Oklahoma

Tex Willer

TX MX 1 | 348 str.

Tisuće doseljenika namjerilo se u Oklahomu da bi jednog jutra 22. svibnja 1889. («The Oklahoma Land Run») prigrabili svoj komadić nepodijeljene zemlje. Nad tu spektakularnu trku nadvila se i mračna sjena okrutnih ubojstava obitelji doseljenika, što dovodi poznati dvojac na samo poprište zločina. Kako zemlja koju treba osvojiti nije bila cilj samo siromašnim doseljenicima već je ona i primamljiv plijen beskrupuloznim biznismenima, dolazi do zanimljivih sukoba između dva svijeta dobra i zla, no dobri anđeo Divljeg zapada ni ovaj put ne spava...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Oklahoma!
    TX MX 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Oklahoma!
    TX MAXI 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Izdanje maxi Texa koji je izašao u Italiji imalo je uvod u samu tematiku epizode, koje je dakako izbačeno iz ove Ludensove verzije, stoga si dopuštam malo elaborirati sljedeće povijesne činjenice
  • Oklahoma Land run/Land rush/Land race(Zemljišna groznica u Oklahomi) naziv je za 5 trka za naseljavanjem Oklahome koje su trajale od 1889. do 1895.; 1893. godine nakon što su indijanci Cherokee za 7 000 000$ prodali svoj teritorij odigrala se i Cherokee Strip Land Run (vidi sliku 1.) koja je otvorila dodatnih 28000km2
  • Preko 50,000 ljudi ušlo je je prvi dan 22. travnja 1889., između nekoliko tisuća bivših robova i potomaka robova. Gradovi pod šatorima iznikli su praktično prekonoć kao Oklahoma City, Kingfisher, El Reno, Norman, Guthrie i Stillwater, koji je bio prvi od naseobina. Zemlja je bila podijeljena na 42 000 parcela, a trebalo ih je samo označiti zastavicom i kasnije uknjižiti u knjigu
  • Tijekom Choctaw-Chickasaw mirovnih pregovora iz 1866., (Principal Chief) poglavica Choctawsa, Allen Wright, skovao je termin Oklahoma i predložio ga kao ime za cjelokupni indijanski teritorij; još 1879. bilo je predloženo da se to područje nazove «Nedodijeljena zemlja» ili Oklahoma i da teritorij gdje nema Indijanaca počnu nastanjivati neidijanci odnosno doseljenici
  • Oklahoma dolazi od dvije riječi jezika Chocktaw indijanaca: okla koja znači «ljudi», i homa koja između ostaloga znači i «crven»
  • 1907. godine Ustavom je Oklahoma postala 46. država SAD-a
  • Temom Zemljišne groznice u Oklahomi bave se filmovi: Rona Howarda sa Tomom Cruiseom i Nicole Kidman «Far And Away/Udaljeni horizonti», obje verzije «Cimmarona» iz 1931. i 1960. koje su pak rađene po romanu Edne Ferber
  • Soundtrack: «Long Long ago» engleskog autora Lesley-Nelsona Burnsa iz 1833. «Now that you are come my grief is removed, let me forget that so lon you have roved, let me believe»; «The yellow rose of Texas» iz 1853. od nepoznatog autora J.K. i bila je omiljena konfederacijska koračnica «She’s a sweetest rose of color, ... this darkeye»; «Oh my darling Clementine» iz 1885. od Barkera Bradforda
  • U Bonelliju ističu važnost ovog događaja te da je Berardi preokrenuo formulu Texone, gdje su bok uz bok stali poznati crtač i neuobičajeni scenarista. «Texone je postao tradicija. Tko zna, možda će i MiniTexone... » – to su riječi Bonellija. Ove riječi su potvrđene 1997. godine kad je predstavljena nova MaxiTex serija sa numeracijom koja kreće od broja 1
  • Naslovnica maxija već je bila izdana u Albo d’oro nr. 12, 8° serija. Neobično je to što još u 1991. rabe stare naslovnice.
  • Na str. 238. Tex pozdravlja Paxtone tipičnim pozdravom Kena Parkera «So long!»

Htio bih u samom uvodu izraziti ugodno zadovoljstvo što je Tex maxi konačno progovorio hrvatski te Bernijev potez uistinu pozdravljam. Naravno, ovaj maxi je samo jedan u nizu specijalnih izdanja koja se uistinu redaju u zadnje vrijeme, neovisno o bilo kojem junaku Bonelli škole. Ne znam plod čijeg marketinškog plana je rezultat ove najezde malo izdašnijih izdanja, no u svakom slučaju razmišljanja sam da iste publika vrlo dobro prihvaća. Tex, donedavno malo zapostavljen junak, no uvijek s dovoljnim brojem sljedbenika koji ga održavaju na životu, doslovno je procvjetao izbacivanjem 3 Tex giganta i to u tvrdoukoričenom izdanju. I dakako, sljedeći je bio ovaj maxi, i nadam se dabogda ne bio zadnji.

