Otrov kobre

Tex Willer

TX MX 10 | 260 str.

Na putu za Virginia City, Tex i Carson spašavaju skupinu Kineza od pljačkaša, i zahvaljujući njihovoj urođenoj radoznalosti, uvlače se dobrovoljno u razotkrivanje zločinačke sekte Zelenog lotusa. Neće biti lako odgonetnuti tko se krije iza maske "Kobre", tajanstvene individue koja plete smrtonosnu mrežu na čelu sekte…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 3

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*6

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Otrov kobre
    TX MX 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il veleno del cobra
    TX MAXI 10

ZANIMLJIVOSTI

  • Posljednja epizoda koju je radio Guglielmo Letteri, na str. 308. uskače Della Monica. Također četvrta Letterijeva epizoda s Kinezima, "Povratak Zmaja" (109/113), Kineska četvrt (171/175), Atentat u Washingtonu (324/326). Usudio bih se reći da je majka svih filmova/priča o kineskim kriminalnim genijima serija o Fuu Manchuu, liku kojeg je stvorio britanski književnik Sax Rohmer. Pogledaj kratki pregled kroz film i lik na youtubeu.
  • Povratak starog Texovog prijatelja iz San Franciska, šefa policije Toma Devlina.
  • Pročitajte intervju s Virginijom Letteri, Guglielmovom kćerkom, ali na talijanskom.

Još jednu za kraj, Letteri…

Već tijekom samog uvoda, nasljednik velikog Gianluigija, oca Texa, pripovijeda nam o brojnim pustolovinama koje je Tex doživio s negativcima Kinezima i uvijek prisutnom repertoaru scenografskih elemenata. Priče o Kinezima također su osobno povezane uz jednu osobu čiji prsti su zadnji put imali čast crtati priču o bijelom poglavici Noćnom Orlu, osobi koja je zaslužna za niz legendarnih epizoda ovog junaka, crtaču Guglielmu Letteriju. Vezano ili ne uz njegove grafičke kvalitete, moglo bi se reći da jest bio jedan od nosivnih stupova serijala. Drugog veljače napustio je ovaj svijet suza, ne dovršivši priču do kraja. Tako da definitivno možemo reći da je ostao na serijalu do samoga kraja… Palicu je pokupio tamo gdje je Letteri stao Della Monica, pouzdan i meni vrlo drag crtač, koji ni ovaj put nije omanuo. Kao ni Villa sa svojom naslovnicom. Evocira misteriju, a i kadar jest malko neuobičajen, ali dobar!

Famozni Kobra

Nizzi, zar opet?

Mnogi kad vide Nizzijevo ime u novijim epizodama, već se spreme na očekivani nivo uzbudljivosti priče, koji se ponekad zna osloniti na već mnogo puta viđene elemente. Nizzijevi scenariji su čvrsti i solidni poput starih majstora, no opetovanim korištenjem jednih te istih mehanizama jednostavno ne može zaintrigirati dovoljno čitatelja. Jesmo li već upoznali tajanstvene kineske sekte sa zakrabuljenim nepoznatim šefovima koji djeluju iz sjene? Naslućujemo li već što će se desiti s njima na kraju? Ako i ne, sigurno imate neki osjećaj predvidljivosti. No, na ovih 330 stranica Nizzi ipak pokušava ubacivati nove zaplete i obrate; čak će i fantomski mastermind neočekivano promijeniti stranu i odvesti priču u neočekivanom smjeru. Izdaje, preokreti, uvođenje novih likova na scenu, dovođenje starih poznanika, sve će to biti sastavni pustolovine čiji su glavni akteri ipak dva naša stara parda, poglavice kratkog fitilja i zloguke sove.

Silazimo u tajnovito podzemlje kineskih tajnih sekte gradića Virginia Cityja. Kinezi tog grada strepe od "Zelenog lotusa", sekte na čijem čelu je "Kobra", maskirana individua kojoj nitko ne zna identitet, pa čak niti njegovi najbliži suradnici. Moram reći da uvijek imam strašnih problema s pamćenjem kineskih imena, jer su jako slična, a i zato što autori također uvijek koriste jako slična imena. Mladić kojega pardovi spašavaju na samom početku zove se Ly Kuong, čija će se suradnja kasnije pokazati neprocjenjivom. Njegov poštovani učitelj, vođa tamošnje kineske zajednice Koo Su Jang, te voditelji kockarnice i najbliži Kobrini suradnici Lao Teng i Won-Li. Svi su oni manje ili više zanimljivo portretirani, no tek toliko da odrade svoj dio radnje u velikoj priči. Budući da imamo tajanstvenog lutkara koji vuče sve konce, za očekivati je da će ta tajanstvenost držati do samog kraja, no Nizzi si ovdje ipak dopušta male kreativne intervencije… Titulu najneuvjerljivijeg lika ovaj put dobiva šerif Virginija Cityja, neimenovan, čije ponašanje bi i samo dijete prozrelo, a rendžeri mu čak i povjeruju na početku. Mlak i neuvjerljiv lik kakve bi trebalo izbjegavati u pričama…

