan.

    - Totalno odsustvo bilo kakvih emocija. Mislim, je li ovaj Tex ikada u svojim 650 epizoda ikada bio zaljubljen, sretan, nesretan, ushićen, razočaran, depresivan, pozitivan. Uvijek ista faca, uvijek ista priča.

    - Okruženje u kojem se odvija priča je već viđeno i prežvakano milion puta. Gradić jedan, gradić dva, uvijek isto.

    - Odsustvo kontinuiteta. Već u narednoj priči Tex će u novu pustolovinu, ove se više neće sjećati ni on a ni ja bogami.

    Pročitao sam ovu priču samo zbog ovih 10*tki koje je recezent dao pa se bojim i pomisliti kakve su ove slabije ocjenjene epizode.

    05.06.2015
    11:35:00 sati
    SSM
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    20.01.2017
    18:30:00 sati
    wele
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Predugačak uvod od 50 stranica me skoro odvratio od stripa. Dijalog je često dosadan i naivan. Zadnji dio stripa mi je najbolji, kada se ponačno počnu obračunavat.

    29.09.2017
    16:07:00 sati
    Deki86
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Brutalno. Najbolji Tex ikad napisan.

    10.12.2017
    14:02:00 sati
    karlitos
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.12.2017
    19:33:00 sati
    goghy
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunski. Odlično se nadovezuje na Karsonovu prošlost.

    30.03.2019
    12:40:00 sati
    Mummy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Zaokruženo, smisleno i tako daleko od dosadnog.

    21.07.2019
    22:06:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    I Bosseli i Marcello jako dobri. Odlična epizoda i gušt za čitanje.

    27.07.2019
    16:34:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    23.08.2019
    15:43:00 sati
    savas
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pravi Tex fenomenalna priča.
    31.08.2019
    17:57:00 sati
    benx40
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    Obzirom na ocjene očekivao sam vrhunski strip a dobio veliko razočaranje. Najviše zamjeram loše isprofilirane likove zlikovaca. Dobivamo jako malo o njihovim odnosima i prošlosti. Fali mi atmosfere i emocija. Crtež i naslovnice su za prolaznu ocjenu ali sve skupa loše.

    04.01.2020
    20:27:00 sati
    domegus
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Odlična priča, skoro bez mane, na kraju je neumoljiva banda relativno lako pala, to je jedina zamjerka! Slažem se banda je slabo okarakterizirana, ali je vjerojatno i najsurovija u serijalu! Odličan strip!

    04.08.2020
    09:38:00 sati
    tex2
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Solidna epizoda, ne kapiram čemu ovoliko oduševljenje. Jeste fino za pročitati ali previše je ovo šablonski odrađeno od početka do kraja za ovakve ocene.

    17.08.2020
    13:11:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Dobra je priča, ali ima nekih nelogičnosti, npr. onog crna ranjavaju ali to se nigdje kasnije ne spominje niti primjećuje, ili kad Teks s ekipom juri razbojnike Bronko Lejn ih prati pješke, iako je ranjen! Hej, oni na konjima, a on pješke i ranjen, jedva živ, a ovi još žure i on ih stiže. Zbog toga ocjena manje za scenario. Što se tiče ovih koji daju niže ocjene, neka pogledaju kakve su neke druge priče, pa neka uporede s ovom. Ocjene su za Teksa, nisu u poređenju s nekim drugim serijalima.