Ovo je u biti Berardijev prvi i posljednji scenarij na Texu kojega je odradio još davne 1991. godine, a kao što znamo njegov najpoznatiji lik je Ken Parker koji je rađen u razdoblju od 1977. do 1998. godine s nekoliko pauza (nutra van Bonelli kuće), te stoga možemo reći da je ovaj Tex nastao u intermezzu između Berardijeve kreativne stanke. Primarno usredotočen na western tematiku kojom je upečatljivo profilirao skoro 20 godina svojim Ken Parkerom, ’98. on kreće u vode krimića. Što će reći da se u novije vrijeme Berardi bavi svojom detektivkom Juliom. Ukoliko je vjerovati najavama novog izdavača Van Gogha (izdaje Tex Extra), Berardijeva Julija tek što nije krenula u nas, a Ken Parker pak ponovo na našim prostorima doživljava renesansu tvrdoukoričenim izdanjima u izdanju Libellusa. Napravio je cjelokupni scenarij koji je obuhvaćao 348 stranica no uredništvo u zadnji čas to nije htjelo objaviti u redovnoj seriji već su izbacili specijalno kompaktno izdanje koje je bilo preteča budućem Maxi Texu (prvi izašao 1997.). Berardi je svoj uvijek dobar osjećaj za priču, uz odličnu karakterizaciju likova, prenio i na Texa, uvažavajući naravno Texovu ulogu u poretku stvari i ne poremećujući njegov autoritet ironičnog, kršnog i neumoljivog provoditelja pravde.

Linija natjecatelja duga li je duga... by Letteri

«Ova je zemlja bogata i plodna i na njoj ćemo uzgajati stoku i podizati svoje sinove!»

Da ne idemo u širinu glorificirajući autora i nova izdanja, smatram da je mnogo važnije prikazati likove, ljude koji se u ovom broju broje u desecima tisuća. Kako je vjerovati prema brojci koje nam donose povijesne činjenice, u ovom epizodi statista je bilo više od 50.000, uključivo doseljenike, vojsku i naše junake Texa i Carsona. Uzimajući u obzir ovu divovsku pozornicu i stvarni događaj kao pozadinu priče, nadam se da uviđate da nije bio lak zadatak sve to prenijeti vjerodostojno u priču. Spomenuo sam već da je okosnica priče Velika zemljišna groznica (vidi sliku 2. i 3.) koja je rezultirala naseljavanjem velikog dijela područja Nepodijeljene zemlje Oklahome. Šarolika masa doseljenika također igra veliku ulogu, tako da osim interakcije glavnijih junaka ovog pseudoepa, vidjet ćemo i doživjeti sudbine mnogih.

Cijelu stvar nadgledala je nedovoljno brojna 6. konjica pod zapovjedništvom pukovnika Alfreda Byrona (u stripu dakako). Uloga vojske je osigurati fair play među natjecateljima, koje je jako teško održati kad imaš mnoštvo očajnih ljudi koji se bore za egzistenciju, ali i održavati red među desecima tisuća ljudi. Ovdje, kao i u stvarnosti, vojska nije mogla zaustaviti neke pojedince da ne zauzmu parcele prije samih trka. Ti su se pojedinci zvali sooneri (kao prerano došli).

Članovi obitelji Paxton su prvi sudionici priče koje nam Berardi servira. Oni i događaj koji je inicirao njihov susret sa Texom i Carsonom su prijelomna točka koja će biti glavni problem sve do samog raspleta priče. Harvey Paxton je glava obitelji, snaga, zaštitnik i pokretački dio te doseljeničke obitelji; dok je njegova žena, buduća udovica Paxton, boležljiva i skromna žena, astmatičarka. Njihovo dvoje djece – Rose Paxton, djevojka spremna za udaju, dobre naravi, ali sa još uvijek izraženim izljevima nezrelosti; te Bradford Paxton, ratoborni i buntovni mladić sa ozbiljnom ovisnošću o kartama.

Družini se pridružuju Richard Neville i Martha Neville u obliku starog bračnog para koji nezadovoljni dosadnim gradskim životom žele krenuti u pustolovinu zvanu život seljaka. Richard je bivši novinar. Da bi se našlo i nešto nacionalnih manjina, osim crnačkih i kineskih natjecatelja, tu su i predstavnici indijanaca: Burt "Orao" Anderson i njegova majka Mateba. Berardi je likom mladog poluindijanca Burta inicirao vrlo interesantan problem, a to je zasnivanje miješane obitelji između indijanca i bijelca. Nezaobilazno je, dakako, neprihvaćanje okoline, posebno Rosinog brata koji najvjerojatnije opet potaknut okolinom upražanjava rasističke stavove. Mladiću samo treba dobar poticaj i uperiti njegovo razmišljanje u pravom smjeru, Texovim šakama ili opečenim prstima mladog Brada u partiji pokera. Posljednji lik pozitivac je Ray Enfield, sredovječni neženja sa iskustvom u stolarstvu koji se također pridružio maloj skupini protagonista.

Raspon negativaca je širok, od običnih propalica, siledžija i pijanica koji se prodaju za šaku dolara, profesionalnih revolveraša i varalica na kartama, korumpiranih šerifa i državnih službenika pa do suptilnijih zločinaca koji koriste mozak i novce da bi se domogli zemlje i ostvarili svoje nealtruističke ciljeve. Neki su živopisniji, poput Beana i Bensona koji vole rabiti podli trik uključivanja treće osobe u revolveraški dvoboj. Cummingsova desna ruka i prvi šerif zove se Everett, čovjek jakog kriminalnog mentaliteta i sa niskim stupnjem moralnosti. Prvi i najveći bad guy je gradski kicoš Earl Cummings, povjerenik željezničke linije Atchison-Topeka & Santa Fe. Cummings je oličenje klasičnog pathosa masterminda, suptilan i bez skrupula, a također i okružen gomilom beskrupuloznih suradnika.