Ekipa iz pera della Monice

Nizzijev scenarij je besprijekoran, tehnički izveden skoro tako predvidljivo savršeno, nije nam promakla nijedna radnja, nijedan dijalog nije promašen. Sve je raspoređeno pravilno na svih 330 stranica. No boljka je opet repeticija i recikliranje starih tema, od Fu Manchua nadalje, inzistiranje na detaljiziranju i pojašnjavanju svega još jednom nakon što smo to vlastitim očima vidjeli. Teško da će biti previše zanimljivo starom čitatelju. Ali i kao što sam već ranije spomenuo, Nizzi ipak pokušava ubacivati nove zaplete i obrate, pa to daje mali plus sveukupnom dojmu, kao i prisutnost starog asa Letterija i male della Monicine intervencije za kraj…

In memoriam Guglielmo Letteri (11. siječnja 1926. — 2. veljače 2006.)


Naprijed

TX MX 9 Opasno putovanje

TX MX 11 Utvrda Sahara

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • split85

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Iako je ovaj tip priče več nekoliko puta viđen. Sama radnja podsječa na prijašnje texove priče kao npr. "Zmajev povratak" i "Kineska četvrt" što mi ovu priču čini zanjimljivom. Očigledno je Guglielmo Letteri bio specjalista za ovakav tip priče jer je radio i na gore navedenim pričama. Istina da ovo nije ni blizu usporedivo s "Zmajevim povratkom", ali može proći.

    24.05.2011
    12:18:00 sati
    split85
    uredi
  • Sprevar

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    24.05.2011
    14:14:00 sati
    Sprevar
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Strip je potcenjen u recenziji. Meni se svideo

    24.05.2011
    15:45:00 sati
    floki
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 66%

    5, 6, 8, 9

    Mislim da je jadni Tex dosad imao više posla s Kinezima nego sa svim ostalim nacionalnostima zajedno... Priča nit' smrdi nit' miriše, kao ni scenarij, crtežu vrlo dobra ocjena radi Della Monice, Letteri mi baš ne leži, pokoj mu duši. Naslovnica sjajno odrađena, ali sama ideja nije nešto, nekakva je prestatična.

    24.05.2011
    16:37:00 sati
    selanne
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    24.05.2011
    17:11:00 sati
    jojboli
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    Ovo sam čitala na Korčuli prošlo ljeto, na plaži. Milina! Ne može mi strip onda biti loš. Eh da, i bila je tamo jedna klinka od 4 godine kojoj sam morala čitati strip 100 puta dnevno jer je skroz poludila za Texom Willerom. Cijelog mi ga je ispackala breskvom...  Ali je to mala žrtva ako će baš taj strip stvoriti buduću obožavateljicu stripova.

     

     

    24.05.2011
    17:41:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    jedan od najboljih texova sa kinezima. bolji od kineske četvrti i od šangaj strita.

    24.05.2011
    23:19:00 sati
    Koresh
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 69%

    5, 8, 7, 9

    Je, rasplet jest pomalo drukčiji nego inače, ali svi ti dijalozi i sama radnja koliko god dobra bila već su i previše puta viđeni.

    25.05.2011
    01:01:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Otto Kraus

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    U ovoj epizodi ima svega pomalo,a napreduje kao neki krimi film,s svim onim klasičnim elementima hongkongške kung fu krimi vestern tragedije sa sretnim završetkom,naravno.

    Uglavnom,solidna priča pa zaslužuje plus

    25.05.2011
    09:01:00 sati
    Otto Kraus
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    25.05.2011
    15:23:00 sati
    14act3
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.05.2011
    21:11:00 sati
    teller
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Ja obožavam Letterijeva Texa, on mi je omiljeni crtač, njemu uvik 10. A strip je klasika, već viđeno x puta, al uvik drži vodu.

    27.05.2011
    12:04:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Kojot

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    01.06.2011
    19:44:00 sati
    Kojot
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 59%

    5, 4, 8, 8

    Volim epizode s Kinezima, ali ovo je vrlo loše. Dosadno je, zamorno i predvidljivo. Ova epizoda je u analima zbog toga što je ovo zadnji Letterijev rad ikada. Svoj posao je odradio i više nego dobro za kraj, a Della Monica je vrhunski završio. Nalsovnica je mogla biti bolja.

    04.08.2011
    14:33:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Ne znam, Leteri mi nekako ne leži.