    22.08.2020
    14:20:00 sati
    delboj
    uredi
  • koze123

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dvojac Boselli/Marcelo zadužen je za moju (do sada) omiljenu priču Teksa, a to je Oluja na stenovitim brdima, i jedino što mogu reći nakon pročitane ove trodelne priče, je da ona još kvalitetnija i da predstavlja pravi klasik kada je u pitanju Teks Viler; ovo je najbolja epizoda Teksa koju sam do sada čitao.
    Priča počinje napetim susretom mladom revolveraša Kida Rodela i par kockara u zaboravljenom i zabačenom salunu. Kid počisti protivnike i tada na vrata dolazi enigmatični i zastrašujući Jack Thunder - slepi revolveraš sa sovom na ramenu. Ubrzo on poziva Kida u svoju bandu, takozvanu "porodicu", čiji je svaki član čudniji i opasniji od prethodnog; tako tu imamo crnca grmalja koji upravlja maljem, Indijanca koji voli da se igra sa vatrom, grbavca koji citira Šekspira, čoveka sa maskom koji ubija samo nožem irošavog kriminalca koji svuda vodi svoja dva krvoločna psa. Ovime Boselli uvodi sasvim atipične i originalne likove u žanr, pritom postavljajući teren za sve buduće susrete. Zato je ova uvodna scena toliko genijalna, napeta i pre svega izuzetno dobro napisana.
    S druge strane imamo Teksa i Kita koji posećuju Lenu i Donu Parker u gradiću Havenu, i tu dobijamo suštu suprotnost prologu: Haven je prelep gradić, odnosi su puni optimizma i ljubavi te se u vazduhu oseća ljubav i poštovanje između različitih likova - posebno između Carsona i Lene. Tu je i mladi Kit koji je odmah bacio oko na Leninu ćerku, ali i Tiger koji ima komični susret sa starijom gospođom. Jedna toliko topla atmosfera nakon krvoločnog sukoba sa prethodnih stranica, odlična karakterizacija svih likova i postavljanje terena za buduće stvari koje nas čekaju. Bilo da pratimo Teksa i ekipu koji jure mladog odmetnika ili Jackovu krvoločnu i izopačenu bandu, svaka stranica je napisana i nacrtana sa toliko pažnje i detalja, nijedan lik nije dvodimenzionalan niti nepotreban, a humor i akcija su besprekorno isprepletani. Kada bih morao da se odlučim koji mi se broj od ova tri najviše svideo rekao bih da je to nemoguć posao: iako je možda drugi bio najviše nabijen akcijom, i iako smo tu imali najviše napredovanja priče, sva tri borja su tako dobro osmišljena, a trenuci u kojima Boselli seče priču su pravi pravcati cliffhangeri, što se nažalost ne viđa često u SBE. Odnosno ovako kvalitetni cliffhangeri koji vas teraju da odmah uzmete sledeću svesku u ruke su retki.
    A Marcelo - pa tu tek ne moram trošiti puno reči. Njegov detaljan crtež i besprekorno kadriranje dolaze do posebnog izražaja kada razbija kaslične SBE rešetke, ali i kad crta ove atipične likove i njuške. Posebno je dobro nacrtao glavne junake, ali i Bronca i Jima, kao i sedmoricu ludaka Jackove bande. Ne znam kako bih drugačije opisao ovu priču sem izuzetna, napeta, zabavna, atipična a opet u domenu vestern žanra, sa odličnim dijalozima i prosto fenomenalnim crtežom. Od mene najviše ocene i velika preporuka - ako bi VČ ikad objavio Odabrane priče Teksa ovo bi mi bila prva preporuka; a za ZS definitivno [i]Oluja na stenovitim brdima[/i]!

    26.01.2021
    21:46:00 sati
    koze123
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Jedna od boljih Teksovih priča, ali ja više volim klasike Teks u tamnici, Samoubilački eskadron, Zvono za Lucera i sl. Ova sedmorica luđaka su previše za moj ukus. Ali Boselli je majstor, nema govora. Marcellov crtež mi nikad nije legao ni kod Teksa ni kod Zagora.

    03.06.2021
    22:05:00 sati
    Galis
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 534
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1027
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1093
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1611
  • Gusari
    Kod: VB LU 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1112

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2526
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2039
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1763
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1643
  • Kineska četvrt
    Kod: TX LIB 8
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 18.8.2021. 7:22:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1617

Aukcije

Forum