Čekanje na otvaranje trke za Cherokee Strip 1893. godine

Oklahoma Land Rush iz 1889. godine

Autentičnost događaja koji su glavni pokretač priče i kraće digresije koje se bave običnim ljudima daju priči enorman štih realiteta. No, ne zaobilazi se ni božanska uloga posljednjeg akcijskog junaka Texa, koji je nesalomljiv poput pravog sirovog duha Divljeg zapada. Ali zašto nas uopće privlači ovaj «too cool, too macho» stil koji Tex rabi? Scenarij za Tex ima svoj pojednostavljeni obrazac koji se lako primijeti pregledavajući načine rješavanja konflikata. Divlji zapad je bio vrijeme bezakonja, i zapleti priča uvijek se vrte oko iskorištavanja zločinaca revolveraša/pljačkaša. Sam čin nepravde vapi za temeljitim iskorjenjivanjem vršitelja istoga i ljudi, odnosno čitatelj, uvijek se dobro osjećaju kad neki dobar momak sprovede pravdu. Tex je taj dobar momak, a dodatni bonus mu je to što ne idealizira situaciju, a i ima i svoj specifični odnos kažnjavanju zločinaca, i to dobrim fizičkim obračunom gdje je Tex praktično nepobjediv. Značajan je i giallo pristup, gdje se Tex uz dobranu količinu fizičke snage i spremnosti suočava i sa problemima intelektualne prirode. Što će reći da Berardi kreira Texa novije generacije, čiji dijalozi jesi britki i ironični, ali s druge strane, znaju biti dobro iskalkulirani. Prijevod je Marinićev (vidi sliku 4.), a to znači da ćete diljem djela pronaći i ponešto vulgarnije izraze od standardnih mlakovulgarnih koje su znali rabiti pretpotopni dnevnikovci ili nešto novije SD prevoditeljice.

Verbalno-fizički konflikt by Letteri (prijevod G. Marinić)

Letterijev crtež napredovao je tijekom godina u savršeno probavljiv stil koji uopće nema oscilacija u kvaliteti crteža. Broj sadrži isključivo eksterijere koje se Letteri također kroz godine izvježbao. Naslovnica je prejednostavna za ovako složenu priču i sama po sebi ne otkriva nam ništa ni o samoj priči, ni vremenu ni mjestu radnje. Vidimo samo Texa i njegovog oponenta u vatrenom okršaju. Isto tako ne prikazuje ni jedan jedini kadar iz priče, Tex nije pokleknuo niti u jednom trenutku kako to prikazuje naslovnica. Galep(b)e moj, ovdje si se svakako mogao bolje potruditi jer je ovo bilo izvanredno izdanje Texa. Zapravo, nije u Galepu problem jer je ova naslovnica već bila upotrijebljena jednom, nekada davno. Ušteda? Ili pak lijenost izdavačke kuće? Eto, dokaskasmo prema kraju oproštajnim pozdravom dvaju starih pardova...

«Adios, amigos!»

Naprijed

N/A

TX MX 2 Lovac na fosile

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • henry

    Ukupna ocjena 87%

    10, 10, 7, 6

    Iskreno rečeno, dok sam čitao strip nisam znao da je Berardi scenarista. Sada mi je jasno zašto mi se Oklahoma toliko dopala. Berardi je uspeo da sačuva duh stripova o Teksu koji podrazumevaju beskompromisnu akciju i zabavu sa sebi svojstvenim realizmom, provlačeći jedan kompleksan lik mladića kockara punog predrasuda retko viđan na stranicama Bonelijevih stripova. Moram priznati da sam po prvi put posle ko zna koliko vremena osetio i napetost u svojim raznoraznim limunadicama otupljenim stripovskim čulima. Jedva čekam da se krene sa izdavanjem Julije... Berardi je zakon!
    15.05.2006
    14:41:00 sati
    henry
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Nisam baš veliki ljubitelj "toplih ljudskih priča", ali ovoga puta sam navijao za "happy end". Lijepo je kad se scenaristu dozvoli razraditi priču na 300 i više stranica, a još ljepše kad se strip može pročitati u komadu. Letterijev crtež odličan, šteta što Texov šešir na naslovnici izgleda groteskno.
    15.05.2006
    17:55:00 sati
    76
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 9, 5

    Ljepota, toliko stranica, a tako napeto i genijalno, jedna od priča kojima se hvali serijal, koje daju dozu ozbiljnosti i priznanja strip junaku. Odlično ispričana povijesna činjenica s Texom i ekipom ubačenim u srž podlih dešavanja koja predstavljaju svakodnevnicu, odličan početak za maxi serijal, za mene ujedno najbolji od dosad izašlih debeljka. Letterija sam uvijek volio, tako da mi crtež savršeno odgovara, nek' je na njemu Božija milost. Naslovnica je najslabija karika ovog izdanja, slabašno.
    15.05.2006
    19:47:00 sati
    jasa
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Dobra recenzija, osrednja priča. Prijevod je malo čudan...
    15.05.2006
    19:52:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Volim Texa ali ova priča mi baš i nije sjela.Valjda zato što jako podsjeća na jednu staru epizodu Lucky Lukea (Mislim da se zvala "Put u Oklahomu" ili tako nešto).Ako ništa drugo,Letterijev crte je (za Texa) fenomenalan a i prvi broj Maxi Texa kao izdanja zaslužuje sve pohvale.
    16.05.2006
    17:08:00 sati
    Pavel
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 73%

    9, 8, 7, 1

    dobra priča, o zanimljivom razdoblju povijesti divljeg zapada, jedino mi se čini da je to malo izvan uobičajenog vremenskog perioda za texa, pa bi i on i karson trebali biti prikazani malo starije, crtež solidan, ali ne puno više od toga, naslovnica očaj, a mogla se napraviti sjajna, npr. početak utrke, s texom u prvom planu
    17.05.2006
    07:19:00 sati
    ken2
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 68%

    7, 8, 7, 2

    Scenarij-vrlo dobar,crtež-standardni Letteri(znaći solidno).
    Zanimljiv način raspodjele zemlje.Trebali ga iskušati i u HR
    18.05.2006
    17:23:00 sati
    jaki
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 7, 3

    Već nakon nekoliko stranica se vidi da je ovo Berardijevo djelo.Emocije,dobro okarakterizirani likovi,zabranjena ljubav bijelka-Indijanac,dramaturgija.Nema toga puno u Texu pa je Oklahoma! popričično osvježenje.Šteta da je Berardiju ovo jedini scenarijo za Texa.Inače,sama priča je vrlo zanimljiva.Eto kako se ustvari stvarala super-demokratska Amerika,dakle po principu kamenog doba; tko jači - taj preživi i njemu zemlja.Fora je vidjeti Carsona kao starijeg i iskusnijeg za kormilom kočije,dok Tex kao mlađi čisti put pred njima i otklanja opasnosti a vrlo je interesantno i Texovo pregovaranje sa odvjetnikom.Na forumu je bilo prigovora oko vulgarnog prijevoda što je meni potpuno nerazumljivo.Radnja je smještne u oruženje gdje ljudi pucaju u leđa jedni drugima zbog komadića zemlje,tako da su psovke tipa "pizdo" sasvim prirodne i normalne s obzirom na situaciju.Letteri standarno sterilan i neizražajan,Ne volim ga i točka.Naslovnica je sramotna.Bio kriv Galep ili Bonelli, svejedno je.Za ovakvu priču je morala biti bolja.Šteta samo što nema Taličnog Toma(epizoda Juriš na Oklahomu govori upravo o tome).Itekako pozdravljam ovaj potez Ludensa i željno očekujem nove Maxije sa Villinim naslovnicama!
    27.05.2006
    16:45:00 sati
    Aco
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    28.05.2006
    13:02:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Tex inače ima super epizode, a kako san zna ko je scenarist ovog Maxija, sprema san se za remek-djelo i to san i dobija. Letteri briljantan ka i uvik. Zar je potrebno išta više reći, jer kad bi počeja, ne bi moga stat. :)
    29.05.2006
    21:39:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    tipicni spageti western, da je glavni lik Clint bilo bi bolje
    30.05.2006
    00:54:00 sati
    CAGLIOSTRO13
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 10, 4

    Prvo moram uputiti brdo pohvala onima koji su najzaslužniji za to što se Maxi Tex pojavio i u Hrvatskoj, a to je naravno Ludens! Samo tako nastavite i želim vam da izdate još puno ovakvih fenomenalnih izdanja!!! Ova epizoda mi je jedna od najboljih koje sam pročitao u zadnje vrijeme. Berardi je, kao što je i pokazao u Kenu Parkeru, napisao još jednu fenomenalnu priču koja baš pristaje Texu. Ubacivanje one povijesne utrke za zemljišta je također fenomenalan potez. Malo sam se predomišljao da li da dam 9 ili 10 za scenarij jer mi je onaj dvoboj između Texa i one dvojice na kraju malo glup. Oni su nekakvi vrsni strijelci, a nisu uspjeli čak ni raniti Texa iako su prvi potegnuli… i kroz sve obračune u ovom stripu Tex nije uopće ranjen (ali zato je kao uvijek, Carson dobio svoju porciju;) ali to je već postalo uobičajeno u Texu tako da to i nije neki veliki minus. Ipak deset jer se ovakva priča ne vidi svaki dan. Najjači detalj ove epizode su odlično razrađeni ostali likovi koji su me se baš dojmili,stvarno su legendarni(žao mi je što je ubijen onaj s nožem u dvoboju). Za crtež mogu reći da je ovo najvjerojatnije Letterijevo najbolje razdoblje i od mene će dobiti desetku jer je odlično prikazao utrku, dvoboje, izraze na licima i sve ostalo. Još da je i naslovnica bolja ova epizoda bi dobila stotku. Galep je promašio motiv, naslovnica je ˝poluprazna˝ i Texov šešir izgleda smiješno;zato samo slaba četvorka. Prijevod epizode (o kojem je bilo govora) je također dobar,(za ono beštimanje neman primjedbi), iako mi se čini da na nekim mjestima ima grešaka. Sad kad sam ispucao ovoliko pohvala ostaje još samo jedna,ali ne i manje važna- moram pohvaliti odličnog Deecaya na ovoj odličnoj recenziji i čestitati mu jer mu je ovo prva recenzija Texa i nadam se da će ih biti još ;)
    31.05.2006
    21:26:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ovakvog TEX-a volim.
    Da bi ih bilo još stotine.
    03.06.2006
    08:00:00 sati
    popaj
    uredi
  • chavez

    Ukupna ocjena 73%

    7, 10, 6, 4

    Ma meni je ovaj Tex odličan a najviše zahvaljujući Berardiju.Čestitke Ludensu što se odlučio na objavljivanje maxi Texa.
    03.06.2006
    22:39:00 sati
    chavez
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 7, 4

    Da se zadnjih mjeseci ne šopam westernima (na filmu), možda bi mi ova priča zaslužila još bolje ocjene. Ovako, jedna sasvim pristojna epizoda, taman ispod onog što bih nazvao oduševljenjem. Berardi odlično barata western-standardima, kojih sam se, kažem, nagledao u filmovima. Ali nikad dosta. Evo recimo, nož brži od pištolja - preuzeto iz Sedmorice veličanstvenih (čini mi se, Coburn je taj brzi bacač noževa). Bila mi je još jedna zanimljivost: Tex ulazi u utvrđenje u stilu Zagora, tučnjava s vojskom pri pokušaju dolaska do zapovjednika - ne sjećam se da je bilo ovakvih situacija kod Texa, dok su za Zagora klasika. A za sam kraj malo Sherlocka Holmesa - Tex dedukcijom dolazi do rješenja problema. Elementarno, dragi moj Carsone.
    08.06.2006
    19:21:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Berardi je odličan, priča je veoma interesantna a Tex mi je u zadnje vrijeme sve bolji i bolji. Ipak je veliki minus to što Bernard nije preveo uvodni tekst iz originala.
    09.06.2006
    09:00:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 87%

    9, 10, 8, 6

    ovaj Tex je samo dokaz da sve cega se Berardi dohvati pretvara u zlato.
    Visoku ocjenu za pricu prvenstveno dajem zbog fenomenalne karakterizacije citave plejade sporednih likova koje u prici susrecemo.Naslovnica mi je bez veze,jer se bas nicim ne veze na pricu.E Galep,Galep...
    21.06.2006
    14:00:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 81%

    8, 10, 7, 6

    Zanimljiva ideja. Priča o osvajanju komadića zemlje, o pohlepi i iskvarenosti ljudi koji ne prezaju od nikakvih gadosti kako bi došli do cilja. Naravno, ima tipičnih i prečesto korištenih shaneovskih motiva, ali sve u svemu jako dobro funkcionira zahvaljujući Berardijevom odličnom scenariju. Kad se samo sjetim Carsonovih bisera tipa: "Kad sam bio mali, ubijao sam mrave jer mi je smetalo gledati ih tako radišne.", ili pak onog dijela kad se Cummingsovi ljudi spremaju napasti doseljenike, pa jedan upozori na Carsona: "Pripazi na tipa s bradicom. Najopasniji je!" , a drugi odvrati:"Slab sam na bradice! Posebno kad su opasne!".He, he...odmah mi se omami osmijeh na lice. Marinić je pravi izbor za Tex-a. Prijevod u kojem se koriste izrazi tipa: pizdo, preseravanje, koji ti je...samo daje na realističnosti. Crtež je standardan Letteri-jev. Naslovnica je svakako trebala biti zanimljivija!
    02.07.2006
    12:52:00 sati
    Vega
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 7, 4

    Uzbudljiva epizoda, ni u jednom trenutku mi nije bila dosadna. Ovo je onaj stari Tex razbijac :) Bas i prijevod pase epizodi s puno sirovih likova koji ni ne bi koristili ljepse rijeci nego govnaru, pi... itd. :)) Letteri je onaj standardan, klasican, bolji nego u najnovijim brojevima. Naslovnica je stvarno jadna. Inace mi naslovnice nisu toliko bitne, ali ova ni je upravo odbojna kao da joj je cilj da obeshrabi kupca/citatelja! Da nisam procitao pozitivnu recenziju i komentare vjerovatno bi pricekalo i citanje ove epizode :))
    27.07.2006
    03:24:00 sati
    D.J.
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    Dobra priča. Autor nije bio ograničen brojem stranica i odmah je to dalo rezultat. Šteta što Berardi nije napisao više scenarija za Teksa.
    23.10.2006
    09:56:00 sati
    delboj
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Zanimljiva priča nabijena emocijama. Zanimljivi su mi i dialozi Texa i Karsona i Texovi sa njegovim protivnicima. Bilo je baš zabavnih trenutaka! Šteta što Berardi nije još koji puta uskočio u Tex staff, ali nema veze, jer oni tamo dobro rade svoj posao za razliku od nekih staffovaca drugih Bonelli junaka. Letteriev crtež dosta je staromodan, ali čist i jasan i idealan za ovu priču. Šteta što nije bolja naslovnica...
    11.12.2006
    16:40:00 sati
    dcopic
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 9, 3

    Ono što me posebno oduševilo što je totalno drukčija radnja, ovo nije onaj klasičan Nizzijev tex, ovo je Berardijev tex! Borba za zemlju, borba za preživljavanje, Berardi uvodi posve novu priču i moram priznati da odavno nisam ovakav izvrstan tex pročitao. ..Letteri je začudo odličan, skoro da neman nikakvog prigovora, ali na naslovnici je čista katastrofa! Svi smo već i previše rekli o naslovnici tako da nema smisla... e i da ne zaboravin pohvaliti odličan Marinićev prijevod! Bilo kako bilo, ovaj maxi će sigurno ostati jedan od boljih texovih priča uopće i možemo samo čekati na nova izdanja...
    31.12.2006
    03:20:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Klasika. Od početka do kraja znaš šta če se dešavati , al' opet nekako čitaš s guštom. 300 i kusur strana, dobra hladovina, hladno pićence i šta češ više od života.
    23.01.2007
    15:55:00 sati
    cvjetic
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 85%

    9, 10, 8, 4

    Zanimljivo. Kad sam ga prvi put počeo čitati nekako nisam bio raspoložen; em zbog naslovnice, em zbog Letterija čiji mi crtež baš ne paše, em zbog standardnog početka i klišea iz ranijih Texovih priča tako da sam ga otpisao nkon nekih 40ak stranica procjenivši ga lošim. Pred neki dan odlučio sam mu pružiti drugu šansu i nisam se razočarao. Što više odmiče, radnja postaje sve zanimljivija, pojavljuju se sve interesantniji likovi a i crtež postane OK kad se navikneš. I na kraju moram reći da mi je ovo jedna od boljih epizoda Texa uopće. Bravo Berardi!
    08.03.2007
    02:58:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 83%

    10, 8, 8, 5

    Odlična i vrlo, vrlo zanimljiva epizoda. Uvijek su mi draže priče nastale na istinitim povijesnim činjenicama i događanjima. Scenarij pomalo šepa na dijelovima (radnja maksimalno pojednostavljena). Imamo čistu podjelu na crno i bijelo, ali to je standardno u Zagoru i Texu, pa se to ne može baš uzeti za veliku manu. Tko hoće kompleksniji vestern ima Magičnog!
    Sve u svemu, epizoda koju nije lako prestati čitati, pa nastaviti kasnije.
    15.06.2007
    00:26:00 sati
    Spock
    uredi
  • William_Wallace

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    Sta reci osim Tex!
    21.07.2007
    23:53:00 sati
    William_Wallace
    uredi
  • pajawizard

    Ukupna ocjena 73%

    6, 8, 8, 7

    Dobra epizoda, ali u sustini nista novo!
    13.08.2007
    09:45:00 sati
    pajawizard
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    ...pri?a mi se dopala,pogotovo likovi...crtež kvari dozivljaj.,
    03.12.2007
    20:47:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 9, 5

    malo lošiji maxi od lovca na fosile,ali opet čisto solidno
    27.04.2008
    23:36:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • weljko94

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    neverovatna epizoda,napeta do samog kraja,sa puno obrta a kada sam procitao pricu uziveo sam se kao da sam gledao film od 2 sata.neprocenjivo.fantasticna epizoda sa odlicnim scenarijom i crtezom!!WELL DONE!!!
    01.05.2008
    23:29:00 sati
    weljko94
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Pridružujem se svima onima koji su oduševljeni ovim maxijem. Angažiranje Berardija se pokazalo kao pun pogodak. Premda je scenarist ostao kod uobičajenog prikaza Texovog karaktera (G. L. Bonelli, Nolitta), ipak je izrazito vidljivo da je Berardi dao i svoj obol. To se očituje u kvalitetnom tekstu i scenariju koji, između ostalog obiluje duhovitim dosjetkama: -Poštar: "Sad je zatvoreno. Dođite ujutro."; -Tex: "Jel' ti ja izgledam kao netko tko će doći ujutro!?", lol. Ima tih minijatura krcato, a svaka izazove val oduševljenja. Obožavam priče u kojima se obrađuje neki povijesni događaj ili neka epopeja ("Pokolj u Red Hillu", "Suparničke bande", Zagor i metisi...). Već sam dosta toga znao o "utrkama za parcele" (film: "Udaljeni horizonti"). Prvih 40 stanica ovog stripa nije baš obečavalo, ali je Berardi, na samo sebi svojstven način, počeo postepeno nadograđivati radnju uvođenjem novih, naizgled bezveznih, likova. Naprosto je nevjerojatno s kojom je lakoćom unio život u te likove, kroz čije životne drame mi čitatelji upotpunujemo sliku o spomenutim povijesnim događajima. Sve te to potpuno uvlači u priču. Kako se približavamo kraju stvari postaju sve zanimljivije. Zbilja mi je žao onog starog, a dobro je to što je Tex prikazan malo sirovije. Letteri je bio u naponu snage i jedina zamjerka ide neuvjerljivom prikazu nekih akcijskih scena. O naslovnici je sve rečeno. Još samo da kažem kako je ovo jedna jako dobra i zabavna epizoda vrijedna čitanja. :)
    05.05.2008
    14:07:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Šta reći za ovaj maxi osim da je fenomenalan. Kvaliteta ovih teksovih maxi-a u odnosu na druge strip junake je nevjerojatna. Ne znam šta bih prije izdvojio: priču, scenarij, sjajan zaplet ili kraj. Crtež odličan, naslovnica loša. Nadam se da će nam ovakvi maxiji dolaziti i u buduće.
    18.08.2008
    08:33:00 sati
    mars1
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Kad sam ovo uzeo u ruke, mislio sam da je to jedna preduga i naporna priča u stilu Nizzija i s nimalo obečavajućom naslovnicom (uzmite u obzir da još nisam bio čitao Kena, i nisam znao tko je Berardi).No, kad sam počeo čitati, shvatio sam da je ovo vrhunski predstavnik westerna, prepun akcije, napetosti, zanimljivih likova, te fantastičnog scenarija. Pročitao sam ga u jednom dahu, i htio sam još (što nije slučaj s današnjim Maxijima koje jedva pročitam u 3 dana). Ponavljam, ovo je remek-djelo za Texa, stripovski svijet i cijeli western serijal uopće.Nesmije se propustiti. 
    20.08.2008
    00:48:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 7, 4

    Baš sam se u zadnje vrijeme zaželio tih starih Texovih epizoda razbijačke prirode, gdje Tex prebije masu ljudi samo zato jer mu se usuđuju verbalno suprotstaviti. Tako se to nekad radilo. Inače, i ovaj maxi je odličan. Berardi zna posao, ponudio je dosta zanimljivih likova integriranih u stvarnu povijesnu dimenziju. Možda je ipak 340 stranica bilo previše, imao sam osjećaj da ih je najmanje 50-ak viška. No dobro, nije to tako strašno (što ne vrijedi i za naslovnicu).
    20.09.2008
    21:43:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Priča o Zlatnoj groznici i svim njezinim spletka jer stvarno odlično izložena u ovom Maxiju. Ovdje uistinu dolazi do izražaja sva ljudska pohlepa za zlatom. Jako dobar početak Tex maxi serije! Dizajn talijanske naslovne je baš jadan.
    21.10.2008
    22:45:00 sati
    Panon
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednom rječju odlično. Berardi izvrsno otvorio maxi seriju svojim umječem da napravi nešTo iz već puno potrošene teme novo. Ona borba za komad zemlje, onaj kinez što na početku utrke glumi konja i onih par sličica kad ljudi odustaju na pola utrke pa ih kasnije ubiju. Teško je opisat genijalnost tog scenariste. Hvala Bogu što se nakratko ubacio u Texov staff. Letteri je odlično preveo njegovu ideju na strip. Po meni je odradio izvrstan posao. Galep je napravio naslovnicu iz koje se nije moglo saznati ništa o stripu i to je povečalo osječaj mističnosti i zagarantiralo mu desetku. Prijevod bi ovakav trebao biti u svakom western stripu.
    15.11.2008
    00:38:00 sati
    cibalia
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 82%

    10, 8, 8, 4

    odlična priča,solidan crtež i zapravo vrlo napeto do kraja.Makar ima dosta nemogućih razriješenja.Ono tex je ovdje sam sredio oko 50ak protivnika,al je to ovdje čak i pozitivno
    22.04.2009
    19:14:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    Dobar maxi,crtež dobar,naslovnica odlična.
    24.07.2009
    20:31:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    25.07.2010
    21:12:00 sati
    jojboli
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Eh, ponekad naivna priča, crtež takođe a opet razvaljuje. Eto zašto su to dobra stara vremena.

    21.08.2010
    10:27:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    30.08.2010
    19:22:00 sati
    Svarog
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 9, 5

    Sve je već rečeno u ranijim komentarima kao i u sjajnoj recenziji, tako da nema potrebe za ponavljanjem!

    19.02.2011
    21:36:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 10, 8, 5

    Ah, jbg. Scenarij je savršen i gotovo da čovjek uživa dok ovo čita. Ovo je prvi Maxi Tex i još uvijek je najbolji od svih dosad. Barem meni...

    01.03.2011
    15:33:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 7, 5

    Meni se cini da je Berardi scenarijem ove Teksove epizode pokazao koliko je studiozan u pristupu stvaranja neke price. Drugim rijecima, iz same radnje i onoga sto se kroz pricanje ove price desava vidi se kako se maksimalno prilagodio Teksu kakav on tipicno mora biti: prikaz brutalnosti i beskrupuloznosti razbojnika (koja se kod Teksa potencira do maksimuma a da istovremeno nije besmislena i infantilno prikazana kao kod nekih drugih junaka), zatim prikaz brutalnosti samog Teksa (koja se vidi i kroz neke 'minijature', primjerice kada Teks na bahatost nasrtljivca reagira gasenjem cigarete na njegovoj ruci), zatim prikaz glavnog negativca (koji je u biti neki bogati uglednik, sto je toliko tipicno za Teksa), i konacno sam scenarij koji je prepun akcije, puskaranja, ubijanja koje je Berardi prikazao prilicno efektno i zanimljivo, cak mi se cini i malo pretjerano odnosno isforsirano (smatram da se upravo u tome vidi nastojanje Berardija da pricu prilagodi Teksu).

     

    Ne znam da li se i prevoditelj htio 'prilagoditi Teksu' ili je to njegov uobičajeni stil. No, sto nije pateticno meni se svidja. Netko je rekao da su ruzne rijeci minimum negativnosti koje se tu prikazuju i ja se s tim slazem.

     

    Posebno mi je zanimljiv i za Teksa tipican dio s ljudima koji varaju na kartama koji su na pocetku prikazani kao dominantni te imaju stvar pod nadzorom, sve dok se ne dogodi rasplet kada osjete brutalnost Teksa i druzine.

     

    Ono sto je najznacajnije, Berardi je kroz jednu u biti obicnu temu (osvajanje teritorija na divljem zapadu) prozeo dosta zanimljivu radnju u kojoj dominiraju zanimljivi dijalozi te se nizu okrsaji i akcija koja nije besmislena, koja ima svoj tijek i kraj.

     

    Jedino mi je cudno kako nitko nije primijetio da su medju tisucama sudionika trke prikazane samo nase izabrane ekipe i negativci, a drugi kao da su u zemlju propali. Mislim samo da je ta guzva trebala biti malo bolje prikazana, ali svejedno.

     

    A sto se tice samog kraja najznacajnijeg negativca - Cummingsa, on bi jos i bio ok da se nije uplela 'politicka korektnost' odnosno poruka citatelju da glavni junak ipak nije hladnokrvni ubojica pa se metak bas morao odbiti od kamena i pogoditi konop koji je drzao debla pa je ovako ispao neki debilni nesretni slucaj umjesto da je scenarist 'pustio' Teksa da stvar rijesi kao u dobra stara vremena ... metkom u glavu. Drugi (klasicni) junaci su mi dosadili upravo zbog ovakvih stvari, i onda dodatno popizdim kad ovo vidim kod Teksa.

     

    Sve u svemu, odlican scenarij, dinamican i inteligentan.

     

    Letteri mi nije los samo zato sto sam se navikao na njega i sto me podsjeca na dobre stare epizode Teksa u kojima su glavni negativci iskljucivo bili neki 'uglednici' i kojekakva korumpirana gamad, a inace mi nije niti los niti posebno maestralan.. No ono sto svakako zelim naglasiti jest cinjenica koja me je frapirala: ili sam ja slijep ili je njegov crtez gotovo isti kao i nekad! Nema pada u kvaliteti, ne osjete se godine, nista. Bez obzira koliko mi se njegov crtez svidjao ili ne, to je za svaku pohvalu.. No, citajuci ovakve price, stalno mi je u glavi Ortiz - kao daleko najbolji crtac (za likove kao sto su Teks, Magicni Vjetar i sl.), prljav, upecatljiv, mracan, detaljan, kvalitetan..

     

    Ocjene najradije ne bih davao jer je ovakav sustav prekompliciran pa cesto proizidje da slabijem stripu zapravo dam ukupnu bolju ocjenu i onda se cudim sto se dogodilo pa zelim intervenirati, pa ovo, pa ono. Treba jednostavno uvesti ocjene od 1 do 5 i to u samo dvije kategorije: scenarij i crtez. Naslovnica ne bi trebala biti dio ocjene, jer na taj nacin neko remek djelo moze nepravedno dobiti nizu ocjenu. Bitno je ono sto je unutar korica, a ne na koricama.

     

    20.11.2011
    16:23:00 sati
    mile.soric
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 9, 4

    Duga dobra prica. U sredini sam se bio malo izgubio pa sam vratio 10tak stranica nazad. Obozavam Texa, samo tu i tamo mi je bio previse "Super Tex".To bas ne volim.Tu i tamo malo razvlacenja,malo nelogike. Jel u Texovim rukama da odluci ko smije bit serif a ko je za odstrel? Crtez odlican, naslovnica ne znam sta bi rekao.

    10.05.2012
    01:11:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    7, 2, 8, 6

    Sviđa mi se istorijski dio ove priče.

    21.05.2012
    22:31:00 sati
    tekumze
    uredi
  • dicmanjac

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 8, 4

    Legao mi je izvrsno, odlična i zanimljiva priča.

    04.07.2012
    13:28:00 sati
    dicmanjac
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Priča u sebi ima uklopljene brojne westerne.

    19.09.2012
    00:12:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    06.09.2014
    19:29:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Hard Core Western.

     

    03.10.2014
    08:31:00 sati
    Villain
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Odlična epizoda.

    06.10.2014
    10:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 51%

    6, 6, 4, 3

    Klasičan, nimalo van postavljenih šablona Teks.

    23.02.2015
    09:13:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    07.07.2015
    19:30:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • luxi68

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 8, 4

    Prvih 60 stranica je skroz bezvezno, a onda postaje sve bolje i bolje,sviđa mi se taj rast kvalitete kroz priču. Motiv trke kolonizatora je sjajan, baš onako old school sirovi western bez previše romantičarske patetike ako izuzmemo glupe simpatije onog indijanca (koji mi izgleda očajno) i one plačljive ženske. Ne sviđa mi se šta tex ovdje nalikuje na velikog bleka odbosno chucka norrisa. Od samog početka on ima sve pod kontrolom, za samim je petama negativnicima koji nemaju ni najmanje šanse, što god urade, koji god plan smisle, odmah potom dođe tex i sve potaraca, i opet i opet do samog kraja. Najnebuloznije je kada dođe u tvrđavu i iz čista mira navali mlatiti vojnike,  koji umjesto da ga izrešetaju što bi napravili i danas a kamoli ne prije 150 godina, oni krenu u tuču s njim i naravno pola garnizona popada. Teks aka Hulk. A onih sporednih pozitivaca je previše i svaki je na svoj način iritantan. No sve u svemu,vrlo dobra epizoda. Najbolji geg je kad je onaj u kariranoj košulji dobacio Carsonu da je starac. Crtež baš paše priči, a kraj gdje odlaze pardovi u suton je fantastičan  kadar.

    03.04.2016
    12:27:00 sati
    luxi68
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    10, 10, 2, 10

    08.05.2016
    15:18:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Vrlo dobar strip. Pamtim ga najviše po tome da je to bio prvi Ludensov strip koji sam pročitao. Nakon prestanka izlaženja stripova od strane Slobodne Dalmacije, ovo izdanje mi je vratilo nadu u to da ćemo jednog dana imati na raspolaganju brdo Tex izdanja uz redovnu seriju. Bio je to prvi strip koji sam pročitao nakon nekoliko godina pauze.

    27.01.2017
    21:31:00 sati
    Deki86
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    prvi maxi nakioscima,odusevljenje a unutra Letteri,cak odlican usudija bi se reci 

    Gallepini kao uvijek na naslovnici

    22.02.2017
    20:55:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    vrlo dobro

    01.03.2017
    12:21:00 sati
    toni2017
    uredi
  • toni898

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Za prvi maxi nije mogla bolja priča

    18.05.2018
    15:20:00 sati
    toni898
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Vrlo vrlo dobra i zabavna priča!

    28.01.2019
    15:55:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 10, 2

    Vrhunska priča, uz sjajan crtež! Odavno već u Texu nije bilo toliko kvalitetno isprofiliranih sporednih likova na jednom mjestu, kao u ovoj priči. Sjajno prikazana atmosfera neizvjesnosti oko osiguranja komadića zemlje, zbog kojeg su mnogi sve stavili na kocku i igrali na sve ili ništa, s tim što je često i sama smrt stizala u obliku neželjenih popratnosti. Super štivo za svakoga sa izvrsnim uvodom u priču!

    Jedino naslovnica kvari ukupan savršeni dojam. Zar ne bi bilo bolje na naslovnici prikazati poredana kola na startu utrke???

    16.07.2019
    11:33:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    03.08.2019
    03:44:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 9, 5

    Odličan Tex sami vrh.
    05.08.2019
    15:15:00 sati
    benx40
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 87%

    10, 10, 8, 3

    Odličan Maxi.

    05.08.2019
    21:18:00 sati
    domegus
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 257
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 335
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 244
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 764
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 756

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2753
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1818
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1703
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1319
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1249

Aukcije

Forum