    23.08.2011
    11:19:00 sati
    legaz
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Ako bi se držali nekakve logike (a nećemo) onda bi priča tribala dobiti jedinicu jer je ovo totalno prežvakana tema sa jednim te istim elementima: hrpom Kineza, tajnom sektom i maskiranim šefom. Ovo je mnogo slabije od fantastičnog Zmajevog povratka i solidne Kineske četvrti ali Nizzi se ovaj put barem sitija izmijeniti kraj i ponuditi nam nekakav obrat i to malo popravlja dojam. Prosječan maxi, rekao bih. Crtež je dobar.

    28.09.2011
    15:42:00 sati
    mpavin
    uredi
  • MaTex

    Ukupna ocjena 56%

    3, 3, 10, 8

    Pročitao prvih 5o-ak stranica i odustao.O Nizziju ne bih trošio riječi,samo zahvala Letteriju što je do smrti jahao uz našeg rendžera.

    01.01.2012
    23:53:00 sati
    MaTex
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    16.04.2012
    20:27:00 sati
    velka031
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Prica je ok. Aj kinezi za malo promjene. Ne moraju stalno indijanci il meksikanci biti.Scenario ok,al falilo mi je nesto,mozda jos koja napeta ubojstva od Kobre.Crtez,vrlo dobar,al nije bez mana. Naslovnica ok.

    25.08.2012
    21:59:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Za mene je ovo vrlo dobar Maxi... bolje Kinezi (meni za promjenu jer nisam toliko star da imam epizode iz Yuge) od Indijanaca i Meksikanaca, kako im ovi dobavljaju puške i ta spika. Samo minus što je ona maska nepotrebna, kakav tajanstveni Kobra, čim sam čuo božanski govor famoznog učitalja znao sam da je on Kobra. Ipak, priča se odvija bez zastoja, uzbudljiva je i lako čitljiva... Dobar je i upad onih žena i činjenica da na kraju ni Tex nije saznao pravu istinu. Što se tiče crteža, uopće sam ne bi zapazio da je Letteri (koji mi nije bio vrhunski ctač) prestao crtati, crtež mi valjda zbog uzbudljivosti kraja pada u treći plan.

    21.05.2013
    13:54:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Prica je ok,ali moj boze ovi dijalozi su priglupi,dali je moguce da se dva covijeka mogu ovoliko glupo razgovarat Tex kao da vrijeda Carsonovu inteligenciju(svacju pa i nasu)na svakom koraku,Tex u detalje objasnjava svaku stvar pa moji Nizzi za koga ti pises ovo za djecu od 12 godina???S drue strane(kad zanemarimo ove lose stvari)ovo i ne izgleda toliko lose buduci da je Letteri jako dobar i ima fin i jednostavan crtez,naslovnica takoder dobra ali videna dosta puta.Sve u svemu jedan solidan maxi od kojega sam vise ocekivao!!!!

    16.08.2013
    16:47:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Ništa nije loše, ali opet ništa pretjerano spektakularno.

    25.07.2014
    10:28:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 49%

    5, 4, 5, 7

    Na nekim mjestima izrazito predvidljiva radnja. Velik broj nepotrebnih i već viđenih dijaloga. Crtež Letteria je uglavnom jednostavan i jednolik, osim one dobro prikazane noćne scene na jezeru. Na naslovici Tex škilji. Sve u svemu ništa posebno.

    18.02.2015
    23:38:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    07.07.2015
    19:23:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    vrlo dobra epizoda

    22.02.2017
    20:39:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Dobra priča sa uzbudljivim krajem. Veliki pečat Della Monicinog crteža na kraju.

    05.06.2017
    22:46:00 sati
    zagoreni
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    04.08.2017
    13:27:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 6, 10

    Ne samo loše, nego uznemirujuće loše.

    16.07.2019
    12:03:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    03.08.2019
    03:38:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    22.08.2019
    12:28:00 sati
    benx40
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 56%

    4, 5, 7, 8

    Leteriju su ležale ovakve priče, kod njega su svi likovi slični, a svakako je stereotip da su svi Kinezi isti. Priča već viđena hiljadu puta, tu i tamo neki preokret, ali sve to nije dovoljno za bolji utisak. Ima i nelogičnih poteza likova.

    07.11.2020
    20:28:00 sati
    delboj
    uredi
  • mikikiki

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Leteri kao i uvijek moj omiljeni crtač.Odlična priča i jedan od boljih maxija uopće.

    06.03.2021
    10:21:00 sati
    mikikiki
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Nizzi i njegovo prisluškivanje, kraj malo bez veze, ne plave svjetiljke nego morski pas. Crtež korektan, šteta što na naslovnici nije Kobra

    12.03.2021
    14:08:00 sati
    tex2
    uredi
  • Telegram Sam

    Ukupna ocjena 62%

    6, 7, 5, 8

    Priča čak i nije toliko loša, ali ctrtež je loš. Sve u svemu, ok za pročitati. 

    20.06.2022
    23:20:00 sati
    Telegram Sam
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2537
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2090
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1873
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1794
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum